2022-06-09 41 views
今日收工時落大雨 掛完紅雨又黃雨 決定係尖東公司附近與同事搵個地方食Dinner~結果我地係拍完八達通機減兩蚊後 於半島中心一行出去 見到一間望落幾有隱世feel 名為"Fog" 既外國餐館 便行入去試試一行到餐廳 我同我位同事見到入面既裝潢 好有驚喜室內設計好特別 天花掛著唯美既粉色系花緞 好有少女感廚房及水吧係以Open Kitchen形式呈現 環境十分乾淨 仲放滿阿拉伯風情既擺設~ 十分IG-able 肚仔都餓啦,我同朋友都揀緊食咩~Menu好多選擇 樣樣都想嗌咁xd 我地叫左個Set Dinner,係包一個前菜,一個主食,一款甜品,及一杯飲品~ 都只係$100!  首先,前菜我地揀左Greek Salad~ 沙拉好清新 有生菜,青瓜,車厘茄, 再配上希臘沙拉唔少得既Feta Cheese! 讚 飲品就叫左Iced Lemon Tea, 配以syrup, 茶味好香主菜方面,我地揀左 Beef Stew with Garlic Bread (燉牛肉配蒜蓉包) 牛肉煮得十分香 肉質軟腍 蒜蓉包點埋個燉汁黎食 超級美味! 除左套餐外,我地仲點左一客 Chicken and Cheese

一行到餐廳 我同我位同事見到入面既裝潢 好有驚喜

室內設計好特別 天花掛著唯美既粉色系花緞 好有少女感

牛肉煮得十分香 肉質軟腍 蒜蓉包點埋個燉汁黎食 超級美味!

除左套餐外,我地仲點左一客 Chicken and Cheese Nachos (雞肉芝士栗米片) $145
Nachos以鐵板上 十分有誠意

芝士香濃 落重料! 栗米片亦在鐵板上烤得更香脆~ Super delicious

另外,我地再點左一客 Crispy Chicken Wings Basket (脆皮雞翼籃) $98
一籃總共有八隻雞翼 - 真係有八隻咁多!

每一隻雞中翼都大大隻 炸得金黃蘇脆 令人流曬口水啊! 抵食

而最後上是口甜品,係兩杯唔同造型既Grape Jelly~
兩杯既花紋形狀都唔一樣, 好可愛

食落味道唔會太甜 好refreshing,超適合

我與同事都食得好飽好滿足~ 埋單每人都只係差不多$190度,超抵食!!

環境好靚 可以打卡,同埋食物質素都好高! 仲要waitress姐姐們都非常nice

比我地於紅雨日搵到隱世Fog餐廳,十分幸運呢~
$188.5
  • Chicken and Cheese Nachos
  • Beef Stew with Garlic Bread
  • Greek Salad
  • Crispy Chicken Wings Basket
2022-06-08 36 views
Fog Bar 室內天花位置掛滿花束裝飾感覺好有心思;座位寬敞,令人坐得舒服;隔離有室外座位,放工嚟飲酒食飯都好relax。我同朋友點了午餐套餐包餐飲,可揀湯或沙律,各揀了一份;意大利蕃茄濃湯味道濃郁,令人好開胃。沙律加入醋汁調味,配搭爽脆蔬菜,味道好fresh。夏威夷雞肉手拉薄餅 🍕$888吋 pizza 好大塊,熱騰騰出爐,聞到香噴噴嘅芝士,而且仲可以拉絲,餡料有烤雞同菠蘿,雞肉香嫩,咬落有香甜菠蘿、三色椒,薄批pizza口感香脆,必食推介。挪威煙三文魚忌廉汁意粉 $88煙三文魚肉質細嫩鮮美,忌廉汁好creamy,意粉好掛汁,滋味十足。香草燉牛肉湯麵 $58麵條軟硬適中,牛肉燉煮後口感軟腍,添加了香草增加風味。🏡Fog Bar & Restaurant 📌尖沙咀麼地道67號半島中心地下G35號舖
Fog Bar 室內天花位置掛滿花束裝飾

我同朋友點了午餐套餐包餐飲,可揀湯或沙律,各揀了一份;

