2018-08-06 1373 views
金牌豬扒飯餐連凍飲 + 煎蛋 ($60)評分:5/10.簡單啲講,呢個咁出名嘅扒飯,真係得個名,真係無謂試。豬扒數量有好多塊 (當然都係由一塊大嘅剪出黎嘅),但質素好參差。肉質好乾同鞋,就算係近骨嘅位都系咁真係唔明點解可以炸得咁惡劣。個醬汁亦都有啲奇怪,可以搵到未變番流質之前一舊舊鼻涕狀嘅凝固咗嘅醬嚮碟飯入面。隻煎蛋亦都非常細隻。出面街求其搵一間豬扒飯嘅肉質都可能好過佢哋。總之就唔明點解咁嘅餐廳都可以出
金牌豬扒飯餐連凍飲 + 煎蛋 ($60)
評分:5/10.

金牌豬扒飯餐+煎蛋

金牌豬扒飯餐+煎蛋

2018-08-05 995 views
朋友話呢到既豬扒好出名,今日去開上環就黎試下上午10點左右黎到,完全唔洗等位店員伯伯見我地好熱,帶我地坐近冷氣位拎餐牌黎既時候又有介紹下野食見我地揀左好耐又走黎講下邊款多人食咁幾有人情味呢到最出名係豬扒飯,但咁早食飯唔係幾慣所以決定試下豬扒包(連飲品)$41即叫即整,面包軟熟豬扒都幾大塊,厚身,煎得幾香,肉質嫩醃得好惹味,有咬口而唔會太乾,有肉汁配埋沙律醬同番茄,中和肉類既油膩感同時叫左一份蛋牛治,都算大份十幾蚊黎講質素唔錯朋友叫左一杯熱奶茶,店員會落埋糖,好貼心係好有人情味既懷舊小店

店員伯伯見我地好熱,帶我地坐近冷氣位
拎餐牌黎既時候又有介紹下野食
見我地揀左好耐又走黎講下邊款多人食咁
幾有人情味

呢到最出名係豬扒飯,但咁早食飯唔係幾慣
所以決定試下豬扒包(連飲品)$41

即叫即整,面包軟熟
豬扒都幾大塊,厚身,煎得幾香,肉質嫩
醃得好惹味,有咬口而唔會太乾,有肉汁
配埋沙律醬同番茄,中和肉類既油膩感

同時叫左一份蛋牛治,都算大份
十幾蚊黎講質素唔錯

朋友叫左一杯熱奶茶,店員會落埋糖,好貼心
係好有人情味既懷舊小店
2018-04-06
2018-07-11 1469 views
一般豬扒麵都會成件上,但科記就會好用心地張啲帶骨的豬扒碎上,喜歡食骨的你就一定要來試試,但我個人就比較喜歡肉多一點的就不會再有下次了。單點一個麵,成為40元正。
2018-06-28 1743 views
都唔係第一次去,不過每次都等好耐。有時係大排長龍,今日好彩無排長龍,但都等左半個鐘,我係講個豬扒飯。出餐速度真係世界級⋯所以趕時間趕行程既朋友千祈唔好去。講番正題,午市有餐,但最好食既豬扒菜飯無餐,淨豬扒飯係有啲dry,跟餐既飲品同老火湯都係二揀一,又係食客的抉擇,豬扒飯跟湯$61,如果散叫豬扒菜飯跟湯就要$71,如果要加埋杯凍檸,完美combo就要$88.....有點貴了。凍檸以前飲過,正常好飲。豬扒係好食既,應該係老抽整,不過平凡見真章,係對得住金牌個名,你俾枝老抽我我都整唔到。嗰日去個湯係亮點,海帶水草湯,真材實料,清熱一流。會唔會再去,得閒都會去翻尋味既。

