2010-03-26 27 views
今次係我同理屋企人第1次去香港華美粵海酒店度食放題. 今次最主要係同我既媽媽食生日飯.我地好準時就到場, 我地有訂左7位. 但一去到, 發現佢比既6人座位, 而且張檯其中一邊係比度牆頂實左. 我地好難郁, 問佢地有冇另外一張大D 既檯, 佢地話冇!! 仲有3個人迫理O係O個張2人sofa 位度 原來 "銀座藏人" 呢度叫野既方法係首先睇menu, 睇岩食咩既就寫落張白紙度. 所以一定要記得自己寫好"檯號, 人數, 同食物既code", 佢有set死左話1款野食只可叫2碟. 而一次又只可以叫幾款only. 野食既款式 okay!! 而d 野食上檯既speed 可以接受!! 食物都好熱騰騰, 味道都叫中上. 但係d 魚生切割得比較細塊同薄身. 如果佢可以整得大塊d咁就好喇! 清酒煮既o個個鍋就好好味, d 清酒好香呀! d 海鮮又sweet!秋刀魚都煎得幾香. 唔會太油我覺得海鮮粥係成晚最好食既一度"菜", 真係估佢唔到...ANYWAY, 呢度食野唔叫好唔叫差, 都OKAY既! P.S O個晚O個場有3分2人都係日本人, 佢地係咁玩好多GAME, O個晚有日本既氣氛. 好熱鬧!!勁

仲有3個人迫理O係O個張2人sofa 位度

野食既款式 okay!!

秋刀魚都煎得幾香. 唔會太油

我覺得海鮮粥係成晚最好食既一度"菜", 真係估佢唔到...

ANYWAY, 呢度食野唔叫好唔叫差, 都OKAY既!

P.S O個晚O個場有3分2人都係日本人, 佢地係咁玩好多GAME, O個晚有日本既氣氛. 好熱鬧!!勁深深體會到人地日本人既團結同家庭樂!!!
魚生
Salad
秋刀魚
海鮮粥
2010-01-26 19 views
其實都已經係第二次黎li度食啦~之前boxing day夜晚黎, 冇咩人, 諗住今晚平日唔洗book位啦點知上到去...好多人, 只係剩返吧檯, 都唔緊要啦~好彩佢既吧檯唔係要坐高椅果d, 同埋張檯都好大~叫左好多野食, 不能盡錄, 介紹幾樣好好食既~ - 牡丹蝦刺身: 實在係我食過咁多次牡丹蝦最好食既一間! 夠凍, 肉質鮮甜, 一個字: 正! - 鰻魚蛋卷: 個蛋卷好軟熟, 雖然入面既鰻魚較淡口, 但配合佢另加既鰻魚汁都好好食~ - 南瓜沙律: 其他人可能會覺得唔好食, 因為其實佢係好似吉之島果隻薯仔沙律咁, 係將d薯仔整成凍既薯蓉, li度既南瓜沙律就=南瓜蓉, 但其實真係好好食~食得出佢真係成個南瓜整入去, 而唔係溝左其他野~ - 牛舌串燒: 燒得好入味~唯一係service方面唔係咁好, 因我地入到去坐低一陣已落左單, 但坐左成半個鐘都冇野食, 咁之後唔理啦, 再即時落第二次單(叫其他野)第二次張單d野好快已經到左, 即係第一張單已經漏左單......食完第二張單既野就落第三次單啦, 但第3張單依然係漏左單.......我地發現係叫其中一個waiter落單先會漏單....另外果
其實都已經係第二次黎li度食啦~
點知上到去...好多人, 只係剩返吧檯, 都唔緊要啦~
好彩佢既吧檯唔係要坐高椅果d, 同埋張檯都好大~

叫左好多野食, 不能盡錄, 介紹幾樣好好食既~

- 牛舌串燒: 燒得好入味~

食完第二張單既野就落第三次單啦,
但第3張單依然係漏左單.......
我地發現係叫其中一個waiter落單先會漏單....

