2023-07-06 42 views
屋企人突然話想飲茶,但係又唔想去啲傳統酒樓一盅兩件,於是去左之前朋友介紹既百花漁莊。餐廳位於QRE28樓,景觀好開揚,因為佢地晚市係做火鍋,所以枱凳都闊落,環境無得彈。潮州蒸粉果餡料非常多,皮唔厚但煙韌,唔會一夾起就穿。古法馬拉糕兒時味道,軟熟熱辣辣,大件抵食。豉汁蒸鳳爪鳳爪蒸既時間控制得好好,唔會太耐,有咬口唔會淋哂,豉汁亦唔會好咸。家鄉鹹水角香脆唔油膩,即叫即炸,食極都唔會厭。燒賣雙拼幾鐘意呢個配搭,可以一次過食哂兩款但唔駛叫兩籠,大大粒啖啖肉。養顏紅棗膏女士至愛,飯後必叫甜品。

潮州蒸粉果
餡料非常多,皮唔厚但煙韌,唔會一夾起就穿。

古法馬拉糕
兒時味道,軟熟熱辣辣,大件抵食。

豉汁蒸鳳爪

家鄉鹹水角
香脆唔油膩,即叫即炸,食極都唔會厭。

燒賣雙拼

養顏紅棗膏
女士至愛,飯後必叫甜品

新開打邊爐 仲有粥底火鍋!一於叫個鴛鴦鍋:滿粥鍋+金腿蟲草花花膠雞鍋,試多款唔同既😆百花小魚必點!魚超級滑!一d都唔腥!後悔只叫了半份🥲手切嫩牛肉嫩牛肉名副其實好嫩滑 又有牛味😋鹿兒島黑豚肉都幾有豬味~一半肥肉一半豬肉~功夫萵筍片每次邊爐都必點!切簿片食落都幾有口感!鮮龍躉片食到鮮味 同爽口!沙白蜆為咗湯底更鮮味~點都要叫份海鮮食下😃大大粒既沙白蜆😋打到咁上下 就可以叫店員準備粥底☺️有唔同既配菜 好食又飽肚!脆皮粑糍有別於平時嘅紅糖粑糍 唔係沾紅糖~面係粑糍入面已經有紅糖!食落好煙韌

百花小魚
必點!魚超級滑!一d都唔腥!後悔只叫了半份🥲

嫩牛肉名副其實好嫩滑 又有牛味😋

鹿兒島黑豚肉
都幾有豬味~一半肥肉一半豬肉~

功夫萵筍片
每次邊爐都必點!切簿片食落都幾有口感!

鮮龍躉片
食到鮮味 同爽口!

沙白蜆
為咗湯底更鮮味~點都要叫份海鮮食下😃大大粒既沙白蜆😋

脆皮粑糍
2023-07-05 33 views
百花漁莊 午市點心灣仔皇后大道東202號, QRE Plaza, 28樓28/F, QRE Plaza, 202 Queen’s Road East, Wan Chai以前成日幫襯那間茶樓結了業,想食中式點心人飲茶, 同經理傾開話好多師傅退休,好多都的點心快餐店都是工場大量機做, 已沒了那份由手工味道。特別是家中長輩很講究, 即叫即蒸先滿意點心紙有埋圖, 佢唔係以大中小特點來, 而是標出價錢, 睇得方便易懂$16 一位茗茶及$16 小碟,個荔枝鳥龍好特別,重荔枝芳香蝦餃燒賣各$48, 一籠有4件, 每粒都飽滿多餡, 蝦做用了大隻蝦人, 食入口彈牙。燒有豬肉冬菇同蝦鹹香惹味$42蒸鳳瓜排骨,有豆豉味,由細食到大的味道,吸曬汁架鳳爪最好味$56 小籠包爆汁湯餡,正$45 流沙奶黃包做甜品,一上就吃,中心餡先會爆出2-3位幫襯送紅糖果仁冰粉, 4位以上有老上海燻魚, 食完點心有冰粉食
百花漁莊 午市點心
灣仔皇后大道東202號, QRE Plaza, 28樓

