2017-02-06 1364 views
從伙伙餐廳的名字會以為係茶餐廳, 意想不到係提供港式懷舊西餐加葡國菜. 有朋友嘗過晚餐後向我推介葡菜, 話味道比得上澳門葡菜. 剛從澳門返港, 好幾日喺澳門總係冇機會食葡菜. 返到港澳碼頭唔想喺信德中心晚膳, 諗起伙伙喺灣仔搭車過去都好快, 二話不說就同老公過去開餐.伙伙餐廳位於杜老誌道, 佳寧娜對面, 由灣仔鐵路站行去都要一段路程.入到餐廳安坐後經理向我地極力推介招牌海鮮拼盤, 話係每日新鮮香港海鮮, 數量有限, 賣完即止. 眼見隔離兩枱都有叫上此菜, 睇落都唔錯, 就叫上一客細份.以前食過其他海鮮拼盤都標榜外地進口海鮮, 本地海鮮凍食真係第一次. 本地海鮮鮮甜彈牙似乎係理所當然, 凍食更加突顯其新鮮度. 眾多海鮮中最愛鮑魚, 因為鮑魚即使新鮮亦容易煮過火變硬. 今晚嘅鮑魚質感嫩滑, 點上三色醬的綠色泰色辣醬最匹配. 叫了兩款葡菜紅酒燴牛尾及香辣非洲雞. 紅酒燴牛尾用上洋蔥紅蘿蔔黑水欖紅酒同燴, 汁料味道濃郁, 猶如喝羅宋湯一般. 牛尾火喉比較飄忽, 有時較諗有時較硬. 香辣非洲雞微辣, 有半隻份量, 雞皮煎得薄而香脆, 皮下脂肪甚少, 皮脆肉滑. 炸薯條連皮炸異常香脆, 外殼較硬,

眼見隔離兩枱都有叫上此菜, 睇落都唔錯, 就叫上一客細份.

香辣非洲雞微辣, 有半隻份量, 雞皮煎得薄而香脆, 皮下脂肪甚少, 皮脆肉滑. 炸薯條連皮炸異常香脆, 外殼較硬, 十分香口.
即磨咖啡入口香滑, 咖啡味濃, 有咖啡店般水準.
2017-02-03
$475 (Dinner)
2017-02-05 571 views
伙伙餐廳,奇怪的名字,沒有共鳴,亦引不起好奇。要不是友人介紹,未必會找到這裡。看到logo,才發現原來伙伙有背後的意義。兩個搭膊頭的人,伙伴的意思。開張幾個月的餐廳,新簇簇,乾淨企理。地板鋪了細細格磚仔,有舊式冰室的影子,但燈光、間隔、佈置都是西餐風格,果然是港式西餐廳。牆上的掛畫,只是簡單的形狀、顏色,卻拼出電車、小輪和FOR FOR的名字,很有特色。下午茶餐由14:30開始供應,時間剛剛好。有多士、炸雞脾、沙爹牛肉、肉醬意粉等經典港式菜式,有此環境和服務,價錢相宜。大餐牌款式甚多,扒類、焗飯焗意粉、薄餅、小食、沙律,應有盡有,還有少許澳門特色,葡國雞、咖喱等。素食選擇亦有一整頁。打算吃個下午茶,但記得友人極力推介海鮮拼盤。一場來到,便奢侈少少,當做前菜。揭下揭下餐牌,被好幾款吸引,重溫一下童年回憶。招牌海鮮拼盤2-4人份量的海鮮拼盤,有龍蝦、花蟹、鮑魚、海蝦、花甲,全部每天新鮮從香港仔魚市場運來,相當新鮮。蝦又爽又甜,頭有膏。花甲鮮甜。蟶子爽,但不及花甲甜。鮑魚雖然沒甚麼味,但勝在彈牙有嚼勁,正好用來點醬。龍蝦肉爽又鮮,最滋味是頭部的膏,啖啖鮮甜。要數最難忘的,是花蟹。蟹身切開四份

