2024-09-18 507 views
今日我們二人第一次來光顧,點了鹵水鵝、鵝翼、鵝掌、𧐢餅、石榴雞、招牌蛋散和綠豆爽,服務殷勤不停換碟、沖茶、大碟轉小碟,不用我們叫才做,全程自動波,我以為自己不在香港😂,菜式算得上我在香港嚐過潮州茶中不是第一也是第二,份量大、用料足,鹵水鵝肉不會太咸,味道剛剛好,肉質滑,伴碟花生也很入味又大粒,蛋散更是驚喜之作,功夫茶好滑好純,很美滿的一餐,價錢合理,下次一定會帶朋友來試試其他菜式,今天點菜式有點多,最後要帶走蠔餅,香港少見性價比高的食肆😋
2024-09-18
$300 (Dinner)
  • 蛋散
2024-07-01 1499 views
開業了十多年的店舖 ,很久沒有幫襯 ,趁假日和家人去食了個午餐。 店舖共有兩層,今次坐在樓上雅座,環境比較安靜寬敞, 一家人可以靜靜地享受午膳和傾下計也不錯。 樓上服務員的態度也十分殷勤,經常為我們 主動斟水。 今次叫了點心拼盤, 因沒有潮州粉果的關係 ,用多兩隻蝦餃補上, 不是說笑 ,蝦餃好大隻,皮薄餡靚,其他點心也很不錯。推介。胡椒芝麻餅也是熱辣辣的, 入口有淡淡的黑胡椒味,鬆脆好味。 也點了一個客飯,雙菇炒肉片, 夠鑊氣。 另不可忽略的是糖醋麵,保持水準。茶水每位约12元,免加一。 還有其他午膳客飯都係約 80多元一客連湯和白飯, 性價比高 ,下次再試試其他款式。
$110 (Lunch)
很久沒去食潮州食品,但每次食都一定會去四點金,除左價錢公道,服務好,坐位都舒服,最緊要係屋企樓下,近,叫朋友黎陪我食,今次2個人,去到見到個餐牌$338超低呀…~杏汁白肺湯加$20,個湯的杏汁好飲到會飲到個杏味好重,好好飲,份量都大煲,我跟朋友每日飲左2碗半…飲湯都飲飽~潮州凍烏頭,條魚份量都夠啊…但可能我唔太慣凍食,覺得味道一般,要點黃豆醬先有味,下次叫煎魚,會較啱我。~咕嚕炒潮州粿肉,好耐無食過粿肉,諗住試吓,碟餸炒出黎係美觀,但唔知係咪粿肉同咕嚕個味道唔太夾,有些怪怪地,下次試其他先。~鹵水鴨拼盤,佢個鹵水真係,好好食,仲叫左碗白粥一齊食先配搭,好味道,拼盤又擺得好精美。唔知係咪同朋友,一路食一路傾,我地再叫左個薑蔥生蠔煲,個煲蠔焗到很嫩,很甜美,但蠔好似唔太多,好似得6隻,不過,都好食。最後甜品出場啦…蛋散一份,每次我食完飯,都必定食埋甜品先叫完美。

杏汁炖白肺湯
杏汁炖白肺湯
  • 鹵水鴨拼盤
  • 蛋散
  • 手撕雞
2024-03-27 1487 views
朋友生日想食潮州野,選擇左位於土瓜灣區四點金潮洲菜,餐廳環境舒服,我地一行9人叫左個兩套餐,套餐非常抵食,每個套餐只需三百幾蚊,已包括湯,小食,主菜,甜品,選擇又多,味道非常不錯,想食潮洲菜黎間係一個好選擇