特別是家中長輩很講究, 即叫即蒸先滿意

$56 小籠包爆汁湯餡,正

$45 流沙奶黃包做甜品,一上就吃,中心餡先會爆出

2023-07-04 263 views
不久前係呢間餐廳食粥底火鍋,感覺唔錯,今日就嚟飲茶,試吓佢嘅中式點心。位處28樓,日光充足,景觀十分開陽👍🏻仲有多款特色午市套餐,燉湯、小菜等等。我們選擇單點,較有彈性。餐前小碟$16:醋漬蓮藕片,味道酸甜,蓮藕爽脆~開胃醒神。荔枝烏龍茶茶膽比較新派,荔枝烏龍香甜味甘,有別於一般傳統嘅香片、普洱。水晶蝦餃皇超大隻,餡料好豐富好吸引,蝦餃皮再薄一點就Perfect。鮮竹牛肉球一客四件牛肉球,肉質結實彈牙。豉汁蒸排骨排骨酥香半肥瘦,味道唔會太鹹。 金絲香芋酥熱辣辣即叫即做,外皮香脆鬆化,包着芋蓉少少糯米質感,香甜美味!蜜汁叉燒包一客三個啱啱好,叉燒餡料味道標準。頭抽和牛炒飯$118炒飯好香好夠穫氣,醬油香氣和和牛非常夾,但整體唔算好乾身。鮮蝦炸春卷$42中式點心最喜歡的炸物,春卷皮鬆脆,味道唔錯😋紅糖果仁冰粉新張期間午市訂位贈送每位「紅糖果仁冰粉」一客,加上紅糖和碎果仁清爽美味又健康,估唔到中式酒樓都有咁特色甜品。

位處28樓,日光充足,景觀十分開陽👍🏻

仲有多款特色午市套餐,燉湯、小菜等等。

我們選擇單點,較有彈性。

餐前小碟$16:醋漬蓮藕片,味道酸甜,蓮藕爽脆~開胃醒神。
水晶蝦餃皇
水晶蝦餃皇
超大隻,餡料好豐富好吸引,蝦餃皮再薄一點就Perfect。
鮮竹牛肉球
鮮竹牛肉球
一客四件牛肉球,肉質結實彈牙。
豉汁蒸排骨
豉汁蒸排骨
排骨酥香半肥瘦,味道唔會太鹹。
蜜汁叉燒包
蜜汁叉燒包
一客三個啱啱好,叉燒餡料味道標準。
頭抽和牛炒飯
頭抽和牛炒飯$118
炒飯好香好夠穫氣,醬油香氣和和牛非常夾,但整體唔算好乾身。
鮮蝦炸春卷
鮮蝦炸春卷$42
中式點心最喜歡的炸物,春卷皮鬆脆,味道唔錯😋
Lunch
頭抽和牛炒飯
鮮蝦炸春卷
2023-07-04 29 views
友人相聚吃火鍋確是最好的節目,今晚幫襯一間灣仔上樓火鍋店,很不錯!百花魚莊裝修高雅脫俗, 光潔明亮座位舒適, 令人感覺 心情開朗。新張期內晚市2~3位贈送紅糖果仁冰粉, 9位起贈百花小魚兒。鴛鴦鍋$192~豆腐,酸菜任加。甘草蟲草花花膠雞鍋~ 配料有雞肉,花膠 ,蟲草花 ,湯底清甜。皮蛋芫茜鍋~芫茜又多又新鮮,配皮蛋又清熱又降火。美國安格斯牛肉$188~牛肉味道濃郁, 肉質厚實有口感。牛胸爽$148~爽口彈牙,油香相當重但又不油腻,以前是下欄位置,現在卻是識吃之人的珍寶。白鱔片$108~肉質爽彈鲜甜,油脂豐富。美國桶蠔半份$98~肥美嫩滑,蠔味鮮美。手打鮮蝦丸$88~很彈牙很有蝦味,表面鋪上蟹籽更添口感。桂花蚌半份$88~爽脆嫩滑又鮮甜。鮮魚鰾$68~口感爽滑, 一點腥味也沒有,很新鮮。鮮鵝腸半份$68~口感爽脆,又帶一點油脂的香嫩。百花小魚兒~4位起贈送。即剝皮魚,好滑好有魚味。響鈴半份$28~豆味香濃,索滿湯汁很好味。田園蔬菜藍$48~ 有油麥菜,黃芽白,冬菇和粟米,菜蔬新鮮嫩滑,又健康又美味。

