2021-06-17 3832 views
From the name “Food Garden ETC”, it’s clear that it is a garden-themed restaurant. Tucked away in D2 Place, Lai Chi Kok, this cozy little place decked out in woody furniture, botanical-style wallpapers and plenty of lush plants, which creates a put together greenery interior and allows you to escape to a zone of complete relaxation.Buffalo Wings (HK$58)👍👍👍👍The chicken wings are fried and drenched in thick buffalo sauce, rendered crunchy, spicy and savoury all at once.Hawaiian Pizza (HK$108)👍👍👍👍

Buffalo Wings (HK$58)

Buffalo  Wings

Hawaiian Pizza (HK$108)
👍👍👍👍👍
Hawaiian  Pizza

This Hawaiian Pizza can absolutely gives you the taste of summer with a tropical flair! It’s salty, sweet, cheesy, and undeniably delicious!
Hawaiian  Pizza

Vongole (HK$138)
👍👍👍👍👍
Vongole

Just spaghetti and clams, simple as it may sound, however, the dish was flavourful and delicious!
Vongole

Iced Cappuccino (HK$40)
Iced  Cappuccino

The iced Cappuccino was not too sweet, a perfect coffee treat for you to get through the summer day.

Mint Lime Soda (HK$58)
Mint  Lime  Soda

The iced mint lime soda was so refreshing, definitely the best thirst-quencher.

Storefront

Interior

Menu

$220 (Dinner)
Iced  Cappuccino
Mint  Lime  Soda
2021-06-17 150 views
今日咁岩係D2 place做facial,咁就睇下個商場有咩食啦! 黎到呢間西餐,唔係咁顯眼既,係要屈一屈入去先見到嫁!Lunch set都好多野揀!今日肚餓啲就食牛啦!美國牛肩肉配田園蔬菜$148本身想加鵝肝但冇晒! 個牛叫左5成熟,出到黎都ok既唔會過熟, 牛都幾大份!好夠飽!牛肩肉就顧名思義啦,比較實肉少少既,不過對相黎講牛味都幾足,唔算好多筋,唔係滑但都唔鞋既,肉質叫中等啦!反而啲配菜好好食!啲蔬菜燒得好香!蕃茄湯好濃既,份量都唔細,仲配左個包仔添!冰果茶唔洗加錢,同埋唔會太甜,幾解渴!
Lunch set都好多野揀!今日肚餓啲就食牛啦!

美國牛肩肉配田園蔬菜$148

蕃茄湯
好濃既,份量都唔細,仲配左個包仔添!

冰果茶
唔洗加錢,同埋唔會太甜,幾解渴!
Type of Meal
Lunch
2021-06-16 138 views
🍴松露醬薯條 HK$48餐牌得一款松露醬薯條,有少少擔心松露醬會太濃同埋整腍晒薯條,但口痕好想食薯條,決定博一博。一如所料,松露醬唔係分開上,好在唔係大量淋落去,薯條依然香脆,帶微微芝士同松露醬香氣,食晒成兜都唔會滯。🍴冬蔭功汁海鮮意粉 HK$138海鮮唔算豐富,只有蝦仁、薄切帶子各兩份,好在冬蔭功汁唔錯,酸辣味適中,另外仲加入少量椰汁,令醬汁更稠身,更易掛上麵條,連埋新鮮金不換一齊食,好清香,仲有兩粒泰國圓茄子,口感似瓜,較一般茄子結實。🍴香草檸檬法國黃油春雞 HK$268雞皮烤至金黃色,微微焦脆,雞肉油香不錯,雞胸都唔算鞋,不過只帶淡淡檸檬清香,唔夠入味,問店員有無燒汁,隨即送上。📍Food Garden荔枝角長義街9號D2 Place一期3樓303-304號舖