夏威夷雞肉手拉薄餅 🍕$88

挪威煙三文魚忌廉汁意粉 $88

香草燉牛肉湯麵 $58
麵條軟硬適中,牛肉燉煮後口感軟腍,添加了香草增加風味。

🏡Fog Bar & Restaurant
📌尖沙咀麼地道67號半島中心地下G35號舖
  • 夏威夷雞肉手拉薄餅
Fog Bar & Restaurant🥂|尖沙咀 異國風情西餐 獨自享受 美好的 me time💕|🤔呢間係位於尖沙咀半島中心嘅bar & restaurant,雖然地址寫係尖沙咀,但係由尖東站行過去會快少少🤣 呢間推出左一個Italian Combo Set,好食又抵食,價錢只係$88,有兩款前菜,十款main course同八款set drink任君選擇。而今次我就揀左以下呢個set🍅意大利蕃茄濃湯個湯一上枱就聞到好香嘅蕃茄味,食落味道都好濃郁,仲有少少嘅蕃茄粒,對於中意蕃茄嘅朋友一定好吸引。雖然份量唔算好多,但係作為前菜就好足夠🍝挪威煙三文魚忌廉汁意粉望落好似好啖味,但係食落味道啱啱好,煙三文魚亦都唔會太咸,仲有忌廉汁,淋太多會變湯意粉,淋太少就冇味,而呢個忌廉份量適中,啱啱好透入每一條意粉當中。🍹檸檬紅茶係炎炎夏日,飲返啖凍檸茶會令人格外精神,呢間餐廳仲好貼心噉另上糖醬,客人可自行調配甜度
Fog Bar & Restaurant🥂

🍅意大利蕃茄濃湯

🍝挪威煙三文魚忌廉汁意粉

🍹檸檬紅茶

2022-06-04 35 views
尖東百週年紀念公園旁邊嘅呢間餐廳,絕對係禾稈冚珍珠。呢度有個好抵食嘅 Italian Deluxe Set,$100 / 四道菜(前菜,主菜,飲品同甜品),飲品仲可以揀生啤,呢個真係值回票價。前菜嘅希臘沙律係簡化版,只有生菜,青瓜,蕃茄仔同 feta cheese,不過由於食材新鮮,dressing 好味,所以真心唔錯。主菜我揀咗 8 吋西蘭花芝士手拉薄餅,pizza 嘅配料只有芝士,紅洋蔥同西蘭花,又係超級簡單,雖然味道稍為偏淡,但係餅底夠薄夠脆,呢度加返唔少分數。後來問職員要咗支 Tabasco,落幾滴,味道當堂提升唔少。最後甜品係一粒非常細嘅果凍物體,呢個雖然紫色好靚,但係味道就...🙈,可以不吃。