鴛鴦鍋$192~豆腐,酸菜任加。

甘草蟲草花花膠雞鍋~ 配料有雞肉,花膠 ,蟲草花
,湯底清甜。
皮蛋芫茜鍋~芫茜又多又新鮮,配皮蛋又清熱又降火。

美國安格斯牛肉$188~牛肉味道濃郁, 肉質厚實有口感。

牛胸爽$148~爽口彈牙,油香相當重但又不油腻,
以前是下欄位置,現在卻是識吃之人的珍寶。

白鱔片$108~肉質爽彈鲜甜,油脂豐富。

美國桶蠔半份$98~肥美嫩滑,蠔味鮮美。

手打鮮蝦丸$88~很彈牙很有蝦味,表面鋪上蟹籽更添口感。

桂花蚌半份$88~爽脆嫩滑又鮮甜。

鮮魚鰾$68~口感爽滑, 一點腥味也沒有,很新鮮。

鮮鵝腸半份$68~口感爽脆,又帶一點油脂的香嫩。

百花小魚兒~4位起贈送。即剝皮魚,好滑好有魚味。

響鈴半份$28~豆味香濃,索滿湯汁很好味。

田園蔬菜藍$48~ 有油麥菜,黃芽白,冬菇和粟米,
菜蔬新鮮嫩滑,又健康又美味。

2023-05-09
2023-07-04 91 views
食得多唔同口味嘅火鍋,今次又回歸簡單美味嘅粥底火鍋先~同事介紹位於灣仔QRE Plaza新開業嘅「百花漁莊」,位處高層,景觀唔錯,環境闊落坐得都幾舒服。粥底火鍋或者雙併以每位計。蜂巢豆腐和酸菜都可以無限添加。放低粥底,好快火鍋配料已經送上。仲未放粥底嘅材料,所以湯底比較稀,充滿米香,亦保留淥完配料的鮮味。食到最後都唔會覺得呢個粥底火鍋好鹹好濃味。白鱔片爽口彈牙,新鮮貨色!百花小魚兒店家名物,魚肉少少結實夠鹹鮮~海魚味重,相當特別!花雕醉雞件充滿花雕味道,醃得入味。墨汁花枝丸花枝丸有魷魚嘅香味,肉質十分彈牙結實。首爾午餐肉正正常常厚切不錯👍🏻手切嫩牛肉有咬口,牛肉夠淋但唔會嗱到冇晒味,和粥底特別夾。手打牛肉丸非常巨型,同樣超彈牙帶有點點陳皮味~半份只有兩粒有啲唔夠喉😆紐西蘭羊肉片唔羶,喜歡食羊也不要錯過。鹿兒島黑豚肉雖然見到較多白色嘅肥膏,不過淥完之後有點膠質好柔軟,邪惡美味!新張期內follow IG可以以$48價錢特飲買一送一👍🏻👍🏻夠晒大杯,而且顏色調校得好靚。我揀咗烏龍桂圓冰,唔會太甜,勁多龍眼肉😍鮮橙果茶 橙味十足熱情果蘆薈梳打,底部糖漿偏多,要調勻才飲。藍蝶花水蜜桃QQ冰,清
食得多唔同口味嘅火鍋,今次又回歸簡單美味嘅粥底火鍋先~

粥底火鍋或者雙併以每位計。
蜂巢豆腐和酸菜都可以無限添加。

放低粥底,好快火鍋配料已經送上。

白鱔片
爽口彈牙,新鮮貨色!
百花小魚兒
店家名物,魚肉少少結實夠鹹鮮~海魚味重,相當特別!
花雕醉雞件
充滿花雕味道,醃得入味。
墨汁花枝丸
花枝丸有魷魚嘅香味,肉質十分彈牙結實。
首爾午餐肉
正正常常厚切不錯👍🏻

手切嫩牛肉

有咬口,牛肉夠淋但唔會嗱到冇晒味,和粥底特別夾。

手打牛肉丸

紐西蘭羊肉片
唔羶,喜歡食羊也不要錯過。
鹿兒島黑豚肉

夠晒大杯,而且顏色調校得好靚。
我揀咗烏龍桂圓冰,唔會太甜,勁多龍眼肉😍

鮮橙果茶 橙味十足
熱情果蘆薈梳打,底部糖漿偏多,要調勻才飲。
藍蝶花水蜜桃QQ冰,清新冰凍。
油麥菜🥬
新鮮嫩綠,分別切成長段和小段,有返個造型🥬
粥底火鍋
食完所有配料就放入南瓜,粟米粒和菜脯和米飯一同熬粥,每人差不多有兩碗,味道鮮甜而且唔會油膩,混合米香,各人大讚👍🏻
紅糖果仁冰粉
最後送咗甜品,放滿果仁,以紅糖漿調味,冰涼解膩😍👍🏻

