2021-12-14 12 views
平日放工約咗朋友食飯,就揀咗呢間餐廳chill 下龍蝦尼斯沙律配柚子醬龍蝦有半隻,size 算大,口感爽彈,有海水味,沙律菜新鮮,處理得乾淨,配柚子醬食酸甜開胃,幾清新。炸番薯條番薯條炸得香脆,番薯味道好甜,食落唔覺油膩香芋脆片配牛油果醬香芋脆片厚薄適中,芋頭味道幾出,牛油果醬軟滑清新,配香芋脆片幾夾,層次豐富。鮮海膽意大利粉配茴香泡沫賣相吸引,海膽味道幾鮮甜,意粉軟硬適中,而且口感creamy。特濃芝士意式火腿忌廉貝殼粉芝士味道濃郁creamy,配埋意式火腿帶少許咸香,貝殼粉有咬口,唔錯。熱情果焦糖布甸布甸軟滑,食到淡淡既熱情果味,亦唔會蓋過蛋香佛手柑吉士撻撻皮脆卜卜,好香牛油味,吉士醬有佛手柑嘅味道,酸甜度適中。
平日放工約咗朋友食飯,就揀咗呢間餐廳chill 下

龍蝦尼斯沙律配柚子醬

炸番薯條
番薯條炸得香脆,番薯味道好甜,食落唔覺油膩

香芋脆片配牛油果醬

特濃芝士意式火腿忌廉貝殼粉

熱情果焦糖布甸
布甸軟滑,食到淡淡既熱情果味,亦唔會蓋過蛋香

佛手柑吉士撻
撻皮脆卜卜,好香牛油味,吉士醬有佛手柑嘅味道,酸甜度適中。
2021-12-12 11 views
好耐冇飲過嘢喇,今次就俾朋友帶咗嚟銅鑼灣登龍街嘅樓上酒吧之前都有嚟過金朝陽中心嘅餐廳,呢度嘅舖位好特別,好多都設有陽台露天位置,客人可以飽覽銅鑼灣鬧市景色,仲有少部分嘅維港景喺室外位置飲嘢特別有feel同舒服另外呢到都有水煙食,喺室外嘅話就唔怕煙霧彌漫同啲味散唔到一上到樓層,會見到一間酒吧,FJAKA係位於呢間酒吧右手邊要經過一部「𨋢」先會入到個酒吧,裝修好特別、好靚室內位置好大,分咗唔同區域,座位寬敞,坐得舒服室外都有好幾張檯,望住外面景觀零舍chillStay Gold ($88)呢日嚟咁啱撞正bartender Jo Lo駐場! 喺Room 309同The Envoy調酒嘅佢,原來有時都會同FJAKA合作今次佢就用到Singleton威士忌創作幾款cocktail呢款Stay Gold以Singleton Glen Ord 12 Years Old配合咖啡酒、柚子、檸檬汁,味道帶果香,尾段有點苦澀味炸蕃薯條 ($78)幼身蕃薯條,啱啱炸起所以夠晒熱辣辣,又夠脆口白酒煮鮮藍青口配吐司 ($228)青口全部開晒口,肥美厚肉咬落去唔韌,味道新鮮、海水味濃側邊嘅脆多士蘸埋啲汁一齊食就一流
好耐冇飲過嘢喇,今次就俾朋友帶咗嚟銅鑼灣登龍街嘅樓上酒吧

喺室外位置飲嘢特別有feel同舒服
另外呢到都有水煙食,喺室外嘅話就唔怕煙霧彌漫同啲味散唔到

一上到樓層,會見到一間酒吧,FJAKA係位於呢間酒吧右手邊
要經過一部「𨋢」先會入到個酒吧,裝修好特別、好靚
室內位置好大,分咗唔同區域,座位寬敞,坐得舒服
室外都有好幾張檯,望住外面景觀零舍chill

Stay Gold ($88)

