2022-11-25 29 views
今日好開心係銅鑼灣一間茶餐廳食到一味已好耐好耐無食過嘅餸:剁椒蒸魚雲。自從酸菜魚侵佔咗香港嘅餐廳後,餐牌上不是酸辣就是麻辣,剁椒菜式似乎少了關注。今日打開餐牌,見二人小菜套餐($170)有這味餸可選,即時心心眼,結果無令人失望。剁椒蒸魚雲剁椒不嗆辣,少辣鮮鹹,用來蒸魚頭,色澤紅亮、味道濃郁、鮮嫩不膩、色香味十足。魚雲即是魚頭及其它部位,含豐富的不飽和脂肪酸,對眼睛和腦部最有益。這餐廳的魚雲非常新鮮,口感嫩滑,在魚雲底還有粉皮,粉皮索晒汁,真係好好味。珍菌羅漢齋雖然是齋菜,但味道都幾好,尤其是墊底的芽菜,又係索晒汁,好正。套餐還包例湯和白飯,熱飲則加$5。餐廳有兩層,我們坐樓上窗旁,茶餐廳也有cafe feel。

剁椒蒸魚雲

珍菌羅漢齋

套餐還包例湯和白飯,熱飲則加$5。

餐廳有兩層,我們坐樓上窗旁,茶餐廳也有cafe feel。
2022-11-25
$90 (Lunch)
2022-11-20 292 views
Lunch又係搵好味道的時間,今次來到這間位於銅鑼灣廣場一期附近的茶餐廳,他們的裝修比較新穎,以tiffany blue顏色為主,感覺年青!午市時間有lunch set,亦有常餐、小菜、散叫等,種類繁多!瑞士汁牛肉炒河,我點了常餐的炒河,這個炒河份量都幾多!河粉炒得乾身,而且不會好油!用上洋蔥和青椒一齊炒,牛肉腍身,整體味道剛剛好,不會偏咸或偏淡,而且上菜時熱辣辣,十分有鑊氣!凍檸茶,常餐包一杯熱飲,加$3有凍飲!這裡的檸茶茶底味道夠澀,檸檬味剛剛好,而且十分冰凍,正呀!金磚四角西多士,突然好想食西多士,所以就點了一份,這裡有兩款不同的西多士,一款是傳統口味的,另一款是流心芝士!而這款傳統口味弄了做3小舊,內裡是花生醬餡料,外面淋上蜜糖同塗上牛油,十分美味!韭黃銀芽肉絲粉麵,同事叫我幫忙買外賣,點了這個午餐,估唔到都好高質!醬汁和炸麵是分開的,就算返到公司炸麵都是脆卜卜,醬汁亦好美味,正呀!
2022-11-17
Lunch
Sogo感謝祭掃完貨,攰攰地又餓餓地,揾個地方坐下醫醫肚先😍Yeah係Sogo對面街附近有間新開又有兩層地方闊落嘅餐廳“正”係你啦😁😁我地坐二樓好舒適好光猛👍👍Order 個二人套餐先,有例湯同兩個餸仲有兩碗白飯架,見門口有好靚燒味❤️加碟燒鵝先😋😋例湯係好飲有雪耳好滋潤呢😋魚香茄子🍆煲,原煲上熱辣辣見到巳經流口水,食落好惹味餸飯最啱,而且d茄子唔太淋好爽口“正”❤️避風塘風沙雞,好有鑊氣,🌶辣辣地好開胃,又脆卜卜d肉多汁唔錯呀👍👍例牌燒鵝都唔細碟架,望落好Juicy,Woo食落勁惹味,燒鵝皮脆肉嫩又多肉汁d肉又軟淋淋,呢到d燒鵝真係勁好味👍👍值得Encore😋😋熱檸檬茶同荔枝冰茶,🍹荔枝冰茶冰凉透心仲好香荔枝味添yummy金萊地址: 銅鑼灣駱克道485號恆景大廈地下 - 1樓