今晚超滿足😋食完最後的粥底也不口喝,味道天然冇添加。
2023-07-03 26 views
「百花漁莊」係一間新開嘅餐廳,裝潢好雅緻,坐得好舒服🍴🌊 晚市有晚飯或者火鍋選擇,我哋要試吓個粥底火鍋😍我哋叫咗鴛鴦鍋,「金腿蟲草花花膠雞鍋」,雞肉嘅份量好足夠,花膠同埋蟲草花都煮得好啱啱好,味道好豐富。湯底都好鮮甜,好啱喺呢個天氣食。🍲🐔另一邊係「滿粥鍋」,白粥水打邊爐之後,再加入配料煮粥,正👍🏻🍲🍚竹串鮮蝦同埋鹿兒島黑豚肉都好好食,好新鮮🍢🦐🐖 豬腰花同埋鬼馬油炸鬼都唔錯🍢🐷🍢 田園蔬菜籃有好多新鮮嘅蔬菜,健康又開胃。🥗🍎 稻庭烏冬打邊爐正👍🏻🍜 餐廳仲送咗「百花小魚兒」,好好食呀👍🏻 而家follow 餐廳社交平台送「柑桔酸梅茶」呀❤️😍 味道好清香,唔會太甜,好開胃。🍹🍊甜品方面,「紅糖果仁冰粉」、「薑汁紅糖湯圓」,同埋「脆皮糍粑」,都好好食。脆皮糍粑炸得好香脆🎁🐟🍡紅糖果仁冰粉有好多果仁,味道好香甜;薑汁紅糖湯圓入面嘅薑味好濃郁,湯圓煮得好彈牙。🍧🥜總括而言,「百花漁莊」係一間好舒適嘅餐廳,食物質素唔錯,份量都好足夠。如果你鍾意粥底火鍋,一定要嚟試下啦!

整幢大廈都是食店,林林總總,要闖出一條成功路也不容易,這火鍋店座落在28/F較頂層,一進店內景觀開掦,大玻璃窗面對合和中心,每行卡座寬敞舒適,店員殷勤介紹各種火鍋的食法,包括鴛鴦鍋更可選粥底,當然不容錯過,一半選了花膠醉雞鍋,雖然花膠畧為細隻,但份量也不少,今晚朋友主打試海鮮,就Order咗大海蝦、班片、鱔片、螺片、沙鯭魚…買相也不错,專泡在粥煱底,造就鮮味,而另外的手切牛和克豚肉味道也不错,就泡在雞煱,並有無限免費添蜂巢荳腐,到最後就加入南瓜、粟米和菜脯在粥底,泡出一煱鮮味粥,也另有一番風味。

2023-06-23
2023-06-30 27 views
今日去咗QRE Plaza新開嘅百花漁莊試試,呢度嘅食物真係唔錯👍🏻服務亦都好友善,令人感覺好舒服,絕對值得一試!首先,湯底係我點咗金腿蟲草花花膠雞鍋。湯底好濃郁,有蟲草花同花膠嘅味道,味道更加豐富。雞肉都好滑嫩,飯返幾啖都覺得好補身😆花膠非常軟滑,十分之正😍至於食材方面,我揀咗百花小魚兒、鮮帶子、沙白蜆、珊瑚蚌、特級螺片同埋膝椒牛舌等等。所有食材都好新鮮,特別係海鮮,味道非常鮮美。海鮮會有時間教你要煮幾多秒,好貼心👍🏻膝椒牛舌都好滑嫩,有微微辣味,非常入味。除咗肉類,田園蔬菜籃有青菜、豆腐等等,蔬菜都好新鮮,食得出係新鮮嘅蔬菜。手打四寶丸彈牙有嚼勁,味道好好。手切嫩牛肉同頂級牛板腱都好鮮嫩,入口即化,肉質非常好。飲品方面,我哋試咗Chill Cup巨星-鮮橙果茶同埋熱情果蘆薈梳打。兩款都好清新,鮮橙果茶有淡淡嘅橙味,熱情果蘆薈梳打有微微嘅酸味,非常開胃。最後,甜品送左紅糖果仁冰粉,味道甜中帶清,非常開啱食完個火鍋清一清新吓👍🏻👍🏻

