2017-05-21 804 views
看過報刊的介紹,特來試一試itn39!一入門,黑面,安排座位,黑面,一看餐牌,俾價錢嚇一跳!星級酒店價錢!點心樣子可愛,柚子蝦餃,不錯,有柚子香氣,蕃茄旦蝦餃,皮頗厚,味普通!🐷嘜叉燒包,cute , 叉燒oK,但汁液少,乾!櫻花玫瑰花,樣子有找襲之疑,皮厚,豆沙很小份量!反之,麻醋拌麵,精彩,面清爽,份量足,$39,擔擔面,味道不錯!最後一提,不斷播放全部已經逝去歌星的名曲...Leslie, Anita , George Michael , Whitney Houston !! 有點...
看過報刊的介紹,特來試一試itn39!
點心樣子可愛,
柚子蝦餃,不錯,有柚子香氣,
蕃茄旦蝦餃,皮頗厚,味普通!
🐷嘜叉燒包,cute , 叉燒oK,但汁液少,乾!
櫻花玫瑰花,樣子有找襲之疑,皮厚,豆沙很小份量!
這篇食評拖了又拖,原因係每次想上傳食評之際又再幫襯,之後又要將新品嚐的的菜色加入食評。拖到今天,不知不覺已經幫襯了三次,實在不能再拖下去,都係時候完成這篇食評了。除了返工食晏及平時夜晚唔想開爐煮飯的日子,甚少會光顧同一間餐廳超過一次;去了「盈福 28」三次,原因簡單:位於最愛流連的銅鑼灣、性價比高兼好味道、易搵位。第一次幫襯已經是去年10月,餐廳剛剛開業唔夠一個月,揀中它完全因為背景:由「盈福小廚」主理。雖然「盈福小廚」也只有兩年歷史,但烹調的傳統粵菜質素的確相當出眾;「盈福 28」價錢又唔算好貴,很自然地對「盈福 28」增添信心。英文名叫「Fortune Young」,顧名思義走年輕新派路線,裝修風格、定價及菜式也較親民。類似格局的粵菜小館近年開了多間,隨口數得出的有「飲茶」、「唐宮小聚」、走型格路線的「龍麵館」等。比較起來,「盈福 28」的裝修風格算是較為平實了;但開放式廚房一定不能缺少,還要有兩個,一個負責蒸籠點心、另一個負責鑊氣小炒。講起這類新派粵菜小館,造型獨特精緻的廣東點心當然是不能缺少的一環。最初將這類造型點心平民化的應該是「鴻星」,但效果麻麻;其後迪士尼「晶荷軒」成功地
英文名叫「Fortune Young」,顧名思義走年輕新派路線,裝修風格、定價及菜式也較親民。類似格局的粵菜小館近年開了多間,隨口數得出的有「飲茶」「唐宮小聚」、走型格路線的「龍麵館」等。比較起來,「盈福 28」的裝修風格算是較為平實了;但開放式廚房一定不能缺少,還要有兩個,一個負責蒸籠點心、另一個負責鑊氣小炒。
講起這類新派粵菜小館,造型獨特精緻的廣東點心當然是不能缺少的一環。最初將這類造型點心平民化的應該是「鴻星」,但效果麻麻;其後迪士尼「晶荷軒」成功地將迪士尼人物造型融入廣東點心內,效果出奇地好、同時保留了點心的原味;其他粵菜酒家相繼開始仿效。近一兩年,「飲茶」「唐宮小聚」將公仔造型點心進一步發揚光大,「盈福 28」更加大力推廣。
曾經在另一間小館吃過特別造型的流沙奶皇包事,包身鬆軟、餡料流沙、味道正宗,點心的原味絲毫沒有受到影響。刻意叫籠柚子蝦餃($49)試試,事實證明特別造型點心只適合應用在包點,將這種制作方法運用在其他講究皮薄餡靚的點心,效果實在差強人意。
柚子蝦餃
將蝦餃造成紅皮西柚的模樣的確十分得意,再加上一小棵薄荷葉,像真度更高,造型分爆燈。咬落去就有點失望了。蝦餃皮的確有淡淡的柚子香味,但澄皮太厚;蝦肉餡料缺少了筍粒之餘,更加是散開了、兼且與澄皮完全分開,蝦肉也不夠爽口、稍欠鮮味。為了遷就造型而弄厚了澄皮,等同放棄了蝦餃本身的原味,將味道放在次要位置,這種本末倒置的情況,實在不值得欣賞。
金沙蘿蔔糕($59)又是賣相取勝的點心,12粒蘿蔔糕切成大小均一的小丁方,並堆砌成金字塔;再加上均勻的金黃色,未食已經垂涎三尺。
金沙蘿蔔糕
夾起一粒蘿蔔糕仔細看清楚,就覺得有啲唔妥;從握筷子的觸感已經知道蘿蔔糕表面偏硬,缺少了黏糯、腍腍地的特性。蘿蔔糕多了鹹蛋黃的鹹香,本來以為會非常好味,甚至可以與XO醬炒蘿蔔糕分庭抗禮;唔知廚師用了什麼炮製方法,表面是有起沙的口感,但那層鹹蛋黃蓉實在太過乾、太過硬,再加上蘿蔔糕本身又似乎水份不足,越咀嚼就覺得越乾,味道大大打了折扣。
金沙蘿蔔糕
蜜汁叉燒($80)採用的並不是半肥瘦脢頭,整條叉燒一點脂肪都沒有。雖然也夠軟腍,但就是欠缺了那一點點脂肪,總是覺得肉汁不夠豐腴、肉質腍得來不夠鬆化。
蜜汁叉燒
蜜汁叉燒
最近一則新聞提及某間酒樓的鮑魚福建炒飯採用了平價的鮑貝螺,結果被告上法庭並且被判違反《商品說明條例》。其實,很多香港人都清楚中式酒樓的所謂鮑絲、斑腩或斑球,除非菜式定價高昂(應該說是合理價),根本不可能用上貨真價實的鮑魚、海斑或龍躉;只是一般人都接受這個「價錢咁平,預咗係假嘢啦!」的既定情況而不了了之。所以,見到龍井的骰魚($109)的中英文名字明確只是「魚 Fish」,童叟無欺,抵讚!
