2021-10-06 189 views
( ͡° ͜ʖ ͡°) 日 式 🇯🇵荃灣廣場附近食晚飯見到哩間日式小店入去試下可惜食物普通 唔太值得黎試🔸三色丼定食 $ 9 8三文魚帆立貝甜蝦蟹籽丼配有麵豉湯同沙律一般普通貨色🔸牛油果軟殼蟹反卷 $ 6 8即炸軟殼蟹好脆口 都算唔錯 沙律醬可以再惹味啲🔸壽司🍣油甘魚 $ 1 8幾新鮮同算厚切 幾好🍣劍魚腩$ 1 8 三文魚腩 $ 1 6都係普普通通 不驚喜壽司同街邊外賣店貨式差唔多 十幾蚊件性價比唔高🔸八爪魚燒餅 $ 3 2佢似係大阪燒嘅醬汁但燒得有啲硬 食落有啲奇怪推介指數:🌟🌟/ 5
( ͡° ͜ʖ ͡°) 日 式 🇯🇵

佢似係大阪燒嘅醬汁
但燒得有啲硬 食落有啲奇怪

推介指數:🌟🌟/ 5
2021-09-23 349 views
🇭🇰荃灣高質晚市日本定食【#鮨一 】🍚鮨一千層海膽飯 (S) $198大概手板咁大到啦 海膽下面重有啲拖羅蓉 絕對夠你撈飯 海膽真係好新鮮 鮮甜奶滑之餘重入口既溶! 性價比高😍🍣六貫目配三色刺身定食 $168甜蝦三文魚八爪魚係刺身 帶子白身魚火炙螺裙邊蟹棒 就係壽司🍚錦繡魚生飯定食 $98切片大大塊 絕對吸引過粒粒😆🍚特上三色丼定食 $178海膽三文魚籽拖羅蓉🍱定食都會送前菜螺肉沙律同埋麵豉湯不過我就覺得份量偏細 想食得飽要再嗌啲小食 不過整體都好抵 魚生全部都好高質🥰⚠️加一服務費📍鮨一日本料理 (大壩街) (荃灣)荃灣大壩街79號地舖
🇭🇰荃灣高質晚市日本定食【#鮨一 】

🍚特上三色丼定食 $178
海膽三文魚籽拖羅蓉

🍱定食都會送前菜螺肉沙律同埋麵豉湯

⚠️加一服務費

📍鮨一日本料理 (大壩街) (荃灣)
荃灣大壩街79號地舖
2021-09-09 212 views
今日去咗荃灣行山 行完之後有熱有攰咁就去咗呢間鮨一慢慢坐住嚟食日本嘢角切魚生丼 好新鮮 有三文魚吞拿魚蝦等等 加上煙韌嘅珍珠米 令人食指大動 套餐仲加埋麵豉湯同沙律等等 食一個餐已經飽曬鮨一海膽飯 各位海膽控一定要食 海膽甘香而且有豐富嘅海水味 口感甘甜軟滑 值得一讚軟殼蟹反卷 軟殼蟹炸得好脆身 加上牛油果 令到層次好豐富蒲燒鰻魚 同出面食到嘅差唔多 冇乜特別三文魚腩刺身 好有魚油嘅甘香 好肥美釀雞翼 日本餐廳都可以食到咁正宗嘅釀雞翼 炸得脆身之餘入面嘅材料都好豐富
今日去咗荃灣行山 行完之後有熱有攰
咁就去咗呢間鮨一慢慢坐住嚟食日本嘢

軟殼蟹反卷 軟殼蟹炸得好脆身 加上牛油果 令到層次好豐富

蒲燒鰻魚 同出面食到嘅差唔多 冇乜特別

三文魚腩刺身 好有魚油嘅甘香 好肥美

2021-09-06 353 views
今日得我一個人食飯 悶悶哋就去荃灣嘅呢間鮨一度食日本菜最近餐廳推出咗個仲夏一人前 啱曬我呢啲孤獨精柚子白生魚沙律 肉豆鰺魚南蠻漬 胡麻伴土鳥 高糖度蕃茄 非常清甜 仲有蕃茄獨有嘅香氣日本生蠔 海水味唔太濃 夠曬肥美鮮甜紫蘇海膽天婦羅 炸得香脆一啲都唔油膩刺身五品 有帶子 秋刀魚 甜蝦 赤身 油甘魚壽司五款 包括牡丹蝦 大拖羅 帶子 三文魚子 拖羅非常鮮甜肥美無根鮨一特式手捲 鋪滿咗吞拿魚 蓉晶瑩剔透嘅三文魚子同埋海膽 非常鮮甜迷你鰻魚飯 分量都幾大 食到呢度已經飽飽地 鰻魚夠厚肉芝士蛋糕 味道濃沃口感綿密 好食嘅日式芝士蛋糕
今日得我一個人食飯 悶悶哋就去荃灣嘅呢間鮨一度食日本菜

