陰晴不定嘅週日,約左Buddy去Flames食個靚Brunch。出左牛頭角地鐵站大約行15分鐘,沿途有風,吹住水唔覺唔覺就行到。我地算早到,非常好彩有個靠落地玻璃窗嘅位置,遠望可以睇到Mega Box,感覺更chill。Menu有9款Brunch和5款Pizza,我地每樣揀左一款,再加飲品和甜品。首先上場嘅Margarita Pizza,批皮厚薄適中,配合Tomato Paste和Mozzarella Cheese半溶化互相交織,入口慢慢化開,加上數片Basil帶黎清新、畫龍點睛嘅效果,完全無油膩感。接住落黎係紐西蘭肉眼扒配燒蔬菜,塊扒嘅調味恰到好處,微咸加上好香嘅炭烤味,再加埋扒邊嘅少許脂肪,充份發揮出牛扒本身嘅香濃肉味。Ginger Beer加一角青檸,very refreshing。Black Coffee甜品係心靈安慰劑,雖然有啲飽都一定要食。Waitress姐姐特登幫我地揀左兩款唔同味嘅home-made dessert,一款係Raspberry Cheese Cake,另一款係New York Cheese Cake。前者似係用raspberry打蓉做面層果醬,食落有粒粒果

Black Coffee

甜品係心靈安慰劑,雖然有啲飽都一定要食。Waitress姐姐特登幫我地揀左兩款唔同味嘅home-made dessert,一款係Raspberry Cheese Cake,另一款係New York Cheese Cake。前者似係用raspberry打蓉做面層果醬,食落有粒粒果籽,酸酸甜甜,非常醒胃。後者有微微嘅焦香,軟軟嘅芝士餅身,係另一翻風味。

食完成個人都心滿意足,為應付下星期嘅工作差足晒電。

Flames (海濱匯)
地址: 觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖
2024-09-21 333 views
最近天氣開始涼左 去觀塘海濱行下 食左呢間Flames 西餐 幾好食 Peri Peri Chicken Burger 佢既醬辣得泥好香亦都可以帶出雞既香味burger包好軟 整體食完唔會好滯 仲有配埋粗薯條🍟 上面仲有D紅椒粉 超香 仲要熱辣辣 好好食 😋Prama Ham Pizza食pizza 一定要有ham既 餓底最鍾意食prama ham 果種smoky 味加埋肉既脂肪既香 仲有火箭菜加埋簡直係完美比例 🥰Slow cook beef cheek 呢個慢煮牛面頰肉 好入味好香 佢既準醬汁完美融入曬牛肉入面 肉質超級軟綿綿 配埋個有味既飯超級滿足😊食完飯當然要食埋甜品作結 Tiramisu 佢唔會好甜cream都幾滑 有香濃既咖啡味 滿足咗放假唔想飲咖啡但又食到啲咖啡味仲要讚吓呢間餐廳係半開放式廚房 可以見到廚師點樣煮飯 仲有火候幾好如果大家去開觀塘有知識呢推介呢間餐廳#餓底推介#餓底食在觀塘

Peri Peri Chicken Burger

如果大家去開觀塘有知識呢推介呢間餐廳

#餓底推介
#餓底食在觀塘
2024-09-21 226 views
中秋果陣去咗觀塘行海傍,然後喺海濱匯食西餐,餐廳花多眼亂,我哋決定試吓佢嘅招牌菜😋蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉 $158一上枱,香味已經撲鼻而來,通粉煮得剛剛好,唔會過軟,蟹肉鮮甜,配上濃郁嘅巴馬臣芝士同蕃茄忌廉汁,簡直係天作之合!每一啖都令人陶醉,完全唔會膩,真係值得一試。10安士肉眼扒配忌廉薯蓉 $268肉眼扒我哋揀咗medium,配上忌廉薯蓉,肉質鮮嫩,煎得恰到好處,外脆內嫩,咬落去好香口,真係好滿足!忌廉薯蓉滑得嚟又有香味,配埋肉眼扒,簡直係完美組合。最後飲咗杯蘋果汁,清新又解膩,整體真係好享受,絕對符合性價比!下次再嚟試其他菜式!評分:最高為5分治癒度:👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️抵食度:💉💉💉💉翻兜指數:🩺🩺🩺🩺Flames (海濱匯)觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖📍牛頭角港鐵站B6出口10分鐘路程

蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉 $158

10安士肉眼扒配忌廉薯蓉 $268

評分:最高為5分
治癒度:👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️
抵食度:💉💉💉💉
翻兜指數:🩺🩺🩺🩺

Flames (海濱匯)
觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖
📍牛頭角港鐵站B6出口10分鐘路程
2024-09-15
$250 (Dinner)
2024-09-19 300 views
呢一間西式餐廳網上見好似好吸引😋,所以今日夜晚就決定嚟試下🥳Crab Meat Penne $158呢一個蟹肉長通粉超級足料🌟,每一淡都有好豐富嘅蟹肉,而且醬汁都係我鍾意比較creamy嘅口味😛Margherita Pizza $148呢度嘅pizza係招牌當然要試下💯,餅底做得好出色,口感一流,而且上面嘅芝士同番茄醬都好香口😙Shelter Chicken Wings $78呢個雞翼好有特色😎,加左好多調味味道好豐富,口感依然保持嫩滑😌Mango Tango Shake $78加左餅乾同芒果落去,估唔到遊好夾同幾清新😍

Crab Meat Penne $158

Margherita Pizza $148

Shelter Chicken Wings $78

Mango Tango Shake $78
加左餅乾同芒果落去,估唔到遊好夾同幾清新😍
2024-09-17 333 views
今個週末決定唔好北上,留喺香港消費,於是就選擇咗位於觀塘海濱匯嘅一間餐廳,呢間餐廳我淨係夜晚嚟過,但係感覺沒brunch嚟食都幾好,於是今日一起身就過嚟。呢度最好就係食夠$200就已經可以免費park三個鐘。今日我哋叫咗幾樣brunch item,全部都好好味。八安士紐西蘭肉眼扒配燒蔬菜我要咗medium Rare,牛扒有肉味,唔會太嚡,啲蔬菜都grill得剛剛好。另外就要咗一個big breakfast,超級豐富,包括烤煙肉、烤香腸、炒雜菌、烤蕃茄、厚多士同太陽蛋,食呢個,感覺真係好relax。mushroom我覺得特別好食,完全冇臊味。黑松露卡邦尼扁意粉亦都好Creamy,啲面嘅口感al dente。

今日我哋叫咗幾樣brunch item,全部都好好味。
2024-09-16 335 views
來到海濱匯食西餐,當然要試試flames 的牛扒🥩牛扒界來講是我認可的數一數二😋來親flames 歎西餐🍴我都必食呢度既牛扒🥩呢度是多國菜為主既西餐廳🍴食得出外國牛肉的味道👅今次點既係10安士的Rib eye steak 🥩😊$268一定係半生熟medium rare 最好食,炭燒來講紋路清晰,筋肉分明真係好有嚼勁,煙韌彈牙牛肉味夠濃,仲有呢個超級creamy既薯蓉,真係獨一無二既好味道,小柔必食之選🥰食牛扒點少得配🍷來杯Shiraz $98 味道夠full, 岩曬鍾意飲紅酒既我🥰最後飲飽食醉,甜品當然唔少得,今日Dessert of the day 就係crème brûlée 法式焦糖燉蛋,一個詞,正宗😄食完就真係滿足曬😋
2024-08-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)
  • 10安士肉眼扒配忌廉薯蓉
2024-09-15 306 views
平日晚上,約了朋友在上班地點附近的Flames。內裡座位舒適,還可以選擇室內或者室外。由於室外已經好多人, 所以我選了室內, 加上朋友怕熱還是逗留在室內較好。餐廳很好,入座前讓我選擇坐的位置。留意點餐和入座都需要說英語。見到二人餐有六折!好抵食!我們的目標是肉類所以散叫了10安士牛扒(US Angus Ribeye steak 10oz) -7成熟 (Medium rare) 和炸魚薯條 (Fish and chips) 。等了20分鐘左右,牛扒先到。剛煎香的肉,切出來有肉汁流出, 墊底的香草rosemary 的香氣也飄了出來,令人食慾大增。肉的厚度算薄,很容易煎得過熟,廚師控制火喉能力專業,肉是7成熟,肉味足。薯蓉打到細滑,配上香草,味道還好。等多15分鐘,新鮮的炸魚薯條到了。 脆卜卜嘅外皮切下去short short聲,肉汁流出的同時,熱辣辣的煙飄出,未食都已知新鮮炸起,一定超好味。魚柳大塊,肉多汁厚實,外皮勁脆,配上新鮮檸汁,鮮味一流,好有水準。留意 openrice訂座也有優惠:2人套餐6折或單點75折。如二係套餐啱食,2人套餐更抵。
。留意點餐和入座都需要說英語。

