2020-04-28 544 views
原味班戟🥞:每一舊都軟綿綿好有空氣感,每啖都好幸福滿足;蛋味剛剛好,不多也不少;一份有三大舊,飽到不行~非常值得一提既係拒舊忌廉,唔係一般梳乎厘鋪頭食度既cream,新鮮且甜而不膩,仔細食落會有陣輕輕既焦糖味~ 兩樣加埋既感覺我會形容係恰到好處既combination,令人食極都唔厭~Latte☕️:正常發揮不甜不苦不酸,略嫌奶泡綿密感不足~
原味班戟🥞:

Latte☕️:

正常發揮不甜不苦不酸,略嫌奶泡綿密感不足~

原味班戟
原味班戟
2020-04-28 398 views
疫情好些,所以要排一陣隊,不過都係15分鐘左右,人唔算太多。每人限定一定要叫一樣野。我哋叫左兩款Pancake, 一係士多啤梨,另外係榛子香蕉,再迫住叫左杯fruit punch. 賣相當然係好,不過係基本啦。。成119蚊一個,生果都多嘅。。。但無一塊Pancake係熟,淨係得嗰面,入面好水。。。6塊都係咁,得嗰皮係熟。你睇下第三張相就知道個口感真係好差。當然唔係次次都會嘅,之前去都唔係咁,不過要睇彩數。服務態度麻麻。

2020-04-27 229 views
覓食團終於齊人好彩都只得4個人咁就岩岩好唔會俾人告?!~~~~~~係限聚令同食肆1.5米距離嘅情況下排隊等左大約15分鐘相比起疫情之前已經算係等得唔耐~~~~~~回正題之前缺席嘅朋友仔終於食到flipper’s 啦!佢叫左「士多啤梨藍莓香蕉班戟」其餘嘅人就叫左季節限定嘅「奇蹟之開心果雜莓班戟」~~~~~~奇蹟之開心果雜莓班戟係兩塊班戟上面加左開心果忌廉淋上熱雜莓果醬再加上入口即溶嘅棉花糖顏值同味道一樣高可惜得兩塊班戟有d唔夠喉(士多啤梨藍莓香蕉班戟有3塊的)但整體都保持到水準可以下次再食過!
覓食團終於齊人
相比起疫情之前
已經算係等得唔耐
回正題
之前缺席嘅朋友仔
終於食到flipper’s 啦!
佢叫左「士多啤梨藍莓香蕉班戟」
其餘嘅人就叫左季節限定嘅「奇蹟之開心果雜莓班戟」
奇蹟之開心果雜莓班戟
係兩塊班戟上面加左開心果忌廉
淋上熱雜莓果醬
再加上入口即溶嘅棉花糖
顏值同味道一樣高
可惜得兩塊班戟
有d唔夠喉(士多啤梨藍莓香蕉班戟有3塊的)
但整體都保持到水準
可以下次再食過!
2020-04-18
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
  • 士多啤梨藍莓香蕉班戟
2020-04-19 463 views
⭐️FLIPPER'S~銅鑼灣⭐️知道佢係藍店之後就冇再食過😥不過拎返出嚟講,因為佢真係好好食😭大家可以等疫症過後去日本嘅時候試吓😗而且日本嘅flipper’s根本就唔使排隊🧐覺得香港同日本嘅味道差唔多!覺得Flipper’s算係我食過咁多梳乎厘pancake入面最好味嘅🥺唔會話太空氣感,而且蛋香好濃🍳只可惜唔會再去香港分店😫1️⃣士多啤梨藍莓香蕉班戟 $119一開始食已經有驚䗘嘅感覺😍味道好香,超有蛋味😋梳乎厘pancake做到入口即溶嘅感覺!而且水果新鮮,好清新🤤唔會話太膩,超值得一試!💡總括而言,大家如果想食嘅話都係要等疫症過後再去日本食啦😖 留得青山在,哪怕冇柴燒!一定會有機會去旅行😛日本Flipper’s價錢平啲不單只仲要唔使排隊😀亦都成日有唔少嘅限定口味添!
⭐️FLIPPER'S~銅鑼灣⭐️