另外果度好似唔夠waiter用咁, 我地好多時都叫左好幾次先有人理我地~
o係門口亦都企左好耐先有人帶位
2010-01-15
$207 (Dinner)
2010-01-14 29 views
這一間「銀座藏人」,位於灣仔近修頓的某酒店一樓,樓下接近沒有招牌,如果不是某次朋友說想吃日本菜,在下上網找,根本不會知道有這一間食肆。那次有訂位,去到發現,為什麼這樣冷清的?餐廳起碼可以坐七八十人,但整個場就只得十多廿人,還以為去錯了地方。既然如此少人,那就四人坐六人桌了。看筷子套,有「百人一朱」的字樣,十年前已經吃日本菜的朋友應該有印象吧?在下當年也幫趁不少呢!放題是$188加一,有一大本Menu,但就不像其他日式放題有多張給你剔的點菜紙。取而代之,是非常Old School的一疊白紙,看到Menu中的菜色號碼,就用鉛筆在白紙上寫下該號碼,好像回到了八十年代似的。更懷舊的是茶,侍應就把一個熱水壺放在我們的桌面,讓我們自助添茶,這是中式酒樓嗎?最重點還是食物,在下把食物分了不同的類別,和大家每項評論一下:1. 刺身出奇地不俗,新鮮度很好,又不會未解凍的狀態,連最易變成擦膠的魷魚也不錯,絕對有中級日式料理的水平,而且有十多款,選擇比起一般的放題多。看我們叫完一次又一次就知道掂,算是此店的皇牌。2. 冷盤不過不失,Soba尚可,炸豆腐有點怪,反而豆腐沙律及蟹籽沙律不錯,可以一試。3. 炸物

那次有訂位,去到發現,為什麼這樣冷清的?

1. 刺身

2. 冷盤

3. 炸物

另一推介系列,無論是天婦羅還是炸物,炸功都有相當的水準,應該是去過那麼多間放題之冠。左上角的炸生蠔,味道一般,但下方的炸蝦和天婦羅蝦就不錯,這裡還有在下喜歡,其他放題店少有的「可樂餅」,還有幾種味道選擇,加分!

4. 串燒

大部分放題店都是因為太多客太趕所以未燒夠就上碟,而這裡卻是偏向燒過籠,如右下角的燒千舌就太乾,但左上角的燒全雞翼及右下角的燒帶子倒是不錯,應該是選一整塊肉而非一片片肉的串燒較好。

5. 料理

全力推介上方的牛油燒帶子,在下每一次去,不同的朋友都要Encore,可說是料理的皇牌之作。左下角的燒牛柳粒,牛柳質素一般,不會打算多叫,而右下角的豚肉生姜燒就還好吧。

6. 鍋物

大圖再一次是推介,三文魚泡飯,難得味道不俗又不滯。左下角的Sukiyaki只是在下的個人喜好,實際味道一般,至於白酒煮蜆就不過不失。

7. 小食

茶碗蒸蛋又成為了大圖推介,蛋超滑,拍得住高級日本食肆,細細碗務必一試。鰻魚煎蛋卷呢,如果沒有鰻魚會更好。餃子方面皮很薄,煎的火喉好,但似乎餡就比較一般。

8. 其他

燒物還有極多魚類選擇,三文魚頭魚腩秋刀魚等等,十多二十種,不吃魚的在下不清楚怎樣了。還有燒粟米,和某個大食怪飯桶專登叫的壽司

飲品除了茶之外,只包汽水一杯,有點遜色。

和其他同類型的放題店比較,這裡食物款式原是太廣很傳統,又不算便宜,食物的質素是OK,論飲食並無優勢,但為什麼在下會推介呢?

原因,就是太少客人。

大家有去過其他日式放題,都是客似雲來的,這樣會有什麼後果?

1. 限時放題,務求做多幾轉生意
2. 座位狹窄,小小的桌根本放不下放題的大量小碟
3. 上菜很慢,甚至是漏單,因為侍應及廚房根本反應不及

這些都是日式放題的通常弊病,然而在這一間「銀座藏人」,通通不成問題!

1. 完全沒有限時,六點幾食到十一點,Hea住來食都得
2. 二人坐四人桌,四人坐六人桌,吃飽了打橫訓低都可以
3. 快速上菜,零漏單,因為入的單根本就很少

在下絕對願意行多兩步路,給多些少錢,去換取坐得舒服自在,不會被人趕又不需要催單的感覺,如果要「吃得寫意」,就只有「銀座藏人」有此能力。

反正放題也不會要求頂級的美食,有OK水準已經足夠,這店的食物水準又不比其他同類的差,何不追求一下舒服暢快感?

