2022-06-21 40 views
朋友介紹咗呢間越南餐廳俾我話好得。今日經過就上咗去試下點好法。餐廳唔起眼係1/F,但係都有個大玻璃望到條街。餐廳sell係北美風味嘅越南菜,炒粉、撈粉、湯粉、飯通通都有。叫咗個特別少少美國安格斯生牛肉粉配焗牛筒骨,一上枱支牛骨已經霸曬成個大湯碗,撩咗少少試咸咸香香嘅牛味。講返個個北美風味,原來係食嘢時候落D海鮮醬同埋士拉差辣椒醬一齊食,我裝咗一碗仔試,都幾特別,不過我鍾意加返幾滴魚露一齊食嘅傳統食法另外我見佢有越南啤酒仲可以加咸檸檬,見咁特別,開頭飲冇乜分別,但係當啤酒個溫度上升返,就飲得出一浸鹹檸檬嘅味。

2022-06-21
Type of Meal
Lunch
  • 美國安格斯生牛肉湯粉
2022-06-11 1695 views
🍜喜歡越南粉嗎?我就好鍾意食越南粉喇😍一碗熱辣辣加埋九層塔香味嘅越南粉🔥再擠啲青檸汁落去🍋然後再「呷」一啖用新鮮牛骨餚出嚟嘅牛骨湯🐂加埋我最❤嘅金邊粉🍜感覺好幸福呢🥰Fuhn平日都咁多人嚟幫襯👩🏻‍🦱👨🧑🏻👩🧑🏻‍🦱👨‍🦱👩‍🦰呢碗外表簡簡單單嘅越南粉🍜真係臥虎藏龍✅🐂火車牛魔粉 $128:出去食越南河粉最鍾意樣樣都好,如果你同我一樣咁你就要揀呢個火車牛魔粉喇,裏面🈶️安格斯牛、牛坑腩、手打牛丸、牛筋片、牛腩邊同埋牛柏葉❤最牛🐃全部都係🐂🥳特別鍾意佢哋嘅「安格斯牛」🐂味道夠曬新鮮👍同埋佢個「手打牛丸」夠晒彈牙🥳大滿足✅🐃牛坑腩湯粉 $75:呢個牛坑腩炆完🈶️口感🔥軟硬度適中👍林得來亦都仲有咬口🥳而且份量仲好多❤️抵食之選👍🍢小食拼盤 $108:▪️蒜蓉牛油雞翼:即叫即炸🔥超濃嘅牛油味🧈加埋雞翼🐤好味到小朋友都會嗌encore👧🏻▪️手打蝦餅:食得出係手打🤲因為真係特別彈牙👍而且蝦餅中間仲有一隻「好大隻嘅蝦」添🦐超正呀🥳▪️越南春卷:春卷皮炸到脆卜卜🔥裏面仲有好多餡👍👍🥑牛油果奶昔 $52:最近愛上咗牛油果奶昔🧋真材實料👍夠杰味道好真實❤唔會係假甜👍大人小朋友都會鍾意呀😍🚩Fûhn 📍銅鑼灣駱克道4

🍢小食拼盤 $108:

▪️越南春卷:春卷皮炸到脆卜卜🔥裏面仲有好多餡👍👍

🚩Fûhn

📍銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 1樓
  • 三上小食拼盤
  • 牛坑腩湯河
2022-06-11 43 views
天氣持續炎熱💦係時候食吓越式料理清爽吓!!朋友就話要帶Be去間食過幾好味嘅餐廳度開餐!喺cwb食肆林立但呢度平日晚飯時間都全場坐滿!即刻點菜試吓點解咁受歡迎先☺️☺️. ✨ 美國安格斯生牛肉湯河粉 $78冒住煙咁新鮮上枱😃粉嫩嘅生牛肉浸一浸喺熱湯之中🥩漸變為剛好熟成度!肉質軟且夠牛味!之後食啖滑溜溜河粉再飲啖鮮甜嘅湯頭!滋味!!.✨ 三上小食拼盤 $108✅ 蒜蓉牛油雞翼:醃得好入味!啖啖香蒜butter風味!Like it🙂✅ 手打蝦餅:全盤yummy之最🤤🤤紮實厚身嘅手打蝦肉係十級彈牙‼️‼️✅ 春卷:卜卜脆香口之選👌🏻.✨ xo醬雞絲蝦炒金邊粉 $98雞絲唔會太乾身!蝦蝦都大隻又結實🦐xo醬更大大提升了惹味度😛😛配以大量荳芽, 蛋絲, 香葉一齊食口感非常豐富!. ✨ 牛油果奶昔$52以完熟牛油果打成濃郁creamy奶昔🥰🥰入口滿滿🥑果味!好幸福!!.✨ 咸檸七喜 $30醃得好夠火喉嘅咸檸👍🏻加埋7-up!舌上酸咸甜交錯!降火清膩啱哂夏天飲!!

