2018-10-01 168 views
上星期去左大角咀行街睇戲食飯,就問問住大角咀朋友有咩好介紹,佢話依間金船長餐廳平靚正,我同女友兩個走去試下去到點左個招牌菜色 黑松露菌醬意式薄餅(16吋)$108 越食越停唔到口蟹肉素魚翅南瓜湯 $42南瓜味香濃,有少少蟹肉,素魚翅像真度高燒豬肋骨配BBQ汁 $158豬肋骨燒得好(淋),好惹味,大大份,有兩塊,抵法國鵝肝3oz蘋果沙律🥗$138鵝肝夠大塊,足夠分兩塊多士 最後就係甜品時間,心太軟朱古力布甸$58,心太軟上有雪糕,擺放精緻兩個人食得好飽好滿足都係$5xx

蟹肉素魚翅南瓜湯 $42
南瓜味香濃,有少少蟹肉,素魚翅像真度高

燒豬肋骨配BBQ汁 $158
豬肋骨燒得好(淋),好惹味,大大份,有兩塊,抵

法國鵝肝3oz蘋果沙律🥗$138
鵝肝夠大塊,足夠分兩塊多士

兩個人食得好飽好滿足都係$5xx
以前係大角咀返工既時期.. 最鐘意就係放左工黎金船長嘆下..~而家諗返都覺得幾懷念個段日子呢! (雖然係OT得好勁......)店鋪環境同以前一樣, 仍然係帶有懷舊浪漫情調既氛圍😌純黑既牆上 好有心思咁畫左各樣招牌菜既形態~~令你大約知道食物會係咩構造😉好睇得黎又實用!招牌黑松露pizza 可能好多人都好熟悉了🧀🧀(全名好長XDD 黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩)有得揀6吋 ($108) 或9吋 ($168) 呢.. 大食既我地當然係叫個大既 >v<鐘意松露同芝士既朋友.. 強烈推介一定一定要試呢個!!!熱辣辣咁上枱 已經聞到濃烈既松露香散發出黎🖤用叉拮落去🍴完全感受到薄餅既鬆化 (而唔會散開晒)薄餅面頭鋪滿芝士粉.. 係勁香而且唔會膩既味道🧀同夾係中心既松露會融為一體呢!!看似簡單既配搭...炮製得十分出色😋😋鬆脆加融和~~ 我同朋友每人ko三件都仲想食!香煎法國鵝肝(3安士)蘋果沙律 $138勁耐無食既鵝肝🤤其實呢度既野食堅係大件夾抵食從來無見過餐廳比咁大件鵝肝架!鵝肝底下係軟綿既多士🍞鵝肝口感略嫌唔夠入口即溶但係佢既鵝香同油脂感已經令我好滿足🤤🤤法式焗田螺配法
店鋪環境同以前一樣, 仍然係帶有懷舊浪漫情調既氛圍😌
純黑既牆上 好有心思咁畫左各樣招牌菜既形態~~
令你大約知道食物會係咩構造😉好睇得黎又實用!
招牌黑松露pizza 可能好多人都好熟悉了🧀🧀
(全名好長XDD 黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩)
鐘意松露同芝士既朋友.. 強烈推介一定一定要試呢個!!!
熱辣辣咁上枱 已經聞到濃烈既松露香散發出黎🖤
用叉拮落去🍴完全感受到薄餅既鬆化 (而唔會散開晒)
薄餅面頭鋪滿芝士粉.. 係勁香而且唔會膩既味道🧀
同夾係中心既松露會融為一體呢!!
看似簡單既配搭...炮製得十分出色😋😋
鬆脆加融和~~ 我同朋友每人ko三件都仲想食!
香煎法國鵝肝(3安士)蘋果沙律 $138
勁耐無食既鵝肝🤤其實呢度既野食堅係大件夾抵食
從來無見過餐廳比咁大件鵝肝架!
鵝肝底下係軟綿既多士🍞鵝肝口感略嫌唔夠入口即溶
但係佢既鵝香同油脂感已經令我好滿足🤤🤤
法式焗田螺配法式多士 $68
田螺既口感估唔到幾嫩呢!
法包已經沾上碟面既橄欖油... 但覺得如果可以將橄欖油分開上既話會更好呢~
因為對我地黎講麵包沾得太多油了.. 如果可以比客人按自己喜好去沾會更好~~
而食法方面::: 將田螺放上法包上一齊食係層次最豐富!!
凱撒沙律配parma hams
凱撒沙律配parma hams
凱撒沙律$78 +$30 配parma hams🥗
再一次重申 呢度既食物真係超大份
難怪平日夜晚都keep住full house
沙律菜同醬既份量都係好多!!! LOL
我同朋友覺得食極都仲有😂
焗蜜糖雞翼
焗蜜糖雞翼 $45 竟然有5隻呀!!
外皮好香脆 但覺得蜜糖味可以再入味D!
美式燒豬肋骨配BBQ汁
重頭戲::: 美式燒豬肋骨配BBQ汁 (可選配意粉,飯,薯蓉或薯條) $158
已經太飽既我地揀左薯條🍟
完全無諗過會咁大份呀... 比起一般出街食既更多
肉質夠軟身, 亦都透徹地索晒bbq sauce既惹味😋
覺得夠3-4人食... 咁既份量先至$158, 堅抵食
另外薯條都好味呀😍脆得黎唔過乾~
加州牛油果沙冰&黑牛
加州牛油果沙冰 $32 質地滑身🥑
應該加左唔少牛奶入去 所以好滑呢!🥛
無想像中的滯同杰身 比較似奶昔~ 都唔錯