喺尖東返工看似唔驚無嘢食,餐廳確係有唔少,但質素平庸都要大排長龍…😕,所以如果有時間嘅話,我會選擇行遠啲去厚福街嗰邊。不過呢排落雨☔️,就求其係附近搞掂算。我同同事幫襯咗「Fog Bar & Restaurant」,見門口有個特價餐就一於試吓。小店面積唔大,下午一點半鐘去到全場爆滿👏。室內裝修比想像中有心思,因為天花板吊咗唔少花束💐,再配合埋綠葉牆身,帶比人一種小花園嘅感覺。後尾先發現原來佢仲有一排室外座位,放工嚟飲酒食飯都幾Chill。我哋入到嚟認真睇餐牌先發現唔止得特價餐🙈,意式三道菜午餐相對貴少少,但款式吸引好多,而且仲包前菜同飲品。除咗午餐外,佢仲有好幾本餐牌,估唔到咁細間舖都煮到咁多菜式😳。午餐前菜可揀湯或沙律,我哋各要咗一份。🍅意大利蕃茄濃湯Creamy Tomato Soup非常濃郁,茄味酸酸的,好開胃。🥗希臘沙律Greek Salad並非單靠醋汁調味,蔬菜新鮮,再加埋羊奶芝士粒,夠清新。挪威煙三文魚彩椒手拉薄餅Norway Salmon & Mix Bellpepper Pizza($88),🍕Pizza直徑如餐牌所述為八吋,新鮮滾熱辣焗起,直頭係燙手程度🔥,所以芝士嘅拉
挪威煙三文魚彩椒手拉薄餅
挪威煙三文魚彩椒手拉薄餅Norway Salmon & Mix Bellpepper Pizza($88),🍕Pizza直徑如餐牌所述為八吋,新鮮滾熱辣焗起,直頭係燙手程度🔥,所以芝士嘅拉絲效果超強勁,拉極都唔斷,食到我哋手忙腳亂,哈哈。🧀芝士以外,餡料仲包括大量煙三文魚同三色椒,三文魚熟咗更具鹹香,而三色椒就為薄餅帶來色彩🌈。Pizza係薄批,口感香脆,唔飽滯,就連細食嘅我都覺得可以輕鬆一人食晒,皆因好食。我敢講佢比起市面上高檔意大利餐廳嘅出品更出色!
米蘭燴牛肉配香脆蒜蓉法式麵包
米蘭燴牛肉配香脆蒜蓉法式麵包Milan Tender Beef Stew with Crispy Garlic Bread($100),本身想食意粉,不過見燉牛肉好似特別啲,就改變心意。🥩菜式大大碟又多汁,牛肉有成十幾嚿,肉味幾濃,但個別有幾嚿肉質韌咗啲,要嚼多幾吓;🥕紅蘿蔔清甜,如果多啲就更好,甚或加埋其他蔬菜如薯仔。搭伴嘅蒜蓉包絕不馬虎🥖,同事話佢夠晒「臭」,即係蒜香十足,再蘸埋牛肉汁食無得輸,不過得兩件就唔太夠喉囉。
泰式甜酸焗雞翼
泰式甜酸焗雞翼Thai Spicy Baked Chicken Wings($98),雞翼一客有八隻🍗,由於係即叫即焗,所以需時約廿分鐘,不過呢個等待係值得㗎😍。雞翼係加大碼,雞皮焗得好脆,而雞肉就保持嫩滑。所謂嘅泰式甜酸其實有少少似水牛城風味,不過就溫和啲,而且唔會濕淰淰漿住個口。🌶辣度明顯,但幸好都快散。如果頂唔順,佢旁邊個醬幫到手,有少少似印度芒果拉西。雞翼好高質,絕對係一流嘅佐酒小食。
跟餐奉送嘅小甜品Dessert好精緻🍮,係一口大小、花花形狀嘅花奶香芋奶凍。味道似曾熟悉,唔太甜,仲額外加多一份小餐館嘅人情味。
飲品方面🥤,午餐包冷熱飲品,我哋要咗凍檸茶凍檬水,無乜好介紹,但就夠晒大杯。晚市好似有做Happy Hour啤酒優惠,下次可以試吓。
題外話,餐廳老闆同店員們都好好人👍,識講廣東話嗰位女士溫柔有禮,以誠待客。另一邊廂,今日亦有機會同外藉老闆傾計,佢話呢度開業十年,食物出品係正宗意大利整法🇮🇹,以迎合返附近一帶客源。
總括嚟講,呢間位於尖東嘅餐廳製作出極高水準嘅食品😋,老實講事前完全估唔到,因為佢門面頹頹哋,不過自此之後佢會成為我嘅午市飯堂。餐廳主打意大利菜,不過同時亦提供印度菜,而佢更好貼心特設素食餐牌,值得大家多多支持💪,推介啊!
2022-05-27
$150 (Lunch)
米蘭燴牛肉配香脆蒜蓉法式麵包
泰式甜酸焗雞翼
2022-05-31 31 views
今日收工,朋友約我嚟食呢間fog bar & restaurant .之前我都冇食過呢間舖頭,入到去見到佢有得叫套餐,我同朋友分別叫咗兩個餐。首先係挪威煙三文魚沙律,三文魚煮得幾香,配合埋啲沙律醬同沙律菜十分之開胃。意大利蕃茄濃湯啲蕃茄切得好碎,方便入口。雞肉芝士西蘭花焗飯嗰啲雞肉幾好咬口,加上佢表面有芝士、青椒同紅椒,令人回味無窮。雞肉薄餅既餅皮係手拉既,食落特別鬆脆,加上大大塊既雞肉同拉絲芝士,就咁食或者餸酒都係唔錯既選擇。去得bar一定唔少得薯條,薯條表面有黑椒,炸得又夠脆,值得一試。
2021-12-30 235 views
好耐無嚟食,原來都幾多人食,天花有啲紫色嘅花吊落嚟對我個高度嘅人其實無乜影響,不過對高嘅人就會整倒頭😅檯有啲細,木櫈有少少唔舒服。餐牌選擇都多,由58至88不等,有餐湯同飲品。餐湯係南瓜湯。個焗雞飯幾好味,仲有啲翠玉瓜,係有少少鹹。
檯有啲細,木櫈有少少唔舒服。
餐牌選擇都多,由58至88不等,有餐湯同飲品。
餐湯係南瓜湯。
個焗雞飯幾好味,仲有啲翠玉瓜,係有少少鹹。