🍴松露醬薯條 HK$48

🍴冬蔭功汁海鮮意粉 HK$138

🍴香草檸檬法國黃油春雞 HK$268

📍Food Garden
荔枝角長義街9號D2 Place一期3樓303-304號舖
2021-06-15 135 views
🍴下西冷肉配田園蔬菜 HKD238呢個部位幾特別 佢牛味似西冷比較濃 但係又冇西冷咁實 肉質有D似牛柳🙈牛扒嘅處理👧🏿會俾足10分滿分 首先火喉控制得好好 表面烤得完全焦糖化 邊邊位仲會脆卜卜😍內裏肉質細滑有油脂香 肉汁同油脂入口同時爆發 十分完美嘅外脆內軟🤩🍴加拿大豬鞍架配芒果莎莎醬 HKD138 呢間餐廳嘅扒爐廚師應該都有D料到 豬同牛嘅處理都非常好🤪食豬扒最怕就係乾爭爭又柴 食到成口渣😣但係呢份豬鞍烤得個邊脆卜卜 同時入面又keep到肉汁 好淋又juicy🙈配埋芒果醬好fresh 酸酸甜甜咁 增加左味道嘅層次😍🍴焦糖燉蛋 HKD2525蚊都算一個幾抵嘅價錢🙈呢個燉蛋食落去口感比較實 蛋嘅比例應該比較高 所以食落去好香蛋味🍮味道唔係死甜個隻 整體味道香濃又唔膩 水準之作🥳
🍴下西冷肉配田園蔬菜 HKD238

🍴加拿大豬鞍架配芒果莎莎醬 HKD138

🍴焦糖燉蛋 HKD25
🔸set lunch 🥗 ▫️前菜:沙律🥗&餐湯🥣&餐包🥖🧈三選一▪️沙律🥗凱撒沙律胡麻醬.沙律菜新鮮鮮甜帶來清爽的口感▪️餐湯🥣羅宋湯酸酸甜甜的滋味帶來開胃的感覺▪️ 餐包🥖穀物餐包配牛油小方塊為嘴巴作為熱身的開始▫️主食:▪️燒春雞$88 香脆金黃的香蒜牛油燒春雞🍗以半隻小雞的份量加上薯菜. 放上餐桌上精緻可口的佳餚🐣 烤焗得色澤金黃皮脆的外皮.包著味道濃郁的雞肉😎底下的薯蓉更吸收了雞汁的精華.顯得味道更鮮甜🥸不過雞肉肉質較為粗糙的.吃起來雞肉有點乾和嚡口😔▪️芒果豬鞍$138炎炎夏日開胃菜之選☀️香甜香芒吃下甜中帶酸的🥭開胃又清爽🥢香芒配豬鞍剛好可以中和了豬鞍中油脂的肥膩感..吃起來更清新自然的美味😳額外還附上新鮮蔬菜菜作伴碟(包括翠玉瓜·蕃茄)適合現時健康世代的香港人😎不過唯一的缺陷是豬鞍肉質較硬.有點煮過了🥲▪️蒜香龍蝦意粉🍝 $148肉眼可見粒粒的蒜香片塊🧄.同時牛油🧈的味道包圍著每根意粉🍝吃起來味道均勻分佈.龍蝦🦞都有一隻蟹鉗&數粒龍蝦肉粒..味道鮮香好味的🦞👍🏻▫️餐飲:▪️鮮果冰茶+10清爽冰涼的水果茶.夏日解暑之選😎🔸甜品🍮:▪️ 心太軟 $50心太軟蛋糕🍫🥧不無論在用料&味道都和其他朱古

🔸set lunch 🥗

清爽冰涼的水果茶.夏日解暑之選😎

🔸甜品🍮:
心太軟

▪️ 心太軟 $50
心太軟蛋糕🍫🥧不無論在用料&味道都和其他朱古力蛋糕差不多👀一刀🍴切下去時.朱古力流心雖然不算太多.但勝在朱古力🍫的味道夠濃郁香醇🤤
蒜香龍蝦意粉🍝
鮮果冰茶
心太軟
  • 蒜香龍蝦意粉
2021-06-13 156 views
D2 Place每逢假日人山人海🤯,繁忙時間每間餐廳都極多人。所以👫六點就即刻試下呢間花草系cafe,唔使等位成功直入🤪。🍕松露醬雜菌芝士手工薄餅 $108薄餅邊香脆,中間部份保持鬆軟。松露醬唔算好出,但雜菌落得夠多,香氣十足亦有爽脆口感。雖然芝士好多但一啲都唔油膩。🍴慢煮羊架 $238每份有四支骨。我哋揀咗五成熟,效果合乎預期。羊肉顏色粉嫩,肉質嫩滑。🥠香蕉班戟配朱古力雪糕 $48薄薄嘅可麗餅包住香蕉片🍌同蛋白霜。蛋白霜比起忌廉輕盈得多。即使加上雪糕、糖漿同朱古力針,整體香甜但唔會膩。🍋薄荷青檸梳打 $58薄荷葉嘅份量遠比青檸多。清新消暑。

