3 day(s) ago 0 views
這家位於牛頭角的西餐廳,相當適合晨昏的輕鬆聚會。餐廳的內部裝潢簡約時尚,搭配溫暖的燈光,瞬間讓人感到放鬆,宛如置身於一個親密的小天地。All day breakfast,份量十足,一見即心生滿足。香煎的培根香氣四溢,搭配金黃的炒滑蛋,各種食材之間的搭配完美無瑕。而且,配上新鮮的番茄和香脆的薯餅,口感層次感十足,瞬間忘卻所有的疲累。每一口都充滿活力與幸福感,真的非常適合需要增添能量的時刻。炸魚薯條,這道經典的英式菜式則絕對不容錯過。魚柳裹著金黃色的酥脆外皮,炸至金黃酥脆,咬下去的瞬間,鮮嫩的魚肉在口中融化,一股海鮮的鮮味瞬間襲來。搭配旁邊的薯條,外酥內嫩,口感一絕,並且淋上特製的塔塔醬,更添風味,每一口都充滿愉悅。

3 day(s) ago 0 views
星期六就係搵好西食嘅日子,今日去九龍灣睇戲,所以順便去Flames度食個lunch。呢度坐得舒服,嘢食又高質,我又一次回頭啦!我嗌咗兩個一人餐,加咗個餐湯同甜品:🍲 **餐湯:濃濃嘅西蘭花** 呢碗西蘭花湯好濃郁,味道鮮香,奶香味十足🍗 **½葡式香辣燒雞配薯條** 葡式香辣燒雞真係好味,外脆內嫩,仲帶少少辣味。薯條金黃酥脆,超match🤓🍕 **巴馬火腿火箭菜薄餅** 薄餅口感一流,巴馬火腿咸香配火箭菜清新。望到咁多菜,食落口都少啲罪惡感🍰 **甜品:Cheese Cake** 芝士蛋糕綿密爽口,甜度啱啱好🤤Flames呢間餐廳我真係回頭咗幾次,最主要係好坐,嘢食又高質,好啱傾住計食飯😍Flames (海濱匯)📍觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖

我嗌咗兩個一人餐,加咗個餐湯同甜品

🍲 **餐湯:濃濃嘅西蘭花**
呢碗西蘭花湯好濃郁,味道鮮香,奶香味十足

🍗 **½葡式香辣燒雞配薯條**

🍕 **巴馬火腿火箭菜薄餅**

🍰 **甜品:Cheese Cake**
芝士蛋糕綿密爽口,甜度啱啱好🤤

📍觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖
4 day(s) ago 0 views
我今日約同好友去位於觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖的 Flames 食晚餐,餐廳有室內和室外的雅座,環境舒適,坐得舒服。我點左個 Black Truffle Mushroom Pizza 新鮮黑松露蘑菇薄餅 $198;好友點左個 Slow cooked beef cheek 香草紅酒汁燴牛面肉配忌廉薯蓉烤蔬菜 $268。新鮮黑松露蘑菇薄餅香噴噴地上抬時,薄餅充滿黑松露的香氣,食起來時,口感豐富又好味道;牛面肉燴得好入味好好食,牛味香濃,伴菜有椰菜花、西蘭花、紅蘿蔔,烤得鮮甜好味,薯蓉十分軟滑。

• 香草紅酒汁燴牛面肉配忌廉薯蓉烤蔬菜
  • 新鮮黑松露蘑菇薄餅
香蕉榛子朱古力醬薄餅🍫有榛子醬嘅甜品,通常都係好好食🥳🤩甜甜嘅朱古力榛子醬配上有咬口嘅Pizza餅底,好夾呀😌意大利大蘑菇煙肉薄餅🍕之前嚟到Flames都係食佢signature嘅辣肉腸pizza🙈今次就試吓佢其他嘅味道,蘑菇味好香濃,而且有咬口😋煙肉唔係話好脆嗰種,如果焗耐啲脆啲會更加好食😝卡邦尼意大利麵🍝個汁好夠味,又係勁creamy好重奶味咁😋😋扁意粉硬度適中,食到有香草味。👏🏻配搭上煙肉🥓 有口感!!😚Flames (海濱匯) 📍 觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖
香蕉榛子朱古力醬薄餅🍫

