2022-05-30 468 views
◐ ◑ ◒ ◓ 原本覺得工廈會無啖好食,但原來係臥虎藏龍,有一間無論係裝修又或者係食品質素,又或者係員工既服務態度都係非常好👍🏻只係略嫌偏貴🥲◐ 南瓜湯超級濃郁❤️ 一個字去形容係,正!◑ 沙律🥗配左醋,酸酸甜甜係另有一番風味😋 開胃!◒ 香煎⋯魚(我唔太記得叫咩😫)配時令蔬菜條魚煎得好香,配菜絕太馬虎,睇得出係用心之作🌹◓ 豬肋骨煮得超軟林林,非常入味🥹 超多薯條總括黎講,雖然真係偏貴既lunch sets,但真係值得嘅☺️😋📍 Food Combo Lab (葵涌)葵涌大連排道21-33號宏達工業中心9樓15號舖
◐ ◑ ◒ ◓

◐ 南瓜湯
超級濃郁❤️ 一個字去形容係,正!

◑ 沙律🥗
配左醋,酸酸甜甜係另有一番風味😋 開胃!

◒ 香煎⋯魚(我唔太記得叫咩😫)配時令蔬菜
條魚煎得好香,配菜絕太馬虎,睇得出係用心之作🌹

◓ 豬肋骨
煮得超軟林林,非常入味🥹 超多薯條

📍 Food Combo Lab (葵涌)
葵涌大連排道21-33號宏達工業中心9樓15號舖
2022-04-16 551 views
Food Combo Lab📍:葵涌大連排道21-33號宏達工業中心9樓15號舖🚗:葵興地鐵B出口 步行10分鐘📞:+852 9153-8865💲:~HKD360/head for dinnerFood quality✔️:精選麵包及自家製茄乾牛油、周打蟹肉忌廉濃湯、香煎智利白雪魚配白酒忌廉汁及時令燒菜👌🏼:美國安格斯西冷配野菌汁及時令燒菜、寶雲蘇紐西蘭羊架配時令燒菜、蘋果玉桂燒烤醬焗豬肋骨配時令燒菜、大蝦紅菜頭沙律配香橙油醋泡沫❌:西班牙海鮮飯、比利時一口班戟雞蛋仔配雲尼拿雪糕總結:😋一間專做到會嘅餐廳 比市面大部分做party food嘅店更有質素 且價錢相宜 保温都得唔錯 想叫到會嘅朋友推薦試試 但除此之外 佢係有做堂食的 所以今次嚟試試😋成餐最令我印象深刻係牛油🧈 簡直係我近年食過最好食嘅牛油 沒有之一 奶味香而濃 塗係麵包上真係食唔停口 餐牌寫牛油係自家製 希望餐廳可以單品出售 真心會賣斷市😋周打湯忌廉味濃 而且飲到啖啖蟹肉 缺點係好幾啖都食到蟹殼 再改善下就完美😋位處於工廈 裝修亦走工業英倫風 座位寬闊 同隔離枱相差好遠 係咁講隔離壞話應該都冇問題😋性價比偏高 單論主菜價錢由
Food Combo Lab
📍:葵涌大連排道21-33號宏達工業中心9樓15號舖
🚗:葵興地鐵B出口 步行10分鐘
📞:+852 9153-8865
💲:~HKD360/head for dinner