👍🏻👍🏻
1K
2023-06-30 25 views
在灣仔的QRE PLAZA,幾乎全幢都變成了飲食天堂,而28樓的這家火鍋🍲,配料新鮮度意外地出色店內通風很好,沒有煙霧離漫服務水平也不錯,有求必應出品雙拼鍋底$48@滿粥鍋+養生十全藥膳雞湯鍋粥底(配飯糊,南瓜,菜甫)到最後才會顯示威力,只要你用的肉類跟海鮮夠多,這個粥底就會很好吃,南瓜🎃澱粉溢出濃度夠,鮮味足!雞湯底的藥膳味道很濃,有幾塊肉量大的生雞件, 味道不錯以人頭計算價格,對於只有一到兩人的組合來說很貼心四位敬送 百花小魚兒一份剝皮魚皮厚但無鱗,必須剝皮才能食用,魚身肉多但少刺, 非常適合麻辣火鍋食用魚身味淡,口味鮮嫩,跟藥膳湯底很配F B打卡送甘桔酸梅茶(一次打卡一杯)甜味很淡, 意外地比想像健康,開胃👍👍👍竹串鮮蝦$108老實說蝦頭那麼巨大,入口那麼彈牙令人意外!非常新鮮!頂級牛版腱$188相當爽脆但是不肥膩,牛肉味濃郁但是不鞋口,不錯👍👍鹿兒島黑豚肉$88肥瘦相間, 入口不覺肥膩,爽口彈牙!味道不輸肥牛手打四寶丸$108味道很出色,當中墨魚丸跟蝦丸最正點,混入相當的肉山西刀削麵$48意料之外的出色, 彈牙當中帶一點柔嫩,更濃郁的藥膳湯很配合👍👍👍美國筒蠔$188大隻!抵食

店內通風很好,沒有煙霧離漫

服務水平也不錯,有求必應

出品

雙拼鍋底$48@
滿粥鍋+養生十全藥膳雞湯鍋

雞湯底的藥膳味道很濃,有幾塊肉量大的生雞件, 味道不錯

以人頭計算價格,對於只有一到兩人的組合來說很貼心

四位敬送 百花小魚兒一份

魚身味淡,口味鮮嫩,跟藥膳湯底很配

F B打卡送甘桔酸梅茶(一次打卡一杯)
甜味很淡, 意外地比想像健康,開胃

👍👍👍竹串鮮蝦$108
老實說蝦頭那麼巨大,入口那麼彈牙令人意外!非常新鮮!