沒服務對在下來說也沒什麼問題,反正都是三五知己一邊吃一邊聊,可以自己倒茶不用叫人反而變成了Bonus,沒人叫你和女友在這裡慶祝生日吧。

完全不明白為什麼這店生意如此冷清,要試就快了,在這店多人幫趁質素下降之前,又或者因為沒生意而倒閉之前。

更多圖片及食評,歡迎到在下的BLOG

刺身
料理
  • 茶碗蒸蛋
  • 三文魚泡飯
2009-12-13 3 views
好想去放題 , 上喱度搵下info , 其實都好多間放題都試過 , 甘岩搵到喱間 , 好似都好特別 , 唔似平時d港式放題 , 都好正宗下 , 一於試試佢去到巳經7點 , 不過 , 佢可以食到11點 , 所以慢慢黎到唔遲 , 佢唔係寫字仔 , 係打開本menu 點 , 然後寫紙 , 睇見本meun , 好多野食 , 有d仲好正宗 , 又有納豆食 , 好多日本前菜 , 睇見都好正 , 甘就點左幾個前菜 , 納豆 , 蟹子沙律 , 三文魚沙律 , 喱d都ok , 跟住 緊係點魚生 , 點左個五色魚生 , 真係唔太得 , d三文魚超細件 , 無味 , d蝦霉 , 其他都麻麻 。 食完第2round , 開始d上菜speed超慢 , 等左成10鐘先黎一碟 , 仲要入左五樣野 , 黎得一樣 , 嘩 , 真係好唔惦 , 等到真係好唔耐煩 , 都算 , 喱間d服務真係零 , 成個場得果1個待應 , 直頭完全要自己走去沖茶 , 請多幾個伙記先好學人做放題呀 , 真係食甘多次放題喱間d服務真係最cheap , 仲要唔怪之得可以食4個鐘 , 等到等左2個鐘 下次都唔會再黎 , d野食亦麻麻
下次都唔會再黎 , d野食亦麻麻
2009-11-25 3 views
星期天又到銀座藏人「放題」一番。因上次吃過覺得好吃,環境不錯,可以再試一次,款式多,魚生熟食任君選擇,串燒炸物、燒魚味道鮮美可口,燒到恰到好處。特別推薦炸紫心蕃薯、牛油燒帶子。總之值得一試!我試過兩次都覺得很好,為甚麼連星期天都那麼冷清呢?

我試過兩次都覺得很好,為甚麼連星期天都那麼冷清呢?
2009-11-22
$200 (Dinner)
  • 燒秋刀,牛油帶子,炸紫心蕃薯
2009-10-29 4 views
今晚約左幾個朋友食飯... 指定想食放題,因為是請朋友食,所以唔想失禮上網search左好幾間唔同區, 但最后揀左呢間, 貪佢喺酒店入面,環境應該唔差,睇番之前寫食評所影嘅相都唔差呢間放題是由6點食到10半無限時間的, 對於同時有d早同有d遲放工嘅朋友嚟講就啱哂我哋7點到, 客人很少, 入到去有d懷疑呢間野得唔得呢間野環境都算暗, 但氣氛ok一坐低, 原來係睇餐牌寫冧把(部份食品都有相睇下, 好過淨係用點菜紙剔)呢度選擇主要有前菜,沙律,刺身,壽司,燒物,天婦羅,鍋物,炒物,同飯,麵講真如果想食和牛or燒肉放題等主題野, 呢度就唔啱你喇但相比起好多港式日食放題(款式多但已經係混合了港人口味)呢度嘅食物係味道比較正宗d例如麵, 好多鋪頭會係牛奶加味精咁嘅味,D烏冬又冧bat bat呢度就真係好味d囉刺身同壽司都ok特別推介燒帆立貝同雞軟骨同迷你蕃薯天婦羅, 仲有燉蛋炸芝士球同海鮮雜炊就麻麻地喇... 呢度係無甜品架... 只包一杯汽水service一般啦,都有試過漏單嘅情況,要再寫先有總括嚟講, 200(已計加一)一位食4個鐘,如果你想揾個靜靜地的地方慢慢傾計一邊食味道ok嘅放題呢度係一
今晚約左幾個朋友食飯... 指定想食放題,
因為是請朋友食,所以唔想失禮