刺身五品 有帶子 秋刀魚 甜蝦 赤身 油甘魚

迷你鰻魚飯 分量都幾大 食到呢度已經飽飽地 鰻魚夠厚肉

芝士蛋糕 味道濃沃口感綿密 好食嘅日式芝士蛋糕

2021-09-04 202 views
想去試出名「千層海膽飯」,可惜可能lunch去海膽未返貨。咁一場嚟到就叫了午市定食。第一個係特上六貫目壽司配烏冬,刺身正常新鮮。烏冬是手打鳥冬不是平價貨。每個定食均配前菜、麵豉油同沙律。前菜有驚喜不是普通款。沙律菜新鮮,麵豉湯普通水平。第二個係和風牛肉飯,一個四平八穩的牛肉飯,牛肉入味不是過老,牛肉質素好過一般連鎖店!食定食可以加錢有三片三文魚,不過可能將貨就價,三文魚不大吸引。最後一個定食係吉列廣島蠔定食。呢個炸得好好,吉列蠔雖是來貨,但是高質!一定會有下次!
一定會有下次!
2021-08-22
Lunch
2021-09-03 137 views
九月, 是夏季的尾聲, 這天來到鰭一選了仲夏一人前套餐。第一道柚子白身魚沙律, 白色的白身魚上搭上鹹鹹的三文魚籽, 一啖一鹹, 再配以柚子沙律醬我新鮮的沙律菜。下一道以一盒兩款一起上, 肉豆鰺魚南蠻清與胡麻拌土鳥。光是複雜的名字令讓人聯想起高檔次的感覺, 肉豆鰺魚南蠻清味道似是蛋黃醬混成的魚乾。胡麻拌土鳥是芝麻醬拌雞肉絲, 更以麻油加強其"芝麻"的味道。隨後送上刺身5品, 5款各一片, 剛好夠一人食用。日本生蠔與刺身一起送上, 日本的蠔肉比歐美的蠔更大更肥美, 餐廳更加再添加醬汁去配襯生蠔。這天就座時就被職員告知這道菜只剩下最後一份高糖度蕃茄配蒪菜醋物, 起初也搞不懂這怪怪的菜色名字, 細小的蕃茄甜度卻十分強勁, 碟邊帶有雪白的鹽花, 浸在底的蒪菜醋物似是菇類的味道。隨後上了壽司5款, 刺身片肉身很厚, 飯團也不會過量。最後的凍食上了鰭一特色手卷, 可謂最符港人的口味, 把三款分別海膽、三文魚籽和吞拿魚蓉通通放在一個手卷內, 一大口把味道豐富的刺身通通掉進口中。再來是熱食, 紫蘇海膽天婦羅, 但我仍比較喜歡生食海膽的鮮味, 旁邊還有冬菇天婦羅。熱食最後有迷你鰻魚飯與麵豉湯, 套餐內也有
柚子白身魚沙律
肉豆鰺魚南蠻清與胡麻拌土鳥
隨後送上刺身5品, 5款各一片, 剛好夠一人食用。
刺身5品
日本生蠔
高糖度蕃茄配蒪菜醋物
隨後上了壽司5款, 刺身片肉身很厚, 飯團也不會過量。
壽司5款
鰭一特色手卷
紫蘇海膽天婦羅
熱食最後有迷你鰻魚飯與麵豉湯, 套餐內也有另一款熱湯稻庭烏冬作選擇。
迷你鰻魚飯與麵豉湯
最後套餐以芝士蛋糕作結。
甜品
這個一人套餐其實也夠二人分食, 再另點多一兩款食物就已經是完整的晚餐了。
Other Info. : 餐廳內不斷播放知名動漫主題曲, 對日本迷而言是一大福音!
$402.5 (Dinner)
2021-08-29 4003 views
太久沒吃🇯🇵日本菜了,決定跟男友在荃灣尋找🔎美味的日本菜近一兩年荃灣多了不少日本餐廳進駐這次就選擇到一間已經開設多間分店,已經累積不少口碑😙的日本餐廳吃午餐 五品刺身飯定食 $99(包前菜、沙律、麵豉湯)午市定食有不少選擇,這次選了一個🖐🏻五品刺身飯定食,有齊甜蝦🦐、帶子、三文魚、八爪魚🐙跟白身魚五款,一次可以嚐遍多種口味😋每款刺身有兩片,全都切得挺厚身,刺身味道新鮮,算是中上的質素,由於水準屬於預期之內故此沒有太大驚喜🤩定食還有前菜、沙律🥗跟麵豉湯,份量不錯,所有東西吃光其實飽得很~火炙魚生丼定食 $148 (包前菜、沙律、麵豉湯,汽水 + $5)點了一個刺身飯🍱,另一款就點了半生熟的火炙魚生丼這個要花點時間⏰準備,請耐心等候啊~師傅在準備的時候已經傳出🔥火燒跟魚油的香氣,上枱時刺身燒焦的地方剛剛好👌🏻,非常漂亮這款同樣有五款刺身,包括三文魚🐟、白身魚、帶子、碟魚邊及海膽經火炙過後每款刺身更為香口,特別是魚類刺身,火燒後逼出魚油🤤,更給吃得到油脂得甘香醋飯🍚酸味正好減少刺身的油膩感,這款很好吃啊!刺身3片(午市定食 + $6)只有午市限定啊!刺身由店家自行安排💁🏻‍♀️,可以先問問店員
太久沒吃🇯🇵日本菜了,決定跟男友在荃灣尋找🔎美味的日本菜
近一兩年荃灣多了不少日本餐廳進駐