好耐無飲既 黑牛$30😍呢個真係心心眼
而且可樂上既係朱古力雪糕球 好正~~~
食完呢餐我同朋友真係飽到傻左咁離開... XDD
成餐最欣賞既始終都係餐廳既得獎名菜-- 芝士黑松露薄餅!!!
除左食材吸引之外, 你真係感受到廚師既用心, 對於材料比例同烹調時間拿捏得完美, 先至會有咁吸引人既味道同口感😋
而且係其他地方真係唔會食到呢一款, 所以都幾推介大家黎試試!

同時亦好欣賞店家提供多元化既食物比顧客選擇... 什至有得自選車仔意粉...有新意得黎又比到客人高d自由度~
希望咁多元化又咁高性價比既本土餐廳 可以繼續生存落去!!💪🏻
2018-09-05
加州牛油果沙冰&黑牛
2018-10-01 94 views
餐廳位置係大角咀,地理位置唔算方便,不過都近奧海城,食完飯可以去行下睇場戲。餐廳燈光比較暗,都幾有氣氛,唔駛等位,坐得舒服。整體嚟講中上,價錢同食物質素成正比,睇得出廚師好有心機,會再嚟食呀!香煎法國鵝肝蘋果沙律$138鵝肝煎得幾靚襯底有塊小多士,可減少油膩感。蘋果沙律蘋果切丁用糖煮過,口感幾特别幾討好,沙律如果有黑醋提供就更理想👍🏻👍🏻炸軟殼蟹南瓜意大利飯 $148意大利飯最怕食到好似BB粥仔咁,依間做得幾好,飯綿香軟,咀嚼片刻,有意大利飯應有的煙韌口感。南瓜湯汁充滿每粒飯,軟殼蟹炸得夠乾身炸粉漿不厚,唔會食到成口油。👍🏻👍🏻黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心pizza $108批未到先聞到陣陣濃郁芝士香味,看賣相亦有特色比較有別一般Pizza ,上下批身內有黑松露餡料。有提子汁醬點蘸,可以提升味道層次。批芝香鬆脆。👍🏻👍🏻👍🏻美國特級肉眼牛扒 $298Order左五成熟跟紅酒汁,肉眼扒到枱足有12oz,但看扒身位置屬比較多根位,肉身亦比Order的5成有overcook,但尚算有保留到肉汁,味道亦中規中矩,跟配菜的薯蓉亦有驚喜👍🏻宇治抹茶紅豆奶昔 $32賣相不錯,抹茶不濃 普通水準。🍽
餐廳燈光比較暗,都幾有氣氛,唔駛等位,坐得舒服。

