因小肥同隻豬夾唔到時間😢所以要提早一日慶祝情人節了🙇🏻‍♂️餐廳千揀萬揀🙇🏻‍♂️終於揀到呢間朋友介紹有好氣氛既文青台菜☺️🇹🇼適逢黎中環接女友收工😆還掂近近地一於黎撐下枱腳下啦☺️👫位於中上環元創坊既喵一下😆雖然距離地鐵站比較遠🙊但夜晚或假日行街街賞心悅目過黎亦至好不過☺️呢度配合元創坊滿載既文青氣息☺️寧靜清閒既環境令人遠離煩囂☺️係石屎森林中既綠洲呀哈利☺️🌲💫寧靜清閒既文青氣息環境☺️亦煮出高質素台灣菜小食🇹🇼😋🍴台式三杯雞以濃香醬油及其他調味配合既三杯雞🤤🐔入味滑嫩既雞扒肉🐔😋配合啤酒更是一流🤩🍺台式滷味拼盤滷味拼盤共有四款食材亦算抵食☺️四款都各有特色☺️由其豬耳滑嫩爽脆之餘🐷蘿蔔更是煮得入味啖啖滷香🤩鹹蛋白玉苦瓜苦中帶甘既白玉苦瓜😋🤤配合鹹蛋一齊炒食落更為濃香☺️😋芝士肉鬆蛋餅蛋香濃郁既脆皮蛋外皮🍳☺️配合芝香嫩滑及增添口感既肉鬆🤤煮出外脆內軟既絕佳口感🤩😋
因小肥同隻豬夾唔到時間😢

蛋香濃郁既脆皮蛋外皮🍳☺️
配合芝香嫩滑及增添口感既肉鬆🤤
煮出外脆內軟既絕佳口感🤩😋
2019-02-13
$150 (Dinner)
芝士肉鬆蛋餅
今日用food panda 叫外賣 送到後發現小左一個飯 (total order 2個飯) 發現後即時call back 餐廳 餐廳表示佢地煮漏左 依家煮返 要我自己去拎 其實我去到食都唔會叫外賣啦 同埋我公司係landmark 店家拒絕同food panda 聯絡送返個飯比我 店員表示店長送假喎 唔夠人手喎 佢地有同等提議叫我再落多次單我咁咁係咪free shipping 我佢地答我冇可能 我都未試過食個lunch要搞到咁辛苦 我地有直接聯絡過個司機佢話盡人事同food panda整睇下拎唔拎到個外賣我地打左好多次去收到既回覆只有sorry 呢d 機械式對答最後我地14:10左右再打去 再問情況點 結果12:45送到既外賣 到14:25先得到店家通知會送去地鐵站比我 但仲要等30分鐘
今日用food panda 叫外賣
送到後發現小左一個飯 (total order 2個飯)
發現後即時call back 餐廳
到14:25先得到店家通知會送去地鐵站比我
但仲要等30分鐘
2019-01-15
Waiting Time
180 Minutes (Dine In)
$85 (Lunch)
2019-01-13 95 views
同朋友去完中環海濱嘅A I A之後,你左中上環呢邊搵嘢食,身為愛貓嘅我聽到呢間餐廳叫做喵一下,就好想試吓啦,係食台灣菜。不過其實裏面一隻真嘅貓都冇,只係有少少貓嘅裝飾品,大概連叫做貓主題嘅及非或者餐廳都講唔上,但因為我幾鍾意坐露天嘅open area,而呢度嘅露天位置做得都唔錯,係有瓦遮頭就算落雨都唔怕,仲有啲梳化可以俾你瞓喺度好似好chill咁,不過啲sofa就好似有啲污糟都唔係好敢靠太耐。嘢食方面我叫咗個雞腿滷肉飯,一上枱個雞腿好吸引,好大件,皮香脆肉柔嫩。可惜我個朋友叫嘅冷麵上到枱10分普通,仲有啲頽,好似仲Hea過屋企整咁。
2019-01-08 57 views
這間餐廳就是一個少少的綠州,在這個繁忙的鬧市的,來到這間可以放鬆心情的地方,實屬難得。入到餐廳,店員十分有禮貌,向我打招呼,說話的聲線也十分溫柔,沒有絲毫不耐煩的感覺。點了一個壽喜燒火鍋。沒想到來到台灣餐廳也有壽喜燒吃。湯底很好,只是欠一隻生雞蛋🥚而且火鍋的配料也十分新鮮,沒有一點點的雪藏味道。也清洗得很乾淨。碗碟碗筷也洗得很整潔,沒有油林林的感覺。店舖人很多,但沒有嘈吵的感覺,反而覺得很舒適。之後也會再來這間餐廳

