2023-04-09 96 views
無諗過會咁難食芋泥好甜,係糖精嗰種死甜荢圓食落口感同軟糯無關係,好似未煮熟咁一半都未食到就想嘔成碗嘢讚得落口嘅得嘅得楊枝甘露呢啲basic到無得再basic嘅口味,不過俾得好少汁,完全唔夠蓋佢陣甜味環境都一般,餐具係一次性,但整到濕晒又黐立立咁俾客,一攞上手就覺得好核突原本夜晚諗住去食碗糖水宵夜開心吓,點知咁難食,仲唔夠我食開嘅樓下舖好食,樓下先30蚊仲要open rice要寫200字先評到分,無語至極,下次用英文寫食評😅
無諗過會咁難食
芋泥好甜,係糖精嗰種死甜
荢圓食落口感同軟糯無關係,好似未煮熟咁
一半都未食到就想嘔

2023-04-09 41 views
😘大家去旺角都係食嘢㗎啦,除咗旺角中心外,大家仲鍾意去邊度買嘢食😂今日就同朋友去食咗正宗台式甜品,快啲嚟睇吓佢覺得好唔好食啦🥰!初芋@firsttarohk 。紅莓谷$118呢個甜品非常貼心有雙人同埋單人選擇 (78/118)我哋呢兩個大食鬼當然揀雙人啦😂成個冰都好靚🥰,軟綿綿嘅牛奶冰,竟然係使用3.6牛乳😘,加上酸甜嘅草莓,簡直係絕配。唔好唔記得佢上面仲有一層新鮮香烤嘅蛋白🥺好甜蜜蜜🥰好似棉花糖一樣😙。下面都有驚喜㗎!竟然有草莓曲奇🍪脆波波,同埋啫喱🥰仲有超級大球草莓雪糕🍦簡直係錦上添花🥰經過鑒定,呢個甜品除咗適合打卡,重真係有真材實料㗎😘。甘露椰香冰雪$48呢個飲品就犀利啦!真係好似椰汁芒果楊枝甘露🥰,上面仲有一層好厚嘅奶蓋😘真係見到都覺得好味🥺到最後竟然仲有椰子凍同埋芒果🥭😄真係好多驚喜🥺。芋圓芋泥椰子布甸$48超級鍾意椰子嘅我真係拒絕唔到椰子布甸!🙃呢個仲要成碗都係😘一定要食返夠😄上面嘅芋圓都好出色,滿到就嚟倒瀉咁滯😂加上香噴噴嘅芋泥,我就拒絕唔到啦!減肥嘅事都係聽日再算😂。可可奇脆冰雪$48又係一杯好好味嘅嘢飲,🥰佢有超級香濃嘅朱古力味,真係重到你唔信🥰啱晒我呢啲朱古力星人😂
😘

初芋
@firsttarohk

。紅莓谷$118

經過鑒定,呢個甜品除咗適合打卡,重真係有真材實料㗎😘

。甘露椰香冰雪$48

。芋圓芋泥椰子布甸$48

。可可奇脆冰雪$48
又係一杯好好味嘅嘢飲,🥰佢有超級香濃嘅朱古力味,真係重到你唔信🥰啱晒我呢啲朱古力星人😂,上面唔止有忌廉仲有朱古力脆脆,真係好好味呀😙個底嗰邊仲有Oreo,口感更上一層樓😉其實睇個size見到,一個人真係有啲難飲晒佢😂好彩我哋兩個都係大胃王🥰
( ͡° ͜ʖ ͡°) 初芋 | ——台灣嘢——❝ 薰衣草紫少女💜台式甜品店仙氣打卡珍寶芋圓窩 ❞✿ 重量級冰極芋圓窩 $128係珍寶嘅size足夠2-3人share上枱真係幾浮誇 用乾冰飄出煙霧好有仙氣~裏面包含咗10款滋味配料有白桃果凍+荔枝果凍+椰子布丁+芋泥+紅豆+仙草+椰果+寒天珠+桃膠+蘆薈真係大滿貫 咩都有得試 非常滿足!而我特別喜愛超大舊芋泥球兩款果凍同埋仙草~之後自選糖水底我揀咗楊枝甘露底 唔會太甜 建議楊枝甘露放落自己個碗度撈 會更加濃味~同埋主角三色芋圓 好煙靭Q彈好食 口感不錯~✿ 滷肉飯套餐 $46滷肉飯便當配有豬耳同埋滷水蛋滷肉好食惹味又入味 唔會太鹹送飯真係好正又飽肚另外跟埋一杯特飲巨峰提子梳打 重有一碗迷你芋圓甜品 套餐都幾抵食~✿ 分享大拼盤 $128份量以小食計 都夠3-4人share 有成9款小食嘅台式滷水拼盤九宮格 有豬耳、花枝丸、枝竹、鴨血、鴨腎、滷水蛋、無骨鳳爪、豆腐同蓮藕全部都滷得夠晒入味 係甜甜地嘅滷水汁其中最鍾意係無骨鳳爪同豬耳 爽口有口感~✿ 白桃鳥龍果茶 $38好有桃嘅鮮甜味 底部重有粒粒果肉果茶唔會太甜 好大杯~✿ 蔗蜜香金萱 $28台
( ͡° ͜ʖ ͡°) 初芋 |
——台灣嘢——

