2019-09-05 91 views
今晚喺灣仔收工,想搵間好食啲既住家飯食。益新隔離開左間新野🙆‍♀️我同朋友見到二人餐有湯有菜有燒味雙拼仲有魚再加野飲!都只喺208❗️緊喺入去試下啦!😍首先,個燉湯跟餐加25蚊,喺淮山雞🐔,好甜,唔錯!真材實料!再到燒味!招牌燒鵝,好好食!好厚肉,又唔會太咸🥳肥叉腩都好有口感,不過有一件過肥。我見好多街坊都外賣一盒盒燒味翻去加餸👍🏻凉伴鳳爪,大件又抵食!飯後先食,好正,去油膩!⼀到今晚既重點!蒸魚!我夠膽講,佢條蒸魚完全喺酒樓質素啊!好滑!好新鮮!一定唔係雪藏魚🐟! 蒸得啱啱好!一定要食!爆推薦! ❤️❤️❤️唔食燒味既然朋友都可以食呢個! 好抵食!絕對係日常餐廳🍴之選!

凉伴鳳爪,大件又抵食!飯後先食,好正,去油膩!

好抵食!絕對係日常餐廳🍴之選!

2019-09-03 76 views
同朋友係修頓打完波, 又係到食野時間朋友提議食燒味, 但又想坐得舒服小小見個裝修唔錯, 就入左去燒味餐廳都係果D 野,有燒味, 有蒸送, 有湯有飯咁不過乳豬就賣哂了.....真傷心, 早知早D 黎雙拼燒味瀨 (燒鵝, 燒腩仔)瀨粉大大碗燒鵝夠肥, 燒腩仔又夠脆個四寶飯真誇張有雞有燒鵝有肥叉有燻蹄, 份量十足另一份燒鵝+ 叉燒加豉汁燕盲漕加白雲鳳爪/ 雲耳個二人餐真又係好誇張, 勁多野食朋友嗌的住家燉湯餐入面O既燉湯睇落去入面勁足料..朋友話飲落同佢屋企做節先煲O既湯有九成似.!真係真材實料紅腸一碟, 大大碟SHARE 食最後當然要飲杯野, 爽一爽D 野黎黎下, 由於冇乳豬, 變左成台都係燒鵝..! 下次一定要早D 黎食乳豬!!!!
同朋友係修頓打完波, 又係到食野時間
朋友提議食燒味, 但又想坐得舒服小小
見個裝修唔錯, 就入左去

燒味餐廳都係果D 野,有燒味, 有蒸送, 有湯有飯咁
不過乳豬就賣哂了.....真傷心, 早知早D 黎

雙拼燒味瀨 (燒鵝, 燒腩仔)
瀨粉大大碗
燒鵝夠肥, 燒腩仔又夠脆
個四寶飯真誇張
有雞有燒鵝有肥叉有燻蹄, 份量十足
另一份燒鵝+ 叉燒
加豉汁燕盲漕
加白雲鳳爪/ 雲耳
個二人餐真又係好誇張, 勁多野食
朋友嗌的住家燉湯餐入面O既燉湯
睇落去入面勁足料..
朋友話飲落同佢屋企做節先煲O既湯有九成似.!
真係真材實料
紅腸一碟, 大大碟SHARE 食
最後當然要飲杯野, 爽一爽

D 野黎黎下, 由於冇乳豬,
變左成台都係燒鵝..!

下次一定要早D 黎食乳豬!!!!
  • 燒腩仔
  • 住家燉湯
灣仔美食攻略 黃金燒味 golden bbq 自設工場 招牌肥燶叉燒 燒鵝 燉湯出色 老火燉湯,鮮香清甜 灣仔新燒味小店 用料靚,味道好,小店但製作認真絕對推薦給大家開左2個月左右,所以沒有太多人知既小店但睇見師傅斬鵝既斬燒味既功夫就知有料到我係一個地道既香港人,最鐘意食燒味燒鵝,肥叉,可以撈2碗飯! 每位都有前菜,今日係木耳,夠爽口!晚餐有套餐或住家燉湯餐可選乳豬或燒鵝雙拼肥燶叉燒要加$5,但值得試!燉湯套餐$108 燒味加燉湯再配白飯或粉麵,送熱飲另外單拼燒味飯/粉 ($49)雙拼$54,包小吃 燉湯完全無味精 材料充足老火燉湯,鮮香清甜 食燒味最鐘意配白飯! 燒鵝,叉燒,五香牛展,酒香汾蹄 燒鵝脂肪少,肉質細緻,肉味特別濃外皮特別脆 叉燒都係招牌有蜜汁叉燒或肥燶叉燒夜D都賣曬,好搶手,一層肥一層肉微焦香,叉燒質感鬆軟,特別甘香,完全不覺油膩 生炸脆皮乳鴿 皮好薄,超級脆口,咬落去卡滋一聲好似食薯片本身又醃得夠味,唔需要再配椒鹽食 叉燒真係好食,一致讚好絕對不輸米芝蓮中菜廳出品 鵝肉細緻,皮夠脆又薄 四寶飯! 5粒星推介燒鵝拼叉燒肥叉燒都係必食之選總評單點碟飯只需$49起晚市有套餐