龍井的骰魚
意念來自蘇杭名菜龍井蝦仁,用了份量不少的龍井茶葉爆炒魚粒,只是茶香唔係好明顯。菜式的另一個創意就是將傳統的斑球切成魚丁,即使一大班朋友分享,也人人有魚食。 魚粒份量夠多,雖然缺少了海斑或龍躉的鮮甜及結實的肉質,但總算有淡淡魚味而不腥、肉質也不粗糙,估計是急凍龍脷柳之類,味道叫做合格;又加入了勝瓜粒,增添翠綠之餘、多了一重爽脆口感。
龍井的骰魚
玉桂香鴿($38)絕對是必點王牌,抵食之餘,BB 鴿夠大隻,熱辣辣、皮脆、肉厚、肉嫰、多汁、入味。
玉桂香鴿(每隻)
玉桂香鴿
多次在其他中式酒樓包括酒店中菜館食過燒乳鴿,肉嫰美味的話就會十分細隻、大隻一些的話就會肉嚡兼流失肉汁;這隻玉桂香鴿的好味程度直逼以乳鴿馳名的「龍華」及已經結業的「楓林小館」,分別之處只在於玉桂香鴿較細隻而已,但價錢實在夠抵。
玉桂香鴿
脆皮牛魔點醬($109)其實即是脆皮牛腩,只不過牛腩切成細細粒,方便一大班朋友分享。無論菜式的中文及英文名稱,都沒有交代什麼醬汁,直到上菜後才知道原來是港式咖喱汁。
脆皮牛魔點醬
牛腩除去了那些包裹在表面的牛脂牛膏後是全瘦肉,中間沒有滲入任何雪花,加上肉質纖維粗糙,雖然牛味超級濃郁,必須長時間慢火炆煮才能夠變腍變軟。脆皮牛魔點醬的炆煮工序做得非常好,牛腩軟腍之餘又沒有過份乾身;之後再切粒、沾上薄脆漿油炸以增加表面的香脆。
脆皮牛魔點醬
雖然是港式咖喱汁,但香料份量刻意調制,味道較為濃烈、更加惹味。除了蘸牛腩之外,用來撈白飯也相當不錯,只可惜當日叫了一個荷花蒸飯,雖然照撈可也,但未臻完美。
荷花蒸飯($99)同樣相當大份,但飯粒稍為乾身、不夠濕潤,未能做到荷葉飯的原意。材料只有小蝦球,雖然份量多,但稍嫌單調;如果可以加入帶子粒、瑤柱絲、冬菇粒及蝦乾會更加好,也不需要很多材料,重點是要增加荷葉飯味道的複雜性。
荷花蒸飯
法式可樂牛仔骨($128)顧名思義用了可樂醃牛仔骨,「法式」兩字則有點不明所以。用可樂入饌算是中菜的半新派手法,利用可樂的碳酸使到肉類變得鬆軟,可樂的糖份也對肉類注入甜味,效果有一點似蜜糖烤肉。
法式可樂牛仔骨
牛仔骨切得夠厚身,食起嚟啖啖肉;煎至七八成熟左右,鹹中帶甜,很懷疑是美極鮮醬油及可樂混合調味的結果。始終是典型急凍牛仔骨,肉味不能媲美 USDA Prime 肉眼,整體來說沒有大驚喜。
法式可樂牛仔骨
堆起成一個小山丘的鮮蟹鉗肉桂花銀絲($138)足以作為炒粉麵飯主食看待,材料有粉絲、銀芽、鮮蟹鉗肉、雞蛋及炸香的瑤柱絲。
鮮蟹鉗肉桂花銀絲
這碟小炒的重點是粉絲炒得乾身、但又不能黏鑊及焦燶,廚師的功夫完全做到這一點;那些一撮撮的蟹鉗肉更是非常鮮甜。如果要找出還有進步的地方,就是粉絲乾身得來未夠軟身(還差少少)及雞蛋未徹底炒成桂花狀態,但其實已很不錯了。
第一次及第三次去「盈福 28」都是食晚飯小菜,唯獨第二次去了飲茶食燒味,可能選擇了錯誤的點心,兩款都是新款做法或卡通造型,賣相雖可以,但味道真的麻麻地;反而小菜的質素相當不錯,雖然不算非常出眾,但以銅鑼灣黃金地段來說,價錢合理、份量算多,論性價比可說超值。貼文時母親節已過,但值得考慮作為父親節家庭飯聚的餐廳候選名單。
三度光顧「盈福28」,每次的自選餐單紙都有點不同,可見廚師相當有心思,並參考了西餐廳的經營手法定期更新菜單,保證帶給客人新意。但中式酒樓獨有的圖文並茂彩色精印菜譜,到底有沒有跟隨更新?
2017-05-07
$120 (Dinner)
脆皮牛魔點醬
玉桂香鴿(每隻)
2017-05-15 430 views
和媽媽在銅鑼灣到處找吃的,在銅鑼灣商場二期下面,見到他們家初夏的優惠,全單八折好像蠻吸引的,因此今晚就試新東西~~整個裝修頗爲decent,座位與座位之間的間隔也蠻大的,整個感覺就是high-end的中菜廳,因此進去時一度擔心過價錢會不會很貴.... 但看過餐單之後頓時放下心來,哈哈哈哈。主食方面,點了兩個媽媽非常愛吃的東西,而她也瞬間愛上....之後一去銅鑼灣,這裡就成了我們喝茶經常會去的地方...第一個令媽媽愛上的就是 自家手抓餅(2件)$48。手抓餅裏面有滿多材料,而且重點是那個餅是非常新鮮,吃起來是熱辣辣的,一口咬下去,餅底的酥脆再加上餡料的香味,我一個人就可以KO兩件,不誇張,哈哈哈哈。再來的是28擔擔拉麵($49)。第一次去的時候,點的是純拉麵款,但下一次再點的是加雲吞版本,兩個都好吃~ 拉麵吃起來彈牙,而且很有咬口。配上惹味的麻醬湯底,帶微微辣,超級好吃(雖然看起來不怎麽樣...)!!!!打著這篇文,肚子一直叫.... 小菜我們也點了兩種,分別是肉跟菜類的。麻滑鱸魚($198),點的時候店員有細心的問我們能不能吃辣,因爲裏面有紅辣椒等等的香料。但其實吃來,並不是很辣哦,反