❝ 薰衣草紫少女💜台式甜品
仙氣打卡珍寶芋圓窩 ❞

✿ 重量級冰極芋圓窩 $128
係珍寶嘅size足夠2-3人share
上枱真係幾浮誇 用乾冰飄出煙霧好有仙氣~
裏面包含咗10款滋味配料
有白桃果凍+荔枝果凍+椰子布丁+芋泥+
紅豆+仙草+椰果+寒天珠+桃膠+蘆薈
真係大滿貫 咩都有得試 非常滿足!
而我特別喜愛超大舊芋泥球
兩款果凍同埋仙草~
之後自選糖水底我揀咗楊枝甘露底 唔會太甜
建議楊枝甘露放落自己個碗度撈 會更加濃味~
同埋主角三色芋圓 好煙靭Q彈
好食 口感不錯~

✿ 滷肉飯套餐 $46
滷肉飯便當配有豬耳同埋滷水蛋
滷肉好食惹味又入味 唔會太鹹
送飯真係好正又飽肚
另外跟埋一杯特飲巨峰提子梳打
重有一碗迷你芋圓甜品 套餐都幾抵食~

✿ 分享大拼盤 $128
份量以小食計 都夠3-4人share
有成9款小食嘅台式滷水拼盤九宮格
有豬耳、花枝丸、枝竹、鴨血、鴨腎、
滷水蛋、無骨鳳爪、豆腐同蓮藕
全部都滷得夠晒入味 係甜甜地嘅滷水汁
其中最鍾意係無骨鳳爪同豬耳 爽口有口感~

✿ 白桃鳥龍果茶 $38
好有桃嘅鮮甜味 底部重有粒粒果肉
果茶唔會太甜 好大杯~

✿ 蔗蜜香金萱 $28
台灣金萱冷泡茶好甘香
無糖好健康又解渴
重有樽裝 唔使一次飲哂 方便外賣 ~

╰☆* 推介指數:🌕🌕🌕🌗🌑

✿ ≗≗≗≗≗≗≗≗≗≗ ✿ ≗≗≗≗≗≗≗≗≗≗ ✿ ≗≗≗≗≗≗≗≗≗≗ ✿
2023-04-07 22 views
旺角都有好多甜品店~今日突然好想食芋圓,同朋友即興黎左初芋食😋星期六既夜晚特別多人,我同朋友都差唔多排左4個字先入到去🤭1️⃣🍨港式糖水ABC($58)見到呢個set可以自己配搭糖水底同埋配料🤭我地揀左楊枝甘露底,都幾多芒果同西柚碎🫶🏻配料方面就揀左三色芋圓、仙草、椰子布丁、桃膠同寒天珠😋佢個芋圓都幾煙韌,不過略嫌唔係好夠芋頭同蕃薯味~不過好鐘意佢個椰子布丁🍮好夠椰子味~而且份量都多👍🏻2️⃣🍨熱椰汁芋圓西米露($38)食完個凍既緊係要食番個熱既平衡下🤭佢都算大碗,有好多西米🤭而且三色芋圓既份量都足~不過不失😆

1️⃣🍨港式糖水ABC($58)