1️⃣士多啤梨藍莓香蕉班戟 $119

難得平日中午去唔洗排隊就食到綠茶紅豆pancake$119梳乎厘pancake本體蛋味偏重 幾甜但接受到上面有紅豆 抹茶雪糕 紅豆蓉 同cream叫左杯茉莉珍珠奶茶 無減糖都唔會太甜 中和pancake既小膩剛好(因為係唔太肚餓既情況食 所以以上係兩個人share都好夠)
難得平日中午去唔洗排隊就食到

綠茶紅豆pancake$119
梳乎厘pancake本體蛋味偏重 幾甜但接受到
上面有紅豆 抹茶雪糕 紅豆蓉 同cream

(因為係唔太肚餓既情況食 所以以上係兩個人share都好夠

2020-04-17
$60 (Lunch)
2020-04-16 184 views
原味班戟還是感覺最好吃的一嚟到就感覺到造型超級可愛,pancake看起來好鬆軟感覺還可以抖抖下,吃一口忍不住要哇的出聲,蛋香味真係好濃😋😋😋奶油完全不會膩也不會覺得很甜,超好吃啊
復活節沒什麼地方可以去,就找些comfort food 填滿空虛的心靈。今曰帶honey 試吓位於希慎商場的Flipper. 平日要吃Flipper最少要輪候半小時至1小時不等,由於疫情的關係,不用排長龍已經可以輕鬆入座。由於疏乎厘班戟製作需時,起碼要等廿分鐘,所以先點飲品,喝著等。抹香珍珠奶茶$29嘩!估唔到這抹香珍珠奶茶水準咁高!這珍珠奶茶口感香滑,味道輕甜,有著幽幽的抹香,奶和茶的比例恰到好處,加上珍珠Q彈,煙煙韌韌,好喝!Flat white $36這flat white口感香滑,咖啡味道甘醇濃香,幼滑的泡沫加上深焙的咖啡香,是有水準的咖啡。原味班戟$99這班戟厚厚的,大大件有三件。班戟空氣感十足,輕輕的猶如吃空氣一樣!旦味濃郁又帶奶香,口感濕潤。拌以滑滑生忌廉,多一份奶油香,是純樸幸福的甜味!正!士多啤梨藍莓香蕉班㦸$119這士多啤梨藍莓香蕉班㦸配料豐富,色彩繽紛!士多啤梨酸酸的,加上甜香多汁的藍莓,和那甜美軟乎乎的香蕉,那多種口感的水果配上空氣感班戟,真是另一番味道。水果的果香和酸甜味令班戟味道無咁單一,甜味也變得更豐富,而且減少了甜膩的感覺,正!在陽朗的天氣和喜歡的人一起

由於疏乎厘班戟製作需時,
起碼要等廿分鐘,所以先點飲品,喝著等。

抹香珍珠奶茶$29

嘩!估唔到這抹香珍珠奶茶水準咁高!

Flat white $36

原味班戟$99

士多啤梨藍莓香蕉班㦸$119

在陽朗的天氣和喜歡的人一起吃疏乎厘班戟,咀𥚃和心裡也甜蜜蜜的,沉鬱的心情舒暢起來,疏乎~
2020-04-13
Type of Meal
Lunch
2020-04-13 140 views
這間班戟店平時我是不會排隊的,因為最少要等一小時,但現在可以walk-in, 所以試了。果然名不虛傳,班戟很有空氣感,我點了期間限定的開心果士多啤梨班戟,顏色鮮豔,紅紅綠綠的賣相非常吸引,打卡一流,醬汁不會太甜,和班戟配合得不錯,惟價錢稍貴,129元三件班戟,我再點了杯熱的royal milk tea, 作為晚餐剛好夠飽,milk tea很普通可以不用試,座位不算舒服,但因為疫症面壁位也有好處,職員也很細心俾咗個籃我放手袋,總體來說是不錯的。
空氣平時就呼吸得多,講到 #食空氣,透過梳乎厘或能體驗得到。位於希慎廣場i.t blue block的日本班㦸甜品店 FLIPPER'S,專攻梳乎厘,有原味、綠茶紅豆、朱古力、士多啤梨等,還有兩款咸食款式。至於飲品一律親民良心價。正值肺炎虐港期間,出個靚門吃飯仿佛動用了人生的僅餘勇氣,可幸FLIPPER'S認真有料到,可能係食過咁多間空氣最好既一間。我地點左原味班㦸,三件空氣配白雪Cream,無論是蛋香、口感、甜度等都是上佳作品。叉落去輕飄飄,咬上去軟綿綿,吞下去不捨,再搶時不夠。兩支叉,三件㦸,四五下手腳橫掃清碟,雖不盡興,卻回味無窮。#講到咁你都仲唔去幫襯不如你早D訓幻想食左算啦你至於咖啡方面,除左良心價外,質素都算合格,今次叫左 #咳畢穿勞(Cappuccino),下次試試 #美帝咖啡(Americano)的純啡感先再詳談。除左空氣,我地都叫左硬一D既食物,就係隔離Sweet Monster既三文治,佢地會幫你上埋菜,好好既合作。三文治方面,配料惹味,咸度適中,不過麵包就煙靭。。。給老子來個法包呀唔該!嗯。。。冇咩事我出返去先。Thanks Cherry Choi 帶我去食好野。

