2023-10-01 243 views
晚上七點去依間餐廳食,一坐低就落order,有個男職員同我地點餐,落order途中已經不斷聽到個女職員話唔夠人,要啲客等陣,過左半個鐘,聽到有其他人話漏單,好多人都鼓譟, 我都心知不妙,立刻叫個經理幫我check單,個經理行到埋嚟,話再幫我落反單。個陣先知我地都漏單,個經理一句對唔住都冇講。原來唔此我地,最少有三枱都係漏左單,真係好過份。最後我哋走左,如果再落order,唔知會唔會等到九點先食得。間餐廳出菜又慢,職員做野又慢,又漏單,態度又差,個個都唔想做咁,我唔明點解依間餐廳仲可以生存。唔建議嚟食!!!唔好浪費時間!!!

唔建議嚟食!!!唔好浪費時間!!!
2023-10-01
Dinner
2023-09-27 179 views
上一次食晚市已經覺得抵食,今次食午市,全場滿座。等咗一陣先可以入座,望下menu,難怪,原來午餐CP值再下一城! 《咖也多士配溫泉蛋$28》 食過幾間星馬菜,講緊都要三四十蚊。佢呢度仲要厚切鮮牛油,連兩隻溫泉蛋配黑酱油,膽固醇我嚟啦)))) 《魚三寶檳城蝦麵$52》 同其他舖頭嘅蝦麵湯底略為淡口,冇咁濃,反而少咗一份負擔,仲有大量芽菜同乾蔥。 《娘惹茶燻鴨(油香飯)$58》 入口茶燻濃,好彈牙,口感似火腿同扎肉,挺不錯。但油香飯乾咗少少,撈埋啲蝦湯又係另一種食法。《參巴雞肉串燒$48》 超級入味!好香香茅!連朋友本身唔食香茅都話呢個好食!不過都係略嫌乾咗少少。除咗加咗青檸汁酸酸大辣嘅伴碟森巴醬之外,額外送上泰式甜辣醬,兩種食法。午餐仲要包嘢飲, 我哋叫咗《熱桔仔話梅水》《菠蘿椰汁水+$12》CP值高成咁, 應該好快會三刷!💡💡💡💡💡

2023-09-26 111 views
灣仔打工仔恩物,平價新加坡馬來菜,性價比高。依間餐廳之前食過,嗰陣時唔包飲品,冇午餐套餐。感覺唔係太抵食最近佢出咗啲d 午市套餐,價錢平咗之餘,仲包埋飲品,立即吸引度大增由於我好鍾意食海南雞,見到依個海南雞米粉立即就係不二之選食物嘅擺盤同啲碟都好靚,增加咗食慾, 個海南雞就似白切雞多啲😅😅😅不過個米粉就好好食好彈牙似係新竹米粉,另外仲有隻糖心蛋都好流心飲品就梗係呢啲特別啲嘅香茅紅茶啦咁嗰個就係普通紅茶😅,但係都係好飲嘅
灣仔打工仔恩物,平價新加坡馬來菜,性價比高。

由於我好鍾意食海南雞,見到依個海南雞米粉立即就係不二之選

飲品就梗係呢啲特別啲嘅香茅紅茶啦

咁嗰個就係普通紅茶😅,但係都係好飲嘅

2023-09-07 205 views
今次又嚟幫大家覓食,發掘下啲又平又好食嘅餐廳😌《班蘭葉雞翼 $39》班蘭葉雞翼幾好食,炸得好脆,另外跟個辣醬幾好味,令個雞翼更惹味!《古羅烤香茅雞扒飯 $56》可以揀油香飯或者白飯,咁我梗係要油飯啦🤣不過個飯冇咩油香味,烤雞扒大大份,同樣做到外皮好脆,忍唔住食晒啲雞皮😂《凍手工拉茶(跟餐)》跟餐飲品有四款,其他就要加錢,揀咗手工拉茶,有得走甜,幾好,味道就正正常常啦,茶味都有啲既,偏向多奶少少,係預期中既味道🤣!不過杯野飲上枱個陣個杯好濕…呢樣可以稍為改善一下,但係我都飲晒成杯!整體性價比好高,全日套餐都只係五十幾六十蚊,仲包埋飲品,味道都算唔錯,抵食得黎又幾好食👍🏻芽籠灣仔灣仔道221A號天樂大廈地舖[⭐️5分為滿分]味道⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️⭐️價錢⭐️⭐️推薦⭐️⭐️⭐️⭐️
今次又嚟幫大家覓食,發掘下啲又平又好食嘅餐廳😌