2️⃣🍨熱椰汁芋圓西米露($38)
2023-04-06 34 views
佢呢間嘅糖水種類繁多今次又去幫襯📋$52 美桃秀秀 -個名好搞笑🤣其實就係玫瑰荔枝黑糖桃膠🙌🏻完全係養生又美顏。 有兩粒好大粒嘅荔枝,食落去都好Juice清甜。表面散咗好多玫瑰花乾,所以食落去有淡淡的玫瑰香味,同埋食落去唔會太甜。其次佢用料好足👍🏻每一羹都係滿滿嘅桃膠。📋$58 白雪潤桃 裏面裝着雪耳、薏米同黑糖桃膠,撈埋一齊食口感好豐富。食落去充滿牛奶香味,味道好濃郁。📋$128 冰極芋圓窩 佢雖然寫住喺二人份量🙌🏻但份量超級多,四個人食都可以👍🏻 🔅糖水底我就揀咗楊枝甘露佢入邊有超多配料❣️▫️三色經典芋圓▫️仙草 ▫️椰子布甸▫️白桃果凍▫️荔枝果凍 ▫️芋泥▫️蘆薈▫️紅豆 ▫️椰果 ▫️寒天珠 ▫️桃膠個人認為芋泥最出色👍🏻 質感細滑,味道唔會假甜。芋圓煙靭有口感。📋$48 草莓牛奶冰雪 雖然叫嘅係嘢飲😂但飲落去全部都係料💕好正。飲落去酸酸甜甜,冰涼嘅口感。夏天必飲的佳品!📋$38椰香甘露 好得意係用色骰裝住,攞返屋企慢慢飲都得。上台嗰陣有好靚嘅分層。飲到好多芒果肉同西米🙌🏻💁🏻‍♀️糖水好滋潤同健康,全部用料超級足👍🏻甜度唔會太甜,啱晒啲平時飲嘢飲鍾意飲半糖嘅人🤣🏘 店舖環境闊落 ❗ ❗ 另外佢係即
佢呢間嘅糖水種類繁多
今次又去幫襯

📋$52 美桃秀秀 -個名好搞笑🤣

📋$58 白雪潤桃

📋$128 冰極芋圓窩
佢雖然寫住喺二人份量🙌🏻但份量超級多,四個人食都可以👍🏻
🔅糖水底我就揀咗楊枝甘露

🏘 店舖環境闊落

❗ ❗ 另外佢係即叫即整 所以可能要等耐少少 大約15分鐘

🤵🏻🤵🏻‍♀️ 侍應態度良好 會用iPad幫你落單
2023-04-05 37 views
係旺角行街街個時發現咗一間新嘅甜品小食店,店面雖小,但好易留意到,因為門口總有人在等盒♡´・ᴗ・`♡❥ 重量級冰極芋圓鍋 $128呢個甜品鍋可以一次過滿足晒你嘅甜品胃!鍋內有芋圓(香芋、番薯、紫薯)及10款配料(白桃果凍、荔枝果凍、椰子布丁、芋泥、紅豆、仙草、椰果、寒天珠、桃膠、蘆薈)勁豐富♡︎ 而糖水就揀咗椰汁初芋露,初芋露都幾香滑༄ 如果可以甜返啲,就完美啦ت❥ 草莓谷 $78/1人份呢個草莓谷相當igable📸 而佢嘅冰比刨冰更幼細,口感非常綿密,有種食緊雪糕嘅feel❄︎ 其奶味香濃,配埋上面咸香花生味嘅手工自家製現炙蛋白,令人一試難忘❣︎❥ 賞鮮小拼盤 $58除咗甜品,店內仲有少量小食及主食套餐供應。我揀咗個滷水小拼盤試吓,內有豬耳、鴨腎、雞蛋、枝竹... ❥ 可可奇脆冰雪 $48❥ 甘露椰香冰雪 $48飲品方面,我哋都揀咗冰雪系列。呢排咁焗熱,最啱飲沙冰,夠fresh