炸蕃薯條 ($78)
幼身蕃薯條,啱啱炸起所以夠晒熱辣辣,又夠脆口

白酒煮鮮藍青口配吐司 ($228)
青口全部開晒口,肥美厚肉
咬落去唔韌,味道新鮮、海水味濃
側邊嘅脆多士蘸埋啲汁一齊食就一流

除咗酒吧小食之外,呢到嘅主食種類都唔少,有個澳洲M5和牛尤其吸引
不過我哋就冇乜呢個胃口,就叫咗個意粉🍝

蒜片初榨橄欖油乾辣椒拌蟹肉扁意粉 ($139)
朋友仲話要辣油/辣椒粉喎,其實呢個菜式本身已經用上乾辣椒,惹味又帶辣勁!
蟹肉份量幾多,每一啖都食到,非常滿足
2021-12-11 245 views
今晚好友和我慶祝生日,佢揀左一間好有氣氛的Bar Resturant和我飲吓酒食好嘢,好開心呀!餐廳裝修甚具型格,燈光柔和,座位舒適。最喜歡露台位置,風涼水冷,景觀開揚,居高臨下,真是一個傾計談心的好地方。House Shiraz$164/2杯~Happy hour 買一送一,正!有濃郁的黑莓香氣,還有少許黑胡椒和甘草的氣息,酸度高,口感飽滿,好獨特的口味。Kokawa Uni Toast$158~把多士弄成骰仔的形狀, 口感鬆脆香口,上面鋪上鮮甜嫩滑的海膽和食用花,伴碟還有沙律菜和車厘茄,十分滋味。Pan Seared Australian M5 Grade Prime Wagyu Beef$298~澳洲M5極級和牛肉質軟嫩多汁,油脂豐富,牛味香濃,伴碟的沙律菜和車厘茄也十分新鲜。Sea Urchin Spaghetti $218~海膽汁好鮮甜濃郁,加上一大片幼滑美味的海膽和茴香泡沫,好好味呀!

餐廳裝修甚具型格,燈光柔和,座位舒適。

2021-11-10
Celebration
Birthday
  • KokaraUniToast
  • SeaUrchinSpaghetti
  • 香烤澳洲M5和牛
2021-12-10 6 views
銅鑼灣不嬲都有好多嘢食,近來呢幢大廈係起好無奈,裏面有好多餐廳等我哋發掘,今日同女朋友專登嚟試吓呢間餐廳。上到嚟個門口好特別,就好似舊時工業大廈嘅鐵閘,仲要有兩層添。比到我哋一個好特別嘅體驗。入到去,見到裏面設計都幾有心思,仲有一個露台,望到好多大廈同少少海添。我哋叫咗少少嘢食,包括熟成牛肉,海膽意粉,同埋一杯Cocktail。總括嚟講味道都唔錯,上菜速度都合理,店員都幾好服務,而且氣氛好啱一班朋友或者情侶兩個上嚟慢慢食deep talk。最值得讚係,有好多唔同款嘅酒精飲品,啱晒鍾意酒嘅朋友。

最值得讚係,有好多唔同款嘅酒精飲品,啱晒鍾意酒嘅朋友。

2021-12-09 170 views
响時代廣場逛街逛到傍晚,閨蜜帶咗我去隔離登籠街,呢間靚景又好feel嘅吧食嘢。兩個人叫啲小食吹吓水,感覺舒爽,氣氛愉快。呢個吞拿魚他他伴西瓜幾盞,咬一啖魚肉混入西瓜汁,估唔到味道又幾夾喎。藍青口啖啖肉又鮮味,白酒汁好香,吐司烘得香脆,點汁食好好味。龍蝦起咗肉好方便,仲有一隻溫泉蛋,沙律菜新鮮爽脆,配柚子醋好開胃。意大利粉擺盤精緻,意粉上有2大片海膽,海膽軟滑甘甜,意粉軟硬度剛好,混合兩旁泡沫一齊食,口感味道有驚喜。吉士撻送來時以為上錯咗,原來响士多啤梨下面係無花果醬,食落又幾特別我哋到得比較早,可以欣賞到黃昏景色,亦可以盡情影相下次可以約朋友嚟個happy hour
响時代廣場逛街逛到傍晚,
閨蜜帶咗我去隔離登籠街,
呢間靚景又好feel嘅吧食嘢。
兩個人叫啲小食吹吓水,
感覺舒爽,氣氛愉快。
太平洋吞拿魚他他伴西瓜
呢個吞拿魚他他伴西瓜幾盞,
咬一啖魚肉混入西瓜汁,
估唔到味道又幾夾喎。