招牌海鮮拼盤

招牌海鮮拼盤
蝦又爽又甜,頭有膏。花甲鮮甜。
蟶子爽,但不及花甲甜。
鮑魚雖然沒甚麼味,但勝在彈牙有嚼勁,正好用來點醬。
龍蝦肉爽又鮮,最滋味是頭部的膏,啖啖鮮甜。
要數最難忘的,是花蟹。蟹身切開四份,別小看那淺色的膏,拿起啜一口,相當鮮美。肉很嫩很甜,而且很多汁,尤其是蟹鉗和蟹腳。一邊剪,一邊滴汁。肉裡仍然滲著不少汁,清甜無比。
雖然吃蟹和龍蝦時,那鮮味實在叫人捨不得點醬,但醬汁亦不馬虎。紅色的生蠔醬,酸酸的,帶微酸,有輕輕洋蔥的嗆,開胃之選。中間是日式芥辣。綠色的最特別,似泰式生蝦的醬,打成泥的口感,辣得刺激,酸得清新,好吃得忘了它的名字,只記得它的味道。
工具整全,有手套也有濕紙巾,吃得盡量。
焗酥皮龍蝦湯

酥皮常叫人失望,久而久之,都不想再吃了。這裡的整體感覺不俗,即管一試,回味一下。脹卜卜的酥皮湯,賣相一流。
焗酥皮龍蝦湯
恨心地把它弄破,露出橙啡色的龍蝦湯,熱呼呼,冒出白煙,香噴噴。
酥皮不錯,夠酥香,被湯浸腍而不爛,軟中微韌,吸滿湯卻沒被蓋過其牛油香。湯夠濃夠稠,比不少西餐廳做得好,但略嫌偏甜。個人偏愛微微嚡口的龍蝦湯,這個是滑溜的。
湯內有很多爽口的龍蝦肉。
鴛鴦蝦多士

蝦多士炸得超鬆化,咬下去,輕、脆、香,帶油香,卻不膩。不似一般蝦多士有片多士墊底,單是那層薄薄的炸粉,已做到比多士更出色的鬆脆效果。中間的蝦膠,軟而彈,蝦味十足。沾滿芝麻的,再多一重口感,還有濃郁的芝麻香。沙律醬裡有酸瓜碎,很地道的港式沙律醬做法,讓我想起茶餐廳的魚柳包。
鴛鴦蝦多士
古法焗豬扒飯

一見焗豬扒飯,就知道點定了。下午茶餐份量較小,可以淺嚐。吉列豬扒即使淋上醬汁去焗,仍保持外層鬆脆。豬扒不嚡不韌理所當然,但同時不太腍,實實的,帶嚼勁才是真功夫。燒汁經多小時熬製而成,夠濃夠稠,味調得恰到好處。配料夠多,以爆汁微酸的車厘茄、清甜爽口的黃椒和洋蔥帶來清新,也為口感添上層次。
古法焗豬扒飯
太多汁會濕,太少汁又會乾,這個汁和飯的比例剛好。鋪在上面的芝士,份量和焗的時間都控制得宜,不然芝士會太厚太乾而變硬。這個芝士完全溶掉,濕軟地跟汁和飯混為一體,低調地使味道得到提升,更加香。飯,亦是焗豬扒飯的靈魂之一。炒飯底呈淺黃,蛋不多,只有淡淡的蛋香,不過跟燒汁夠夾。飯炒得乾身,即使跟醬拌勻,依然粒粒完整,粒粒分明。這個焗豬扒飯,每個細節都做得相當出色。
菠蘿冰

