📍 FIKAFABRIKEN📍 西環 西營盤 𝗦𝗮𝗶 𝗬𝗶𝗻𝗴 𝗣𝘂𝗻 • 第一街8號縉城峰地下6號舖〔 Follow me! ♥︎ 〕-一直都很想去北歐過聖誕🎄暫時還沒能實現,那就來這家北歐風咖啡店先感受一下聖誕氣氛吧!-《FIKAFABRIKEN》 主打北歐慢活節奏,裝潢走簡約風格下午時分坐在戶外座位,更有溫暖的陽光照下,特別寫意🤍是在繁華的都市中,一個小小的、讓人喘息的空間-適逢冬天,他們就推出季節限定的【北歐魚湯🐟】,超暖胃、超滿足🤍還推薦【肉桂蘋果金寶蛋糕】、【香草肉桂燕麥奶】,讓肉桂香氣帶來濃厚的冬日氣氛❄️=// 季節限定❄️ //✿ 北歐魚湯 Swedish fish soup (單點$128 / 套餐$148)暖乎乎的【北歐魚湯】特別適合在冷天氣下食用,吃下去好舒服!橙紅色的魚湯以番茄做湯底,有著淡淡的番茄味,不會太濃,味道清甜鮮美而且用料沒手軟,每一勺都吃得到湯料還有toast🍞,可以跟魚湯搭配著吃•// 甜品🍰 //✿ 經典肉桂蘋果金寶蛋糕 (單點$38 / 套餐$58)✿ Swedish cinnamon apple crumble cake在他們的招牌肉桂卷和肉桂蘋
📍 FIKAFABRIKEN
〔 Follow me! ♥︎ 〕
一直都很想去北歐過聖誕🎄
下午時分坐在戶外座位,更有溫暖的陽光照下,特別寫意🤍
是在繁華的都市中,一個小小的、讓人喘息的空間
=
// 季節限定❄️ //
暖乎乎的【北歐魚湯】特別適合在冷天氣下食用,吃下去好舒服!
而且用料沒手軟,每一勺都吃得到湯料
還有toast🍞,可以跟魚湯搭配著吃

// 甜品🍰 //
✿ 經典肉桂蘋果金寶蛋糕 (單點$38 / 套餐$58)
在他們的招牌肉桂卷和肉桂蘋果金寶蛋糕中糾結了好久
最後按店員的推薦,點了這道【經典肉桂蘋果金寶蛋糕
每日新鮮製作,上桌前會加熱至微暖
蛋糕表面有金寶脆脆,裡面則有肉桂蘋果粒,口感和味道都很棒
而旁邊亦伴上肉桂蘋果粒和鮮奶油
下次一定會把肉桂卷這個經典的瑞典pastry都嚐一下!
經典肉桂蘋果金寶蛋糕

