2021-11-15 475 views
☕️寧靜休閒好去處☕️推介指數 ❤️❤️❤️❤️❣️打工仔放工開心,有假放要歡呼,而Friday 更係每星期令人期待嘅一日。如果有long weekend,近近哋去轉台灣或者日本曾經係唔少人平常不過嘅事🥲疫情期間喜歡遊走香港尋找休閒好去處,找一間小店休閒一下。今次拍拖捐窿捐罅到上環孖沙街,門面薄荷綠配黑框及水泥牆,店內細心裝飾,感覺舒適😌🥗Smoked Salmon Caesar Salad HKD128✨主角香草煙三文魚配爽脆沙律菜、脆脆麵包粒及煙肉,加上沙律醬汁份外滋味,大大碗份量十足!🐥Cumin Chicken Stick HKD68✨雞條炸到金黃色、一份有十幾條。熱焫焫上枱,炸得酥脆~☕️Iced Pour Over x Indonesia HKD80✨慢活一下點一杯手沖咖啡更可以自己選豆,咖啡師先暸解個人口味建議哪一款咖啡豆比較合適。✨擺盤除咗咖啡,旁邊有2個中式小杯子。咖啡師介紹可以聞下其中盛載咖啡粉,熱杯子散出陣陣果香及蜜糖香氣。另一冷杯子飲咖啡,飲落果香及微酸且醇喉。 #大愛 ☕️Iced Mocha HKD44✨外觀像極了雪糕,忌廉、咖啡、朱古力漸層清楚,面層灑上朱古力粉,好吸引。味
☕️寧靜休閒好去處☕️
推介指數 ❤️❤️❤️❤️❣️

Smoked Salmon Caesar Salad

Cumin Chicken Stick

🐥Cumin Chicken Stick HKD68
✨雞條炸到金黃色、一份有十幾條。熱焫焫上枱,炸得酥脆~

Iced  Mocha

☕️Iced Mocha HKD44
✨外觀像極了雪糕,忌廉、咖啡、朱古力漸層清楚,面層灑上朱古力粉,好吸引。味道平衡,配上濃滑忌廉豐富~ 份量好大杯呀!

💫原本想點Signature 3D 拉花咖啡,店員表示咖啡師外出,原來忙於中環碼頭分店project~ 期待吖❣️

總結:-
食物 ❤️❤️❤️❤️❣️
環境 ❤️❤️❤️❤️❣️
服務 ❤️❤️❤️❤️❣️
🔖Friday Cafe & Wine Bar (上環)
🪑上環孖沙街8-10號金滿大廈地舖
  • Iced Pour Over
  • Iced  Mocha
  • Cumin Chicken Stick
  • Smoked Salmon Caesar Salad
2021-11-14 27 views
餐廳裝修酷似英式酒吧,配合黑金色吊燈,感覺好有黎Cafe嘆啡係指定動作😄每日都有5款特色是日手沖咖啡Colombia~咖啡帶有Raseberry和堅果味,口感醇厚,甚具層次,甘中帶甜,味道香而濃郁😍榛子鮮奶咖啡轉豆奶~榛子味香濃,口味偏甘甜,奶泡好幼滑✨英式早餐~有蒜蓉包、炒蛋、豬肉腸、煙肉、醋汁沙律菜、薯角、蒜蓉炒菇、烤蕃茄、茄汁豆,材料超豐盛😍感覺係二人份量,睇得出係心機之作,茄汁豆都用鮮蕃茄煮過,令味道更濃郁,炒蛋又滑又有奶香,整體十分高質。鮮果牛奶穀燕物~除咗有香蕉之外,食到有多種果乾,低卡路里又高纖維,健康之選!
餐廳裝修酷似英式酒吧,配合黑金色吊燈,感覺好有