《班蘭葉雞翼 $39》

服務⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢⭐️⭐️
推薦⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-09-06
$100 (Dinner)
古羅烤香茅雞扒飯
手工拉茶
2023-08-26 123 views
Recommended by my family reading from newspaper about their laksa noodle and broth, we spent our afternoon tea here today. Restaurant was bright and with quite a lot of seatings. Menu serves variety options while afternoon tea sets indeed quite a good deal. My shredded chicken & fish ball mee in prawn soup was served with a seafood aroma. First sip of broth wasn't as prawn taste as I thought it would be. Noodle was given generously, both yau mee and vermicelli; while only few shredded chicken wa

My shredded chicken & fish ball mee in prawn soup was served with a seafood aroma. First sip of broth wasn't as prawn taste as I thought it would be. Noodle was given generously, both yau mee and vermicelli; while only few shredded chicken was topped. They have topped the noodle with sprouts, bean curd and spring onion but I would suggest to give more so as to add more crunch and herby flavour to the broth. Half an egg was also served while a bit overcooked, texture was tough.

Ipoh bean sprouts was a light dish. Felt like to eat some vegetables after some strong flavour. As expected, sprouts were crunchy and light. The topped paste was blend. Didn't help much of the flavour. Hint of soy sauce gave some saltiness. Nothing special.

Meal set included a drink which I ordered ice lemongrass red tea. A very sweet tea with no lemongrass flavour. Couldn't ask for without syrup, but overly sweet honestly. No tea flavour too. Couldn't finish it at all.

All in all, good deal for afternoon tea set, nothing special.
Tea
2023-08-22 1872 views
#搞串個pantry今次喺#銅鑼灣 行過咗鵝頸橋街市🥕,行多兩步就見到一間裝修好精美嘅新加坡菜餐廳🇸🇬!餐廳裝修非常新淨🤩,座位坐得好舒服,仲有最抵讚嘅係服務勁好,啲姐姐勁nice☺️!今次就嗌咗🟡海南雞清雞湯米粉($48)、🟤娘惹茶燻鴨配油香飯($58)、🔵芽籠螄蚶($66)、🟠鹹蛋黃魚皮($38)、🟢凍美綠哥斯拉($12)、🔴玫瑰荔枝沙冰($12)。🍜海南雞清雞湯米粉無論米粉定係海南雞嘅份量都好多😋,湯底飲落清淡,有少少雞湯🐥嘅清香,唔會偏咸。米粉食落口軟硬適中🍜,而啲海南雞都好好食,唔會太過油,肉質都相當嫩滑🤤!🍛娘惹茶燻鴨配油香飯呢個飯都超正!茶燻鴨食落好香😜,外皮勁香,有一陣煙燻嘅味道,肉質都好腍,食落有鴨嘅油脂感😚!🦪芽籠螄蚶呢道菜嚟到一定必嗌💕!!螄蚶上嘅時候已經開咗個殼,食落口一啲都唔腥,仲食到螄蚶本身嘅鮮甜🤤!另外一樣出色嘅係佢嘅醬汁,佢嘅醬汁酸酸地、辣辣地🌶️,配埋螄蚶一齊食,真係超級正🤩!🥚鹹蛋黃魚皮呢個炸魚皮都唔錯,外面包裹住一層鹹蛋黃🥚,令到平時平平無奇嘅炸魚皮,食落口有一大浸好香嘅鹹蛋黃味😋,同時令到口感生色唔少!
#搞串個pantry