香煎法國鵝肝蘋果沙律$138

炸軟殼蟹南瓜意大利飯 $148

黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心pizza $108

美國特級肉眼牛扒 $298

宇治抹茶紅豆奶昔 $32
賣相不錯,抹茶不濃 普通水準。

🍽8/10
🔎金船長餐廳
大角咀大全街55號3A
2018-09-30 131 views
平時到大角咀買工具及料,已經見到一間意大利金船長餐廳,感覺非常不錯,今日與太太來到大角咀,決定試嚇金船長餐廳。門口的黑板有廚師推介,燒紐西蘭羊架,香煎比目魚蒸魷魚圈,法式焗田螺配法式多士,炸香脆軟殼蟹,白酒忌廉汁燴紐西蘭青口,香煎法國鵝肝蘋果沙律......,還有黑鬆露馬卡斯芝士夾心薄餅,自選車仔意粉、金船長芝士漢堡、朱古力心太軟、意式忌廉奶凍...,非常多款式,非常吸引。餐廳裝修長長的一排軟梳化,非常好坐,室內裝修優雅舒適。每枱有一盞小小的燈,漾著浪漫的燈光,令氣氛感覺非常浪漫,非常適合小情侶晚餐。燒紐西蘭羊架8安士$180。配菜有南瓜,翠玉瓜,茄子,薯條及有一件脆餅。其中薯條非常多,翠玉瓜脆口及茄子腍滑。羊架七成熟燒到剛剛好,見到粉嫩的羊架經已垂涎欲滴,羊架入口羊味濃郁,香濃滿口,肉質正如外表見到的一樣,嫩滑香。美國特級肉眼牛扒12安士$298。配菜有南瓜,翠玉瓜,茄子,薯蓉及有一件脆餅。美國特級肉眼牛扒大大件,面上有一粒粒的黑椒碎及香草,牛扒7成熟,廚師掌握得剛剛好,肉質帶少少嫩及多汁,㸃上黑椒汁,令牛扒更加惹味,非常推薦。原味梳乎厘$58。梳乎厘甜度適中,口感感覺輕盈香軟。要了

餐廳裝修長長的一排軟梳化,非常好坐,室內裝修優雅舒適。

燒紐西蘭羊架8安士$180。
燒紐西蘭羊架8安士

美國特級肉眼牛扒12安士$298。
配菜有南瓜,翠玉瓜,茄子,薯蓉及有一件脆餅。

美國特級肉眼牛扒12安士

原味梳乎厘$58。
梳乎厘甜度適中,口感感覺輕盈香軟。

要了兩個飲品
檸檬什飲$28。
橙汁雜飲$28。
右:檸檬什飲$28。左:橙汁雜飲$28

兩個都酸酸甜甜,非常好味,不過我喜歡檸檬什飲多一點,因檸檬什飲味道比較濃一點。
燒紐西蘭羊架8安士
右:檸檬什飲$28。左:橙汁雜飲$28
2018-09-30 4454 views
上次去金船長已經一段頗長時間,今次再來,就是要帶外國回來的友人一試其得獎鎮店薄餅。黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心pizza ($108)雖說是pizza,但看起來似夾餅多一點。一碟有6塊,伴有醬汁和像苜蓿的沙律菜。根據侍應所說,吃這個pizza 有3種食法。第1種就是不添加任何汁醬,吃它的原味;第2種就是蘸餐廳自製的提子醋;第3種就是加沙律菜和提子醋同吃。一上枱已聞到薄餅的濃厚芝士香味,入口外脆內軟,黑松露的香味濃郁,水準跟以前一樣。三種吃法都試過,最愛的還是第2種方法,因為提子醋味道酸中帶甜,正好中和一下略為濃重而有點滯的薄餅。香煎法式鵝肝配蘋果沙律 ($138)煎鵝肝既美味又邪惡。這個鵝肝上鋪滿了甜甜的醬汁,下面放了多士,加上蘋果粒和提子乾。鵝肝煎得外脆內軟,不過略為焦了一點;加上脆身的多士,多重口感,味道豐富。香煎鮮吞拿魚配田園沙律 ($88)吞拿魚柳略為煎香後切件,肉質頗腍滑;配上黑醋和沙律菜,作為開胃菜也不錯。老虎蝦配帆立貝天使麵 ($168)老虎蝦頗大隻,肉質鮮味又彈牙。天使麵煮得偏腍身,但勝在份量足又入味。美國特級肉眼扒(12安士) ($298)份量十足的牛扒,點了五成熟

黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心pizza ($108)
第1種就是不添加任何汁醬,吃它的原味;
第2種就是蘸餐廳自製的提子醋;
第3種就是加沙律菜和提子醋同吃。

香煎法式鵝肝配蘋果沙律 ($138)

香煎鮮吞拿魚配田園沙律 ($88)

老虎蝦配帆立貝天使麵 ($168)