下午茶餐加$8有菠蘿冰。本擔心太甜,卻喜出望外。只帶微甜,是菠蘿的甜,不只是糖漿的死甜。杯裡很多菠蘿,又爽又多汁,不是罐頭菠蘿,帶淡淡的甜。解渴之選。
菠蘿冰
食物、環境、服務,各方面都滿意,都幾驚喜。還有很多菜式都有興趣,值得再來。
2017-02-04
  • 古法焗豬扒飯
  • 鴛鴦蝦多士
2017-02-03 246 views
平時出街食飯,好少會兩個人拍拖食飯!早幾日他就約我去伙伙餐廳!聽個名意為係茶餐廳!因為茶餐廳坐得唔舒服點知環境都好舒服地方又大!今日係黎食晚餐,叫左一份廚師沙律!做頭盤,一份set dinner牛扒,一份沙樂美腸pizza !廚師沙律都好足料,有雞肉,牛肉,芝士,沙律菜,仲有個千島醬!味道都 都唔錯牛扒5成!配飯!但又有薯條,配黑椒汁!正仲有杯餐飲!Pizza10吋,兩人人食剛剛好!兩個人拍下拖傾下都幾好的選擇!坐得舒服,又唔嘈👍🏻👍🏻👍🏻
平時出街食飯,好少會兩個人拍拖食飯!
早幾日他就約我去伙伙餐廳!
聽個名意為係茶餐廳!因為茶餐廳坐得唔舒服
點知環境都好舒服地方又大!
味道都 都唔錯
牛扒5成!配飯!但又有薯條,配黑椒汁!正仲有杯餐飲!
Pizza10吋,兩人人食剛剛好!
兩個人拍下拖傾下都幾好的選擇!坐得舒服,又唔嘈👍🏻👍🏻👍🏻
2016-12-18
Type of Meal
Dinner
2017-02-03 1378 views
要吃懷舊港式西餐, 通常來來去去都是那三兩間的老牌餐廳. 不過, 最近從網上得知開了間新餐廳, 主打舊菜新吃. 跟家中兩老商討後, 決定前去一試, 順便提早團年.這間伙伙餐廳位於灣仔商廈內, 位置比較偏僻. 星期日的夜晚, 食客不多. 餐廳裝修走懷舊風,  座位十分寬敞, 坐得舒服.打開厚厚的餐牌, 包羅萬有. 懷舊食物和飲品一應俱全, 菜式種類繁多, 由冰室的到高級餐廳食物也有供應, 令人花多眼亂!海鮮拼盤 ($448/小)拼盤內的海鮮, 據說是每日由香港仔魚市場送來的, 所以很新鮮. 拼盤內包括龍蝦、花蟹、東風螺、鮑魚、大蜆、大蝦. 以玻璃盤冰鎮上,  所有海鮮都已經煮熟. 雖然兩老平時偏愛海鮮熱食, 但這個也不錯, 海鮮新鮮, 而且啖啖肉! 龍蝦、花蟹、鮑魚、大蜆、大蝦都比平時吃到的大隻, 肉質鮮嫩, 食味不俗. 平時吃新鮮海產, 都不會蘸任何調味品, 最能吃到它的鮮甜味. 餐廳提供的醬汁中, 個人認為綠色的泰式醬最好, 入口帶微辣, 不會蓋過海鮮本身的鮮味;  中間的日式芥辣跟豉油, 是安全又大路的選擇; 紅色的醬汁帶微酸味, 味道也很特別.經典羅宋湯 ($68)十分足料的湯,
海鮮拼盤 ($448/小)

經典羅宋湯 ($68)

十分足料的湯, 有洋蔥, 紅蘿蔔, 紅菜頭, 牛肉, 西芹等等. 湯較稠, 味道濃郁, 根本不用落胡椒粉, 也十分美味, 不是一般餐廳的水汪汪羅宋湯可比擬.
法國紅酒燴牛尾 ($178)

看起來只有一小碗, 但內裡卻放了五大件牛尾.
牛尾煮得夠腍又入味, 筋位也煮得夠腍. 配菜洋蔥和紅蘿蔔也十分入味, 牛尾汁很濃又香, 用來拌飯一流! 是近年來吃過最美味的紅酒燴牛尾.
鴛鴦蝦多士 ($58)

又一懷舊美食. 所謂鴛鴦, 其實是蝦多士上有沒有芝麻而已. 新鮮炸好的蝦多士, 香脆又不油膩; 蝦膠夠厚身, 而且佈滿整片多士. 配上微酸的他他醬, 更添美味.
燒沙甸魚 ($128)