✨ 美國安格斯生牛肉湯河粉 $78
✨ 三上小食拼盤 $108
✅ 春卷:卜卜脆香口之選👌🏻
✨ xo醬雞絲蝦炒金邊粉 $98
✨ 牛油果奶昔$52
✨ 咸檸七喜 $30
2022-06-10 48 views
💥安格斯牛肉好味📍FUHN|銅鑼灣📍人均消費 $ 1 X X#CL銅鑼灣 #CL四圍食 #CL越南野⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️💟美國生安格斯牛肉金邊粉一黎到碗粉勁大碗呀🫶🏻 即刻試吓個湯😌幾清幾鮮甜👍🏻牛肉少少肥有牛肉味🐮有5.6舊都算係咁🤣芽菜同香茅係另上,獨獨係無青檸爭咗少少咁,有埋就prefect💗🤟🏻不負責任點評好味道🌕🌕🌕🌗🌑性價比🌕🌕🌕🌗🌑回頭率🌕🌕🌕🌑🌑(五粒為滿分)⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
💥安格斯牛肉好味

回頭率🌕🌕🌕🌑🌑
(五粒為滿分)

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
2022-06-10 43 views
這間餐廳係主打北美口味既越南菜,主打Fuhn!今次同朋友點了以下兩款:美國安格斯生牛肉湯粉配焗牛筒骨 $168美國安格斯生牛肉湯粉 $78牛骨湯底日日新鮮敖製,有淡淡既鮮甜味,而且有河粉同金邊粉選擇,河粉更能掛住啲湯,更入味!放入則燙熟的牛肉片,口感很清爽.再加入豆芽同九層塔讓咀嚼增加了爽脆感令味道更有層次.另外,試左餐廳介紹既兩種食法,1)加入特製魚露,令鮮味更突出🤤2)加入正宗北美口味的是拉差辣椒醬和海鮮醬,令味道更濃郁🤣洛神花茶新鮮沖泡的洛神花茶有特殊酸味,色澤鮮紅,配搭蜂蜜飲用更易入口.而且營養價值高同解膩,有助平衡血脂及促进消化!
這間餐廳係主打北美口味既越南菜,主打Fuhn!
今次同朋友點了以下兩款:

美國安格斯生牛肉湯粉配焗牛筒骨 $168
美國安格斯生牛肉湯粉 $78

洛神花茶
2022-06-08 27 views
呢間真係唔錯,不過平時真係醒唔起有L square 呢個地方,如果唔係open rice search 真係搵唔到佢。Pho:湯底味道ok,雖然偏鹹,同時都重牛骨香味。而麵底都唔會痴埋一舊。牛肉份量可以,半生熟嘅粉紅色見到都lam lam 脷😍牛油雞翼:味道幾特別,夠脆,蒜香都突出,牛油味唔會太膻,食四隻都唔係好夠😆柚子沙冰用柚子蜜整,偏甜,不過飲落都幾清新的,同埋要等佢d沙冰融左少少再飲會更好飲。整體都覺得佢幾好食同埋抵食👍🏻👍🏻
呢間真係唔錯

Pho:

牛油雞翼:

柚子沙冰

整體都覺得佢幾好食同埋抵食👍🏻👍🏻
  • 美國安格斯生牛肉湯粉
  • 生牛肉湯粉
2022-06-07 33 views
約咗朋友一家大細去銅鑼灣食飯,小朋友特別愛吃炸物,所以就去咗呢間《Fûhn》越式餐廳試試😌!環境都坐得幾舒服,重有兒童餐選擇,不錯!FÛHN FOR KIDS $88(1份小食 +1份主食+1杯飲品)鹹蛋黃薯條~脆卜卜加上鹹蛋黃碎已經夠哂味道!雞扒撈檬~份量都幾多,皮脆肉質亦保持到水份,加埋甜酸汁小朋友食唔停口!越式炸春卷配生菜 $58熱辣辣送上,非常酥脆鬆化,內裏有少許肉碎和蔬菜,沾上醬汁酸酸甜甜,配搭一絕!蒜蓉油炒小椰菜$88味道香濃,加上小椰菜特別爽口,每一啖都充滿蒜香味,不錯👍🏻!而其他食物都即叫即製,整體不錯😌!

環境都坐得幾舒服,重有兒童餐選擇,不錯!

FÛHN FOR KIDS $88
(1份小食 +1份主食+1杯飲品)
鹹蛋黃薯條~脆卜卜加上鹹蛋黃碎已經夠哂味道!

越式炸春卷配生菜 $58

蒜蓉油炒小椰菜$88

而其他食物都即叫即製,整體不錯😌!

