2023-04-02 18 views
話說好耐都冇食過糖水,今日來過甜品之夜🤣,滿足哂我鍾意多選擇既人台式滷水拼盤呢個九宮格真係好多選擇,總有一格岩你食😍豬耳、鴨腎、鴨血、花枝丸、無骨鳳爪、雞蛋、豆卜、蓮藕,每一款都好入味重量級冰極芋圓冰❄️香芋、番薯、紫薯三色經典芋圓,配上10款配料,包括白桃果凍、荔枝果凍、椰子布甸、芋泥、紅豆、仙草、椰果、寒天珠、桃膠、蘆薈,真係勁滿足,再加一款糖水底,梗係要食佢嘅椰汁初芋露啦,濃稠嘅芋頭露仲有一粒粒嘅芋頭肉,混合埋一齊食非常正🤩綿綿星球芒果冰🍧用上3.6牛奶🥛製成既冰好綿,入口即溶,好香奶味,旁邊仲有新鮮嘅粒粒芒果肉,上面仲有手工自家製現灸蛋白,入面竟然仲有芒果雪糕🍦同埋粒粒配料,有驚喜😚可可奇趣冰雪🍫濃濃嘅朱古力沙冰,頂層仲有忌廉,雖然好邪惡,但係好好飲甘露椰香冰雪🥭以楊枝甘露為基底,配上帶椰香的椰子布丁,透心涼冰沙特飲

台式滷水拼盤
呢個九宮格真係好多選擇,總有一格岩你食😍

重量級冰極芋圓冰❄️

綿綿星球芒果冰🍧

可可奇趣冰雪🍫
濃濃嘅朱古力沙冰,頂層仲有忌廉,雖然好邪惡,但係好好飲

甘露椰香冰雪🥭
以楊枝甘露為基底,配上帶椰香的椰子布丁,透心涼冰沙特飲
2023-03-31 15 views
芋圓好硬一啲都唔Q彈,楊之金露底我同朋友試完都覺得係布丁粉開出嚟🤢完全唔係楊枝甘露😰千祈唔好叫,大伏,我最後無食🙄🙄🙄芋圓類真心唔得不過呢度打卡不錯,因為可以叫綿綿冰,乾冰底上,好有仙氣
不過呢度打卡不錯,因為可以叫綿綿冰,乾冰底上,好有仙氣
2023-03-26 39 views
落大雨 搞到心情唔好,所以我叫啲朋友陪我去食甜品經過見到初芋有呢個窩夫食所以同班朋友入去試吓 呢個係Oreo窩夫 我覺得個窩夫底幾好食唔會太脆,亦都唔會好林 仲好香添因為有時候食過一啲味道係十分之假 佢完全冇呢種感覺!甜度唔會太甜 啱晒好怕甜又鍾意食甜品嘅大家👍另外仲叫咗個芋圓楊枝甘露二人餐我哋三個人都夠食 仙草芋圓超級好味加埋楊枝甘露清清地 唔錯 最重要係唔會太甜 太甜,又會有浸好假嘅味道如果行吓街覺得肚餓真係可以入去試吓,因為佢喺大街真係好方便!
落大雨 搞到心情唔好,所以我叫啲朋友陪我去食甜品
經過見到初芋有呢個窩夫食所以同班朋友入去試吓
呢個係Oreo窩夫 我覺得個窩夫底幾好食
唔會太脆,亦都唔會好林 仲好香添
因為有時候食過一啲味道係十分之假
佢完全冇呢種感覺!
甜度唔會太甜 啱晒好怕甜又鍾意食甜品嘅大家👍

