2023-01-01 31 views
今次叫咗個二人餐試吓,套餐有小菜、例湯、白飯同嘢飲,價錢中幾相宜下🐽 黑毛豬叉燒賣相一流!半肥瘦再加少少濃邊,好少係香港見到咁靚既!真係食過返尋味!❤️🐽 沙嗲金菇粉絲肥牛煲呢個煲一定一定要沙嗲味濃!而呢度係完全做得到,而且肥牛嘅份量係爆曬咁多!真係超級抵食😍完全估唔到咁高質素!🐽 金銀蛋浸白菜啲菜一定要夠辣同埋入晒味!佢完全做得到🤤🤤🤤 估唔到呢一間餐廳樣樣都好好食!色香味俱全❤️❤️ 喺銅鑼灣諗唔到食乜嘢真係可以黎依一間!!!

🐽 黑毛豬叉燒

🐽 沙嗲金菇粉絲肥牛煲

🐽 金銀蛋浸白菜
喺銅鑼灣準備了聖誕禮物,shopping完之後梗系又要搵嘢食醫肚啦突然間好想食燒味,竟然依依間餐廳有燒味,又有小炒👍座位闊落坐得又舒服帶住小朋友都無有怕特級西班牙黑毛豬🐷叉燒皇例牌 叉燒選用梅頭部位,半肥瘦相隔肉嫩又有咬口,外皮燒到脆卜卜又有少少窿邊非常香口天天不停要encore 🤭二人小菜套餐(白飯同例湯)台式三杯雞🐔上到枱醬汁仲吱吱聲,非常夠鑊氣。雞件份量足又夠入味配埋面頭金不換獨有香味,送飯一流勝瓜炒雲耳🥒非常健康清新,絲瓜火候控制得好好,岩岩夠淋又不出水,芡汁打得剛剛好讓每舊勝瓜都掛上汁料要贊一贊呢度啲老火湯,食完成晚都唔口渴真材實料呢個系響銅鑼灣,想食燒味快靚正嘅餐廳選擇

帶住小朋友都無有怕

特級西班牙黑毛豬🐷叉燒皇例牌

天天不停要encore 🤭

二人小菜套餐(白飯同例湯)
台式三杯雞🐔

勝瓜炒雲耳🥒

要贊一贊呢度啲老火湯,食完成晚都唔口渴真材實料

呢個系響銅鑼灣,想食燒味快靚正嘅餐廳選擇
2022-12-19 41 views
銅鑼灣高質叉燒皇的茶餐廳✨💕🦥餐廳位置非常方面,銅鑼灣站C出口一出便到達,而且餐廳裝修舒適,座位寬敞。《西班牙黑毛豬叉燒皇例牌》$150人氣之選✨推介✨的確是叉燒皇!叉燒半肥瘦,連著少許肥膏,叉燒外層紅色而有光澤,且肉質特別軟嫩多汁,味道鮮甜,吃了大呼過癮,一塊接一塊的吃,絕不會覺得膩。《二人套餐A+B》$170中午時段已有中式餸菜的套餐,多款中式餸菜任君配搭。A類中選了金銀蛋浸時蔬(菠菜),B類選了沙嗲金菇粉絲肥牛煲,套餐更有是日例湯兩客和白飯兩碗。中式餸菜也很有心機,足料豐富。沙嗲金菇粉絲肥牛煲上的肥牛、金菇和粉絲也有很多,十分足料,而沙嗲的味道亦很香濃美味。金銀蛋浸菠菜也有很多咸蛋和皮蛋,菠菜也煮得剛好,不會老。飲品方面:《白牛》$29七喜加朱古力雪糕,港式經典的特飲,別具風味!《涼粉紅豆冰》$33另一款港式懷舊特飲,涼粉爽爽,紅豆甜絲絲。總結:叉燒皇必食!好好味!
銅鑼灣高質叉燒皇的茶餐廳✨💕🦥

《西班牙黑毛豬叉燒皇例牌》$150
人氣之選✨推介✨

《二人套餐A+B》$170
中午時段已有中式餸菜的套餐,多款中式餸菜任君配搭。

中式餸菜也很有心機,足料豐富。

金銀蛋浸菠菜也有很多咸蛋和皮蛋,菠菜也煮得剛好,不會老。

飲品方面:
《白牛》$29
七喜加朱古力雪糕,港式經典的特飲,別具風味!
《涼粉紅豆冰》$33
另一款港式懷舊特飲,涼粉爽爽,紅豆甜絲絲。

總結:叉燒皇必食!好好味!