碗碟碗筷也洗得很整潔,沒有油林林的感覺。

店舖人很多,但沒有嘈吵的感覺,反而覺得很舒適。

之後也會再來這間餐廳
2018-12-15
2019-01-08 50 views
本來都很喜歡去cafe或較文青的餐廳周圍同女朋友行街影相見到呢間以喵喵為主題的餐廳,所以決定入去試下氹下女朋友開心。一入到去店員都很有禮貌,跟我們打招呼以及帶位。進入店裡第一感覺是很整潔,而且很有文青的感覺。真的好像去左台灣咁!有少少等一個人咖啡的感覺。之後食物都好好,但我掛住食唔記得影相了!麵質好好,唔會痴住哂,條條分明。而且湯底亦很好會同女朋友再黎,因為這間店的人跟台灣人一樣好有熱情,而且又有人情味!
本來都很喜歡去cafe或較文青的餐廳

一入到去店員都很有禮貌,跟我們打招呼以及帶位。

有少少等一個人咖啡的感覺。

而且湯底亦很好

2019-01-08 51 views
這是一間以喵喵為主題的台灣菜餐廳所以我嘗試了這間台灣餐廳~因為它是傳統的台灣食物! 餐廳裝飾有80年代台灣風格,包括椅子和桌子。十分有台灣的味道,也讓我想起了幾年前很HIT的台灣電影~那些年~等一個人咖啡~麵條與我在其他台​​灣餐廳嘗試的不同,它特別而且美味。湯底也十分好,不會太油。而且肉都很好,不會很硬,而是非常嫩!配菜也配搭得很好 不會突然有一個別的味出來!而是跟麵有連繫的我會推薦給其他朋友,來試試這家比較地道的台灣餐廳
這是一間以喵喵為主題的台灣菜餐廳
所以我嘗試了這間台灣餐廳~因為它是傳統的台灣食物
!

餐廳裝飾有80年代台灣風格,包括椅子和桌子。
十分有台灣的味道,也讓我想起了幾年前很HIT的台灣電影~
那些年~等一個人咖啡~

麵條與我在其他台​​灣餐廳嘗試的不同,它特別而且美味。
湯底也十分好,不會太油。
而且肉都很好,不會很硬,而是非常嫩!
配菜也配搭得很好 不會突然有一個別的味出來!
而是跟麵有連繫的

我會推薦給其他朋友,來試試這家比較地道的台灣餐廳
2018-12-09
2019-01-03 861 views
琴日同朋友去元創坊行街,行到好肚餓見到元創坊你下晝有一間裝修得好靚嘅台灣餐廳,見到有聖誕特餐幾吸引就入咗去試老闆都係台灣人嚟㗎同你講普通話好搞笑因為個餐牌有好多嘢食都好吸引,加上天氣好凍,所以就叫左一個聖誕特輯同埋一個邊爐黎試~首先錢財有三隻色有南瓜蕃茄同埋秋葵,酸酸甜甜好開胃。鳳梨苦瓜湯,鳳梨嘅味唔係好出,但係個湯有好多苦瓜,好重回甘!如果鍾意苦瓜嘅人一定會鍾意飲呢個湯時蔬我哋叫咗月見過貓,初頭都唔知係咩黎,就係見到有蛋黃係啲菜上面,原來過貓係一種台灣嘅山菜,好新鮮,加埋啲蛋黃有意外地好夾!主菜我哋叫咗巴格斯黑豚豬架左洛神花醬,個豬扒好厚身,煎得啱啱好,外面有少少脆,仲有好多肉汁,配埋個洛神花醬好出色主食我哋叫咗滷肉飯,喺香港好難可以食到好味嘅滷肉飯,通常同台灣嗰啲都爭好遠。但估唔到依個味同台灣嘅一樣,仲要大碗啲,真係好想再食多碗!甜品係蘋果藍莓醬芝士蛋糕,清甜嘅蘋果再加酸酸甜甜嘅藍莓醬,成個蛋糕唔會好甜,食完都唔會覺得好漏,食多一個都仲得!嘢飲叫咗黑糖桂圓紅棗薑母茶,淡淡的紅棗味好暖胃~ 台式火鍋我哋揀咗藥燉排骨煱,因為不嬲都好鍾意喺台灣飲藥膳排骨湯,就算係夏天都要飲。喺香港好少見
老闆都係台灣人嚟㗎同你講普通話好搞笑

