2020-10-09 72 views
有一天lunch 經過見到好多人排隊...之後就打算黎試試..Nice~book 了枱, 入座...用餐時間90分鐘!d野食上得很快, 點了個軟殼蟹咸蛋蝴蝶粉,很好吃!之後再黎一個熔岩飯...唔難食但一般!之後叫左個柚子雞翼!正常味道...野飲方面!建議飲髒髒朱古力一定要叫凍的!熱的沒凍那杯出色!地方不大,但影相一流!
2020-10-06
$200 (Dinner)
  • 軟殼蟹咸蛋黃蝴蝶粉
2020-10-07 59 views
開放式餐廳,目測座位也不多,約坐到二三十人左右。由於餐廳對住電梯所以間中有路人係你面前經過,感覺吾係食客會想坐得耐既地方😅星期一既晚上,限時1.5小時,不過由於冇人等位所以店員都由得我地繼續坐耐啲。食物飲品方面都幾好,不過可以叫少一碟有cream sauce 既,我地同時叫左軟殼蟹瑚㻡粉同埋特色大蝦卡邦尼意粉,感覺太”漏”😂下次叫其中一個就夠啦⋯⋯炸排骨拉絲蛋餅,入面大大塊肉,啱晒食肉獸😍髒髒朱古力好濃味好邪惡呀!

炸排骨拉絲蛋餅,入面大大塊肉,啱晒食肉獸😍

髒髒朱古力

好濃味好邪惡呀!
2020-09-30 100 views
之前朋友生日係度食飯,果時係社交平台見到廣告,都幾吸引我地一人一杯特飲,賣相好吸引去到先知係台灣食店食物十分不錯,可惜係香港價錢我鐘意食番薯波波,差唔多自已食晒飲品係抹茶,但太多奶,又唔夠甜,其他食物大多數都唔錯,而且都坐得好舒服
2020-09-25 1643 views
食物相當高質🥰睇得又食得😋款款都好好食🤩超推薦!炙燒三文魚伴三文魚子石鍋飯$118三文魚腩份量多 油脂適中 口感嫩滑❤️米飯混合小米 薏仁 增添一份健康🙈但混合明太子醬後變得邪惡又正🤤🤤原隻軟殼蟹黃金鹹蛋蝴蝶粉$138呢個真心鍾意😳隻醬完全係似食緊奶黃月餅🥰會溜但超滿足😍軟殼蟹炸得香脆 又多膏😙柚子蜜糖雞翼$78看似普通嘅款式 但真係整得超juicy好食絕對值得encore🤤月見牛油果彩虹沙律$118呢個真心驚艷😜加埋整整一粒牛油果🥑超creamy軟滑!南瓜蓉香甜富奶香🎃大蝦爽彈🍤沒有不吃的理由🥰紫薯蛋餅配鮮奶麻糬(黑糖漿)$68女人飽死都要拎出第二個胃食甜品😂蛋餅係手抓餅口感 外層酥脆 內鬆軟🥰紫薯味道天然 鮮奶麻糬好似糯米糍軟糯😍配旁邊黑糖漿奶香味道更突出🥳藍金橘柚子乳酪$58呢款沙冰好fresh 酸甜開胃🧊難得乳酪味飲品唔會整得好甜 值得一試💕髒髒抹茶拿鐵$52上面嘅抹茶雪糕超好食😋又唔會太甜💚下面抹茶偏苦 要真抹茶控才能駕御😁呢間cafe值得再嚟😍

食物相當高質🥰睇得又食得😋
款款都好好食🤩超推薦!

