2021-07-03 142 views
墨西哥玉米片Nachos上面有牛油果醬、酸忌廉、Salsa醬、同埋蕃茄粒,攞嚟送啤酒簡直一流呀!水牛城雞翼呢個buffalo wings個醬夠晒入味,完全係美國食到嘅buffalo醬一樣味道㗎 !香蒜蜆肉意粉呢個香蒜蜆肉意粉超級足料,隔離睇見佢勁多蜆肉圍住啲意粉,真係好滿足呀!生啤呢個生啤係用咗德國啤酒,好重小麥同啤酒花香,好清新嘅味道,夏天飲簡直perfect!Tiramisu & 焦糖燉蛋呢兩個甜品都算係有啲水準,焦糖燉蛋面頭嗰層焦糖夠晒脆,燉蛋都整得好滑,唔錯。

墨西哥玉米片

Dinner
  • 水牛城雞翼
  • 焦糖燉蛋
2021-07-03 167 views
有日去開荔枝角咁就係search D2有咩好食啦第一間就搵到呢間睇落ok點知中晒伏簡單講吓夏威夷pizza上面D肉係火腿咁既物體但冇乜味餅皮好差似現成貨色現成嘢好食既話都唔緊要..但50幾蚊個不倒翁仲好食過佢..皮同料都差粟米片上面pat牛油果醬係冇牛油果味加太多水好稀雞翼還可以啦一般料杯凍朱古力係茶記貨色普通粉加水個款..不過有嘢要讚黑松露野菌長通粉好好食個汁超creamy好香好正但其他真係冇眼睇..
有日去開荔枝角
粟米片上面pat牛油果醬係冇牛油果味
加太多水好稀
雞翼還可以啦一般料
杯凍朱古力係茶記貨色
普通粉加水個款..

不過有嘢要讚
黑松露野菌長通粉好好食
個汁超creamy好香好正
但其他真係冇眼睇..

D2 place係一個成日搞手作市集同workshop嘅地方📖📖📖所以都聚集咗好多文青而喺呢幢大廈入面有VR遊戲中心同埋寵物店🐱🐈🐈‍⬛🐕🐶仲可以帶狗狗去添有時一行就可以行成日架啦😅行到攰同餓🐷🐷🐷自然都唔少得眾多嘅食肆啦今日就揀咗呢間西式餐廳我覺得一間餐廳好唔好要從細位睇起🥗🥣🥃如果連沙律、湯、飲品都做得好咁佢嘅主菜都一定唔會差得去邊湯偏creamy無甘筍本身嘅草青味🥕咸度熱度適中沙律抵讚👍👍👍落咗粟米片頓時口感好好醬汁亦好認真唔似坊間只用油醋咁hea🥗🥗🥗面頭有少少三文魚蓉好香滑令呢個前菜又鮮又甜又爽口輪到主菜上西冷扒加80蚊多隻龍蝦伴碟配有粗鹽同燒汁非常貼心可以自己隨意調味🧂🧂🧂但我當然建議食返原汁原味啦龍蝦有意外驚喜超超超香蒜蓉味🧄更加帶出海鮮嘅鮮味🦞另外呢個菜我都係第一次見就係酥炸翠玉瓜同茄子🍆從未試過翠玉瓜炸完之後嘅呢種濕潤同絲滑嘅質地我認為點埋個醬真係幾出色非常之咁惹味😋黑松露意粉又係讚不絕口好多好多芝士溶曬喺個意粉面啲菇汁又好多🤗意粉質地剛剛好吸曬所有食材嘅味道一個人ko成碟添🍝🍝🍝杯水果茶sharp橙色非常eye catching 而且完全落甜🥃反而帶有好香西柚味啱曬