叉落去輕飄飄,咬上去軟綿綿,吞下去不捨,再搶時不夠。

兩支叉,三件㦸,四五下手腳橫掃清碟,雖不盡興,卻回味無窮。

#講到咁你都仲唔去幫襯不如你早D訓幻想食左算啦你

嗯。。。冇咩事我出返去先。

Thanks Cherry Choi 帶我去食好野。

#MagicRaymond
#飲食人生 #MagicCherry攻美食
2020-04-03
$100 (Lunch)
2020-04-07 194 views
終於來Flipper's 食梳乎厘,之前人多要等位就無食,現在😷疫症下唔使排隊終可以品嘗到!選了原味梳乎厘,觀感好靚,好鬆軟,軟綿綿,食落去都好軟綿綿,感覺食緊空氣呀🤣🤣 價錢$99 覺價較高😅另外有驚喜的是係度可食隔離鋪Sweet Monster 的Pizza、三文治等食物,較飽肚👍 叫了個$59我牛油果雞肉包食,餡好味,個包略嫌不夠新鮮脆口好味,just ok.#合作共贏 🤝#人少食得好輕鬆寫意😌#商場食店好少人真令人擔心 😥#MagicCherry攻飲食 🍽

#合作共贏 🤝
#人少食得好輕鬆寫意😌
#商場食店好少人真令人擔心 😥
#MagicCherry攻飲食 🍽
牛油果雞肉包
pancake-plain
cappuccion
2020-04-07 157 views
近排熊貓幾鍾意去食pancake,其實之前喺日本已經好想食呢一間,可是因其他原因最後沒去到。不過原來這間餐廳在香港也有分店,雖然不是日本直營,而是由IT營運,但應該也是不錯。不過,吃過之後非常失望。先不談價錢,但是質素卻是非常一般,比起附近另一間日本pancake的質素爭得遠,食落去完全像是吃空氣一樣,而且味道非常寡,完全不覺得好吃。而且上餐上得非常慢,排隊也排很久,如果早知這樣,一定不會排隊。愛吃pancake的各位,真不建議大家光顧這一家。

2020-04-04 141 views
勁fluffy 富蛋香 略嫌有少少乾身 所以覺得cream都唔夠😂kiseki Pancake with hazel but, chocolate and caramel banana ($119)FLIPPER'S銅鑼灣軒尼斯道500號希慎廣場6樓i.t blue block#igfoodtaste甜品#igfoodtaste銅鑼灣