五品刺身飯定食 $99(包前菜、沙律、麵豉湯)

點了一個刺身飯🍱,另一款就點了半生熟的火炙魚生丼
這個要花點時間⏰準備,請耐心等候啊~
醋飯🍚酸味正好減少刺身的油膩感,這款很好吃啊!

刺身3片(午市定食 + $6)
只有午市限定啊!刺身由店家自行安排💁🏻‍♀️,可以先問問店員當日提供哪款❓刺身,而這次就是三文魚!
只須多付$6就有額外3片刺身~ 雖然這次的不算太肥美太有魚味,不過這個真的太超值了😍!但要留意這個是📛售完即止!

火炙三文魚腩壽司 $18/件
吞拿魚壽司 $25/件
男朋友比較肚餓,決定多點壽司🍣來吃
價錢💰上我覺得比較昂貴,整體味道跟刺身飯的質素都差不多😐
個人覺得吃了刺身定食就不用點這個了🙅🏻‍♀️

店家的裝潢以居酒屋為設計概念,門面也很有和式🎏風味
餐廳座位不算很多,當然少不了吧檯🪑設置,這次我們被安排坐在吧檯位置,可以一睹師傅為客人精心❤️製作料理的一刻
整體食物質素其實不錯👍🏻,聽說這店經常滿座,所以這次能夠walk-in實屬幸運🍀!記得想來吃的話要預先致電📞訂位啊~
2021-05-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2021-08-26 409 views
已開始習慣定期扮去日本食好西,今次來到荃灣看見這小店門面佈置已够日本Feel,就一於試吓,甫坐定靓女店員便介紹近期人氣推介,菜單完全是由廚師發辦,當然要落力體驗吓廚師嘅功架。前菜是"柚子白身魚沙律",口感不但清新,白身魚爽滑够厚身,實在立即挑起大家胃口,陸續有來的前菜,包括:"肉豆鰺魚南蠻漬",很特別的香炸小魚,另一"胡麻拌上鳥"很有咬口。一口氣三個醒胃前菜,跟住是少有的"高糖番茄配蒪菜醋物",冰凍得尼又配上似菇類的蒪菜够新奇。期待的"日本生蠔"大大隻兼充滿海水味,惟畧嫌淡口。店員再介紹炸物"紫蘇海膽天婦羅",一個字正,能夠將鮮海膽夾在紫蘇葉內炸再伴以炸冬菇,真係無得輸。係時候到刺身出場,"刺身五品"除拖羅、帶子、甜蝦、吞拿更有池魚,全都新鮮上乘質素,魚油香味濃。要試寿司功架啦,"五貫目"包括:火炙劍魚寿司、三文魚籽寿司、金目鯛寿司、牡丹蝦及拖羅都是一口手握好好味。師父更特別奉上一件"特色手卷"豐富內容有吞拿魚蓉、海膽和三文魚籽簡直齒頰留香,已經大半飽啦,到主食啦,"迷你鰻魚飯",魚够厚身彈牙而汁又够濃。最後的甜品奉上"焦糖布丁千層蛋糕",連甜品都無得彈。滿足晒這班日本痴所有美食夢,這