嘢飲叫咗黑糖桂圓紅棗薑母茶,淡淡的紅棗味好暖胃~

台式火鍋我哋揀咗藥燉排骨煱,因為不嬲都好鍾意喺台灣飲藥膳排骨湯,就算係夏天都要飲。喺香港好少見到有得飲,就算有都好淡唔好味,但今次好意外地個藥膳排骨係好重藥材味。加埋啲醉雞落個鍋到,啲雞吸給啲藥材味,仲要好滑,超好食!另外加咗香腸,本身仲以為係廚師腸點知一嚟係台灣腸!原本以為台灣腸打邊爐會怪怪地,點知好味到想叫多轉!最後仲加咗麵線,啲麵線吸晒啲湯,簡直係成餐飯最完美嘅總結

香港有好多唔同嘅台灣菜,但係正宗台灣味嘅唔多,而家一定係我食過最好味嘅台灣菜,今晚真係好有驚喜
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2018-12-31 105 views
Garden Meow🐱一個字-伏喺PMQ行到攰攰地,求其搵間野入去食,點知原來冇research就去食嘢,就係會中伏㗎啦🤢叫咗個三杯嚇老外,問過waitress係咩餸啦,佢話係炒豬紅鴨血,點知上到枱,係類似豬血糕嘅物體,但係又唔係豬血糕嚟㗎喎,好似係生米造成嘅糕,不過係無味嘅,最後咬咗一啖就冇食喇🤮叫咗個酥炸廣島蠔,普普通通算正常啦😶飲品叫咗個黑芝麻latte,點知係冇味㗎,只係一杯加左芝麻落去嘅牛奶🥛🤷🏻‍♀️以後都係唔好求其試餐廳喇🤦🏼‍♀️
Garden Meow🐱
一個字-伏
叫咗個酥炸廣島蠔,普普通通算正常啦😶
以後都係唔好求其試餐廳喇🤦🏼‍♀️
2018-12-28
2018-12-28 103 views
今日聖誕節,男朋友本身話想帶我去食聖誕大餐。不過係無book檯既情況下,啲餐廳一定好多人排,要等好耐,再者都應該好貴。本身我話想去三多豪食,點知都無開😭。靈機一觸就諗起喵一下都係中環,就拉埋男朋友過黎食。本身以為會好多人排隊,一係就無開。點知兩樣都唔中,有開門仲要有位🤣。我地八點入座,佢地last order八點九,收十點。本身想嗌聖誕set,但要等半個鐘先有,所以就算。之後又諗住叫壽喜燒鍋,點知鍋類都賣曬😩,所以叫番普通野食。🎄冬瓜檸檬愛玉($36)🎄荔枝梳打($35)上菜個陣杯野飲已經係咁架啦,荔枝梳打少左杯啖😂。我飲個杯冬瓜檸檬甜酸度岩岩好,愛玉就無咩味既,因為真正既愛玉都真係無味既🤣,但口感唔錯。男朋友杯荔枝梳打有荔枝果肉,同埋佢地係用梳打水沖,唔係用雪碧,所以就無咁甜。🎄酥炸廣島蠔($58)男朋友對呢碟野讚不絕口,岩岩炸起新鮮滾熱辣,外皮勁酥脆,同沙律醬好夾,超正👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻!🎄脆皮雞腿飯($68)雖說係雞腿飯,但送上黎既好似係雞扒唔係雞腿😂。不過唔緊要,因為都係好味既,不過就同柚子醬(應該係?)唔太夾,反而點碟蠔既沙律醬好食好多😂。🎄新竹炒米粉($80)身為成餐飯最

🎄冬瓜檸檬愛玉($36)
🎄荔枝梳打($35)
冬瓜檸檬愛玉|荔枝梳打

🎄酥炸廣島蠔($58)
酥炸廣島蠔

🎄脆皮雞腿飯($68)
脆皮雞腿飯

🎄新竹炒米粉($80)
身為成餐飯最貴既食物,仲要係我上次黎食過就好鐘意既炒米粉,今次真係令我失望😭!雖然八十蚊食一碟炒米都有啲不智,但上次食完真係覺得好食,所以都決定要嗌佢。但今次既炒米粉唔知做咩事,唔乾身都算,仲要有好多水😩,呢個真係一大敗筆。上次米粉入面有既雜菜,變左今次清一色既椰菜同芽菜(懷疑係因為就收舖😞)。唯一無變既係都係得三隻蝦,十分珍貴😂⋯然後米粉既份量多左,食得飽左。
新竹炒米粉