見到二人餐有六折!好抵食!
我們的目標是肉類

Fish and chips

$192 (Dinner)
  • Fishandchips
  • USribeyesteak10oz
  • 炸魚薯條配他他醬
  • 10安士肉眼扒配忌廉薯蓉
2024-09-15 307 views
又嚟咗呢間食pizza,觀塘有兩間分店,呢間設有室內及室外位置,室外位置可以眺望郵輪碼頭,都幾寫意~ᴗ̈ 1/2葡式香辣燒春雞配薯條 燒春雞一邊葡式,一邊香辣,一次過可以食到兩款口味,雞皮好脆,都幾入味,味道唔錯~ 薯條份量好多,灑上香辣粉,好香口!ᴗ̈ 意式辣肉腸披薩 Pizza即叫即整,熱辣辣😍大大片辣肉腸、蕃茄醬及芝士,一上枱已經聞到好香,Pizza餅底鬆軟煙韌,批邊香脆,芝士拉絲十分之邪惡,味道辣辣地咁,好惹味,每次都係食呢款😂

ᴗ̈ 1/2葡式香辣燒春雞配薯條

ᴗ̈ 意式辣肉腸披薩
2024-09-15 263 views
今晚又約左觀塘之友去The Quayside食飯之前食過Mano 好掛住佢高質嘅pizza發現對面嘅Flames原來係同一間 餐牌都一樣除左室內仲有室外位 好多人帶埋寵物坐出面而家天氣開始涼 夜晚有啲風都幾舒服Aloha Pizza鍾意呢間pizza嘅批底外層夠香脆 入面煙韌今次揀左夏威夷餡 大大塊火腿配菠蘿如果芝士再多啲就perfect喇Short Ribs Tagliatelle牛小排好大件好厚 腍到用叉都可以分開入面仲有淡粉紅色 肉質軟腍 仲有少少膠質手工扁意粉口感都幾彈牙Roast Vegetables呢度嘅side dish都幾抵食 焗蔬菜份量幾大份
今晚又約左觀塘之友去The Quayside食飯

入面仲有淡粉紅色 肉質軟腍 仲有少少膠質
手工扁意粉口感都幾彈牙

Roast Vegetables
呢度嘅side dish都幾抵食 焗蔬菜份量幾大份

星期日中午同啲朋友行完海濱長廊,想喺附近搵間餐廳chill下傾下計,搵到呢間位於海濱匯環境唔錯嘅西餐廳🍽 餐廳中午提供𝑩𝒓𝒖𝒏𝒄𝒉 𝑴𝒆𝒏𝒖,套餐價錢都係由$118-$188,仲包埋餐飲☕️添‼️ ✨️意式辣肉腸薄餅🍕 套餐|$158(意大利辣肉腸醬,辣沙樂美腿,俄勒岡葉,聖馬札諾番茄,馬蘇里拉芝士)黎呢到必點嘅手工𝒑𝒊𝒛𝒛𝒂🍕‼️今次揀咗辣肉腸,食第一啖又真係幾辣🔥,但越食就越惹味‼️加埋佢個餅底好軟熟👍食落真係好好食‼️ ✨️8安士紐西蘭肉眼扒配薯條套餐|$188價錢唔洗$200就可以食到8安士嘅肉眼扒又真係幾抵食😃,肉眼食落好香碳火味道🔥,肉質仲好彈牙,一啲都唔鞋👍加埋炸到外脆內軟嘅薯條🍟, 灑上七味粉辣辣地更加惹味😋 套餐仲可以+$15要餐湯😁,今次餐湯係周打海鮮蟹肉湯🦀,有好多蟹肉🦀令到個湯更加鮮甜👍😋 兩個人叫咗兩個𝑩𝒓𝒖𝒏𝒄𝒉真係超飽🤰‼️細食啲嘅朋友3個人叫兩個餐都夠食😂