前菜是"柚子白身魚沙律",口感不但清新,白身魚爽滑够厚身,實在立即挑起大家胃口,陸續有來的前菜,包括:"肉豆鰺魚南蠻漬",很特別的香炸小魚,另一"胡麻拌上鳥"很有咬口。一口氣三個醒胃前菜,跟住是少有的"高糖番茄配蒪菜醋物",冰凍得尼又配上似菇類的蒪菜够新奇。期待的"日本生蠔"大大隻兼充滿海水味,惟畧嫌淡口。店員再介紹炸物"紫蘇海膽天婦羅",一個字正,能夠將鮮海膽夾在紫蘇葉內炸再伴以炸冬菇,真係無得輸。係時候到刺身出場,"刺身五品"除拖羅、帶子、甜蝦、吞拿更有池魚,全都新鮮上乘質素,魚油香味濃。要試寿司功架啦,"五貫目"包括:火炙劍魚寿司、三文魚籽寿司、金目鯛寿司、牡丹蝦及拖羅都是一口手握好好味。師父更特別奉上一件"特色手卷"豐富內容有吞拿魚蓉、海膽和三文魚籽簡直齒頰留香,已經大半飽啦,到主食啦,"迷你鰻魚飯",魚够厚身彈牙而汁又够濃。最後的甜品奉上"焦糖布丁千層蛋糕",連甜品都無得彈。滿足晒這班日本痴所有美食夢,這店一定要回頭再試其他菜色。

2021-08-25
$500 (Dinner)
🧡 之前去食過尖沙咀分店,今次第一次食荃灣分店。#屯馬開通真的很興奮 !去荃灣西又方便左😂👍🏼🧡 六貫目配三色刺身定食 $168定食真係扺食!😍 除咗主菜,仲包左前菜, 沙律, 同麵豉湯!六件壽司🍣,仲包三款刺身👍🏼🧡 鮨一千層海膽飯 $298鮨一必點!啲海膽真係好大隻又新鮮🥺 加埋吞拿魚茸喺底,好好味!諗起又想食🤤🧡 甲羅燒 $98去邊都想食甲羅燒🤣🤣 仲有蛋黃,同配上多士,yummy!! 🧡 蒲燒鰻魚 $98媽咪想食鰻魚好耐😙 烤得好好食😋 察覺唔到有明顯魚骨👍🏼🧡 清酒煮蜆 $62嘩!估唔到蜆咁大隻!😳 湯底有少少辣味🧡 同朋友或者屋企人嚟食都唔錯喔!

🧡 六貫目配三色刺身定食 $168

🧡 鮨一千層海膽飯 $298

🧡 甲羅燒 $98
去邊都想食甲羅燒🤣🤣 仲有蛋黃,同配上多士,yummy!!