意大利大蘑菇煙肉薄餅🍕

卡邦尼意大利麵🍝
個汁好夠味,又係勁creamy好重奶味咁😋😋
扁意粉硬度適中,食到有香草味。👏🏻
配搭上煙肉🥓 有口感!!😚

📍 觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖
今個星期去咗觀塘搵食🧡嚟到位於海濱公園附近嘅一間西餐廳。餐廳設有戶外露天花園座位,方便有寵物及小朋友的客人🥰餐廳室內設計以純白色為主調,設有落地大玻璃,可以遠眺郵輪碼頭景觀。當日天氣秋涼加上擁有大草地方便嵐嵐走動,我哋就選擇戶外露天花園位置Chill下😆我哋點了兩個BRUNCH MENU再升級是日餐湯番茄湯,升級飲品及添加自家製甜品。戶外露天花園真係岩晒小朋友可以周圍走😆仲同其他小朋友玩得好開心🧡爸爸媽媽可以專心食嘢。又唔怕佢騷擾其他人客人。FLAMES BIG BREAKFAST 經典ALLDAY Breakfast配搭: 烤煙肉🥓,烤香腸,太陽蛋,炒雜菌,烤蕃茄及烤多士。烤多士超好吃香濃的蒜香味🧡有點似印度薄餅口感,大愛。烤煙肉🥓亦不會太咸太重口味,整體都不錯。另外必點這裡出名的手工PIZZA🍕ALOHA PIZZA🍕 批邊香脆內裡煙靭,巴馬火腿配上新鮮菠蘿片🍍俄勒岡葉,聖馬扎諾番茄醬,馬蘇里拉芝士🧀,口感層次豐富😋新鮮菠蘿的酸甜味道中和火腿鹹味,不錯👍🏻升級餐飲PINEAPPLE JUICELONG BLACK是日蛋糕🍰🍴Flames (觀塘海濱滙)#手工薄餅 #觀塘西餐廳 #戶

FLAMES BIG BREAKFAST
經典ALLDAY Breakfast配搭:
烤煙肉🥓,烤香腸,太陽蛋,炒雜菌,烤蕃茄及烤多士。

另外必點這裡出名的手工PIZZA🍕
ALOHA PIZZA🍕

升級餐飲
PINEAPPLE JUICE
LONG BLACK
是日蛋糕🍰

🍴Flames (觀塘海濱滙)

#手工薄餅 #觀塘西餐廳 #戶外露天花園餐廳 #flameshk #海濱滙 #flames
是日餐湯番茄湯
ALOHA  PIZZA
2024-11-10
$230 (Lunch)
是日餐湯番茄湯
ALOHA  PIZZA
  • 香草蒜蓉包
  • Aloha  pizza
Flames (海濱匯)觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:16安士美國安格斯肉眼扒配忌廉薯蓉  $448這是一道令人垂涎的豪華美食,結合了豐富的肉汁和滑順的薯蓉,適合喜愛肉類的朋友!高品質的安格斯肉眼扒,肉質鮮嫩多汁,脂肪分佈均勻,帶有自然的肉香,16安士的份量讓人非常滿足!肉眼扒只需簡單調味,煎至微焦後便色香味俱全,汁多味美,我點了七成熟,配埋特製燒汁、芥末醬及黑松露忌廉薯蓉,可謂十全十美!😄😄😄
觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐
環境指數:⭐⭐⭐⭐
服務指數:⭐⭐⭐⭐
食物推介:16安士美國安格斯肉眼扒配忌廉薯蓉  [US Angus Rib Eye Steak (16oz)] $448

2024-11-13 0 views
今次同老公去有情調的高級西餐廳Flames🍴,氣氛休閒舒適,而且餐牌選擇多,晚市兩人套餐低至6折好吸引🤩前菜、主菜、薄餅、甜品🍮有齊👍🏾我們二人覺得份量太多單點好了🤗💫燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 🍝龍蝦汁味道不太濃,幸好有燒烤大蝦和三文魚籽補不足,相對口感豐富而不膩😎幾清新✨💫海鮮香草茄醬薄餅 🍕薄餅上鋪滿新鮮的海鮮,包括鮮蝦🦐、魷魚🦑和煙三文魚🐟,每一塊都好足料,麵包皮邊烤得香脆,再加上蒜香和義大利蕃茜的點綴,口感豐富,香氣撲鼻😋👏🏾💫牛油烤蔬菜 🥬烤蔬菜有西蘭花🥦、椰菜花和薯仔🥔沾滿香濃的牛油和百里香🌿,烤至金黃酥脆😬健康又美味,蔬菜清甜鮮味,配搭主菜一齊食好夾✌🏾