❥ 重量級冰極芋圓鍋 $128

❥ 草莓谷 $78/1人份

❥ 賞鮮小拼盤 $58

❥ 可可奇脆冰雪 $48

❥ 甘露椰香冰雪 $48
舖頭主打巨大甜品,例如芋圓鍋同冰品🍧,兩者都適合多人一同享用,甚至足料到可以甜品當正餐咁食。如果自認係大胃王,認為甜品唔夠你攝牙罅嘅話,仲可以一站式係度叫埋個主食墊下胃,點解我會知?因為我都以為甜品係碎料黎,所以lunch hour 黎到叫左個飯打定底,點知最後要舉白旗🏳️,捧住個肚🤰🏻打包拎飲品走😅。🌕重量級冰極芋圓鍋 $128芋圓鍋除左有三色芋圓(香芋、蕃薯🍠、紫薯)外仲有🔟款配料,包括白桃果凍、荔枝果凍、椰子🥥布丁、芋泥、 紅豆🫘、仙草、椰果 、寒天珠、桃膠同蘆薈,糖水底則可選黑糖、椰汁西米露、椰汁初芋露同埋我地揀左嘅楊支甘露。咁多種配料絕對啱曬選擇困難症人士,因為包羅萬有,全部配料都試到。店舖名叫初芋,梗係要重點試下佢地嘅芋泥同芋圓!芋泥有滿滿一大球,有芋香又唔會太甜,除左芋泥之外仲有芋頭顆粒,口感有層次👍🏻 ,芋泥用料實在且黏合度高,𢳂出細細舊同糖水一齊食就啱啱好;芋丸軟糯,就算落左糖水,溫度降低都好煙韌。奶蓋招牌特飲:🌖脆脆烏龍鮮奶茶 $38、🌗點點抺茶鮮奶茶 $38烏龍茶茶味唔算好濃,面層奶蓋質感厚身而且比例上都幾多,帶鹹嘅奶蓋鋪有少許Oreo碎,加埋係底類似蒟蒻質感嘅粒粒

🌕重量級冰極芋圓鍋 $128

脆脆烏龍鮮奶茶、點點抺茶鮮奶茶

烏龍茶茶味唔算好濃,面層奶蓋質感厚身而且比例上都幾多,帶鹹嘅奶蓋鋪有少許Oreo碎,加埋係底類似蒟蒻質感嘅粒粒,口感豐富。
抺茶鮮奶茶嘅抺茶味🍵較濃,有少少回甘,但我係細路仔口味所以唔太喜歡😅。

仲夏夜之夢

色骰shake系列:🌗仲夏夜之夢 $38
實物嘅漸變效果雖然同餐牌有出入,但尚算明顯,味道普通但勝在帶俾人恬靜感覺,望住佢就會想像滿佈繁星嘅天空。

三杯雞飯套餐

🌗三杯雞飯套餐 $46
甜品舖嘅主食會唔會有伏🚁呢🤔,份量上好似爭咁啲,紅米飯佔左一半,三杯雞只有六份一,好彩三杯雞夠味,足夠送曬全部飯(當然份量加返少少會更好啦)。成個套餐如果係女仔食嘅話會夠飽,而且仲附送飲品同甜品,所以都幾化算。

2022-09-11
$144 (Lunch)
重量級冰極芋圓鍋
係旺角既鬧市中有一間紫氣衝天既甜品店🍧由外到內都放滿不同深淺度既紫色佈置💜認住佢既芋頭仔 望吓望吓又覺得幾得意平時行過見到好多人等 就會無耐性💨黃昏時間黎到 都仲有小量位置 不過好快又再滿坐😆原來呢度除咗芋圓 仲有好多林林總總既甜品選擇有甜點 亦有咸點 台式既小食套餐都有😋早知晏晝唔食咁飽喇😫無位食咁多喇🫃🏼🤰🏼➷🔹 台式芋圓 x 港式糖水咁一定要試吓佢招牌既芋圓喇🍠係配搭上佢既選擇係多既 揀都揀到眼花😆有本事少少 個胃大少少既 可以食佢個重量級冰極芋圓鍋😲自選糖水底 再加10款配料 係包羅萬有既組合不過今次真係無能為力🥲簡單食咗呢個ABCStep A 係已經定好咗既三色芋圓🍠Step B 自選糖水底我地揀咗熱賣推介既黑糖Step C 配料揀左4號 有椰子布丁🍮 仙草 紅豆🫘椰果芋圓既煙韌度就夠喇 唔會太重粉 比例上做得唔錯芋同薯既味可以再濃厚啲🤏🏼咁樣味道就可以更突出黑糖亦唔會係死甜同假甜 會食到啖啖黑糖香😌而且黑糖係另上可以自行添加 因應個人喜好👍🏼配料上都好豐富 特別椰子布丁🥥椰味濃郁🤤🔹 𝟯.𝟲綿綿星球 - 黃金海岸🧸最愛食刨冰🍧有得食既地方佢都想留低腳毛刨冰口味選擇就唔算十分
係旺角既鬧市中有一間紫氣衝天既甜品店🍧