黎Cafe嘆啡係指定動作😄每日都有5款特色是日手沖咖啡

Colombia

榛子鮮奶咖啡轉豆奶
~榛子味香濃,口味偏甘甜,奶泡好幼滑✨

英式早餐

鮮果牛奶穀燕物

2021-11-14 61 views
介紹呢間有3D畫花咖啡,雖然唔係好多款,但都好想試吓,對住響元朗嘅我真係要搵個機會專登嚟。。。無留意星期日休息,摸門釘。。。唔緊要,專登星期六收早過嚟,差唔多5點無人響門口,而店內只有兩枱客,心諗真係好呀!好快睇完餐牌,咦。。。點解無響網見到介紹3D咖啡個餐牌,於是點餐時問埋。。超失望呀!店員話餐廳擴展業務咖啡師唔係成日響到,所以會暫停,我真係超期待今日嚟打卡架由於見到餐廳已開始擺晚市位,都有人客進店,6點多食哂我地就埋單走喇。。。

無留意星期日休息,摸門釘。。。

黑松露薯條
唔記得咩腸pizza
2021-11-13
$170 (Tea)
2021-11-09 29 views
上環呢間Cafe & Bar,一入去已經見到好大個酒櫃陳列,擺放住形形色色既酒類飲品出售,而另一面牆上面就擺設左以歐美風既時尚設計,仲有好多唔同Marvel figure,睇得出裝修好有心思,係一間岩哂打卡既小店💛 輪到食物方面,餐牌上主要以西式食物為主,例如all day breakfast、意粉,沙律等,再配上各款精美咖啡、其他特色飲品~ 今次點選既白酒忌廉蜆肉意粉,蜆肉非常足料,配上香濃既白酒,開胃又好味😋 而雞肉沙律亦相當大份飽肚,雞肉唔會乾身而且嫩口~ 最後咖啡同飲品方面,由於咖啡師傅放大假,好出名既3D coffee暫時無得供應,但點左凍玫瑰咖啡,味道香甜可口,而綠茶沙冰亦同樣清甜解渴,凍飲都好大杯~ 總結整體CP值都好高,成個用餐體驗都好滿意,會再去幫襯支持!
2021-11-06 507 views
其實一心慕名而去飲佢嘅拉花公仔咖啡㗎😍好可惜奶拉花師傅佢啱啱突然之間請假。。。所以冇得飲呀😭有少少失望㗎🥺不過橫掂都嚟到啦點都要食啲嘢嘅😁睇下佢menu,除咗冇拉花嘅嘢飲其實仲有好多嘢飲㗎,我哋選擇咗一個朱古力沙冰同埋一個朱古力咖啡沙冰😋以為係好普通嘅一杯沙冰嘢飲,嘩😱嚟到真係好震撼🥰好大杯同埋個杯飲落去唔太甜好好飲,真係飲到好多沙冰呀😁凍凍地好爽呀😅小朋友飲朱古力直情係好有朱古力味又唔太甜, 我飲嗰個朱古力咖啡又真係好有咖啡味又有朱古力味㗎喎👍 好特別又好飲又勁大杯添😍我哋想食pizza, 所以叫咗個pizza 同埋小朋友一定鍾意食薯條㗎啦🤩咁就叫咗黑松露薯條啦, 黑松露薯條泥啦 。。我哋直情“嘩”咗一聲出泥呀🤭🤭好大兜之餘仲有好多好多黑松露喺薯條上面喎😍😍黑松露薯條我哋近排都食好多🤔但係咁多黑松露喺上面嘅薯條未食過喎。。佢除咗好多黑松露喺上面之外,連個沙律醬裏面都有好多黑松露㗎睇下,係咪真係勁多呢?巴馬火腿羅勒醬pizza嚟啦🍕睇下薄嘅pizza底好乾身“正” 我最唔鍾意油嘅pizza㗎啦 😁😁Woo Pizza上邊有好多斑馬火腿㗎👍跟住中間嗰啲綠色嘅一定係係呢個羅勒醬啦, 所以完

巴馬火腿羅勒醬pizza嚟啦🍕睇下薄嘅pizza底好乾身“正” 我最唔鍾意油嘅pizza㗎啦 😁😁Woo Pizza上邊有好多斑馬火腿㗎👍跟住中間嗰啲綠色嘅一定係係呢個羅勒醬啦, 所以完全唔油架, 每一塊pizza都有好多羅勒醬係pizza上面同一大塊巴馬火腿超級, Woo Pizza 邊全部都係脆卜卜燒到燶燶哋咁樣嘅感覺食落去好脆卜卜好好味㗎👍加埋好新鮮嘅parma 同埋好似牛油果嘅羅勒醬仲有芝士💯💯直係香脆可口呀😍😍😍