吃燒沙甸魚 通常都是在澳門的葡菜餐館, 在香港吃則少之又少. 一碟有三條大沙甸魚,  肉質結實又沒有腥味, 加上燒烤香味, 比在澳門吃到的還要好!
鴛鴦薄餅 ($168)

點菜時問過是厚批定薄批, 侍應說是薄批.  不過, 上枱時發覺其實是介乎厚與薄批之間的厚度, 所以吃起來也頗飽肚. 鴛鴦薄餅可在指定款式中選兩款口味,  巴馬火腿份量不多, 所以味道不鹹. 反而大啡菇的菇味不俗, 菇身不會焗乾, 加上頗厚的水牛芝士, 味道意外的好.
北海道奶凍 ($48)
吃過薄餅後已經頗飽, 不過吃甜品從來都有另一個胃, 就算多飽也吃得下! 點了一冷一熱的甜品分來吃. 北海道奶凍賣相不錯, 頂上還加了朱古力碎和藍莓, 士多啤利. 奶凍的奶味濃郁, 但口感一般幼滑而已.
法式焦糖布丁 ($ 68)
焦糖布丁的焦糖層較厚身, 要用點力才可以篤破. 布丁蛋味濃郁而幼滑, 不會太甜.
鹹檸七

老爸說有點喉嚨乾, 見有鹹檸七這種甚少喝到的懷舊飲品, 當然不會放過! 鹹檸七用上了鹹檸檬, 加上七喜汽水. 入口鹹中帶甜, 喝後喉嚨很舒暢, 老媽說喉嚨痛喝它最好!
餐廳的侍應有禮, 不時會主動介紹食物. 這餐懷舊團年飯, 大家也吃得滿意又滿足!
$400 (Dinner)
Celebration
Chinese New Year
  • 鹹檸七
  • 鴛鴦蝦多士
  • 法國紅酒燴牛尾
  • 羅宋湯
  • 海鮮拼盤
2017-02-02 338 views
一向對港式西餐情有獨鍾,去過幾間老牌港式西餐廳,都覺得似吃一份名氣。碰巧上次去日熹樓,留意到樓上原來有一間伙伙餐廳,這晚就和男友一起試試!餐廳雖然歷史不太悠久,但餐廳明顯在佈置上花了不少心思,真皮沙發、昏暗的燈光,還有舊式留聲機,充滿懷舊色彩之餘,亦很有格調,完全不落俗套。打開餐牌,食物種類極多元化。一些典型的港式小食、餐湯、到海鮮、牛扒、pizza,以至all day breakfast、egg benedict都有,看得我花多眼亂。為食男友見到海鮮立即雙眼發光,那就點一個招牌海鮮拼盤(2-4人用,$448)吧。乍看價錢好像略貴,但見到成品有龍蝦、鮑魚、花蟹、海蝦及花甲,而且每樣都色澤新鮮,就明白真的一份錢一份貨。鮑魚最令我驚喜,size有手掌般大,肉質非常爽口彈牙!餐廳也十分細心,預先替龍蝦切開,輕輕一叉,整條龍蝦肉就可以輕易起到,能夠啖啖肉,龍蝦控的男友自然最滿足。花蟹亦鮮味十足,蟹膏豐腴。經理表示所有海鮮都是每天新鮮由香港仔魚市場運到,而且他們因為和漁市場相熟,所以確保食材是最新鮮最上乘。酥皮龍蝦湯($98)酥皮湯簡直是我的童年回憶,小時候去餐廳最開心的莫過於有酥皮湯喝!這酥皮

酥皮龍蝦湯($98)

酥皮湯簡直是我的童年回憶,小時候去餐廳最開心的莫過於有酥皮湯喝!這酥皮龍蝦湯和連鎖店飲到的完全不同,做得很薄很鬆化,所以吃完整個酥皮亦不會覺飽滯,酥皮帶點牛油香,龍蝦湯亦鮮甜濃郁,還有幾隻彈牙的龍蝦肉在內,真材實料。