凍檸以前飲過,正常好飲。

嗰日去個湯係亮點,海帶水草湯,真材實料,清熱一流。

會唔會再去,得閒都會去翻尋味既。
豬扒飯
海帶水草湯
豬扒飯
海帶水草湯
第一次忍不住要写评论! 非常非常非常非常的无语😓未到十二点半到,有位一到马上落单也要等超过一个小时, 然后继续告诉我还没有做! 还要不能催! 隔壁迟到我的人都已经吃完了! 我去问老板、 还不断跟我说,-:1?pghttt谁叫你叫菜扒饭,你就等等咯! 天! 等了一个小时还说是我自己 的问题! 东西再好吃也没有必要回去了! 还没有做我的单还要不能催! 东西是好吃, 问题要不要等那么久呢? 要这样么?有心理准备等一小时!  有心理准备等一小时! 还要被人说! 我后来直接额走了去隔壁磅太太打包了个饭。5分钟就弄好!
第一次忍不住要写评论! 非常非常非常非常的无语😓
要这样么?有心理准备等一小时!
2018-06-12
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2018-05-20 1438 views
聽同事介紹,第一次去食。搬黎西營盤既正係多小店,行上荷李活道多gallery,感覺好舒服。當大家著靚靚咁黎各店朝聖,我就街坊訓醒look搵食,爽。店面乾淨。早上8點幾去食,感覺上去呢d咁出名既老店會態度好差,未成為老街坊既我第一次食真心唔知早餐有無得食豬扒果d就戰戰兢兢問下早餐有咩食(驚俾人好惡咁話),但個伯伯(睇食評話係家庭經營:咁應該係阿爸/唔知第幾代傳人)態度好好俾左個餐牌我睇,佢話十點後先有飯,建議我叫豬扒包。豬扒好香脆,有食評話好油我又唔覺wor,不過又可能跟飯先油都未定,份量都算大塊,大家樂早餐d豬扒三十幾蚊先細塊呢。包都好脆。但整體份量唔大,不過我食得姐,我食多半個都仲得,平日早上去既好係可以避開非街坊朝聖既人流。茶飲叫左茶檸茶,佢問我要唔要糖,我仲話我要熱,原來佢地會落埋糖落熱飲的。
聽同事介紹,第一次去食。
俾左個餐牌我睇,佢話十點後先有飯,建議我叫豬扒包。豬扒好香
豬扒包
豬扒包
2018-05-19 894 views
上月週末,嚟咗呢度試牛多同豬飯。牛多可以,豬飯普通。牛多即叫即做,最出色係非常香脆嘅多士,而肉則是普通水平,沙嗲味濃。豬飯唔算係上品,有好奇心可以一試。環境方面,屬有咁多客塞咁多客嘅格局。呢種以客制客嘅手法,搭枱超迫,係香港一啲都唔罕見。如果你帶埋背包入去,要做定抱住背包嚟食嘅心理準備,頗為吃力。整體嚟講,以一間咁出名嘅傳統茶記嚟講,價格尚算合理,有牛多食而環境頗差。下次再嚟,我會encore牛多。

Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
  • 牛多
2018-04-21 1514 views
一直以嚟都知道屋企附近有間叫做科記茶餐廳, 但係佢星期日唔開,星期一至五我又要返工, 星期六又成日排長龍, 一直以嚟都冇試過。 今日朝頭早十一點瞓醒, 懶懶閒閒唔想行咁遠, 就決定去科記試下佢嘅豬扒飯。去到門口, 一如以往有條人龍, 但排五分鐘左右就有位啦。 睇下個餐牌,其實係上環西環嚟講,呢間舊式茶餐廳都唔係特別平, 一個飯大約要五十零蚊仲要唔包嘢飲。我同家人叫咗一個豬扒飯餐包嘢飲, 同埋時菜牛肉麵。 嚟到之後,試咗一啖豬扒, 第一啖都覺得幾香口,但係食落覺得有啲鹹,食完好口渴。時菜牛肉麵其實都係一碗普通嘅茶餐廳麵,冇乜特別。 其實我覺得值得排隊食嘢係佢嘅人情味, 因為荷李活道一帶嘅舊式茶餐廳買少見少。最後總數係94蚊, 我哋兩個人去, 嗌咗一個飯,一個麵連一杯嘢飲。 環境唔容許你坐好耐, 因為一直都有人排隊。 如果下次想食茶餐廳, 我諗我都係會去返中上環其他老字號茶餐廳, 例如瑞X咖啡室,海X咖啡室 同 孖X 茶餐廳。
, 就決定去科記試下佢嘅豬扒飯。

2017-12-23 2623 views
又一間隱世豬扒飯,因為位置好唔起眼,唔經過見到有人排隊都唔會知原來有間咁既餐室,排長龍,排左15分鐘,入到去落完單都等左20分鐘。因為實在太多人。咁岩坐我對面既就係一個年長的伯伯,同佢吹水原來佢就係老闆科記。(應該係)-佢話佢地係即叫即做,熱辣辣先好食,佢既宗旨係要做到最好。就係呢個做飲食既態度就值得比佢like佢😭呢個伯伯好正啊~(雖然真係等好耐)-個金牌豬扒飯豉油醃製,肉質嫩口肥瘦適中,另外加太陽蛋,再淋上少少甜豉油,配埋熱辣辣白飯底,好鬼死正!個個凍奶茶,茶底勁香、奶好滑😭好好飲。同日搭枱個個姐姐仲教我飲奶茶,要飲熱既奶茶先到真正好味既奶茶!仲交流左好多佢個人既故事,有緣再見👋🏻

金牌豬扒飯加蛋

金牌豬扒飯加蛋
  • 金牌豬扒飯
2017-12-04 1908 views
又到左慰勞辛勤工作既午飯時間,真係好想食科記豬排飯,突然又有飯腳一齊吃飯,立即叫佢去排隊,好在朋友早到,等左5分鐘就已經有位。 科記豬排飯,食飯食風味,坐係門口既白頭翁才是真招牌,未食飯見到佢都開心,老當益壯,好似見到活寶貝咁。講返個飯,豬排真係一流既港式質地,由於店內人員年紀都有返咁上下,調味係重手既,食開淡味既我都係講明少醬油先岩食,再加隻流心蛋,個種滿足感,真係無法用筆墨形容。 杯奶茶也好好飲,點解科記可以咁完美。 滿足食完午餐又可以有力量返去笑啦。