最後我哋食曬啲黑松露薯條😂淨返好多黑松露醬喺度呀😁所以我哋冇浪費,將所有黑松露醬放曬落最後一塊pizza度😍😍睇下係咪勁多呢😋黑松露醬放埋落 pizza一齊食😋都係一樣咁好味㗎👍👍

Friday Cafe & Wine Bar
上環孖沙街8-10號金滿大廈地舖

• 朱古力沙冰
  • 咖啡朱古力沙冰
  • 巴馬火腿蘿勒醬薄餅
  • 黑松露薯條
1K
2021-11-06 28 views
#上環為3D拉花咖啡而來, 實在太得意! 昏暗街道有個亮眼綠色招牌, 好易搵! 餐廳擺設好多模型, 應該係 Avenger Fans 吧🤔! 重金屬感的設計! 🥓英式早餐 English Breakfast $118 ~ 用料豐富, 有德國腸、火腿、煙肉、沙律菜、滑蛋、雜菇、薯角、蒜香多士、烤番茄 & 茄汁豆! 色彩豐富, 味道仲幾好, 個蛋炒得相當不錯! 🍕拿破崙肉腸披薩 Napoletana Sausage Pizza $128 ~ 足有8吋, 唔係超薄脆底, 但唔算厚, 有大量雜椒及洋蔥底, 蕃茄醬酸甜度剛好, 再加上肉腸片, 好滿足!😎3D 咖啡 $70 ~ 有7種味道可選, 連圖案都可以選架! 貓仔、狗仔、熊仔, 又或者由咖啡師隨機製作, 我當日就係多啦A夢喇! 🍫Mint Chocolate $36 ~ 朋友表示味道幾出色, 唔太甜好平衡! 🧐要早早訂位啊!
#上環

要早早訂位啊!
Type of Meal
Dinner
今日專程同閨密黎朝聖呢度嘅3D拉花咖啡🐰☕️係超有驚喜呀!餐廳走型格路線,有好多iron man呀😍朋友係咁打卡😂<榛子泡沫鮮奶>由於我地太期待喇,一坐低未揀好食物就點咗3D拉花咖啡先🥲我地揀咗貓仔圖案,咖啡師拉咗3D貓貓同miffy兔仔俾我地,超驚喜呀!有miffy♥️仲好細心咁預備咗細飲管,一路飲都仲keep到個拉花🥰<Hazelnut Latte>至於另一杯咖啡,我地就揀咗Hazelnut Latte,咖啡豆好香,味道偏nutty,值得一讚嘅係,咖啡杯同小碟係超靚🥰拉花亦好有心思。<香草羅勒醬雞肉扁意粉>意粉軟硬程度好適中,好中意羅勒醬嘅調味,係非常惹味☺️雞肉好嫩滑,份量亦偏多。
今日專程同閨密黎朝聖呢度嘅3D拉花咖啡🐰☕️係超有驚喜呀!

餐廳走型格路線,有好多iron man呀😍朋友係咁打卡😂

<榛子泡沫鮮奶>

<Hazelnut Latte>

<香草羅勒醬雞肉扁意粉>

• 香草羅勒醬雞肉意粉
我好鍾意上環呢個地方,旺中帶靜,仲有好多Cafe選擇,呢間cafe 上網睇過好多好評! 見到立體拉花,我都心動了😍除咗拉花之外,呢度有不同酒類選擇,好少見到Cafe又有咖啡,又有酒類售賣,好特別!🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸☘️3D hazelnut $70選擇左隨機款式,咖啡師拉咗個小熊維尼俾我,小熊維尼好精緻!細細隻,但係細節位好用心,呢個泡沫拉花真係值回票價,基本上枱枱都會叫,真係好打卡!除咗好睇之外,亦都好飲!榛子牛奶味道很自然,入口香滑!味道難忘,讚👍唔捨得飲☘️English breakfast $118全日早餐入邊有滑蛋、沙律、多士、薯角、煙肉、腸仔等等!超級豐富,分量都唔細,女仔食都夠飽!蒜蓉多士都幾香脆,最鍾意加埋滑蛋一齊食,滿足!☘️煙三文魚班尼迪蛋$118🥚一切開就切開會爆蛋漿的圓形水波蛋! 😍蛋香濃郁,加埋面頭荷蘭醬,滲入底層的英式muffin,不愧是經典好吃的brunch ,配上健康的煙三文魚,能量滿滿!☘️朱古力沙冰$52朱古力味濃郁之餘,又不會像坊間朱古力一樣死甜,上面擠了一層cream ,賣相好靚!