小菜我們也點了兩種,分別是肉跟菜類的。

麻滑鱸魚($198),點的時候店員有細心的問我們能不能吃辣,因爲裏面有紅辣椒等等的香料。但其實吃來,並不是很辣哦,反而是帶香爲主,因爲裏面有花椒八角等材料,我覺得辣度大約在五小辣左右~魚肉吃起來很嫩滑,完全沒有overcook,而且辣辣的,配飯吃是一流選擇呢!

最後點的是上湯菜苗($78)。這個比預期中分量大很多,是完全滿滿的一整盤。菜苗很新鮮,配上上湯,吃起來更顯其鮮甜味~
總的來說,性價比很高!
2017-04-27
$180 (Dinner)
2017-05-07 330 views
半年前來過,對呢間酒樓留下的印象不錯。時隔半年,昨晚再次造訪呢間創新菜式的酒樓,有喜有憂。喜的是現在食晚飯送每人半只 BB 鴿,顯示出店家的誠意。憂的是點心的賣相沒有以前咁靚了。
2017-05-06
$230 (Dinner)
猛虎咬豬
銅鑼灣開左新式點心餐廳,咁岩做緊8折優惠,就同同事去食喇💜▼粉紅玫瑰($29/1件)🌸 想起了美女與野獸,玫瑰包用了紅菜頭汁整,所以呈現美美既粉紅色,有淡淡既玫瑰花香🌹 冇睇清楚個餐牌,原先我以為佢只係一個玫瑰色饅頭,原來入面係紅豆蓉!喜愛吃甜的,仲可以沾上煉奶食~▼竹炭芝士汪星人($29/1件) 很可愛既汪星人,黑白相襯,影左好多張相先捨得mip開佢 黑色既麵包用左竹炭粉,而餡料就係芝士,腸仔粒同雞肉粒,幾好!▼農場點心($118)可以揀2款蒸點同2款包點 ▼南瓜糯米燒賣(2件)左上 南瓜仔既造型,食落似迷你糯米包多過似燒賣><▼脆皮啤梨(2件)右上 好似咸水角,外層用了綠茶粉,入面係火腿,芝士,口感脆口煙靭,食落外甜內咸,ummm呢款點心不是我的口味>_<▼🐱紫薯喵星人(1件) 用左紫薯做餡料,不會過甜,味道天然 ▼🐷叉燒小豬嘜(1件) 係小豬造型既叉燒包,外層比較厚呀>_<小菜方面就叫左2樣野:▼玉桂香鴿($38) 佢地d小菜都幾吸引,我就揀左乳鴿喇。細心既餐廳已經幫我地預備好手套,食乳鴿呢D野
銅鑼灣開左新式點心餐廳,咁岩做緊8折優惠,就同同事去食喇💜
▼粉紅玫瑰($29/1件)🌸

