2024-03-27 23 views
之前聽朋友講呢間餐廳嘅3D咖啡好出名,又好飲又得意,今次出開港島就專登走去食!.💎 $88 檸檬雞翼搥超抵食!一碟已經有六隻雞翼搥,食落啖啖肉之餘,仲好嫩滑!微微嘅檸檬汁中和咗肉類嘅油膩感,令味道更清新😍.💎 $148 雙重芝士野菌薄餅香菇遍佈薄餅,配埋滿滿嘅芝士真係每一啖都食到拉絲嘅感覺!薄餅本身十分香脆,鹹香而不油膩,兩個人都食到停唔到口😆.💎 $168 忌廉蟹肉意大利飯個飯煮得稠密、軟綿綿,忌廉同蟹肉完全包裹住個飯,食每一啖都令人回味無窮,另外份量都非常有誠意,我同朋友都食唔晒要帶走🤣.💎 $70 3D Coffee超打卡able嘅飲品!有咖啡同非咖啡嘅選擇。因為今次係食晚餐,所以就揀咗泡沫朱古力,餐廳好貼心準備咗好多款3D造型,例如布甸狗、hello kitty、鬆弛熊等比客人選擇。今次我地就揀咗柴犬版本,一上枱已經覺得佢超可愛!而且設計好細緻,以唔同顏色繪出柴犬嘅毛髮、嘴巴、手仔等,令到造型更出神入化!影咗好一輪相、拍埋boomerang先捨得飲!朱古力加上泡沫嘅空氣感令口感更豐富,而且唔會過甜,岩晒食完煎炸嘢後飲返啖☺️.💎 $38 朱古力芝士餅用朱古力底做嘅芝士餅真係十分罕
之前聽朋友講呢間餐廳嘅3D咖啡好出名,
又好飲又得意,
今次出開港島就專登走去食!

💎 $88 檸檬雞翼搥

超抵食!
一碟已經有六隻雞翼搥,
食落啖啖肉之餘,
仲好嫩滑!
微微嘅檸檬汁中和咗肉類嘅油膩感,
令味道更清新😍
💎 $148 雙重芝士野菌薄餅

香菇遍佈薄餅,
配埋滿滿嘅芝士真係每一啖都食到拉絲嘅感覺!
薄餅本身十分香脆,
鹹香而不油膩,
兩個人都食到停唔到口😆
💎 $168 忌廉蟹肉意大利飯

個飯煮得稠密、軟綿綿,
忌廉同蟹肉完全包裹住個飯,
食每一啖都令人回味無窮,
另外份量都非常有誠意,
我同朋友都食唔晒要帶走🤣

💎 $70 3D Coffee
超打卡able嘅飲品!
有咖啡同非咖啡嘅選擇。
因為今次係食晚餐,
所以就揀咗泡沫朱古力,
餐廳好貼心準備咗好多款3D造型,
例如布甸狗、hello kitty、鬆弛熊等比客人選擇。
今次我地就揀咗柴犬版本,
一上枱已經覺得佢超可愛!
而且設計好細緻,
以唔同顏色繪出柴犬嘅毛髮、嘴巴、手仔等,
令到造型更出神入化!
影咗好一輪相、
拍埋boomerang先捨得飲!
朱古力加上泡沫嘅空氣感
令口感更豐富,
而且唔會過甜,
岩晒食完煎炸嘢後飲返啖☺️
💎 $38 朱古力芝士餅