炙燒三文魚伴三文魚子石鍋飯$118

Type of Meal
Dinner
  • 柚子蜜糖雞翼
2020-09-20 505 views
好耐之前好姐妹就已經話想試一間叫「鳥語」既💛cafe,而呢間cafe 早幾個月係K11開左間姐妹分店叫做「花香」;前者主打日系風西式輕食,而後者小食同飲品類就偏向台式路線,感覺多元化d就揀咗呢間黎幫襯🍴-Cafe走粉紅少女風,用餐空間其實就唔係好大,係門口一眼就見盡成間cafe👀 近門口位有個影相打卡區,唔少客人會走入去影相📸 幫襯當日隔離幾檯客人都有自攜生日蛋糕🎂黎慶祝,食過呢餐之後既感想係如果黎呢度影相打卡還可以,但論食物質素既話就只屬一般,同等價位可以有其他更好選擇🤔****************************** ✨慢煮和牛伴牛肝菌蔥飯🍛($138)呢度所有飯類🍚都加入左其他食肆比較罕見既薏米同小米,相比單一白飯,呢度既供應比較有營和牛粒🐮食落有少少牛味,不過口感同平時食開既牛肉粒分別不大,食唔出係慢煮而成🤨餸汁就夾雜蘆筍、本菇🍄、紅椒粒、蔥花同幾片牛肝菌碎,原以為汁底會係牛肝菌味,但牛肝菌既味道好弱,整體味道偏中式,感覺似食碟頭飯😓 試過之後我地一致認為同想像中有好大分別而對佢失望🙁-✨紅粉明太子三文魚子忌廉意粉🍝($98)本來想點menu上推介既花香特色大蝦卡邦

✨慢煮和牛伴牛肝菌蔥飯🍛($138)

✨紅粉明太子三文魚子忌廉意粉🍝($98)
本來想點menu上推介既花香特色大蝦卡邦尼意粉,但見到隔離檯實物得半碟而且要138蚊,最後轉軚揀左呢客較為經濟既意粉🤷🏻‍♀️

意粉既忌廉汁唔算好杰所以食落較為輕盈唔會好膩,惟獨明太子既份量比起其他地方食到既算係偏少;至於三文魚子同蘑菇片🍄就不太特別,整體中規中矩

✨蛋蛋拉絲蛋餅🧀🥚($68)
煎至金黃色既蛋餅皮頗厚身,口感外脆而紮實,食落幾有蛋味🥚,最估唔到既係佢有幾分似平時係台式小店食到既味道🙈

夾心既芝士🧀份量不少,灸燒🔥過後特別惹味而且煙煙韌韌,呢份蛋餅係3款食物當中最令人滿意既😋

✨黑糖酒釀拿鐵配懸浮綿花糖☕️ ($55)
飲慣台式飲品🥤都總會對黑糖有情意結😛 除左配酒釀之外,呢度仲有配熱薑汁鮮奶同兩款珍珠凍飲可以揀;不過黑糖酒釀latte呢個配搭實在太特別就揀左呢杯黎試
Latte上面既懸浮綿花糖係cafe自家製,有幾款卡通造型不過隨機供應,其他飲品亦可加10蚊加配🙆🏻‍♀️ 幫襯當日好好彩得到想要既獨角馬🦄,飲品上桌時見到隻獨角馬訓左係幼滑既奶泡上面忍唔住影左好多相📸,實在太得意啦😍
黑糖同酒釀本身已經混合埋一齊而唔係分開加入latte內,奶泡上同杯底都有唔少酒釀既蹤影;黑糖甜度適中不過就無乜黑糖香;而咖啡味道偏淡不過可以理解,始終呢度唔係專賣咖啡既cafe🙈
個人認為酒釀同咖啡呢個組合唔太夾,加左酒釀既咖啡飲落帶酸,味道唔太討好😥

✨玫瑰拿鐵配懸浮綿花糖🌹☕️ ($52)
呢杯玫瑰拿鐵同樣配有綿花糖,狗仔🐶造型夠晒盞鬼🤣
好姐妹唔飲開咖啡都認為呢度既咖啡味道偏淡,玫瑰味同樣唔太重,反而 #habitu 個杯更為出色
👧🏻人均消費:$210 (另+10%服務費)
😋味道指數:3/5
💰抵食指數:3/5
🪑環境指數:3.5/5
💁🏻‍♀️服務指數:3.5/5
👍🏻再訪指數:3/5
📍花香
地址:尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B2樓201號舖
⏰營業時間:12:00–22:00 (Mon–Sun)
$230 (Dinner)
K11是我的飯堂,因為近工作的地方,其實很多間餐廳也食過,大部分也不錯,今次試Floom Floom. 年輕的表妹介紹,說「😋好食」和「😍好靚」,那就即管試試,我們一行3⃣️人,叫了2份下午茶,另加一杯飲品。有珍珠紅茶爆漿奶珠吐司和慢煑和牛伴牛肝菌蔥飯,另外叫了花茶和黃豆粉黑糖濃有機豆奶。👻珍珠紅茶爆漿奶珠吐司~數顆珍珠伴上厚厚有點奶茶味道的cream 放在吐司上,對我來說,偏甜,可能打卡特別吧👻!🐮慢煑和牛伴牛肝菌蔥飯~個汁沒有想像中充滿牛肝菌味道⋯感覺只是一個普通的牛肉丼飯。黃豆粉黑糖濃有機豆奶🥛~味道有驚喜⋯本身很喜歡黃豆粉,豆奶充滿香濃的豆味,伴上少少黑糖,好好飲。食物沒有什麼特別驚喜,🌟食完再看看食評,才知道大家是為了打卡而來,可能我已經過了年輕的時候,現在比較著重的食物的質素多於餐廳的環境,當然兩者也有是最好的,但如要選擇,我還是重前者多於後者。☺️⭐️推薦:黃豆粉黑糖濃有機豆奶🥛