✨️意式辣肉腸薄餅🍕 套餐|$158

✨️8安士紐西蘭肉眼扒配薯條套餐|$188

加埋炸到外脆內軟嘅薯條🍟, 灑上七味粉辣辣地更加惹味😋

2024-09-13 247 views
今日係一個人的午餐,來到位於觀塘海濱的Quayside,落完雨唔會太熱,一個休閒的午餐,享受一個人的時間😌🌟 蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉通粉煮得剛好,與濃郁的蕃茄忌廉汁相當搭配👍🏻蟹肉鮮甜,增添了鮮味,巴馬臣芝士的香氣更是提升了整體層次,番茄的酸甜平衡了忌廉的濃厚,使味道不會過於沉重😋🌟凱撒沙律新鮮的生菜脆嫩可口,搭配香脆的烤麵包丁和煙肉,增添了口感層次💗沙律醬的調製恰到好處,加上豐富的帕馬森芝士,既增添了鹹香的滋味,也提升了視覺的吸引力🫶🏻🌟蔬菜薯仔濃湯湯底經過慢火熬煮,充分釋放了各種蔬菜的鮮甜,帶著濃郁的薯仔香氣,濃稠的質地讓湯感更加豐富,搭配上香草的點綴,提升了層次感✨🌟凍檸檬茶清新的檸檬片與冰茶的結合,茶的香氣和檸檬的清新相互融合,被涼意包圍🫶🏻

🌟 蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉

🌟凱撒沙律

🌟蔬菜薯仔濃湯

🌟凍檸檬茶
Type of Meal
Lunch
  • 蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉
2024-09-11 279 views
星期日去左牛頭角探朋友,去左海濱匯嘆番個Sunday brunch, 揀左Flames, 有室內又有戶外坐位,感覺好chill ~Brunch menu主菜由$1️⃣0️⃣8️⃣起(包汽水或茶)1/2 葡式香辣燒雞配薯條$1️⃣2️⃣8️⃣ 蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉1️⃣3️⃣8️⃣是日餐湯或沙律➕$1️⃣5️⃣特濃咖啡或果汁➕$1️⃣8️⃣自家製甜品➕ $3️⃣5️⃣🥬凱撒沙律🥗羅馬生菜新鮮爽脆+酥脆麵包粒+煙肉條+芝士碎,味道有層次。🐟周打魚湯🥣湯底濃稠,魚肉鮮嫩,口感豐富。🦀蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉長通粉$1️⃣3️⃣8️⃣長通粉煮得恰到好處,彈牙有咬口,搭配 creamy蕃茄忌廉醬,濃郁卻不膩,而且每一啖都吃到滿滿蟹肉。🐔1/2葡式香辣燒雞配薯條🍟$1️⃣2️⃣8️⃣燒雞的外皮金黃香脆,肉質內嫩多汁,充滿香辣風味,帶來一種獨特的葡國風情。薯條外酥內軟,撒上紅椒粉更惹味。🧀芝士蛋糕🍰原味芝士蛋糕的質地綿密,甜度適中。藍莓味則增添了甜甜酸酸嘅味道,完美地為這頓美餐劃上了句號。是日消費$4️⃣2️⃣2️⃣人均消費$2️⃣1️⃣1️⃣(自費)📍Flames (海濱匯)地址:觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖

