2024-10-07 278 views
又到鰻魚的季節,今次見4口推出了新的鰻魚菜式!🔅鐵板焗鰻魚和平時吃到鰻魚飯的鰻魚口感不同,這個鰻魚肉質超級彈牙,而且很厚身。🔅冰梅小番茄見到這個也是新的菜式,冰冰涼涼,入口酸酸甜甜,而且去了皮,吃的時候超方便。🔅姬松茸竹笙排骨湯真的很喜歡他們的湯品,味道好濃郁,而且超級足料,平時不吃湯渣的我亦會把湯渣吃完,大家一定要試試他們的湯,超級鮮!🔅黑蒜香煎帶子沒想到黑蒜配上帶子,味道居然如此夾。另外加上了淮山,淮山吸取了帶子的鮮味,更加好吃。🔅黑松露野菌拌手工麵線黑松味超濃超香,其實麵線也好吃,不過如果放得太久的話會變成一堂,建議大家要早吃。

又到鰻魚的季節,今次見4口推出了新的鰻魚菜式!

🔅鐵板焗鰻魚

🔅冰梅小番茄

🔅姬松茸竹笙排骨湯

🔅黑蒜香煎帶子

🔅黑松露野菌拌手工麵線

2024-10-03 311 views
「4口」位於中環IFC 裝潢簡約帶點摩登💫係一間福建菜 不定期會推出季節菜單📃今期係肥嘟嘟鰻魚🐟午市套餐大件夾抵食 難怪為食妹不斷回訪❤️✨野生紅菇海鮮麵紅菇養生健康 海鮮有蜆肉、蝦肉、蟶子,麵條彈牙有嚼勁✨鹹香酥炸黃花魚黃花魚炸到香脆鬆化 鹹香滋味🤪✨姬松茸竹笙排骨湯足料燉湯 湯頭甜美✨高湯燜炒純米粉米粉纖幼口感佳 配料非常豐富 令人垂涎欲滴🤤🍹桂圆檸檬烏龍茶(凍)桂圓安神 檸檬解膩 杯烏龍茶確係正💦✨鐵板焗鰻魚鐵板鰻魚上枱吱吱聲 鑊氣十足🥘鰻魚肉厚肥美 啖啖肉好滋味😋
✨野生紅菇海鮮麵
紅菇養生健康 海鮮有蜆肉、蝦肉、蟶子,麵條彈牙有嚼勁
✨鹹香酥炸黃花魚
黃花魚炸到香脆鬆化 鹹香滋味🤪
✨姬松茸竹笙排骨湯
足料燉湯 湯頭甜美
✨高湯燜炒純米粉
米粉纖幼口感佳 配料非常豐富 令人垂涎欲滴🤤
🍹桂圆檸檬烏龍茶(凍)
桂圓安神 檸檬解膩 杯烏龍茶確係正💦
✨鐵板焗鰻魚
鐵板鰻魚上枱吱吱聲 鑊氣十足🥘鰻魚肉厚肥美 啖啖肉好滋味😋
2024-10-03 304 views
收工時間喺中環行咗陣想搵嘢食,諗住IFC食得,應該都有返咁上下價位,經過呢間4口,望入去餐廳環境有吧枱竟然係食福建菜,咁啱呢排又做緊鰻魚菜式推廣,就入去試吓😆蒲燒鰻魚飯 $138其實睇相已經知係平時日式餐廳嗰種鰻魚飯,不過喺中餐廳食又有啲唔同嘅感覺😂 鰻魚肥美無骨,而且鰻魚本身嘅燒汁唔會死鹹,上枱嘅時候仲會多一碗醬汁,自己調節口味,個人就覺得唔落都已經夠晒濃味鐵板焗鰻魚 $168又一個唔太中式嘅煮法,但係食落就係熟悉嘅大排檔鐵板味,厚厚嘅鰻魚扒下面鋪滿蒜頭蔥頭等等嘅配料,就算唔食就咁吸收晒啲香味個鰻魚都好吸引🤩廈門沙茶麵 $138沙茶麵真係第一次食,唔係港式茶餐廳嗰種沙茶牛肉,呢款係辣味比較突出,配搭唔同類型嘅海鮮,有蜆、蝦同好滑嘅魚片,唔想食飯或者叫其他餸就咁一個面都好夠👍🏻 沙茶牛腩煲 $168呢個係店員推薦嘅小菜,確實係冇介紹錯,因為牛腩煮到好腍😋而且炸過嘅薯仔朔晒啲汁亦都好好送飯,牛腩件數一啲都唔少,一煲可以三至四人食食完主菜梗係要甜品埋尾,餐廳甜品選擇,雖然唔算多,但係睇相都覺得幾吸引,所以試咗兩款:椰奶銀耳燉桃膠 $58白茶流心丸 $48個人嚟講更鍾意燉桃膠,而且仲要係凍食