珍珠紅茶爆漿奶珠吐司

慢煑和牛伴牛肝菌蔥飯

黃豆粉黑糖濃有機豆奶

⭐️推薦:黃豆粉黑糖濃有機豆奶🥛
2020-09-02
$80 (Tea)
黃豆粉黑糖濃有機豆奶
其實原本特登出K11想食第2間, 但別間lunch 已完,果一刻灰到盡頭,已經唔想再排隊慢慢等,見附近呢間門口得2個人排隊是啦就呢間。比門口大大個外賣餐牌嘅價錢呃左,堂食單點飯/意份基本上都一百二十蚊或以上。睇餐牌,佢d 甜品同㗎啡好似幾吸引,食食甜點頂下肚先吧。花生醬多士配麻薯,$68。如圖,只係大塊過包tempo細紙巾少少。杯朱古力個樣好似好濃好好味,但實際只係不過不失。黑色果杯㗎啡係餐廳招牌,$52/杯。坦白講真係好似水,無味,無㗎啡味,得個樣懶靚。我唔係濃味要求者,我自己都飲唔到太苦嘅。但Pacific /Starbucks / NOC / 各小店一定好味過佢好多。其實仲叫左另一個甜品,但完全再無意慾影相。埋單二百六十幾。我覺得好屈悶,因為我覺得食物完全唔值,而我絕對無興趣用佢個景打卡。

睇餐牌,佢d 甜品同㗎啡好似幾吸引,食食甜點頂下肚先吧。

杯朱古力個樣好似好濃好好味,但實際只係不過不失。

2020-09-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$130 (Tea)
2020-09-20 137 views
這屬兩個女👩‍❤️‍👩的一場Tea Time故事!粉紅店舖吸引了一位少女,網上圖片同文字騙了她的♥️我唔係少女但去扮少女,我唔愛粉紅色但愛呢位👱🏼‍♀️好朋友。於是一人一個set,結局係食左兩啖就放低!😖伏星主角係下午茶餐中的兩款食物:先係炸排骨拉絲蛋餅,排骨唔脆唔香唔好味之餘係好油好厚粉好實ge 肉。然後係擔擔鮮蝦拌麵,鮮蝦冇味肉碎含糊濕納納,麵質感軟賴賴,整體一pat pat似糊仔!不過。。。。。。。。。。。。。。😎飲品都算正常ge, 算係睇得又飲得!髒髒朱古力樣子夠髒,味道濃唔算好甜,係我全餐最愛!粉紅紅菜頭Latte 外貌精美,飲落清甜有滑度,啱哂少女心💗

😖伏星主角係下午茶餐中的兩款食物:
先係炸排骨拉絲蛋餅,排骨唔脆唔香唔好味之餘
係好油好厚粉好實ge 肉。然後係擔擔鮮蝦拌麵,

炸排骨拉絲蛋餅
擔擔鮮蝦拌麵

不過。。。。。。。。。。。。。。

粉紅紅菜頭Latte
粉紅紅菜頭Latte
  • 紅菜頭Latte
2020-09-17 64 views
上次來過了花香,今次再回來,但這次沒有第一次到訪這麼美味......💙熱藍色富士山拿鐵 $48真心靚,奶泡綿密,但味道如同一杯過甜的奶🙈🥤黑糖珍珠鮮奶茉莉綠茶 $48朋友稱不好飲,我不願置評🤭🥢磯燒鮑魚牛肝菌石鍋飯 $138鮑魚煮得剛好不會太硬,味道不錯👍🏻唯牛肝菌味道對本人而言太濃郁。🥛紫薯蛋餅配鮮奶麻薯黑糖漿 $68紫薯蓉細滑,麻薯軟糯,蛋餅可能放得太久不太酥脆,黑糖漿放在一邊令那一邊的蛋餅太甜,如果黑糖漿以Z字型點綴應該可解決此問題🤔