食物方面整體黎講係唔錯 心郁郁下次會想試埋咸點😌

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼7️⃣🌟
2022-09-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2023-04-03 31 views
店內以粉紫色為主色, 顏色十分夢幻❣️ 播住流行曲🎶 環境幾舒服ꕀ 主打台式芋圓甜品, 仲有滷水小食、刨冰、養生甜品等等, 選擇都幾多元化, 可以喺度感受到台灣風味🇹🇼 《*重量級*冰極芋圓鍋》呢個一定要二人或以上一齊share, 好大份❗️有齊三色經典芋圓 (芋頭圓、番薯圓、紫薯圓), 芋圓控一定要試試💜芋圓鍋底下加入乾冰, 一放上枱就見到煙霧彌漫, 相當吸睛🤩!自選糖水揀咗楊枝甘露, 再搭配10款配料, 包括有白桃果凍、荔枝果凍、椰子布丁、芋泥、紅豆、仙草、椰果、寒天珠、桃膠、蘆薈⸝⸝⸝🥭楊枝甘露(糖水底) - 芒果味同椰奶嘅比例恰好, 加入西米粒、葡萄柚果肉, 飲落有鮮甜嘅芒果味同椰香, 酸甜滋味, 透心涼! 配料方面最鍾意滋補養顏嘅桃膠同香甜軟綿嘅紅豆🫘《分享大拼盤》適合2-3人分享, 拼盤有豬耳、鴨腎、鴨血、花枝丸、無骨鳳爪、雞蛋、豆腐卜、枝竹、蓮藕

《*重量級*冰極芋圓鍋》

《分享大拼盤》
2023-03-30
Type of Meal
Tea
2K
2023-04-03 22 views
不嬲都好鍾意食芋圓同台灣小食,今日係旺角行街咁岩見到有間甜品舖好多人排,天氣又熱,就入去食個甜品- 🥚賞鮮小拼盤3號  $58台式鹵水拼盤系列,有4款拼盤,我地簡左3號,有豬耳、無骨鳳爪、雞蛋同蓮藕。鹵水汁好入味,每分小食份量足夠,豬耳、蓮藕爽口,無骨鳳爪、雞蛋濃味;而鹹度適中,有台灣既味道。-🍧重量級冰極芋圓鍋 $128有三色芋圓,同埋10種配料包括白桃果凍,荔枝果凍,椰子布丁,芋泥,紅豆,仙草,椰果,寒天珠,桃膠,蘆薈,超級豐富。自選糖水底,可選黑糖/椰子西米露/楊枝金露/椰汁初芋露,而我簡左椰汁初芋露,味道同配料好夾,芋圓粒粒好彈牙,芋頭西米露有粒粒芋頭,口感豐富。一送上枱就有噴煙,好適合打卡!-🥥滋補桃紅 $48黑糖桃膠系列有4款 養生既人可以簡呢個系列朋友揀左滋補桃紅,係紅棗桂圓加黑糖桃膠,整體feel到好養顏滋補嘅主角,黑糖桃膠微甜有咬口。-🥭 甘露椰香冰雪 $48見到幾多人喝呢個,芒椰味明顯,唔會太甜,除了沙冰也有芒果同椰果,口感豐富,夠大杯,夏天飲完一流。-🍇仲夏夜之夢$38雪碧加蝶豆花果凍同葡萄果凍,顏色外型好岩打卡,口感豐富。-📍初芋旺角西洋菜南街2N號新江大樓地舖

