2021-10-18 70 views
工作壓力加添,是時候與朋友放工後輕酌一番,經朋友推介來到這間穩秘酒吧,體驗過後恍如如釋重負,身心放鬆。走到門前,一度懷疑這是否我倆正尋找的酒吧?眼前是落閘及沒有名牌的門口,紅黃色的燈光帶來不少神秘感,幸好有職員上前查詢,這刻才知道那都是酒吧設計之一。拉開兩度鐵閘穿過以𨋢作主題的走廊後,終於看到酒吧的廬山真面目,裝橫別具特色,餐廳設有室內室外座位,室內採用水泥牆身,高椅位置擺放了乾花草作裝飾,帶有輕神秘森林感。而另一邊廂則是截然不同得氛圍,同樣是水泥卻掛有霓虹燈及燈箱設計,用鐵鏈簾隔開每一個包廂,包廂內都有寬闊可躺臥的梳化椅、小圓椅及大餐枱,最後那舒適的座椅吸引我倆就坐。7時到達的我們就是要趕上Happy Hour時段買一送一,涵蓋6款不同酒款及2款非酒精選擇,吐苦水的晚上酒精又怎能缺席呢~我倆放工直達酒吧已進入饑荒狀態,必要點些食物充饑,酒吧除了提供送酒小食外,還有沙律、意粉、扒類及甜品,雖然款式不多但種類不缺,我們肚子終須有著落了。還是喜歡白酒易入口,冰涼透徹地在口腔迴旋帶果甜,流到喉嚨喝後有溫熱感湧上,在感受與那迴腸盪氣之際,點了的2款小食都一同呈上。一碟共有5件小吐司,鬆脆吐司上

紀之川海膽吐司

一碟共有5件小吐司,鬆脆吐司上擺放了海膽及黑魚籽,吐司軟熟烘後鬆脆不界口,海膽與魚籽新鮮不腥不帶明礬味,沒有特別調味整體清新輕盈。本應海膽與魚籽可把平平無奇的麵包增添鮮味,但由於麵包厚身加上海膽與魚籽份量甚少,未能品嚐到海膽鮮味已因咀嚼麵包需時而令海膽早已在上顎溶化,最後麵包味成為主味道,確實有點可惜。
意式腸拼盤配楓糖芥末醬

意式腸拼盤共有4款香腸包括原味、蒜蓉、黑椒及雞肉腸,酒吧細心地把香腸切粒方便作送酒小吃,整體香腸味道淡然,唯獨黑椒腸帶香濃黑椒辛辣味,香腸沾上帶微楓糖味芥末醬更惹味,但該油膩感與味道卻與白酒不太配襯。
香烤澳洲M5和牛

煎後和牛香脆外表包裹著粉嫩軟腍牛肉,切片後仍有肉汁流出,沾上海鹽咸香添惹味,搽上芥未籽醬減輕油膩感,兩者各有長處。
佛手柑吉士撻
佛手柑吉士撻

撻內裝滿吉士,搽上士多啤梨醬,最後放上士多啤梨片、蛋捲及主角佛手柑一粒。奇怪得很是佛手柑撻主要味道竟是士多啤梨味,全因怖滿士多啤梨醬與片,而吉士醬有淡然奶粉味,包裹著少許煙韌麻糬,為醬撻增加了不少口感,而一個佛手柑撻來說稱不上,但以一個士多啤梨撻來說尚算合格。