蒲燒鰻魚飯 $138

鐵板焗鰻魚 $168

廈門沙茶麵 $138

沙茶牛腩煲 $168

椰奶銀耳燉桃膠 $58
白茶流心丸 $48

個人嚟講更鍾意燉桃膠,而且仲要係凍食,整個配搭唔會覺得食完之後好滯,食完之後有啲想encore🥰
2024-10-03 236 views
📍中環《𝟺口》       #𝙸𝙵𝙲新潮福建菜   ⇰黑蒜鰻魚 $𝟷𝟼𝟾餐廳最近做緊鰻魚主題,有多款鰻魚嘅菜式,黑蒜鰻魚用煲仔上,熱辣辣🍲口感就係平時食白鱔煲新鮮爽彈,另外用黑蒜調味,香氣濃郁🤤⇰黑蒜香煎帶子 $𝟷𝟽𝟾鮮嫩帶子配合黑蒜既微酸,形成左鮮明對比🫨將帶子既鮮味更上層樓,味道濃郁得嚟又唔會過於強烈😆⇰高麗菜五花肉燜飯 $𝟷𝟸𝟾燜飯家常菜但不失創新,五花肉的豐富油脂與高麗菜的清甜相融合,燜飯吸收了肉汁和菜汁的精華,口感豐富飽滿🐷⇰福建金湯佛跳牆套餐 $𝟸𝟼𝟾 🍲佛跳牆係福建菜既代表作,套餐形式令這道傳統菜更具現代感😎一盅入邊有唔同嘅高級食材例如鮑魚、海參、花膠、金華火腿。用金湯作為湯底,濃厚的鮮味滲透多種食材,另外附上一個面線,可以加入個湯度食,索哂金湯嘅精華🥹⇰鹹香酥炸黃花魚 🐟黃花魚魚肉外酥內嫩, 鹹香味同魚肉既鮮味完美結合, 不過都有少少碎骨要小心食用~⇰桂圓檸檬烏龍茶 呢杯野飲好好飲!絕對比得想出面手搖店水準, 桂圓既甘甜同檸檬的清新酸味, 再結合烏龍茶的香,成件事好𝚛𝚎𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑𝚒𝚗𝚐好解膩🍹⇰椰奶銀耳燉桃膠 $𝟻𝟾非常滋補既甜品,充滿椰奶香配上銀耳同桃膠 ,成個口感滑
📍中環《𝟺口》