Food quality
❌:西班牙海鮮飯、比利時一口班戟雞蛋仔配雲尼拿雪糕

總結:
😋性價比偏高 單論主菜價錢由$268-$368不等 但佢呢個價包埋麵包 前菜 湯及甜品 所以其實幾抵食 而且佢份量唔少 食到你夠飽
😋老闆人好好 請咗枝酒我哋飲 而且帶酒嚟又幫我哋開唔收開瓶費 員工態度親切有禮
🤔️高開低走mode 由最好食嘅麵包 前菜及湯 落至平庸嘅主菜 最尾伏到爆嘅甜品作結 成餐高低起伏太大 搞到我難以評分
🤔️主菜除咗條白雪魚好食外 其餘都有挑剔嘅空間 唔計海鮮飯都唔算伏 正正常常
😨海鮮飯實在有啲伏 質地好濕 口感太淋 最重要係冇咩味 海鮮飯最重要係夠豐富 但食落似食白飯咁寡就真係唔多掂
😨嗰一口班戟真係經典 硬到我諗我由高處掟落去 應該會打爆人個頭 唔係講笑 要咬爛佢我諗要咬到更年期
😨佢啲dish name長到 搞到我寫呢篇嘢都搞咗好耐 無嘢都係單純呻下only
  • 精選麵包及自家製茄乾牛油
  • 周打蟹肉忌廉濃湯
  • 香煎智利白雪魚配白酒忌廉汁及時令燒菜
2021-10-02 155 views
驚聞 Food Combo 營業至 3/10,快來懷緬一番。租約傾唔成是主因,可能業主想步附近城•點的後塵,把地舖都變成貼地的街市。祈望餐廳早日覓得新地方,紅橋、置樂雖較偏遠但亦可接受。

祈望餐廳早日覓得新地方,紅橋、置樂雖較偏遠但亦可接受。

2021-10-02
$50 (Breakfast)
2021-10-02 108 views
呢間餐廳一開始我係留意佢既tea先,因為價錢好抵食物又好吸引😥只係佢唔係小編屋企附近所以一直未搵到機會食😥點之最近迎來就係佢要結業既消息,所以點都要係10月3日之前食一次😭手工蘋果玉桂燒烤醬焗豬肋骨 $168個蘋果醬超好味😋 我地都係拎黎就咁食😌因為本身個焗豬肋骨已經好夠味🤪睇個豬肋骨大大份咁,啲肉又焗得岩岩好,好容易就咬得開😙低層有啲薯條食下,食完都真係幾飽肚😙All day breakfast $88呢個都真心唔差wor🤪 雖然個包有啲啲濃,但食落原來係蒜蓉包黎架,超鬆軟😋個黑松露炒蛋超濃黑松露味😚個南瓜薯餅意外地超好食呢🧡小編好痛恨太遲食到呢間野了,雖然知佢地係葵涌工業區仲有鋪位同到會服務,唯有遲啲再係遠方食過啦🧡
只係佢唔係小編屋企附近所以一直未搵到機會食😥

手工蘋果玉桂燒烤醬焗豬肋骨 $168
個蘋果醬超好味😋 我地都係拎黎就咁食😌
因為本身個焗豬肋骨已經好夠味🤪
睇個豬肋骨大大份咁,啲肉又焗得岩岩好,好容易就咬得開😙
低層有啲薯條食下,食完都真係幾飽肚😙

All day breakfast $88
個黑松露炒蛋超濃黑松露味😚
個南瓜薯餅意外地超好食呢🧡

2021-10-01 105 views
上星期日至第一次幫襯過,至知道佢因租約問題而結束屯門店,臨別秋波今日再食多次,特式拼盤可滿足哂所有,內容包括牛扒、半隻春雞、燒豬筋骨、蝦、南瓜薯餅、薯條、薯蓉、烤粟米、烤番茄、原隻烤蒜頭,蝦比較細隻,肉質ok,牛扒一般,最好味係豬筋骨同春雞,豬筋骨醬汁特別,係蘋果加肉桂,微酸好解膩,肉夠淋,春雞連胸肉都好嫩。新鮮菠蘿火腿薄餅芝士焗至剛溶又唔會燶,配上新鮮菠蘿好清新。鳳梨冰可解解拼盤嘅肉膩感,可惜只能食埋今次,如果要幫襯就要專登出去葵芳嗰邊喇。
Combo特式拼盤
新鮮菠蘿火腿薄餅
菠蘿火腿長板Pizza
芝士焗至剛溶又唔會燶,配上新鮮菠蘿好清新。
鳳梨冰
2021-10-01
$160 (Lunch)
Combo特式拼盤
菠蘿火腿長板Pizza
鳳梨冰
  • 蘋果玉桂燒烤醬焗豬肋骨
  • 南瓜薯餅
2021-09-30 23 views
收工太累唔想煮飯,放低🚗仔過去街市那邊搵食。網上對這間的評價唔錯,姑且入內一試。今日唔需要等位,間店比想像中細,不過裝修還可以。order了 焗豬排飯 和 燒春雞。味道不過不失,不過價錢比較貴😀