用朱古力底做嘅芝士餅真係十分罕見,
口感係入口即溶,
件cake食落朱古力味重,
但唔會太甜😋
💎 $38 檸檬撻
有驚喜嘅甜品
食落有一種酸酸甜甜嘅感覺,
食完喺口入面會充滿住檸檬既清香,
撻底方面,
咬落唔易散開而鬆脆,
真係焗得啱啱好!
下班後走到不少文青朋友朝聖的立體拉花咖啡店湊熱鬧小店內有大量小擺設,一邊放酒瓶,另一邊放有模型裝修帶有外國酒館氣氛,搶眼的酒櫃有格調佈置經典別緻,環境舒服寫意,適合相機食先主菜紐西蘭牛肉眼扒肉質鮮嫩,有豐富肉汁,伴有炸薯角及沙律菜小食法式白酒煮蜆鮮甜味美,醬汁更可以當作湯喝立體鮮奶泡沫咖啡有17款圖案供選擇,泡沫持久力強西班牙紅酒Conde Galiana Gran Reserva擁有平滑純厚的口感,紅莓味清新
下班後走到不少文青朋友朝聖的立體拉花咖啡店湊熱鬧
小店內有大量小擺設,一邊放酒瓶,另一邊放有模型
裝修帶有外國酒館氣氛,搶眼的酒櫃有格調
佈置經典別緻,環境舒服寫意,適合相機食先
主菜紐西蘭牛肉眼扒肉質鮮嫩,有豐富肉汁,伴有炸薯角及沙律菜
紐西蘭牛肉眼扒
小食法式白酒煮蜆鮮甜味美,醬汁更可以當作湯喝
法式白酒煮蜆
立體鮮奶泡沫咖啡有17款圖案供選擇,泡沫持久力強
鮮奶泡沫咖啡
紅酒
2024-03-20
$324 (Dinner)
紐西蘭牛肉眼扒
法式白酒煮蜆
鮮奶泡沫咖啡
紅酒
2024-03-21 31 views
上網見到呢間舖頭有3D咖啡,望落造型好精緻,好適合打卡~朋友喺中環放工,所以就順路過咗上環呢邊食dinner👅❥煙三文魚班尼迪蛋 $118底部嘅麵包上面放咗煙三文魚三文魚嘅上面有蛋同埋荷蘭醬雞蛋一切開就流心,但香味濃郁配埋酸酸甜甜嘅荷蘭醬同煙三文魚嘅煙燻香味食落好夾❥牛肉醬沙樂美腸薄餅 $158Pizza底部好薄好脆,脆到好似餅乾咁所以食起上嚟會冇咁膩佢嘅牛肉醬煮得好香同好惹味配上拉絲嘅芝士同薄切嘅沙樂美腸,perfect!❥明太子釀雞翼 $108雞翼已經去好骨一咬入去就係滿滿嘅明太子明太子鹹香中帶少少辣味加上雞翼本身嘅滑嫩,好味❥3D 咖啡 $70今日嘅戲肉就係佢哋嘅3D拉花!拉花嘅選擇都有好多,除咗普通動物之外仲有卡通人物㗎🫶🏻而且除咗咖啡之外,仲有唔係咖啡嘅選擇啱晒飲咖啡同飲咖啡嘅人我哋就叫咗綠茶鮮奶同埋榛子鮮奶拉花嘅造型好精緻,好可愛飲落味道都唔錯,睇得又食得

❥煙三文魚班尼迪蛋 $118

底部嘅麵包上面放咗煙三文魚
三文魚嘅上面有蛋同埋荷蘭醬
雞蛋一切開就流心,但香味濃郁
配埋酸酸甜甜嘅荷蘭醬
同煙三文魚嘅煙燻香味
食落好夾

❥牛肉醬沙樂美腸薄餅 $158

Pizza底部好薄好脆,脆到好似餅乾咁
所以食起上嚟會冇咁膩
佢嘅牛肉醬煮得好香同好惹味
配上拉絲嘅芝士
同薄切嘅沙樂美腸,perfect!

❥明太子釀雞翼 $108

雞翼已經去好骨
一咬入去就係滿滿嘅明太子
明太子鹹香中帶少少辣味
加上雞翼本身嘅滑嫩,好味

❥3D 咖啡 $70

今日嘅戲肉就係佢哋嘅3D拉花!
拉花嘅選擇都有好多,除咗普通動物之外仲有卡通人物㗎🫶🏻
而且除咗咖啡之外,仲有唔係咖啡嘅選擇
啱晒飲咖啡同飲咖啡嘅人
我哋就叫咗綠茶鮮奶同埋榛子鮮奶
拉花嘅造型好精緻,好可愛
飲落味道都唔錯,睇得又食得
2024-03-20 475 views
有好友知我品嚐美食時喜配搭美酒,這天趁我放假約我到上環一間西餐小酒館晚宴;與好友在上環地鐵站外見面後由其帶路,幾分鐘的腳程就到目的地;門口招牌有射燈的聚焦特別醒目顯眼,離遠已望到;走進店內,一派型格小酒館的氛圍撲面而來;左則的木架每格都放上不同種類的酒品,錯落有致,特顯出品味!而細看一下價錢,以瓶裝計,大部份都十分合理!右邊壁前充滿各種電影人物或動漫首辦/小擺設,極富心思!而座位舖排適當,又有高樓底襯托,令人坐得舒服!餐牌上食物選擇種類頗為豐富,尤其酒水的多樣性更有驚喜!與好友經一番商量,加上經理推介,選定食物與紅酒,就立刻落單;此段時間,餐廳的House Wine,選用來自西班牙的伊比利半島產區,且釀造年份至今已臻熟成階段,果香與橡木香非常平衡而優雅,回味悠長,配搭食物一流,性價比超高!食物方面,先上來的小食--檸檬雞槌,表面香脆,擠上檸檬汁味道更加過癮,酸度帶來清新感,更提升肉質的嫩滑度!經理推介的--(意大利濃縮)咖啡卡邦尼火腿意粉,個人第一次品嚐到如此風味的意粉,十分有趣美味,令我印象深刻!在卡邦尼意粉的基礎上,加進意式濃縮咖啡,這兩者碰撞出來的火花,在啖味意粉時又有強烈的咖啡