所以都聚集咗好多文青

自然都唔少得眾多嘅食肆啦
今日就揀咗呢間西式餐廳

我覺得一間餐廳好唔好
要從細位睇起🥗🥣🥃
如果連沙律、湯、飲品都做得好
咁佢嘅主菜都一定唔會差得去邊

而且完全落甜🥃
反而帶有好香西柚味
啱曬夏天飲🌞

一餐嘅最後梗係要由甜品收結
Order lunch set嘅記住以跟餐價叫埋個甜品佢呀!🍰
2021-06-29 177 views
西式餐廳,走休閒寫意風格,主打扒類,意粉,手工簿餅,除一般飲品,也有餐酒提供。身為澱粉質愛好者,是次選擇了2款意粉,1款手工簿餅。卡邦尼意粉,意粉軟硬度適中,鋪滿煙肉,配上半熟蛋。半熟蛋加芝士,入口綿滑,濃濃的芝士味充斥口腔。松露野菌長通粉,松露醬非常香濃,非常易入口,沒有坊間所謂的「電油味」。龍蝦海鮮簿餅,簿脆的批底,加上海量的芝士,每一塊食落去都有拉絲的感覺。簿餅上的龍蝦肉不多,但就鋪滿魷魚、蟹柳。

身為澱粉質愛好者,是次選擇了2款意粉,1款手工簿餅。

2021-06-28 155 views
D2 place有好多唔同種類既食肆今次試左food garden etc性價比真係好不錯 而且選擇都算多👍🏻🌟三文魚配芒果沙沙醬三文魚皮煎得好香脆 但無overcooked 食落唔會鞋👍🏻配個酸酸甜甜既🥭沙沙醬又真係幾夾😋🌟夏威夷手工簿餅批皮焗得夠薄脆 芝士味濃再加埋菠蘿🍍火腿等 好味😋🌟松露醬野菌忌廉汁長通粉長通粉煮得剛剛好帶點彈性👍🏻亦都好掛汁 松露同菇香味濃💯夠creamy但又唔會太膩 😋
D2 place有好多唔同種類既食肆

長通粉煮得剛剛好帶點彈性👍🏻
亦都好掛汁 松露同菇香味濃💯
夠creamy但又唔會太膩 😋
2021-06-25 213 views
去D2 Place睇戲順便食埋lunch,見到呢間叢森系餐廳幾靚,而且weekend都有lunch set,包餐湯或沙律連飲品,感覺幾抵咁!U.S Prime Beef Burger牛肉漢堡味道濃郁,多肉汁,而且好足料,有煙肉、蛋、芝士、蕃茄同生菜等餡料,口感豐富!配菜唔止有薯條,仲有番薯條,又香又脆,食唔停口!上西冷肉配田園蔬菜西冷呈半粉紅色,已經切開幾片,肉質幼嫩,口質唔錯!估唔到配菜都有幾多,有翠玉瓜、菇、蕃茄等,另加左一件鵝肝,外脆內嫩,好好食,$50抵比!

上西冷肉配田園蔬菜
$250 (Lunch)
2021-06-25 149 views
接朋友放工順便係附近既D2 place搵野食~~兜左成個圈, 最後決定食呢間裝修幾四正既西餐廳啦....6點幾黎到唔多人, 唔洗等位就入得呢道地方都唔細, 座位寬闊, 環境都幾舒服!餐牌共2張紙, 一目了然有小食, 薄餅, 意粉, 肉類, 燒物 & 甜品~~有多款飲品~水牛城雞翼 $58味道酸酸辣辣,非常開胃~~辣度算比較微, 唔食辣既我都OK!雞翼嫩滑JUICY安格斯西冷8安士 $288都算大塊, 份量都唔少....西冷口感豐富, 肉質厚實~~肉味濃郁, 柔軟且多汁賣相幾靚~~叫5成熟, 好似整得熟左少少~~松露醬什菌芝士手工薄餅 $1082個人食份量剛好丫, 唔大唔細~~個皮厚薄適中, 外脆內軟....餡料非常豐富, 每啖都食到什菌仲有好多芝士添丫~完美拉絲效果
接朋友放工順便係附近既D2 place搵野食~~
兜左成個圈, 最後決定食呢間裝修幾四正既西餐廳啦....
6點幾黎到唔多人, 唔洗等位就入得