FLIPPER'S
#igfoodtaste甜品
#igfoodtaste銅鑼灣
2020-03-27 194 views
來自日本的梳乎厘🥞銅鑼灣Flipper’s/上網見到香港嘅梳乎厘推介發現銅鑼灣開咗依間來自日本嘅人氣梳乎厘店舖/當日去到好多人 等左半個鐘有多店舖比想像中細 好少位坐所以都等好耐🤭/(5粒⭐️為滿分)1.原味班戟 $99 ⭐️⭐️⭐️⭐️味道幾香 有淡淡的奶香味梳乎厘做到入口即溶嘅感覺但係就略嫌唔夠蛋香但都不失為一個值得一試嘅班戟🥞/2. 芒果珍珠奶茶 $29 ⭐️好難飲 啲芒果味好假而且好甜 完全唔推介大家飲🤢/佢哋定期會有啲期間限定口味嗰一期做緊白桃味 但好可惜去到已經賣晒冇機會試🥺 近期做緊抹茶白玉口味大家可以一試🤣最後覺得 雖然要等好耐位但係味道算不錯 都值得一試👍🏻 / .....📍FLIPPER'S (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼斯道500號希慎廣場6樓i.t blue block🚇銅鑼灣站F1出口

來自日本的梳乎厘🥞
銅鑼灣Flipper’s
上網見到香港嘅梳乎厘推介
發現銅鑼灣開咗依間
來自日本嘅人氣梳乎厘店舖
當日去到好多人 等左半個鐘有多
店舖比想像中細 好少位坐
所以都等好耐🤭
(5粒⭐️為滿分)
1.原味班戟 $99 ⭐️⭐️⭐️⭐️
嗰一期做緊白桃味 但好可惜去到已經賣晒
冇機會試🥺 近期做緊抹茶白玉口味
大家可以一試🤣
最後覺得 雖然要等好耐位
但係味道算不錯 都值得一試👍🏻 / .....
📍FLIPPER'S (銅鑼灣)
🚇銅鑼灣站F1出口
2020-03-22 224 views
難得平日同老公一齊放假又岀去搵下好野食呢間pancake 係我to eat list 好耐啦📌12:30唔洗等位,可以直接入座👍🏻我地晏啲會再食其他野,所以叫左一個pancake share 雖然唔太多選擇,但每款都好吸引仲有咸食可供選擇呢度係自己岀counter order,唔需要加一服務費。之後比個號碼牌放係枱面服務員會逢上你order 既食品🙂芒果珍珠奶 $29 🥭有啲似飲緊芒果奶昔,珍珠好煙靭不過我覺得唔夠凍🙃等左大約20分鐘主角終於岀場 🥳榛子朱古力焦糖香蕉班戟$119貌相同圖片有95%相似😎班戟,比較似梳乎厘🥞輕輕切開,已經感覺到滿滿的空氣感榛子朱古力醬配焦糖香蕉🍌簡直係絕配不過,如果配雪糕會錦上添花🤪
難得平日同老公一齊放假
又岀去搵下好野食
呢間pancake 係我to eat list 好耐啦📌
12:30唔洗等位,可以直接入座👍🏻

雖然唔太多選擇,但每款都好吸引
仲有咸食可供選擇

芒果珍珠奶 $29 🥭
有啲似飲緊芒果奶昔,珍珠好煙靭
不過我覺得唔夠凍🙃

等左大約20分鐘
主角終於岀場 🥳
榛子朱古力焦糖香蕉班戟$119
貌相同圖片有95%相似😎
班戟,比較似梳乎厘🥞
輕輕切開,已經感覺到滿滿的空氣感
榛子朱古力醬配焦糖香蕉🍌簡直係絕配
不過,如果配雪糕會錦上添花🤪

2020-03-19
Type of Meal
Lunch
2020-03-20 177 views
覓食團 bucket list之一點知聚餐當日一個團員腸胃炎一個團員眼睛結膜炎去唔到淨返兩個都決定照去食所幸今次終於唔洗排隊去到就入得叫嘅當然係我嘅固定pick ~士多啤梨藍莓香蕉班戟水果新鮮士多啤梨大粒又唔酸班戟蛋味重唔重粉感食咁多次都係覺得驚為天人~lemonade 不過不失~芒果奶珍珠朋友見係推介就叫左但有d失望雖然芒果奶味道唔錯但珍珠太硬下次唔會再叫日本咁多過港龍食過幾間有過比較後Pancake 都係會揀返flippers!
覓食團 bucket list之一
下次唔會再叫

日本咁多過港龍
食過幾間
有過比較後
Pancake 都係會揀返flippers!
2020-03-18
$150 (Dinner)
  • 士多啤梨藍莓香蕉班戟