Brunch menu
主菜由$1️⃣0️⃣8️⃣起(包汽水或茶)
1/2 葡式香辣燒雞配薯條$1️⃣2️⃣8️⃣
蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉1️⃣3️⃣8️⃣
是日餐湯或沙律➕$1️⃣5️⃣
特濃咖啡或果汁➕$1️⃣8️⃣
自家製甜品➕ $3️⃣5️⃣

🥬凱撒沙律🥗
羅馬生菜新鮮爽脆+酥脆麵包粒+煙肉條+芝士碎,味道有層次。

🐟周打魚湯🥣
湯底濃稠,魚肉鮮嫩,口感豐富。

🦀蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉長通粉$1️⃣3️⃣8️⃣

🐔1/2葡式香辣燒雞配薯條🍟$1️⃣2️⃣8️⃣

🧀芝士蛋糕🍰

是日消費$4️⃣2️⃣2️⃣
人均消費$2️⃣1️⃣1️⃣
(自費)

📍Flames (海濱匯)
地址:觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖
Crab  Meat  Penne
Crab  meat  penne
1/2  Peru  Peru  Chicken  &  chips
Crab  Meat  Penne
2024-09-09 316 views
我今日放工後,約同閨蜜去位於觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖的 Flames 食晚餐,環境舒適,原來室外都有露天雅座,坐得舒服。我地點左個 Slow cooked beef cheek 香草紅酒汁燴牛面肉配忌廉薯蓉烤蔬菜 $268,Black Truffle Mushroom Pizza 新鮮黑松露蘑菇薄餅 $198。牛面肉燴得軟腍入味好好食,蔬菜有椰菜花、西蘭花、紅蘿蔔及粟米仔,烤得鮮甜👍,薯蓉好軟滑;薄餅充滿黑松露的香氣,口感豐富又好味。

• BlackTruffleMushroomPizza
  • Slowcookedbeefcheek
2024-09-09 275 views
餐廳天然採光一流,見到有人坐戶外位置可帶寵物,我哋坐室內,整體用餐環境好舒適,店員都好helpful香草紅酒汁燴牛面肉配黃薑蕃茄飯 $118西餐廳有健康選擇,個飯有黃薑粉好惹味。個牛面肉大大件煮到好淋仲有少少膠質,連同紅酒汁一齊食撈飯係絕配!卡邦尼薄餅 $168用高腳架裝夠晒儀式感,Pizza餅底鬆軟又脆口,佈滿芝士、煙肉同埋半熟鵪鶉蛋,用香草調味唔會太鹹 套餐包括tea or soft drink,另外可用$15加配餐湯凍檸茶經典之選,兩件檸檬都好夠味,茶底香濃又唔澀是日餐湯吃西蘭花湯,打到好杰身,食到有一粒粒西蘭花澳洲雞鹽薯條 $48薯條粗身有實心薯肉,有雞鹽就咁食已經好惹味,另外再點茄汁亦得

香草紅酒汁燴牛面肉配黃薑蕃茄飯 $118

卡邦尼薄餅 $168

凍檸茶經典之選,兩件檸檬都好夠味,茶底香濃又唔澀
是日餐湯吃西蘭花湯,打到好杰身,食到有一粒粒西蘭花

澳洲雞鹽薯條 $48

2024-09-09 236 views
今日放假同朋友來到這間咖啡廳享用午餐。首先有濃郁嘅蘑菇湯,滑滑的口感真的不錯,為整頓餐開了個好頭。跟住係黑松露薯條,呢道菜可以說是今次用餐的亮點!跟一般的黑松露醬不同,這裡的薯條上面直接放了黑松露,香氣四溢,口感也很有層次,外脆內軟,炸得恰到好處,表現非常出色。巴馬火腿班尼迪蛋也還不錯,配上沙律菜和醋汁,帶來清新的口感。不過相比其他菜,這道菜稍微平凡了一點。最後是大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉。這道菜的龍蝦汁很濃郁,雖然有點蕃茄味重,但總體來說,大蝦新鮮,三文魚籽讓口感更豐富,整體用餐體驗也不錯。總結來說,這家餐廳還是值得一試的,特別是黑松露薯條

總結來說,這家餐廳還是值得一試的,特別是黑松露薯條