呢道地方都唔細, 座位寬闊, 環境都幾舒服!
餐牌共2張紙, 一目了然

有小食, 薄餅, 意粉, 肉類, 燒物 & 甜品~~
有多款飲品~

水牛城雞翼 $58
味道酸酸辣辣,非常開胃~~
辣度算比較微, 唔食辣既我都OK!
雞翼嫩滑JUICY

安格斯西冷8安士 $288
都算大塊, 份量都唔少....
西冷口感豐富, 肉質厚實~~
肉味濃郁, 柔軟且多汁

賣相幾靚~~
叫5成熟, 好似整得熟左少少~~
松露醬什菌芝士手工薄餅 $108
2個人食份量剛好丫, 唔大唔細~~
個皮厚薄適中, 外脆內軟....
餡料非常豐富, 每啖都食到什菌

仲有好多芝士添丫~
完美拉絲效果

Dinner
  • 松露醬什菌芝士手工薄餅
  • 安格斯西冷8安士
  • 水牛城雞翼
2021-06-24 101 views
朋友介紹荔枝角D2 Place有間西餐廳唔錯!今晚就同🐽🐽去試下!食物係散叫形式!無套餐點嘅!Beef Burger🍔 🍔基本上係有牛肉、芝士、生菜🥬、🍅做搭配!🍔烘熱咗!食起上嚟好軟熟😋!半溶嘅芝士真係好難抵擋😲!薯條🍟熱辣辣上枱!正😬!香蒜蜆肉意粉蜆嘅份量甚多🤩!🧄香味幾重!意粉炒得幾乾身👍🏻!朱古力心太軟蛋糕幾滑身!可惜沒有流心湧出來😅!細細件食咗罪惡感都冇甘大😂!一人一杯🍋茶!
食物係散叫形式!無套餐點嘅!
Beef Burger🍔
薯條🍟熱辣辣上枱!正😬!
香蒜蜆肉意粉
蜆嘅份量甚多🤩!🧄香味幾重!意粉炒得幾乾身👍🏻!
朱古力心太軟
一人一杯🍋茶!
2021-06-24 106 views
如果唔係朋友帶路,都唔知道係D2 Place 既角落有間叫的Food Garden ETC既西餐 ``朋友湊完我既朋友仔返學,就係佢既#METIME 所以我哋就食返個LUNCH Lunch Set 可以選擇 Garden Salad or Daily Soup,Main Course,DrinkU.S. Flat Iron, Assorted Vegetables $148 招牌美國牛肩肉配田園蔬菜 追加 Foie Gras 鵝肝 +$50 作為Lunch嘅份量實在有夠多,說是晚餐嘅份量都唔過份先讚一下廚司做得到Medium Rare,肉質有口感,肉汁鮮嫩。 Side Dish 有一些蔬菜,中和肉類既油膩感。Baked Lobster, Spaghetti 蒜香龍蝦意粉 $148 香濃既蒜香油包著意粉,單看看似單調,但味道卻不是。 龍蝦份量不少,有數粒龍蝦肉同蟹鉗而且龍蝦肉新鮮彈牙 原來佢㗎哋選用每天由本地漁市場直送的新鮮活龍蝦,唯獨是油多了一點。飲品就揀左Iced Fruit Tea 鮮果冰茶冰涼夠清爽,唔會太甜,夏天飲夠哂解渴開胃。 用上環保飲管,等大家享受美食時同時支持環保。