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

☘️3D hazelnut $70

☘️English breakfast $118
全日早餐入邊有滑蛋、沙律、多士、薯角、煙肉、腸仔等等!

☘️煙三文魚班尼迪蛋$118

☘️朱古力沙冰$52
2021-11-02 360 views
⭐️Friday Cafe & Wine Bar⭐️📍:上環孖沙街8-10號金滿大廈地舖⏰:11:30am-10:00pm(星期日休息)⭕️:現金、八達通、信用卡、Alipay-3D coffee-鮮奶泡沫朱古力💰70🌜個餐牌裏邊有貓、狗、熊同隨機 今次特登揀咗咖啡師隨機圖案 可以保持神秘感 最後咖啡師整咗Miffy🙈好似🤣 奶泡好堅挺 梗係黎一輪瘋狂嘅打卡先啦📸 影咗一陣間都唔會變形 口感香滑 朱古力味好濃郁 唔會過甜📌3D咖啡製作需時 一定要耐心等候🥺-黑松露薯條- 💰98🌜薯條炸到好酥脆 係幼身個隻薯條 熱辣辣炸出黎好好食 不過好快就凍左🤣除左薯仔上邊有松露粉 仲會搭配埋松露醬 好香 薯條份量好大🙈-沙嗲雞肉串- 💰88🌜雞肉好嫩滑 沙嗲味好香濃 唔好睇個價錢貴 都有八串咁多架 完全對得住個價錢👍🏻🌟 我哋坐咗係呢間Cafe度成個晏晝🤣由3點坐到5點半 叫咗兩個小食 同友人坐喺度傾吓計打下卡 都冇限時趕你走👍🏻 好chill🤤店舖內嘅環境有唔同嘅擺設 Iron Man蜘蛛俠嗰啲🙈行歐美路線 可以打下卡影下相☺️#香港美食 #平民美食 #上環 #上環美食 #香港 #美食 #高質 #hkfo
⭐️Friday Cafe & Wine Bar⭐️
📍:上環孖沙街8-10號金滿大廈地舖
⏰:11:30am-10:00pm(星期日休息)
⭕️:現金、八達通、信用卡、Alipay

-3D coffee-鮮奶泡沫朱古力💰70
📌3D咖啡製作需時 一定要耐心等候🥺

-黑松露薯條- 💰98

-沙嗲雞肉串- 💰88

#香港美食 #平民美食 #上環 #上環美食 #香港 #美食 #高質 #hkfood #hongkong #hkfoodie #openrice #hkfoodblogger #hkfoodies #hkrestaurant #foodies #852food #hkfoodblog #食評 #美食推介 #FridayCafe&Wine Bar #fridaycafeandwinebar #打卡小店 #3D咖啡 #精品咖啡 #hkcafe #高質小店 #香港咖啡店關注組
2021-10-31
$100 (Tea)
2021-11-02 21 views
之前喺OpenRice 見到啲立體公仔咖啡拉花抱住去打卡嘅心態試呢間Cafe / Bar一入到去就覺得裝修好有特色 比牆上嘅掛畫 酒櫃同Marvel figure 吸引住咗 雖然平日前往 值好多枱都被reserve 咗 好彩都估到一席位⋯主菜方面我哋揀咗以下兩道菜1️⃣忌廉蟹肉意大利飯Risotto唔糊口 蟹肉處理得唔錯 鹹鹹香香 白汁唔膩 沾喺飯上特別易入口2️⃣煙三文魚蒜片意粉 🍝超正首先必須要話佢超足料!採用超厚三文魚 落咗唔少蒜片同蒜蓉 所以一嚟就超香蒜味!❇️3D拉花Sound Bear Mocha打卡效果超靚 呢個仲係魷魚遊戲特別版🦑我好驚佢咁軟綿綿好快塌落嚟 但整出嚟嘅效果意想不到地挺身 我飲完晒先捨得攪勻佢🙈Mocha幾適合唔鍾意額外加糖嘅我✳️ 白果園茶 好香! 夜晚飲都唔會失眠由於係焗茶嘅原因 每次斟都有煙出 超保溫 唔錯
之前喺OpenRice 見到啲立體公仔咖啡拉花
抱住去打卡嘅心態試呢間Cafe / Bar