// 飲品☕️ //
✿ 香草肉桂燕麥奶 Vanilla cinnamon oat milk (原價 $45)
點魚湯或蛋糕都可以$20加配飲品~
天氣轉涼,就飄出陣陣肉桂香氣!🥹
配搭肉桂蘋果金寶蛋糕,更加要點這杯【香草肉桂燕麥奶】!
一上桌,就聞到香香的肉桂味!不過喝上去感覺肉桂味更濃一點都可以!😆
〔 Follow me! ♥︎ 〕
經典肉桂蘋果金寶蛋糕
香草肉桂燕麥奶
今日難得收半天,一於去尋找舒適餐廳進食午餐。選了這一間位於西營盤,具北歐風格特色的Cafe進食。這一間餐廳讓我想起多年前與朋友在瑞典的美景和美食。餐廳嘅裝潢簡約,且帶有北歐風格,整體感覺非常舒適溫暖,設有室內和室外空間。設有不同的餐牌。整間餐廳都充滿了麵包的香氣,因為他們會即製蛋糕及麵包。最後我叫了以下食物。1.北歐魚湯( $128 )北歐的其中一道地道菜式是魚湯。非常香滑清甜且帶有淡淡濃郁的蕃茄香氣。內有多款海鮮材料,魚塊嫩滑新鮮爽口。2. Apple Cinnamon Swirl($48)他們的新品蘋果肉桂卷,肉桂卷有淡淡香氣的肉桂味,而且食落非常軟熟,煙靭有口感。朋友本身都不太喜歡肉桂,但他說這一道肉桂是他吃過最好吃的肉桂。肉桂卷上更鋪滿了滿滿的蘋果。3.夏日瑞典(藍柑橘菠蘿)( $48)4.開心果latte($55)
今日難得收半天,一於去尋找舒適餐廳進食午餐。
選了這一間位於西營盤,具北歐風格特色的Cafe進食。
這一間餐廳讓我想起多年前與朋友在瑞典的美景和美食。
餐廳嘅裝潢簡約,且帶有北歐風格,
整體感覺非常舒適溫暖,設有室內和室外空間。
設有不同的餐牌。
整間餐廳都充滿了麵包的香氣,因為他們會即製蛋糕及麵包。
最後我叫了以下食物。
1.北歐魚湯( $128 )
北歐的其中一道地道菜式是魚湯。
非常香滑清甜且帶有淡淡濃郁的蕃茄香氣。
內有多款海鮮材料,魚塊嫩滑新鮮爽口。
2. Apple Cinnamon Swirl($48)
3.夏日瑞典(藍柑橘菠蘿)( $48)
4.開心果latte($55)
2024-11-15
$100 (Lunch)
2024-11-15 426 views
放假同朋友嚟西營盤行下,順便一訪這間寵物友善餐廳。門面以白色為主調,裝潢採北歐風,設計簡約,予人一種清新自然嘅感覺。餐牌選項不多,以輕食為主,早午餐有 4 款可供選擇,包括瑞典肉丸、開放式吐司、意粉及全日早餐。選了慢煮雞胸青醬扁意粉及 Fika 全日早餐,每份套餐都包飲品一杯。雞胸經過慢煮,肉質好嫩滑,份量十足!扁意粉軟硬適中,青醬充滿羅勒香氣,口感清爽不膩,用來拌意粉吃,清新醒胃。全日早餐用料好豐富,有煙三文魚、牛油果、沙律菜、炒蛋、肉丸、薯蓉同蘋果蛋糕。三文魚鹹香油潤、牛油果熟度剛好、肉丸濕潤鬆軟,同滑溜嘅薯蓉及果醬超夾。蛋糕非常鬆軟,中間夾著酸酸甜甜嘅蘋果,超美味!飲品點左焙茶 Latte 同 焦糖 Latte,兩杯嘅賣相都好靚,拉花精美,焙茶濃郁醇厚、 茶香突出。焦糖拿鐵水準亦唔錯,奶泡打得均勻細緻,甜味適中,不酸不苦,沖泡手勢一流!
西營盤有不少食肆,行到這裏,給簡潔的門面和logo吸引到着,看看餐牌,決定入來試試裝修簡約,白色木枱面加木椅, 也有灰色梳化椅,令人放鬆Pasta with drink馬賽魚湯海鮮扁意粉,扁意粉吸收魚湯鮮味,有嚼口,海鮮份量也不少,不油不膩Fika all day with drink玉桂提子麵包煙韌,還有煙三文魚,薯蓉,牛油果,炒滑蛋,沙律菜,跟瑞典關係密切的肉丸,賣相好看, 各樣食材也味美,令你有種見到就想食的感覺香草肉桂燕麥奶首先杯面的圖案好搶眼,打卡先。淡淡香草肉桂味,喝下很舒服接骨木花士多啤梨梳打,淺橙色的飲品,微甜的帶著士多啤梨果香,解渴這裏還有不少款式的麵包,蛋糕供應還有戶外用餐區提供選擇,這裏為大家提供一個偷閒放鬆的好去處。

裝修簡約,白色木枱面加木椅, 也有灰色梳化椅,令人放鬆
Pasta with drink
Fika all day with drink
香草肉桂燕麥奶
首先杯面的圖案好搶眼,打卡先。淡淡香草肉桂味,喝下很舒服
這裏還有不少款式的麵包,蛋糕供應
2024-10-23
$140 (Lunch)
2024-08-13 894 views
坐在咖啡店的一隅,享受着寧靜的時光;身處繁華鬧市間,也希望有歇息的空間。標誌性的藍色門面,一下子就成功令人想起瑞典的國旗🇸🇪北歐風最大特色就是崇尚自然,運用木頭傢俱裝潢,結合Scandinavian Style (乾淨、簡單線條) ,呈現與自然共生 Fika 的氛圍;簡單來說即是極簡風格啦~但採光度上可以再室內燈光可以再光亮一點🫡▍Cinnamon Swirl 衝著肉桂卷而來的,略嫌肉桂味較淡但不是死甜的包🍞口感竟偏向美式肉桂卷 (鬆軟派會喜歡🫣)喜歡紮實麵包的你也許會失望但在麵包上灑上珍珠糖也很北歐式肉桂卷的造型啦~▍Fika All Day 集合瑞典元素的簡約餐點 —— 瑞典肉丸配紅莓醬· 雞蛋沙律 · 煙燻三文魚 中規中矩的味道,沒有太大驚喜▍Rose Lychee Crepe Cake from @我稱它為 Lady M 的性價比高版!🎂一年前朋友生日已經買過Mini cake慶祝朋友/伴侶生日可以考慮他們的 mini crepe cake🤍▍Iced Matcha Latte好美漸層~ 味道是你想像中的味道😌▍Flat White 咖啡味夠濃! 是 Nutty 的豆香☕️𖠿 西
坐在咖啡店的一隅,享受着寧靜的時光;