我哋7點到, 客人很少, 入到去有d懷疑呢間野得唔得
呢間野環境都算暗, 但氣氛ok
講真如果想食和牛or燒肉放題等主題野, 呢度就唔啱你喇

但相比起好多港式日食放題(款式多但已經係混合了港人口味)
呢度嘅食物係味道比較正宗d
呢度就真係好味d囉
刺身壽司都ok
特別推介燒帆立貝同雞軟骨同迷你蕃薯天婦羅, 仲有燉蛋

service一般啦,都有試過漏單嘅情況,要再寫先有

總括嚟講, 200(已計加一)一位食4個鐘,
如果你想揾個靜靜地的地方慢慢傾計一邊食味道ok嘅放題
呢度係一個唔差嘅選擇
2009-10-27
$200 (Dinner)
(Non-member)
2009-08-18 7 views
生日諗住同男朋友哩食飯celebrate, 我真係好後悔簡o左哩間o野呀!1) 黃甘甘水汪汪的"炒"雜菜2) 無味的牛柳粒3) 想食脆卜卜的紫菜? 哩度無, 只有紫菜靭到咬唔斷的手卷, 可能d紫菜受o左潮濕o左掛 4) 水煮烏冬 (自己o係屋企用雞精煮都好食過佢)5) 硬堀堀的串燒 (我投降, 咬唔入d雞腎)6) 所謂的自家制豆腐, 個底居然有百福字樣, 唔該扮o野都切走佢喇! 可唔可以投訴佢誤導客人的呢?7) 全部o野食都無調味, 淡貿貿的!8) 燒元貝係唔熟的, 甲殼類海產唔熟真係好危險, 所以咬o左一淡就無食9) 唯一可以收貨的係炸蕃薯仔, 原粒炸, 完全無技巧, 唔駛佢廚房做任何加工先可以食得落肚雖然灣仔區哩講佢真係算平, $188+10%, 但係都唔應該俾d咁o既質素出哩, 請我都唔會再去食呀!至於服務質素, 有個waiter差d成碟菜倒落我個身到呀! 成間餐廳星期日都唔full, 成7,8個waiter行行企企, 又唔識自己收碟, 又唔識主動睇下有冇人落單, 我見到連vip房入面d客都要自己行出哩幾轉落單的!天呀, 我點解會去哩間o野食飯的?!還返餐birthday din

1) 黃甘甘水汪汪的"炒"雜菜
2) 無味的牛柳粒
4) 水煮烏冬 (自己o係屋企用雞精煮都好食過佢)
5) 硬堀堀的串燒 (我投降, 咬唔入d雞腎)
7) 全部o野食都無調味, 淡貿貿的!

至於服務質素, 有個waiter差d成碟菜倒落我個身到呀!

天呀, 我點解會去哩間o野食飯的?!還返餐birthday dinner俾我呀!!!
差, 差到無樣野食得哂, 差到無樣野想再order
2009-08-16
2009-08-13 6 views
有別於中環銀座藏人,灣仔店晚上提供的是日式自助餐。總括來說,食物選擇都不少,不過亦唔好期望係D好靚嘅嘢食。魚生刺身賣相一般,帶子、甜蝦及赤貝都OK嘅。炸物可以,尤其係個魚肉豆腐,幾好食。一眾燒物熱食都係so-so喇,牛類食材較出色。另外,此店亦有不同煱類、飯麵食品供選擇。論食物份量,絕對足夠。不過,我都係較為喜歡用同一價錢食些fine D嘅食物囉!

[12/8/2009; Wed]

2009-08-12
$210 (Dinner)
食lunch 先記得冇訂位,記得有呢間,就walk-in 入去,果然唔使等位,好我食左 壽司天婦羅烏東定食,烏東唔彈牙,天婦羅放左落d湯到,淋晒,壽司一般~朋友食左 和風燒豬頸肉定食,佢話味道都ok有餐後有雪糕同飲品只能夠做唔記得訂位食其他野時既選擇