🍕松露醬雜菌芝士手工薄餅 $108

🍴慢煮羊架 $238

🥠香蕉班戟配朱古力雪糕 $48

🍋薄荷青檸梳打 $58
薄荷葉嘅份量遠比青檸多。清新消暑。

2021-06-13 108 views
💛Food Garden ETC @荔枝角📍荔枝角長義街9號D2 Place一期3樓303-304號舖同朋友去D2 Place行街 經過見到呢間餐廳環境唔錯 可以坐低傾下計 就入左去試試啦✨🍕夏威夷手工薄餅 $108Pizza係薄批 夠曬香脆可口 邊邊位仲脆卜卜😍 芝香十足🤤 芝士份量啱啱好 又做到拉絲效果🤩有埋菠蘿🍍咁就冇咁飽滯👍🏼▫️松露醬野菌忌廉汁長通粉 $128長通粉口感煙靭 有嚼勁👍🏼長通粉仲吸曬松露汁😋 食完都唔會好漏~ 不過略嫌醬汁有d稀 我個人鍾意杰身d creamy d既🙈🍟松露醬薯條 $48薯條份量好多 粗身薯條炸得金黃香脆💛 松露味好香!🍗水牛城雞翼 $58雞翼好大隻好肥美🤣 味道酸酸辣辣 夠曬惹味 肉質嫩滑幾juicy🤤🍮焦糖燉蛋 $52焦糖燉蛋係即焦 甜度適中 蛋香味重😋 不過燉蛋就熟左少少 所以唔係好夠滑🥺🍹蝶豆花檸檬梳打 $58賣相好靚✨ 啱曬攞尼打卡📸️ 味道偏酸甜 食完鹹嘢 用尼解膩一流😌👅好味:3.8/5💲價錢:3.6/5🌟性價比:3.7/5👀環境:3.8/5👥服務:4/5

💛Food Garden ETC @荔枝角

🍕夏威夷手工薄餅 $108

▫️松露醬野菌忌廉汁長通粉 $128

🍟松露醬薯條 $48
薯條份量好多 粗身薯條炸得金黃香脆💛 松露味好香!

🍗水牛城雞翼 $58

🌟性價比:3.7/5
👀環境:3.8/5
👥服務:4/5
2021-06-12 100 views
今日同朋友過咗嚟荔枝角嘅D2 Place度行街,比我上咗去3樓,見到依家餐廳好多人食緊,應該幾好味,於是同朋友過嚟一齊試吓啦,估唔到又真係有意外嘅驚喜,嘢食好食😛首先一嚟到,店員嘅服務態度都幾好,而且效率好快,加上呢度嘅嘢食一流!前菜方面我哋叫咗一個水牛城雞翼作為前菜真係好開胃好食!水牛城雞翼外層好香濃,加咗酒味,所以啤酒嘅味道好出,而且雞翼超多肉汁💕而主菜我哋就叫咗一個龍蝦海鮮手工薄餅有意外嘅驚喜,果然係手工製造,餅皮好脆口,上邊嘅材料超級豐富,有勁大隻嘅龍蝦,意外驚喜👅另外一個係冬陰功海鮮意粉第一次食冬陰功配意粉,估唔到味道咁好食!首先醬汁係好香嘅冬陰功汁味,香多過辣,食返泰國嘅味道,估唔到同海鮮意粉嘅味道咁夾,仲有好多隻蝦同帶子仲叫咗一個心太軟甜品🍮最後食埋個甜品一流,超龍朱古力🍫