• 西班牙黑毛豬叉燒皇
Causeway Bay Hearty Dinner choices are not easy to find that don’t break the bank. Famished after a haircut and came to 金萊 for dinner, after a few hours in a chair I wanted something warm and filling for dinner. Siu mei rice was quite good, charsiu a bit soft and the roast goose quite generous too. There was wayyy too much rice for me. The goo skin was a bit crispy and there was quite a lot of fat underneath but that’s what made it super aromatic. Then we also ordered a 臘味 dried food dish, the

Then we also ordered a 臘味 dried food dish, the chinese sausage and liver sausage were soooo good. Such a guilty pleasure though as I know it’s probably bad for my heart. The liver sausage itself was very tasty, and I really enjoyed how it went with my white rice.

The borscht here was also pretty good, some onions and carrots in there, even odd bits of beef! this is really perfect for a meal when you’re feeling a bit cold in this weather.

2022-12-18 24 views
餐廳:金萊餐廳地址:銅鑼灣駱克道485號恆景大廈地下 - 1樓3人餐($280)有3個餸,3碗飯,3碗湯加幾蚊有埋野飲,抵!!!1. 魚香茄子煲(88/100)上枱嘅時候仲滾緊,茄子夠煮得夠淋身,索曬啲鹹香味,送飯一流!個人覺得如果可以重啲鹹香味會仲好食!2. 黑毛豬咕嚕肉(95/100)外皮夠脆,黑毛豬好有豬肉味,個汁酸酸甜甜好開胃,超出一般茶餐廳嘅水平,完全係酒樓大排檔嘅水準,甚至更好食,必食推介!3. 豉油雞(96/100)有成半隻雞,雞肉嫩滑,豉油汁夠甜夠鹹,好香,好好食!燒味超水準,唔怪得之見到好多人排緊隊攞燒味外賣!
餐廳:金萊餐廳
地址:銅鑼灣駱克道485號恆景大廈地下 - 1樓

1. 魚香茄子煲(88/100)

2. 黑毛豬咕嚕肉(95/100)

3. 豉油雞(96/100)

2022-12-16 28 views
呢日係銅鑼灣見到間好精緻嘅茶餐廳,見佢主打食燒味,望落好吸引,一於入去試吓先。雙拼要咗燒鵝同燒腩仔($156)- 燒鵝真心好味,肉質鮮嫩有油香,但唔會太肥膩,入口啖啖肉。燒腩仔香脆,味道唔錯。乾炒牛河($64)- 炒得好香口入味,夠鑊氣。特別鍾意佢嘅河粉好煙韌,有口感。金磚四角西多士($45)- 邪惡之選,賣相好正。炸得好香脆,入面有花生醬,配牛油同糖漿食,真係一流。飲品點咗涼粉紅豆冰($32) 同熱檸蜜(餐+$5)- 涼粉紅豆冰份量多,紅豆煮得好淋,味道超正。餐廳食物質素唔錯,價錢相當抵食,選擇多元化。環境舒服,比一般茶記好坐。