🧡 蒲燒鰻魚 $98
媽咪想食鰻魚好耐😙 烤得好好食😋 察覺唔到有明顯魚骨👍🏼

🧡 清酒煮蜆 $62
嘩!估唔到蜆咁大隻!😳 湯底有少少辣味
🧡 同朋友或者屋企人嚟食都唔錯喔!
2021-08-07 184 views
籌備半年的婚禮終於順利完成,未能出國渡蜜月,唯有留港食日本菜一解相思之苦鮨一之前已經去過尖沙咀店,知道品質可靠,荃灣有分店當然要去支持牛油果什錦魚生他他切得小口小口的刺身,有牛油果粒粒,配了酸酸的汁,十分開胃。鮨一千層海膽飯(小) 入座後先點鮨一千層海膽飯,因我之前食過,且一試難忘,厚厚的海膽,上枱時也引來艷羡目光,一口一啖海膽,十分鮮甜,滿滿的幸福感覺湧瀉出來,這個是必點的原條池魚刺身師傅的刀功,把魚身一片一片切成刺身,配了柚子醋,令鮮味增倍特上十貫目有海膽,左口魚,劍魚,金目鯛,蟹柳,最愛還拖羅,入口溶化,十分滿足
牛油果什錦魚生他他
切得小口小口的刺身,有牛油果粒粒,配了酸酸的汁,十分開胃。
鮨一千層海膽飯(小)
原條池魚刺身
師傅的刀功,把魚身一片一片切成刺身,配了柚子醋,令鮮味增倍
特上十貫目
2021-08-04 2626 views
荃灣嘅食肆的確有好多,😉近期最愛就係喺荃灣廣場附近搵嘢食,😍大壩街成條街都好多嘢食今日我就入咗去呢一間日本餐廳食。😍開頭以為會好貴但係性價比極高!食物質素同環境都好好,價錢亦都好合理!👍🏼除咗餐牌上面嘅食物店員都介紹咗佢哋寫係黑板上面嘅❤️廚師推介。⭐️牛油果雜錦魚生他他🥑作為開胃菜一流,份量亦都多!雜錦魚生嘅種類好多,上面仲有海膽、魚子;中間嗰層有魚生切角同蟹柳;最底有牛油果,口感豐富,啖啖肉!👍🏼值得一試!⭐️六貫目配三色刺身定食🍣懶得選擇嘅我哋叫咗一個晚市定食,佢嘅六貫目同刺身罐包括有甜蝦、帶子、三文魚、八爪魚、白身魚、海膽、火炙碟魚邊同蟹棒!有魚生同壽司,相當豐富!😋⭐️澳洲海膽手卷❤️呢間店嘅名物之一!海膽!好新鮮,連平時唔食嘅Mary 都讚佢好鮮甜!⭐️吉列炸蝦🍤比我想象中大,炸得又脆!⭐️牛油果軟殼蟹飯卷🦀將我最鍾意嘅牛油果同軟殼蟹合二為一,好難抗拒!呢到勁好,個反卷好足料,只見薄薄嘅飯包住滿滿嘅軟殼蟹肉!🦀❤️總結呢到性價比幾高,咁嘅質素的確值得一試!

⭐️牛油果雜錦魚生他他🥑

⭐️六貫目配三色刺身定食🍣

有魚生同壽司,相當豐富!😋

⭐️澳洲海膽手卷❤️

⭐️吉列炸蝦🍤
比我想象中大,炸得又脆!

⭐️牛油果軟殼蟹飯卷🦀

❤️總結呢到性價比幾高,咁嘅質素的確值得一試!
Dinner
2021-07-24 2336 views
朋友話大壩街係荃灣真正食街,所以我決定要橫掃大壩街所有食店。今日去咗街角既鮨一日本料理。荃灣分店比較細,大概容納到六枱客人。鮨一實在太受歡迎,全晚坐無虛席。- 千層海膽飯(大)🏴千層海膽飯係鮨一既名物,平時見到朋友影住千層海膽飯打卡,我今次當然都唔例外😬。面層鋪上厚厚既海膽,底層仲有吞拿魚蓉同醋飯,並且有金萡作點綴,非常壯觀。海膽非常新鮮,吞拿魚蓉非常肥美。鮨一亦有提供紫菜,包住海膽同吞拿魚蓉一齊食好滿足。- 甲羅燒甲羅燒係我每次去居酒屋必點嘅食物,滿滿既蟹膏加上蛋黃令人垂涎欲滴🤤。味道鹹甜適中,配上香脆既多士可謂天作之合。- 辣酒煮廣島蠔日本既廣島蠔果然高質,外表非常飽滿,酒能夠帶出蠔既鮮甜。另外蘿蔔一樣咁鮮甜,不過我覺得湯可以再辣多少少😝- 火炙碟魚邊手卷呢個壽司轉手卷要額外加$20,好彩味道冇令我失望😍。蝶魚邊火炙後魚油豐富,味道更甘香。- 軟殼蟹手卷紫菜脆度十足,壽司飯帶有微微醋意非常開胃,加上香脆既軟殼蟹,令人一啖接一啖停唔到口😋- 上貫目一共有十款壽司,包括熟蝦、甜蝦、帶子、蟹柳、三文魚,海膽。海膽同赤身既味道比較深刻,赤身口感軟稔,海膽保持水準依然鮮甜。- 黑松露鵝肝反卷