灣仔新燒味小店
用料靚,味道好,小店但製作認真
絕對推薦給大家
開左2個月左右,所以沒有太多人知既小店
但睇見師傅斬鵝既斬燒味既功夫就知有料到
我係一個地道既香港人,最鐘意食燒味
燒鵝,肥叉,可以撈2碗飯!
 每位都有前菜,今日係木耳,夠爽口!
晚餐有套餐或住家燉湯餐
可選乳豬或燒鵝雙拼
肥燶叉燒要加$5,但值得試!
燉湯套餐$108 燒味加燉湯
再配白飯或粉麵,送熱飲
另外單拼燒味飯/粉 ($49)雙拼$54,包小吃
 燉湯完全無味精 材料充足
老火燉湯,鮮香清甜
 食燒味最鐘意配白飯!

燒鵝,叉燒,五香牛展,酒香汾蹄

燒鵝脂肪少,肉質細緻,肉味特別濃
外皮特別脆

叉燒都係招牌
有蜜汁叉燒或肥燶叉燒
夜D都賣曬,好搶手,一層肥一層肉
微焦香,叉燒質感鬆軟,特別甘香,完全不覺油膩

生炸脆皮乳鴿

皮好薄,超級脆口,咬落去卡滋一聲好似食薯片
本身又醃得夠味,唔需要再配椒鹽食

叉燒真係好食,一致讚好
絕對不輸米芝蓮中菜廳出品

鵝肉細緻,皮夠脆又薄
 四寶飯!
地址:灣仔軒尼詩道68號地下
電話:2702 1388
營業時間:星期一至日7am-9:30pm
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$99 (Dinner)
  • 燒鵝
  • 叉燒
2019-08-31 102 views
今天中午在灣仔辦點事,就腳來了這家黃金燒味吃午餐。餐牌選擇十分之多,有各式燒味、常餐等,特別是其中的二人套餐,有燒味、蒸魚、滷水、油菜、老火湯、白飯及餐飲,簡直賣大包。甫入座侍者立馬奉上免費的開胃前菜,青瓜清香脆嫩,加上酸爽的醬汁,十分開胃。酒香汾蹄套餐外另加一份汾蹄,例牌份量同樣足料,一入口皮滑,脂爽,肉軟,配上酸甜醋汁,令人吃完一片又一片。白雲鳳爪今天跟餐的滷水是白雲鳳爪,鳳爪外皮爽滑而不過韌,味道酸甜開胃。青紅蘿蔔煲豬骨是日老火湯是青紅蘿蔔煲豬骨,一呷鮮香十足,回味悠長,喝一口馬上感到潤燥滋補,真材實料絕無味精。黃金燒鵝拼肥燶腩叉主角上枱,跟餐的燒味份量仍然不少,黃金燒鵝幸運地是鵝脾部位,鵝肉嫩滑,鵝皮香脆而味道豐厚濃郁,輕蘸酸梅醬汁,特別醇厚和味,滲透骨肉,吃來有齒頰留香之妙,而肥燶腩叉又是一絕,肥瘦相間的腩肉,蜜汁焦香腴美芳縈齒頰,肉汁豐盈,甘腴可口。拍蒜豉汁蒸鯧魚同樣是跟餐的蒸鯧魚,份量亦非常巨大,清蒸的鯧魚肉綿軟鮮甜,配撘上濃香的蒜蓉和豆豉,不會掩蓋鯧魚的鮮味,同時能把味道層次昇華,十分不簡單。骨湯浸時蔬也要來點蔬菜平衡一下,骨湯純粹天然真味,沒有味精、雞粉的濁俗賤味,配
今天中午在灣仔辦點事,就腳來了這家黃金燒味吃午餐。
前菜
骨湯浸時蔬
也要來點蔬菜平衡一下,骨湯純粹天然真味,沒有味精、雞粉的濁俗賤味,配上菜心,清甜解膩。