2021-12-22
$97 (Lunch)
2021-10-06 551 views
其實很久以前,我在七月已經曾經有考慮過,光顧位於「尖沙咀東」商場「半島中心」地下舖位的西餐廳「Fog Bar & Restaurant」,只可惜第一次來到「半島中心」發現「Fog Bar & Restaurant」沒有開門營業。三個月之後,我嘗試再一次提早從「西貢」坐車前往「尖沙咀東」,看看上次沒有開門的「Fog Bar & Restaurant」,今次有沒有正式開門營業。結果我終於看到「Fog Bar & Restaurant」開門營業,只是我發現「Fog Bar & Restaurant」店舖,把所有的餐檯餐櫈分布在店內店外不同位置,空內用餐區裡面冷氣比較大,溫度比較涼快。所以我最後選擇了,坐在「Fog Bar & Restaurant」店舖裡面的檯櫈,然後打開晚餐餐牌,看看餐廳晚餐裡面有什麼食品可以享用。結果很多食客跟我一樣,都怕了戶外偏熱氣溫,選擇坐在餐廳裡面用餐。雖然「Fog Bar & Restaurant」也有單點食品餐牌,但是由於「Fog Bar & Restaurant」有提供晚餐套餐,所以有「選擇困難症」的我寧願享用套餐,套餐裡面標示了下午五點前的價錢跟晚餐價錢,下

雖然「Fog Bar & Restaurant」也有單點食品餐牌,但是由於「Fog Bar & Restaurant」有提供晚餐套餐,所以有「選擇困難症」的我寧願享用套餐,套餐裡面標示了下午五點前的價錢跟晚餐價錢,下午五點套餐相對比較便宜。

「Fog Bar & Restaurant」晚餐餐牌裡面的食品主要以西餐食品,除了「意大利麵」、「長通粉」、「意大利飯」、「意大利薄餅」和「帕尼尼三文治」之外,我還發現有意外驚喜。

因為我竟然在「Fog Bar & Restaurant」餐牌裡面,意外發現晚餐餐牌裡面,有一款不是來自「印度」的「杜拜秘製咖喱料理」,包括有「杜拜咖喱燉牛肉配飯」。

反正我之後還要坐港鐵返回「新蒲崗」享用「牛腩粉」晚餐,加上不知道究竟「燉牛肉」是否跟慢煮「牛腩」有關係,為免選錯食品,所以我最後改為選擇享用「香濃咖喱雞肉配飯」。

「Fog Bar & Restaurant」晚餐套餐裡面,除了有主菜「香濃咖喱雞肉配飯」跟套餐飲品(我選擇享用罐裝汽水)之外,還可以自由選擇享用餐湯「意大利蕃茄濃湯」或者沙律前菜「挪威煙三文魚沙律」。

我選擇享用「意大利蕃茄濃湯」,「意大利蕃茄濃湯」實際製成品裡面的味道出奇地鹹味感覺不算十分濃厚,但是餐湯實際味道又不是淡而無味,只因為餐湯的實際主要味道以「蕃茄」酸味為主。

至於口感方面,「意大利蕃茄濃湯」裡面的肉不多,但是我又偏偏從「意大利蕃茄濃湯」裡面食到一粒粒被完全切碎,口感感覺偏腍的配料,我的直覺告訴我那配料很有可能是「馬鈴薯」。

喝完晚餐餐湯「意大利蕃茄濃湯」之後,「Fog Bar & Restaurant」晚餐主菜食品「香濃咖喱雞肉配飯」。「香濃咖喱雞配飯」名稱裡面沒有像「咖喱燉牛肉配飯」一樣有「杜拜」兩字在旁。