2022-06-07 25 views
今日同朋友去咗銅鑼灣行街🛍,順道經過The L. Square去咗呢間《Fûhn》越式餐廳試吓先😊!安格斯牛肉湯粉配牛筒骨 $168濃郁的湯頭,🍲湯底做得恰到好處,超香濃,🐂牛肉夠哂鮮嫩,牛筒骨滿滿牛骨髓,亦好香牛骨味,不錯👍🏻!金輪三式雞翼 $178賣相已經好靚,一共有十二隻,🐔熱辣辣送上,脆卜卜,蛋黃味、蒜蓉牛油味和是拉差醬雞翼,越食越惹味,肉質嫩滑,十分好味!芒果益力多沙冰 $45🥭芒果味道都好濃郁,加咗益力多反而減低了芒果既酸味,令整杯沙冰更好飲,更滑溜!

安格斯牛肉湯粉配牛筒骨 $168

金輪三式雞翼 $178

芒果益力多沙冰 $45
2022-06-06 50 views
Fûhn (The L. Square)地址: 銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 1樓電話: 22198328====================驚艷架越式鵝肝醬法包 ,一食完全被征服了。沫了一層厚厚架鵝肝醬,加上越式札肉,口感爽身味道酸酸甜甜架醃蘿蔔條,香脆架法包,當第一口咬下$198 越南炸豬手即炸,等15-20分鐘,豬皮好脆身,有d似德國式但佢架肉唔會死鹹,我覺得比德國豬手更好食。$95 豬頸肉太陽蛋,太陽蛋加持,豬頸肉彈牙富油香,個蔥油同豉油完美演繹了呢份越式碟頭飯架精妙。做埋vip 會員下次幫襯有9折。
Fûhn (The L. Square)

電話: 22198328
====================

做埋vip 會員下次幫襯有9折。
2022-06-06 40 views
越南菜1️⃣酸魚露海葡萄沙律口感好特別,酸酸地好開胃,但d菜勁唔新鮮,苦的. 蝦係切左半,唔新鮮💰HKD$982️⃣軟殼蟹米紙卷唔係舊舊都有蟹,唔夠脆,冇咩味😓💰HKD$883️⃣豬頸肉撈檬豬頸肉幾香,都淋,撈檬冇咩味,已經落左汁,個汁本來就唔夠味💰HKD$884️⃣安格生牛肉粉肉都OK,但正常,普通. 個湯完全唔得,勁淡味,越南河最重要係個湯💰HKD$785️⃣香茅雞扒湯金邊粉湯真係好淡,雞好普通💰HKD$78價錢完全唔值,勁普通,食料又唔靚,又貴,湯仲要冇味,影衰哂越南野 環境又污糟 仲要收咁貴
越南菜
1️⃣酸魚露海葡萄沙律
💰HKD$98

2️⃣軟殼蟹米紙卷
唔係舊舊都有蟹,唔夠脆,冇咩味😓
💰HKD$88

3️⃣豬頸肉撈檬
豬頸肉幾香,都淋,撈檬冇咩味,已經落左汁,個汁本來就唔夠味
💰HKD$88

4️⃣安格生牛肉粉
💰HKD$78

5️⃣香茅雞扒湯金邊粉
湯真係好淡,雞好普通
💰HKD$78

2022-06-06 37 views
速食,所以只叫左碗粉-火車頭,首先,睇佢比個碟芽菜香葉就知間餐廳對食物認唔認真定是是但但,有相睇,自行評價。湯無乜味嘅,牛栢葉爭啲咬唔開,自稱有腩邊但我估來料比錯左佢掛,牛筋就好似無味啫喱咁,夾硬食咗一舊,自稱有牛展但唔覺眼,生牛肉就正正常常但當然唔會有牛味,但起碼無雪味,最後係牛丸,係最好食嘅餸,好在。食完速速埋單走人,無下次。
火車頭
2022-06-06
$141 (Tea)
1K
2022-05-31 2022 views
# #銅鑼灣 @fuhnhk🥳越南菜, 北美風格的越南菜! 作為半個越南華僑, 間唔中去食越南菜是必須的, 帶埋越南華僑媽媽一同去也是必須的! 就讓她試試非傳統越南菜! 🦐三上小食拼盤 $108 ~ 蒜蓉牛油雞翼、手打蝦餅、春卷! 我最喜愛雞翼, 炸得香脆, 牛油味超濃! 春卷是少有得爆餡! 手打蝦餅無得輸, 超爽口, 蝦味濃郁, 除咗蝦膠, 仲有肉眼可見有勁大隻蝦, 讚! 🍅蕃茄牛坑腩配法包 $128 ~ 茄味濃郁, 唔過咸又唔會過甜, 坑腩唔係腍到爛, 有點咬口, 法包烤得香脆, 沾蕃茄醬同食, 絶配! 🍜火車牛魔粉 $128 ~ 金邊粉或河粉, 我愛金邊粉! 安格斯牛、牛坑腩、手打牛丸、牛筋片、牛腩邊、牛栢葉! 份量是很大的一碗, 湯頭十分清甜, 肉量很足! 牛肉有肉味、坑腩炆得夠腍、牛丸彈牙、牛栢葉不硬很爽脆、安格斯牛很嫩滑! 雖然無一般越南餐廳提供那麼多香草、青檸、辣椒等, 但味道仍然很足夠!
# #銅鑼灣 @fuhnhk