身處繁華鬧市間,也希望有歇息的空間。

標誌性的藍色門面,一下子就成功令人想起瑞典的國旗🇸🇪
但採光度上可以再室內燈光可以再光亮一點🫡

▍Cinnamon Swirl
衝著肉桂卷而來的,略嫌肉桂味較淡但不是死甜的包🍞
口感竟偏向美式肉桂卷 (鬆軟派會喜歡🫣)
喜歡紮實麵包的你也許會失望
但在麵包上灑上珍珠糖也很北歐式肉桂卷的造型啦~

▍Fika All Day
中規中矩的味道,沒有太大驚喜

我稱它為 Lady M 的性價比高版!🎂
一年前朋友生日已經買過Mini cake慶祝

▍Iced Matcha Latte
好美漸層~ 味道是你想像中的味道😌
▍Flat White
咖啡味夠濃! 是 Nutty 的豆香☕️

𖠿 西營盤第一街8號縉城峰地下6號舖
2024-08-10
$100 (Tea)
5 day(s) ago 0 views
這間北歐風格的咖啡店融合了簡約與舒適的設計,使用淺色木材和柔和的中性色調,搭配大面積的窗戶,整體氣氛溫暖而放鬆。店內還是一個寵物友善餐廳,提供寵物水碗,非常貼心。佈置上呈現不少藝術作品,增添了藝術氣息和舒適感。全日早餐 $148配飲品份量相當可觀,包括炒蛋、煙三文魚、烤番茄、沙律菜、牛油果、牛角包、瑞典肉丸、薯蓉配紅果醬。每一樣配料都新鮮可口。最難忘的是芝士牛角酥包非常出色,半流心的芝士香濃,非常邪惡。馬賽魚湯海鮮扁意粉影意粉配合濃郁的魚湯為基底,扁意粉爽口彈牙,吸附了湯汁,更加提升。青口展現出海洋的氣息,很讃。Mocha不容錯過的摩卡作為完美的結尾。咖啡的香氣濃郁,與巧克力的甜味相得益彰,口感順滑。所有咖啡配上一塊曲奇。有不少寵物打卡點。增添用餐樂趣。

全日早餐 $148配飲品

馬賽魚湯海鮮扁意粉

Mocha

有不少寵物打卡點。增添用餐樂趣。
2024-11-25 109 views
佢哋返曬學,我都要 chill 返下,同老公去咗西營盤慢活 🏖️ 揀咗FIKAFABRIKEN 🍽️ 門口仲有個瑞典女孩剪影 Fika all day breakfast 🌅煙三文魚 🐟配上綿滑牛油果 🥑新鮮沙律菜 🥗 同鬆軟炒蛋 🍳肉丸配薯蓉 🍽️嫩滑肉丸搭配豐富薯蓉 🥔上面淋上越橘莓醬 🍇仲有限定瑞典肉桂蘋果金寶蛋糕 🍏🍰 真係一大滿足慢煮雞胸青醬扁意粉 🍗嫩滑雞胸肉配上 al dente 扁意粉,淋上鮮綠青醬 🌿夏日瑞典飲品🍹藍莓、橙子 🍊 同菠蘿 🍍 漸變嘅層次,好fresh摩卡 ☕濃郁濃縮咖啡配上精緻拉花,奶同朱古力混合,頂部加上鮮奶油 🥛FIKAFABRIKEN📍西營盤第一街8號縉城峰地下6號舖