燒春雞
焗豬排飯
燒春雞
焗豬排飯
2021-09-14 85 views
上星期又要自己一個食晚飯,所以又揀左一間良心小店嚟試下,果時夜晚七點幾,店內已經坐左大半滿,我坐低睇完餐牌就叫左一個細嘅西班牙海鮮飯,加多一杯凍朱古力,埋單HK$158。第一樣上嘅係凍朱古力,雖然成個杯都係冰,但係入口係有偏濃嘅朱古力香味,質感都飲得出有d厚度,並吾會似水,就算之後d冰近乎溶晒都仲飲到朱古力香味,佢本身有適中嘅甜味,偏大眾口味。7/10第二樣上嘅係西班牙海鮮飯(細),飯質濕潤偏淋,但係咬落又有輕微彈牙嘅口感,飯粒粒粒分明,材料有辣肉腸,青豆,洋蔥,紅青招,墨魚仔,青口,蝦,青豆味道略為太搶,墨魚口感彈牙,青口有正常鮮味,肉腸香辣,整體香而惹味,又吾會過濃,蝦肉質尚算彈牙亦有蝦味,可惜要自己剝殼(好彩刀叉都可以做到),分量略小(飯量偏多嘅人會吾夠。8/10至於環境方面,主要行温馨精緻風,備有石紋枱、木櫈、有字句嘅鐵杯、鐵製餐具,成個環境以白色調為主。7/10服務態度正常,冇比到我有咩特別嘅印象。7/10最後總結,今次晚餐比到人一種滿足嘅感覺,雖然某d地方尚有可以改進嘅地方,但係瑕不掩瑜,有機會會再嚟食多次,發掘一下新嘅美食。

服務態度正常,冇比到我有咩特別嘅印象。7/10

凍朱古力
西班牙海鮮飯(細)
$158 (Dinner)
凍朱古力
西班牙海鮮飯(細)
2021-08-30 923 views
Food Combo 晚市真係好多人,今晚夜d 8:30才去,就可以食第二輪翻枱,即刻有位。呢度嘅豬肋骨好出名,食肉獸最鍾意,間唔中就會掛住想來食。手工蘋果肉桂燒烤醬焗豬肋骨$168,最鍾意佢份量澎湃的薯條,仲要係粗薯條鋪滿整碟,保證食得夠飽,而且啲薯條炸得外脆內軟,真係好好味!主角原條豬肋骨,唔會焗得太淋,仍保留爽口感覺,但又不會太硬,非常好味!加上燒烤醬,夠香夠惹味!蘋果肉桂是這裏的特色,自家手工製,肉桂味香,蘋果微甜又爽口,配在豬肋骨一起吃,非常夾味。傳統芝士牛肉漢堡配薯條$98,依然係巨大份量的漢堡包,薯條超多,漢堡包皮都大大個,而且烘乾脆脆的,裏面又略帶軟綿口感;牛肉漢堡非常好味,又厚又多肉汁,牛肉味香濃,加上芝士絕配!有生菜、番茄、酸青瓜,增添清新感覺,整個漢堡吃完也不覺膩,而且好夠飽。食完肉,要飲杯特飲,這裏的鳳梨冰$32,非常好味,味道酸酸甜甜,夏天喝著更加清新,而且裏面真的有菠蘿果肉啊,是真果汁呢!Combo 水果茶$32, 以茶底配雜果,食完薯條和肉類,喝口水果茶清一清口腔,很舒暢!有雜錦果肉在水果茶裏,爽口清甜,配茶味淡淡清香,也是夏日清新之選。食物和飲品味道都不

呢度嘅豬肋骨好出名,食肉獸最鍾意,間唔中就會掛住想來食。

食物和飲品味道都不錯,堂食價錢合理,外賣自取更抵食,如果下次來到要等位的話,也可以考慮外賣自取呢!