Type of Meal
Dinner
2022-05-30 71 views
Fuhn 一直都是我的中午飯堂,每次去都會點美國安格斯生牛肉湯粉 (HKD78),吃前記得先喝一口湯,湯頭顏色不算很深但入口香濃,嘗到陣陣牛骨香,牛肉吃起來口感軟嫩而湯粉也很滑順。香茅豬扒飯配太陽蛋 (HKD88) 的豬扒酥香份量足,配上蔥油吃特別香,是個好選擇。鹹蛋黃薯條 (HKD35) 帶有酥脆感,美中不足的是鹹蛋黃都放在頂層而沒有混合在薯條中。飲品方面個人推薦牛油果奶昔 (HKD52),質感不算豐厚,但有香濃牛油果味道,不太甜又不太膩,這價錢有一大杯真的很化算!蝦頭油炒通菜 (HKD78)

蝦頭油炒通菜 (HKD78)
9 0 後 的 味蕾.專門食越南菜嘅樓上餐廳,有撈檬、有湯河、各類越式炸物,連嘢飲嘅種類都好多選擇。🤭.🪄小食拼盤六款小食炸物,每款有兩件,再配搭三種醬汁,軟殼蟹新鮮有汁又有肉,春卷米紙外層超脆,雞翼大隻juicy,整體小食拼盤質素幾好。.🪄火車牛魔粉湯粉份量非常多,成個碗底都係,有成六種餸,安格斯牛肉、牛板腱、牛柏葉等,最正係佢個湯底好濃郁嘅牛味,但又唔會好咸,唔係落咗好多味精嗰種。.🪄柚子益力多沙冰柚子味好重、夠晒清新、夏日選擇。
9 0 後 的 味蕾

🪄小食拼盤

🪄火車牛魔粉

🪄柚子益力多沙冰
柚子味好重、夠晒清新、夏日選擇。
2022-05-30 49 views
順化湯粉($128)平時去越南餐館食生牛肉湯粉就食得多,今次試下啲唔同嘢。一上枱已經睇到好大碗嘅湯粉,相當多配料,分別有黑毛豬、豬手、牛展、雞丸,一碗粉食齊晒豬牛雞😬食越南粉當然要食金邊粉做底,湯底清甜、唔油膩👍軟殼蟹米紙卷 ($88)米紙卷幾乎係我食越南菜必點單品之一,好鍾意佢帶俾我清爽嘅口感👻另外,店員會預先送上米紙卷嘅醬汁,記得沾上醬汁,令風味提升不少😌軟殼蟹炸得勁香脆,入口仲熱辣辣。特式鵝肝醬法包($58)法包塗滿濃郁、口感幼滑鵝肝醬,餡料非常之多,材料總共有扎肉、沙律菜、酸瓜、酸蘿蔔,配上特色醬料,口感層次豐富😄法包好煙韌,麵包品質相當唔錯。三上小食拼盤($108)小食拼盤有蝦餅、春卷、雞翼,三樣香口炸物。值得一提係蝦餅非常彈牙,啖啖都係蝦肉🤩春卷外皮非常酥脆,好香口但冇油膩感😍新鮮椰青($49)、牛油果奶昔($52)兩杯特色餐飲,強力推薦牛油果奶昔,出面餐廳比較少機會飲到~食越南菜當然唔少得醬汁,店員會介紹邊款醬汁用於相應嘅菜式~Menu其中有兩頁都會提供特色菜品,今日食嘅順化湯粉都喺呢度搵到~近期仲推出咗Cocktail特飲~
順化湯粉($128)
軟殼蟹米紙卷 ($88)

軟殼蟹炸得勁香脆,入口仲熱辣辣。
特式鵝肝醬法包($58)
三上小食拼盤($108)
新鮮椰青($49)、牛油果奶昔($52)
兩杯特色餐飲,強力推薦牛油果奶昔,出面餐廳比較少機會飲到~

食越南菜當然唔少得醬汁,店員會介紹邊款醬汁用於相應嘅菜式~

近期仲推出咗Cocktail特飲~