瑞士汁雞翼($88)

瑞士汁雞翼相信是港式西餐的代表食物吧!一客6隻,每隻都光澤亮麗,塗滿瑞士醬汁,立即拿了一隻試試,雞 皮滿是瑞士汁的甜香,雞肉嫩滑入味,瑞士汁香甜惹味,甚有水準!
鹹牛脷($88)

鹹牛脷這菜式在香港已經買少見少,難得見到,當然一試!值得一讚的是餐廳擺碟一流,賣相極佳,令人食指大動,4大片鹹牛脷經醃煮過後,變得軟腍,肉質一絲絲容易分開,配上帶點酸甜的醬汁,更為提味,不過如果牛脷可以提升咸香就更好了。

美國頂級肉眼扒(12安士) ($428)

肉眼扒以木板上,配有燒汁和黑椒汁兩種醬汁選擇。肉眼扒部分的牛味雖然不算十分鮮濃,但勝在口感肉嫩柔軟,做得要求的五成熟。伴碟的薯條亦不錯,薯蓉填滿在內,炸得外脆內軟。值得一提的是餐廳除了常見的肉眼扒、牛柳和西冷,還有極為罕有少見的戰斧扒!戰斧扒帶骨,所以牛的鮮味和肉味都會濃得多,可惜重1KG起,如果有多些人可以分享一定要提早預訂呢!
吃牛扒最好當然配紅酒。碰巧餐廳正進行推廣,6pm後消費滿$380以上即送紅酒一支,門檻甚低。奉送的紅酒不是太大支,但我卻覺得更適合我們二人純粹想要點酒精的心情。少少紅酒,配上美食,樂事也。
整體水準不錯,與其他老字號比較絕不遜色,喜歡懷舊氣氛的可以來一試!
2017-01-17 1462 views
放縱好多時我會設於最期日,感覺上時間多一點來得閒一點、朋友聚會好多會揀晚上,而我卻偏要人棄我取,獨愛下午日光好像慷慨多點。。。全座商厦戶戶差不多都是食肆,少啲Power都難競爭、 質素固重要大廚手上魔法也是不能缺~中檔餐廳格局感覺上港式餐廳進化版, 上至扒類下至意粉、下午茶,猶如往事英國藉民下老餐廳風格轉變為2017現代版~主菜上有紅酒燴牛尾,咖喱虎蝦、黑松露金目鱸魚枊,今回我們想試試海鮮所以二話不說便要來海鮮拼盆一個二人吃剛好,選擇性有大小份量隨個人心水,公正之排陣下顯得分外靓仔、,龍蝦、花蟹、東風螺、鮑魚、大蜆、同蝦...白灼清蒸最食到原始味道,個人喜歡沾上最原本日式芥辣跟醬油,其次選擇泰式醤、龍蝦、花蟹、鮑魚爽口非常亦超大件頭,烹煮火路恰好不至過嚡變韌這點最為欣賞,大蝦肉質亦非常爽身彈口、硬要挑剔我會多心點如果換上「虎蝦」,貴精不貴多,少一隻份量或者會多一份滋味~從殻中抽出之一大條厚龍蝦肉,實在太爽~東風螺不是不好只是個人較為覺得適合濃味烹煮,換上兩口元貝可能更有睇頭、時令海鮮其實又起能盡如人意,不過這份海鮮已算交到功夫~這份龍蝦包早已在餐牌上云云食物中最為引誘我,包身外型恍如B