2021-08-27
$150 (Dinner)
今天來了屯門新墟與朋友見面,進店後,被裡面光亮簡約的裝潢吸引到,最特別是天花板上有超大個店鋪名稱的牌。雖然店鋪空間不大,但座位讓人坐得舒服。而每位店員的態度也十分好。🍽 新鮮菠蘿火腿Pizza HKD 108滿意賣相,是長形的Pizza,廚師已預先切成6件,十分貼心。餅底十分香脆,Pizza面上亦很足料,菠蘿香咁、火腿香、芝士亦份量適中,整個pizza恰到好處,是必試之選。⭐️評分:5/5🍽 All Day Breakfast HKD 78裡面有:煙肉、香草腸、茄汁焗豆、黑松露炒蛋、沙律、蒜蓉多士、南瓜薯餅。煙肉雖然仍然難逃「油膩」的一刧,但勝在煎得香脆,而且旁邊清新的沙律可把膩感掩蓋。南瓜薯餅我是超愛的,一定要趁熱吃、很香的南瓜味。蒜蓉多士亦十分香脆,可惜有半件被炒蛋浸軟了,但味道還是好的。黑松露令炒蛋升了幾個LEVEL,但可能水多了一點,有點難盛起來吃,相信如果水少一點效果會更好!⭐️評分:4/5🍽 Combo 水果茶 HKD 32大愛這杯特飲!裡面有火龍果肉、水蜜桃肉、橙肉等等。這杯水果茶偏甜,對於我這些嗜甜的人來說真是滿分的飲料。裡面的水果肉全都是非常香甜而且多汁。水果茶亦不會澀,

🍽 新鮮菠蘿火腿Pizza HKD 108
菠蘿火腿pizza

🍽 All Day Breakfast HKD 78
All  day  breakfast

⭐️評分:4/5

🍽 Combo 水果茶 HKD 32
大愛這杯特飲!裡面有火龍果肉、水蜜桃肉、橙肉等等。這杯水果茶偏甜,對於我這些嗜甜的人來說真是滿分的飲料。裡面的水果肉全都是非常香甜而且多汁。水果茶亦不會澀,是必試之選!

🍽 鳳莉冰 HKD 32
味道十分清甜,裡面有3-4粒鳳莉肉,味道十分甜,一點也不會酸,自己一個人喝掉整杯一點也不過份,而這價錢是合理的!

味道 ★ ★ ★ ★ ★
環境 ★ ★ ★ ★ ★
抵食 ★ ★ ★ ★ ★
服務 ★ ★ ★ ★ ★
2021-08-20 69 views
屯門開左Donki,今日同屋企人掃完貨就行左去新墟食飯,就發現左呢間food combo,一入到去,就見到天花板有好大個Food Combo燈牌,水吧位都有一個Food Combo木牌,成間餐廳都係年輕男生主理,因為我拎住一袋二袋,佢地安排左角落頭位置比我坐得舒服點,謝謝一坐低,就見到水吧角位用左包膠包住,應該係唔想客人會撞到整親,係呢啲小事都睇得出餐廳係為客人著想疫情關係,檯與檯之間都有一塊隔板,去隔板係鎖死左係檯,一點也不馬虎新鮮菠蘿火腿pizza上檯個陣 職員已經將pizza切到一口的尺寸,方便客人食用,有新鮮菠蘿、火腿,配埋蕃茄醬、芝士同埋芝士粉,味道都幾好食Combo 水果茶同菠蘿冰水果茶入面都好足料,有火龍果,菠蘿,桃等等菠蘿冰入面係有新鮮菠蘿,連飲管都係菠蘿圖案,兩杯冰凍飲品酸酸甜甜十分解暑Combo西班牙海鮮飯用料照多,墨魚仔、蝦、椒、豆、青口、三文魚、腸,成個飯色彩豐富,好適合打卡,食落去每一口都食到材料,食得好滿足,薑黃飯口感偏軟身,好易入口