2022-12-14 27 views
野食好唔好食就未知 單憑你啲良好態度就一定無下次🙂其實你唔夠人返工唔關我事喎 見到你哋唔夠人做嘢 自問都已經好有耐性喺收銀等咗你10分鐘無啦啦就喺到話 落單等等啦 好忙呀好啦終於落完張單啦 咁喺側邊等外賣啦摷櫃桶摷到嘭嘭聲 其實你知唔知道自己係返緊工?要發脾氣嘅話其實不如返屋企啦 希望呢間野個老細睇到就好好輔導一下員工既心理健康
野食好唔好食就未知 單憑你啲良好態度就一定無下次🙂
其實你唔夠人返工唔關我事喎
見到你哋唔夠人做嘢 自問都已經好有耐性喺收銀等咗你10分鐘
無啦啦就喺到話 落單等等啦 好忙呀
好啦終於落完張單啦 咁喺側邊等外賣啦
摷櫃桶摷到嘭嘭聲 其實你知唔知道自己係返緊工?
要發脾氣嘅話其實不如返屋企啦
希望呢間野個老細睇到就好好輔導一下員工既心理健康
朋友介紹話平日返工lunch 試過金萊的燒味好食,今日特登黎試下有幾好食😄銅鑼灣地鐵站C出口一出過對面馬路就到📍好方便!🔺特級西班牙黑毛豬叉燒皇飯(西班牙直購)🔺Spain BBQ Iberico Pork with Rice眾多燒味中最鐘意食叉燒🥩估唔到金萊叉燒可以咁驚艷🤩真心推薦係香港數一數二好食😋無誇張‼️‼️採用特級西班牙黑毛豬🐖表面有蜜糖的焦香位,寶石紅色非常誘人😍😍叉燒蜜味香甜,肥瘦均勻,肥的部分都會想成埋!肉味香濃,肉質鬆軟軟腍!下次真係要試吓其他燒味係咪同樣出色😋🔺台式三杯雞 $85🔺Taiwanese Three Cup Chicken雞肉色澤金黃,食落口肉質嫩滑,炒得很香口,很有鍋氣🔥除左暖香馥郁的米酒+麻油+醬油,仲加左少少醋,味道帶點酸口,味道濃郁,完全是白飯殺手!而且蔥蒜都好好食,全部都掃清光🤤🔺蝦干粉絲雜菜煲 $73🔺Sauteed Mixed Vegetable & Dried Shrimp Casserole雜菜清甜可口,冬菇和蝦仁有鮮味,份量大🥬如果平時食開大魚大肉,偶爾食下呢類清淡的餸都幾好👍🏻🔺蜜椒雞中翼 $50🔺雞翼煎至兩面金黃色,有很濃的黑椒味✨外

🔺特級西班牙黑毛豬叉燒皇飯(西班牙直購)🔺

🔺台式三杯雞 $85🔺
Taiwanese Three Cup Chicken

🔺蝦干粉絲雜菜煲 $73🔺

🔺蜜椒雞中翼 $50🔺
雞翼煎至兩面金黃色,有很濃的黑椒味✨外層香脆,雞翼肉質嫩滑,不錯的小食🌟

🔺荔枝紅茶 加$13🔺
很大杯!略厭有點太甜
  • 三杯雞
金萊餐廳📍 銅鑼灣駱克道485號😋4.8/5▫️今日約左朋友係銅鑼灣行街,唸住求其搵間餐廳填肚,見到呢間餐廳都幾多選擇,所以就入去試下,點知好大驚喜呢✨✨▪️我地叫左一碟叉燒油雞例牌($150)share食,因為見到呢度招牌係西班牙黑毛豬叉燒,加上本人係一個豉油雞關注組組員哈哈,我想講個叉燒真係非同凡響,首先佢外皮係焦糖脆卜卜,加上係半肥瘦叉,好食到差d流眼淚🥲,好耐無食過咁好食既叉燒🥹🥹🥹(如果覺得我太誇張可能係我平時少食叉燒,但係呢個叉燒同時得到朋友認證,超jeng!😍)豉油雞都好食,雞肉好嫩滑,雞皮薄,成啖食都唔會好油。▫️之後我地仲叫左一個三杯雞,又係一個好嫩滑既雞,加上恰到好處既醬汁同九層塔香味,呢個煲超下飯,食飽就有力氣去行街街啦。▪️最最最特別係我見到呢度有杯野飲叫三檸茶,加左檸檬,青檸,鹹檸檬,超正,一定要試下,甜酸鹹三種口感一次過試曬,好特別幾好飲😋#hkfoodie #chashao #西班牙黑毛豬叉燒#zoeincwb
金萊餐廳