結果我試食過「香濃咖喱雞配飯」之後,發現「香濃咖喱雞」裡面的咖喱汁實際味道裡面,完全食不到任何明顯辣味,只有少許疑似來自黑色「黑椒」的微微辣味而已。

加上「Fog Bar & Restaurant」「香濃咖喱雞配飯」的餸菜食品「香濃咖喱雞」裡面,加入了很多味道偏甜的蔬菜包括「翠玉瓜」和「紅蘿蔔」,結果「翠玉瓜」和「紅蘿蔔」令咖喱汁實際味道變得偏甜。
杜拜咖喱雞肉配飯

由於「Fog Bar & Restaurant」「翠玉瓜」和「紅蘿蔔」令咖喱汁實際味道變得有點甜,所以即使把大部分咖喱汁撈白飯享用,始終還是食不到一種食慣很久的辣味感覺。

這或許因為「Fog Bar & Restaurant」晚餐餐牌食品,大多跟「意大利」有關係,反而跟「印度」無關,而「咖喱」又欠缺辣味,令我在「Fog Bar & Restaurant」享用跟「意大利」沒有關係的「咖喱」,感覺有點格格不入。

所以即使「香濃咖喱雞配飯」裡面的口感軟腍的無骨雞肉,又有口感頗香脆的「翠玉瓜」跟「紅蘿蔔」,偏偏「咖喱汁」裡面沒有辣味,令「香濃咖喱雞配飯」味道令我有點失望。

結果「Fog Bar & Restaurant」「香濃咖喱雞配飯」最後只能夠反過來,依靠口感軟腍的無骨「雞肉」、跟口感感覺比較爽脆的「翠玉瓜」為「香濃咖喱雞配飯」彌補口感上的不足,令我對「香濃咖喱雞配飯」感覺還未算非常滿意。

最後「Fog Bar & Restaurant」附上一客甜味感覺不算非常濃厚,口感偏軟,外表看似只有一層淺紫色的微微透明啫喱果凍作為套餐甜品,我覺得啫喱味道口感都只是一般而已。

由於「尖東」「半島中心」需要食客坐港鐵來到「尖東」港鐵站,離開港鐵站之後步行不短距離才正式找到「半島中心」,加上咖喱味道欠缺辣味感覺,令我覺得下午光顧,或許改食「薄餅」或者「焗飯」會比較好一點。
2021-10-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$110 (Dinner)
杜拜咖喱雞肉配飯
2021-09-25 256 views
是晚又係等男友放工之夜。今晚他放晏左,腦海突然諗起附近呢間有Set Dinner,而且價錢不貴,就入去試喇。餐廳面積唔大,大約有5-6張台。當晚都有4台客已坐,其中一台只嗌了啤酒同花生,兩個男人談天喝酒,睇落好開心。我同男友嗌左兩個Set dinner。Set dinner 前菜可以揀湯/沙律,1個main course 同一杯餐飲。 湯係雜菜湯,味道唔係平時飲開果種味道,不過唔係難飲!等左唔係好耐,意粉就先上。白汁雞皇意粉成碟超 級 多 雞肉!!真係多到你唔信😂 餐廳仲加左蘿蔔同青豆(唔係一粒粒),下次再黎食會叫餐廳走蘿蔔青豆 (因為我食意粉唔中意有呢兩樣😂)整體碟意粉一啲都唔乾 但又唔多汁,恰到好處,而且雞肉份量多面好食。 男友嗌左個pizza。佢Comment係普普通通。下次黎佢可能嗌牛扒果個😂 薯條係另外散叫,份量好大兜,而且係我至愛嘅扭紋薯條喔 總結,呢間餐廳位於尖東噴水池旁邊但可能面積較細 不太起眼。餐廳晚市Set Menu 只不過是$100,而且有pizza, pasta, beef 揀,真心不貴。味道同價錢絕對吸引我會再去幫襯。而且佢又有提供酒類飲品+一大電視瑩幕,不