Fika all day breakfast 🌅

慢煮雞胸青醬扁意粉 🍗

嫩滑雞胸肉配上 al dente 扁意粉,淋上鮮綠青醬 🌿

夏日瑞典飲品🍹

藍莓、橙子 🍊 同菠蘿 🍍 漸變嘅層次,好fresh

摩卡 ☕

FIKAFABRIKEN
📍西營盤第一街8號縉城峰地下6號舖
位於西營盤的FIKAFABRIKEN是一間瑞典咖啡店,淺色明亮的空間予人一種慢活的氛圍🩵 最近他們推出的seasonal special Swedish Fish Soup令人印象深刻!魚湯鮮甜濃郁,裏面有滿滿魚肉海鮮餡料,喝完暖胃又滿足🐟 除了魚湯,我們也試了新推出的Apple Cinnamon Swirl,滿滿秋天氣氛🍁Cafe亦推出多款自家產品,例如house blend的咖啡豆和drip bag、曲奇、tote bag等等!我也被北歐風的設計吸引,帶了個tote bag回家呢😆🩷

Lunch
2024-11-11 142 views
西營盤有多間cafe,吸引唔少人前往。之前已經有留意𝙁𝙄𝙆𝘼𝙁𝘼𝘽𝙍𝙄𝙆𝙀𝙉,環境係沿用北歐瑞典元素,簡約風格令人驟覺簡單舒適💙店內更有售賣各款主題小食同精品。✿ 北歐魚湯 $148北歐人好鍾意食海鮮,魚湯係其中一道地道菜式,陣陣蕃茄味香氣十足🍅魚塊口感嫩滑🐟另外有其他海鮮,有大蝦🦐魷魚圈🦑材料同樣新鮮。✿ 𝙁𝙞𝙠𝙖全日早餐 $128全日早餐材料十分豐富,有煙三文魚 牛油果🥑雜菜 炒蛋🍳肉丸伴薯蓉🥔最特別係有得揀是日麵包🥖煙三文魚好新鮮唔腥,牛油果都好fresh💚炒蛋蛋味香濃💛瑞典肉丸令人諗起某間大型傢俬店嘅肉丸都係招牌菜🤭連埋軟綿薯蓉配搭得不錯。芝士酥香脆可口🧀芝味濃郁☺️✿ 開心果拿鐵 $55開心果鮮奶冇乜甜味,更加能突顯最純粹開心果味,開心果迷感到滿意。✿ 柚子百香果檸檬汽水 $58凍飲即係無論夏天定冬天都係想飲😆底部黃色漸層吸睛💛柚子同百香果味清新,甜度亦恰到好處。

✿ 北歐魚湯 $148

Tea
  • FIKA ALL DAY
  • Pistachio Latte
2024-10-23 122 views
啱啱接咗新領養嘅兩隻小貓貓,就想搵間餐廳坐低。咁啱就喺路上見到,Pet Friendly 嘅餐廳就入去。估唔到比我試咗一次瑞典風格嘅餐廳。依款湯係瑞典斯德哥爾摩嘅魚湯,我自己就好鍾意飲魚湯嘅,而因為他真係令到我最後尾一啖都要飲得乾乾淨淨。湯裏面嗰種鮮甜,濃郁嘅魚味,實在令我好掛住。 裏面仲有,薯仔蕃茄洋蔥,飲落一啲都唔會漏。另外我仲叫咗個All Day Breakfast 比起其他舖頭佢用咗瑞士出名嘅肉丸,同埋薯蓉,食完都好滿足。幫我可能下次我就會去試佢嘅Toast 或者pasta,應該會更加有特色感。

估唔到比我試咗一次瑞典風格嘅餐廳。

FIKA  ALL  DAY

FIKA  ALL  DAY
2024-10-19 108 views
.今日返婆婆度食飯🙌🏻晏就去左附近食tea😋西環竟然有一間隱世嘅小店coffee shop☕️出邊仲有個area係可以帶埋寵物一齊去high tea🍵有一間唔錯嘅選擇🖖🏻如果有養寵物嘅你哋真係可以不妨去食吓😋FIKA ALL DAY 🍝我簡左蘋果玉桂蛋糕🍰,有肉桂甜,蛋糕質感有少少煙韌口感,炒蛋好香滑,口感細嫩,酸香開胃蕃茄配沙律同牛油果🥑好freshPistachio Latte木馬🎠晚圖案,好靚‼️開心果味唔算好濃,但飲到開心果香,好滑YOGURL BOWL🍧其實最近好多餐廳推出一d輕食餐‼️要食得健康😋濃稠乳酪上有蜜糖 切片草莓 餅乾脆脆🤗成個乳酪都好colorful影相好靚📍FIKAFABRIKEN (西環)西環西營盤第一街8號縉城峰地下6號舖