西班牙黑毛豬叉燒
三檸茶
2022-12-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
叉燒油雞例牌
西班牙黑毛豬叉燒
三檸茶
2022-12-06 22 views
好耐冇食過小炒野同埋燒味 係銅鑼灣經過見到金萊餐廳啲燒味賣相幾靚 門面裝修都幾整潔 一於入去試下🤣🍀燒鵝例牌燒鵝髀好大隻 夠兩個人分🦢 鵝皮厚薄適中 脂肪比例恰到好處 吾會太肥😛 肉質鮮嫩 有嚼勁 鵝油都好香濃🤩 配飯配麵都好夾👍🏽🍀椒鹽豬柳扒依間嘅椒鹽豬扒有避風塘嘅風味 好香好惹味😍 一碟有好多塊 好夠飽🤫 豬柳扒表面香脆可口 肉質鬆化 幾好食😋🍀香煎黃魚黃魚煎得好靚 魚皮煎至金黃色 好香脆🐟 同時間魚皮夠乾身 但吾會太過火 煎得岩岩好☺️ 肉質仲保持到嫩滑有水份 吾錯😉

🍀燒鵝例牌

Lunch
燒鵝例牌
椒鹽豬柳扒
香煎黃魚
呢間茶餐廳撇甩印象中既佬味,粉紅裝潢比得上現時cafe,門口仲有棵聖誕樹,增添節日氣氛!餐牌價錢係銅羅灣區唔算貴,份量都大份,仲要免加一,性價比高。🔸星加坡海鮮喇沙湯米線 $92本身對茶餐廳喇沙唔高期望,點知有驚喜。碗係平常既1.5倍,兩個女仔share 都可能夠食。湯底香料味重,飲落有顆粒感,證明落足椰漿,所以微辣中,甜味較重,幾開胃。材料豐富,有白魚蛋、蝦、魷魚、帶子、豆卜、雞蛋... 師傳貼心剪走蝦頭啲鬚,食落方便。米線吸湯力強,食到最後冇左大半碗湯,好飽肚。🔸金萊鐵板雜扒 (蒜蓉汁) $118基本上每台都會叫鐵板餐,因為抵食大份! 雜扒有齊豬、牛、雞,塊塊有男人手掌大。最中意雞扒有厚度,肉質嫩滑; 豬扒似有層炸衣包著,所以唔乾柴; 牛肉易切軟身。🔸西班牙黑毛豬叉燒皇 (例牌) $150黑毛豬出名肉質軟嫩,半肥瘦叉燒有少許燶邊,淋左經典蜜糖蠔油豆,所以甜味較重。🔸雪糕紅豆冰 $33小時候的味道。紅豆佔左三分一杯有多,大粒飽滿; 雪糕係雀巢雲呢拿味,同椰汁溶為一體,飲落稠身香甜,係回憶的味道。🔸凍奶茶 (跟餐 +$3)奶茶大杯夠滑!

🔸星加坡海鮮喇沙湯米線 $92

🔸金萊鐵板雜扒 (蒜蓉汁) $118

🔸西班牙黑毛豬叉燒皇 (例牌) $150

🔸雪糕紅豆冰 $33
雪糕紅豆冰

🔸凍奶茶 (跟餐 +$3)
奶茶大杯夠滑!
凍奶茶

2022-12-03
$100 (Lunch)
雪糕紅豆冰
2022-12-02 41 views
又到Happy Friday諗下食咩好啦,同事話想試下新野,聽講呢間金萊既燒味好似幾掂咁,一於去試下佢地既黑毛豬叉燒先~🌟特級西班牙黑毛豬叉燒皇 ($150)呢個真係必叫,由西班牙直購既黑毛豬肉用來做叉燒特別好食,口感好腍之餘仲帶少少燶邊,配埋秘製蜜汁,送飯一流呀😌🥰🌟二人套餐 ($170)我地另外叫左個二人套餐,套餐包括兩款鑊氣小炒、白飯及例湯各兩碗,今日既例湯係木瓜雞腳煲唐排,好足料又好夠火侯,而且無味精飲完都唔會好口渴👍🏻👍🏻👍🏻🌟蝦乾粉絲雜菜煲雜菜煲份量都幾多,蔬菜唔會煮到過火太腍就最正,配埋鮮味十足既蝦乾超正🥰🥰🥰🌟黑毛豬咕嚕肉呢個真係必點,咕嚕肉炸到好酥脆,用上黑毛豬做材料特別惹味😉😉

🌟特級西班牙黑毛豬叉燒皇 ($150)