- 千層海膽飯(大)🏴

軟殼蟹手卷

- 上貫目
十貫目

- 黑松露鵝肝反卷
入面有兩大主角黑松露鵝肝同埋玉子,簡直係奢華嘅享受😎不過黑松露味道太「鋒芒畢露」,加上鵝肝唔算特別充滿油脂,所以我唔太食到鵝肝既味道🤔
黑松露鵝肝反卷

鮨一既千層海膽飯必叫,其他卷物同壽司都有一定水準。下次會選擇返尖沙咀分店,東區友嚟到荃灣真係好遠🤣
2021-07-12
$400 (Dinner)
辣酒煮廣島蠔
火炙鰈魚邊手卷
軟殼蟹手卷
十貫目
黑松露鵝肝反卷
2021-07-22 179 views
遠離荃灣之前,一於來翻日本滿漢全席爽爽佢😜蒲燒鰻魚飯定食$98🍱鰻魚望落好肥美,仲有濃濃嘅醬汁,同行嘅朋友簡直停唔到口😋特上六貫目配細烏冬$98🍣又壽司又烏冬超滿足,壽司唔會比好多飯塞飽你,而且件件都新鮮,cp值超高👍🏻炸雞軟骨$45🍖每粒都係熱辣辣,脆卜卜,夠曬鹹香😍蟹肉牛油果凱攤沙律$78🥑蟹肉牛油果塔舖得幾靚,加左蟹籽之後,估唔到整體口感都幾夾,仲食到蟹肉本身嘅鮮味🦀午市套餐加$3仲有3塊三文魚刺身,厚切之餘仲好新鮮🤤
遠離荃灣之前,一於來翻日本滿漢全席爽爽佢😜

蒲燒鰻魚飯定食$98🍱
鰻魚望落好肥美,仲有濃濃嘅醬汁,同行嘅朋友簡直停唔到口😋

特上六貫目配細烏冬$98🍣

炸雞軟骨$45🍖
每粒都係熱辣辣,脆卜卜,夠曬鹹香😍

蟹肉牛油果凱攤沙律$78🥑

午市套餐加$3仲有3塊三文魚刺身,厚切之餘仲好新鮮🤤
2021-07-17 1669 views
又完成了一個重要的deadline,終點在望,繼續努力前還是要先喘息一下,吃頓好的打打氣第一次來這家居酒屋,原來已經有數家分店,質素有保證。看門面覺得很有和式風味,而門口放的餐牌也不會令人覺得很有距離感。晚市有套餐,主食的丼飯便宜一點之外,也有些額外刺身壽司拼盤。套餐包括前菜、沙律和麵豉湯,基本上也夠飽。不過是晚算是慰勞,還是要吃好一點,所以只點一個套餐,其他在餐牌中散點有更多款式。丼飯要了火炙,師傅在準備的時候已經傳出香氣,上枱時刺身燒焦的地方剛剛好,非常漂亮。有三文魚、油甘魚、左口魚邊、帶子、蟹棒及海膽!有海膽實在是物超所值啊 左口魚邊的油脂很豐富,火炙過後魚油甘味更濃 醋飯有漬香菇伴著吃,更為香口。另一個主食要了很多人推介的招牌千層海膽飯,果然是名不虛傳 即使我們要了小的份量,堆砌起來的海膽山真的不是蓋的 足足有半板海膽!海膽非常非常的鮮甜滑溜,竟然還有金箔在上面,很是矜貴 下面還有拖羅魚蓉,肥美綿密,伴飯再放在脆口紫菜上包裹著,一口吃下去實在是非凡享受這個甲羅燒的性價比也很高!配烘得脆脆的多士吃很是滋味滿滿的蟹膏和蟹肉,伴著日本雞蛋,變成非常濃郁的麵包醬,吃多士也可以很奢華稱讚