整體評語:
食物- 酒吧言而食物款式雖不多但種類齊全,沙律小食至飽肚意粉扒類也供應,小食作為酒精好拍檔當然較多款式,供應之款式經過精心配搭之餘亦可配襯到不同酒類。所品嚐之食物品質、調味及烹調手法也恰到好處。
服務-由於我倆坐在角落包廂,能夠給予我們充分空間同時服務員也較難察覺我倆所需,但服務員經過也盡量特別留意我倆,服務態度亦有禮。
衞生-所以用具與餐具也乾淨整潔,沒有崩爛及食物殘渣,雖然環境漆黑但傢具如枱與梳化亦沒有任何污漬及不潔。
環境-人流不多所以環境寧靜,服務員亦沒有催促之意,燈光熏暗加上酒精的催化作用,相識良久的我倆由小時說到現在甚至將來,只有這種環境與氣候下,才可這夜交心晚上。
抵食-雖然食物未能稱得上抵食,但酒吧主打酒精之happy hour算抵飲,再order 1-2個小食便可消磨一個晚上,是消遣好選擇。
2021-10-05
$474 (Dinner)
意式腸拼盤配楓糖芥末醬
香烤澳洲M5和牛
呢間新開既吧餐廳聽講環境好舒服,服務又好鍾意食勻唔同新野既我梗係即去啦價錢都唔算貴,選擇雖然唔算多,但有D都幾特別紀之川海膽吐司要數特別,第一個映入眼簾就一定係呢道小食將creamy既海膽同鮮香既魚子醬放係多士上面味道同口感都互相平衡,唔錯特濃芝士意式火腿忌廉蜆殼粉勁creamy勁足料既一個蜆殼粉每啖你都會食到勁香濃既忌廉香,同埋幾乎比忌廉漿住晒個口既creamy感蜆殼粉更加係索晒芝士同忌廉既香氣每一啖都係精華香烤野雞卷配甜薯及沙律伴士多啤梨醋外皮燒到有微微既焦香味之餘雞肉依然非常之嫩即使係雞胸既部份都唔會柴皮食落好滑好嫩香烤澳洲M5和牛M5和牛就係M5和牛油脂量好足,食落又軟熟又啖啖牛脂香,牛肉味亦好濃而且廚房煎得岩岩好,保持到肉汁嫌味道唔夠仲可以點芥末醬或者鹽,兩者各有風味
呢間新開既吧餐廳聽講環境好舒服,服務又好
鍾意食勻唔同新野既我梗係即去啦
價錢都唔算貴,選擇雖然唔算多,但有D都幾特別
紀之川海膽吐司
要數特別,第一個映入眼簾就一定係呢道小食
將creamy既海膽同鮮香既魚子醬放係多士上面
味道同口感都互相平衡,唔錯
特濃芝士意式火腿忌廉蜆殼粉

雞肉依然非常之嫩
即使係雞胸既部份都唔會柴皮
食落好滑好嫩

M5和牛就係M5和牛

油脂量好足,食落又軟熟又啖啖牛脂香,牛肉味亦好濃
而且廚房煎得岩岩好,保持到肉汁
嫌味道唔夠仲可以點芥末醬或者鹽,兩者各有風味
2021-10-15 39 views
呢間位於銅鑼灣既西餐廳,行少有既地下酒吧風咁chill既地方,梗係要去啦坐位同一般餐廳唔同佢設計係比人好舒服咁半訓半坐,幾特別紀之川海膽吐司作為前菜都唔錯海膽同魚子都幾鮮味亦唔腥,配多士口感更夾香烤野雞卷配甜薯及沙律伴士多啤梨醋雞肉烤得唔錯,可以見到入面依然粉嫩JUICY配菜既沙律同呢塊脆脆,配上酸酸甜甜既士多啤梨醋,好開胃香烤澳洲M5和牛我地點左呢個高貴既M5和牛作為主菜呢個選擇果然冇錯牛肉熟度剛剛好入面既肉汁得以保留令你食落口會感受到啖啖牛味香濃既JUICY肉汁因為牛靚,所以就咁點鹽已經好好味想味道再多D層次既可以點埋呢個Dijon mustard蒜片初榨欖油乾辣椒拌蟹肉扁意粉呢個意粉夠晒真材實料你會食到啖啖既真蟹肉令你每一口都嚐到蟹肉既鮮甜乾辣椒既微辣,配上惹味既蒜片,更加係令你食指大動
呢間位於銅鑼灣既西餐廳,行少有既地下酒吧風
咁chill既地方,梗係要去啦
坐位同一般餐廳唔同
佢設計係比人好舒服咁半訓半坐,幾特別
作為前菜都唔錯
海膽同魚子都幾鮮味亦唔腥,配多士口感更夾
香烤野雞卷配甜薯及沙律伴士多啤梨醋
雞肉烤得唔錯,可以見到入面依然粉嫩JUICY
配菜既沙律同呢塊脆脆,配上酸酸甜甜既士多啤梨醋,好開胃
我地點左呢個高貴既M5和牛作為主菜呢個選擇果然冇錯
牛肉熟度剛剛好
入面既肉汁得以保留
令你食落口會感受到啖啖牛味香濃既JUICY肉汁
因為牛靚,所以就咁點鹽已經好好味
想味道再多D層次既可以點埋呢個Dijon mustard
蒜片初榨欖油乾辣椒拌蟹肉扁意粉