白飯
跟餐白飯也要寫食評,雖然不是用上什麼的名種米,但米飯粒粒分明,是個人喜愛的口感。
跟餐飲品
$208有肉有魚有菜有湯有飯,還有餐飲,實在太超值。
2019-08-31
Lunch
前菜
2019-08-28 766 views
行完電腦節,真係腳都斷埋🤣所以嗱嗱臨係灣仔搵間餐廳坐下休息下再醫下肚皮😂見呢間「黃金燒味」光燦燦咁,又好SHARP於是就揀左佢正門口就係巴士站食完滋滋悠悠咁就可以跳上巴士🙈.裝修方面比起傳統燒味鋪更摩登更乾淨門口嘅燒味部,以開放式嘅大玻璃設計由裡到外都可以見到師傅手起刀落嘅功架.餐廳主打各種燒味,款式都好齊全~如酒香汾蹄,白雲鳳爪,原隻鵝脾等等仲有蒸魚蒸雞款.一坐底,仲研究緊餐牌嘅時候店員已經遞上涼菜木耳,真貼心.🔸黃金四寶飯 $98招牌四寶飯,有黃金燒鵝,化皮乳豬肥燶腩叉同酒香汾蹄跟餐附送埋老火湯,骨湯浸時蔬同飲品成個SET勁豐富呀燒鵝肥美而肉質嫩滑鵝皮酥脆又吾會覺得油膩乳豬顏色偏啡紅,賣相吸引而豬皮燒得極之鬆脆酥化又帶點脂香,豬肉肉質柔韌軟嫩腩叉肥瘦比較係二比一,好肥美汾蹄外皮Q彈,肉質紮實又帶點筋嘅口感值得一提嘅係,老火湯真係幾香甜,仲好足料飲完都吾會覺得口渴,可見吾係味精湯😍.🔸蜜汁叉燒。滷水紅腸飯 $54單拼$49加多$5多款餸,抵👍我比較中意食瘦叉,比較香口又吾會肥🙈肉質結實吾會韌,蜜汁嘅香甜令人胃口大開邊邊嘅香燶位係精華🥰P.s. 包埋飲品架.🔸玫瑰豉油雞。例牌 $78油

行完電腦節,真係腳都斷埋🤣
所以嗱嗱臨係灣仔搵間餐廳
坐下休息下再醫下肚皮😂
見呢間「黃金燒味」光燦燦咁,又好SHARP
於是就揀左佢
正門口就係巴士站
食完滋滋悠悠咁就可以跳上巴士🙈
裝修方面比起傳統燒味鋪更摩登更乾淨
門口嘅燒味部,以開放式嘅大玻璃設計
由裡到外都可以見到師傅手起刀落嘅功架

餐廳主打各種燒味,款式都好齊全~
如酒香汾蹄,白雲鳳爪,原隻鵝脾等等
仲有蒸魚蒸雞款

一坐底,仲研究緊餐牌嘅時候
店員已經遞上涼菜木耳,真貼心
🔸黃金四寶飯 $98
招牌四寶飯,有黃金燒鵝,化皮乳豬
肥燶腩叉同酒香汾蹄
跟餐附送埋老火湯,骨湯浸時蔬同飲品
成個SET勁豐富呀
燒鵝肥美而肉質嫩滑
鵝皮酥脆又吾會覺得油膩
乳豬顏色偏啡紅,賣相吸引
而豬皮燒得極之鬆脆
酥化又帶點脂香,豬肉肉質柔韌軟嫩
腩叉肥瘦比較係二比一,好肥美
汾蹄外皮Q彈,肉質紮實又帶點筋嘅口感
值得一提嘅係,老火湯真係幾香甜,仲好足料
飲完都吾會覺得口渴,可見吾係味精湯😍

🔸蜜汁叉燒。滷水紅腸飯 $54
單拼$49加多$5多款餸,抵👍
我比較中意食瘦叉,比較香口又吾會肥🙈
肉質結實吾會韌,蜜汁嘅香甜令人胃口大開
邊邊嘅香燶位係精華🥰
P.s. 包埋飲品架