美國特級肉眼扒(12安士) ($298)
份量十足的牛扒,點了五成熟。切開時內裡肉色粉紅,火侯剛剛好。牛扒肉質軟腍,但牛肉味略為不足。

金船長梳乎厘($38 )(原味)
梳乎厘看起來不錯,又輕又軟,吃起來有種似有若冇的感覺,蛋香也不錯。

友人甚滿意餐廳食物水準,加上侍應服務不俗,吃得滿足!
2018-09-03
$450 (Dinner)
  • 金船長梳乎厘
2018-09-25 91 views
經朋友極力推介,是夜來到這間口碑甚佳的平民西餐廳,吃得非常滿足,驚喜不已,值得再來!餐廳的裝潢設計以海洋為主題,與店名互相呼應,很有心思。座位寬敞舒適,環境挺有情調和氣氛,適合情侶約會。餐廳的服務亦佳,店員們有禮殷勤,上菜速度快,不時主動收碟換碟及斟水,凍水裡還加有薄荷葉,清新更解渴,令平時不怎樣喝水的我都不禁連喝多杯。菜式種類繁多,可謂應有盡有,除了多款小食、扒類、飯麵類、薄餅外,還有自創的車仔意粉,可自選配搭不同醬汁和食材,相當新穎。另更有不少特色甜品和飲品,樣子吸引。黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩是招牌必點名菜,此自創之作更曾獲獎,店外貼滿傳媒報道,殊不簡單。比薩薄皮加上芝士碎焗至半熟金黃,鬆化香口,內裡夾著滿滿的A級黑松露醬和軟軟的半溶芝士,外脆內軟的口感加上超濃郁的黑松露及芝士的香氣和味道,每一口都難以抗拒。再沾蘸以新鮮提子製成的提子果醋,及配上有機沙律菜一同吃,味道清新,也能中和黑松露薄餅的膩滯,而又不失其精髓,非常出色有驚喜,絕對不能錯過。香煎法國鵝肝煙三文魚蘋果沙律也有水準,大件厚身的鵝肝外脆內嫩,恰到好處,啖啖油香,配多士吃一流。煙三文魚拼成一朵漂亮的花,肥美嫩滑

煙三文魚拼成一朵漂亮的花,肥美嫩滑,調味佳。旁邊的蘋果粒蓉超有驚喜,果味濃又香甜,果肉腍身多汁,美味十足。

連是日餐湯都絕不欺場,甘筍忌廉湯很夠稠身,味道十分香濃,很棒!配埋蒜味濃郁、半脆半軟熟的美味蒜蓉包無得彈!

炸軟殼蟹南瓜意大利飯份量十足,軟殼蟹好大隻,外層香脆,內裡啖啖肉。意大利飯軟硬度剛剛好,creamy中帶點煙韌口感,南瓜醬汁豐富濃厚。

飲品都毫不馬虎,橙汁什飲及檸檬什飲超有驚喜,好像什果賓治,有濃濃的果汁,清甜美味得很,一點都不會稀,又不會像人工果汁味,非常好喝!

即叫即製的心太軟朱古力布甸賣相精緻,流心效果比想像中更澎湃,朱古力香滑又濃郁,還夾雜小量布甸,令口感更豐富。

金船長梳乎厘同樣是即叫即製,奉上時還熱騰騰,空氣感十足,口感非常鬆軟,蛋味極香濃,甜度適中,美味可口。

2018-09-23 90 views
星期五下晝唔使返工就約咗人去試吓大角咀呢間餐廳佢個黑松露醬芝士pizza一直都好出名另外車仔麵意粉都好有特色嗰日係奧運站出閘行左幾分鐘就搵到都唔算太遠一坐低就見到個set lunch Menu心大心細諗緊究竟應該是食lunch定係照叫車仔意粉好首先就叫咗個細嘅黑松露醬芝士pizza同埋set lunch嘅西冷牛扒配意粉Setlunch set包咗餐湯同埋一杯嘢飲咁我就叫咗個番茄洋蔥湯個湯好足料蕃茄洋蔥雜菜咩都有又唔會太鹹飲到啲蔬菜味 幾好個Pizza都好快就上枱分量就比想像中細咗少少都有六舊首先梗係試咗原味先啦雖然聞落好重黑松露味但係其實食落呢就冇乜黑松露味嘅而且芝士味都唔太濃淨係靠面頭啲類似芝士粉咁其實作用就不大所以就有啲失望嘅第二塊呢就點左少少提子醋點左之後有少少酸味比就咁唔點醋好食少少因為有d酸味講返面頭啲芝士粉其實都幾失敗個Pizza一切開啲芝士粉就跌晒落隻碟度所以更加食唔到芝士味整體來講對呢個都好失望反而個西冷牛扒就有啲驚喜落單嘅時候個侍應問我哋要幾成熟其實講真你lunch set比嘅西冷牛扒都唔會係扒房嗰啲啦都係啲雪藏野揀幾成熟揀左等於冇揀不過既然你問我我就答你要mediu
星期五下晝唔使返工就約咗人去試吓大角咀呢間餐廳