粉紅玫瑰

竹炭芝士汪星人($29/1件)

竹炭芝士汪星人
很可愛既汪星人,黑白相襯,影左好多張相先捨得mip開佢

▼農場點心($118)可以揀2款蒸點同2款包點

農場點心

▼南瓜糯米燒賣(2件)
左上

南瓜仔既造型,食落似迷你糯米包多過似燒賣><

▼脆皮啤梨(2件)右上

脆皮啤梨(

▼🐱紫薯喵星人(1件)

農場點心
用左紫薯做餡料,不會過甜,味道天然

紫薯喵星人
▼🐷叉燒小豬嘜(1件)

叉燒小豬嘜
係小豬造型既叉燒包,外層比較厚呀>_<

小菜方面就叫左2樣野:

▼玉桂香鴿($38)

玉桂香鴿
佢地d小菜都幾吸引,我就揀左乳鴿喇。細心既餐廳已經幫我地預備好手套,食乳鴿呢D野當然要大口大口用手食先滋味,乳鴿皮脆肉嫩,肉汁juicy~

▼金絲湯翡翠($79)

金絲湯翡翠
平時番工少食菜,叫左個菜清清腸胃
上面係炸金菇,口感特別,上湯夠味!

最後叫多個中式甜品收尾

▼桂花陳皮梨($59)

桂花陳皮梨($59)
雪梨腍中帶爽,清香得黎潤喉!

呢間餐廳好岩相機食先,樣樣點心都好精美,但價錢有dd貴,味道中等唔算好特別,但而家就有全單8折,變相抵食左👅
$220 (Dinner)
紫薯喵星人
金絲湯翡翠
桂花陳皮梨($59)
事隔半年再幫襯,仍然保持水準,唔錯唔錯不得不提提信玄米茶好飲,有米味,又香。可以清一清口腔再食下一道菜。豬手爽口,醬汁加埋蒜蓉夠味兼惹味包點唔錯,雞包略嫌失色,無乜餡料,紫薯唔錯黑蒜蒸雞,第一次食黑蒜,感覺還可以,整道菜睇落吸引,但雞蒸過龍,「鞋」口鮑魚荷香雞飯,幾好食,唔油,飯粒粒粒分明,調味剛好,以為有荷葉香氣,點知無,不過個飯真係幾好食,荷葉呢家野當裝飾天真以為荷葉下面有雞開頭無為意雞粒係飯入面黎到必點菜式,玉桂香鴿,依舊好食,肉嫩多汁但係今次覺得皮唔夠脆呢個絕對建議要嗌黎食,椰汁南瓜香芋,堅好食,芋頭夠粉夠淋,南瓜煮得夠淋,最最最正係個汁,椰汁香到暈,椰汁好夠味,超正!對於餐飯整體黎講,滿意+滿足
事隔半年再幫襯,仍然保持水準,唔錯唔錯

不得不提提信玄米茶好飲,有米味,又香。

可以清一清口腔再食下一道菜。
豬手爽口,醬汁加埋蒜蓉夠味兼惹味
包點唔錯,雞包略嫌失色,無乜餡料,紫薯唔錯
天真以為荷葉下面有雞
開頭無為意雞粒係飯入面
黎到必點菜式,玉桂香鴿,依舊好食,肉嫩多汁
但係今次覺得皮唔夠脆

對於餐飯整體黎講,滿意+滿足
  • 椰汁南瓜芋頭
2017-04-14 383 views
一家大細又想係銅鑼灣既鬧市好好咁坐低食野, 而且又要岩晒中小朋友既口味真係好難銅鑼灣盈喜28真係一個唔錯既地方, 食物質素好之餘, 坐位又闊又舒服, 場內裝修別樹一格豬仔大愛呀無論係外觀又或者食品質素, 必點猛虎包包, 入面既五花腩入口即溶, 味道十足加上酸菜作為點綴, 減輕負擔感, 吃下一整個都不會覺得油膩相信小朋友同大人都會好鐘意非常有創意.盈福小炒相信是店肉得意之作吧要不就會把自己的招牌拆了吧一於試一試, 小炒由芽菜, 榨菜, 大蝦, 魷魚, 蝦干及九菜花等等材料大火炒起, 火口十足, 而且酸酸甜甜, 十分開胃. 店員細心的介紹菜式, 更令食客食指大動聽聞是盈福的最就新菜式豬仔大讚而桂花杞子浸山藥菜式配搭非常有創意, 菜式很夠凍, 吃下來暑氣全消而且味道清甜爽脆, 素吃人士黎到絕對唔怕唔岩食最後更是花鵰醉雞, 酒味香濃, 雞味十足而且肉質滑嫩, 酒香味濃, 杞子作為點綴加上一絲絲的甜意對整頓作上圓美句號整體來說盈福28的價位中等, 食物質素可謂交足功課師傅的手勢有一定的工架物有所值
豬仔大愛呀