🔸玫瑰豉油雞。例牌 $78
油雞色澤偏暗,而部位好靚,皮薄肉多
口感嫩滑又實肉
而豉油汁調得恰到好處,吾會過鹹

2019-08-25
$150 (Dinner)
同朋友心血來潮突然想食燒味,就由出發去左銅鑼灣呢間算比較新開嘅黃金燒味,個裝修好貼題,夠晒霸氣!掛係鋪頭門口可以見到嘅燒鴨、乳豬,已經流晒口水,賣相好得!而餐廳嘅餐牌更加寫住「只做靚燒味」,都幾過癮~😄由於我同朋友有選擇困難症,老細見我地咁惆悵,好主動咁推介我地d選擇~落單態度好好,好友善好nice好有禮貌,好warm, 係人情味呀!最尾我地揀左個好抵嘅$208 二人套餐,包左燒味雙拼、是日蒸品、骨湯時蔬同老火湯,兩個人食夠晒豐富~✨燒味雙拼二人套餐可以任拼兩款餐廳嘅例牌燒味,好人性化~我地揀左瘦叉燒同牛展,好入味,feel到係新鮮製作,牛展都好正,我三扒兩撥就已經食哂,餸飯一流!不過摯愛撈叉燒汁嘅我覺得如果可以再多d叉燒汁會更加錦上添花,哈哈!✨拍蒜豉汁蒸鯧魚有驚喜!原本以為蒸鯧魚都好難有d咩特別之處,點知呢間嘅蒸鯧魚非常好味!鯧魚肉質好鮮嫩,份量都好夠大,調味都好足料,鋪滿晒蒜同姜條,撈埋d汁簡直一流!😍✨淮山杞子螺頭燉雞湯原本套餐包老火湯同白飯,我地轉左老火湯做呢個淮山杞子螺頭燉雞湯,套餐轉配都係加$25一位,但我覺得絕對抵,個湯好好飲,可以撈出雞件同螺頭、淮山等等配料,好滋補呀

✨燒味雙拼

✨拍蒜豉汁蒸鯧魚

✨淮山杞子螺頭燉雞湯
原本套餐包老火湯同白飯,我地轉左老火湯做呢個淮山杞子螺頭燉雞湯,套餐轉配都係加$25一位,但我覺得絕對抵,個湯好好飲,可以撈出雞件同螺頭、淮山等等配料,好滋補呀!~
淮山杞子螺頭燉雞湯

下次都會再同其他朋友黎呢間餐廳撐台腳!😁
Dinner
淮山杞子螺頭燉雞湯
2019-08-27 62 views
黃金那個不喜歡? 之不過不是人人可以擁有。“黃金燒味” 就唔同,價錢親民,普羅大眾都可以去食。這間餐廳的名字就是 “黃金燒味”,位於灣仔軒尼詩道,港鐵灣仔站附近,好方便。當你行經附近,你就可以聞道陣陣燒味香。餐廳內裡光猛,冷氣夠,卡位寬敞好坐,嘆杯凍檸樂就至爽。二人套餐經濟實惠,$208有交易。可選一碟燒味拼盤、一碟蒸魚,還跟埋小食、湯、菜、白飯和飲品。二人來食,包保夠食。先飲靚湯。一個係青紅蘿蔔豬骨湯,好清潤。另一個係杞子圓肉燉雞湯,好夠火喉。小食有黑醋木耳、白雲鳳爪。木耳有醋味好特別,鳳爪好腍。燒味拼盤選了叉燒和乳豬。半肥瘦叉燒入口鬆軟而且甘香。而乳豬皮就好鬆化。油菜係菜心,是用骨湯浸熟的,所以好夠味。蒸魚選了鯧魚,用豉汁來蒸就至夾。條魚梗梗熟,豉汁係特製,所以蒸出來的鯧魚好夠味。