追加 Foie Gras 鵝肝 +$50
作為Lunch嘅份量實在有夠多,說是晚餐嘅份量都唔過份
香濃既蒜香油包著意粉,單看看似單調,但味道卻不是。
龍蝦份量不少,有數粒龍蝦肉同蟹鉗而且龍蝦肉新鮮彈牙
飲品就揀左Iced Fruit Tea 鮮果冰茶
冰涼夠清爽,唔會太甜,夏天飲夠哂解渴開胃。
用上環保飲管,等大家享受美食時同時支持環保。
2021-06-23 280 views
唔知大家都唔多去D2 Place 食飯呢 佢地3樓有好多餐廳 我哋今日就去咗呢間食西餐既餐廳☺️ 座位都唔少架 位與位之間距離都鬆動👍🏻我地揀左一個小食 Buffalo Wings👅 有5隻 醬汁好惹味 熱辣辣都幾好食😋 主食我哋就揀左慢煮西班牙脆乳豬同夏威夷手工薄餅🍕 西班牙脆乳豬唔係好多餐廳有得食 以南瓜蓉伴碟令乳豬感覺無咁膩👍🏻 乳豬唔會太肥 調味都唔錯🙊 夏威夷手工薄餅有好多芝士🧀 配料唔少 味道酸酸甜甜 幾開胃😋 飲品揀左latte 自己落糖可以自行調節甜度🌟

Buffalo Wings
主食我哋就揀左慢煮西班牙脆乳豬同夏威夷手工薄餅🍕

慢煮西班牙脆乳豬
夏威夷手工薄餅
Buffalo Wings
慢煮西班牙脆乳豬
夏威夷手工薄餅
2021-06-23 134 views
👧🏻😋👅🍽✨Food Garden ETC (D2 Place一期)荔枝角性價比第一 💛-💛環境一流, 我食果時full house但出餐唔慢, 亦因為枱之間隔得開所以唔會好嘈💛老實講D2 Place都好多餐廳, 但行過一轉, 真係Food Garden環境最好坐得最舒服~ 難怪都要等一陣位, 下次我會記得要book枱了😎💛中間有張大枱, 有公司成班人黎team lunch可以坐成張長枱, 隔板透明, 衛生又傾到計💛set lunch好有心機, 除左常見既豬牛羊雞魚素, 仲有burger, pasta, 同埋兩款NEW, 睇黎做食堂都唔會悶😍💛$50加配鵝肝平靚正, 另外仲可以加配甜品, 有creme brulee & 心太軟, 見到隔離枱叫左勁靚, 但我地太飽冇食🥺 下次唔食早餐黎擦餐勁先 🤣-🍞🥣🥗餐包 & 餐湯/沙律 (跟餐)✨個包似手工麵包, 細細塊但好脆, 佈滿香草, 熱辣辣, 牛油on side✨是日係甘筍湯, 好甜好creamy✨沙律菜好fresh, 有D酸酸甜甜既汁-🇺🇸🥩招牌美國牛肩肉配田園蔬菜 $148✨百五蚊抵到爛, 睇下佢大塊到.... 仲要好好食嫁✨7成熟岩岩
👧🏻😋👅🍽✨
Food Garden ETC (D2 Place一期)
荔枝角性價比第一 💛
🍞🥣🥗
餐包 & 餐湯/沙律 (跟餐)
✨是日係甘筍湯, 好甜好creamy
✨沙律菜好fresh, 有D酸酸甜甜既汁

🇺🇸🥩
招牌美國牛肩肉配田園蔬菜 $148
✨百五蚊抵到爛, 睇下佢大塊到.... 仲要好好食嫁
✨7成熟岩岩好, 牛肩肉肉味濃, 結實得黎又有D脂肪, 好正
✨薯菜有瓜, 豆, 菇, 番茄, 薯仔, 全部都煎過, 乾身又juicy