例湯係好飲有雪耳好滋潤呢😋

金萊
地址: 銅鑼灣駱克道485號恆景大廈地下 - 1樓

2022-11-16 26 views
難得為食同事放假帶我去食好野👍🏻, 當然一定要試下啦。 佢話這間小菜唔錯, 當然要order 試真啲(5⭐️最高)二人餐:兩個小菜+兩份白飯+兩碗湯⭐️蝦乾粉絲雜菜(5⭐️)好足料, 有菜心、西蘭花、生菜、金菇、 木耳、 冬菇、 大大條蝦乾及足料粉絲😘。 正~❤️冰梅欖角骨(5⭐️)尼款有驚喜🥰, 啖啖肉, 酸酸甜甜。底部仲有少少脆脆地「粉絲」, 好野味👍🏻。 💕西班牙黑毛豬叉燒皇例牌(5⭐️)最近愛上食用黑毛豬做既叉燒, 因為真係肉質好有層次, 又唔會「梅」而且好幼滑🥰。 飲品🍹凍檸茶及凍檸水: 大大杯, 滿瀉的😂😂好抵飲😍

二人餐:兩個小菜+兩份白飯+兩碗湯

⭐️蝦乾粉絲雜菜(5⭐️)
蝦乾粉絲雜菜

❤️冰梅欖角骨(5⭐️)
冰梅欖角骨

💕西班牙黑毛豬叉燒皇例牌(5⭐️)
西班牙黑毛豬叉燒皇例牌

飲品🍹
凍檸茶及凍檸水: 大大杯, 滿瀉的😂😂好抵飲😍
蝦乾粉絲雜菜
西班牙黑毛豬叉燒皇例牌
2022-11-15 43 views
又來銅鑼灣搵食,今次被廳門口吊住的叉燒吸引住,肚子餓了,就進去醫肚。凍三檸茶+8跟餐的飲品,有鮮檸檬、青檸和鹹檸,味道甜甜酸酸帶點鹹,很特別,喜歡💕星加坡海鮮喇沙湯米線$92餐廳嚴選進口喇沙湯香料,確保味道地道,喇沙配料豐富,有豆卜、蛋、蝦,魷魚、魚蛋、牙菜……而且可以選擇米缐或麵,抵讚炸雞髀伴雜果沙律$49超大雞脾,雞皮炸得金黃酥脆;沙律可選雜菜沙律或雜果沙律,認真貼心🥰西班牙黑毛豬叉燒例牌$150超好味皇牌西班牙黑毛豬叉燒,肉質彈牙、爽口、嫩滑,真心好吃。什菌蝦球炒麵$72很有鑊氣的什菌蝦球炒麵,炒麵周邊脆卜卜,蝦球爽口彈牙又鮮味,配上彩椒和小棠菜,色彩鮮艷,好味又健康。

凍三檸茶+8

星加坡海鮮喇沙湯米線$92

炸雞髀伴雜果沙律$49

西班牙黑毛豬叉燒例牌$150

什菌蝦球炒麵$72

• 西班牙黑毛豬叉燒例牌
  • 星加坡海鮮喇沙湯米線
  • 什菌蝦球炒麵
🐽西班牙黑毛豬叉燒(例牌)餐廳以燒味做主打,必試推介西班牙黑毛豬叉燒。半肥瘦,肉味香濃,嫩滑juicy,肉面帶出麥芽糖嘅甘香,而且配有經典蠔油豆,叉燒連肥膏一齊食,入口即溶。👩🏻‍🤝‍👨🏼午市二人套餐🦐蝦乾粉絲什菜煲午市小炒份量十足,燴出菜湯有蝦乾鮮味,粉絲仲好入味。蔬菜仲有西蘭花,荷蘭豆,椰菜,菜心,相當豐富。🧊冰梅欖角骨非常有鑊氣,稍稍放涼後,冰梅醬包住豬排骨就會變得份外脆口,另外欖角鹹香味十足,鹹鹹配甜甜,排骨香口唔油膩。非常惹味又送飯。🥣例湯青紅蘿蔔豬骨湯☕️熱奶茶+熱鴛鴦兩樣都偏向奶味較重。
🐽西班牙黑毛豬叉燒(例牌)
西班牙黑毛豬叉燒