#𝙸𝙵𝙲新潮福建菜
⇰黑蒜鰻魚 $𝟷𝟼𝟾
餐廳最近做緊鰻魚主題,
有多款鰻魚嘅菜式,
黑蒜鰻魚用煲仔上,熱辣辣🍲
口感就係平時食白鱔煲新鮮爽彈,
另外用黑蒜調味,香氣濃郁🤤
⇰黑蒜香煎帶子 $𝟷𝟽𝟾
鮮嫩帶子配合黑蒜既微酸,
形成左鮮明對比🫨
將帶子既鮮味更上層樓,
味道濃郁得嚟又唔會過於強烈😆
⇰高麗菜五花肉燜飯 $𝟷𝟸𝟾
燜飯家常菜但不失創新,
五花肉的豐富油脂與高麗菜的清甜相融合,
燜飯吸收了肉汁和菜汁的精華,
口感豐富飽滿🐷
⇰福建金湯佛跳牆套餐 $𝟸𝟼𝟾
🍲佛跳牆係福建菜既代表作,
套餐形式令這道傳統菜更具現代感😎
一盅入邊有唔同嘅高級食材例如鮑魚、
海參、花膠、金華火腿。用金湯作為湯底,
濃厚的鮮味滲透多種食材,另外附上一個面線,
可以加入個湯度食,索哂金湯嘅精華🥹
⇰鹹香酥炸黃花魚
🐟黃花魚魚肉外酥內嫩,
鹹香味同魚肉既鮮味完美結合,
不過都有少少碎骨要小心食用~
⇰桂圓檸檬烏龍茶
呢杯野飲好好飲!
絕對比得想出面手搖店水準,
桂圓既甘甜同檸檬的清新酸味,
再結合烏龍茶的香,
成件事好𝚛𝚎𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑𝚒𝚗𝚐好解膩🍹
⇰椰奶銀耳燉桃膠 $𝟻𝟾
非常滋補既甜品
充滿椰奶香配上銀耳同桃膠 ,
成個口感滑捋捋,凍冰冰,
超滿足既飯後甜品🥰
味道:𝟿/𝟷𝟶
性價比:𝟾/𝟷𝟶
2024-09-21
$400 (Lunch)
  • 福建金湯佛跳牆套餐
2024-09-30 232 views
很喜歡這家座落中環IFC的餐廳,整體環境典雅大方,給人以高級餐廳的感覺,卻不失溫馨雅致的氛圍,適合家人聚會。從精美的擺盤,我完全能夠感受到餐廳用心細緻地呈現菜式,賦予每一道養生精緻的菜式更高的藝術感。蒲燒鰻魚飯既有華麗吸睛的外表,又注重營養均衡。黑蒜香煎帶子,新鮮肥美的帶子搭配濃郁的黑蒜香,口感極佳。松子蒜蓉菠菜咸香酥炸黃花魚菌菇牛腩麵在傳統口味上注入創新元素,豐富養生。姬松茸竹蓀排骨湯、淮山蟲草花排骨湯湯料豐富,滋補養生,溫潤舒適。潤肺枇杷凍,選用了清涼潤喉的枇杷入饌,清新爽口。4口中環金融街8號國際金融中心商場2樓2012號舖

蒲燒鰻魚飯既有華麗吸睛的外表,又注重營養均衡。

黑蒜香煎帶子,新鮮肥美的帶子搭配濃郁的黑蒜香,口感極佳。

松子蒜蓉菠菜
咸香酥炸黃花魚

菌菇牛腩麵在傳統口味上注入創新元素,豐富養生。

潤肺枇杷凍,選用了清涼潤喉的枇杷入饌,清新爽口。

4口
中環金融街8號國際金融中心商場2樓2012號舖
2024-09-29 208 views
✨冰梅小番茄小番茄清甜多汁 味道酸甜 清爽開胃✨鐵板焗鰻魚鰻魚肥美肉厚 肉質帶爽 味道帶蒜香✨蒲燒鰻魚飯套餐除咗蒲燒鰻魚飯之外 跟左小菜同燉湯或飲品✨蒲燒鰻魚飯蒲燒鰻魚 肉質軟彈 醬汁甜甜地加埋蛋絲 送飯一流 唔錯✨臘味雞卷雞卷軟腍 臘味有咬口 配搭有趣✨姬松茸竹蓀排骨湯湯夠清澈 唔油膩 味道清甜✨福建金湯佛跳牆套餐金湯佛跳牆配麵線 另跟左小菜同飲品✨福建金湯佛跳牆 配 麵線佛跳牆好足料 配料有鮑魚 花膠 瑤柱 雞件同排骨等等 濃厚鮮味麵線爽滑 同佛跳牆好夾✨鹹香酥炸黃花魚黃花魚酥脆甘香 味道鹹鮮 好惹味✨桂圓檸檬烏龍茶味道酸酸甜甜 茶底醇厚✨椰奶銀耳燉桃膠椰味清香突出 銀耳爽滑 桃膠帶黏糯 味道唔太甜 唔錯總結:食物唔錯 套餐豐富環境可以 服務唔錯 價錢合理以呢個地段嚟講 性價比真係唔錯
✨冰梅小番茄

總結:食物唔錯 套餐豐富
環境可以 服務唔錯 價錢合理
以呢個地段嚟講 性價比真係唔錯
2024-09-28 203 views
行經ifc apple 見到4口嘅搶眼宣傳海報,就去食個late lunch,入座時仲有lunch set,有小食、主食同燉湯/飲品,$168以ifc嚟講非常抵食。除咗lunch set 亦有鰻魚飯套餐同埋一啲季節限定嘅鰻魚菜式,喺店員嘅推介下我地都叫咗嚟試下~蒲燒鰻魚飯同日式嘅有啲相似,但鰻魚肉質更嫩滑同無骨,醬汁另上更加容易按個人口味調節濃度,珍珠米飯煙韌好食~沙茶麵餐我地揀咗涼拌萵筍絲做小食,非常開胃,side back嘅辣媽水蓮都比台灣食到嘅炒水蓮更加惹味👍🏻甜品方面呢度有個椰汁雪耳桃膠好好食,同類嘅椰汁冰亦係水準之作。