🌟二人套餐 ($170)

🌟蝦乾粉絲雜菜煲

🌟黑毛豬咕嚕肉

2022-11-30 49 views
銅鑼灣駱克道有一間兩層高嘅餐廳,貌似普通一間菜記,原來係一間有質素小菜館有燒味、小菜等👑西班牙黑毛豬叉燒皇拼燒鵝飯 💰8️⃣0️⃣西班牙黑毛豬叉燒用上梅頭肉,肌肉與脂肪比例均勻,肉質嫩腍,多汁,肉入口即化,叉燒火喉剛好,燒至微微燶邊,果然係招牌菜燒鵝皮脆肉嫩,肉汁肥而不膩🐟豉汁蒸倉魚💰9️⃣2️⃣即叫即蒸好新鮮,加上濃味嘅豉汁配蒸魚,蓋過魚腥味之餘,魚身仲滑溜🐙椒鹽鮮魷魚 💰8️⃣8️⃣一道外層薄脆,酥化而不油膩,Q彈香口嘅椒鹽鮮魷,好有水準👍🎈金萊餐廳🎈銅鑼灣駱克道485號恆景大廈地下 - 1樓

👑西班牙黑毛豬叉燒皇拼燒鵝飯 💰8️⃣0️⃣
燒鵝皮脆肉嫩,肉汁肥而不膩

🐟豉汁蒸倉魚💰9️⃣2️⃣

🐙椒鹽鮮魷魚 💰8️⃣8️⃣
一道外層薄脆,酥化而不油膩,Q彈香口嘅椒鹽鮮魷,好有水準👍

🎈金萊餐廳🎈
銅鑼灣駱克道485號恆景大廈地下 - 1樓
2022-11-27 29 views
平時lunch食得最多嘅就係燒味飯🤣 聽講有間港式餐廳賣緊西班牙黑毛豬!就同同事一於去試吓!♥ 是日例湯個湯好好飲好足料果日係花生眉豆粉葛蘿蔔雞腳湯♥ 招牌燒鵝好好食油脂分布好均勻醬料都好甜,個燒鵝肉嫩而且勁多汁淨係肥咗少少不過的確有陣淡淡的碳燒香味同時啲皮都好脆♥ 黑毛豬咕嚕肉咕嚕肉佢採用黑毛豬真係好惹味,咕嚕肉咬落去外皮香脆而且甜同酸嘅比例啱啱好♥ 魚香茄子🍆煲原煲上熱辣辣真係好好食好惹味,佢仲有啲肉碎可以食晒成碗飯 ♡ 我地嗌左呢個係三人餐$280, 套餐有一份燒味兩份自選小菜,三碗白飯三碗例湯,兩款小菜都好大份,我地食得岩岩好😆

♥ 是日例湯
個湯好好飲好足料果日係花生眉豆粉葛蘿蔔雞腳湯

♥ 招牌燒鵝

♥ 黑毛豬咕嚕肉

♥ 魚香茄子🍆煲
原煲上熱辣辣真係好好食好惹味,佢仲有啲肉碎可以食晒成碗飯

2022-11-25 26 views
今日約了經紀食午飯,商量如何將退休金賺番D息價。銅鑼灣午飯時間多人流,所以我們約定在金萊餐室,樓上有玻璃房可以保私隱。叫了個優惠二人套餐,有兩個小菜、白飯和例湯,小菜有多種選擇。先來紅蘿蔔佛手瓜湯潤喉潤肺。羅漢齋有菜心和很多草菇、粟米仔和雲耳等,口感豐富。魚雲有很多塊,剁椒夠惹味,用來送白飯真一流,最驚喜是魚下面有粉皮一齊蒸,滑滑的粉皮加上辣椒非常好食!二人餐份量足夠,兩個男人食飽飽。經紀一路飲餐後奶茶一路介紹和分析高息的股票給我,得益良多!

先來紅蘿蔔佛手瓜湯潤喉潤肺。

羅漢齋有菜心和很多草菇、粟米仔和雲耳等,口感豐富。

二人餐份量足夠,兩個男人食飽飽。

經紀一路飲餐後奶茶一路介紹和分析高息的股票給我,得益良多!