前菜方面我哋叫咗一個水牛城雞翼

而主菜我哋就叫咗一個龍蝦海鮮手工薄餅

另外一個係冬陰功海鮮意粉

仲叫咗一個心太軟甜品🍮
最後食埋個甜品一流,超龍朱古力🍫
2021-06-11 121 views
我平日去食飯除咗食物質素之外餐廳環境都係選擇條件之一今次去咗一個食物花園D2 Place 嘅 Food Garden 餐廳雖然唔算非常大但坐得舒服😌牛肉漢堡 $168牛肉扒夠厚切 而且juicy 一咬落去就有汁流出來內𥚃有蕃茄 生菜 洋蔥等口感飽滿女女大叫了幾次 太好食啦😋蒜香海鹽焗大蜆 $138蒜香味岀眾 加上有海鹽調味蜆肉新鮮又香口 大大碟 最啱開心share香蕉班戟配朱古力雪糕 $48班戟香蕉切片 容易入口班戟皮沾上雪糕後透心涼配上碟豆花檸檬梳打 $58顏色吸引 入口清爽 完美🥰
我平日去食飯

顏色吸引 入口清爽
完美🥰
1K
2021-06-10 105 views
“龍蝦海鮮手工薄餅”($188)“香蒜蜆肉意粉”($138)“水牛城雞翼”($58)“蝶豆花檸檬梳打”($58)上次去d2place1食走肉蔬菜研究所嗰陣見到餐廳附近有間叫Food Garden嘅西餐廳個環境幾有氣氛又幾爆場所以都想搵機會試吓😆今次終於入咗去食嘢啦😛呢道晚市冇set menu提供,只有散叫~餐廳食物種類都幾多有各款小食,手工pizza🍕,意粉,扒類,甜品等等我地最後決定要1款pizza,意粉同小食😋首先係龍蝦海鮮手工薄餅🦞🍕估唔到都有唔少龍蝦肉😍仲有啲帶子😍手工薄餅比較薄身,食落香脆同時帶有啲麵粉香🥰面頭啲芝士都落得好夠🧀另一個主食叫咗香蒜蜆肉意粉🍝一上枱已經勁香蒜味🧄😍本身以為啲蜆得幾隻但原來隱藏哂喺啲意粉下面🤣應該有成十幾隻超誇張😆呢道啲蜆肉清甜爽口🤤仲要冇咩甩殼情況出現☺意粉食落都夠al dente😚 小食方面要咗個水牛城雞翼🐔雞翼一隻size都算幾大🤩一碟有5隻😋炸完之後加返啲酸辣汁好惹味🌶伴碟嘅係千島醬,如果係配藍芝士醬應該會更正😛 飲品叫咗杯蝶豆花檸檬梳打🍋味道清甜,食完嘢飲返啖真係好爽😆 呢道嘢食嘅質素真係唔錯🥰唔怪得平日都咁爆場😝眼見仲有唔少客係咁加單😆
“龍蝦海鮮手工薄餅”($188)

“香蒜蜆肉意粉”($138)

“水牛城雞翼”($58)

“蝶豆花檸檬梳打”($58)