💙熱藍色富士山拿鐵 $48
真心靚,奶泡綿密,但味道如同一杯過甜的奶🙈

🥤黑糖珍珠鮮奶茉莉綠茶 $48
朋友稱不好飲,我不願置評🤭

🥢磯燒鮑魚牛肝菌石鍋飯 $138

🥛紫薯蛋餅配鮮奶麻薯黑糖漿 $68
2020-09-05
Type of Meal
Dinner
2020-09-15 70 views
花香 (尖沙咀)-🔍 炙燒三文魚配三文魚子石鍋飯 $118分量十足嘅三文魚😍😍 喺出面食三文魚飯嘅話多數都係得嗰3塊三文魚左右,但佢嘅三文魚分量十足😍 食成個飯都有啖啖三文魚😍 而且下面亦都唔係淨係白飯,有炒飯嘅感覺,大滿足😍-📍花香 (尖沙咀)尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B2樓201號舖
花香 (尖沙咀)
🔍 炙燒三文魚配三文魚子石鍋飯 $118
📍花香 (尖沙咀)
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B2樓201號舖
2020-09-10 80 views
好耐之前食過鳥語覺得幾好味,知道開咗花香都想去試,較早前已經訂過兩次位,但都因為疫情關係取消咗冇得食,今個星期終於去到食🙈•🍁 粒 粒 花 生 醬 芝 士 厚 吐 司 配 鮮 奶 麻 糬 ($68)呢個厚吐司真係十級邪惡🤩吐司外脆內軟,質感真係好soft,包面有一串麻糬,煙韌得嚟偏淋,厚厚嘅花生醬有花生粒粒,質地好杰,所以食完會張住個口,由於花生醬嘅咸香味太強烈,所以就算吐司加左煉奶但食落唔會過甜,而包面仲有薄薄嘅芝士,老實講就唔好食得出🙈•🍁 紅 粉 明 太 子 三 文 魚 子 忌 廉 意 粉 ($98)意粉賣相真係紅粉,三文魚子份量好夠,意粉軟硬適中,掛晒忌廉汁,食落creamy,明太子系列嘅粉類都係不敗嘅😚

2020-09-06 105 views
🇭🇰💛尖沙咀K11 台式打卡咖啡店 【#花香 】成間餐廳充滿打卡位除咗有心心打卡牆仲有粉紅色霓虹燈💗不過餐廳就唔算多選擇🥺🦀原隻軟殼蟹黃金鹹蛋蝴蝶粉 $138隻蟹成隻手掌咁大呀而且個汁都幾特別呢個係最好味😋🍝烤核桃伴粒粒花生胡麻涼麵 $88普普通通好簡單嘅冷麵啦核桃同花生都多嘅仲有少少菜伴碟不過就有少少dry🍗柚子蜜糖雞翼 $78呢個都推介柚子味好重而且有五隻性價比幾高🤤🍛慢煮和牛伴牛肝菌蔥飯 $138聽個名以為係好日式style點知係好中菜feel😭小失望不過值得一讚嘅係佢所有配菜都好足料~今次試嗰啲主菜覺得不過不失,下次想試吓佢啲小食~📍 花香 Floom Floom Cafe & Kitchen尖沙咀河內道K11 artmall shop B201
🇭🇰💛尖沙咀K11 台式打卡咖啡店 【#花香 】
🦀原隻軟殼蟹黃金鹹蛋蝴蝶粉 $138
隻蟹成隻手掌咁大呀而且個汁都幾特別呢個係最好味😋
🍝烤核桃伴粒粒花生胡麻涼麵 $88
🍗柚子蜜糖雞翼 $78
呢個都推介柚子味好重而且有五隻性價比幾高🤤
🍛慢煮和牛伴牛肝菌蔥飯 $138
今次試嗰啲主菜覺得不過不失,下次想試吓佢啲小食~