2024-09-28
2024-09-22 279 views
早幾日約左靚姐姐食晏,同靚姐姐食飯緊係要搵間座得舒服的地方方便我地談心! IFC嘅 Four Bites就絕對滿足到我地,座位寬闊座得超舒服。✡️ 金湯佛跳牆套餐 ~ 佛跳牆非常足料,有雞肉、鮑魚、乾瑤柱、竹笙、花膠等等,上湯非常香濃,配搭麵線非常嫩滑,黃花魚金香鬆化,鹹鹹香香非常惹味,加埋椰汁珍珠涼粉紅豆冰,好有口感椰汁味香濃,冇得頂!✡️ 廈門沙茶麵套餐 ~ 廈門沙菜麵湯底濃郁惹味, 每條麵線都掛滿湯汁有魚腐、腩肉、蝦、蜆、鮮魚片和唐心蛋材料豐富,冰浸蘆筍清新爽脆, 配上桂圓檸檬烏龍茶,解渴又解油膩。✡️ 黑蒜鰻魚 ~ 先講鰻魚爽口彈牙,一定係好新鮮,肉質特別鮮甜,炒得好有鑊氣,加埋黑蒜嘅香味,仲有養生嘅淮山吸咗鰻魚嘅鮮味,送飯一流。✡️ 淮山蟲草花燉湯 ~ 養生養顏,夠曬足料,味道香濃!✡️ 姬松茸竹笙排骨湯 ~ 湯色鲜甜,潤而不膩,增强食欲。

✡️ 淮山蟲草花燉湯 ~ 養生養顏,夠曬足料,味道香濃!

✡️ 姬松茸竹笙排骨湯 ~ 湯色鲜甜,潤而不膩,增强食欲。
2024-09-22 272 views
身處繁華IFC,新派福建菜4口都係一個唔錯嘅食飯選擇,餐廳座位充足,光線明亮。咸香酥炸黃花魚魚皮酥脆可口,魚肉鮮嫩多汁,沾上特製醬汁更添風味。系開胃小菜嘅好選擇。蒲燒鰻魚飯鰻魚肥美多汁,烤得好入味,配上香滑白飯及紫菜,口感豐富層次分明。臘味雞肉捲雞肉質地緊實彈牙,配上臘腸的鹹香,口感層次豐富。鐵板焗鰻魚鰻魚肥美多汁,焗得恰到好處,散發著誘人香氣。黑松露蘆筍蘆筍嫩滑可口,配上黑松露的濃郁香氣,健康又好味。窩蛋黃花魚銀針粉粉絲Q彈有勁,黃花魚肉鮮嫩多汁,配上溫泉蛋更添滑順口感。潤肺枇杷凍勁推薦嘅甜品。好有驚喜!枇杷清甜爽口,枇杷味突出,質地Q彈滑順,入口即化,好有口感。📍4口中環金融街8號國際金融中心商場2樓2012號舖港鐵香港站 A 出口, 步行約5分鐘

咸香酥炸黃花魚

蒲燒鰻魚飯

臘味雞肉捲
雞肉質地緊實彈牙,配上臘腸的鹹香,口感層次豐富。

鐵板焗鰻魚
鰻魚肥美多汁,焗得恰到好處,散發著誘人香氣。

黑松露蘆筍
蘆筍嫩滑可口,配上黑松露的濃郁香氣,健康又好味。

窩蛋黃花魚銀針粉
粉絲Q彈有勁,黃花魚肉鮮嫩多汁,配上溫泉蛋更添滑順口感。

潤肺枇杷凍
勁推薦嘅甜品。好有驚喜!