總結,呢間餐廳位於尖東噴水池旁邊但可能面積較細 不太起眼。餐廳晚市Set Menu 只不過是$100,而且有pizza, pasta, beef 揀,真心不貴。味道同價錢絕對吸引我會再去幫襯。而且佢又有提供酒類飲品+一大電視瑩幕,不失為朋友聚腳好地方
2021-09-24
$145 (Dinner)
2021-08-31 307 views
未試過落錯單錯得咁離譜,仲要服務差態度差!一行四人一心去支持呢間餐廳,當中有三個餐同一杯野飲都落錯單,而重點係店員多次要求我哋接受我哋冇叫嘅食物。第一次送錯2碟意粉,我哋要求店員check單同換返,店員A拒絕幫我哋,催左幾次佢都不斷重複要等落單嘅店員B去處理,叫佢收返錯嘅餐佢又唔肯。等左十分鐘,店員B終於出現,仲大條道理話冇三文魚所以幫我哋轉左另一碟意粉,但問題係你落單時冇講啊!我哋反映返佢應有嘅盡任後,無奈地照要左兩碟錯嘅嘢。點知,齋啡又落錯左變左latte,同店員B講換返杯齋啡,佢又想企圖叫我哋接收埋杯錯嘅嘢飲,我哋話朋友唔飲得奶佢先肯換。差唔多成個鐘後,我地仲爭一個餐未黎,同店員A催左一次後,因為唔係佢落單嘅關係,佢再次唔理我哋,交俾店員B處理。點知店員B又再次落錯單,又再次要求我哋接收個錯嘅餐,我哋好堅持要返原本叫個餐,佢先不情願地俾返個餐我哋。價錢係尖東嚟講算平,但真係貼錢買難受,仲要俾10%服務費,換來如此差勁嘅服務。絕對無下次,bye
未試過落錯單錯得咁離譜,仲要服務差態度差!

絕對無下次,bye

2021-08-29
Type of Meal
Dinner
2021-07-13 504 views
Fog bar and restaurant ▫️喺尖沙咀熟食就熟路d啦,但係喺尖東一帶都好少去搵食,今次特登去咗尖東嘅意大利菜餐廳Fog bar and restaurant到食下,舖面環境細細,略嫌有點逼夾,而且我地係下午去食嘅,鋪頭就唔係好夠冷氣,會覺得有啲熱,坐得冇咁舒適,但係環境佈置都幾令,夜晚去飲嘢都應該幾chill🥂▫️Seafood Lover海鮮大會($165@12吋)呢到嘅pizza係有8吋同12吋簡嘅,今次就簡左12吋嘅,pizza底就係薄批,食落好脆口,不過我都係中意厚批底嘅pizza多d,會似食緊麵包嘅口感咁🤣😍而材料係有雜錦海鮮、洋蔥同芝士,海鮮就有三文魚、魷魚同蝦。不過其實識落就普普通通冇咩特別。▫️墨西哥牛肉炒飯配脆片($160)一開頭以為配上嘅脆片係可以點樣放喺個牛肉炒飯到,原來係DORITOS嘅芝士脆片脆片另上😂而炒飯嘅味道唔係好夠、食落有啲淡,另外牛肉嘅質感食上去好似豬手咁🤨但牛肉嘅份量都好多▫️Chicken Carbonara佛羅倫斯雞肉白蘭地汁煮意粉($170)唯一值得一讚嘅就係佢哋嘅卡邦尼意粉,份量十足,醬汁係非常多,而且又好creamy🤤意粉煮得
Fog bar and restaurant
▫️
Seafood Lover海鮮大會($165@12吋)
▫️
墨西哥牛肉炒飯配脆片($160)
▫️
唯一值得一讚嘅就係佢哋嘅卡邦尼意粉,份量十足,醬汁係非常多,而且又好creamy🤤意粉煮得軟硬適中,而且雞肉份量都多,唔錯🥰
▫️
地址:尖沙咀麼地道67號半島中心地下G35號舖。
2021-06-13 652 views
入都去環境好舒服, 播緊啲好放鬆既音樂, 雖然唔係好大地方. 外藉店員好熱情招呼, 於是我就跟左佢好有heart既dinner set介紹, 燉牛肉同埋菠菜白汁雞肉意粉. 先講燉牛肉, 淋身得黎彈牙既, 又不失牛既纖維口感, 而且調味係出晒牛既天然味道, 並唔會被調味料遮蓋.然後食個菠菜白汁雞肉意粉, 亦都係味道恰到好處, 菠菜blend埋落奶同忌廉做個sauce, 佢唔會重味, 但食完個after taste仲有食材既香味係度.好有地道外國烹調feel, 於是望一望廚房, 煮野食果個真係外藉人仕黎, 一舊水一個set食到好食地道野, 真心讚最後, 慢慢品嚐埋杯wine, 完美既一餐~~