尖沙咀河內道K11 artmall shop B201
2020-08-24 164 views
尖沙咀K11一間fancy既打卡西餐廳,裝修擺設、餐具,食物伴碟都有啲心思,不過整體略為失望~ 餐廳以開放式既設計風格為理念,但因為係商場既關係,人來來往往,坐近店外位置既食客可能私隱度較少😮 食物方面,菜式既賣相的確新穎特別,每一度都有自己既風格,但味道不過不失,屬普普通通,而且份量偏少~ 總結而言,打卡黎講的確為一個不錯選擇,有發光霓虹燈牆身,又有大型心心卡片打卡位💕,但要求更高既食客就要三思🤔
2020-08-23 96 views
食中午lunch,有set A,B揀,第一次食,食過嘅同事千叮萬囑我唔好揀拌麵食,因為質感唔好,啲麵好淋,佢反而推薦我食魷魚米意粉。去前我都引以為戒的,但今次限set a,魷魚米意粉係另一個set所以試唔到。望住個餐單,其他款有唔食嘅野,另一款食嘅又唔多吸引(唔鐘意桃膠,魚子果啲)。咁見佢有鮑魚擔擔麵,比圖片上面兩隻鮑魚吸引左,結果食左佢。叫完發覺係擔擔拌麵。飲品(叫左柳橙紅茶(好似係呢個名))同個湯係唔錯嘅。但個拌麵真係……我覺得個擔擔麵醬汁唔夠味,係見到桃膠的(但我本身預期應該溶入去,唔會比我肉眼見到🤣)。然後個麵底似壽桃上海麵嘅質感,好淋,越食越一pat野,好濟,跟住淨左半碗……98蚊,我覺得貴係鮑魚到(最好食又夠味但唔抵),蛋,湯同飲品都ok,但配呢款麵真係好難食。

飲品(叫左柳橙紅茶(好似係呢個名

唔去開唔覺,原來香港真係有唔少嘅少女👧🏻系café,繼早前去咗銅鑼灣一間擁有花花🌸打卡牆嘅café後,今次同朋友再嚟去咗一間位於舊K11、開咗差唔多4個月嘅少女系台式café🍴。.餐廳位於商場B2層,同好多少女系cafe一樣以粉色系裝潢為主,店內有多個打卡位,啱晒一眾擁有少女心🎀又鍾意影相📷嘅朋友,特別係心心❤️打卡corner,阿叔同朋友喺度hea食咗2粒鐘,途中的確有唔少人去影相📸,可想而之呢個happy corner 有幾受歡迎呢!😊.除咗環境外,呢度嘅食物同飲品款款都好IG-able,當中阿叔就最鍾意 #花香特色大蝦卡邦尼意粉 ($128)🍝,真正睇得又食得!大蝦🦐爽口夠彈牙,忌廉汁就味道夠濃夠creamy,食之前記得撈勻蛋汁🥚同意粉一齊食,味道層次更豐富。😋.慢煮和牛伴牛肝菌蔥飯 ($138),好有特色嘅賣相,似足成座富士山🗻咁!廚師特意於珍珠米中加入薏米同黃色非洲小米,更有咬口嘅口感,感覺更健康🙂。慢煮和牛燉得好入味,同牛肝菌汁味道好夾,送飯食一流。👍🏽.粒粒花生醬芝士厚吐司配鮮奶麻糬 ($68),厚多士🍞上加上薄薄芝士🧀同埋濃濃嘅花生醬,加埋鮮奶麻糬串🍡,煙煙韌韌中又食到粒
粒粒花生醬芝士厚吐司配鮮奶麻糬 ($68),厚多士🍞上加上薄薄芝士🧀同埋濃濃嘅花生醬,加埋鮮奶麻糬串🍡,煙煙韌韌中又食到粒粒花生,極度邪惡嘅甜品!😈
#髒髒朱古力 ($48) 、桂花烏龍奶蓋茶配懸浮棉花糖 ($55):前者唔單止賣相邪惡😈,而且味道濃郁厚滑,朱古力🍫控人士必試。後者茶味香濃,飲到淡淡嘅桂花味,味道清新😌,最得意莫過於嗰粒餐廳自製嘅懸浮棉花糖,除咗賣相好可愛外,口感更Q彈,而且又無咁易溶,幾時打卡都得!😝