💫燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 🍝

💫海鮮香草茄醬薄餅 🍕

💫牛油烤蔬菜 🥬

牛油烤蔬菜

2024-11-13
$250 (Dinner)
2024-11-11 0 views
我最近去咗位於觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖嘅Flames (海濱匯) 食飯😍😍😍真係有一個好正嘅體驗。呢間餐廳以純白色為主調,感覺好清新。而且佢哋仲有一個吧檯,可以小酌一杯,真係好chill😌。最特別嘅係餐廳有落地玻璃窗,可以望到遊輪碼頭,景觀一流,非常適合情侶約會🥰。Flames主打多國菜🫨,我試咗幾款食物都覺得好正。首先係香草紅酒汁燴牛面肉蕃茄飯,牛面肉煮得好腍,配上香草紅酒汁,味道濃郁,飯都吸晒汁,好入味❤️。另一款係卡邦尼薄餅,薄餅底脆口,卡邦尼醬濃郁香滑,配料豐富,每一啖都好滿足😊。最後係炸魚薯條,炸魚外脆內嫩,薯條香脆,不會過於油膩,簡單但好好味🥹。總括而言,Flames (海濱匯) 真係一個好適合情侶約會嘅地方😍,近海,有無敵大海景,食物又好味,真係一個唔錯嘅選擇🤭。

Dining Offer
Tasting Event
2024-11-09 0 views
餐廳好近海濱公園,好適合一家人係附近玩完黎食,餐廳好開揚, 呢度有戶外同戶內, 而今日我地揀左坐入面,當日都見有人帶埋狗仔黎食野,可以坐戶外👍🏻👍🏻👍🏻8oz紐西蘭肉眼扒配薯條✨火候控制得幾好, 肉質鮮嫩,牛味濃, 唔錯👍🏼薯條份量多, 炸到好香脆, 加埋上面既辣粉, 食到停唔到😋1/2葡式香辣燒雞配薯條✨燒雞腌得好入味之餘外皮烤到好香脆但肉質都保持到嫩滑, 好食👍🏼 但佢搭配既秘製醬汁對我黎講比較辣, 如愛辣既人要試😋

8oz紐西蘭肉眼扒配薯條✨
火候控制得幾好, 肉質鮮嫩,牛味濃, 唔錯👍🏼
薯條份量多, 炸到好香脆, 加埋上面既辣粉, 食到停唔到😋

1/2葡式香辣燒雞配薯條✨
但佢搭配既秘製醬汁對我黎講比較辣, 如愛辣既人要試😋
$180 (Lunch)
帶同小朋友和家人慶祝生日,收穫意想不到的服務。一來是食物高質,特別是pizza十分足料。二來是餐廳員工服務非常細心,會因應需要才上菜,不會趕收工,更對小朋友十分體貼及有耐性,最後更有唱生日歌😂實在驚喜,值得一讚👍🏻
2024-11-09
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
2024-11-05 338 views
週末過嚟海濱一帶行吓,揀咗間西餐廳坐低。餐廳以白色裝飾為主,彩光一流,有落地大玻璃。戶外露台都有枱凳。今日點咗OpenRice最多人推介嘅牛扒試吓😋肉眼扒忌廉薯蓉真係一絕!肉眼扒煎得恰到好處,外脆內嫩,肉質多汁,搭配上濃郁嘅忌廉薯蓉,口感絕配。凱撒沙律都唔錯,沙律菜新鮮脆口,淋上特製嘅凱撒醬,味道香濃,仲有啲脆脆嘅麵包丁,增添咗層次感,食得相當舒心。芝士蛋糕,口感滑溜,芝士味濃郁,底部嘅餅底香脆,甜而不膩,非常適合喜歡芝士嘅我。西蘭花湯清淡可口,湯底鮮香,西蘭花嘅味道唔會太濃,整體好清新,對於想輕食嘅人來講,係個好選擇。飲品方面,菠蘿汁同可樂都幾好。菠蘿汁清甜可口飲落去有啲清爽感。