2024-03-25
2024-01-31 1615 views
今晚兩位好姊妹好早就約咗我一齊提早食團年飯,好早就好想食呢間潮州菜嘅餐廳,今晚終於食到,果然食物有水準服務,服務員貼身嘅服務,簡直超晒班,喜歡餐廳嘅環境佈置,古色古香嘅佈置,仲要提醒我哋唔好叫咁多,食住先,推介鹵水鵝肝,好嫩滑,做得好出色,鹵水味道唔會好鹹,杏汁白肺湯,好清甜,蠔仔粥好足料,香脆招牌蛋散,厚度適中,炸得香脆,值得推介,豉油皇香煎龍脷魚,竟然好大條,煎得好香口,超級好味,今時今日餐廳有咁嘅服務,好難得,值得再次光顧。👍👍
2024-01-30
$250 (Dinner)
Celebration
Chinese New Year
2024-01-16 1027 views
走過這間,窗口展示嘅鹹蛋看落相當誘人,心諗一定要入去試吓!🥚好彩我哋選擇了這家餐廳,點了幾款招牌菜,每樣都令我驚喜!一落口嘅鹵水鵝,清鮮美味,鵝肉嫩滑得嚟帶啲彈性,每一啖都感受到佢嘅肉汁。😋蠔餅就更加唔使講,啲蠔好足料,一啖一大塊咁,鮮香彈牙,煎得金黃又唔油膩,簡直就係完美!轉個彎,叫了份石榴雞嚟試下,外層皮脆,裡面啲雞肉同疏菜餡完美結合,蒸出嚟嘅效果既軟而唔爛,有層次。對於愛好傳統味道嘅朋友,點呢一道絕對無失望。而家講返個反沙芋,呢個真係必試啊!個芋頭軟綿入口即溶,裏面嘅糖粒紮實,帶點微微嘅焦香,真係滿口幸福感!晚晚聚會都少不了嘅,當然係蛋散,一咬落去啲奶香撲鼻而黎,蛋香四溢,真係畫龍點睛之作!整體而言,佢哋嘅菜色簡直就係幸福嘅味道,飯後滿足感爆燈,下次一定會再嚟!👍🏼

今日嚟咗呢一間潮州菜館食咗一個超值套餐,三餸一湯仲有甜品真係非常抵食。佢嘅鹹菜已經好好食,味道適中唔會太濃。第一個餸我哋揀咗潮式凍烏頭,都幾大條,雖然食到有少少泥味,不過呢個套餐嘅價錢絕對收貨啦。其實佢都有幾多餸可以揀,就好似呢個餸咁樣,可揀蠔烙、九肚魚烙同水瓜烙,我哋揀咗水瓜烙,因為平時少d地方食得到。魚腐浸時蔬清清地幾好食,啲魚腐真係唔錯。其實本身可以揀西湖牛肉羹或者胡椒豬肚湯,不過唔知點解都唔想飲呢兩款湯所以就嗌咗個例湯,佢個例湯好足料啊而且冇味精。佢呢個甜品都幾好食,香得來唔會好甜,煙煙韌韌嘅糕點係最正嘅。
佢嘅鹹菜已經好好食,味道適中唔會太濃。
魚腐浸時蔬清清地幾好食,啲魚腐真係唔錯。
2024-01-07 686 views
走進「四點金」,就感受到滿滿嘅潮州氣氛,裝修簡潔得來溫馨得嚟。坐低唔夠兩分鐘,一盤炸得金黃起起哂脆嘅煎蠔餅先上,攞一啖,蚵仔鮮味夠哂撑,外皮嘅薯粉焦香得嚟唔膩口👌。然後,杏汁白肺湯端上嚟,一啖湯落肚,杏仁香甜得嚟唔死甜,湯水幼滑配上白肺嘅軟綿綿,簡直完美!當晚仲有個大驚喜,凍烏頭魚滑得不得了,重點係件件肉都冇骨。😲食到呢道菜,真係令人想叫聲「正啊」!邊食我仲忍唔住讚佢哋津白做得好,清淡蔬菜都能做到鮮美爽口,正宗港式食法要咁。而我個人最鍾意嘅,當然係胡椒豬肚湯了,溫潤嘅豬肚搭上胡椒薄味,暖笠笠真係好過癮。雖然湯稍鹹,但嗰實在嘅口感令人記住。攪到最後,人人都呷得滿嘴油光,稱讚連連。記得食完記得拍個掌啊,真心嘅香港味喺度!👏🎉