白酒煮鮮藍青口配吐司
藍青口啖啖肉又鮮味,
白酒汁好香,
吐司烘得香脆,
點汁食好好味。

龍蝦尼斯沙律配柚子醋
龍蝦起咗肉好方便,
仲有一隻溫泉蛋,
沙律菜新鮮爽脆,
配柚子醋好開胃。

意大利粉擺盤精緻,
意粉上有2大片海膽,
海膽軟滑甘甜,
意粉軟硬度剛好,
混合兩旁泡沫一齊食,
口感味道有驚喜。

紫無花果吉士撻
吉士撻送來時以為上錯咗,
原來响士多啤梨下面係無花果醬,
食落又幾特別

我哋到得比較早,
可以欣賞到黃昏景色,

亦可以盡情影相

下次可以約朋友嚟個happy hour

2021-12-08
白酒煮鮮藍青口配吐司
龍蝦尼斯沙律配柚子醋
紫無花果吉士撻
2021-12-06 43 views
鍾意周圍搵好嘢嘅我,今日就搵到一間甚有氣氛嘅餐廳酒吧,賣點地方闊落,又極具格調,當然要一試!來到時感覺像來到另一世界,穿過一Lift門見到一望無際景色,天氣清涼下,真的是一個不錯的選擇!餐廳更有做HAPPY HOUR都咪話唔抵!太平洋吞拿魚他他伴西瓜 / 紀之川海膽吐司太平洋吞拿魚他他伴西瓜把吞拿魚他他加上西瓜🍉上,更有食用花作點綴,入口清甜帶點咸香,層次豐富。紀之川海膽吐司吐司切至一口一粒,而且經烤焗更香脆,再有綿綿海膽在一起,更顯鮮味。蒜片初榨機油乾辣椒拌蟹肉扁意粉 蒜香味十足,口感彈牙惹味,還有蟹肉一絲絲口感,更顯滿足。香烤澳洲M5和牛300g澳洲M5和牛大大塊,煎得剛剛好,肉質軟腍而牛味濃郁,輕點海鹽同埋芥茉醬,更食得啖啖滋味。熱情果焦糖布丁焦糖布丁表面燒至微微香脆,蛋香十足,再放上熱情果、士多啤梨等,香甜中帶清新,層次豐富。

來到時感覺像來到另一世界,穿過一Lift門見到
一望無際景色,天氣清涼下,真的是一個不錯的選擇!

餐廳更有做HAPPY HOUR都咪話唔抵!

太平洋吞拿魚他他伴西瓜 / 紀之川海膽吐司

紀之川海膽吐司

蒜片初榨機油乾辣椒拌蟹肉扁意粉
蒜香味十足,口感彈牙惹味,還有蟹肉一絲絲口感,更顯滿足。

香烤澳洲M5和牛300g

熱情果焦糖布丁
2021-12-04 231 views
今天終於在死線前結案為慶祝長達半年的案子今日決定約朋友好好慶祝一番我決定放自己半天假早少少去了位於銅鑼灣的樓上酒喝吃吃喝喝今天的夕陽十分美麗可惜天氣太冷所以選擇了indoor位置室內會比較暗但更有氣氛享受美食因為中午沒吃飯所講決定點多少少吃飽飽♥️鮮海膽意大利粉配茴香泡沫$218見到餐牌有海膽於是海膽控必選海膽量超多!而且還是十分新鮮!🧡香烤澳洲M5和牛300g $298有三百克M5和牛只是$298必點之選!非常抵食和牛的肉質嫩滑切開是呈粉紅色一切即開🥰🥰🥰🥰💛意式生牛肉配12年黑醋及巴馬臣芝士$78我本人較喜歡吃意大利醋平時都會買黑醋回家點歐包吃或單純喝醋🥰但第一次吃意式生牛肉牛肉切得好薄咬落一啲渣都沒有好易咬開配上芝士吃絕配一軟一硬的口感加上濃濃的芝士香非常濃郁💚36個月西班牙風乾黑毛豬火腿$218好大一盤滿盤都是我愛的黑毛豬火腿其實配酒一流可惜我要開車🚗回家不能酒駕😌上面nuts、櫻桃蘿蔔、紅石榴等所以一口吃進去吃得出有不同食物互相配搭的味道💙果汁$63 買一送一有我愛的菠蘿汁當然必選菠蘿汁買一送一非常抵飲📍 Fjaka (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown

今天終於在死線前結案

因為中午沒吃飯所講決定點多少少吃飽飽

♥️鮮海膽意大利粉配茴香泡沫$218
見到餐牌有海膽於是海膽控必選
海膽量超多!
而且還是十分新鮮!

