2018-04-14 84 views
今日去完PMQ既coffee agenda黎左garden meow食dinner佢都算選擇多 我食咗排骨套餐開頭以為佢係配白飯 點知原來係肉操飯好開心排骨正正常常唔會太un肉操飯啲汁稍為唔夠 但係果汁係味道唔錯 如果多番啲就Perfect啦另外加左杯黑糖拿鐵我覺得佢咖啡幾香但唔係好飲到黑糖味咖啡本身唔使加糖都夠甜但佢啲set冇得加錢配嘢飲呢度個環境唔錯慢慢食都唔會有人吹適合一啲要傾計嘅人黎但係叫waiter就叫咗幾次先有人理
佢都算選擇多 我食咗排骨套餐

呢度個環境唔錯慢慢食都唔會有人吹
適合一啲要傾計嘅人黎
但係叫waiter就叫咗幾次先有人理
2018-04-11 106 views
Day off 嘅日子過海去搵媽媽食個 "Late lunch"PMQ 一向都有特別嘅正野~今日就去個度搵食。行到入去就見到一大個貓 logo~台灣野又好耐冇食, 就決定呢間啦!一入到去已經比餐廳嘅裝修設計吸引住, 岩晒一班中環 OL 同文青去 hea店裡面除左一 D 懷舊裝飾, 仲有一個個書櫃,食飯之餘仲充滿書卷味上餐牌嘅同時仲比左杯水我地, 個水杯仲好似酒杯咁, 飲水好似飲酒先黎左個薯條三兄弟小食, 個小食由蕃薯, 薯仔同紫薯整, 熱辣辣上另外仲叫左2杯咖啡, 一杯薄荷朱古力 Latte, 同花生 Latte,味道唔錯, 花生 Latte 仲幾特別媽媽唔飲咖啡, 所以叫左個青木瓜排骨湯, 偷左一啖黎飲, 真係好清甜, 而且仲冇味精新竹炒米粉比較平淡左 D, 不過都唔差醉雞涼麵有好重嘅酒味, 而且連涼麵都用醉雞汁浸住, 好味道啊最有驚喜係呢個滷肉飯套餐, 除左有一碗滷肉飯同2碟小食之外, 仲有一碟滷水併盤, 而且仲令我諗起係台灣嘅味道, 真係好好食!!

新竹炒米粉比較平淡左 D, 不過都唔差

2018-04-10
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$110 (Tea)
  • 青木瓜排骨湯
2018-04-07 70 views
一進店就看見了很多文青的打卡位置,食物和服務都很好,我點了雞腿飯餐($68),雞腿已經幫我切好了,很方便女孩子,然後飯竟然是滷肉飯!超級驚喜的。因為我沒有點餐飲,店員很親切地主動給了我杯水,還幫我加水。感覺在這裏進餐,心情都會變好。

2018-03-26 119 views
跟朋友在PMQ聚會, 她非常推介喵一下,於是一行四人便在此晚餐。餐廳是台式, 甫進門便能感受到台灣的氛圍, 它的門口放了很多來自台灣的文創, 有刊物、書籍及明信片等…連店員也有一些是來自台灣。店中有些乾花, 也有一些懷舊物, 挺好拍照。基本上café是自由席, 自己找位子, 我們找了個室外的位置。這天氣下室外的位子很舒服, 設有可以半躺的席, 吸引了一些人帶來notebook書本hea一下。幸運的話, 似乎可以遇到live show呢。這裡基本上可以預約,安全一點預留位子較好。說說飲品, 選擇挺多的, 主要是台式的。點了水果茶, 不像一般的偏甜口味, 微甜帶有濃濃的果香, 喝上去很舒暢; 番石榴梳打也一樣不會太甜, 果味沒有水果茶濃, 不過也很好喝; 還點了啤酒, 應該是台式手工的, 喝上去甜甜的, 很適合女生。食物方面, 也是主力台式, 很家常的款式也有。藥膳排骨(忘了真正名字)的湯味道很好, 拌著飯吃很滋味, 如果排骨肉軟一點更好; 炒新竹米粉及炒飯(忘了拍)都炒得很香, 有钁氣又唔會燶; 醉雞的切法令吃起來啖啖肉,酒味很香。每一味都有伴菜, 菜甫和去皮漬的小蕃茄,十分開胃。喵一下