📍4口
中環金融街8號國際金融中心商場2樓2012號舖
港鐵香港站 A 出口, 步行約5分鐘
2024-09-12 296 views
餐廳是食福建菜,很多菜式都會定期更新,今期就出了鰻魚系列,十分期待~鐵板焗鰻魚~鰻魚非常肥美,基本只有兩行的魚骨,其他位置都是啖啖肉,肉香而滑嫩,有鮮味,鰻魚底下更有已炒香的洋蔥及蒜頭,香味四溢~黑松露蘆筍~內裡有淮山、蘆筍及彩椒,蘆筍很鮮嫩,加上黑松露香味,清新而吸引~福建金湯佛跳牆套餐~富貴但平民價錢,有齊鮑魚、花膠、海參、乾瑤柱、鵪鶉蛋、竹笙及雞件等,湯底濃厚,伴上米線吃特別美味~窩蛋黃花魚銀針粉~魚肉啖啖肉,完全無骨,銀針粉很入味,超正~椰奶銀耳燉桃膠~這個甜品絕對是必點,甜度剛剛好,很香椰奶味,加上有大量的銀耳及桃膠,很滋潤~

2024-08-30 362 views
4口餐廳同嚟自新加坡、名列50 Best Discovery榜單的海鮮餐廳「Naked Finn」聯手炮製出極富東南亞風情、以“純粹”為主題嘅哆頭蟶、黃花魚新品菜式,令大家享受“純粹”嘅滋味😁😁🥰🥰🥰😉😉🐚黃花魚湯煮哆頭蟶🐚$118期間限定菜式!哆頭蟶飽滿鮮甜,每隻個頭都大大粒,特色哆頭蟶子配上鮮香黃花魚湯及脆嫩芥蘭頭,清爽唔油膩,純粹嘅食材好滋味🐷酸菜紅燒肉🐷$148紅燒肉肥瘦相間,香軟入味,入口即化,肥而不膩。心思之處在於以酸菜及麻辣青椒醬解膩,食多幾塊都唔怕🍜野生紅菇海鮮麵🍜$148福建特色紅菇熬煮高湯,鮮甜濃郁,麵條滑溜Q彈🍜高湯炆炒純米粉🍜$138必點招牌炆炒純米粉,米粉幼滑,每一條米粉吸收高湯精華,鮮香帶米味,出色嘅炒米粉🪱家鄉土筍凍🪱$38鐘意食嘅人會讚不絕口,福建菜必點🥬松子薑蓉菠菜🥬$38清爽菠菜,開胃清爽🍲姬松茸竹笙排骨湯🍲$58鮮甜姬松茸湯頭,菇味十足,好滋潤經開IFC就唔好錯過今次呢個新款聯乘菜式啦,喜歡福建菜嘅大家應該都會感到滿意😁😁😆😆😀😀4口地址:中環金融街8號國際金融中心商場2樓2012號舖#4口#四口#福建菜#哆頭蟶#蟶子#海蟶#土筍凍#紫菜#沙蟲#招