主菜方面我哋揀咗以下兩道菜
1️⃣忌廉蟹肉意大利飯

2️⃣煙三文魚蒜片意粉 🍝超正
首先必須要話佢超足料!
採用超厚三文魚 落咗唔少蒜片同蒜蓉 所以一嚟就超香蒜味!

❇️3D拉花Sound Bear Mocha
打卡效果超靚
呢個仲係魷魚遊戲特別版🦑

✳️ 白果園茶 好香! 夜晚飲都唔會失眠
由於係焗茶嘅原因 每次斟都有煙出 超保溫 唔錯
  • 煙三文魚蒜片意粉
  • 3D拉花咖啡
☕️呢間係上環嘅cafe最出名就係仔地嘅 3D coffee 我都係因為呢個比吸左去☕️3D coffee $70飲品有好多選擇 例如cappuccino,玫瑰泡沫鮮奶,綠茶泡沫鮮奶 。圖案可以揀貓 狗 熊 或者隨機 我就揀左cappuccino 加隨機💕係超可愛嘅miffy奶泡好堅挺 我影左一段時間相都冇變形餐廳本身都有single origin coffee,亦有賣咖啡豆同掛耳包 所以咖啡質素完全冇問題💕隔離枱見到我地杯靚靚coffee都即刻order黎打卡🍳Egg Benedict with Smoke Salmon $118Egg Benedict 嘅水波蛋好流心 煙三文魚好大片 配埋荷蘭醬食好開胃 🍝Espresso Ham Carbonara $138第一次見呢個配搭 好新穎 係carbonara上面灑上咖啡粉 令到意粉冇平時咁”漏” 食落唔會話食到太濃咖啡味 🍹薄荷朱古力 $42冰凍嘅薄荷朱古力飲落好清涼 荷荷味好濃💛餐廳細細 好啱一大班朋友聚會 而且叫得wine bar 當然有好多酒俾大家揀黎開 中等價錢 店長都好樂意介紹酒俾大家

☕️3D coffee $70

💕係超可愛嘅miffy
奶泡好堅挺 我影左一段時間相都冇變形
3D  coffee

💕隔離枱見到我地杯靚靚coffee都即刻order黎打卡

Egg  Benedict  with  smoked   salmon
Egg  Benedict  with  smoked  salmon

🍝Espresso Ham Carbonara $138

Espresso  Ham  Carbonara

🍹薄荷朱古力 $42
冰凍嘅薄荷朱古力飲落好清涼 荷荷味好濃

3D  coffee
Espresso  Ham  Carbonara
想可愛飲3D咖啡拉花又得!想正經飲下酒亦得!餐廳融合Cafe+酒吧元素,裝修除佐好多掛畫,亦有好多marvel figure🤩 有一邊櫃全部都擺滿酒,比客人隨意挑選,而且價錢相宜👍🏻 2個人幾個朋友黎傾下計開返枝飲下岩晒🍷✦ 西班牙海鮮薄餅 $158✦ 芝士牛肉醬千層麵 $158Pizzq係薄脆批☺️ 又唔洗怕硬掘掘既批邊,醬料同餡料都好夠!餐廳意粉好吸引,由其是黑松露香氣十足,但今次想試下相對少食既千層麵🥰 熱辣辣好吸引,鋪上芝士焗,另外側邊仲有薯蓉,細細碟但好夠飽!❤️✦ 𝐿𝑖𝑚𝑒 𝑆𝑜𝑑𝑎 $36✦ 3D焦糖泡沫鮮奶 $70 (可選貓仔/狗仔/熊仔/咖啡師隨機製作)諗住想有啲驚喜所以我揀佐隨機🤣 出到黎係miffy啊,連背脊都係兔仔身好細緻😜 睇相仲有布甸狗,玉桂狗,三眼仔,柴犬等等,有興趣記得黎嗌返杯打下卡📸 而且有non-coffee選擇,今次揀佐熱焦糖鮮奶,成個感覺好放鬆☺️