朋友食左 和風燒豬頸肉定食,佢話味道都ok

有餐後有雪糕同飲品

只能夠做唔記得訂位食其他野時既選擇
2009-08-05
$85 (Lunch)
2009-07-03 4 views
本人都食過好多間唔同既日本放題..lee間都算最好食既一間....位置係酒店裡面...價錢都好合理. $188+10% . (由18:00-23:00.. L.O 22:30)用價錢相比....值得一試~~唔使等位...識合朋友一路食一路傾計...沙律都有幾個選擇.....刺身新鮮.不過切得太細份...炸物全部都係新鮮炸好~~~特別好味係迷你蕃薯天婦羅, 天婦羅蝦但牛油元貝...炸蠔就痳痳地..豆腐湯..好清甜..推介: 迷你蕃薯天婦羅, 天婦羅蝦, 蝦刺身
用價錢相比....值得一試~~
唔使等位...識合朋友一路食一路傾計...
沙律都有幾個選擇.....
刺身新鮮.不過切得太細份...
但牛油元貝...炸蠔就痳痳地..
豆腐湯..好清甜..

推介: 迷你蕃薯天婦羅, 天婦羅蝦, 蝦刺身
2009-07-02 11 views
有朋友介紹話呢間野唔錯, 所以我地一行六個人一齊去試下.呢間野既刺身, 壽司都唔錯, 但可能我地太早叫揚物, 所以食到個 MOOD 都有 D 變左.我後來睇人地既食評話有一碗碗既魚籽叫, 但我無留意到, 走寶...但佢個魚籽 SUSHI 幾好味 , 同埋我幾鐘意佢個巨帶子壽司, 好有口感, 但鮮味一般, 口感重者會喜歡; 我個人覺得佢 D 刺身應該可以再厚切多少少, 真係幾細塊同幾薄下...有幾樣既刺身都食到鮮味, 唔錯. 但感覺上如果有海膽既話, 應該會仲正 我地真係叫左太多揚物, 好彩我都係試味一兩舊, 唔係一定食唔到之後叫既 ITEM. 我 D FRIEND 叫左天婦羅蝦, 炸蠔, 炸蕃薯, 炸薯餅, 仲有好多唔記得炸乜野...可能我食日本野對揚物無乜好感, 所以不予置評, 但我聽我 FRIEND 講個蝦麻麻.我見到佢個 MENU 有 D 平時我好少見既 ITEM (可能我食得少放題 ), 例如納豆, 牛膀沙律等等.我地無乜食佢地既粥面飯...無錯, 佢地呢到有粥的, 幾特別喎, 不過都係無試 XD, 但我地試叫左個凍烏冬, 感覺上麻麻, 面身幾硬, 應該唔係手打的, 仲要個凍
有朋友介紹話呢間野唔錯, 所以我地一行六個人一齊去試下.

呢間野既刺身, 壽司都唔錯

), 例如納豆, 牛膀沙律等等.

我地無乜食佢地既粥面飯...無錯, 佢地呢到有粥的, 幾特別喎, 不過都係無試 XD, 但我地試叫左個凍烏冬, 感覺上麻麻, 面身幾硬, 應該唔係手打的, 仲要個凍撈湯係怪怪的
; 聽講蒸蛋係好好味, 我地每人都叫左一個, 我自己感覺一般.

我唔知點解有幾個 FRIEND 開頭睇個 MENU 時都睇錯左佢地個雞肝做鵝肝, 味道就一般, 凍食的, 感覺怪怪; 有 D 內臟串燒都比較硬, 同埋上菜後都比較凍...我唔係幾滿意
; 佢有個燒元貝, 口感唔實正, 軟軟的, 唔係咁新鮮, 味道又係一般...燒鯖魚都係普通, 我 D FRIEND 仲有叫個燒三文魚腩, 由於我對熟三文魚既味道反感, 所以我無試, 但我 FRIEND 話好好味, 佢地翻叫左多一份.

有一個好經典, 我記得佢個 MENU 入面有一個豆腐係乜野手製定自家豆腐, 但黎到後, 眼厲既朋友們一睇就知係百褔, 我地都無乜為意, 但我食食下, 睇到有一舊豆腐個底係真係有豆腐盒既果個模既坑印...哈哈