整體來講對個牛扒意滿意過個Pizza好多好多
但係你問我會唔會再黎試其他野
應該就唔會啦
2018-09-14
$100 (Lunch)
西冷牛扒
2018-09-21 84 views
蜜糖慢烤豬手配蜜糖燒汁,聽到個名都覺得甜。慢煮將肥膏迫出油,豬皮q彈,入口即溶又吾油膩。不過肉質偏咸,而且吾平均,份量多太,食到好厭。薯蓉有奶香之餘,又幾creamy!牛油果沙冰,味道吾強烈,奶味重,果腹感好好!

牛油果沙冰,味道吾強烈,奶味重,果腹感好好!
2018-09-20 77 views
今日香港剛經歷完超強颱風山竹嘅洗礼,而家啲風暴越來越勁,希望少啲打風就好啦,屋企正因為咁,攪到冇電冇水一日,打电話同屋企人商議,去酒店住一晚,辨完手續後,係酒店附近行吓,太耐冇去大角咀,真係改變咗好多,係條橫街度發现左一間好靚嘅金船長歺聽,侍應招呼我地坐下,俾咗個歺牌我地睇,先來個黑松露菌醬意式馬,個款好似夾心餅,中間好多黑松露菌醬,呀哥要咗杯薄荷浮冰,我要咗杯熱O樂加薑,再叫咗香煎法國鵝肝(3安士)蘋果沙律,鵝肝煎得外脆内軟,口感一流,最後一人一個美國特級肉眼扒(12安士),我配咗個紅酒汁,肉眼扒我要六成熟,入口啱啱好,整得好有水準,下次一定要食吓其他嘢。