整體黎講呢餐飯都尚算滿意,舖頭唔多人,坐得舒服,環境都唔算嘈。埋單除開每人大概$150,都算係聖誕大餐架啦🤣!
2018-12-25
$152 (Dinner)
Celebration
Christmas
冬瓜檸檬愛玉|荔枝梳打
酥炸廣島蠔
2018-12-24 72 views
星期日黎到中環元創坊行,一早就book定左一間台灣野,環境都好靚好休閒,同朋友坐咗係出邊,叫咗個聖誕餐同埋台式火鍋麻辣火鍋湯底夠香,本身已經有蔬菜同埋雞肉係入邊,跟住我哋另外叫咗啲配料,台灣腸好多汁肉味重特別啲嘅有水連同血糕,香港就好少見跟住就到聖誕餐如果想食一定要早預訂,價錢就係平安夜之前都做緊特價,係249原價呢就299嘅。前菜係醃過嘅車厘茄冬瓜秋葵,清新跟住有滷肉飯,夠入味而且肉粒亦都偏大。炒龍鬚菜好好食撈埋隻生蛋跟住有烏龍茶燻雞,就咁睇就好似好普通但係食落去就知唔簡單,燻香味十足最鍾意食就係佢嘅炒山蘇菜,平時台灣旅行都最係最鍾意食呢個菜,非常之清新又夠爽口,估唔到而家喺香港都可以回味返最後叫咗杯人蔘茶,入邊好多配料,冬天飲夠晒滋補
特別啲嘅有水連同血糕,香港就好少見
最後叫咗杯人蔘茶,入邊好多配料,冬天飲夠晒滋補
2018-12-18 247 views
嚟PMQ之前已經search咗食咩好,喺OpenRice見到呢間好文青feel嘅餐廳,就決定咗嚟,我冇book到位,不過好好彩,我5點幾6點嚟食都有位🤤餐廳入面嘅環境好有藝術感覺😍 由其是呢排可樂樽,打卡一流嘅位👍🏻餐廳入面有好懷舊黑膠碟機😍 雜誌架上面嘅雜誌同埋書都係可以拎嚟睇嘅😍喺呢個環境食飯,簡直就好似係翻翻以前咁,好有復古氣息👍🏻我叫咗個人氣茶燻雞佐烏龍茶漬飯同炒咗個小菜,茶燻雞有好濃郁嘅茶燻味🤤 但呢陣茶燻味冇蓋過雞本身嘅味,而係融合得好好👍🏻 將啲烏龍茶倒落啲飯度,令啲飯吸咗啲茶味,配燻過嘅雞,真係好好食,我好中意😍 碟小炒都好有家嘅感覺,好好食👍🏻總括嚟講,喺一個環境咁有復古文青feel嘅地方食啲咁有特色嘅飯,真係好正🤤😍 下次再嚟PMQ都會食呢間嘅!

喺呢個環境食飯,簡直就好似係翻翻以前咁,好有復古氣息👍🏻

茶燻雞佐烏龍茶漬飯

茶燻雞佐烏龍茶漬飯
PMQ 有間非常闊落嘅台菜餐廳,位置雖然有啲隔洩,但環境真係唔錯,佈置得好靚有絕代芳華嘅味道,系屬於台灣嘅復古 😍 燈光少少昏暗得嚟又確係也格調~食物嘅款式都幾多,套餐有十幾款另外仲有小食單點~ 記得呢個位置曾經好似係間 Cafe, 個陣啲裝飾已經好靚,但宜家更加有 feel 😚 店員係台灣人,非常 nice 兼服務態度好好台式滷肉飯套餐 ❤️ ($75)套餐先有得跟埋配滷水拼盤架!!評分:7.5/10.先講呢個禮拜嘅招牌滷肉飯,記得要嗌套餐呀 😆 因為set包埋個滷水拼盤,有豆腐牛腱滷蛋昆布同埋豬耳,超級豐富,絕對有睇頭!!! 滷肉飯都 OK 😋 肉燥幾多肉燥汁亦都足夠滿漢紅燒牛肉麵套餐 ❤️ ($90)評分:7/10.想食麵的話都有得嗌 Set, 但相對冇咁豐富,呢個牛肉麵隻紅燒湯底係分開上嘅,巧妙變成一麵兩食,但牛肉就略嫌少咗啲啲台式豆乳雞套餐 ❤️ ($70)評分:6/10.其實唔知道豆乳鷄點整純粹諗住嗌啲唔同 set 一齊 share,但就有少失望 😐 因為同普通嘅炸雞其實冇分別,而就咁食送飯其實太乾鹽水雞 ❤️ ($58)評分:7/10.呢個鹽水雞正呀 🤤 又唔熱氣又唔肥膩,啱晒撈