呢到令我地最吃驚既係, 呢到大部份既野都好咸, 可能佢想吹谷人地叫野飲, 又或姐添飲佢地既汽水 (汽水添飲要加 $7/GLASS)...但最無耐既就係佢地既汽水, 唔係罐裝既不突只, 仲要係嚴重稀釋的汽水 (同食物既味道比例岡岡相反, 食物係超咸, 汽水係超淡 XD)...我有個 FRIEND 叫左七喜定雪碧, 飲落好似飲冰水咁...哈哈, 建議大家飲完佢附贈一杯既汽水後, 飲冰水算 XD, 不過可能好多人去到食日本野都會飲 SAKE / 酒吧, 如果唔飲汽水既可以唔駛理頭先講既呢段~

不過佢呢到最值得讚既係佢地既裝修, 幾 GRAND 幾有 FEEL, 又唔會好多人, 都幾清幽; 但有一個缺點, 就係冷氣唔夠大, 同埋 D 射燈好熱...建議去食既人唔好坐係射燈下面...

總括來講, 價錢有點貴, 食物的質量不值呢個價錢; 汽水更甚, 比金鳳更 GIMMICK 的汽水 XD

OVERALL 星星 : ★★★☆☆
2009-07-01
$206 (Dinner)
  • 刺身
  • 壽司
2009-05-04 16 views
銀座藏人我想好多人都知是邊間食店,其實沙田都有分店,不過食放題得灣仔才有,只做晚上 ,星期一至日都是188蚊加10%不過廚師是日本人,價錢都是200,真的估吾到食物新鮮又正宗,因為好少客環境也不嘈,侍應也好人樣樣都好好,加上沒有時限可以慢慢食留意是即叫即做,上菜也比較慢的
2009-04-03
$200 (Dinner)
刺身到好新鮮,但吾好同日本食到的比
一夜干真的無計,日本的因為多油燒完比較鬆,香港比較硬
蒸蛋超滑,三文魚子蘿蔔蓉,一口把魚子整爆佢再,把魚油和蘿蔔蓉混合,
燒魚頭是限定的,因為劏幾多魚,才有幾多個,串燒不錯但比較油
沙律都不錯,分量也好多.山芋不是人人接受都,好多日本野都不是人人接受,我都ok la
日本迷你蕃薯天婦羅都幾特別
烏冬是稲庭的,無話可說~~~~~~~~正
忌廉蝦薯餅好正
2009-03-17 158 views
excellentespecaiilty the Shasimi ,fresh , the sweet shrimp is very large like the one sold for $40 4 pcs in senyo and it is a rare restaurant which allow buffet eater can order salmon egg for unlimited. I eat 3 bowls. most buffet won;t supply as it is expensiveI was scared and ask the waiter again whether the salmon egg included. and they said yessteam egg is also a best, must tried.Free soft drink supplied toobest japanese buffet in hong kong
excellent

Free soft drink supplied too

2009-03-13
$208 (Dinner)
  • 三文魚蘿匐積﹐甜蝦﹐
2009-02-11 1 views
去開灣仔,通常都會黎呢度食飯;貪佢坐得ok,又抵食,又多選擇﹗今日同友人去食,打開個lunch set menu,嘩.....太多選擇了,如果冇咁多揀的話,我相信我會二話不說就選魚生飯﹗不過佢連魚生飯都有幾款選,真係頭都大﹗我最後選了迷你魚生飯+日式拉麵餐,除以上這兩款食物之外,仲有前菜,飲品和雪糕,承為$85加一﹗友人則選了一set tempura + 魚生 + 冷麵餐,d天婦羅一d都唔欺場,有2隻大蝦(仲幾好味tim),另外,仲有d冬姑呀,南瓜呀,青椒等等......盛為$95加一﹗最衰我仲未慣食到邊,影到邊,下次一定會有相attached﹗仲有,睇到其他食家寫夜晚有放題,都要搵晚去試吓先﹗

仲有,睇到其他食家寫夜晚有放題,都要搵晚去試吓先﹗
  • 魚生飯
(Non-member)
2009-01-12 28 views
以$200位的放題黎講,可算稱得上物超所值!環境裝修得幾靚,光淨,餐廳又不算大多人,所以服務也不錯!食物方面,有好多款選擇,有剌身,壽司,沙律,串燒,炸物,關東煮...食物也很新鮮!值得介紹,最好三五知己去食,可以點多d唔同款的食物!

以$200位的放題黎講,可算稱得上物超所值!

值得介紹,最好三五知己去食,可以點多d唔同款的食物!
$200 (Dinner)
  • 剌身,壽司,沙律,串燒,炸物,關東煮