上次去d2place1食走肉蔬菜研究所嗰陣

見到餐廳附近有間叫Food Garden嘅西餐廳

個環境幾有氣氛又幾爆場所以都想搵機會試吓😆

今次終於入咗去食嘢啦😛

呢道晚市冇set menu提供,只有散叫~

餐廳食物種類都幾多

有各款小食,手工pizza🍕,意粉,扒類,甜品等等

我地最後決定要1款pizza,意粉同小食😋

首先係龍蝦海鮮手工薄餅🦞🍕

估唔到都有唔少龍蝦肉😍仲有啲帶子😍

手工薄餅比較薄身,食落香脆同時帶有啲麵粉香🥰

面頭啲芝士都落得好夠🧀

意粉食落都夠al dente😚

小食方面要咗個水牛城雞翼🐔
雞翼一隻size都算幾大🤩一碟有5隻😋
炸完之後加返啲酸辣汁好惹味🌶
伴碟嘅係千島醬,如果係配藍芝士醬應該會更正😛

飲品叫咗杯蝶豆花檸檬梳打🍋
味道清甜,食完嘢飲返啖真係好爽😆

呢道嘢食嘅質素真係唔錯🥰
唔怪得平日都咁爆場😝
眼見仲有唔少客係咁加單😆
想嚟食嘢最好book定枱啦🥰
2021-06-09 79 views
朋友定同學都係需要見的好耐冇約過同學兼老死出嚟食飯,唔講都唔知已經轉咗工,所以幾時都話朋友係需要定時定候關心一下,同見過面傾吓計餐包食得出佢係香草包,無論加牛油定係點落過龍蝦湯度都係出色嘅,可能因為我太鍾意食麵包🤫鮮濃蝦湯 $88我覺得同出邊西餐廳有得媲美,除咗蝦味之外都幾香忌廉,仲要真係有蝦肉,賣相出嚟都唔差。龍蝦海鮮薄餅 $188佢真係有有個一條嘅龍蝦肉係個Pizza度,仲有好多細件既龍蝦肉係Pizza。而且上面仲有好多嘅芝士。最緊要佢係我最鍾意食嘅脆批🤤🤤焦糖燉蛋 $52我發現女人真係敵唔過甜品,第一樣竟然係想叫甜品,而且焦糖燉蛋真係冇得輸,點樣仲好好問我哋使唔使幫我哋後上。蘋果果醋梳打 $58個賣相平平無奇,個顏色似梳打水加咗啲蘋果喺上面,但飲落去又唔錯。佢個地方都幾大,而且佈置得幾草原,幾靚啱晒打卡,最緊要個環境好舒服,不知不覺間就同朋友傾咗兩個鐘計。
朋友定同學都係需要見的

餐包

鮮濃蝦湯 $88

龍蝦海鮮薄餅 $188

焦糖燉蛋 $52

蘋果果醋梳打 $58

• 焦糖燉蛋
2021-06-09 60 views
放假去咗荔枝角行下D2 Place 第一期商場好多自家製創作的衣服飾物食品各種特色小店行到3/f.就是食店😋😋見到一間名字food garden的餐廳餐廳的顏色及裝修有些田園feel😊座位寬敞感覺都舒服午市套餐及價錢都好吸引😊😊~ 蒜香龍蝦意粉 $148(選用每天由本地魚市場直送的新鮮活龍蝦)龍蝦肉大大件😄啖唉肉又彈牙😁不錯😋~ 金目鱸魚配白酒煮大蜆, 田園蔬菜 $128魚肉厚實又嫩滑👍👍白酒已經被揮發已沒有酒味唔鍾意飲酒嘅都食得😋😋~ 香草檸檬春雞配田園蔬菜 $88套餐配~田園沙律或是日餐湯(甘筍湯)餐飲~鮮果冰茶~凍咖啡+$10欣賞餐廳凍飲品的飲管 係用米做嘅環保飲管👍👍甜品~朱古力心太軟+$50~焦糖燉蛋+$25這個真的令我感到驚喜因為佢質感好creamy😄好像mousse咁滑😋😋又唔太甜🥰店員又有禮貌😊整體上餐廳給我感覺不錯😄😄
放假去咗荔枝角行下