餐廳內裡光猛,冷氣夠,卡位寬敞好坐,嘆杯凍檸樂就至爽。

小食有黑醋木耳、白雲鳳爪。木耳有醋味好特別,鳳爪好腍。

油菜係菜心,是用骨湯浸熟的,所以好夠味。

Dinner
2019-08-26 43 views
返左成日工 放工仲要幫老細過灣仔交收 攰到想死交收完本身打算同同事各自歸家架la點知經過黃金燒味門口 隔住個玻璃見入面掛左好多燒味好似好好食好吸引咁(嗰下都有d怕入面既人望到我會不會以為我係👻lam叉燒😹)咁反正都未食野就索性入去試下。乳豬腩叉飯先講個飯底 d飯一粒一粒,唔會太乾,又唔會太爛,撈埋d豉油汁真係好正再講返個重點 呀乳豬 佢塊皮呢真係超脆😋😋😋又唔肥膩成碟仲有成六大件食得好滿足👍🏻叉燒又係半肥瘦,好林好滑,不過有少少美中不足既係佢冇燶邊 但overall係正既估唔到誤打誤撞又搵倒間好野食😋簡直係為我疲乏既一日叉左電
返左成日工 放工仲要幫老細過灣仔交收 攰到想死
交收完本身打算同同事各自歸家架la
乳豬腩叉飯
再講返個重點 呀乳豬 佢塊皮呢真係超脆😋😋😋又唔肥膩
成碟仲有成六大件
估唔到誤打誤撞又搵倒間好野食😋簡直係為我疲乏既一日叉左電
2019-08-25 429 views
接老公收工,佢帶我去食好味燒味咁話。我見好多人都推介黃金四寶飯,但作為精明眼既老婆,我覺得二人套餐更加吸引同埋抵到爛!!!!當晚我同老公大約8點去到,店內主打既乳豬已賣晒(好可惜),最後點左燒鵝拼叉燒(如果鍾意食肥既,加$5就有肥膿腩叉)。咸檸蒸烏頭。老火湯都賣晒,我地就加左錢飲淮山杞子響頭燉雞湯。先係送上兩份涼拌木耳,非常好食,夠爽口之餘,調味剛好。好想點多一份,搵晒成份MENU都無得單售(食飽之後,真係好想買返屋企)淮山杞子響頭燉雞湯,足料,清甜。送既係涼伴木耳+白雲鳳爪,因為老公唔食腳指類,我一個人食晒成碟。清菜夠新鮮夠嫩,無渣亦帶甜。咸檸蒸烏頭條魚對我地兩個黎講都算大,蒸既時候岩岩好,唔會蒸得太老。濃濃郁郁既咸檸同檸檬味道。燒鵝拼叉燒色澤好高分,先試個燒鵝(重要係鵝脾),個皮香脆肉汁JUCY,啖啖肉。難怪店員話店內最正係燒鵝同乳豬。下次一定要食到佢既乳豬。至於叉燒肥瘦適中,味道亦中上。總括黎講,係好食既燒味餐廳,我地當晚又燒鵝﹑又叉燒﹑又雞湯﹑又有魚﹑又有菜都係$258。完全無加一。你地話係咪抵到爛,自己買送$258我都買唔返呢個組合。另外,店內好有禮貌,會同顧客傾計,問你D野
接老公收工,佢帶我去食好味燒味咁話。

淮山杞子響頭燉雞湯,足料,清甜。

清菜夠新鮮夠嫩,無渣亦帶甜。

咸檸蒸烏頭

燒鵝拼叉燒

總括黎講,係好食既燒味餐廳,我地當晚又燒鵝﹑又叉燒﹑又雞湯﹑又有魚﹑又有菜都係$258。完全無加一。你地話係咪抵到爛,自己買送$258我都買唔返呢個組合。另外,店內好有禮貌,會同顧客傾計,問你D野岩唔岩食...等等,好香港既味道^^,留意到每張檯都有D意見表,我個人覺我黃金燒味係一間有心做﹑有熱誠既好餐廳。

附上其他MENU:

黃金燒味
地址: 灣仔軒尼詩道68號新禧大樓地下B號舖
電話號碼: 27021388
營業時間: 星期一至日08:00 - 21:30
2019-08-22
2019-08-24 53 views
朋友突然要加班的關係,差不多八點半九點才下班,慶幸黎到呢間last order是九點的「黃金燒味」,我先黎到餐廳等朋友,一黎到第一時間問老闆娘關門了沒有,她好好人說:還沒,最遲九點叫野食,可以慢慢食,可以食到九點半,態度一點也不急不躁的🤩因為遲黎的關係,而且生意好好,好多都已經售罄了,排骨、菜、老火湯、燒腩仔等等,咁唯有係其他選擇中揀想食的🌟切雞燒鵝米粉 配凍檸茶 $63🌟有驚喜既係個湯底,不是一般的味精湯,而係精心熬製的藥材湯底,裡面有當歸成份,但味道一點都不似中藥般苦澀難飲,不刻意留意,不會知道係藥材味☺️切雞皮嫩肉滑,黃金燒鵝(+$6)皮脆有光澤,皮與皮之間係甚少油淋淋肥膏,配埋酸梅醬,味道一流👍🏻🌟半肥瘦叉乳豬米線 配凍奶茶 $64🌟乳豬皮估唔到咁夜都依然保持住脆卜卜,品質保證👍🏻做到皮脆、肉咸、皮下脂肪含量又分配得剛剛好,一個字,正💯下次要早啲黎試下蒸魚同老火靚湯,免得又售罄,而且又可以慢慢品嘗🤗