House Wine

檸檬雞槌

咖啡卡邦尼火腿意粉

經理推介的--(意大利濃縮)咖啡卡邦尼火腿意粉,個人第一次品嚐到如此風味的意粉,十分有趣美味,令我印象深刻!在卡邦尼意粉的基礎上,加進意式濃縮咖啡,這兩者碰撞出來的火花,在啖味意粉時又有強烈的咖啡氣息,而配上西班牙紅酒(House Wine)竟出奇地和諧兼更具層次,美味非凡!

紐西蘭肉眼扒(三成熟)

紐西蘭肉眼扒(三成熟,切件),此道菜為優質的肉眼扒,三成熟度非常完美!7外面煎得香脆,將肉汁鎖在裡面,加上恰如其份的油脂,令到肉質極其嫩滑,牛肉本味在味蕾上大放異彩!
紐西蘭肉眼扒(三成熟)

更令味蕾享的受的,配上餐廳西班牙紅酒(House Wine),慢慢釋放出來的煙燻與乾果味,完全襯托出點上黑椒汁的肉眼扒的優點,突顯了牛肉的層次感!

3D卡布奇諾

好友最後點一杯--3D卡布奇諾,奶沫上添加加寵物造型,像真度高且又很可愛,且飄出濃郁咖啡香味;倒了少量出來品嚐一番,奶香與咖啡豆香都出色,真是完美的收結!

如此高質食物加上美酒,更有香濃可愛造型咖啡,此家小酒館餐廳真讓個人味蕾來個大享受!
2024-03-06
$350 (Dinner)
House Wine
3D卡布奇諾
2024-03-13 87 views
上環地膽帶我去覓食,小小嘅cafe,佈滿了老闆嘅珍藏,full set of Marvel collection我哋都揀左呢間cafe嘅特色 — 3D coffee❤️「豬朋狗友」正式登場‼️🐽抹茶鮮奶好鍾意呢隻飛天豬畫得好細緻,連屁股都畫埋好睇固然重要,味道都好好,唔會太甜,飲落好有綠茶香🐶榛子鮮奶朋友叫左呢杯柴柴~~🍕「拿破崙肉腸薄餅」層芝士好厚啊🧀 一拎起即時有拉絲效果‼️即烤脆卜卜嘅餅底係我最愛,啲料好足,每啖都食到辣肉腸❤️「檸檬雞翼搥」烤得好香又juicy,雞皮有少少香口,果然係必食推介
上環地膽帶我去覓食,