另外仲叫咗個芋圓楊枝甘露二人餐
我哋三個人都夠食 仙草芋圓超級好味
加埋楊枝甘露清清地 唔錯
最重要係唔會太甜 太甜,又會有浸好假嘅味道

2023-03-26
2023-03-23 38 views
🔸芋圓芋泥椰子布丁🥥 $48 6/10芋泥口感都尚算綿密👌🏻, 但芋頭不太香濃🙈⚠️芋圓出哂事🥶3️⃣款芋圓: 原味芋圓, 地瓜圓🟠, 紫薯圓🟣芋圓紫薯圓口感都尚算正常😬可接受, 但唔太煙韌🟠地瓜圓直頭未熟, 硬梆梆🥸, 叫人點食🫠🔸雪芒楊枝金露🥭 $40 5/10成碗的芒果都係個種好假的芒果味🥭😵‍💫西米痴埋哂一舊😕仲要加埋好細粒嘅椰果粒▫️ 扮金柚(?)🤔顏色上又真係幾金嘅🤭😢食完好失望☹️🧎‍♀️跪求旺角好食芋圓, 希望下次唔好再中伏🥺
🔸芋圓芋泥椰子布丁🥥 $48 6/10
芋泥口感都尚算綿密👌🏻,
但芋頭不太香濃🙈
⚠️芋圓出哂事🥶
3️⃣款芋圓: 原味芋圓, 地瓜圓🟠, 紫薯圓🟣
芋圓紫薯圓口感都尚算正常😬
可接受, 但唔太煙韌
🟠地瓜圓直頭未熟, 硬梆梆🥸, 叫人點食🫠

🔸雪芒楊枝金露🥭 $40 5/10
成碗的芒果都係個種好假的芒果味🥭😵‍💫
西米痴埋哂一舊😕
仲要加埋好細粒嘅椰果粒▫️ 扮金柚(?)🤔
顏色上又真係幾金嘅🤭

😢食完好失望☹️
🧎‍♀️跪求旺角好食芋圓, 希望下次唔好再中伏🥺
2023-03-20 62 views
今日放假落咗旺角買嘢,經過呢間初芋見到好似唔錯就走入去試。首先喺門口個職員見我想入去,本來企則邊即刻9秒9擋住我。我望入去入面見無人,以為未開門(嗰陣時一點多)就問開咗門未。個職員話,你堂食定外賣?我話堂食,佢就放我入去個感覺奇奇怪怪,好似唔想有人幫襯咁入到去睇完menu叫咗個紅莓谷(士多啤梨味嘅3.6綿綿星球)加一支蔗蜜香金萱冷泡茶紅莓谷外觀好靚,都幾吸引人但係食落就。。。。個面嗰陣綿綿冰好甜。。係好假嘅士多啤梨味嘅甜食到中間同底部係啲類似啫喱布甸嗰類咁嘅加咗啲大粒嘅珍珠,即係類似大粒西米嗰種,ok嘅,唔係好食。只係不過不失ok嗰隻。但係個面就超級假甜至於嗰支冷泡茶極度普通,咁就盛惠二十八大元,我去便利店買支某牌子嘅冷泡茶好飲過佢總結,下次都係睇下其他人寫嘅食評先。。就咁經過見到吸引但係無人嘅店都係諗清楚先
今日放假落咗旺角買嘢,經過呢間初芋見到好似唔錯就走入去試。

個感覺奇奇怪怪,好似唔想有人幫襯咁

紅莓谷外觀好靚,都幾吸引人

2023-03-20
Type of Meal
Lunch
2023-03-13 46 views
初芋💛紅莓谷(2人) $128芋圓芋泥配仙草 淡奶 $48*最低消費: $40/人人均消費: $44 (4人)-紅莓谷(2人)🍓士多啤梨粉好化學劑味🧪係嗰啲點嘅士多啤梨粉嘅化學味🥺上面嗰個燒竉咗嘅蛋白 幾好食🤤有啲似棉花糖 甜甜地側邊啲士多啤梨唔甜嘅🥺係酸酸地 對我嚟講幾好入邊嘅彩蛋 佢有啫喱 同埋cereal啲脆片嗰啲珠唔係爆珠 佢係有咬口嘅😝不過入邊嘅彩蛋的確幾好食嘅😋我唔記得咗 好似仲有雪糕添🙈外型 上碟嘅時候 仙氣滿滿🌬️·芋圓芋泥配仙草 淡奶佢仲有個奶 可以落🍼啲芋圓都俾得幾足夠👻 同埋都夠晒堅韌🤤啲仙草加咗個奶 又唔會話太得突不過本身佢仙草嘅味道都唔會話係苦而無味嗰隻🙈·以上食評 純粹根據個人口味而寫所以帶返頭盔先👷🏽 -21/2/2023 ate嗰晚全日都喺度播newjeans啲歌🤣-有興趣嘅朋友仔 可以試吓👇🏽初芋 (旺角)💛旺角西洋菜南街2N號新江大樓地舖· 好味程度:🌕🌕🌕🌗🌑抵食程度:🌕🌕🌗🌑🌑環境靚靚:🌕🌕🌕🌕🌑服務態度:🌕🌕🌕🌑🌑會回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑·#od旺角覓食之旅#od食甜品·希望疫情快啲完結啦💛大家都要身體健康💛
初芋💛
紅莓谷(2人) $128
芋圓芋泥配仙草 淡奶 $48
*最低消費: $40/人
人均消費: $44 (4人)