🧡香烤澳洲M5和牛300g $298

好大一盤
滿盤都是我愛的黑毛豬火腿
其實配酒一流
可惜我要開車🚗回家不能酒駕😌
上面nuts、櫻桃蘿蔔、紅石榴等
所以一口吃進去
吃得出有不同食物互相配搭的味道

💙果汁$63 買一送一
有我愛的菠蘿汁
當然必選菠蘿汁
買一送一非常抵飲

📍 Fjaka (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown26樓B號舖

• 鮮海膽意大利粉配茴香泡沫
  • 香烤澳洲M5和牛
2021-12-02 89 views
❤️又係有戶外位環境好chill的銅鑼灣隱世上樓酒吧,happy hour飲番杯Cocktail食少少嘢真係一大樂事,食物普普通通啦,但環境加哂分🥰📍Blossom garden👍🏻📍Ginger ale📍太平洋吞拿魚他他伴西瓜📍紀之川海膽吐司📍特濃芝士意式火腿忌廉貝殼粉食物:7.5/10抵食:7/10環境:9/10

📍Blossom garden👍🏻

食物:7.5/10
抵食:7/10
環境:9/10
2021-11-29 47 views
去得銅鑼灣我好多時都會選擇去登龍街搵食.最後決定去呢間新開既酒吧. 佢係酒吧來,所以食物選舉唔算多,亦主要以方便,小食size為主. 我地叫左幾款食物同2杯啤酒.最鍾意係佢個海膽意粉!唔似得有D地方整到變左普通忌廉意粉咁,食落每一啖意粉個汁都真係有好香味既海膽味!好滿意Sea Urchin Spaghetti $218澳洲和牛都係切件上,肉質都好腍同重肉味.不過配菜只有一份沙律唔算好吸引Pan Seared Australian M5 Wagyu $298最後仲叫左個青口送酒.一食落口好重海水味,而青口都幾乾淨,個人認為海水味過重Steamed Fresh Blue Mussels $228下次來到如果唔食野可以係梳化坐下應該好chill!

Sea Urchin Spaghetti $218
下次來到如果唔食野可以係梳化坐下應該好chill!
今日放工同朋友黎左依間酒吧,餐廳係朋友揀既,本身入門口見到酒吧既格局,以為今日都係要零食當晚餐😫 點知又有意外既驚喜!😮打開menu都不少西式選擇,飽肚野如意粉都有幾款,仲有我依啲食肉獸最愛既牛扒!仲要係和牛!而且只係二字頭既價錢,當然要叫翻份啦😋牛扒火侯控制得好好,外層係烤既香氣,入面係粉嫩既顏色。而且係和牛,牛脂味好充足,入口又滑又軟。餐廳配左少少黑醋沙律可以解解油再食過🤣 亦有配上兩種調味料 鹽同芥末。雖然係酒吧,但對食物都唔馬虎呢!另一個主菜係蒜片辣椒蟹肉意粉,調味高質,首先一上菜先聞到有濃濃蒜香,但咬落口反而係蟹肉香氣。蟹肉份量多,所以即使配上蒜頭都唔會被搶味,淨係食意粉都一樣成口蟹味☺️ 辣椒既後勁會係後段緩緩出黎,係如果譚仔食開五小辣或以上應該就接受到既辣度。我地好快就清曬成碟~另外再叫左兩個dessert黎滿足我地既甜品胃 - 熱情果焦糖燉蛋同埋佛手柑吉士撻 。焦糖燉蛋嘅份量都幾大 足夠兩個人分享,上台之後放咗一陣先食,面頭嘅焦糖都仲係脆卜卜,熱情果味無想像中咁大,依然會食到燉蛋嘅蛋味,但就會帶少少果香~ 至於佛手柑吉士撻就係佛手柑嘅味道比吉士濃,如果你鍾意食酸酸甜甜嘅甜