加上酸菜作為點綴, 減輕負擔感, 吃下一整個都不會覺得油膩
相信小朋友同大人都會好鐘意
非常有創意.
盈福小炒相信是店肉得意之作吧
要不就會把自己的招牌拆了吧
聽聞是盈福的最就新菜式
豬仔大讚

而且味道清甜爽脆, 素吃人士黎到絕對唔怕唔岩食

對整頓作上圓美句號

• 猛虎咬一口
  • 花雕醉雞
  • 盈福小炒王
2017-04-12 197 views
同老公屋企人食晚飯,例牌又食中菜,不過今次想搵間特別D,之前見朋友推介過呢間sell Fusion菜同賣相得意點心,地點在銅鑼灣又就腳,最重要埋單有8折,可以幫老公個荷包慳番少少。一行6人叫了個四人餐(只不過$498,但有4個前菜、3個主菜同1個飯麵之類),再加幾款點心,已經好夠飽。揀點心個陣選擇困難症又發作,見樣樣都吸引,樣樣都想試,於是order農場點心系列($118),貪可以試勻四款不同點心,另加兩件「猛虎咬一口」,件包比想像中大件,絕對不只咬一口,中間夾着的豬腩肉既淋又惹味,個汁亦好juicy。另外點心中最欣賞「柚子蝦餃」同「脆皮啤梨」,蝦餃皮薄帶有淡淡柚子香,算是新鮮配搭,而且隻蝦幾爽口,不似有D酒樓用霉蝦做餡料。至於啤梨,食之前好好奇是什麼味道,食落去原來是咸水角D friend,有點意想不到,但就鹹了一點。四人餐揀了乳鴿兩隻、醉雞、「麻麻雞拉皮」同「哈哈蝦燒賣(3件)」,屋企人鍾意食乳鴿,兩隻又不夠分,所以叫加多一隻,而且$38隻確是抵,乳鴿上碟時熱辣辣,皮脆肉嫩,一般食乳鴿都要點淮鹽或者喼汁,今次卻無調味供應,相信是師傅好有信心乳鴿夠入味,食完後得一個字「正」!主菜就揀

四人餐揀了乳鴿兩隻、醉雞、「麻麻雞拉皮」同「哈哈蝦燒賣(3件)」,屋企人鍾意食乳鴿,兩隻又不夠分,所以叫加多一隻,而且$38隻確是抵,乳鴿上碟時熱辣辣,皮脆肉嫩,一般食乳鴿都要點淮鹽或者喼汁,今次卻無調味供應,相信是師傅好有信心乳鴿夠入味,食完後得一個字「正」!主菜就揀「煙肉鐵棍山藥」、「鮮菠蘿咕嚕豚肉」同「蟲草花菜苗」,「煙肉鐵棍山藥」的煙肉煮出來咬口同味道都好似豬肉乾,勁香口,反而山藥較多有點滯。

通常食中菜,飯麵只用來飽肚就算,但今次這個荷葉蒸飯,荷葉上加了片花瓣點綴,feel到師傅的心思,而個飯裡面除了蝦都是蝦,還食到有咸蛋味,煮得幾講究。今次試食新派中菜體驗very good,價錢相宜、坐位又闊落,老公話下次一班朋友食飯可以再encore!
2017-04-11
Type of Meal
Dinner
2017-04-12 186 views
星期五放假前夕,梗係同屋企人出去食晚飯媽媽話想去飲茶,但係晚飯時間飲茶嘅地方唔多上網搜尋之下,竟然銅鑼灣有個食點心嘅地方而且點心賣相都好靚,所以就吸引左我哋嚟食晚市時間,人流都好多店員隨即奉上茶茶味好香,好似玄米茶咁睇番原來係蕎麥茶包見每一台都有叫乳鴿食所以我地都點左「玉桂香鴿(1隻) $38」未奉上食物之前,先奉上手套,可以方便一陣用手食好快鴿已奉上,好熱好香皮好香脆,肉質嫩滑見到佢有農場點心系列咁樣可以食到多啲款式點心,又平啲A 選兩款我地揀左柚子蝦餃(2件)、花菇松露(2件)柚子蝦餃皮好軟身,真真正正的皮薄餡靚柚子既造型,賣相好吸引花菇松露,外型同真既菇好相似入面餡料係炒香左既雜菇雜菇經過炒過,好香好好味B再選兩款分別選了粉紅玫瑰(1件)及紫薯喵星人(1件)玫瑰包靚到唔捨得食,旁邊附上有鋪了玫瑰花的煉奶包上亦灑了乾既玫瑰花瓣,陣陣花香而佢個造型當然要相機食先紫薯喵星人,依度每一款點心造型都好靚即使一個紫薯包都可以做貓貓造型不得不佩服廚師既心思猛虎咬一口(1件) $39好似台灣吃到既刈包比想像中大個,入面係梅菜扣肉做餡料一大口咬落去,十分滋味
星期五放假前夕,梗係同屋企人出去食晚飯
媽媽話想去飲茶,但係晚飯時間飲茶嘅地方唔多
上網搜尋之下,竟然銅鑼灣有個食點心嘅地方
而且點心賣相都好靚,所以就吸引左我哋嚟食
晚市時間,人流都好多
店員隨即奉上茶
茶味好香,好似玄米茶咁
睇番原來係蕎麥茶包
見每一台都有叫乳鴿食
所以我地都點左「玉桂香鴿(1隻) $38」
未奉上食物之前,先奉上手套,可以方便一陣用手食
好快鴿已奉上,好熱好香
皮好香脆,肉質嫩滑

