2024-09-22
陰晴不定嘅週日,約左Buddy去Flames食個靚Brunch。出左牛頭角地鐵站大約行15分鐘,沿途有風,吹住水唔覺唔覺就行到。我地算早到,非常好彩有個靠落地玻璃窗嘅位置,遠望可以睇到Mega Box,感覺更chill。Menu有9款Brunch和5款Pizza,我地每樣揀左一款,再加飲品和甜品。首先上場嘅Margarita Pizza,批皮厚薄適中,配合Tomato Paste和Mozzarella Cheese半溶化互相交織,入口慢慢化開,加上數片Basil帶黎清新、畫龍點睛嘅效果,完全無油膩感。接住落黎係紐西蘭肉眼扒配燒蔬菜,塊扒嘅調味恰到好處,微咸加上好香嘅炭烤味,再加埋扒邊嘅少許脂肪,充份發揮出牛扒本身嘅香濃肉味。Ginger Beer加一角青檸,very refreshing。Black Coffee甜品係心靈安慰劑,雖然有啲飽都一定要食。Waitress姐姐特登幫我地揀左兩款唔同味嘅home-made dessert,一款係Raspberry Cheese Cake,另一款係New York Cheese Cake。前者似係用raspberry打蓉做面層果醬,食落有粒粒果
Black Coffee
甜品係心靈安慰劑,雖然有啲飽都一定要食。Waitress姐姐特登幫我地揀左兩款唔同味嘅home-made dessert,一款係Raspberry Cheese Cake,另一款係New York Cheese Cake。前者似係用raspberry打蓉做面層果醬,食落有粒粒果籽,酸酸甜甜,非常醒胃。後者有微微嘅焦香,軟軟嘅芝士餅身,係另一翻風味。
食完成個人都心滿意足,為應付下星期嘅工作差足晒電。
Flames (海濱匯)
地址: 觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