👩🏻‍🤝‍👨🏼午市二人套餐
🦐蝦乾粉絲什菜煲
蝦乾粉絲什菜煲

🧊冰梅欖角骨

🥣例湯
青紅蘿蔔豬骨湯

☕️熱奶茶+熱鴛鴦
兩樣都偏向奶味較重。
熱奶茶熱鴛鴦

2022-11-13
西班牙黑毛豬叉燒
蝦乾粉絲什菜煲
熱奶茶熱鴛鴦
2022-11-13 40 views
之前聽朋友講呢間餐飯叉燒好正,今日特登lunchtime出銅鑼灣試下✌🏻餐廳有三層,裝修好fancy好似cafe🤣🤣想試多叉燒所以無叫lunch set叫左個小菜三人餐。例湯|今日係蓮藕雞腳湯,每碗湯都有好多湯料,正啊🥰特級西班牙黑毛豬叉燒皇|慕名以黎試呢個叉燒😍燒得好靚好有光澤,肉質軟嫩,肥瘦均勻,肉味果然比普通豬肉更香濃🤤名不虛傳啊!台式三杯雞|九層塔既香味加埋帶甜既醬汁,超好送飯😋雞件有先煎香外層,雞肉咬開仲好juicy,好惹味既一道菜!椒絲腐乳炒通菜|通菜炒得岩岩好,入口爽脆,好夠鑊氣👍🏻👍🏻已經掛住佢個叉燒🥺值得再訪!

餐廳有三層,裝修好fancy好似cafe🤣🤣

想試多叉燒所以無叫lunch set叫左個小菜三人餐。

例湯|

今日係蓮藕雞腳湯,每碗湯都有好多湯料,正啊🥰

特級西班牙黑毛豬叉燒皇|

台式三杯雞|

椒絲腐乳炒通菜|

通菜炒得岩岩好,入口爽脆,好夠鑊氣👍🏻👍🏻

已經掛住佢個叉燒🥺值得再訪!
  • 黑毛豬叉燒皇
2022-11-13 35 views
同舊同事食飯,地理位置極方便,地鐵站C出口一出對面就係!見到門口啲叉燒又肥又燶邊已經流晒口水,坐低叫左個二人餐,要左個椒鹽豬柳扒同埋鹹魚雞粒豆腐煲,包左兩碗例湯(蓮藕湯)同埋兩碗白飯,之後再叫咗一份例牌西班牙黑毛豬叉燒,叉燒一放入口已經覺得好淋,唔會乾爭爭,味道相當入味,一啲都無令我失望,椒鹽豬柳扒就炸到啱啱好,外脆內juicy, 加上有少少辣辣地,非常開胃,豆腐煲相對比較清淡,啲豆腐夠嫩,而且鹹魚味出眾,送飯啱啱好,不得不提佢啲飯煮得夠硬兼且有飯香,加埋兩杯野飲都係300幾蚊,係銅鑼灣區算係性價比非常高👍🏻。
同舊同事食飯,地理位置極方便,地鐵站C出口一出對面就係!

2022-11-11 57 views
食唔厭之算,食嘢真係好神奇!搵到間好食~食完之後你會掛住佢,去多幾次~只要有少少保持唔到~你就唔想食,呢間燒味仲未發現呢種感覺出現~但發現到每次去到~我哋張枱一定有人🀄️燒鵝比😋😋今次黎個全🀄️🥳🥳今次肥叉不算肥😅一樣夠淋😋😋燒鵝保持水準~肥廋均勻~鵝油香~今次人多叫多個三杯雞試吓,雞唔會炸得太乾~合格~味道都幾野味~配料用黎伴飯一流
Lunch
成日經過銅鑼灣c出口,都會見到呢間餐廳,今次入去試下啦!餐廳用色比較特別,用咗舒服嘅粉橙色同蘋果綠色,俾人舒服嘅感覺。原來有2 層,地方幾闊落,仲有包箱房,私人空間好足。 🔎黑毛豬叉燒皇拼切雞$80 (可選配燒腩仔/香妃雞/油雞/燻蹄)黑毛豬叉燒係招牌菜之一。肉質比較結實,同平時食開嘅軟稔口感好唔同,唔係成日食開嘅半肥瘦叉燒,無咩肥肉。 蜜燒汁滲透哂喺叉燒。 水準更高嘅仲有切雞,非常嫩滑。定價比較進取,不過係計埋喺旺區同黑毛豬,燒味份量都幾多。🔎水煮魚片龍脷柳 $85 可以微辣,同樣辣得過癮,魚片無骨,索哂啲辣湯,有約六片,正常份量,仲有超多薯粉墊底。🔎雜果冰$8超多椰果同菠蘿,不過飲落偏甜。
成日經過銅鑼灣c出口,都會見到呢間餐廳,今次入去試下啦!