新鮮菠蘿火腿pizza

Combo 水果茶同菠蘿冰
水果茶入面都好足料,有火龍果,菠蘿,桃等等

Combo西班牙海鮮飯

Type of Meal
Dinner
  • 鳳梨冰
  • 西班牙海鮮飯
Combo 田園沙律 ($78) + 追加煙三文魚 ($18)• 沙律菜新鮮爽脆、外層沒有多餘水份而影響原始的口感和味道。• 不論是沙律或煙三文魚的份量都頗多,二人食用亦很滿足。• 還有三款配料可以自行添加:麵包粒、乾火腿片及千島醬,令味道和口感更加豐富和複習。手工蘋果玉桂燒烤醬焗豬肋骨 ($168)• 份量同樣很充足,有兩件豬肋骨,底下舖滿了香炸薯條。• 豬肋骨處理得非常香口滋味,外層帶有微微焦香和蜜糖味,醃得均勻入味。• 沾上玉桂和酸甜醬,肉味更加突出、有層次。Combo 水果茶 ($32)• 整杯茶都充斥著新鮮的雜果,真材實料。• 茶底帶丁點澀味,配搭橙、蜜桃、火龍果等等材料,味道清新自然。
Combo 田園沙律

• 不論是沙律或煙三文魚的份量都頗多,二人食用亦很滿足。

手工蘋果玉桂燒烤醬焗豬肋骨

手工蘋果玉桂燒烤醬焗豬肋骨 ($168)

• 份量同樣很充足,有兩件豬肋骨,底下舖滿了香炸薯條。

• 沾上玉桂和酸甜醬,肉味更加突出、有層次。

Combo 水果茶

Combo 水果茶 ($32)

• 整杯茶都充斥著新鮮的雜果,真材實料。

2021-08-19 58 views
叫左豬肋骨同細西班牙海鮮焗飯肉桂燒汁豬肋骨 $168薯條份量都算多,但係就林咗啲,配埋有三款醬汁,醬汁都係比較偏甜。豬肋骨方面,都算大條,不過骨頭嘅份量佔一半有多,肉質都夠林,但係燒汁就比較甜,同埋食唔到肉桂味,加上本身都冇乜肉味,加埋個燒汁就被佢嘅甜味冚過啲肉味。不過都算對得住呢一個價錢,只係比較偏甜同少肉味,但係肉質都夠林同埋兩個人都夠食嘅。西班牙海鮮焗飯 $148148係一人份量嘅海鮮焗飯,但係就感覺唔到係西班牙風味,因為佢個飯底竟然係葡國雞飯嗰種汁嚟整嘅,雖然係用鐵pan上菜,但係冇乜焗飯嘅感覺,而且雖然上邊睇落好似有好多海鮮,不過其實係因為佢成個飯都唔係太大碟,個鐵pan都係一個手掌大d,海鮮冇乜雪味,但係亦都冇乜味道。我覺得以呢個價錢來講食一個海鮮葡汁飯有啲貴,唔太值呢個價錢。服務方面,中規中矩,都係拎食物上枱同埋臨尾執枱,唔會同客人有咩特別交流,反而係水杯有塵,飲之前最好用佢俾個杯熱水朗一朗啲水杯先。環境裝修都唔算迫嘅,都係普通餐廳嘅裝修。整體而言兩個人埋單三百零蚊份量都算做OK,個豬肋骨算係對得住呢個價錢,但係個西班牙海鮮飯就唔太值喇。
叫左豬肋骨同細西班牙海鮮焗飯