見到佢有農場點心系列
咁樣可以食到多啲款式點心,又平啲
A 選兩款
我地揀左柚子蝦餃(2件)、花菇松露(2件)
柚子蝦餃皮好軟身,真真正正的皮薄餡靚
柚子既造型,賣相好吸引
花菇松露,外型同真既菇好相似
入面餡料係炒香左既雜菇
雜菇經過炒過,好香好好味

B再選兩款
分別選了粉紅玫瑰(1件)及紫薯喵星人(1件)
玫瑰包靚到唔捨得食,旁邊附上有鋪了玫瑰花的煉奶
包上亦灑了乾既玫瑰花瓣,陣陣花香
而佢個造型當然要相機食先
紫薯喵星人,依度每一款點心造型都好靚
即使一個紫薯包都可以做貓貓造型
不得不佩服廚師既心思
猛虎咬一口(1件) $39
好似台灣吃到既刈包
比想像中大個,入面係梅菜扣肉做餡料
一大口咬落去,十分滋味
2017-04-07
Type of Meal
Dinner
2017-04-09 209 views
嗰日見到佢做緊八折,所以就同朋友入去試下啦,因為平時個價錢都幾貴嘅。都係啲新式飲茶咁啦,賣相都係比較可愛口水雞,其實冇特別嘅,只係我中意食辣,呵呵。都好香,唔係純粹辣。其實係一個set可以揀3款唔同嘅點心,之後兩人呢就會每人有一籠喇。柚子樣嘅就係柚子蝦餃,其實就好似柚子蜜再加蝦餃咁,蝦都幾新鮮嘅,爽口。 梨狀嘅就係抹茶皮,入面有啲抹茶餡同肉碎。玫瑰花包可以加煉奶吃, 隱約真有點玫瑰的香味。朋友就選了豬仔包,其實就是叉燒包。呢個黃金蝦球必定要推介,鹹蛋黃包住爽口嘅蝦仁, 超好食。呢個係紫薯喵星人同黑芝麻星人, 紫薯味道 尚可,黑芝麻味就比較突出。真係成個南瓜,南瓜肉都好甜。
都係啲新式飲茶咁啦,賣相都係比較可愛
梨狀嘅就係抹茶皮,入面有啲抹茶餡同肉碎。
玫瑰花包可以加煉奶吃, 隱約真有點玫瑰的香味。
朋友就選了豬仔包,其實就是叉燒包。
呢個黃金蝦球必定要推介,鹹蛋黃包住爽口嘅蝦仁, 超好食。
真係成個南瓜,南瓜肉都好甜。

🔴 晞哥美食團 🔵話說早前有朋友向晞哥大力推薦一間喺銅鑼灣嘅新派創意點心、小菜餐館 - 盈福28 🍷 晞哥今日完成工作之後,就順路去刷返餐,睇下有幾新派同幾有創意 😎 餐廳裡面充滿藝術氣息,不論擺設以及牆上掛畫都非常養眼 🤓 打開餐牌,裡面嘅點心都有非常可愛、精緻嘅外表,非常呃Like呀 👍👍👍 而外貌協會嘅晞哥就揀咗幾樣外表最吸引嘅嘢食嚟同大家分享☺💡 柚子蝦餃 - 淡香柚子配上新鮮大蝦,非常好味有咬口 🍤🍤💡 南瓜糯米燒賣 - 南瓜味加上口感粒粒嘅糯米飯,口感、味覺雙重大滿足 🍚🍚💡 叉燒小豬麥 - 超可愛嘅外表,甜甜地嘅叉燒餡配上紫芋造嘅包 😋😋好岩女生嘅口味呀!💡 雞先定蛋先 - 辣子雞以及芒果份子造嘅蛋黃,嘅有清甜又有火辣😎晞哥都唔知食雞定蛋先🥚🐤💡 金絲湯翡翠 - 新鮮爽口嘅上湯翡翠絲配上香口鬆脆嘅金絲金菇,一剛一柔成功征服晞哥呀 😍💡 桂花陳皮梨 - 用桂花、陳皮嘅香味引出梨嘅清甜味,非常潤喉👍 晞哥強力推薦☺
🔴 晞哥美食團 🔵
2017-04-05
我地兩大兩細,地點在旺區,交通方便也容易搵到。入到去感覺舒服因爲座位比較濶落,台同台之前也有幾多空位,比較有私人空間。我地有小朋友,waiter也送上顔色筆和畫紙可以讓小朋友減少等餐時間的不耐煩。最好食最出色的係他地D乳鴿,上台熱辣辣附上手套同裝骨筒仔,好細心。乳鴿好入味,好juicy,我地同小朋友每人一只,也覺得唔夠,但要留肚試下其他。第二好味,我覺得係碟伊麵條。其實點是為左比小朋友食,因爲無飯嘛,竟然超好味。點講呢?好濃雞湯的味道,口感厚厚的,係我食過最好味的伊麵。燒賣也不錯,但點體驗到“哈哈”呢?R曬頭囖。風味水煮魚,也OK,但以爲尼度每道菜有一些特色,但尼道又好似無波?花膠菜苗有D貴,但個湯可以飲,哈哈。不過可以全單八折,真係好抵。限期完之前要去食多次乳鴿,呵呵!