台式滷肉飯套餐 ❤️ ($75)
套餐先有得跟埋配滷水拼盤架!!
評分:7.5/10.
台式滷肉飯套餐

滿漢紅燒牛肉麵套餐 ❤️ ($90)
滿漢紅燒牛肉麵套餐

台式豆乳雞套餐 ❤️ ($70)
評分:6/10.
台式豆乳雞套餐

鹽水雞 ❤️ ($58)
評分:7/10.
呢個鹽水雞正呀 🤤 又唔熱氣又唔肥膩,啱晒撈飯 👍 已經撕開晒完全冇骨,有啲似手撕雞又有啲似雞扒 🙆 味道簡單得嚟有鹹香
鹽水雞

香腸刈包 ❤️ ($58)
評分:7/10.
另外仲點咗個刈包不過冇影到相,平日多數見都係用豬腩肉做餡,太邪惡真係唔咁食咁多,呢個用台腸其實都幾夾😛 香腸嘅脆口撞包嘅軟熟 😌 亦都唔會乾身,呢點最重要
台式滷肉飯套餐
滿漢紅燒牛肉麵套餐
鹽水雞
當日星期天工作關係經過中環, 留意到這間店鋪帶有臺灣特色的壁畫以及擺设,於是入內醫肚。雖然我在澳洲長大,卻偏偏喜愛好有臺灣特色的地方。自問也是一個對食有要求的人麵店更是香港人集體回憶,於是去午飯。餐廳裝修得很整齊。第一道菜就是番茄牛腱面。到咗時候特別新鮮滾熱辣,牛腱烹調得特別鮮嫩,亦有很多臺灣滷水味道。煮得恰到好處。麵是臺灣南部的特產,他們能夠保留這種特色味道,配合南方的滷水,簡直是恰到好處。番茄非常鮮紅,加上蒜蓉以及麻辣,將美味帶到極點。另外可以配上他們特製的辣醬,將臘味帶到極點。亦可以刺激味蕾及色欲。綜合以上分析,我會再邀請其他朋友一齊嚟食晚餐。桂圓杞子紅棗茶也是特色。慶祝自己嘅生日。😘😘😊

麵店更是香港人集體回憶,於是去午飯。
餐廳裝修得很整齊。
第一道菜就是番茄牛腱面。
番茄非常鮮紅,加上蒜蓉以及麻辣,將美味帶到極點。
另外可以配上他們特製的辣醬,將臘
味帶到極點。亦可以刺激味蕾及色欲。
綜合以上分析,我會再邀請其他朋友一齊嚟食晚餐。
桂圓杞子紅棗茶也是特色。
慶祝自己嘅生日。😘😘😊
2018-12-12 848 views
因為知道呢間餐廳既聖誕餐早啲預定會有平啲同要訂先有得食,一早已經book定,等晏晝去完大館再去PMQ就可以提早試埋呢個台式聖誕餐。之前經過門口已經覺得間餐廳好文青好靚,今次終於可以入去試下。餐廳有好多乾花同書,書可以俾人拎嚟睇,感覺好文青,好似入到去真係台灣既cafe咁。因為有兩個朋友係臨時join,佢地就無得食要預定既聖誕餐,就叫咗個台式火鍋嚟食,職員話係冬天限定先有既。佢地叫咗個壽喜燒($80)湯底既火鍋,本身已經有唔少雞肉同蔬菜喺入面。佢地知自己大食,仲叫咗其他嘢加料,有台式香腸、餃子、貢丸、好難得可以喺香港見到既米血榚!仲有多數喺台灣打邊爐先見到既水蓮!真係好台式 !朋友話湯底好甜,啲嘢幾好食,特別喺啲台式香腸!終於到我既聖誕餐啦,因為預定咗有特價就$249一位。前菜有冬瓜、蕃茄同最鐘意既秋葵!鳳梨苦瓜湯,第一次飲呢個湯,感覺幾特別,苦同帶甜,甜中又帶啲苦,又有啲藥膳湯既感覺,我自己就幾鐘意。呢道菜叫月見過貓,啲菜好香炒得幾唔錯。台灣烏龍茶燻雞,食完咁多菜食返啲肉就啱晒啦,雞非常多,肉好鬆軟麻醬拌麵,麵係用粗麵整,連埋麻醬配搭得好夾。最後既甜品,塔吉特千層蛋榚,好好味!飲品我哋

終於到我既聖誕餐啦,因為預定咗有特價就$249一位。

前菜有冬瓜、蕃茄同最鐘意既秋葵!