香烤澳洲A5和牛

澳洲A5和牛

蒜片辣椒蟹肉意粉

熱情果焦糖燉蛋
佛手柑吉士撻

焦糖燉蛋嘅份量都幾大 足夠兩個人分享,上台之後放咗一陣先食,面頭嘅焦糖都仲係脆卜卜,熱情果味無想像中咁大,依然會食到燉蛋嘅蛋味,但就會帶少少果香~ 至於佛手柑吉士撻就係佛手柑嘅味道比吉士濃,如果你鍾意食酸酸甜甜嘅甜品,呢個都係一個唔錯嘅選擇。

酒吧嘅擺設燈光都令人有一種好放鬆嘅感覺,會不知不覺想傾偈呢!
2021-11-17
香烤澳洲A5和牛
澳洲A5和牛
熱情果焦糖燉蛋
  • 蒜片辣椒蟹肉意粉
2021-11-24 42 views
閨蜜👭生日,特別安排今晚係「FJAKA」慶祝🪅,到餐廳入口經過一條小走廊,心情已經好雀躍,餐廳🍴設計高雅又神秘,有室內同室外區,在室外欣賞住香港夜景,吹下風,食下水煙,吹下水,真係好開心,難忘的一晚😚😚House Shiraz(glass)$88醇厚果香,層次豐富的紅酒🍷最佳配搭今日嘅和牛晚餐😍😍*Happy hour🍻 Buy one get one*香烤澳洲M5和牛300g $298剛剛烤好M5和牛,肉味濃郁,腴嫩多汁,配上新鮮沙律菜,簡單海鹽及芥末籽,回味無窮😋😋鮮海膽意大利粉配茴香泡沫$218鮮海膽吃上去口感奶滑而濃郁,入口即溶,味道鮮甜,彈牙意大利麵掛滿海膽濃汁伴以茴香製作的泡沫品嘗,既可散發清新氣息,亦能平衡油膩感,令食味層次更為豐富😍😍紀之川海膽吐司$158精緻擺盤好吸引,每件外脆內軟的吐司,上層抹上忌廉芝士 再加鮮甜creamy 海膽,一啖咬落去口感非常豐富👍👍

House Shiraz(glass)$88
醇厚果香,層次豐富的紅酒🍷最佳配搭今日嘅和牛晚餐😍😍
*Happy hour🍻 Buy one get one*

香烤澳洲M5和牛300g $298

鮮海膽意大利粉配茴香泡沫$218

紀之川海膽吐司$158
2021-11-10
$450 (Dinner)
Celebration
Birthday
人地來食水煙我地就來食dinner..全因為我比佢既海膽意粉吸引左來!食物整理都唔錯,加上呢到環境舒服, 都幾適合三五知己既gatheringSea Urchin Spaghetti賣相好靚,兩邊有泡泡裝飾,再加埋D食用花睇落已經好吸引!食落海膽味好重,仲有少少carbonara 既感覺. 意粉無令我失望!朋友就叫左個Blue Mussels, 試左少少覺得忌廉味可以再重D. 而佢既多士好脆卜卜,竟然係我好鍾意食個多士我地仲share左個Australian M5 Wagyu, 牛扒比較薄所以份量唔算多, 不過勝在幾好味, 和牛肉質好好,而且煮得岩岩好.另外牛扒上台時都比較凍,建議rest既過程可以改善下.
銅鑼灣登龍街出名多餐廳,依間餐廳就位於其中一座大廈,地點都幾方便約朋友嚟飲嘢傾偈~ 上到26樓已經感覺到酒吧嘅氣氛,打開兩度好有feel嘅閘門之後,就會好似進入另一個空間咁樣。依度特別設立左幾個梳化位,配合埋燈光同音樂都幾chill~ 今晚就見到另外兩對情侶喺度享用晚餐,飲酒傾偈☺️話明係酒吧,酒嘅種類當然係有好多。可惜今晚我同朋友都唔方便飲酒,又想感受下個氣氛,一於叫兩杯mocktail~都一樣有飲酒嘅感覺呢!第一杯mocktail叫strawberry lounge,用咗新鮮嘅士多啤梨🍓,一路飲都可以食到一啖啖嘅果肉,檸檬汁同埋鮮奶加埋一齊竟然有少少乳酸嘅感覺 味道Fresh得黎口感係滑嘅~另一杯係朋友嘅Apple Yoga,我當然係忍唔住試飲一啖🤣同樣加咗檸檬汁但呢杯蘋果味就比較重,坊間好少見到蘋果加鮮奶嘅組合🧐 估唔到出到嚟又幾好飲,相對來講我覺得呢一杯飲品係比較特別,而且適合怕酸味嘅人!由於朋友同我都係放工就過嚟,小肚餓,我哋另外仲叫咗啲食物,依度小食嘅種類都幾多,其中有好多都係適合一路飲酒一路食既,例如依個韓式炸雞~炸得不錯 外皮薄既唔會好硬,又可以保留雞肉既肉汁,配既醬汁就