🥚賞鮮小拼盤3號  $58

🍧重量級冰極芋圓鍋 $128

🥥滋補桃紅 $48
黑糖桃膠系列有4款 養生既人可以簡呢個系列

🥭 甘露椰香冰雪 $48

🍇仲夏夜之夢$38
雪碧加蝶豆花果凍同葡萄果凍,顏色外型好岩打卡,口感豐富。
📍初芋
旺角西洋菜南街2N號新江大樓地舖
2023-04-03 12 views
👭🏻最近經常喺旺角出沒,見到呢間新開嘅甜品店,主打芋泥甜品~對於芋頭控嘅小編當然要試一試啦~🍵抹茶牛乳冰雪($48):幾香抹茶味,頂部有香濃嘅忌廉,中間抹茶牛乳偏向沙冰口感,最底有椰香啫喱。口感都幾豐富。🥭甘露椰香雪冰($48):最頂有一蓋奶蓋忌廉,中間喺芒果主打嘅口感,同時有淡淡椰子香。底部同樣有椰子味嘅啫喱,口感偏企身。🍧黃金海岸($78):呢份3.6棉棉星球有兩款份量,份量都幾多,二人共享可選擇一人份量。沙冰重奶香,口感細緻綿滑,周邊圍上冷凍咗嘅芒果肉。好驚喜,內部仲有芒果雪糕,以及爆趣珠珠!值得推介!👌🏻整體而言:1. 3.6棉棉星球系列值得推介!初芋 地址:旺角西洋菜南街2N號新江大樓地舖營業時間:14:00-00:00#香港食好西 #旺角 #初芋 #甜品 #香港 #野生代言人

👌🏻整體而言:
1. 3.6棉棉星球系列值得推介!

初芋
地址:旺角西洋菜南街2N號新江大樓地舖
營業時間:14:00-00:00

#香港食好西 #旺角 #初芋 #甜品 #香港 #野生代言人
2023-04-03 23 views
油麻地特色芋圓甜品今日同班姊妹喺旺角行街、睇戲🎬,想坐低食下甜品傾吓計Girls Talk,見到呢間甜品店紫色和白色配搭嘅台式裝修好可愛,而且有好多芋圓甜品款式選擇,即刻嚟試吓。餐廳充滿台式風格裝修,乾淨企理,粉紫色配搭白色的枱燈充滿少女心,好夢幻,而且有好多大鏡子,增加店內空間感,座位不多,假日下午茶時間都好多人,有機會要等位。本身諗住食蛋糕,見到佢嘅茶香蛋糕好吸引,有富士山即係伯爵茶蛋糕,可惜蛋糕賣晒,希望下次可以食到啦。冰極芋圓鍋$128見到好多人都叫,好吸引,打卡又靚,所以揀咗。糖水底揀咗椰汁初芋露,冰極鍋入面有三色經典芋圓:香芋、番薯、紫薯。還有10款滋味配料:白土果凍、荔枝果凍、椰子布丁、芋泥、紅豆、仙草、椰果、寒天珠、桃膠、蘆薈。二人份量,不過我覺得可以四個人share食。楊枝甘露,色骰 $38好得意嘅骰仔水樽,可以shake shake撈埋一齊飲,同埋見到人氣no.1即刻揀咗。中間仲有椰子布丁和粒粒寒天珠,充滿層次。夏日傾情 $38石榴芒果乳酸梳打配椰果,四季之最,乳酸梳打系列,甜度固定。味道有啲似益力多,底下還有甜甜的寒天珠,芋圓芋泥配仙草.淡奶 $48大大嚿清甜芋泥
油麻地特色芋圓甜品

