2019-10-20
行過銅鑼灣搵野食,見到呢間野寫住It’s fuh not pho好似幾得意,就行左去試。都知道佢應該係食越南野。晚上8點唔算好多人,入面裝修都好試正,有落地玻璃窗望到大街馬路,感覺都好開揚。睇落個menu都算好多選擇,小食有好多款式,一般咩炸蝦餅,紙米卷,炸扎肉通通齊全。佢有樣幾好就係每樣款式口味都算好多,好似湯粉,撈檬咁,每樣都有好多口味,生熟牛唔在講,雞絲豬扒連A4和牛都有得揀,不得了。我地兩人食就揀左個特上小食拼盤,雞肉,春卷蝦餅,炸扎肉,扎肉卷,仲有個叫做椒鹽炸軟殼蟹,聽落都幾鬼得意。主食就叫左生熟牛肉金邊粉,雞絲撈檬。另外叫左個扎肉紙米卷,野飲當然唔少得就係越南滴漏咖啡。不得不提佢個menu仲有版係專門素食,好有心!小食拼盤首先上場,仲有兩款醬汁配搭,一款係泰式辣醬,另外一款似係他他辣醬。蝦餅炸得鬆脆蝦肉爽口,椒鹽軟殼蟹好惹味,仲有啲風沙蒜頭,好夾。另外炸扎肉同埋炸紫米卷都好脆口。生熟牛湯金邊粉,個湯底好濃郁好入味,仲有香料配搭埋有香茅好新鮮好清新,牛肉煮得唔會過分老,有生熟之分。雞絲撈檬,睇落似係一般簡單嘅食物,但黎到會有驚喜,碗撈檬嚟到見到有好多配料,有炸蒜炸洋蔥有蔥花,
雞絲撈檬,睇落似係一般簡單嘅食物,但黎到會有驚喜,碗撈檬嚟到見到有好多配料,有炸蒜炸洋蔥有蔥花,最緊要係雞絲本身有撈過麻醬唔會太單調好入味,另外仲有蘿蔔絲生菜絲咬落佢會好爽口。
扎肉紫米卷,咪卷啲皮好薄望,落去都見到晶凝通透,而且都有咬口。最令我欣賞嘅係佢個醬汁配搭,望落似一般麻醬,但其實味道似係調味過嘅沙嗲醬,呢個配搭感覺好新鮮,特別係成舊米卷其實本身都淡口,配上沙嗲醬感覺煥然一新!
圖
本身冇乜期待咁行入去食間越南野,點知出到嚟都幾開心,佢係一啲細緻位都做得唔錯,味道都有煥然一新嘅感覺,下次行開銅鑼灣唔知食乜好都可以嚟再試一次!