餐廳的顏色及裝修有些田園feel😊
座位寬敞感覺都舒服
午市套餐及價錢都好吸引😊😊

~ 蒜香龍蝦意粉 $148
(選用每天由本地魚市場直送的新鮮活龍蝦)
龍蝦肉大大件😄啖唉肉又彈牙😁不錯😋

~ 金目鱸魚配白酒煮大蜆, 田園蔬菜 $128
魚肉厚實又嫩滑👍👍
白酒已經被揮發
已沒有酒味
唔鍾意飲酒嘅都食得😋😋

~ 香草檸檬春雞配田園蔬菜 $88

套餐配~田園沙律或是日餐湯(甘筍湯)
餐飲

好像mousse咁滑😋😋又唔太甜🥰

店員又有禮貌😊
整體上餐廳給我感覺不錯😄😄

2021-06-08 53 views
行完D2市集,近近地就係正樓上搵食😎⁣依間西餐廳食物方面多選擇,價錢又合理,唔怪得晚市時段咁繁忙,建議早啲嚟拎定位😚⁣• 水牛城雞翼 $58⁣雞翼大大隻有肉地,絕對唔厚粉係堅大隻!個醬汁酸酸辣辣咁又開胃又惹味,雞翼都炸得好香口,比起出面大部分buffalo wings出色,有驚喜🔥⁣⁣• 松露醬野菌忌廉汁長通粉 $128⁣松露味唔算好出但菇菌香味幾濃!鐘意佢唔會落太多忌廉,唔會over咗浸菇味~長通粉都幾掛汁,煮得頗有咬口唔易爛😌⁣⁣• 龍蝦海鮮手工薄餅 $188⁣用咗香草醬嚟做基底,比起茄汁底更有新鮮感☺️面頭海鮮料都幾多,可惜亦都有好多我唔食嘅黑水欖🥲,不過係我個人喜好問題我唔會怪佢的🥲⁣⁣• 朱古力心太軟 $68⁣心太軟中心明顯過熟,朱古力味道濃郁不過稍甜,有改進空間💪🏻⁣⁣

• 水牛城雞翼 $58⁣

• 松露醬野菌忌廉汁長通粉 $128⁣

• 龍蝦海鮮手工薄餅 $188⁣

• 朱古力心太軟 $68⁣
2021-06-07 44 views
今日考完試就去咗食返餐好啦,咁我哋就嚟咗呢一個有市集嘅商場,食完野之後諗住去行吓市集。呢一間係一間隱世嘅餐廳,因為入面見到好多人,所以應該食物質素有保證佢係一間西式嘅餐廳,有一啲森林嘅風格,感覺坐得好舒服同埋好特別。咁我哋就叫咗一個龍蝦意粉同埋下西冷牛扒,一方面就叫咗咖啡同凍嘅果茶,味道幾特別唔買清清地幾好😀食咗個龍蝦意粉,真係幾好食,因為佢係拆咗肉同埋都幾多龍蝦肉另外個意粉就好有重嘅牛油味好香另外再叫多咗一個甜品就係法式焦糖燉蛋,淨係加多$25就有得食,真係幾抵😊

• 龍蝦意粉
  • 焦糖燉蛋
2021-06-07 3310 views
上星期happy friday放工去左荔枝角D2覓食😍 發現成層都係食肆😂😂 最後入左呢間 @foodgarden_hk 🍀超人氣的餐廳,全場滿座啊~等我睇下點好法先😌 是晚叫左:..🍔美國牛肉漢堡配芝士煙肉薯條好耐無食burger啦我🤤 睇落唔大,但個漢堡裡面都幾多料,厚厚既牛肉、煙肉、洋蔥、芝士,生菜等。牛肉漢堡扒好好味,厚身,肉味濃,juicy!煙肉煎得香脆,芝士半溶好夾,加埋洋蔥同生菜,好fresh,成個配搭好好,薯條又炸得幾好食,係唔點茄汁都已經好味又香,呢個set值得一試👍🏻..🍝卡邦尼意粉份量幾多,精髓在於中間既蛋,督穿佢,蛋汁四射,連埋意粉上既芝士碎,超香!加埋煙肉粒,成碟意粉係好食既!..🍗水牛城雞翼唔知做咩我果晚好想好想好想好想食雞翼🤣所以死都要叫返碟雞翼食🤤 總共有5隻雞翼,旁伴2-3條蔬菜條,另有一兜千島醬,真係唔錯~水牛城雞翼有少少辣,凍左會唔好食,所以一定要趁熱食啦~..🥤最後叫左杯薄荷朱古力,其實就係一大pat cream加薄荷糖漿係朱古力面,要撈均來飲,味道不過不失,賣相如果整得靚d會更好~..星期五呢度真係超旺場⋯都幾多人等位,大家要預時間來啦
🍔美國牛肉漢堡配芝士煙肉薯條
🍝卡邦尼意粉
🍗水牛城雞翼
星期五呢度真係超旺場⋯都幾多人等位,大家要預時間來啦
2021-05-28
$250 (Dinner)
  • 美國牛肉漢堡配芝士煙肉薯條
  • 卡邦尼意粉