呢個意粉夠晒真材實料
你會食到啖啖既真蟹肉
令你每一口都嚐到蟹肉既鮮甜
乾辣椒既微辣,配上惹味既蒜片,更加係令你食指大動
2021-10-13 40 views
同朋友去happy hour, 我地搵左間坐得舒服,氣氛不錯的地方。我們各自點了杯cocktail,都是一般款,不過cocktail嘅賣相討好, 用嚟影相做道具配上這裡的裝修佈置,很好拍的。這裡雖然是吧, 但都提供多款食物, 所以可以慢慢邊聊天吃喝, 唔使話夜啲又要轉地方食飯。說著說著就想食野, 於是我就先叫了香芋片配牛油果醬同韓式炸雞兩款佐油小吃。平時Nachos就食得多, 香芋脆片就比較少見。佢脆得嚟冇Nachos咁油, 感覺冇咁熱氣,而且配有牛油果醬, 好味又無負擔。韓式炸雞一啲都唔乾,肉質幾嫩,有水準,但其實佢做法比較似日式,沾著幾款醬食可變唔同口味,幾唔錯。最後我地意猶未盡,覺得這裡的食物有驚喜,所以即刻加點了份香烤澳洲和牛肉,上桌時已經貼心地幫你切好, 單手都吃到,只簡單沾點鹽吃就已經好夠味,好適合聊住天飲住酒時吃。

2021-10-09 31 views
因為封關的關係,有好多朋友包括家人都已經年多兩年沒見了。難得家姐趁國慶假期回港探親, 我們就多了時間相聚。不過一轉眼,又到要离開的時候了。最後一晚,我選了一個特別的地方同佢farewell。這家其實是吧,所以裝修佈置都好有情調,也非常適合聊天、打咭。我地各點了杯飲品,Tequila Sunrise真的很久沒喝,今晚就懷舊一下吧!聊著聊著,不自覺地開始肚餓,於是便點了幾款食物。海膽吐司、香烤澳洲和牛及香芋脆片拌牛油果醬。估唔到這裡的食物味道意外地好味。海膽吐司算鮮甜。香芋脆片吃起來沒有薯片膩,沾牛油果醬吃更好味。最有驚喜是那烤牛肉。牛肉嫩滑,好有牛味,比擺盤的樣子更有深度,特別是沾點海鹽吃,更能帶出肉香味。

海膽吐司、香烤澳洲和牛及香芋脆片拌牛油果醬。

2021-10-05
Type of Meal
Dinner
2021-10-05 28 views
肥雞比較少機會去呢啲有得飲酒食水吧同埋瞓低嘅酒吧西餐廳,今日終於去銅鑼灣登龍街朝聖一下。呢間酒吧餐廳係新開張, 所以肥雞去嗰日都比較少人, 去到侍應帶咗我去一張可以畀你成個人瞓低放鬆嘅梳化位,真心chill 去到酒吧緊咪嗌杯hoegaarden先, 上到嚟真係勁大杯, 呢88蚊抵飲。appetizer首先嗌truffle toast with parma ham,估唔到凍冰冰嘅巴哈馬火腿放入焗爐烤得香脆,啲油脂溶入沾滿黑松露醬多士, 簡直擦新肥雞嘅三觀,淡淡油香 真係超正。 再嗌多個steamed fresh blue mussel ,烤得香脆嘅多士點上 充滿酒香嘅白酒汁, 夾上一塊新鮮嘅藍青口, 又係食唔停口嘅一道小食。 主食嗌咗pan seared Australian M5 prime wagyu beef, 勁肥雞意想不到係估唔到一間酒吧可以handle一塊牛扒得咁靚, 一個字嫩同埋肉汁鮮味, 呢塊牛扒真係高水準。最後再嗌多個鮮海膽意大利粉配茴香氣泡, 新鮮嘅海膽配上香草味嘅茴香, 濃郁嘅味道系你個口入面揮之不去。 最後再飲多杯hoegaarden浪一浪口,呢餐真係心滿意足
最後再嗌多個鮮海膽意大利粉配茴香氣泡, 新鮮嘅海膽配上香草味嘅茴香, 濃郁嘅味道系你個口入面揮之不去。 最後再飲多杯hoegaarden浪一浪口,呢餐真係心滿意足。
2021-10-04
2021-10-04 26 views
今日同女友人黎左登龍街食野, 之前都黎過呢條街食過地下一間上海野發覺呢頭都好野食.今次我地就上樓食西餐, 呢間鋪好lounge feel, 勁chill.. 環境昏暗得黎好有氣氛.佢個menu都好簡潔野食方面我地叫左。。鮮海膽意大利粉配香泡沫~佢真係成塊新鮮海膽擺係面,同埋d cream真係用海膽調制出黎好creamy又greedy.香烤澳洲M5 和牛肉質好軟熟同肥香都好鮮明,厚度都剛好。柚子醋龍蝦沙律佢既用料都好尚盛,真係新鮮龍蝦黎,富有海水味道之餘仲要好多膏同肉,岩晒我d龍蝦控!特濃芝士火腿意式忌廉蜆殼粉佢呢碟忌廉蜆殼粉好重芝士香同佢落既芝士份量足以可以拉絲.. 味度都好好,女友好滿意意大利風乾火腿配松露吐司個包烘得好脆後再夾住d松露火腿黎食, 好奢華既感覺,味道都幾夾整體黎講成餐飯都好高格調,環境都好寬躺舒適, 我地兩口子會再黎
今次我地就上樓食西餐
, 呢間鋪好lounge feel, 勁chill