頂級牛版腱$188
相當爽脆但是不肥膩,牛肉味濃郁但是不鞋口,不錯

👍👍鹿兒島黑豚肉$88
肥瘦相間, 入口不覺肥膩,爽口彈牙!味道不輸肥牛

手打四寶丸$108
味道很出色,當中墨魚丸跟蝦丸最正點,混入相當的肉

山西刀削麵$48
意料之外的出色, 彈牙當中帶一點柔嫩,更濃郁的藥膳湯很配合

👍👍👍美國筒蠔$188
大隻!抵食!鮮味十足亦不會有絲毫苦澀味,相當難得

田園蔬菜籃$88
菜的份量很多,又大白菜到生菜🥬,粟米到油麥菜, 份量跟爽脆度都無可比擬

用料令人驚喜,十分值得一試
2023-06-27 60 views
搵到呢間坐得舒適嘅地方同屋企人飲茶唔會好似平日喺酒樓咁迫咁嘈我地坐低 揀咗比較少有嘅✨荔枝烏龍茶味道清新香甜,帶點荔枝香味除咗晚間主打粥底火鍋之外午市點心嘅質數都好出色✨水晶蝦餃皇必食蝦餃,巨型皮薄大大粒裡面鮮蝦爽彈又足料✨蟹籽燒賣皇燒賣添上蟹籽同冬菇豐富肉汁好Juicy✨鮮肉小籠包咬開一啖小籠包裡面湯汁爆出味道清甜,沾少少醋更香口✨鮮蝦菠菜餃軟軟糯糯嘅餃皮包著嫩綠嘅菠菜 餡料飽滿✨鮮蝦炸春卷炸得金黃香脆嘅外皮脆卜卜蝦味香濃✨鮮竹牛肉球牛肉球 同喼汁 真係完美嘅絕配底層嘅腐竹更吸收肉汁嘅精華✨金腿瑤柱炒飯炒得粒粒分明,夠乾身嘅炒飯添上金華火腿 同 瑤柱令味道更香,無油膩感✨紅糖果仁冰粉透明嘅冰粉,口感爽彈加上杏仁同葡萄乾冰涼 又 清甜

搵到呢間坐得舒適嘅地方同屋企人飲茶

唔會好似平日喺酒樓咁迫咁嘈

我地坐低
揀咗比較少有嘅✨荔枝烏龍茶
味道清新香甜,帶點荔枝香味

除咗晚間主打粥底火鍋之外
午市點心嘅質數都好出色

✨水晶蝦餃皇
必食蝦餃,巨型皮薄大大粒
裡面鮮蝦爽彈又足料

✨蟹籽燒賣皇
燒賣添上蟹籽同冬菇
豐富肉汁好Juicy

✨鮮肉小籠包
咬開一啖小籠包裡面湯汁爆出
味道清甜,沾少少醋更香口

✨鮮蝦菠菜餃

✨鮮竹牛肉球
牛肉球 同喼汁 真係完美嘅絕配
底層嘅腐竹更吸收肉汁嘅精華

✨金腿瑤柱炒飯
炒得粒粒分明,夠乾身嘅炒飯
添上金華火腿 同 瑤柱
令味道更香,無油膩感

✨紅糖果仁冰粉
透明嘅冰粉,口感爽彈
加上杏仁同葡萄乾
冰涼 又 清甜
2023-06-27
Lunch
2023-06-27 22 views
今日同朋友一齊打邊爐, 黎到返工附近既一晶餐廳, 裝修好唔錯, 職員服務態度又好, 打邊爐黎講D野食好新鮮, 又令仔! 我地叫左個蟲草花膠雞湯做湯底蟲草花花蕾小巧玲瓏,色澤棕黑,質地輕盈,有淡淡的香氣,煮熟後呈現深棕色,入口滑嫩、口感香甜。花膠通體透亮,有彈性,煮熟後呈透明狀,入口滑爽,且不易崩散。蟲草花、花膠和鮮雞肉湯色乳白、味道鮮美,滋潤肌膚。百花小魚兒百花小魚兒是選用左鮮美的小魚,小魚已經去鱗、去骨、去肚、加入鍋中煮熟,好有鮮味,之後淋上甜醬油和香油,再撒上蔥花和紅椒,就好惹味沙白蜆蜆的肉質十分細嫩,入口柔軟滑潤,帶有一股清新的海水味,鮮味令人回味無窮, 又大粒, 仲好大份滑牛肉肉質鮮嫩,口感滑嫩,搭配各種蔬菜、豆腐等配料一齊食,味道鮮美。灸燒芝士丸芝士丸外層酥脆,內里柔軟,芝士丸的味道濃郁,奶香四溢,仲一咬就流晒D芝士出黎, 好好味!黑豚肉切到好薄咁一片片, 擺盤擺得好令令,入口仲好柔軟,非常有質感!價錢仲好抵最後,我們follow ig or FB 店家會送酸梅湯!好好飲 清新解渴