🐚黃花魚湯煮哆頭蟶🐚$118

🐷酸菜紅燒肉🐷$148

🍜野生紅菇海鮮麵🍜$148
福建特色紅菇熬煮高湯,鮮甜濃郁,麵條滑溜Q彈

🍜高湯炆炒純米粉🍜$138

🪱家鄉土筍凍🪱$38
鐘意食嘅人會讚不絕口,福建菜必點

🥬松子薑蓉菠菜🥬$38
清爽菠菜,開胃清爽

🍲姬松茸竹笙排骨湯🍲$58
鮮甜姬松茸湯頭,菇味十足,好滋潤

4口
地址:中環金融街8號國際金融中心商場2樓2012號舖

#4口#四口#福建菜#哆頭蟶#蟶子#海蟶#土筍凍#紫菜#沙蟲#招牌菜#期間限定#節日限定#海鮮餐#福建海鮮#銷量冠軍#必食推介#時令#當造#金湯#黃花魚#炒米粉#ifc#ifc餐廳#ifc食#特色菜#香港必食#nakedfin#crossover菜式#聯乘#紅燒肉#中環#中環餐廳#中環美食
2024-08-29 527 views
呢日又去到我哋中環嘅愛店4口度食晏😍~點咗我喜歡嘅佛跳牆套餐~另外,而家限時仲有同Naked Finn合作嘅窩蛋黃花魚銀針粉添😍~前菜我哋都係點咗松子薑蓉菠菜🌱~好清新爽嘅涼拌菜,又有松子嘅油香味👍~而呢個期間限定嘅合作幾吸引,個窩蛋仲會流蛋漿出嚟🍳~配埋煎香咗嘅黃花魚🐟,上面仲有啲昆布之類嘅嘢~銀針粉味道好香,估唔到咁樣炒嘅效果幾好👍~而我喜歡嘅佛跳牆依然咁足料,又有鮑魚🦪,海參,又有魚肚~不過個湯無之前食咁香濃🤏~套餐仲有個小菜可以選,我哋揀咗鹹香酥炸黃花魚~成條魚炸到脆卜卜,連啲幼骨都食得🦴~佢哋嘅黑蒜香煎帶子好鮮嫩😋~仲有好香嘅黑蒜同埋百合🧄,啲汁仲好食到要用啲麵嚟撈埋~甜品每次嚟都必點呢個椰奶銀耳燉桃膠🍑~桃膠彈牙,加埋好香濃嘅椰奶味🥥,養顏又好食~今次試埋呢個白茶流心丸🍡~雖然唔係好食得出茶味,但佢新鮮炸起好脆~入面仲有鹹蛋黃流心🥚,鹹鹹甜甜又幾夾~4口真不愧係愛店💗,每次嚟都好好食~而且有時推出新菜式都好吸引~
呢日又去到我哋中環嘅愛店4口度食晏😍~
點咗我喜歡嘅佛跳牆套餐~
福建金湯佛跳牆套餐

前菜我哋都係點咗松子薑蓉菠菜🌱~
好清新爽嘅涼拌菜,又有松子嘅油香味👍~
松子薑蓉菠菜

而呢個期間限定嘅合作幾吸引,個窩蛋仲會流蛋漿出嚟🍳~
配埋煎香咗嘅黃花魚🐟,上面仲有啲昆布之類嘅嘢~
銀針粉味道好香,估唔到咁樣炒嘅效果幾好👍~
窩蛋黃花魚銀針粉

而我喜歡嘅佛跳牆依然咁足料,又有鮑魚🦪,海參,又有魚肚~
不過個湯無之前食咁香濃🤏~
福建金湯佛跳牆套餐

套餐仲有個小菜可以選,我哋揀咗鹹香酥炸黃花魚~
成條魚炸到脆卜卜,連啲幼骨都食得🦴~
福建金湯佛跳牆套餐

佢哋嘅黑蒜香煎帶子好鮮嫩😋~
黑蒜香煎帶子

仲有好香嘅黑蒜同埋百合🧄,啲汁仲好食到要用啲麵嚟撈埋~
黑蒜香煎帶子

甜品每次嚟都必點呢個椰奶銀耳燉桃膠🍑~
桃膠彈牙,加埋好香濃嘅椰奶味🥥,養顏又好食~
椰奶銀耳燉桃膠

今次試埋呢個白茶流心丸🍡~
白茶流心丸

雖然唔係好食得出茶味,但佢新鮮炸起好脆~
入面仲有鹹蛋黃流心🥚,鹹鹹甜甜又幾夾~
白茶流心丸

4口真不愧係愛店💗,每次嚟都好好食~
而且有時推出新菜式都好吸引~
1970 views
2024-08-24
$370 (Lunch)
松子薑蓉菠菜
椰奶銀耳燉桃膠
2024-08-26 264 views
今天有到南昌站探望外母,想起很久沒有到這裏來,便坐港鐵到此。鹹香酥炸黃花魚$48,帶點鹹香味道的黃花魚,香脆可口,連骨都可以吃埋,是佐酒的一道餐前小食。涼拌萵筍絲$38,萵筍絲爽脆可口,帶點蒜香的味道。松子薑蓉菠菜$38,菠菜經過魚湯的煮熟,帶點魚的鮮味,可惜雪凍了,會帶點腥味,如果不喜歡的請勿點這過菠菜。😉😉😉窩蛋黃花魚銀針粉$138 :窩蛋經過鐵煲的熱力,已經蒸熟了,黃花魚淡淡都是肉,配合爽口彈牙的銀針粉,是一道不錯的主食。奧丹波柚子酒(180 ml) $118,來自日本的柚子酒,柚子味道香濃,酒精濃度不算太高,邊喝這個日本酒,邊吃福建菜,是一種享受。枇杷凍$48,枇杷具有潤喉作用,這個甜品的做法有點像啫喱,甜度適中。白茶流心丸$48,流心丸外脆內軟,芝麻外皮味道濃郁,內裏的餡料非常特別,是一道不錯的福建甜品。