喵一下算是有誠意的小店, 路經PMQ不妨去坐坐

$150 (Dinner)
2018-03-22 81 views
I don't often have Taiwanese food because Hong Kong has put me off with localized versions which don't taste the same.Only went here because a friend wanted to try it and I was more interested in the special item on the menu:"SPECIAL RECIPE FOR FOREIGNERS" which I didn't try in the end.At the entrance, there is a huge operation theatre / Surgical light which not many people would notice or even realize what it is.The menu had a lot to offer which was a total surprise and not the standard boring
The menu had a lot to offer which was a total surprise and not the standard boring items.
Ordered the "Cordia with White Water snowflake" which is exactly what it says on the menu.
When it arrive, it looked like green spaghetti which was crisp with vegetable juice oozing out, just something you wouldn't normally find on the menu so it is worth a try.

2018-03-18 2559 views
話說今日相約左好姊妹食晚飯聊聊心事想找個地方靜靜傾下計上環一帶環境感覺俾我都好舒服😌而且所以店既設計都好靚而且周圍都係打卡處星期五晚既上環比較熱鬧可能假期前席吧尼間位於元創方既台灣文青店裝潢好靚,而且有室內同室外座位坐星期五晚人流也不算多最愛佢既面前設計同店名一樣有個喵喵🐱內在既設計都好有文青風室外環境好寧靜同舒服有自然涼風最後同朋友揀左坐出門位靜靜咁傾左3個鐘頭原本想叫既幾款食物都無 吾知係平日無定廚房無材料最後點左個《台式豆乳雞套餐》$70 見個名幾有趣,上到來原來係炸雞幸好味道也不錯但就普通d同我想像出入好大而我比較欣賞佢既前茶 酸酸地既番茄仔好開胃同埋菜脯朋友叫左個《台式三杯雞套餐》$72俾我試過都不錯但就吾夠辣最後我叫左杯熱既 《芭樂紅茶》$32飲品就偏貴同好細杯但就好清香既芭樂茶味不錯👍🏻而朋友叫左個凍既蜜桃🍑梳打$35其實整個環境好舒服😌好岩同朋友傾計但就可能員工態度要改善一下因為落飲品既時候我地話要再諗諗佢就變色變晒走左去不過後來態度都好番d主動加水俾我地不過果下有點hard feeling
話說今日相約左好姊妹食晚飯

聊聊心事想找個地方靜靜傾下計

星期五晚既上環比較熱鬧可能假期前席吧
尼間位於元創方既台灣文青店裝潢好靚,而且有室內同室外座位坐

星期五晚人流也不算多最愛佢既面前設計

同店名一樣有個喵喵🐱

內在既設計都好有文青風

室外環境好寧靜同舒服有自然涼風
最後同朋友揀左坐出門位靜靜咁傾左3個鐘頭

原本想叫既幾款食物都無 吾知係平日無定廚房無材料

台式豆乳雞套餐

最後點左個《台式豆乳雞套餐》$70
見個名幾有趣,上到來原來係炸雞

幸好味道也不錯但就普通d同我想像出入好大

因為落飲品既時候我地話要再諗諗佢就變色變晒走左去
不過後來態度都好番d主動加水俾我地
不過果下有點hard feeling

2018-03-16
$115 (Dinner)
芭樂紅茶
2018-03-16 78 views
点了茶渍饭,从十二点等到一点,最后才说饭有问题,能不能饭转面条,太令人失望了!不管好不好吃,这种态度实在太差劲了!同行人吃的其他的菜式也很一般般,非常不推荐这家!环境也很一般,太阴暗了!难怪人这么少,分量也很一般般,不一定吃得饱,一直就是等等等,问了三遍都只是没有反应只是让人等着,中午吃饭时间本来就不长,这样浪费大家的时间是非常不厚道的!这家店我应该不会来第二遍了,也不会推荐其他人再来!连最后要补偿的甜点也要等等等,干脆叫等等等好了,叫什么喵一下!
收工行到pmq,時間尚早,入到餐廳覺得裝修幾別緻,但企左一陣都冇人理我哋😥地方都唔細,幾多位,因為冇乜人去,所以任你坐邊Menu都幾多野揀,選擇比一般台式料理多,尤其係啲菜,全部都未食過,亦都未喺其他地方見過(或者其他地方唔同名?)價錢非常相宜,全部都係幾十蚊一樣野。叫左個清炒過貓,我諗落左單五分鐘左右就上左碟菜,我已經心知不妙,一夾落口果然不出所料,肯定係即刻叮返熱,因為有啲好熱有啲係暖嘅🙄講返味道就ok嘅,質感一咬落去爽爽地,咬咬下係滑潺潺,類似秋葵咁,未必個個鍾意。茶燻雞佐烏龍茶漬飯,個雞幾香,唔嚡,但又係唔熱嘅😢個飯夠熱,茶漬飯咸咸地,混埋紫菜同少少黑芝麻都幾好餸飯。宜蘭葱餡餅,有少少似胡椒餅,係細件啲、餡少啲同埋炸左,賣相咁深色,加上係咁滴油,估計係翻炸🤦🏻‍♀️玫瑰洛神花茶,一睇咁深色就知中伏,嗰種好人工嘅酸酸甜甜,係台灣風味嚟,只怪自己大意醒唔起台式飲品都一律係咁。人流太少,預先整好嘅食物難免質素較差,但啲野唔好食又好難令人再光顧,絕對係惡性循環。裝修幾有心思,價錢又平,如果味道好啲嘅話會考慮再嚟,可惜可惜。