🇨🇦🐖🥭
加拿大豬鞍架配芒果莎莎醬 $138
✨豬鞍通常比較乾, 但佢好厚身, 肉質都好鮮嫩
✨加上個芒果莎莎醬好fresh, 有少少香草好開胃

🥮
鵝肝 午餐加配 +$50
✨好味到爆😍 煎到個面好香脆, 入面油脂爆出黎! 少少黑醋淋面中和返油膩感
✨記住趁熱食😍😍😍

🍊🍋🍹
鮮果冰茶
✨呢個超正, 唔使加錢, 但好高質
✨又大杯又fresh, 飲落似冇加糖水, 啖啖都係西柚同鮮果味
✨set lunch食肉的話襯呢個好夾唔覺飽滯😚

加一服務費
2021-06-22 164 views
成日行慣大商場,趁假日就黎下D2 place睇手作市集,順便同老婆食埋晚飯,一上openrice就搵到呢間排名高既餐廳。.兩個人都唔係好餓,所以叫左一個「松露醬什菌手工薄餅 $108」同「慢煮羊架 $238」,pizza價錢好抵食,即叫即整,上檯熱辣辣又香脆可口。羊架因為係慢煮關係所以肉質鮮嫩,又唔會好重羊酥味😍😍.成晚最欣賞反而係杯手工啤酒,尤其係「Zoller Hof 清爽拉格 (清淡)$50」,好fresh得黎果香味好重,帶有淡淡香甜味。而另一杯「Old Fred 冷釀啤酒花 (濃郁)$60」就比較濃郁同埋重口味。
2021-06-21 101 views
網上見到呢間餐廳人氣好高,所以今日行經過荔枝角就入去試吓。我哋嗌左個慢煮羊架,一份有兩件,羊架好厚身,啖啖肉,而且食得出佢真係慢煮,因為羊肉好林,一啲都唔韌。另外我哋叫咗個冬蔭公汁大蝦意粉,呢個意粉係出奇地好食,冬陰功汁酸酸辣辣,嘢味之餘仲非常之開胃,大蝦爽口彈牙,食得出唔係急凍蝦仁,如果下次有機會再嚟一定會再叫呢個食!飲品方面,朋友就試咗呢度獨有嘅手工啤酒,揀咗一款比較淡味而且有果香嘅味道,入口充滿果香,一啲苦澀味都冇,值得一試!而令一杯嘢飲就叫咗蝶豆花檸檬梳打,杯野一上枱就覺得非常吸晴,味道都幾特別,不過就甜咗少少,我唔怕太甜嘅朋友絕對要試吓啦!餐廳環境都唔錯,闊落之餘,座位都唔少,咁啱喺附近行街嘅朋友不妨來一試!
網上見到呢間餐廳人氣好高,所以今日行經過荔枝角就入去試吓。

• 冬蔭公汁海蝦帶子意粉
2021-06-17 7844 views
放假同男朋友行完市集,就響呢頭搵下有咩好西食,見呢間Food Garden都幾多好評,決定試試佢先。中午時份客人唔算太多,唔洗點等就入得啦,枱與枱之間都比較闊落,坐得幾舒服,仲有位擺袋。Lunch set價錢實惠,幾多選擇本身包埋湯/沙律+鮮果冰茶,加配甜品都好平!蘑菇湯唔係即沖湯,飲落似係用上打碎既蘑菇煲成,味道尚可,欣賞佢用左穀物包做餐包,感覺比較健康。水牛城雞翼大大隻,香辣惹味,就咁食味道就濃郁左少少,配埋千島醬中和返就岩岩好。牛肉漢堡好大份,一啖咬唔哂咁多層,要分開兩啖咬,漢堡juicy有牛味,配埋煙肉及芝士更為香口。薯條係有普通薯條及紫薯條,好colourful,紫薯條較為硬身,好似食緊零食薯條咁,如果可以轉成甜薯條,相信味道會更佳美國牛肩肉配薯角牛肩肉煎到7成熟岩岩好,塊排切到好厚身,食落啖啖肉,肉質粉嫩多汁,唔會有好多筋,表面煎得香口,配醬汁都幾好味。(要注意配岩鹽好易會點太多,變到好鹹)芝士蛋糕芝味濃郁,食完唔覺太膩。不過我更鐘意焦糖燉蛋,焦糖甜甜地,燉蛋又好滑溜,夾埋好好食!跟餐送既水果茶都幾好飲
放假同男朋友行完市集,
就響呢頭搵下有咩好西食,
見呢間Food Garden都幾多好評,
決定試試佢先。