呢道菜叫月見過貓,啲菜好香炒得幾唔錯。

麻醬拌麵,麵係用粗麵整,連埋麻醬配搭得好夾。

最後既甜品,塔吉特千層蛋榚,好好味!

飲品我哋就叫咗個特飲,牛蒡桂圓枸杞紅棗茶,有啲花棋蔘既味道,幾得意。
$240 (Dinner)
來PMQ閒逛,見到有間好靚的cafe叫*喵一下*,作為貓奴的我,就被吸引左去嘗一嘗❤️原來係一間好別緻的台灣料理,有些店員都是台灣人,而且門面好多花花草草,入面就好多特色書本,仲有好多懷舊的書本,電器,好像有種走進<<那些年>>電影的感覺。最重要,室外有個好chill的室外用餐區,真係好舒服好靚😍講返食物😋可能臨近聖誕,有個聖誕套餐🥗$299 per Person ,但店員話即日起至23/12享有聖誕餐早鳥優惠價249/per,平時聖誕餐需預訂,今日好好彩唔洗,所以我們又見有好多野食就叫左一個來嘗試下!🥢前菜: 3款小菜橙汁冬瓜➡️好特別,有橙汁就好juicy ,好fresh 梅漬蕃茄➡️甜甜酸酸,好開胃養生秋葵➡️好新鮮🥢湯品:南瓜湯➡️好濃郁,飲得出係由新鮮南瓜🎃攪成,好好飲,不過濃到我想有多少少水😂可見真材實料🥢時蔬:月見過貓•小魚山蘇好特別的presentation 手法,菜中間有隻糖心蛋,好似夜晚的月亮般。撈埋蛋汁的菜好好食👍🏻🥢台灣烏龍茶薰雞真心我全晚最愛,雞薰到好重烏龍茶味,而且外皮好乾身,但肉質依然好juicy !!!🥢滷肉飯台灣菜必食之一,滷肉同

最重要,室外有個好chill的室外用餐區,真係好舒服好靚😍

🥢前菜: 3款小菜

橙汁冬瓜➡️好特別,有橙汁就好juicy ,好fresh
梅漬蕃茄➡️甜甜酸酸,好開胃
養生秋葵➡️好新鮮

🥢湯品:南瓜湯

🥢時蔬:月見過貓•小魚山蘇

🥢台灣烏龍茶薰雞

🥢滷肉飯
台灣菜必食之一,滷肉同飯的比例係1:1,所以絕對係無得輸😋😋😋

🥢芝士蛋糕
好吃,因為芝士味好濃郁,但又不拿太甜

🥢聖誕特飲-熱朱古力
呢個熱朱古力好特別,有個聖誕主題圖案的棉花糖,你可以飲的時候放上去,慢慢融入你個熱飲杯中👍🏻

另外,我們仲叫左一個台式火鍋

藥燉排骨鍋$90
作為湯底,好入味,而且有5-6舊大大的排骨👍🏻我飲左成碗湯,令我差d無湯打邊爐😂

火鍋配菜: 餃子🥟$40 /貢丸$40/米血糕$40

特別好想分享下水蓮$60

水蓮➡️水蓮原來是高雄美濃地區的特產。店員說是台灣空運過來,而且採收水蓮是相當辛苦地,菜農幾乎整個身體都得泡在水裡,ㄧ束一束將水連菜拔起,而且得在水中直接將葉子搓掉,然後再捆綁起來,所以水蓮就是菜比肉貴的原因😋😋😋😋

必試!因為香港好少地方有得食,而且起飽水又好爽口,真係好特別!

總括來講:好有心的台灣菜,好多食物都是由台灣空運來港,而且裝修得很有特色,好岩文青來打卡👍🏻

2018-12-05
$280 (Dinner)
  • 茶燻雞佐烏龍茶漬飯