紅莓谷(2人)🍓

希望疫情快啲完結啦💛
大家都要身體健康💛
2023-02-21
2023-03-11 73 views
同個芋頭控朋友行街,朋友一見哩間店名有個芋字的糖水店就即刻要冲入去一試。1.三色經典芋圓配椰汁初芋露配($58)白桃果凍+仙草+紅豆+芋泥椰汁初芋露有驚喜,汁底濃郁,甜度適中,值得推介,可惜芋圓麻麻地,吾夠淋,偏硬,不過整體尚算ok.2. 三色經典芋圓配楊枝甘露配($58)荔枝果凍+仙草+桃膠+椰果本身見餐牌寫著楊枝甘露底係人气no.1, 點知令人失望,芒果汁底好假,明顯吾係鮮芒果打汁,同配料完全吾夾。

1.三色經典芋圓配椰汁初芋露配($58)
白桃果凍+仙草+紅豆+芋泥

2. 三色經典芋圓配楊枝甘露配($58)
荔枝果凍+仙草+桃膠+椰果

2023-03-11 34 views
見到初芋呢個名,我呢個香芋真係忍唔住要入黎試一試。點左椰汁初芋露配白桃果桃、仙草、紅豆加芋泥。芋泥同椰汁初芋露味道都好唔錯、個但芋圖一般,偏硬。價錢比一般糖水貴,HK$58, 但十分飽肚。香芋控可以一試😃
2023-02-14 28 views
🟠 港式糖水ABC($58)呢碗糖水可以自己揀B同C既配料,而A既選擇就固定係三色芋圓。B我地就揀左楊枝甘露,而C就揀左仙草加椰子布丁加桃膠加寒天珠的配搭。碗糖水既份量係幾大碗既,不過芋圓就真係普普通通,正常發揮,無話特別好驚喜🫠都有8-10粒既。椰子布丁反而幾好味,好有椰子味,而且口感幾好,不過幾種配料既感覺就唔係話好夾。🟡 椰汁芋圓西米露($38)呢碗西米露既芋圓大約都係差唔多數量,味道都係正常發揮。不過佢西米既份量就真係比較少,都幾稀,所以麻麻地🥴
🟠 港式糖水ABC($58)

🟡 椰汁芋圓西米露($38)
2023-02-09 39 views
其實本身係經過見到佢,但因為佢嘅裝修特別加坐係門口隻公仔搶眼😂 所以令我記得佢,我同朋友係特登行返返去話要試下😂除咗熱狗🌭️已經無其他咸嘅熱食,不過嚟得呢度當然食芋圓,初芋ABC($58),我係C都揀唔到,所以問店員有無楊枝甘露配芋圓,佢推介我食雪芒楊枝金露加芋圓🤔 我聽佢講叫咗呢嗰,即係$40+$12=$52🤔 味道係真係好食嘅,但係加購$12芋圓寫到明有9粒,但我食到得5粒😭😭 因為沉晒底所以無影到,真係好唔開心,我都係想食芋圓姐☹️ 埋單之後,店員俾咗封利是俾我,入面係coupon,我哋2月8日食,但到期日係2月2日,我哋R哂頭問店員同佢講張coupon過期,咁用唔用得?佢話呢啲已經係新批次,但印嗰陣唔記得改日期,所以仲用得😅但又完全無改coupon日期📅 所以都好無奈😮‍💨

每次經過見到呢一間紫色嘅舖頭都好想入去😆😂所以今次就入咗試下🤣🤣睇佢個Menu嘅時候,都覺得好多嘢想飲🥹同埋佢除咗有嘢飲之外,其實仲有好多甜品,所以我個日揀咗好耐先揀到呢一杯玫瑰奶蓋茶😎最開心係,佢仲要係熱飲,非常適合當日暖胃🥰 我一開始都驚佢嘅奶蓋只係得甜味,但飲落發現佢真係做到鹹甜嘅味,奶蓋一啲都唔hea😙😍令我喜出望外!! 另外佢仲有玫瑰花瓣,所以真係有玫瑰味襯托😆 誠意推介大家試吓!!