最後, 慢慢品嚐埋杯wine, 完美既一餐~~

2021-06-13
2020-12-12 1704 views
行行吓嚟到尖沙咀,見到一間小店。餐牌寫住印度黃薑咖喱飯,隔離個牌寫住意大利pizza + pasta。咁特別嘅combination梗係要入去試吓。叫咗一個黃薑牛肉飯,夏威夷pizza同埋beef bolognese。黃薑牛肉飯冇咩特別,咖喱味都好香。唔係好食到黃薑味,但係牛肉好入味! 夏威夷pizza應該係即整,芝士可以拉出嚟! 餅底唔會特別厚,材料新鮮! 絕對係一個用心整出嚟嘅pizza! Beef bolognese分量十足,肉碎醬好多,味道適中! 侍應亦都非常之好服務,非常熱情。同每一個食客都好好傾! 絕對係一間良心小店!

• Beef  Bolognesee
無圖,影唔落手。個餐全名叫「正宗印度薑黃咖喱燉牛腩配香飯」首先同我食過嘅正宗印度咖喱係兩回事,佢只係普通茶記牛腩飯加咖喱汁(而且唔係印度咖喱!)完全冇薑黃味,香飯亦只係普通白飯...完全違反商品說明條例🤦🏻‍♀️個餐都唔平架,連埋加一都要$86。可唔可以俾少少誠意,至少唔好難食過茶記嘅牛腩飯啦。另外叫左個凍檸茶,飲左一啖就飲唔落去...糖漿落哂都唔甜,而且根本冇茶味,凍檸茶似乎又係得檸檬係真係有😪第一次去呢間餐廳,亦都唔會再去。我諗西餐廳真係專注做返西餐好,唔好再sell咩正宗印度餐。不倫不類。
無圖,影唔落手。
個餐全名叫「正宗印度薑黃咖喱燉牛腩配香飯」
完全冇薑黃味,香飯亦只係普通白飯...
完全違反商品說明條例🤦🏻‍♀️

$86 (Lunch)
2020-10-03 1045 views
假日黎尖沙咀行街街🛍,係血拼之前梗係要醫下肚先。我地就揀左哩間外籍人士主理既西餐廳。店舖既裝飾非常有心思,仲有花花🌾💐垂落黎,岩哂鐘意打卡既食客。我地揀左兩個Lunch Set,分別係佢地主打既咖哩同薄餅🍕。等左一陣,就到齊喇。意大利辣肉腸芝士手拉薄餅8” $88 配挪威三文魚沙律連餐飲沙律賣相唔錯,細細個估唔到煙三文魚🐟份量都算多,食落都不過不失,略嫌醬汁多左啲。🍕Pizza下面墊左層格網等佢透氣得黎保持香脆,平時比較少見。個底真係又薄又脆,啲料都好足。但相對比較簡單,只有辣肉腸﹑芝士🧀﹑菇同紅洋蔥粒🧅。同埋真係唔好睇少8寸,食食下都幾飽。北印度薑黃咖哩燉雞肉玩配香飯 連餐飲 $78咖哩🥘比想像中稀,食落好重香料香味,而且啲雞味入哂啲汁。反而啲雞🐔就變相無咩雞味,食落個肉質有啲啲梅,似係燉左好耐咁。我比較失望係個飯🍚,明顯過濕同偏爛,令到配上個咖哩汁都失色左。整體黎講,我會推介黎試下Pizza或者其他野,如果想食咖喱可以揀返同區既重慶手足👳🏾‍♀️。值得一提係佢啲碗碟都好特別,好有風格,食物打卡都靚📸。仲有用餐完畢,店員送上糖果同朱古力做餐後點心,可惜我地已經食唔落。作為同路人👨🏻‍🤝

北印度薑黃咖哩燉雞肉玩配香飯 連餐飲 $78

整體黎講,我會推介黎試下Pizza或者其他野,如果想食咖喱可以揀返同區既重慶手足👳🏾‍♀️。值得一提係佢啲碗碟都好特別,好有風格,食物打卡都靚📸。仲有用餐完畢,店員送上糖果同朱古力做餐後點心,可惜我地已經食唔落。作為同路人👨🏻‍🤝‍👨🏾,聽到老板因為疫情而令餐廳財務出現困難,希望有心既大家不妨黎支持一下。