🔎水煮魚片龍脷柳 $85

🔎雜果冰$8
超多椰果同菠蘿,不過飲落偏甜。

2022-11-05 46 views
3人餐$280有3個小菜、3個白飯、3碗例湯,好抵食!1. 西班牙黑毛豬咕嚕肉(4.6/5)黑毛豬嘅豬味特別香,而且肉質爽口,外皮又炸得夠脆,好食過好多大酒樓,必食推介!2. 黑椒炒牛柳粒(4.3/5)牛肉嫩滑,好夠黑椒味,而且好有鑊氣,真心好食!3. 燒鵝(4.5/5)好有驚喜,肉質鬆化,一啲騷味都冇,外皮燒得好靚,超好食!另外加錢叫咗雪糕紅豆冰&涼粉紅豆冰當甜品,足料又好味,大滿足!總結:食物高質,小菜有鑊氣,又大碟,價錢又平,服務又好,真心推介!
3人餐$280有3個小菜、3個白飯、3碗例湯,好抵食!

1. 西班牙黑毛豬咕嚕肉(4.6/5)

2. 黑椒炒牛柳粒(4.3/5)
牛肉嫩滑,好夠黑椒味,而且好有鑊氣,真心好食!

3. 燒鵝(4.5/5)
好有驚喜,肉質鬆化,一啲騷味都冇,外皮燒得好靚,超好食!

2022-11-03 35 views
今日同朋友黎到銅鑼灣經過見到呢間裝潢華麗,有燒味掛於窗前的餐廳就俾佢吸引左決定入去試下餐廳有套餐,好經濟實惠另外都有燒味及炒粉麵飯,好豐富例湯套餐會包飯及例湯湯好濃郁,完全無味精飲完唔會口渴好開胃,推薦!西班牙黑毛豬叉燒皇作為招牌,又點可以唔試下叉燒火喉剛好,燒到有燶邊位食落外脆內軟好香口肉質好鬆軟,係一般叉燒做唔到既口感果然一分錢一分貨,呢份叉燒絕對係,高質必試!魚香茄子煲用煲上保持住高溫,令菜式一直熱辣辣食落更惹味咸香味足,茄子軟淋入味好好送飯!豉汁蒸倉魚倉魚好新鮮,魚肉爽口彈牙加上豉汁帶出味道更鮮甜
今日同朋友黎到銅鑼灣
經過見到呢間裝潢華麗,有燒味掛於窗前的餐廳
就俾佢吸引左
決定入去試下

餐廳有套餐,好經濟實惠
另外都有燒味及炒粉麵飯,好豐富

套餐會包飯及例湯
湯好濃郁,完全無味精
飲完唔會口渴
好開胃,推薦!

西班牙黑毛豬叉燒皇

作為招牌,又點可以唔試下
叉燒火喉剛好,燒到有燶邊位
食落外脆內軟
好香口
肉質好鬆軟,係一般叉燒做唔到既口感
果然一分錢一分貨,呢份叉燒絕對係,高質
必試!

魚香茄子煲

用煲上保持住高溫,令菜式一直熱辣辣
食落更惹味

咸香味足,茄子軟淋入味
好好送飯!