地方都唔細,幾多位,因為冇乜人去,所以任你坐邊

2018-03-05 74 views
雖然pmq有啲隔涉,但係為咗有個chill嘅地方傾偈都二話不説揀咗呢間cafe🤓去到係自己揾位,平日下晝冇乜人基本上係任揀。去嘅時候天氣比較熱就冇坐到户外嘅位。環境唔算嘈,大家都係靜靜地傾偈。每枱都有鐘仔方便大家召喚店員落單。食品都係台式為主,我同朋友各叫咗一個滷肉飯。滷肉比我想像中淡味,反而蘿蔔同滷水豆腐吸晒啲汁非常入味。另外加咗一杯蘋果綠茶,飲得出唔係平時台式飲品店用粉沖嘅味,甜甜地幾清新。

2018-02-28 86 views
先講環境,如果係黎坐下睇下書真係滿分,又舒服又好坐,同朋友傾下計一個下午好快過。飲咗杯叫漫杯雲端嘅沙冰,好明顯叫黎係因為佢靚所以飲上黎一般都可以接受。仲叫咗個鹽水雞,都係一般般。之後係度食埋晚餐,我叫咗個醉雞涼麵,朋友叫咗個麻醬麵。佢個麵麻醬過多,咸到要浸落湯先食到。到我個醉雞涼麵,一上黎係咁嘅。係咪睇落好豐富好吸引?仲感住今次無死,試咗一啖麵覺得唔對路,個麵無咩味,得少少酒味咁…咁我再試下重頭戲個醉雞啦,一食——今次中伏了!苦過dd呀!啲雞肉得酒味!除咗酒嘅苦味係無其他味嫁!我仲懷疑係咪我見識少,不動聲色比咗舊我朋友試,都係同樣覺得苦到難以入口!最後我頂硬上食咗幾啖麵2舊雞,而我分享比我朋友舊雞,佢連一舊都食唔完,兩啖就放棄咗。最後我諗住一陣要食咩咁走。講真個環境真係一流,去hea好舒服,但啲嘢食唔改善下,真係唔得。
先講環境,如果係黎坐下睇下書真係滿分,

又舒服又好坐,同朋友傾下計一個下午好快過。

飲咗杯叫漫杯雲端嘅沙冰,

好明顯叫黎係因為佢靚所以飲上黎一般都可以接受。

仲叫咗個鹽水雞,都係一般般。

到我個醉雞涼麵,一上黎係咁嘅。

係咪睇落好豐富好吸引?

最後我諗住一陣要食咩咁走。

2018-02-27 100 views
去PMQ 兩次都食呢間台灣餐廳。地方幾舒服,一入門口有乾花,外國雜誌,書等等既decoration,入面好闊落,又唔會同其他人坐微太近。就算有少少時間飲杯台式飲料都好唔錯,岩曬文青行PMQ行到攰,休息一下打發時間既地方。試左茶熏雞佐烏龍茶漬飯,茶味好香好濃,加埋個茶漬飯,有用平價食高級台灣菜既feel! 好滿足!唯一可惜係,冇得叫餐,所以如果想要野飲就要另外再加,咁就有少少貴。另外,埋單好搞笑,係用本書夾住張單俾你,真係好有書卷味啊!