2023-12-10 860 views
我與朋友三位剛剛去到,有個四眼姐姐企枱話全場已經訂滿,冇訂枱無位,本想離開,但點知剛剛有其他人入內話無訂枱6位就即刻給張枱給他們。真係感動不好受,再進入與四眼姐姐理論,為何他們無訂枱就有枱?真係一肚氣,不知什麼餐廳,歧視人少唔俾枱。企枱又無禮貌無品,問點解三位無枱?六位有枱?四眼姐姐真係好無禮貌話唔通比大枱你哋三位呀?作為一個服務員,作為一間老字號的食店,來得食飯必然是熟客,必然是喜歡食潮州菜,這樣的服務態度真係大打折扣。
同家人去食潮州菜,位於土瓜灣呢間係老字號,之前亞哥嚟過幾次,話啲嘢好食,就帶我哋嚟試下呢處環境乾淨企理,坐得舒服,侍應好細心咁同我哋介紹菜式首先嚟嘅鹵水鵝肉,肉嫩有咬口無乜肥膏,鵝肝更加甘厚肥美杏汁白肺湯,杏仁味濃,湯鮮甜蠔仔餅蠔大隻且煎得香脆兩面黃雖然薄啲,但真係好香脆整體嚟講,八個人叫咗十一樣菜,全部好新鮮同好好味道最後,推薦一樣别處食唔到嘅甜品,招牌蛋散,用黃糖墊底,醮黃糖食,配合酥脆嘅蛋散,味道一流

呢處環境乾淨企理,坐得舒服,侍應好細心咁同我哋介紹菜式

首先嚟嘅鹵水鵝肉,肉嫩有咬口無乜肥膏,鵝肝更加甘厚肥美

杏汁白肺湯,杏仁味濃,湯鮮甜
蠔仔餅蠔大隻且煎得香脆
兩面黃雖然薄啲,但真係好香脆

整體嚟講,八個人叫咗十一樣菜,全部好新鮮同好好味道

2023-11-14
$260 (Dinner)
  • 鹵水鵝片
  • 鹵水鵝肝
  • 菜膽杏汁燉白肺湯
  • 家鄉煎蠔烙
  • 燒汁脆鱔
  • 兩面黃
  • 招牌蛋散
2023-10-21 823 views
對我來說 潮州菜的靈魂 在於鹵水和甜品四點金的蛋散 是無法超越的鵝肝拼鵝腸 大碗家鄉魚麵 豆醬蒸黃花魚也是上乘之選 可惜滷水真的量太少潮州嘢 向來都是豐儉由人 可以排骨春菜吃到飽 也可以獅頭鵝 魚飯貴上天 而 四點金 是一家將街頭和高級融合得很好的街坊選擇。
對我來說 潮州菜的靈魂 在於鹵水和甜品

四點金的蛋散 是無法超越的

2023-10-20
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$260 (Dinner)
2023-05-22 1863 views
食過呢間潮州野的晚餐,味道不錯而且價錢略低,所以我很喜歡,於是今日在土瓜灣搵地方食Lunch就黎返呢一間試試。我地揀了西檸煎軟雞球同埋鹹檸檬蒸鮮烏頭兩個餸,佢個Set Lunch係跟一碗飯一碗湯。先講個西檸煎軟雞球,味道又真係好一般,同茶餐廳食到嘅味道差不多,而且份量偏少。跟住個鹹檸檬蒸鮮烏頭都係麻麻地,最重要係條烏頭唔係好新鮮,好在D配料唔錯,救一救條魚咁啦。

2023-01-28 2231 views
因為唔想過海,但係朋友又想食潮州菜,見到有個報導介紹呢間鋪頭,所以就去試一試兩個人唔食得太多嘢,叫咗鵝腸拼墨魚,價錢計法係淨鵝腸172蚊加墨魚55蚊,原來鵝腸係咁貴,我記憶中食嘅鹵水鵝腸係冇肥膏嘅,但係呢度每一條都有好飽滿嘅肥膏,超級肥,我哋逐條逐條自己去咗啲肥膏,可能係我食得少見識少。。。墨魚正常發揮冇特別另外叫咗個椒鹽九肚魚,脆身唔太油,ok不過排骨炆春菜就非常之唔好食,完全冇味道,冇排骨味亦都冇鮮味最好食嘅係芋泥,甜度適中,亦都非常軟整體嚟講呢度服務好過食物,如果喺九龍區我覺得金燕島潮州菜質素更好