涼拌萵筍絲$38,萵筍絲爽脆可口,帶點蒜香的味道。

這次二訪位於中環IFC的4口❣️上次來到已經覺得環境舒適,味道不錯這次來到就試試新Menu🫶🏻‣ 窩蛋黃花魚銀針粉 ($138)黃花魚肉質鮮嫩 銀針粉炒得入味加上窩蛋非常滿足💕‣ 廈門沙茶麵 ($138)沙茶湯底很有福建特色 有點點像沙爹湯底配料非常豐富呀包括豬肉、蝦、腐皮、溏心蛋等🥰‣ 鹹香酥炸黃花魚 ($48)黃花魚炸的酥脆喜歡吃魚的朋友不要錯過!!‣ 黑蒜香煎帶子 ($178)帶子煎得很香黑蒜使味道更突出👅‣ 淮山蟲草花排骨湯 ($58)‣ 姬松茸竹笙排骨湯 ($58)兩款湯都是經過長時間熬制,非常足料非常入味,個人更喜歡姬松茸,味道非常濃郁!‣ 椰奶銀耳燉桃膠 ($58)桃膠養生必備❤️配上椰奶銀耳很好吃‣ 白茶流心丸 ($48)意外的是這款食物很有層次!外層酥脆、中間是軟糯的芋泥最裡面就是鹹蛋黃!💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟食物質素普遍不錯上菜速度快、態度友善價錢在IFC來說算合理的~推薦大家來試試🫶🏻💰Total: $796.4 ($398.2pax 已包括10%服務費)📍4口|@fourbites_hk中環金融街8號國際金融中心商場2樓2012號舖 (到訪分店)荃
這次二訪位於中環IFC的4口❣️
上次來到已經覺得環境舒適,味道不錯
這次來到就試試新Menu🫶🏻

‣ 窩蛋黃花魚銀針粉 ($138)
黃花魚肉質鮮嫩
銀針粉炒得入味
加上窩蛋非常滿足💕

‣ 廈門沙茶麵 ($138)
沙茶湯底很有福建特色
有點點像沙爹湯底
配料非常豐富呀
包括豬肉、蝦、腐皮、溏心蛋等🥰

‣ 鹹香酥炸黃花魚 ($48)
黃花魚炸的酥脆
喜歡吃魚的朋友不要錯過!!

‣ 黑蒜香煎帶子 ($178)
帶子煎得很香
黑蒜使味道更突出👅

‣ 淮山蟲草花排骨湯 ($58)
‣ 姬松茸竹笙排骨湯 ($58)
兩款湯都是經過長時間熬制,非常足料
非常入味,個人更喜歡姬松茸,味道非常濃郁!

‣ 椰奶銀耳燉桃膠 ($58)
桃膠養生必備❤️
配上椰奶銀耳很好吃

‣ 白茶流心丸 ($48)
意外的是這款食物很有層次!
外層酥脆、中間是軟糯的芋泥
最裡面就是鹹蛋黃!

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
食物質素普遍不錯
上菜速度快、態度友善
價錢在IFC來說算合理的~
推薦大家來試試🫶🏻

📍4口|@fourbites_hk
荃灣楊屋道88號映日灣PLAZA 88地下16號舖

🚩更多同類餐廳 #foodstep_中餐
🚩更多同區餐廳 #foodstep_中環

⊂ 喜歡我的分享就收藏、點讚、關注吧❤️⊃
📣想看更多美食推介 ☞ Follow @ourfoodstephk_

#打卡美食 #相機食先 #食好西 #香港美食 #香港美食指南 #香港餐廳 #香港探店 #hkfoodie #hongkongfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hongkongfoodlover #hkkol #hkinfluencer
黃魚湯煮哆頭蟶✨ 蟶子脫了外殼,方便吃,一口一個,鮮嫩多汁的蟶子,吸收了濃郁黃魚湯的精華🌊.黑松露野菌拌手工面線 🍄 面線有口感,黑松露野菌香味誘人,🥢加上多款菇片,🥚以及雞蛋絲,口感層次幾豐富。.臘味雞卷🐤臘腸肥美的油脂咸香濃郁,加上鮮嫩的雞肉卷包圍著,😋一口吃到兩個口感。.珍珠椰汁冰🥥清甜煙韌的珍珠,搭配冰爽椰汁的碰撞,🧋解暑之余,還有誘人椰香。姬松茸竹蓀排骨湯,🍖營養豐富的排骨湯,肉汁香甜,😘姬松茸竹蓀養生清潤。