茶熏雞佐烏龍茶漬飯

另外,埋單好搞笑,係用本書夾住張單俾你,真係好有書卷味啊!
2017-12-27
$90 (Dinner)
茶熏雞佐烏龍茶漬飯
2018-02-03 157 views
同朋友去PMQ睇完展覽,聽講呢度好多特色食店,我地就揀咗依間,環境唔多講喇,因為我覺得每間食店除咗食物質素,其實最重要係員工嘅態度。我指嘅並唔係要五星級招待,而係一顆熱誠⋯⋯朋友好主動問店員覺得邊樣最好食,店員認真地同我地解釋餐牌裡面佢自己最喜歡嘅三樣食物(真係好自然咁表達自己意見,好可愛)凍冰冰嘅天氣食依個藥膳排骨真係無敵,排骨軟硬適中,份量足,我連湯都飲哂,諗返起都好味朋友試茶漬飯,一樣好大份,真係食得好飽,但我覺得雞肉可以配多個醬汁就會更加美味多汁鹽水雞真係好好食,但真係太飽,要外帶。總結:一間食店店員態度令食客賓至如歸,加上環境寬敞優雅,其實已經贏咗一半,加上食物質素高,份量足,我完全冇嘢可以批評,我一定會推介比身邊朋友,超讚
藥膳排骨

茶漬飯

鹽水雞

鹽水雞真係好好食,但真係太飽,要外帶。

藥膳排骨
茶漬飯
鹽水雞
2018-01-28 103 views
餐廳環境裝潢幾特別,可以隨便坐,但發覺地下有點黐立立,好似沒有抹地。我點了一杯沙冰和一件蛋糕。原本好期待食物的到來,但點餐後,等了30分鐘左右,其他比我遲來的人已經有野食,但係我杯飲品和蛋糕都未到。問了一個店員第一次無反應,之後再問同一個店員第二次,佢先之話我杯飲品現在先整,要我多等一會。真的不知所謂,這樣的服務品質實在不能接受!
2018-01-28
Type of Meal
Tea
2018-01-27 107 views
落單半個鐘,跟進二次,最後話你知吾見左張order! 係佢地先做得到,waiter年青冇經驗、服務態度亦吾認真,最後店長出面道歉,但已經來不及補救,氣得一肚子氣離開😤

2018-01-27
Type of Meal
Tea
見到呢隻meow,有冇人估到系邊呢?系啦,就系元創方既喵一下。見上次有foodie極力推薦,就專程走黎試試٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و餐廳有分室外同室內。見天氣涼涼地,小編選擇左坐出黎,吸下新鮮空氣呀嘛。所以今次都系主要介紹室外環境,室內就留翻下次先啦。可以訓系到傾計,好舒服呀!小編坐呢啲位會訓著架!嘻嘻!最後小編揀左坐呢個位,都吾錯喲!餐具好別緻、紙巾有餐廳既喵喵圖案!Moew~員工好細心,見室外開始有人坐,就幫我地較好喇叭,播住舒情音樂 EnjoY!點餐方面,小編點左 黑糖桂圓紅棗薑母茶(hkd$48) 一聽個名就知系養生茶,愛健康既小編又點會放過呢!薑味好香濃。紅棗以乾身形式另上,飲一啖食一口!噢,系人生呀♪(´ε` )另外,小編朋友點左 黑豆茶(hkd$42) 都系養生茶黎既,形式同薑母茶一樣,有黑豆做伴碟,味道就比較單一,只有黑豆味!黎翻個特寫!貓咪好可愛!(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)最後,點多個 AllDayBreakfast(hkd$110) 。呢個即叫即整既全日早餐充滿住台灣特色,有台灣腸、蛋餅、蒽花炒蛋等。系貴咗啲,不過諗吾到食咩都系吾錯既選擇既!慢活,享受耶!食之前,黎翻個大合照(*≧ω≦

可以訓系到傾計,好舒服呀!小編坐呢啲位會訓著架!嘻嘻!

最後小編揀左坐呢個位,都吾錯喲!

餐具好別緻、紙巾有餐廳既喵喵圖案!Moew~

黑糖桂圓紅棗薑母茶

黑豆茶

黎翻個特寫!貓咪好可愛!(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

AllDayBreakfast

慢活,享受耶!

食之前,黎翻個大合照(*≧ω≦) yummy。
2018-01-08
$100 (Tea)
黑糖桂圓紅棗薑母茶
AllDayBreakfast