🌟切雞燒鵝米粉 配凍檸茶 $63🌟

🌟半肥瘦叉乳豬米線 配凍奶茶 $64🌟

• 乳豬
2019-08-24 49 views
經過軒尼詩道,見到呢間新式燒味店,門口就是燒味部,大玻璃設計,店內店外,都睇到燒味師傅純熟利落嘅刀法,仲有令人垂涎欲滴的立立令叉燒。-店內裝潢以木色及綠色為主,部分牆身用水松板設計,連枱頭的紙巾架也充滿設計感,感覺時尚舒適。-甫坐下,店員便很親切地送上每人一小碟涼拌木耳。-這裏除了有一般的燒味碟頭飯,還有各種套餐,我們選了這個二人套餐($208),非常豐富,有燒味雙拼,蒸魚、白飯/粉麵、湯、飲品、還送了涼拌滷水拼盤及時菜一碟。我們加了$25把老火湯升級做蟲草花燉圓肉杞子雞湯,感覺非常自然,似屋企煲,唔咸,而且非常大碗!燒味分量唔算好多,我哋揀咗燒鵝同埋加$5要咗肥燶腩叉,淋了醬汁的燒鵝幾惹味,肉質結實。腩叉肥瘦相間,是最美味的部位,蜜汁重,濃邊的位置脆硬,帶微微焦香。-相對起燒味,我覺得蒸魚更見出色,想不到這樣的價錢能有這麼大條魚,好抵。在倉魚和盲曹當中,我們選了盲曹,蒜蓉豉汁很美味,魚肉嫩滑,新鮮美味。-送的涼拌滷水拼盤及骨湯浸時蔬。-我覺得這裏的飯和瀨粉份量真係好大!男人食都應該會好飽,女人食可以考慮叫少飯。粉麵湯底味淡,好難得!感覺健康自然,喜歡!重口味人士也可自由使用桌面的鹽和

甫坐下,店員便很親切地送上每人一小碟涼拌木耳。

送的涼拌滷水拼盤及骨湯浸時蔬。

我覺得這裏的飯和瀨粉份量真係好大!男人食都應該會好飽,女人食可以考慮叫少飯。粉麵湯底味淡,好難得!感覺健康自然,喜歡!重口味人士也可自由使用桌面的鹽和調味料。

最後仲有飲品,凍杯上還有可愛的字,good morning Golden (燒味)☺️
2019-08-17 78 views
不嬲都好鍾意食燒味,聽朋友講灣仔呢間新開嘅黃金燒味好食,所以就決定放工過嚟試吓。我哋嗌咗個二人套餐,只係二百零蚊,有老火湯、有飯,有嘢飲,仲有超多款餸,真係好抵食。我哋揀咗乳豬拼肥燶腩叉、鼓椒蒸黃花魚,個餐仲包埋涼拌滷水拼盤同埋骨湯浸時蔬,分別係鳳爪加黑木耳同埋蠔油菜心。老火湯都幾大碗,飲落好香濃,而且好足料。佢嘅乳豬皮超級脆,配埋甜甜地嘅醬汁,用嚟送飯一流。落單嘅時候,店員提過我哋話肥燶腩叉啱啲鍾意食肥叉燒嘅人,我哋梗係要嗌嚟試吓啦。上枱嘅時候果然冇令我地失望,啲叉燒肥得嚟唔會太膩,真係好正。黃花魚比想像中大條,賣相超靚,而且仲好香。啲魚肉好滑,食得出係好新鮮嘅魚。鳳爪份量夠多又大件,口感唔錯。蠔油菜心都好新鮮,冇乜油,感覺好健康。另外我哋仲嗌咗酒香汾蹄,份量都好多,食到微微嘅酒香,配埋酸酸地嘅醋,真係忍唔住食咗好多件。鵝頸頭都好大份,好香口,建議用嚟送酒。佢嘅杏仁茶都好香好好飲,值得一試。