火炙魚生丼定食

左口魚邊的油脂很豐富,火炙過後魚油甘味更濃
醋飯有漬香菇伴著吃,更為香口。
火炙魚生丼定食

另一個主食要了很多人推介的招牌千層海膽飯,果然是名不虛傳

千層海膽飯

即使我們要了小的份量,堆砌起來的海膽山真的不是蓋的
足足有半板海膽!
千層海膽飯

海膽非常非常的鮮甜滑溜,竟然還有金箔在上面,很是矜貴

這個甲羅燒的性價比也很高!配烘得脆脆的多士吃很是滋味

甲羅燒

稱讚一下用的碟子全都不一樣,但十分漂亮,簡潔得來很有和風,而且擺盤也很出色

今天剛好沒有我們最愛的油甘魚腩,於是點了肥美爽口的劍魚腩和牡丹蝦。牡丹蝦的鮮甜比海膽又是另一種程度,肉質的爽而腍也很討好

劍魚腩、牡丹蝦刺身

牛油果軟殼蟹卷用上完熟綿滑的牛油果片,而中間包裹著的炸軟殼蟹竟然有黃黃的蟹膏
再加上蟹籽更是多重口感,整件就像藝術品一般,而且用料也很上盛

牛油果軟殼蟹反卷

小食要了明太子雞翼,這裡的雞翼切開了讓人更容易吃,而且也看得到海量的明太子將雞翼裡面完全塞滿,非常足料

明太子雞翼

實在是一頓盛宴,而選址這裡也真的很不錯
高質而性價比高,冷冷熱熱都很對胃口

餐牌:

$410 (Dinner)
劍魚腩、牡丹蝦刺身
牛油果軟殼蟹反卷
明太子雞翼
  • 劍魚腩
  • 牡丹蝦
有次好朋友相約我出來荃灣飯聚,她好懷念日本當地美食,於是就來到荃灣~鮨一食晚飯 。.店裝潢具日式風格,十分RELAX,七點就已滿人了。.我們就坐在吧枱前用餐,可以睇到師傅細心製作料理。...【牛油果什錦魚生他他】  $88牛油果什錦魚生他他,有多款魚刺生、牛油果、魚籽及海膽,以酸甜汁調味,入口多層口感十分不錯。..【季節白身魚簿切】 $188鯛魚刺身肉質爽口帶嚼勁,利用葱、酸汁及柚子,把魚的味道慢慢提鮮出來鮮甜,簡直鮮甜無比。..【日本真蠔】  $68 x 2這蠔十分肥美, 肉質爽口,蠔味濃而鮮甜,有海水味濃,,配有柚子醋汁,更特出蠔鮮味。..【特上三色丼定食】 $178前菜有中華菜及沙律湯,而湯就有麵鼓湯。大大碗飯上放滿三款肥美刺身,分別有豐腴甘甜的海膽、咸脆的三文魚籽及爽嫩魚油脂的拖罹蓉,而米飯是珍珠米煮得剛剛好,軟綿綿具黏性,口感香軟。..【鹽燒油甘魚鮫】 $98油甘魚鮫燒得外皮微酥香,如燒得燶一點會更美味,而魚肉質帶豐富油脂,口感鮮嫩滑好味。
有次好朋友相約我出來荃灣飯聚,
她好懷念日本當地美食,
於是就來到荃灣~鮨一食晚飯 。
店裝潢具日式風格,十分RELAX,七點就已滿人了。
我們就坐在吧枱前用餐,可以睇到師傅細心製作料理。
【牛油果什錦魚生他他】  $88
牛油果什錦魚生他他,有多款魚刺生、牛油果、魚籽及海膽,
以酸甜汁調味,入口多層口感十分不錯。
【季節白身魚簿切】 $188
鯛魚刺身肉質爽口帶嚼勁,利用葱、酸汁及柚子,
把魚的味道慢慢提鮮出來鮮甜,簡直鮮甜無比。
【日本真蠔】  $68 x 2
這蠔十分肥美, 肉質爽口,蠔味濃而鮮甜,有海水味濃,,
配有柚子醋汁,更特出蠔鮮味。
【特上三色丼定食】 $178
前菜有中華菜及沙律湯,而湯就有麵鼓湯。
大大碗飯上放滿三款肥美刺身,分別有豐腴甘甜的海膽、
咸脆的三文魚籽及爽嫩魚油脂的拖罹蓉,
而米飯是珍珠米煮得剛剛好,軟綿綿具黏性,口感香軟。
【鹽燒油甘魚鮫】 $98
油甘魚鮫燒得外皮微酥香,如燒得燶一點會更美味,
而魚肉質帶豐富油脂,口感鮮嫩滑好味。
Dinner