2023-08-21
Dinner
  • 芽籠螄蚶
2023-08-10 283 views
🌟参巴雞肉串燒(4串)🌟雞肉好嫩,由內至外的香料味十足,再配上一啲辣椒醬,香香辣辣,十分入味。🌟鹹蛋黃單骨雞翼🌟外層鹹蛋黃炸得好鬆脆,而且唔會太厚,鹹蛋味適中,唔會太鹹。無論大人同細路都一定鍾意食。🌟海南鷄清雞湯米粉🌟海南雞嫩滑,米粉爽口,軟硬適中,湯底好有清湯雞有味,-啲都唔油膩,糖心蛋好滑,加埋其他配料一齊食,非常豐富。🌟娘惹茶燻鴨🌟茶燻鴨有煙燻味,少少鹹鹹地,可以加埋喲酸辣汁一齊食。油飯粒粒飯香味,𤏪埋啲花生、鹹魚仔同青瓜,令飯味更加豐富。🌟熱手工拉茶 🌟茶味香滑,唔會太甜。
🌟参巴雞肉串燒(4串)🌟

🌟鹹蛋黃單骨雞翼🌟

🌟海南鷄清雞湯米粉🌟

🌟娘惹茶燻鴨🌟

🌟熱手工拉茶 🌟
茶味香滑,唔會太甜。
2023-07-30 317 views
服務態度超差今晚第一次去呢間食星加坡食肆,就遇到不愉快對代。因為店內枱已經坐滿,所以取了一張票等位。眼見服務員已入執完幾張枱,個肥店長都冇叫外面我哋幾個等緊入坐的顧客入坐。店外氣温高,我哋都等到滿身汗。我忍不住,同埋又趕時間,所以入店內等。點知個肥店長叫我出番去等,話我咗住啲客!佢仲特登等幾個外買客落完單,都唔叫我哋出面等緊的客人入坐。入座後,我哋立即落單,呢樣又話冇,個樣又話冇。我要捻捻先揀到,個肥店長居然話叫我捻清楚先好叫佢落單!店內已經有多張空枱冇人坐,都唔知佢忙乜!到埋單,多謝都冇句!仲黑口黑面!我哋話晒都係客!呢間舖我哋唔會再去!
服務態度超差

今晚第一次去呢間食星加坡食肆,就遇到不愉快對代。

因為店內枱已經坐滿,所以取了一張票等位。

佢仲特登等幾個外買客落完單,都唔叫我哋出面等緊的客人入坐。

到埋單,多謝都冇句!仲黑口黑面!

我哋話晒都係客!

呢間舖我哋唔會再去!