老火湯都幾大碗,飲落好香濃,而且好足料。

佢嘅杏仁茶都好香好好飲,值得一試。
2019-08-17 230 views
呢日中午同埋好同事黎左呢間新開既燒味店食晏想一次過試多幾款燒味既我好快已經睇中呢到既“黃金四寶飯”HKd$98而同事就要左份“大頭菜蒸黃花魚”HKd$98另外我地再要左份例牌既“燒味雙拼”HKd$98,要左蜜汁叉燒配脆皮燒腩仔一齊shareee落完order之後店員姐姐就畀咗兩份涼拌木耳,我哋話送畀我哋食㗎之後我嘅四寶飯就到喇,轉咗要瀨粉同樣大大碗仲有配埋蠔油菜心同老火湯呀四寶有齊燒鵝、乳豬、叉燒同燻蹄而外加雙拼嘅賣相都同樣非常好!!燒腩仔皮脆肉嫩,正呀而同事嘅黃花魚都係大大條好吸引㗎試咗少少魚肉好嫩滑,送飯一流!!港式燒味配上凍檸茶is the best
呢日中午同埋好同事黎左呢間新開既燒味店食晏

而同事就要左份“大頭菜蒸黃花魚”HKd$98

之後我嘅四寶飯就到喇,轉咗要瀨粉同樣大大碗

仲有配埋蠔油菜心同老火湯呀

四寶有齊燒鵝、乳豬、叉燒同燻蹄

而外加雙拼嘅賣相都同樣非常好!!

燒腩仔皮脆肉嫩,正呀

而同事嘅黃花魚都係大大條好吸引㗎

試咗少少魚肉好嫩滑,送飯一流!!

港式燒味配上凍檸茶is the best
Lunch
2019-08-08 77 views
同事剛取到一份外賣單張,是剛在灣仔開業的黃金燒味,雖然是新店,但可看到他們對燒鵝的講究,絕對不比其他燒鵝專門店遜色。外賣飯盒又叫光速飯盒,店中所售賣的款式都非常之多,而且更有些特別選擇:酒香汾蹄、白雲鳳爪、化皮乳豬等等...黃金燒味主打燒鵝,但都唔好忘記了另一主打是蜜汁叉燒。蜜汁肥燶腩叉飯 - $45 (外賣+1)第一次叫肥燶腩叉,心想會有什麼特別之處。打開發現是我最愛吃的半肥瘦叉燒,一半肥一半瘦充滿著啖啖的油香,食落更發現但比我平常吃到的更鬆軟多汁且帶甜,+$5便可吃到,絕對是值得的選擇。越食越想食,真的非常邪惡。

黃金燒味主打燒鵝,但都唔好忘記了另一主打是蜜汁叉燒。
蜜汁肥燶腩叉飯 - $45 (外賣+1)

第一次叫肥燶腩叉,心想會有什麼特別之處。
2019-08-08
2019-08-06 68 views
今天約了朋友在灣仔逛街。 路過了一家燒味,因為最近忽然有些饞燒味,又到了晚上飯點,便進去嘗鮮。 店面不大,小小的,離灣仔地鐵站B出口,走3分鐘的距離。 因為週六的關係,剛剛6點,店裡還有空位,沒有等待便入座了。店員服務很熱情,我們剛入座,便斟水和上了兩碗例湯。 見我們兩個人,主動推薦了2人套餐。 於是我們點了乳豬拼燒鵝,拍蒜鼓汁蒸鯧魚,涼拌青瓜雞爪及蠔油芥蘭。乳豬是店員推薦,外皮酥脆,入口十分有層次。個人十分喜歡燒鵝,燒鵝皮酥酥的,有嚼勁,滿口油和肉汁,但又不覺得膩。肥膿腩叉十分推薦,叉腩烤的將將好,瘦肉上帶有少少的油脂,甜香充滿了口腔,一口一口停不下來,一點也不油膩。鯧魚十分新鮮,蒜蓉豆豉提出蒸魚的鮮香,和魚肉一起入口,鹹淡剛好,很好吃。雞爪是冰鎮的,入口嘎吱嘎吱的,脆又有嚼勁。 與燒味一起吃,又解膩又清爽,夏天十分推薦。這家灣仔的燒味店還是十分推薦的,店員熱情親切,還有個細節,店內的餐具上都印有黃金燒味的 logo ,可見店家的用心。