由於朋友同我都係放工就過嚟,小肚餓,我哋另外仲叫咗啲食物,依度小食嘅種類都幾多,其中有好多都係適合一路飲酒一路食既,例如依個韓式炸雞~炸得不錯 外皮薄既唔會好硬,又可以保留雞肉既肉汁,配既醬汁就相對經典:有茄汁同蛋黃醬 另外叫得韓式炸雞 當然有啲泡菜啦 🤣

另一個小食係意式腸拼盤,都有好多款腸仔而且已經切好咗,方便分享食,最面頭嘅有骨腸仔係最好食既☺️ 一咬落去爆汁,依個小食又配左另一款醬汁 楓糖芥末醬 甜甜地幾易入口🤓

見到餐廳仲有更多特色小食,吞拿魚他他同海膽都有,有機會再訪又可試下其他野,黎多幾次都唔會厭!
2021-11-21 338 views
隱藏係銅鑼灣,食肆雲集嘅登龍街midtown 樓上有間十分富格調既restaurant &bar,唔係朋友介紹都唔知。FJAKA 呢個名既意思原來係 doing nothing,餐廳風格 align 到個名,可以好 laid back 咁攤係sofa位用餐飲野,或者露天空間chill 下 shisha.天氣開始有啲凍,所以揀左室內,環境幾幽暗,飲得多酒有可能住係 sofa 舒服到訓著。 點左兩杯 cocktail, 味道都偏清甜blossom Garden水果味濃, the firmament 口感 rich d ,pineapple juice 味。但我既主打永遠都係野食,kokawa uni toast perfectly roasted, mayonnaise 係中間融合鮮味既海膽同烤得香脆既包。pan seared Australian m5 grade prime wagyu beef 煎得剛好,肉質軟滑油香豐富,如果多啲沙律菜更好,中意佢既油醋 dressing. steamed fresh blue mussels 一食落就知新鮮,爆晒汁嫩滑,白汁 creamy 到加意粉

steamed fresh blue mussels 一食落就知新鮮,爆晒汁嫩滑,白汁 creamy 到加意粉食應該好正。

有冇人會唔係為 shisha 同飲酒,反而為左食野而 encore, 果個應該係我。

• steamed fresh blue mussels
2021-11-19 59 views
Happy Friday 捐窿捐罅,搵咗midtown26樓神秘酒吧, 入門口都有兩道閘, 一邊關咗另一邊先開到, 非常安全。餐廳分咗室內同戶外嘅環境, 室內嘅setting都幾特別,有一個個窿放咗梳化凳同圓枱, 可以坐得好超感一邊食嘢一邊飲酒。室外嘅話可以揀shisha, 係另一種chill. 我哋分別叫咗兩杯cocktail, 兩份主食同一個小食。Blossom Garden 少女味啲,比較清新但酒味都出。the firmament 蛋白打嘅泡沫, 飲落嘅口感好豐富 厚身啲,聞落仲有陣清甜蜂蜜味,推介推介!紀之川海膽: 正方形嘅吐司烤得香脆表面茶咗少少沙律醬, 再放上鮮甜既海膽,一道開胃既前菜。白汁活藍青口,真係好新鮮青口肉好鮮甜, 麵包片加上配埋杰身嘅白汁,實在太滿足啦。主角香烤澳洲m5和牛, 烤得剛好medium, 肉質嫩滑, 比起芥末更加鍾意加鹽食出牛味。咁就邊食邊飲傾咗成晚。

我哋分別叫咗兩杯cocktail, 兩份主食同一個小食。

咁就邊食邊飲傾咗成晚。
  • 青口