海鮮拼盆
從殻中抽出之一大條厚龍蝦肉,實在太爽~

時令海鮮其實又起能盡如人意,不過這份海鮮已算交到功夫~
這份龍蝦包早已在餐牌上云云食物中最為引誘我,包身外型恍如Baguette但入口質感比其鬆及脆口,脆身之上塗上薄薄牛油香,加上混合好酱汁快滿瀉之龍蝦肉、論賣相以經無得輸,放入口嚐嚐蓋不住的龍蝦鮮在酱汁內暖暖滲溢,加上脆脆薄炸煙肉不錯,沒有令廚娘老花鏡跌落枱上,配合剛炸熱薯條、值得一推~
剛炸好熱薯條很香口
龍蝦包
情有獨鐘羊固不作它選,一個三支骨羊鞍正合口胃,要求七成熟度質地,上枱也沒有失望、沒有黏牙的熟度,濃郁入味哪又要沾上可等汁? 答實是不需要,輕輕的調味再加上火路準繩又何需那麼多複雜,Delicious~
三支骨羊鞍
三支骨羊鞍
結尾已是滋足又滿足,再無甜品需索性、

來杯地道港式咖啡,雖則貌不驚人但入口非常醒神~
胃就只得一個,多心的墨西哥辣肉pizza,龍蝦蟹籽闊條麵、

和牛芝士漢堡、燒豬仔骨等我,我定必從返。

☆附上當日影片, 如要睇片可坐定定在大電腦前、手機暫不適用。☆

2017-01-16 569 views
最節,諗住唔好同人逼,所以揀食西餐。咁啱最近公司付近開咗間上樓的港式西餐,應該啱我丫爸口味,所以就揀咗佢。開頭都驚唔知會唔會好似其他D“港式西餐”咁D肉醃到淋曬咁,好彩完全唔係個回事!質素仲拍得住正宗D西餐!經理特别介紹,海鮮拼盤,話每日新鮮由香港仔魚市場攞番嚟,同出面的 seafood platter 好唔同!一嚟到,嘩咗一聲,因為見到有鲍鱼,有花蟹,有花甲,有龍蝦,有蝦,數量都唔少,同D款式好特别,係一D喺港色酒樓先會見到的海鲜,同埋最重要係佢全部都係熟的!啱晒我丫爸同埋我其實平時唔會叫 seafood platter, 就因為唔鐘意生蠔,呢個啱哂。再嚟就廚師沙律,青菜配D芝士條,配火腿及,雞肉,牛肉條,口感夠特别!再到主菜啦,燒原條美國牛肋骨!D肉燘到淋晒,再燒!肉汁非常之香!完全唔覺有落過鬆肉粉之類!但我想講,我對佢個脆脆薯條念念不忘!!條薯條外層有層脆脆,超級好味!會食唔停口的!!!再叫多個三文鱼 pizza, 多料,多醬,出嚟熱辣辣! 我地4個人食到呢一刻已經好飽,有好多都想試就要等下次。呢到無論D裝修同格局及食物選擇絕對適合一家大细嚟食!會再嚟!
最節,諗住唔好同人逼,所以揀食西餐。

海鲜拼盤
廚師沙律
牛肋骨
再到主菜啦,燒原條美國牛肋骨!

煙三文鱼 pizza
再叫多個三文鱼 pizza, 多料,多醬,出嚟熱辣辣!

我地4個人食到呢一刻已經好飽,有好多都想試就要等下次。
呢到無論D裝修同格局及食物選擇絕對適合一家大细嚟食!
會再嚟!
2017-01-14
$250 (Dinner)
海鲜拼盤
廚師沙律
牛肋骨
煙三文鱼 pizza
  • 煙三文魚薄餅
2017-01-14 437 views
灣仔有間叫做伙伙餐廳, 琴日早咗返工,喺杜老誌道有間食早餐, 廿零蚊起。 是但上去試下 啦,見到都幾多人,又播住收音機,可以聽吓新聞都幾Ok喎!叫咗個沙爹牛肉出前一丁同凍大杯港式奶茶,食落幾好好味, 轉出前一丁凍飲又唔駛加錢,30蚊落樓……抵抵抵。仲有好多款式早餐嘢食 ,跟住見到條經理, 佢話你第一次黎,我哋已經有早餐招呼灣仔上班一族 ,又有午餐 ,下午荼晚餐。有沙律有湯有主菜有埋杯嘢飲 都係50零蚊起, 仲有九折😁 真係得閒就想去上去坐下,地方又大坐幾内都得,下次约客食飯,靜靜地慢慢傾都得!