冰極芋圓鍋$128

楊枝甘露,色骰 $38

夏日傾情 $38

芋圓芋泥配仙草.淡奶 $48
大大嚿清甜芋泥配上滑嫩的仙草和三色芋圓,芋丸控必叫

芋圓紅豆配椰子布丁 $48
甜甜的紅豆配上煙韌香芋、番薯、紫薯丸,仲有嫩滑布丁🍮

服務質素:7/10
環境舒適度:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10

2022-09-19
Type of Meal
Tea
天氣開始回暖,就最啱去食啲🧊涼浸浸嘅甜品,行街經過見到依間好多人食嘅甜品屋,好似幾高人氣,幾吸引就入咗去食~餐廳牆身顏色以💜香芋紫色為主,甜甜少女的感覺😚❄️ 重量級冰極芋圓鍋 ($128)💜💛💜揀咗配三色經典芋圓~2人份量,有香芋味,番薯味🍠同紫薯味,配埋🥭楊枝甘露做糖水底,依個真係重量級,仲配有10款滋味配料:🍑白桃果凍+荔枝果凍+🥥椰子布丁🍮+芋泥+🫘紅豆+仙草+椰果+ 寒天+桃膠+蘆薈超級豐富,芋圓口感煙韌😚,果凍同仙草超級滑溜溜,食完真係好甜甜蜜蜜😍,如果配料可以再凍啲就更好🧊🧊🍧 3.6 綿綿星球紅莓谷(草莓味) ($78)揀咗一人份量𝐬𝐡𝐚𝐫𝐞嚟食,🌬️有噴乾冰嘅效果超啱打卡🤣,刨冰🍧超級細綿,用上3.6牛乳製作🥛,食落有好香甜嘅牛乳口味,入口即溶,面頭有一球手工自家製現炙蛋白🍨,中間仲有驚喜,入面有一球🍓草莓雪糕,布丁+荔枝蒟蒻+曲奇脆脆🍪,食完真係超級透心涼🥶,口感好豐富,大滿足🥰超級推介食佢哋嘅刨冰😚😚🍱 分享大拼盤 ($128)大拼盤有🐷豬耳、鴨腎、鴨血、🍡花枝丸、無骨鳳爪、🥚雞蛋、豆腐卜、枝竹、蓮藕~超級豐富,全部都🤎滷得好入味😆🌹花香荔枝四季春果茶🥤玫瑰花香🌹同荔

❄️ 重量級冰極芋圓鍋 ($128)

🍧 3.6 綿綿星球紅莓谷(草莓味) ($78)

🍱 分享大拼盤 ($128)

🌹花香荔枝四季春果茶🥤

玫瑰花香🌹同荔枝果香味道好突出,兩款配搭起嚟好夾,底層仲有超多🍓𝐐𝐐士多啤梨爆珠,幾好清爽幾香甜💗💗

🍋百香果青桔鳥龍梳打🥤

百香果同青桔味道幾清新,梳打入口好清爽~💚

📍 初芋 (旺角)
🐰: 4/5

#eatwithkeikei #初芋
#sweetiedaily_mongkok
2022-09-16
  • 紅莓谷
  • 重量級冰極芋圓鍋
2023-04-03 13 views
Mongkok🍡夏日熱辣辣過左中秋都仲係30幾度搞吾掂,行街路過見到呢間台式手搖舖外觀好吸引超sharp,一於入去試試佢,好難得吾洗邊行邊飲🙈除左招牌既甜品同手搖,仲有一啲咸點例如滷肉飯同小食拼盤🙈行街行攰去食個tea真係一流👍超大杯勁足料,感覺類似Oreo飲品,中意飲甜手搖既你一定要試啦,奶茶偏甜少少但好香茶品,底層仲有jelly有啲咬口🙈奶蓋感覺creamy好綿,如果吾中意太甜既都可以嗌半糖,超貼心☺️
Mongkok🍡

2022-08-26
2023-04-02 11 views
中秋已過,香港的天氣還依舊悶熱,走在旺角鬧市內感覺快要不行時💦給我遇到這間主打台式甜品的初芋🍧除了台式甜品外,小店還有咸食可供選擇🧡🍴 滷肉飯台式套餐($46)滷肉飯配了台式滷水小食(滷蛋、豬耳),滷肉入味,還配了芋圓仙草楊枝甘露及巨峰提子寒天梳打👍🏻超級抵食之選🍴 特選台式滷水分享大拼盤($128)豬耳、鴨腎、鴨血、炸花枝丸、無骨鳳爪、滷蛋、豆泡、枝竹、蓮藕,滷水入味而不咸🥰最適合跟朋友分享🍧 重量級冰極芋圓鍋($128)超重份量🤩三色芋圓夠煙韌,還有10款配料超清甜大滿足,選了清新的楊枝甘露做糖水底😋份量足夠2-3人分享🍹 玫瑰荔枝四季春($38)點了半糖,玫瑰荔枝味較突出,奶蓋融入到茶中令奶味香濃👍🏻🍹 奶蓋烏龍茶($38)茶味清新,特地選了無糖去配芋圓甜品😋

🍴 滷肉飯台式套餐($46)

🍴 特選台式滷水分享大拼盤($128)

🍧 重量級冰極芋圓鍋($128)

🍹 玫瑰荔枝四季春($38)
點了半糖,玫瑰荔枝味較突出,奶蓋融入到茶中令奶味香濃👍🏻

🍹 奶蓋烏龍茶($38)
茶味清新,特地選了無糖去配芋圓甜品😋
  • 重量級冰極芋圓火窩