,先來個黑松露菌醬意式馬

,個款好似夾心餅,中間好多黑松露菌醬,

呀哥要咗杯薄荷浮冰,

我要咗杯熱O樂加薑,

再叫咗香煎法國鵝肝(3安士)蘋果沙律,

鵝肝煎得外脆内軟,口感一流

,最後一人一個美國特級肉眼扒(12安士),

2018-09-19 859 views
大角咀,一個擁有無數高質素食店既地方,今次就同朋友揀左呢間評價好高既金船長,大約7點半黎到餐廳,入到去原來已經接近滿坐。要講呢一間餐廳招牌菜一定係佢自家出品既黑松露菌醬PIZZA,所以就以呢個菜式作為今晚既開始。黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩,餐廳提供3種食法:1.     感覺PIZZA 原味同口感2.     配合自家製提子果醋享用3.     加上有機沙律和自家製提子果醋一齊食  呢個PIZZA 總共6塊,先講原味,可以感受到PIZZA 香脆口感,入面非常鬆軟,第一口已緊感受到黑松露既香氣,而芝士份量適中,唔會令到你覺得好(溜)。白汁忌濂汁燴紐西蘭青口,呢個菜非常有驚喜,青口鮮甜,忌濂汁好入味,口感CREAMY,非常出色,絕對值得一試。香煎法國鵝肝膽(3oz)蘋果沙律,鵝肝一直都係我最愛既菜式,所以一見到MEUN 已經即刻ORDER左,鵝肝配多士永遠都唔會錯,但有少少失望係因為多士唔夠香脆,不過鵝肝好厚身,入口即溶,而伴碟既蘋果沙律亦非常美味。 燒紐西蘭羊架(8oz)終於到全晚既主菜,5成熟既羊架,羊架非常新鮮,肉汁豐富,而且非常香口,配合黑椒汁令羊架更入味。甜味是金船長梳乎
黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩,餐廳提供3種食法:
1.     感覺PIZZA 原味同口感
2.     配合自家製提子果醋享用
3.     加上有機沙律和自家製提子果醋一齊食
燒紐西蘭羊架(8oz)
甜味是金船長梳乎厘(原味) 梳乎厘除左原味,仲有朱古力、橙味同埋薑味。我一向都唔太喜歡太甜既甜品,不過呢個梳乎厘絕對適合鐘意唔甜既朋友,食落每一啖都好似棉花咁,而且底部有沙糖造成既脆底。
黑牛
呢間餐廳令一樣出色既對方係飲品,有差不多十種既特色飲品,而今次就揀左黑牛,濃原既朱古力配合可樂,黑襯黑的配色,十分有風味。
雖然位於大角咀區,但不愧為網上人氣高企的店,值得推介。
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 黑牛
  • 燒紐西蘭羊架
2018-09-14 3095 views
位於大角咀嘅金船長一直都想試好耐,忽然朋友提起番,就決定過去食喇!餐廳嘅位置始終有點偏離地鐵站,可能呢個原因食客唔算太多。佢地將最招牌之所畫左係牆上,呢個方法又幾有創意!今次主要想試下得獎作品同薑汁梳乎厘。黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心pizza $108Pizza 共有6塊。menu同牆身嘅畫都講左呢個pizza 係有3種食法ga!第1種 先感受黑松露醬芝士夾心pizza 嘅原味及口感。第2種 沾上自家製嘅提子醋試試唔同嘅味道。第3種 加上有機沙律菜、提子醋 再配pizza 食用。一入口先感到香脆芝士外層,內面鬆軟。超香濃嘅黑松露香氣係口腔內穿梭。周打海鮮湯 $38是日餐湯係周打海鮮湯,附上一塊蒜蓉包。餐湯唔係屬於非常濃稠果種,但非常足料有多種海鮮配料。(八爪魚、蜆肉、蝦、蜆、魚肉)蜜糖慢煮烤豬手 $168豬手好大隻,外皮QQ好香蜜糖味,骨肉超易分離!肉質軟稔。熱檸檬可樂加薑 $22平時少機會有得飲,放左勁多薑同檸!薄荷浮冰 $38造型簡單美觀,冰涼嘅薄荷感覺。涼量夠多,唔算太甜。金船長梳乎厘 $38 (薑味)仲有原味、朱古力選擇。上碟要快d食。空氣感好夠,有淡淡嘅薑味、蛋香都算夠。

餐廳嘅位置始終有點偏離地鐵站,可能呢個原因食客唔算太多。

佢地將最招牌之所畫左係牆上,呢個方法又幾有創意!

今次主要想試下得獎作品同薑汁梳乎厘。

黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心pizza $108

第1種 先感受黑松露醬芝士夾心pizza 嘅原味及口感。
第2種 沾上自家製嘅提子醋試試唔同嘅味道。
第3種 加上有機沙律菜、提子醋 再配pizza 食用。

周打海鮮湯 $38

是日餐湯係周打海鮮湯,附上一塊蒜蓉包。

蜜糖慢煮烤豬手 $168

豬手好大隻,外皮QQ好香蜜糖味,骨肉超易分離!肉質軟稔。

熱檸檬可樂加薑 $22
平時少機會有得飲,放左勁多薑同檸!

薄荷浮冰 $38
造型簡單美觀,冰涼嘅薄荷感覺。
涼量夠多,唔算太甜。

金船長梳乎厘 $38 (薑味)
仲有原味、朱古力選擇。

上碟要快d食。
空氣感好夠,有淡淡嘅薑味、蛋香都算夠。
2018-09-12
  • 金船長梳乎里
2018-09-13 2249 views
今晚同朋友慶祝生日,早兩星期已經開始物色緊餐廳,睇完一大輪後,發現呢間金船長評價好高,菜式亦都好岩朋友食,就決定要黎試下餐廳唔算大,今晚平日都滿座 ,想食記得要提早訂枱唔多唔少係為左佢而黎見好多人都讚不絕口黑松露菌醬意式馬卡斯普芝士夾心比薩$108不愧為得獎作品!上枱時黑松露味已香氣撲鼻,面層撒上香濃芝士粉,入口非常鬆化脆口;黑松露味濃香,配上店家自家製既提子果醋醬,感覺清新,味道獨特,令人一試難忘軟殼蟹南瓜意大利飯$148軟殼蟹香脆鬆化,不厚粉;意大利飯口感幼滑,南瓜味濃郁👍燒豬肋骨bbq汁$158豬肋骨夠淋,肉已離骨,肉味濃厚且保留肉汁,配上微酸bbq醬非常開胃!老虎蝦配帆立貝天使麵$168老虎蝦大大隻,蝦肉新鮮爽口牛油果沙冰口感超幼滑,味道清新甜品選擇亦不少,賣相精緻,味道亦不錯!餐廳食物水準真的很高,每款都很有質素
,菜式亦都好岩朋友食,就決定要黎試下