我哋都揀左呢間cafe嘅特色 — 3D coffee❤️

「豬朋狗友」正式登場‼️

🐽抹茶鮮奶
好鍾意呢隻飛天豬

畫得好細緻,連屁股都畫埋

好睇固然重要,味道都好好,
唔會太甜,飲落好有綠茶香

🐶榛子鮮奶
朋友叫左呢杯柴柴~~

🍕「拿破崙肉腸薄餅」
層芝士好厚啊🧀 一拎起即時有拉絲效果‼️
即烤脆卜卜嘅餅底係我最愛,
啲料好足,每啖都食到辣肉腸❤️

「檸檬雞翼搥」
烤得好香又juicy,雞皮有少少香口,
果然係必食推介
2024-03-09
Type of Meal
Lunch
2024-03-12 54 views
今天到上環Friday Cafe 晚餐,餐廳裝修典雅,牆上掛滿多壁畫,枱上放了很多動漫模型,氣氛不錯。 我見到這裏餐牌上介紹的特色3D咖啡十分吸引,有多款趣緻卡通動物,便點了一杯"豬女3D榛子鮮奶”。「豬女」由奶泡製作,只有牛奶成份。師父親自介紹是由他手工製作,真是巧奪天工,充滿藝術性,我還不忍心吃下這個「豬女」!除了3D咖啡外,當然還有其他美食。“香草羅勒醬雞肉意粉”,雞肉份量豐富,肉質鮮嫩,煎得香噴噴,口感特別好。加上香草醬的意粉,香口彈牙。“紅酒燒汁燴羊膝”,一大隻羊膝,肉質腍軟入味,配上香滑薯蓉、新鮮沙律菜、粟米等,更加滋味。“焗蒜蓉包”,烤香法包,配上牛油蒜蓉,脆卜卜。“拿鐵咖啡”,最後還加上一杯香滑的Latte,精工拉花,咖啡味道出色,飲後有餘韻。這裏的菜式製作認真,尤其是3D咖啡,單是可愛的外形,已經是值回票價。
除了3D咖啡外,當然還有其他美食。
“焗蒜蓉包”,烤香法包,配上牛油蒜蓉,脆卜卜。
  • 3D咖啡,拿鐵咖啡,香草羅勒醬雞肉意粉,紅酒燒汁燴羊膝
2024-03-08 108 views
今晚做隻早食鳥, 來到位於上環地鐵站出出口的 Friday Cafe & Wine Bar 吃早飯, 目標明確.....飲 3D 可愛小寵咖啡, 3D立體咖啡出了很久, out 精係時候出動了。很有型格及復古 Cafe, 環境寧靜, 皮椅坐得舒服, 一天辛勞工作過後, 坐在窗邊飲酒、嘆啡, 很舒泰。Friday Cafe & Wine Bar 飲品除了提供多款立體可愛動物立體咖啡外, 是酒吧當然有無數美酒, 還有非酒精飲品, 食物方面以西式為主; 前菜、all day breakfast、西式湯、多款小食、pizza, 意粉、扒類、德國豬手、甜品.......等等。3D 可愛小狗 Cappuccino ($70)十多款立體動物供選擇, 我杯小狗很立體, 真係可愛到唔捨得飲, 狗狗頭、身及小腳仔都很立體精緻, 咖啡師的心血結晶, $70值得, 雖則志不在咖啡, 也要報告一下杯咖啡的味道, 咖啡香濃不苦澀, 有回甘的餘韻。小狗非常立體, 有小腿, 還有pat pat的, 可愛到呢夏威夷薄餅 ($148)以前食Pizza 鍾意食厚批, 而家就鍾意食薄批, 貪佢脆邊及份量細啲, Friday

3D 可愛小狗 Cappuccino ($70)

小狗非常立體, 有小腿, 還有pat pat的, 可愛到呢

夏威夷薄餅 ($148)
以前食Pizza 鍾意食厚批, 而家就鍾意食薄批, 貪佢脆邊及份量細啲, Friday Cafe薄批餡料多; 火腿、洋蔥、菠蘿、及彩椒, pizza面再鋪一層厚厚的蕃茄醬及Mozzarella Cheese, 即叫即焗, 上枱芝士味道香氣撲鼻。

薄餅底薄薄的, 喊香火腿配果酸香甜既菠蘿; 清新蕃茄醬配搭濃香的Mozzarella Cheese 很美味, 同配料的豐富配搭, 相信這是pizza力久不衰的原因之一吧。

薄底脆脆的, 跟焗到金黃胞口的芝士一口吃, 喊香脆口

是日蛋糕 ~ 藍莓芝士蛋糕 ($38)
一件平平無奇的藍莓芝士蛋糕, 只要肯花點心思, 就可以變成讓人心花怒放的打卡甜品, 很美的配搭。

芝士蛋糕鬆軟, 芝士夠濃, 跟清甜的藍莓醬一齊食, 多吃一件也不覺膩。
Type of Meal
Dinner
  • 藍莓芝士蛋糕
  • 3D 動物咖啡
2023-12-13 666 views
為左同3D coffee☕️打卡,訂左呢間餐廳食lunch.Lunch大大碟,一定夠飽👍🏼👍🏼👍🏼前菜:紅湯或沙律🥗沙律既菜幾新鮮主菜:明太子意粉🍝肉眼扒;大大碟飲品:3D coffee☕️🐰🐱 ; 好可愛😍😍😍記住打去問有冇3D coffee☕️ 如果想去打卡。(上次師傅⏰下午3:30 下班;4 點去冇3D coffee☕️)(午餐加配加$45;如加焦糖再加$8)另外,如果想去光顧,記住book位;餐廳枱數唔多。
Lunch大大碟,一定夠飽👍🏼👍🏼👍🏼

