2024-12-17
中環IFC出色精緻嘅福建菜在中環開完會,喺IFC s商場內經過呢間名叫四口的小店,因為個名好得意,見到價錢又好相宜,就入咗去食埋個晚餐紅燒蘿蔔羊腩煲紅燒蘿蔔羊腩煲,不論是蘿蔔或羊肉都非常入味,羊肉炆得好腍蒜泥白肉個蒜泥白肉做得好精緻,切得好薄,個醬汁調味得啱啱好,好難得個白肉做得清爽而唔肥膩咸香酥炸黃花魚炸黃魚做到連骨都脆卜卜,非常香口海蠣燜泗粉海蠣燜泗粉,鮮香滑嫩,海味濃郁,粉條吸收湯汁,口感彈牙椰奶銀耳燉桃膠椰奶銀耳燉桃膠,清甜滑膩,香氣四溢,銀耳嫩滑,桃膠彈Q,椰奶醇厚,滋補養顏,口感層次豐富,這個甜品是冷的,如果在冬日可以變成暖的,將會更加精彩,但未知是否冷凍可以令到桃膠更加爽滑拌萵筍絲個涼拌萵筍絲,非常清新爽口,主要係一啲都唔油膩酸菜紅燒肉酸菜紅燒肉,肥而不膩,肉質軟嫩,酸菜爽口,湯汁濃郁,香氣四溢,覺得最特別就係佢舊豬肉上面嗰個綠色秘製醬汁,有啲似口味獨特的辣椒醬,加埋酸菜同埋個醬成舊豬肉變得層次,非常豐富
在中環開完會,喺IFC s商場內經過呢間名叫四口的小店,因為個名好得意,見到價錢又好相宜,就入咗去食埋個晚餐 紅燒蘿蔔羊腩煲 紅燒蘿蔔羊腩煲,不論是蘿蔔或羊肉都非常入味,羊肉炆得好腍
蒜泥白肉 個蒜泥白肉做得好精緻,切得好薄,個醬汁調味得啱啱好,好難得個白肉做得清爽而唔肥膩
咸香酥炸黃花魚 炸黃魚做到連骨都脆卜卜,非常香口
海蠣燜泗粉 海蠣燜泗粉,鮮香滑嫩,海味濃郁,粉條吸收湯汁,口感彈牙
椰奶銀耳燉桃膠 椰奶銀耳燉桃膠,清甜滑膩,香氣四溢,銀耳嫩滑,桃膠彈Q,椰奶醇厚,滋補養顏,口感層次豐富,這個 甜品是冷的,如果在冬日可以變成暖的,將會更加精彩,但未知是否冷凍可以令到桃膠更加爽滑
拌萵筍絲 個涼拌萵筍絲,非常清新爽口,主要係一啲都唔油膩
酸菜紅燒肉 酸菜紅燒肉,肥而不膩,肉質軟嫩,酸菜爽口,湯汁濃郁,香氣四溢,覺得最特別就係佢舊豬肉上面嗰個綠色秘製醬汁,有啲似口味獨特的辣椒醬,加埋酸菜同埋個醬成舊豬肉變得層次,非常豐富