中午時份客人唔算太多,
唔洗點等就入得啦,
枱與枱之間都比較闊落,
坐得幾舒服,仲有位擺袋。

Lunch set價錢實惠,幾多選擇
本身包埋湯/沙律+鮮果冰茶,
加配甜品都好平!

蘑菇湯唔係即沖湯,
飲落似係用上打碎既蘑菇煲成,
味道尚可,欣賞佢用左穀物包做餐包,
感覺比較健康。

水牛城雞翼大大隻,香辣惹味,
就咁食味道就濃郁左少少,
配埋千島醬中和返就岩岩好。

牛肉漢堡好大份,一啖咬唔哂咁多層,
要分開兩啖咬,漢堡juicy有牛味,
配埋煙肉及芝士更為香口。
薯條係有普通薯條及紫薯條,
好colourful,紫薯條較為硬身,
好似食緊零食薯條咁,
如果可以轉成甜薯條,相信味道會更佳

美國牛肩肉配薯角
牛肩肉煎到7成熟岩岩好,
塊排切到好厚身,食落啖啖肉,
肉質粉嫩多汁,唔會有好多筋,
表面煎得香口,配醬汁都幾好味。
(要注意配岩鹽好易會點太多,變到好鹹)

芝士蛋糕芝味濃郁,食完唔覺太膩。

不過我更鐘意焦糖燉蛋,
焦糖甜甜地,燉蛋又好滑溜,
夾埋好好食!

跟餐送既水果茶都幾好飲
  • 焦糖燉蛋
  • 美國牛肩肉
2021-06-17 204 views
今日冇乜嘢做就順便去搵個朋友食lunch, 近近地就喺朋友公司對面食餐廳叫food Garden, 餐廳嘅環境真係好似喺個花園裏面咁餐廳嘅set lunch選擇都幾多同埋望落去都幾豐富我哋叫咗個招牌美國牛肩肉配田園蔬菜同埋一個美國牛肉漢堡配芝士、煙肉、薯條 同埋番薯條Set lunch包括左沙律或者餐湯, 我同朋友就每樣要咗一款,今日嘅係南瓜湯好香南瓜味道,甜甜地幾好味首先嚟嘅係burger, 高高嘅一座山咁塊漢堡肉好厚身, 餡料豐富,整體個burger都唔錯薯條的份量都好多,即叫職責,可惜番薯條賣晒然後就係美國牛肩肉, happy Friday梗係食好啲,我哋加配配左龍蝦同鵝肝個牛扒嘅質素都OK, 五成熟,廚師控制得個火候唔錯龍蝦有羔,仲有蒜蓉香原來呢度仲會有手工生啤供應, +30幾蚊就可以加配我哋就揀咗一款 小麥味較香嘅, 都幾易入口同幾香

餐廳嘅set lunch選擇都幾多同埋望落去都幾豐富
好香南瓜味道,甜甜地幾好味
首先嚟嘅係burger, 高高嘅一座山咁
塊漢堡肉好厚身, 餡料豐富,整體個burger都唔錯
薯條的份量都好多,即叫職責,可惜番薯條賣晒

個牛扒嘅質素都OK, 五成熟,廚師控制得個火候唔錯
龍蝦有羔,仲有蒜蓉香

原來呢度仲會有手工生啤供應, +30幾蚊就可以加配
我哋就揀咗一款 小麥味較香嘅, 都幾易入口同幾香
Lunch