尋日我就好想食冰,就同男朋友食完飯行經過見到呢間野就試吓啦。咁尋日係平日同埋時間都尚早所以唔洗等就有得入。坐低好快就㨂好要一碗”仙草芋泥芋圓”& “抹茶綿綿冰(1人份”。個收銀員就話因為個冰1人份嘅碗無哂所以得2人份,咁都照要咗2人份。碗”仙草芋泥芋圓”好快就上咗,份量比想像中少但都慣間間糖水鋪都縮緊水。第一時間梗係試吓個芋泥先啦!話哂都招牌嘢喎。滿心期待!拎起匙羹去𢳂中間個舊芋泥,勁硬要好用力先𢳂到一啖🙃硬都算啦,口感仲要係好鞋!勁唔好食😥😥😥而且碗野又話凍但一啲都唔凍,啲仙草同芋圓似擺咗出嚟一陣🤷🏿‍♀️之後隔咗陣上埋碗”抺茶綿綿冰(2人份” 咁個碗都幾特別嘅理解佢無1人份碗所以無法提供。因為兜芋泥已經好難食,我就唔抱任何期待去食。真係估唔到冰都可以咁難食救命!第一,兜冰上枱個陣面個層白色冰已經溶緊,𢳂多兩下仲要已經係咁流出嚟🙂多謝哂!個碗入面擺乾冰入去原來係得個裝飾!第二,個抺茶唔係冰嚟!!係雪糕!!!我食到成頭問號🤷🏿‍♀️咁你唔好話你係抺茶冰啦!而且白色個層牛奶冰口感都唔似冰!勁似溶得7788嘅雪糕咁🤯我用咗128蚊買咗個勁難食2人份雪糕🙂🙂第三,個蛋白係發唔起,成pat野咁,正
咁尋日係平日同埋時間都尚早所以唔洗等就有得入。

救命!

第三,個蛋白係發唔起,成pat野咁,正常係應該識企係度。。foodie 啲相舊蛋白就企哂係度😮‍💨

真係以後不了!!!!

抺茶冰
抺茶冰
仙草芋泥芋圓
2023-01-29 47 views
之前見過朋友post過呢間糖水舖,見到佢成間紫色好靚好打卡 able,仲有我最鍾意食嘅芋圓,所以早排食飽飯就拉咗朋友過去試吓,點知可能真係期望過大,坦白講有少少失望 🙈初芋 ABC三色芋圓底配自選糖水同配料,我哋揀咗椰汁初芋露,配料就揀咗荔枝果凍、仙草、寒天珠同埋紅豆,個芋露係幾香滑嘅,配料就各自各有佢應該有嘅味道 😂 不過芋圓真係冇乜味,作為主打食物嚟講有少少失望 🙈番薯糖水 & 黑糖薑茶芋圓番薯糖水變咗味 🙈 好彩同店員講完之後佢俾我哋換另一款,轉左呢碗黑糖薑茶芋圓,芋圓一樣唔香,黑糖薑茶都好淡味,其實都唔係好知自己食咗乜,唔係好建議叫呢個系列嘅糖水 🙈其實佢仲有好多個系列嘅甜品,,但係真心有啲陰影 🙈 呢次食嘅兩款甜品味道都係偏淡,打完卡食咗兩啖真係唔係太想再食 🥲

初芋 ABC

番薯糖水 & 黑糖薑茶芋圓

叫左個38的芋圓椰汁西米露,原來得3粒芋圓同一碗勁稀ge西米露水。d西米露少到係用匙羹𢳂一次都係得幾粒,真係未見過咁稀,嘛宜家d西米露咁矜貴,要少到咁?更加唔好提椰汁,完全冇椰味,d水就得死甜。但好彩果3粒芋圓係煙韌好食。但要我38元食3粒芋圓?點都唔會有下次lor。38元大把選擇啦,唔明點解咁多人仲要排隊食...
2023-01-24 37 views
咁岩行經旺角見到初芋嘅門店外賣自取,之前外賣食過係唔錯架,今次encore介紹俾屋企人食,滿心期待。芋圓我地好多間都食過,鮮芋仙同萬華我哋都好鍾意,冇諗過行過去外賣自取會整到咁。首先係漏單,前後等咗超過半個鐘先拎到一碗外賣。拎喺手上輕飄飄咁,心諗最多假日細碗少少,點知返到屋企打開,點解冇糖水嘅?得芋泥,布甸,芋圓半碗,咁就48蚊。食落啲芋泥仲酸酸哋,真係唔敢繼續食。我諗我哋會black listed呢間野,伏。
2023-01-24
Waiting Time
30 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Last Night Supper