前菜:紅湯或沙律🥗沙律既菜幾新鮮

主菜:明太子意粉🍝肉眼扒;大大碟

另外,如果想去光顧,記住book位;餐廳枱數唔多。

• 3D拉花咖啡
2023-11-17 646 views
店舖細細間都有有有幾8-10張桌一般吾book 都好難有位好幾年前同一個舊同事黎過今日帶朋友黎一齊過生日再嚐回憶中的味道保持到水準主菜前先黎個沙加沙律沙律汁朋友覺得有點太多同酸海膽汁帆立貝意大利飯(洋蔥粒,波椒粒,芝士碎) Fanlibel with sea urchin sauce risotto飯做得好好夠分明吾會太生帆立貝同意大利飯吾會搶左大家的味道小慢索美國豬肉眼 配黑啤蜜糖汁伴炒雜菜及什果Suntory glazed US pork rib eye withfried vegetable & mixed fruits豬肉眼好厚肉好滿足菜的份量都好多最後上嘛餐飲熱檸檬水earl gray tea解一解膩
店舖細細間都有有有幾8-10張桌

熱檸檬水
earl gray tea
解一解膩

2023-11-17
$165 (Lunch)
2023-10-27 568 views
星期五也代表著一個工作週的結束, 那就應該好好放鬆自己, 看着這餐廳的3D奶泡咖啡, 再加上承載着的可愛杯子, 煩惱也放開一邊. 我點的是三眼仔形狀, 不能說是很形似和神似, 但感覺還是很Cutie, 至於味道就一般般啦, 反正來這裏也不是為了喝什麼精品咖啡. 餐廳提供的3D設計, 主要是來自迪士尼及Pixar系列的角色, 這品牌的愛好者可以過來看看. 除了形狀外, 也可以配搭不同的味道, 當然就是不同味道的糖漿而已.食物以意粉和Pizza等輕食為主, 味道不是太差, 特別是火腿蘑菇意粉, 炒得乾身而帶Al Dente的口感, 附上蒜味和少少辣味, 吃起來也算惹味. 至於三文魚Carbonara則少了些蛋香, 換過來就是傳統港式的忌廉味, 但汁醬平均沾在意粉上, 吃起來夠味之餘也不會過於濕潤, 煙燻過的三文魚本身大有香味, 也令意粉的味道不會太濃烈, 作為簡單的星期五午餐, 印象都算不錯.

2023-08-19 882 views
小店裝修有心又有趣食物好睇又好食👍🏻👍🏻👍🏻服務都唔錯👍🏻但食完之後飲水飲足成日都仲係勁口渴…到底加左乜嘢特別材料呢🤨…………………………..
小店裝修有心又有趣

食物好睇又好食👍🏻👍🏻👍🏻
服務都唔錯👍🏻

但食完之後飲水飲足成日都仲係勁口渴…
到底加左乜嘢特別材料呢🤨
…………………………..
2023-08-10 700 views
平時🖤黑白配⚪️都幾鍾意搵啲Cafe或者小店食下,特別係壓力大嘅時候最鍾意就係坐下啲小店飲杯咖啡,然後靜靜咁坐下,今次就去咗上環嘅Friday Cafe 試佢哋嘅lunch,款式多選擇之餘味道都幾好👍🏻Set lunch仲會包埋烤雞沙律🥗烤雞🐔食落去又香又滑,蔬菜新鮮食落去都幾開胃香草羅勒醬虎蝦肉扁意粉 $138佢呢個意粉嘅醬料好香口,分別食到羅勒醬、橄欖油同埋蒜蓉嘅香味,味道香口得黎唔會有好肥膩嘅感覺,都有好多隻虎蝦 🦐 食落去大隻爽口黑松露野菌意大利飯 $118分量大份得黎賣相都靚仔🤵🏼‍♂️,一上枱嘅時候已經聞到有好香嘅黑松露味,食落去飯粒軟硬適中,亦有好香嘅菇味 🍄