2024-11-03 284 views
食過鴻圖道分店,今日試埋海濱匯分店,食物質素同樣高,餐廳位於海濱匯,今日天氣涼涼哋,就算室外位置都坐好舒服。10安士肉眼扒配忌廉薯蓉5成熟嘅肉眼扒煎得剛剛好,火候控制得非常好,切落去仲帶微微粉紅色,而肉唔會過份老,保持到肉汁,肉眼牛味濃郁,肉質軟淋,好好食,令人意想不到係忌廉薯蓉,忌廉薯蓉相當綿滑,入口即化,奶香濃郁。新鮮黑松露蘑菇扁意大利麵黑松露香味好重,忌廉味亦都好香,配上質感爽滑嘅扁意粉,真係好正。

10安士肉眼扒配忌廉薯蓉

新鮮黑松露蘑菇扁意大利麵
早排食過鴻圖道分店,今日試埋海濱匯分店,食物質素同樣 💯餐廳位於海濱匯,個View 好開揚,今日涼涼哋揀咗室外位置坐好舒服 💨香草蒜蓉包 $48Encore之選 👍🏻 佢做到好似Pizza咁嘅樣,皮邊厚身,仲加咗小小芝士,有少少似芝心批咁樣 😋黑松露薯條 $58黑松露味極重極香,完全冇偷工減料 😍 薯條份量好多,外焦內嫩燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 $158🦐 好厚肉,扁意粉彈牙爽口,三文魚籽加埋龍蝦汁配搭好特別,非常之突出10安士肉眼扒配忌廉薯蓉 $268三成熟嘅肉眼扒火候控制得好好,保持到肉汁,肉眼牛味濃郁,薯蓉好棉滑 🤩💵 兩大人一小朋友食👩🏻‍🤝‍👨🏼人均約 HKD$195
早排食過鴻圖道分店,今日試埋海濱匯分店,食物質素同樣 💯

香草蒜蓉包 $48

黑松露薯條 $58

燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 $158

10安士肉眼扒配忌廉薯蓉 $268

💵 兩大人一小朋友食👩🏻‍🤝‍👨🏼人均約 HKD$195

2024-10-19 730 views
又去幫襯Flames ,今次去海濱匯分店食晚餐,店面空間感十足,銀白色裝潢很有時尚感,中央Bar 檯可以看調酒師🍸製作過程,好chill ~10安士肉眼扒配忌廉薯蓉$268叫左medium rare, 肉🥩的厚度夠,肉質鮮嫩,半熟不老,細嚼慢嚥下,能嚐到迷迭香和香草的風味,醬汁的調味略淡,但本身牛扒上已灑鹽巴,高級的食材往往只需要簡單的調味。薯蓉有加黑松露,又是一個大滿足😌。燒大蝦三文魚子龍蝦汁扁意粉$158這道料理上沒有一個食材是多餘的。一來就是炭烤大蝦的香氣,蝦肉鮮嫩,龍蝦汁濃郁鮮味但沒甚麼味道,加上三文魚籽的天然海鮮咸味作調味,加上香草提供清新的感覺,中和飽滯。飲品方面,試了少有的蔓越梅果汁,酸酸甜甜又健康養眼,配牛扒也不錯。南瓜忌廉湯也很溫暖,適合十月份去品嚐。

10安士肉眼扒配忌廉薯蓉$268

燒大蝦三文魚子龍蝦汁扁意粉$158

• 燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉
2024-10-16 756 views
琴日同囡囡去咗觀塘海濱公園度玩,然後搵嘢食,去咗呢間Flames,佢主打多國菜。呢間餐廳由室內同室外嘅位置,鍾意陽光嘅可以坐室外,都幾舒服,我哋揀咗室內,座位都坐得非常舒適!夏威夷薄餅呢款夏威夷薄餅好足料,有火腿、俄勒岡葉、聖馬札諾蕃茄、馬蘇里拉芝士同埋菠蘿,塊菠蘿係大片嘅,甜甜酸酸👍香草紅酒汁燴牛面肉配黃薑蕃茄飯啲牛肉係慢煮既,所以特別腍,好有肉汁,配埋佢哋既紅酒汁,好味👍藍莓芝士蛋糕呢個甜品係佢哋自家製,濃濃嘅芝士味,質感比較黏稠,配埋藍莓醬同藍莓一齊食,好滿足👍

夏威夷薄餅

香草紅酒汁燴牛面肉配黃薑蕃茄飯