2023-07-30
2023-07-20 331 views
下午兩點左右去咗灣仔道221A天樂大廈地舖的芽龍食下午茶,餐廳裝修簡潔舒適。進入餐廳時已有頗多客人,由此可見,餐廳的下午茶又抵食又美味。白胡椒肉骨茶配米粉$58套餐可選油飯或米粉,份量十足,豬肉排煑得很軟稔及入味,肉骨茶沒有太重的藥膳味,但有香濃的胡椒香味及微辣,還配有三小件的香脆油炸鬼,增添美味。蟹粉蟹肉酥盒$42酥盒盛載着蟹粉蟹肉,一口咬下,口感酥脆又特別。咖吔多士$28烘得兩面脆的多士,夾着厚厚的牛油及咖吔醬,美味可口。芽龍螄蚶$66螄蚶非常新鮮,肉身飽滿又鮮甜,再點埋個酸辣醬,好食到停唔到口。熱手工奶茶,凍南洋白咖啡跟餐$0奶茶香滑,咖啡香濃,好飲。
白胡椒肉骨茶配米粉$58
蟹粉蟹肉酥盒$42
酥盒盛載着蟹粉蟹肉,一口咬下,口感酥脆又特別。
咖吔多士$28
烘得兩面脆的多士,夾着厚厚的牛油及咖吔醬,美味可口。
芽龍螄蚶$66
熱手工奶茶,凍南洋白咖啡跟餐$0
奶茶香滑,咖啡香濃,好飲。
餐廳:芽籠地點:灣仔道菜式:新加坡菜餐牌:各類新加坡特色麵飯如喇沙摻摻同海南雞飯等等,多款小食,肉類,飲品。無加一。海南燒雞配雞油香飯及紫菜魚丸湯 $72 海南燒雞果然係有燒雞皮,好薄身。雞件大概有12件左右,有脾有胸有單骨雞翼,凍凍地,質素唔錯,頗嫩。配有海南雞三色醬,分別有甜豉油,薑蓉同酸辣醬。伴有青瓜四件可以解膩。雞油香飯大大碗。紫菜魚丸湯非常熱,入面有一粒魚蛋同紫菜加蔥花。仁當牛肉 $88仁當牛肉配有兩大塊蝦片,都算香脆。蝦片下面有好多仁當牛肉,都大大舊啖啖肉,少少肥膏少少筋,味道都唔錯。配有花生米,魚乾蝦乾仔,又香口又有多重口感。伴有青瓜同車厘茄可減膩。餐牌寫微辣,呢個辣度可接受。怡保芽菜 $36怡保芽菜熱辣辣上枱,芽菜份量比想象中多,面頭加上蔥花同脆碎,味道唔錯,撈埋個參峇醬微微辣,好惹味。食物質素唔錯,平日午市時間好旺場,坐到卡位環境更舒服,服務員態度好helpful。
餐廳:芽籠
地點:灣仔道
菜式:新加坡菜

海南燒雞配雞油香飯及紫菜魚丸湯 $72

海南燒雞配雞油香飯及紫菜魚丸湯

雞油香飯大大碗。
紫菜魚丸湯非常熱,入面有一粒魚蛋同紫菜加蔥花。

仁當牛肉 $88

怡保芽菜

怡保芽菜 $36

2023-07-18
$96 (Lunch)
怡保芽菜
見裝修咁靚,諗住試下,點知兜青木瓜沙律食到有膠片!講返d嘢食,1.串燒:落單唔夠2分鐘就上到,都冇咩太大期望嘅,d肉好鬆散,醬似沙爹醬多d2.青木瓜沙律,40幾蚊,一個女仔幾啖可以食嗮,都算,但膠片真係…… 話俾侍應知,9秒9銷毀證據。3.咖也多士 配豉油、溫泉蛋,……新加坡當地都唔敢咁有創意,目前係香港食過最normal 嘅咖也多士。4.斑斕薏米水,唉!一上檯見到綠到好似翡翠咁,都知係色素,插塊斑斕葉版斑斕水。總結:伏!求其一間東南亞餐廳都好過呢間!
見裝修咁靚,諗住試下,點知兜青木瓜沙律食到有膠片!
講返d嘢食,

3.咖也多士 配豉油、溫泉蛋,
總結:伏!求其一間東南亞餐廳都好過呢間!

2023-06-20 235 views
【灣仔•芽籠】✨🐝@geylanghk————————————————————————由灣仔A2出口步行10分鐘到達 餐廳新裝修 門面招牌亮麗簡潔 主打地道新加坡風味食物 餐碟用具極靚 用料十足 選擇多唔會令你失望 😍👍🍯|仁當牛肉斑蘭椰醬飯|HKD 62配襯別具特色 班蘭椰醬飯十分之吸睛 綠色既米飯加埋小魚乾、花生、大蝦片 未食就覺得已經賣相滿分 牛肉用特製醬汁炆煮好入味🍯|蟹粉海鮮喇沙泡飯|HKD 72用料極足 喇沙湯底加飯好開胃 配料有大蝦、蜆、魚片頭、豆卜、青瓜絲以及十分吸睛嘅蟹粉 認真鮮味十足🍯|娘惹生魚皮|HKD 46魚皮配襯辣椒粒、蔥絲、芫荽、花生 極尚用料 味道可以辣小小就更為提鮮。🍹|鮮椰青|HKD 28清新清甜又解暑。🍹|凍班蘭意米水|HKD22青bb 底部有薏米 唔算甜 極易入口
【灣仔•芽籠】✨🐝@geylanghk