Set lunch仲會包埋烤雞沙律🥗
烤雞🐔食落去又香又滑,蔬菜新鮮食落去都幾開胃

香草羅勒醬虎蝦肉扁意粉 $138

黑松露野菌意大利飯 $118

2023-03-30 1442 views
星期四的午餐時段,經Openrice訂座,店員提醒用餐時間只有1小時,12:30準時入座。午餐可選沙律或湯,兩樣食物都正常運作,餐湯夠熱。12:46第一個主菜上台,魚有點鯹,沒有鮮味,魚皮上有些魚鱗,不推介。12:52第二個主菜上台,牛肉韌,意粉硬,意粉有意粉味,汁有汁味,有點像家中煮飯仔的水準。13:00終於等到意大利飯上枱,好在等得耐都值得,意大利飯好好味,好creamy,又有明顯的蟹肉味。餐飲加$10的Flat white,普普通通吧!埋單畀咗張八達通的visa咭,店員話要有paywave的visa。。。我們吃完後有好多吉枱,店員也沒有準時一小時叫我們離座。因為是小店的關係,座位不會太寬敞,出菜的時間也有距離,老實講回頭機會不高!

午餐可選沙律或湯,兩樣食物都正常運作,餐湯夠熱。
午餐沙律
午餐餐湯
鱸魚
牛肉意粉
蟹肉忌廉意大利飯
餐飲加$10的Flat white,普普通通吧!
Flat White

我們吃完後有好多吉枱,店員也沒有準時一小時叫我們離座。
2023-03-30
蟹肉忌廉意大利飯
2023-02-09 1149 views
Lunch 價錢同份量都合理西冷扒幾有肉味 上環黎講幾有質素 。我同事跌左野仲要勞煩staff幫我地搵,真係唔好意思😅 入面好多hot toys Ironman 擺設 令間店好靚
Lunch 價錢同份量都合理
2022-11-12 2244 views
11.11.2022 星期五 晚Friday Cafe & Wine Bar今日又到上環文娛中心欣賞話劇,因為放工後時間不多,特意找較近地方吃個晚飯;在Open Rice見Friday Cafe & Wine Bar正評很多,所以訂枱試試;之前有3D立體咖啡,現在已不見有。下午六時多到餐廳,地方不大,但已經很熱閙,大家都在暢飲言歡中,二人位多在路邊,比較狹小。地方裝飾頗具心思,盡顯老闆的個人喜好,其中最搶眼是Iron Man figure,因為我自己都好喜歡。餐牌包括早餐、沙律、是日餐湯、意粉、意大利飯、千層麵、pizza 8寸、小食、主菜、甜品。這間是wine bar,所以其中一道牆全是標上價錢的酒類,任君選擇。周打魚湯配多士$68一個雅緻漂亮的餐具盛載著滿滿的周打魚湯,份量很多,見到滿心歡喜;怎料喝起來稀稀,完全吃不出甚麼味兒,真的食之無味棄之可惜。香煎紐西蘭羊鞍$318之前見有人介紹香煎鱸魚柳,一心想試,怎料說今天沒有,只有三文魚或倉魚;於是改變主意叫羊鞍,等了半個多小時,賣相很漂亮的羊鞍終於到了,三件羊鞍加上沙律菜、配菜、薯角;配菜和薯角味道很好,雖然下單時叫不要薯角。到主菜羊

11.11.2022 星期五 晚

Friday Cafe & Wine Bar

周打魚湯配多士$68
周打魚湯配多士

香煎紐西蘭羊鞍$318
香煎紐西蘭羊鞍

到主菜羊鞍,原本叫五成,一切下去就知不是五成,但只要好吃、熟少許也不打緊,切了一片羊肉連羊筋,在嘴巴裏怎樣咀嚼也咬不碎,又吞不下,最後惟有用紙巾包著,真的非常尷尬。

香煎紐西蘭羊鞍

後來再切,發覺羊肉真的很難切,除了過熟些,本身羊肉味道是不錯;另外羊筋地方,我每一片也試過切開,只有其中一片稍為好些,其他實在咬不開。

看來很大份的主菜,最後只能吃了少許羊肉、加配菜和薯角;賣相明明很漂亮,但卻咬不開、吃不飽,真的很可惜。一名女職員在吃罷有詢問意見,我也直言羊筋太多咬不開,她建議下趟可試三文魚。

Hazelnut Latte $42
拉花漂亮,咖啡香滑
Hazelnut Latte

地方佈置有特色,用上精緻的器皿,食物賣相又靚,影出來實在可以呃like,以為有多好吃;但事實上主食同湯都不合格,即使地方再靚、服務再好也彌補不了⋯⋯真的很可惜。見之前那麼多的正評,惟有自我安慰,可能只是自己不幸遇上。
2022-11-11
$470 (Dinner)
Hazelnut Latte