.. 環境昏暗得黎好有氣氛

佢個menu都好簡潔

野食方面我地叫左。。
鮮海膽意大利粉配香泡沫~

好creamy又greedy

香烤澳洲M5 和牛

肉質好軟熟同肥香都好鮮明,厚度都剛好。

柚子醋龍蝦沙律

,岩晒我d龍蝦控!

特濃芝士火腿意式忌廉蜆殼粉

佢呢碟忌廉蜆殼粉好重芝士香同佢落既芝士份量足以可以拉絲
.. 味度都好好,女友好滿意

意大利風乾火腿配松露吐司

整體黎講成餐飯都好高格調,環境都好寬躺舒適
, 我地兩口子會再黎

2021-09-23
2021-10-03 18 views
呢間酒吧裝潢以黑色為主,感覺顯赫好有氣派。朋友話呢度除咗飲酒之外,嘢食都好好味,所以就黎試下。龍蝦尼斯沙律配柚子醋 - 勁多龍蝦肉,蟹鉗已經拆好,好細心,整體好味!意大利風乾火腿配松露吐司 - parma ham 通常夾蜜瓜食,夾吐司都ok, 不過松露味唔太突出。香烤澳洲M5和牛 - 呢個超好食!牛肉味好香濃,上碟唔會太熟,好嫩口,推介!鮮海膽意大利粉配茴香泡沫 - 呢個都好正,未試過海膽汁撈意粉,每啖都好香口,讚!特濃芝士意式火腿忌廉蜆殼粉 - 都唔錯,夠芝士味同好creamy, 可以一試!
呢間酒吧裝潢以黑色為主,感覺顯赫好有氣派。
朋友話呢度除咗飲酒之外,嘢食都好好味,所以就黎試下。

2021-09-23 78 views
金朝陽二期的食肆都幾新淨,Fjaka就開左業幾個月中秋翌日趁佢未紅去試試佢可能因為新開業,當日的食客唔太多,可以好舒服咁傾下計20:00前有HAPPY HOUR,部份酒水BUY ONE GET ONE FREE,可以20:00前叫左20:00後上第2杯小食都幾特別同好食,今次叫左芋香脆片伴牛油果醬同炸蕃薯條。芋頭卜卜脆,同凍凍地嘅牛油果醬好夾蕃薯條非常香口,好好的FINGER FOOD不過可能唔係主打食野,主食就真差少少我地叫左2個意粉,味道中上,但選擇唔算好多。SHISHA就抵食嘅,亦幾得意有形形式式唔同的壺比你揀味道亦可以按IPAD上的指示隨你當天的心情揀一般出面食食到第2轉都開始淡咪呢間就食住都KEEP住有味,值得一試。
金朝陽二期的食肆都幾新淨,Fjaka就開左業幾個月
中秋翌日趁佢未紅去試試佢
可能因為新開業,當日的食客唔太多,可以好舒服咁傾下計
小食都幾特別同好食,今次叫左芋香脆片伴牛油果醬同炸蕃薯條。
芋頭卜卜脆,同凍凍地嘅牛油果醬好夾
蕃薯條非常香口,好好的FINGER FOOD

不過可能唔係主打食野,主食就真差少少
我地叫左2個意粉,味道中上,但選擇唔算好多。

SHISHA就抵食嘅,亦幾得意
有形形式式唔同的壺比你揀
味道亦可以按IPAD上的指示隨你當天的心情揀
一般出面食食到第2轉都開始淡咪
呢間就食住都KEEP住有味,值得一試。
2021-09-22
$400 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 芋香脆片伴牛油果醬
2021-02-23 1703 views
朋友介紹嚟嘅食物好食 環境舒適 價錢都合理但係做outdoor時好難搵到Staff要出去叫人/咁啱經過先叫到但outdoor風景都好正個日咁啱Walk-in都有大圓櫈坐到!下次會再次光臨!
朋友介紹嚟嘅
食物好食 環境舒適 價錢都合理
但係做outdoor時好難搵到Staff
要出去叫人/咁啱經過先叫到
但outdoor風景都好正

個日咁啱Walk-in都有大圓櫈坐到!
下次會再次光臨!