花膠菜苗有D貴,但個湯可以飲,哈哈。

玉桂香鴿
哈哈蝦燒賣 (3件)
花膠菜苗(濃湯)
風味水煮魚
雞柳伊麵
2017-04-02
$120 (Dinner)
玉桂香鴿
哈哈蝦燒賣 (3件)
花膠菜苗(濃湯)
風味水煮魚
雞柳伊麵
2017-04-05 2602 views
位於銅鑼灣的 盈福28,是一晶特色點心中菜廳。今天清明節放假,特意帶媽媽過海飲靚茶。媽媽喜歡中菜,而這間餐廳更是她喜愛之一。南瓜糯米燒賣$49本來想點蕃茄蛋餃,竟然點錯了。上次嚐過南瓜糯米燒賣,但味道清淡,不合口味。想不到這次的味道大有改進,燒賣豬肉味香,糯米煙靭黏濕,味道不錯呢叉燒小豬嘜$49小豬圖案好可愛吧,豬仔包是什麼包呢,應時很容易猜得到吧。叉燒內餡配豬仔樣,非常合配呢。不過叉燒餡略少,甜度和油份不足粉紅玫瑰$29一大個玫瑰阿,比起真玫瑰,我還是喜歡食得的玫瑰呢。玫瑰其實是饅頭,淋上玫瑰煉奶,味道可好呢。饅頭和煉奶,果然是絕配呢。柚子蝦餃$49如柚子一般的造型,可愛度爆登。柚子味道激濃,入口令人驚喜呢蝦餃的蝦肉彈牙,外皮煙靭,帶點柚子清新,好好吃哦。蘑菇松露$49想吃好久的松露包,賣相有如真的小蘑菇。蘑菇包松露香氣撲鼻,撒開麵包,更加香得驚人。蘑菇切粒,松露味濃香濃烈,我好喜歡呢奶黃蜜語$39再一次點的奶黃蜜語,今次無得點選什麼字樣呢。印上叻叻豬三個字,是紅菜頭汁,感覺健康呢。奶黃包奶黃流心,一吱爆發,蛋黃奶味濃香,好好吃呢哈哈蝦燒賣 $49竹炭芝蓮汪星人$29新推出的狗狗星入
位於銅鑼灣的 盈福28,是一晶特色點心中菜廳。
南瓜糯米燒賣$49