清新清甜又解暑

🍹|凍班蘭意米水|HKD22
青bb 底部有薏米 唔算甜 極易入口
2023-06-15 205 views
之前去過好多次,一向感覺好味扺食!但今次去感覺比以前差少少🤏,個飛餅伴的咖哩汁好喊真係好喊,飛餅偏硬,無原有飛餅的鬆軟口感,海南雞飯啲飯都係偏硬。希望改善,保持以往水準。

希望改善,保持以往水準。
2023-06-14
2023-05-31 242 views
無意中發現呢度有間食星馬菜,仲有下午茶價錢超級抵食😝公司行過嚟都係10分鐘唔使,間唔中過嚟食lunch都唔錯✨下午茶2:00開始均有附送餐飲♥ 雞絲魚丸蝦湯麵 $48本身諗緊食蝦湯麵定係喇沙好,之後同事話佢想食喇沙咁我就決定每樣一碗咁就可以share食! 先嚟到試咗一啖湯底,係超濃郁蝦湯味!粗麵底麵質彈牙,食每啖都感受到湯底既濃郁😍♥ 魚丸魚條喇沙摻摻 $48食喇沙一定係食摻摻,米粉同麵線兩溝麵底先正!喇沙配料仲有豆卜、魚丸、魚條、芽菜、青瓜同雞蛋🥚,喇沙湯底順滑帶小小辣,梛香味濃食每嘮都能夠掛汁👍🏻♥ 咖吔多士配温泉蛋 $38多士兩邊都烘得香脆,夾住一塊厚厚嘅牛油🧈,加埋甜絲絲既斑蘭醬,真係好好食!基本上食得星馬菜都必嗌!最後我哋仲encore多咗一份🥳♥ 單骨鹹蛋黃雞翼 $38一見到鹹蛋黃雞翼都知要嗌🤣🤣🤣雞翼炸得香脆,點滿鹹蛋黃真係夠哂邪惡😈

✨下午茶2:00開始均有附送餐飲

♥ 雞絲魚丸蝦湯麵 $48

♥ 魚丸魚條喇沙摻摻 $48

♥ 咖吔多士配温泉蛋 $38

♥ 單骨鹹蛋黃雞翼 $38
2023-05-17 231 views
又到OT暴飲暴食時間, 呢間近近地幾就腳, 之前食過佢既laksa幾好食~encore下先~上次食左laksa, 今次食........蝦麵啦~蝦麵好多料, 蝦, 溫泉蛋, 豆卜, 豬腩片, 青瓜絲~湯濃淡適中, 入口好舒服☺️雞絲大蝦撈喇沙摻摻, 滿滿的雞絲, 青瓜, 怡保芽菜, 溫泉蛋, 當然有蝦, 相對湯麵, 撈喇沙摻摻食落冇咁重口味, 夏天食, 正👍🏻話明暴飲暴食, 搭多兩串串燒~串燒一D都唔乾, 沙嗲醬好足蒜蓉辣椒🌶️焗沙白, 鹹香, 如果送酒一定👍🏻👍🏻😋埋單先200蚊😳抵食👍🏻

上次食左laksa, 今次食........蝦麵啦~

話明暴飲暴食, 搭多兩串串燒~
串燒一D都唔乾, 沙嗲醬好足
蒜蓉辣椒🌶️焗沙白, 鹹香, 如果送酒一定👍🏻👍🏻😋
埋單先200蚊😳抵食👍🏻
2023-05-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$104 (Dinner)
  • 芽籠喇沙摻摻