肉桂燒汁豬肋骨 $168

西班牙海鮮焗飯 $148

環境裝修都唔算迫嘅,都係普通餐廳嘅裝修。

2021-08-17
$200 (Dinner)
2021-08-18 76 views
朋友有日相約晚上到屯門Donki朝聖,出發前去了她介紹的餐廳food combo吃晚飯。一踏入店門,店面雖然不大,但燈光明亮,環境亦相當舒服😌一坐下便見到餐牌上有時間限定的鳳梨冰,看上去很吸引便決定和朋友一人一杯。我們點了朋友極力推介的原隻燒春雞,我也點了一客Pizza。🤘🏻鳳梨冰-一入口有啖啖果粒,有天然果糖味,酸甜適中,十分解渴。😍原隻燒春雞-上桌有驚喜,大大的木盤上放了一隻色澤油亮的燒春雞,碟旁有新鮮烤焗番茄及薯條,以及啫喱狀的黑椒醬料。以往很怕點燒春雞,因為通常都處理得過火喉,這次入口卻相當驚喜,因為雞肉口感嫩滑、雞皮焦香,即使是雞胸肉位置也沒有嚡口的口感。果然是值得一推👍🏻醬料因為是啫喱狀,亦減少了heavy的感覺,有加分。Pizza-長條狀的Pizza四邊焦脆,內有火腿、菠蘿,芝士有拉絲效果,十分滿足。😋兩個女人仔吃完以上恰恰好飽肚,然後就去開心行街街消化了。下次再Encore🥳

2021-08-17 128 views
今日收工經過屯門,諗住食埋個晚餐先返屋企。見到呢間小店,細細地,餐牌幾吸引,店員都幾親切,都算幾多人食。今次嗌左個細既西班牙海鮮飯同埋鳳梨冰。個西班牙海鮮飯幾足料,有好大隻既蝦,三文魚,八爪魚 ,青口食落去都幾新鮮,鍾意食海鮮嘅你一定鍾意,個飯底都唔錯,平時都比較少食呢類型,如果一個人食嗌個細就岩岩好啦。而個鳳梨冰上次有好多鳳梨肉,岩哂最鍾意食鳳梨嘅我。而且飲落去幾fresh好醒胃,食完個飯再飲就剛好。
2021-08-14 90 views
今日去了屯門找朋友!朋友帶左我去v city 附近,的"food combo"朋友介紹這間的西餐好好味!特別是"豬肋骨"一入餐廳好溫馨雅致!地方細了一點!我們點了手工蘋果玉桂燒烤醬焗豬肋骨長板pizza ~新鮮菠蘿火腿意大利薄餅飲品鳯梨冰combo 水果茶手工蘋果玉桂燒烤醬焗豬肋骨蘋果玉桂香香甜甜!加上燒汁好香,豬肋骨好有肉味!下面的薯條好脆,點燒汁好好味!長板pizza ~新鮮菠蘿火腿意大利薄餅好長!🤣😂同一般的pizza 不一樣!味道不錯是脆餅批!鳯梨冰好大片菠蘿!清清爽爽!combo 水果茶有桃,橙,火龍果加紅茶!不錯不會太甜!
今日去了屯門找朋友!
朋友帶左我去v city 附近,的"food combo"
朋友介紹這間的西餐好好味!特別是"豬肋骨"

一入餐廳好溫馨雅致!
地方細了一點!
我們點了
長板pizza ~新鮮菠蘿火腿意大利薄餅
飲品
鳯梨冰
combo 水果茶

長板pizza ~新鮮菠蘿火腿意大利薄餅
好長!🤣😂同一般的pizza 不一樣!
味道不錯是脆餅批!

鳯梨冰
好大片菠蘿!清清爽爽!

combo 水果茶
有桃,橙,火龍果加紅茶!
不錯不會太甜!