另外叫咗個椒鹽九肚魚,脆身唔太油,ok

最好食嘅係芋泥,甜度適中,亦都非常軟

2022-11-07 3228 views
一班人去食打冷,揀左呢間,因為係朋友食過推介既,而且環境比較好,坐得舒服啲。食打冷首先係試鹵水,當然唔少得鹵水鵝。要左下庄,唔算大份。味道偏清淡,同微甜,唔好濃味既朋友應該會鍾意。鵝肉都唔會好稔,比較有咬口。整體黎講都算ok。再試埋鹵水鵝肝同鵝腸,肝都滑,有少少粉,鹵水味偏淡。個人比較鍾意鵝腸,好爽口,又唔會韌,質地好好。打冷另一樣必試既係蠔餅,呢度係煎蠔烙。啲蠔仔都好多好大隻,蛋味都幾香,如果再煎香脆啲就完美。朋友話未食過薄殼,就叫左碟金不換炒薄殼。味道都幾好,但似泰式多啲。見餐牌有石榴雞,就點份黎試下。傳統係用雞皮包住啲雞肉粒同疏菜餡,之後拎去蒸。呢嗰就只係用腐皮黎做,味道ok,但就沒咩特別。之後就試兩樣朋友推介既餸。先黎燒汁脆蟮,燒汁好惹味,蟮都好脆身,幾香口,有少少可惜係蟮肉唔爽口。再黎係椒鹽鮮魷,好惹味,炸漿又薄又脆,魷魚鮮甜爽口,推介👍🏻👍🏻最後甜品都係朋友既推介,先黎潮州最出名既反沙芋。已經好少有鋪頭做,呢度都做得唔錯。最後呢嗰先係全晚最正既,就係蛋散!!即叫即做,超香超鬆化,真心香港No. 1😍😍甜品份量唔少,建議大家留肚食。
鹵水鵝

燒汁脆蟮

椒鹽鮮魷

反沙芋

蛋散

甜品份量唔少,建議大家留肚食。
2022-11-05
Type of Meal
Dinner
鹵水鵝肝拼鵝腸
燒汁脆蟮
椒鹽鮮魷
反沙芋
2022-10-23 1983 views
鄉下係潮州嘅我,由細跟住婆婆所以係食潮州菜大㗎😆所以一直都會同屋企人周圍試潮州菜館,今次經親友介紹就嚟試下呢間「四點金」啦!裝修嘅外館的確好似潮州當哋嘅一啲出名菜館咁樣,入到去環境都好唔錯乾乾淨淨!我哋係坐二樓,二樓俾我嘅感覺無地下果層咁熱鬧,二樓安靜啲而且空間仲闊落好多整體都好企理!服務方面真係一定要開一段嚟講,由入門口開始所見到嘅職員都係笑容滿面!大家都好有禮貌好熱心,經理更加係照顧週到!上菜嘅姐姐又細心,呢家好小遇到中菜有咁多笑容睇🙈服務質素滿分呀!食物方面都絕對驚喜!我覺得「鵝頭鵝頸肉」真係必須食!片好哂啲肉出嚟,肉質非常嫩而且好入味!已經講咗下次要點兩碟😋然後再嚟「排骨春菜」,呢個菜雖然係平價材料,但係要整得好食有家鄉味係好難!暫時我都未係潮州菜館度食翻果種味,呢度嘅春菜煲都係一般啦。跟住嘅「普寧豆腐」就真係好好食!十分推薦呀!炸到岩岩好!我重點推薦!我自己認為最好食嘅係「煎蠔餅」,呢個蠔餅絕非平時炸到脆果種!呢種先係正宗潮州蠔餅!有蛋有薯粉❤「滷水鵝肝」就有小小期望過高,普通水準「糖醋麵」呢個就間間都咁上下啦!整體嚟講,呢間菜館價錢合理!而且好食起碼唔會有伏!可以成為日常飯

二樓安靜啲而且空間仲闊落好多整體都好企理!

服務質素滿分呀!

食物方面都絕對驚喜!
跟住嘅「普寧豆腐」就真係好好食!十分推薦呀!炸到岩岩好!
我重點推薦!我自己認為最好食嘅係
「滷水鵝肝」就有小小期望過高,普通水準
「糖醋麵」呢個就間間都咁上下啦!

整體嚟講,呢間菜館價錢合理!而且好食起碼唔會有伏!可以成為日常飯堂之一😋😋
2022-10-23
  • 蠔餅