✦ 西班牙海鮮薄餅 $158
✦ 芝士牛肉醬千層麵 $158

✦ 𝐿𝑖𝑚𝑒 𝑆𝑜𝑑𝑎 $36
✦ 3D焦糖泡沫鮮奶 $70
(可選貓仔/狗仔/熊仔/咖啡師隨機製作)

2021-10-26 30 views
今日去上環經過見到有間Cafe有3D公仔泡沫咖啡,俾佢吸引咗入去食飯,環境舒適,裝修風格都幾新潮英式早餐 $118呢個 all day breakfast 份量好豐富,烤香草牛油多士好香脆;薯角都炸到外脆內軟;蕃茄用黑椒和鹽調味煎香,好juicy;牛油炒雜菇好香,食唔停口;炒蛋都好滑,煙肉同香腸都唔會太鹹唔會太油膩,肥瘦適中,香腸仲食到黑椒香味;沙律菜都好新鮮,加咗少少油醋汁調味,平衡返咁多肉食嘅肥膩感;最難得係連茄汁焗豆都唔用罐頭,用蕃茄自己煮,每樣都係誠意之作蟹肉忌廉意大利飯 $168呢個意大利飯入口煙韌,醬汁濃厚,有好多蟹肉,再配埋蟹子好香蟹肉鮮味,淡淡都好creamy3D公仔綠茶泡沫鮮奶 $70布甸狗造型嘅公仔泡沫真係好可愛,差啲唔捨得飲,飲品可以選擇cappuccino, mocha, 玫瑰或綠茶或榛子或焦糖泡沫鮮奶,無論飲唔飲咖啡嘅人都可以享受呢個招牌3D公仔飲品番薯鮮奶 $38淡淡的番薯味,唔會太甜,用嘅杯好有特色

英式早餐 $118
英式早餐

蟹肉忌廉意大利飯 $168
蟹肉忌廉意大利飯

3D公仔綠茶泡沫鮮奶 $70
3D 公仔綠茶鮮奶

番薯鮮奶 $38
淡淡的番薯味,唔會太甜,用嘅杯好有特色
番薯鮮奶

蟹肉忌廉意大利飯
3D 公仔綠茶鮮奶
番薯鮮奶
  • 忌廉蟹肉意大利飯
  • English Breakfast
2021-10-26 27 views
今次黎到上環既「Friday Cafe & Wine Bar」食晚餐。黎到緊係唔少得叫呢到出名既3D coffee,網上見到有好多款唔同公仔,我就揀咗玫瑰泡沫鮮奶,於是師傅就整咗個好可愛嘅兔仔Miffy出黎,真係原隻立體浮喺鮮奶上邊,可愛到唔捨得飲。朋友就叫咗Orange Squash。主食方面就叫咗煙三文魚披薩,烤得好鬆脆,亦都唔會烤得太焦,配合埋蕃茄醬做底,真係幾開胃吓,當然唔少得面層舖滿不少煙三文魚,加埋芝士真好夾。另一個主食就叫咗芝士肉醬千層麵,肉醬十分足料,兩邊有薯蓉作為襯托,可以將啲肉醬加埋薯蓉一齊食,會別有一番風味。

朋友就叫咗Orange Squash。

2021-10-25 29 views
I was passing this place idly when I saw it offered a “ristretto” coffee. Something you seldom see advertised here. Anyway I took a punt and genuinely had the best Italian style coffee I’ve had in all of Hong Kong. They do two flavours. The first one is a dark medium roast and it’s the best of the two. The restaurant is a geeks heaven with loads of transformer style models and a cool interior. The staff are welcoming and prides pretty good. I haven’t had the food which looks pretty simple but I

The restaurant is a geeks heaven with loads of transformer style models and a cool interior. The staff are welcoming and prides pretty good. I haven’t had the food which looks pretty simple but I will keep coming back for the excellent caffeine hit. They also do some 3D coffees which would be interesting for a laugh.
2021-10-18
Type of Meal