我地叫左個蟲草花膠雞湯做湯底

沙白蜆

滑牛肉

灸燒芝士丸

黑豚肉

2023-06-27 25 views
灣仔最近有間新開不久嘅火鍋店🥘店內環境行雅緻企理路線,空間好闊落可以舒舒服服地同朋友嚟聚會一下。因為新開張所以呢度有唔少優惠,好似like社交平台送飲品、訂座送甜品、滿4位送招牌小魚兒等等,可以趁機嚟試下😎😎火鍋有幾款湯底可以揀,可以叫佢哋招牌嘅粥底火鍋,先用打邊爐,最後奉上粥同配料,可以自己煮粥,都幾好玩😛😛頂級牛板腱、豬頸肉牛板腱大塊爽彈,有肉味;豬頸肉都不錯。藤椒牛舌、麻辣牛肉比較特別嘅選擇!藤椒牛舌超香口😍😍麻香十足,牛舌爽脆彈牙😙😙麻辣牛肉超辣🥵🥵辣椒籽裹滿牛肉,嗜辣人士可以試試😏建議較後先落,因為湯底都會沾上少許辣味。百花小魚兒通常打邊爐都係叫魚片居多,呢度叫得做漁莊,竟然有原條斬件嘅魚🐟供應😮魚肉非常嫩滑唔腥👍🏻👍🏻烚一陣肉同骨已分離,烚耐啲魚骨更加腍到可以食🤣蟹棒、蝦滑、炙燒芝士丸配料都ok,芝士丸爆漿😛😛田園蔬菜籃、竹笙竹笙都叫得過,可以索滿湯汁💦粥底火鍋食哂啲配料之後就開始煮粥🍚過程都幾好玩,按步就班地烹調南瓜、粟米、粥同菜脯,可以食到綿密且有火鍋配料精華嘅粥😗😗一人食2、3碗,食到飽一飽🤰🏻🤣紅糖冰粉訂座最尾會送上甜品,冰粉清清地作為飯後甜品都不錯😋柑桔酸梅茶新開

頂級牛板腱、豬頸肉
牛板腱大塊爽彈,有肉味;豬頸肉都不錯。

藤椒牛舌、麻辣牛肉

百花小魚兒

蟹棒、蝦滑、炙燒芝士丸
配料都ok,芝士丸爆漿😛😛

田園蔬菜籃、竹笙
竹笙都叫得過,可以索滿湯汁💦

紅糖冰粉
訂座最尾會送上甜品,冰粉清清地作為飯後甜品都不錯😋

柑桔酸梅茶
新開張優惠,like店家fb/ig就送一杯酸爽嘅柑桔酸梅茶🍹

人均消費:$300
推介指數(10分為滿分):7.5分

2023-06-21
$300 (Dinner)
裝修報置有新意的新開海鮮粥底火鍋店,一層一鋪擺枱寬敞,私隱度頗高,點贊FB更每人一杯冰凍酸梅茶,四人訂位又送百花小魚,是三條沙鯭魚好鮮味,真著數,鴛鴦火鍋可選四款湯底,又或者另選半個粥底火鍋,當然必試重點介紹的粥品啦,肉類揀咗手切本地肥牛和黑毛豬腩肉,全都很有份量,海鮮就鱔片和海蝦更有大龍躉魚片和螺片,再來一個什菜藍和必食嚮玲,海鮮份量畧嫌太少,四人多數分唔勻,但質素不錯,到最後的粥底再加兩大碗粥底,另加上南瓜和粟米菜脯粒,為這頓火鍋晚餐,畫上完美句號。

2023-06-23
2023-06-26 45 views
平時响灣仔食西餐多,今日試下qre 既百花漁莊進店先來一個餐前小吃,檸檬蓮藕,帶點酸,能做令人開冑的效果桂花烏龍也十分香濃頭抽和牛炒飯:炒飯粒粒分明而和牛分量也多,炒飯十分香鮮蝦炸春卷:外皮薄,而且配料又够爽口,蝦够彈牙鮮蝦菠菜餃:蝦够鮮嫩,菠菜够嫩口,皮薄到晶瑩剔透,完全真材實料燒賣雙拼:一次過滿足兩個願望兩個人無可能叫太多點心,雙拼就可每樣一粒,燒賣够彈牙,牛肉燒賣帶點山竹牛肉的影子follow 社交平台送酸梅湯午市訂座兩到三位送冰粉,好好食四位送小魚兒,詳情要問店員❤️
平時响灣仔食西餐多,今日試下qre 既百花漁莊

進店先來一個餐前小吃,檸檬蓮藕,帶點酸,能做令人開冑的效果

桂花烏龍也十分香濃

頭抽和牛炒飯:炒飯粒粒分明而和牛分量也多,炒飯十分香

鮮蝦炸春卷:外皮薄,而且配料又够爽口,蝦够彈牙

燒賣雙拼:一次過滿足兩個願望

follow 社交平台送酸梅湯
午市訂座兩到三位送冰粉,好好食
四位送小魚兒,詳情要問店員❤️

• 冰粉
  • 鮮蝦菠菜餃