• 豬扒飯
2017-11-22 2211 views
今天在附近工作,下午約兩點才有空吃飯😭我猜這個點應沒太多人在科記吃飯吧(👈🏻不知是什麼邏輯😂)豈料店內已坐滿,到達後仍需排隊😭幸虧我只是一人,伙記很快為我安排🙏🏻我一大早已想點蕃茄豬扒飯配老火湯😍誰知伙記說蕃茄已賣光,老火湯亦售罄😭我只好下單一碟豬扒飯......我沒叫飲品,不是套餐,所以共$45😀我怕吃不完,所以我叫了少少飯,結果真是剛剛飽✌🏻醬油汁很香,送飯一流;豬扒肉質鬆軟,並不黏牙👍🏻題外話:吃飯時,我聽到又有人想叫豬扒飯吃,豈料伙記說飯已售罄😱可點麵食......

我沒叫飲品,不是套餐,所以共$45😀

2017-10-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$45 (Lunch)
2017-11-05 1442 views
青菜豬扒飯($57)價錢貴了點~豬扒味道挺香口,菜亦很多飯是少了點;看見隔離客食的厚多士($11)都不錯,熱奶茶($14)價錢又合理噃;位置是隔涉了點,但不起眼的地方會有客人不時在門外排隊,證明有一定吸引力.
青菜豬扒飯($57)價錢貴了點~豬扒味道挺香口
2017-11-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 金牌豬扒飯
2017-09-05 1406 views
依排學攝影,常常會去上環的攝影聖地周圍影相。為了有充足時間影相,食方面以快靚正為準則!今次約了朋友做攝影模特兒,她建議在科記吃午餐,她說這裡的午餐很好吃。豬扒飯上枱,驟眼看沒有什麼特別,先吃一塊豬扒,不得了,很好吃。調味恰到好處,豬扒鬆軟有肉汁,連飯也很好吃。結果,我將成大碟飯都食曬!我一定會再來光顧,支持小店。

金牌豬扒飯
住附近,鍾情於呢度嘅豬扒麵,所以定期都會黎下,平日要排隊同埋好早收,平日收4:30pm,星期六收3:30pm,星期日唔開,好彩我兩點幾嚟到,差啲唔記得星期六佢收3:30,兩點幾嚟到嘅時候已經冇人,唔使排隊可以即刻坐真好。首先叫咗個厚多士,奶占多,好厚身,有口感,好味!!凍鴛鴦,好地道,好香~一如以往叫我鍾意嘅蕃茄豬扒麵再加蛋,個麵係「超力麵」係平時其他茶餐廳冇嘅嘢,好幼滑,看似簡單嘅食物,其實煑得軟硬適中啱啱好都要好有技巧,一食就知好熟手專家~ 個番茄湯底雖然無勝香園濃郁,但佢都有佢嘅特色好味!!個豬扒解釋唔到點解特別好味,湯麵加埋蛋絕配。下次想試個豬扒飯同埋例湯,會再encore!!

首先叫咗個厚多士,奶占多,好厚身,有口感,好味!!

凍鴛鴦,好地道,好香~

下次想試個豬扒飯同埋例湯,會再encore!!
2017-08-05
Tea
  • 蕃茄豬扒麵
  • 厚多士
因有位外國朋友與女友來香港旅遊,所以決定帶他們到上環看看香港的舊建築物和活化的PMQ。朋友嚷著要去科記吃豬扒,説在飛機上看了本關於香港的旅遊雜誌,介紹有位醫生開了一間岀名吃豬扒飯的茶餐廳。我聽得一頭霧水,身為土生土長的我竟然連科記也沒聽過,慚愧的我也只好帶他們去吃吃午飯。雖説是午飯,但當我們到達時已快三時,而門口竟然排了人龍,十分誇張!我們也等了20分鍾以上,雙腿也被蚊子咬了好幾啖,又痕又熱的感覺很不好受。我們一坐下便立刻點菜,我點的鮮茄豬扒麵先到,其餘三位等了很久很久的 (很久是指半小時以上) 金牌豬扒飯也沒有,催了三次才到。而我的麵早已稔了。因為我的鮮茄豬扒麵 ($44) 攞放上一段時時,所以我也不想評論公仔麵的質素。雖説是鮮茄,但湯底一點也不濃郁,還十分稀。連蕃茄肉也沒有,只有數塊蕃茄皮而以。豬扒倒是不錯,厚肉又入味,但非煎得香脆令人有點失望。他們的金牌豬扒飯 ($45) 份量也不少,新鮮煎岀來的豬扒教辣辣很好吃。其他人也會加隻煎蛋,看起來好像很美味。另外我們還點了個厚多士 ($11),即叫即製的厚多士果然好吃,烤得夠脆又熱,加上厚厚的花生醬和煉奶雖然邪惡但卻十分美味,連外國朋友

另外我們還點了個厚多士 ($11),即叫即製的厚多士果然好吃,烤得夠脆又熱,加上厚厚的花生醬和煉奶雖然邪惡但卻十分美味,連外國朋友也大讚好吃。我唯一意見就是花生醬如果是有一粒粒花生碎在裡會更好吃。
走時看見小貓剛睡醒了呵呵~

2017-07-15
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)