本來想點蕃茄蛋餃,竟然點錯了。

上次嚐過南瓜糯米燒賣,但味道清淡,不合口味。

叉燒小豬嘜$49

小豬圖案好可愛吧,豬仔包是什麼包呢,應時很容易猜得到吧。

粉紅玫瑰$29

饅頭和煉奶,果然是絕配呢。

柚子蝦餃$49

如柚子一般的造型,可愛度爆登。柚子味道激濃,入口令人驚喜呢

蝦餃的蝦肉彈牙,外皮煙靭,帶點柚子清新,好好吃哦。
蘑菇松露$49

想吃好久的松露包,賣相有如真的小蘑菇。

蘑菇包松露香氣撲鼻,撒開麵包,更加香得驚人。

蘑菇切粒,松露味濃香濃烈,我好喜歡呢
奶黃蜜語$39

再一次點的奶黃蜜語,今次無得點選什麼字樣呢。

印上叻叻豬三個字,是紅菜頭汁,感覺健康呢。
奶黃包奶黃流心,一吱爆發,蛋黃奶味濃香,好好吃呢
哈哈蝦燒賣 $49
竹炭芝蓮汪星人$29

新推出的狗狗星入是竹炭麵包哦,賣相搞笑可愛,但價錢有一點點貴呢。
汪汪星人內餡有芝士,雞肉,腸仔,中西合壁哦
脆皮啤梨$59

一客三粒的脆皮啤梨,媽媽以為是甜品呢,其實是鹹的哦。
外表像啤梨,插著一條朱古力條,啤梨皮外脆內煙靭,

口感像山崎的麻糬波波,內裡有火腿,雞和忌廉弄成的餡,味道值得推介哦
金絲湯翡翠$79
2017-04-04
2017-04-05 1533 views
今日黎到新開嘅盈福28咁啱撞到佢有新張八折優惠 真係好抵!用餐環境時尚乾淨 感覺非常舒適必食嘅有老虎咬豬 $39/1雖然係傳統嘅中國名菜但係而家入咗得意既現代元素 喺包面印有老虎腳印 再包住肥豬肉花生碎芫荽茄汁等等味道香濃超惹味!潮語奶皇包 $39有唔同款嘅潮語印係包上面 非常搞笑而且睇得又好食流沙包入邊嘅奶黃餡極度流心而且甘甜味美 口感幼滑亦都係令一款必食之選另外點左一個點心拼盤 $118雖然呢一個價錢有d貴但係柚子蝦餃真係一絕 冇諗過味道會咁架貓貓造型嘅包係紫薯 唔會太甜豬仔呢一個款就係叉燒包賣相好可愛!之後要介紹超值嘅四人餐 $488遷出可以揀三款其中包括呢一款燒乳鴿兩隻皮香肉嫩 而且都幾大隻架雷椒茄子微微辣 茄子出奇地非常爽甜真係超好食沙薑豬手廚師好細心咁樣斬件方便進食豬手都幾入味 肉質幾腍 麻醬雞絲粉皮更加係我嘅至愛麻醬味道香濃 粉皮都好爽口 雞絲青瓜份量恰到好處主菜小炒王夠晒鑊氣 腰果配以蝦仁無論味道同埋口感上都好出色要來送飯啱晒蟲草花炒菜苗 新鮮清甜 感覺好健康最後有荷花蒸飯飯粒吸哂荷葉嘅清香仲加有鹹蛋黃 真係令人一口接一口整體服務以及食物質素真係超晒水準!一定一定會係
今日黎到新開嘅盈福28
咁啱撞到佢有新張八折優惠 真係好抵!
用餐環境時尚乾淨 感覺非常舒適
必食嘅有老虎咬豬 $39/1

雖然係傳統嘅中國名菜
但係而家入咗得意既現代元素
喺包面印有老虎腳印
再包住肥豬肉花生碎芫荽茄汁等等
味道香濃超惹味!
潮語奶皇包 $39
有唔同款嘅潮語印係包上面 非常搞笑
而且睇得又好食

蟲草花炒菜苗 新鮮清甜 感覺好健康
最後有荷花蒸飯
飯粒吸哂荷葉嘅清香
仲加有鹹蛋黃 真係令人一口接一口

整體服務以及食物質素真係超晒水準!
一定一定會係長期顧客

2017-04-04 232 views
見到朋友在FB po過d相片幾吸引,經過銅鑼灣搵食見到餐廳有promotion 八折,當然去試下。𨋢門打開,感覺同一般的傳統酒家有別- 地方舒服寬闊及乾淨,每枱各有一定的空間是非常少有!一路以為,呢d fusion 菜一定唔平。但見完個菜單竟然有驚喜。見住d菜名得意又新穎,選擇困難症開始發作😅。職員表示剛剛轉了新菜單,介紹後咁當然試下d新野⋯⋯2個人叫左8樣野,碟碟都椰皇燉雞湯 - 好飲!湯帶甜且有椰皇香味!雖然有點小貴,但值得叫一個來品嚐,飲完湯仲可以挖下椰皇肉食。椰肉很淋,可想而知燉左好耐。沙薑豬手 - 開胃前菜,豬手切到一啖一粒,🐷手好爽同沙薑汁好夾。食完也外賣多一盒,encore 之選蜜汁脆薯絲 - 黑醋配合蜜糖,酸酸甜甜的味道,唔覺好熱氣,有驚喜!丘比皮蛋豆腐 - 芝麻醬味濃,豆腐好滑,師傅切到d豆腐一片一片,手工製作,略嫌皮蛋少了點。柚子🦐餃 - 有創意!餃皮食到有柚子味,大大隻蝦包在餃內,如果餃皮薄多一點就最好。玉桂乳鴿 - 端上桌來就聞到好香!皮脆肉嫩兼juicy,好多肉汁溜出來,不會太咸,好好味!金絲湯翡翠 - 上湯浸翡翠苗,面頭舖上炸過略帶台咸蛋皇味的金菇,菜式有

2個人叫左8樣野,碟碟都

金絲湯翡翠 - 上湯浸翡翠苗,面頭舖上炸過略帶台咸蛋皇味的金菇,菜式有新鮮感!但還是喜歡上湯浸就夠了。

藍蝶桂花 - 在閃燈小圓座的襯托下,甜品的吸引力大增。很香桂花味,又不太甜,比起一般的桂花糕,帶有一種草花味,可以一試。

由於食晚飯關係,創意包點尚未食得到
。下次一定會黎食點心, encore 乳鴿同🐷手。
椰皇燉雞湯
蜜汁脆薯絲
丘比皮蛋豆腐
玉桂乳鴿
藍蝶桂花
2017-04-03
$220 (Dinner)
椰皇燉雞湯
丘比皮蛋豆腐