FIKA ALL DAY 🍝

Pistachio Latte

YOGURL BOWL🍧

📍FIKAFABRIKEN (西環)
西環西營盤第一街8號縉城峰地下6號舖
2024-10-19 155 views
放假就約了朋友輕鬆下,行到西環發現有間很寧靜舒適的 cafe,步入店舖已經有令人放鬆的感覺。簡單点了幾款食物,味道很好。Fika 全日早餐食材非常豐富,大大片的煙三文魚,清香味鮮,牛油果及沙律菜很新鮮,炒蛋非常嫩滑,再加鮮甜的肉丸及薯蓉,還有瑞典肉桂蘋果金寶蛋糕,上面脆卜卜,蛋糕軟綿綿,而肉桂味不太濃,非常合我口味。慢煮雞胸青醬扁意粉雞胸很嫩很鮮味,配合軟硬度適中的扁意粉及清新的青醬汁,很好味。夏日特飲夏日瑞典(藍柑橘菠蘿)~微酸帶清香的菠蘿味,清甜好味。接骨木花士多啤梨~很香的士多啤梨味,不太甜,非常好飲。

Fika 全日早餐

慢煮雞胸青醬扁意粉

夏日特飲
夏日瑞典(藍柑橘菠蘿)~微酸帶清香的菠蘿味,清甜好味。
接骨木花士多啤梨~很香的士多啤梨味,不太甜,非常好飲。
Lunch
咖啡店以白色藍色為主題,配上木系顏色呢枱櫈,盡顯優雅嘅簡約風!呢度比較出名⭐️Fika All Day $128- 食材夠豐富,有三文魚、牛油果、碎蛋、沙律、薯蓉、肉丸同提子包,賣相精美又夠靚,仲分量十足添😋另外我哋揀咗一個setPasta with Drink $148⭐慢煮雞胸青醬扁意粉+Latte- 慢煮雞胸夠滑 ,青醬扁意粉夠爽口,食落口感十足!加埋一杯好甜嘅熱Latte真係好滿足!💕我仲叫咗一杯夏日特飲🍹Swedish Summer 夏日瑞典- Mix左藍柑橘菠蘿,味道清甜,略帶少少酸味!成杯飲品勁靚,以粉藍色同黃色做底色,真係夠晒夢幻!打卡一流📸

呢度比較出名
⭐️Fika All Day $128

另外我哋揀咗一個set
Pasta with Drink $148
⭐慢煮雞胸青醬扁意粉+Latte

我仲叫咗一杯夏日特飲
🍹Swedish Summer 夏日瑞典
2024-10-15
$150 (Breakfast)
2024-10-14 124 views
放假就係要chill chill✨同朋友嚟咗西營盤慢活一日 lunch揀咗呢間FIKAFABRIKEN 門外有個瑞典女孩剪影招牌🇸🇪其實一開始認識FIKAFABRIKEN係由東京開始 佢哋嘅本店係喺東京豪德寺附近ꕥ FIKA All Day豐富嘅全日早餐 有我最鍾意嘅煙三文魚同牛油果🫒而最特別當然係有瑞典肉丸啦 應該係得呢度先有 配埋薯蓉同埋紅果醬 正宗瑞典食法🧆Cheese croissant味道都好濃郁 好香芝士味 中間有啲甜味 另外配埋煎蛋/沙律菜 整體都好味又健康ꕥ Chicken Breast Linguine in Green Pesto Sauce 份量都唔細 食落去充滿basil香氣 醬汁調得幾creamy 意粉質感都啱啱好🍝雞胸切成薄片 都幾嫩唔會嚡 如果再厚身少少🤏🏻口感應該更為滿足飲品點咗caramel latte同mocha☕️唔飲咖啡嘅話 都有其他non coffee/soda/tea選擇除咗食野飲野 呢度仲有售賣自家品牌嘅周邊 有興趣可以睇下🛍️

ꕥ FIKA All Day
2024-10-10 155 views
weekend嚟到西營盤呢間來自日本嘅瑞典cafe🇸🇪嘆個早餐先!餐廳裝修簡約時尚,位置闊落,好啱同朋友一齊吹水❤️我今次就嗌咗全日早餐🍳佢哋嘅全日早餐竟然有埋瑞典肉丸同薯蓉😮真係好特別!瑞典肉丸彈牙可口,薯蓉都十分香甜~另外仲有三文魚、炒蛋同牛油果😍食到飽飽好開心佢哋嘅話pastry都好出色🥰今次試咗佢哋嘅提子包🍇提子乾好甜!嘢飲我就嘗試咗rose latte,玫瑰味香濃咖啡醇厚,非常值得一試❤️另外仲有一塊薑餅,太好了!