豉汁蒸倉魚

倉魚好新鮮,魚肉爽口彈牙
加上豉汁帶出味道更鮮甜
今日同男朋友行過銅鑼灣,突然間好想食中餐同埋食下叉燒,揀左間好靚仔乾淨企理嘅茶餐廳,店員話樓上雅座,上到去真係好寬敞同清靜舒服。西班牙黑毛豬叉燒皇 $128我地叫左照牌叉燒皇,竟然係用西班牙黑毛豬整嘅叉燒,呢一個fusion又幾有驚喜,舊舊叉燒半肥瘦好吸引。晚市二人套餐 $170見到個二人餐都幾抵下,咁就叫多左兩個餸食,套餐仲包兩個白飯同埋兩碗例湯,不過野飲就需要加幾蚊,不過都好經濟抵食。金銀蛋浸時蔬呢一個真係好正,我地揀左白茶仔,份量望落唔係好多,不過兩個人食岩岩好,湯底清清地加埋鹹蛋嘅味道,好好味。水煮魚片(龍脷魚)水煮魚片本身好驚又有骨個啲,食得唔夠爽,但係餐廳用左龍脷魚柳,啖啖肉,真係好爽,而且辣度好夠好惹味,淨係個汁都撈左成碗飯食。Overall黎講,以往嘅茶記總有一種懷舊嘅味道,但係金萊整體感覺好小清新,完全唔似行左入一間茶餐廳到食飯,而且套餐個啲都好抵食,餸又大碟,最驚喜係個黑毛豬叉燒,好正。

西班牙黑毛豬叉燒皇 $128

晚市二人套餐 $170

金銀蛋浸時蔬
金銀蛋浸時蔬

2022-10-23
  • 西班牙黑毛豬叉燒皇
呢間叉燒用黑毛豬超正:夠淋帶少肥👍👍😋😋但落單前記得、記得講要肥叉😄我朋友無講就變咗廋叉🤣🤣燒鵝不會太肥有保證,呢間我食左2次,上次坐樓上服務態度一般,今次坐樓下服務算得👍加油💪今次特別加多碗羅宋湯$2x,正😋😋好濃、不會太酸、湯料仲有件大大牛腩、一睇就知夠淋,帶少肥,太飽無食😅好快會再去第三次🫡
Tea
2022-10-29 42 views
金萊餐廳 (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道485號恆景大廈地下 - 1樓好耐冇食過燒味🔥一入店就聞到好濃嘅荔枝甜香。嗌咗兩個套餐,珍菌羅漢齋,配白飯,例湯🥣大大碟嘅上湯珍菌羅漢齋,雜菌香滑爽甜,竹笙白雪雪爽脆清甜,加埋甘筍,粟米仔🌽,仲有幾條菜芯,整碟上素,好好食😋配搭好,真系色、香、味、俱全👍👍👍避風塘風沙雞🐓避風塘風沙雞,炸得香脆肉滑,風味十足,師傅秘制嘅香料,味道獨特,食過會回味無窮,值得推介,必食!😋😋😋再嚟一個例牌燒鵝,🦢正呀,鵝皮燒🔥得紅卜卜,一啖咬落去,皮脆肉滑甘香,皮與肉之間夾着一層薄薄嘅脂肪,鵝肉食落好有層次,口感非常,齒頰留香,各位真係要試吓🥳🥳🥳粉葛南北杏例湯,煲得好夠火後,好好飲,夠滋潤,系秋冬必飲靚湯🥣飯後飲番杯凍鹹檸檬七喜🍹,一杯荔枝冰紅茶🍹,凍鹹檸檬🍋七喜,夠冰凍,鹹鹹地,飲落喉嚨好舒服😌荔枝冰紅茶,茶香夠凍,好清新,清甜可口🍹🍹🍹👍👍👍
金萊餐廳 (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道485號恆景大廈地下 - 1樓

好耐冇食過燒味🔥一入店就聞到好濃嘅荔枝甜香。

嗌咗兩個套餐,珍菌羅漢齋,配白飯,例湯🥣

避風塘風沙雞🐓

荔枝冰紅茶,茶香夠凍,好清新,清甜可口🍹🍹🍹👍👍👍