餐廳唔算大,今晚平日都滿座 ,想食記得要提早訂枱

唔多唔少係為左佢而黎
見好多人都讚不絕口

黑松露菌醬意式馬卡斯普芝士夾心比薩$108

軟殼蟹南瓜意大利飯$148
軟殼蟹香脆鬆化,不厚粉;意大利飯口感幼滑,南瓜味濃郁👍

燒豬肋骨bbq汁$158

老虎蝦配帆立貝天使麵$168

老虎蝦大大隻,蝦肉新鮮爽口

牛油果沙冰口感超幼滑,味道清新

甜品選擇亦不少,賣相精緻,味道亦不錯!

餐廳食物水準真的很高,每款都很有質素
2018-09-11
2018-09-13 77 views
來到中學時代已經光顧的餐廳一坐下往時的回憶已浮現出來立即了店中名物黑松露醬意式薄餅看似普通的薄餅卻舖滿芝士粉中間搽滿了濃濃黑松露醬薄餅做得非常鬆脆記得要趁熱食啦餐湯要了海鮮忌廉及蟹肉素翅南瓜湯忌廉湯有水準唯南瓜湯似乎找不到蟹肉但素翅很多湯底亦濃十分美味前菜欖油香辣青口醬汁濃郁做得出色六件青口亦新鮮彈牙不會過老主菜點了蜜糖慢煮烤豬手及美國肉眼排豬手烤得入味肉質軟腍多汁是坊間少有做得出色的菜式之一肉眼排點了五成熟質感較硬但牛肉味卻是非常濃厚其實吃牛排最理想是三至四成熟主菜伴碟的薯條絕不馬虎㚈脆內軟最後的原味及薑味疏孚厘都有水凖個人比較鐘情坊間少見的薑味拍照要快不然很快會塌下來的
來到中學時代已經光顧的餐廳
美國肉眼排
美國肉眼排
薑味疏孚厘
2018-09-12
$350 (Dinner)
黑松露醬意式薄餅
蟹肉素翅南瓜湯
欖油香辣青口
蜜糖慢煮烤豬手
薑味疏孚厘
2018-09-13 77 views
小弟身為芝士控+黑松露愛好者, 只要有聽聞坊間餐廳有呢兩種食物的地方, 我都盡力會去品嚐一下, 滿足食慾。早排身邊有朋友介紹, 位於大角咀大全街有一間以船為主題的餐廳, 入面有一道得獎菜式, 集合芝士與黑松露於一身。我聽到呢個消息後, 立即找朋友一齊去試, 睇下呢個得獎菜式有幾出色。一入到餐廳, 聽經有置身船中的感覺, 天花全是與船有關的裝修, 非常特別。金船長的餐牌, 亦花多眼亂, 非常多種類的食物供客人選擇。一場黎到, 首先一定要叫呢度的招牌得獎菜 - 黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心Pizza。侍應一送上呢款菜式, 就介紹我地有三個食法。第一個食法係原味咁食, 第二種食法係加入沙律菜, 第三種係加上附送的蘋果醋汁。作為芝士黑松露愛好者, 當然先黎原味食法。首先呢個Pizza係夾心類型, 與平時食開的餅底有少少唔同。但件Pizza一放入口, 嘩嘩嘩嘩......我係不禁驚嘆個陣黑松露的香味非常濃烈, 喜歡黑松露的朋友一定一定一定非常滿足架!!! 至於芝士味呢.....其實就唔多強啦, 可能俾黑松露的味道蓋過左啦。加上佢通平時食開普通的Pizza有點不同, 唔係平時「芝心批」個種拉絲芝

金船長的餐牌, 亦花多眼亂, 非常多種類的食物供客人選擇。

但件Pizza一放入口, 嘩嘩嘩嘩......我係不禁驚嘆個陣黑松露的香味非常濃烈, 喜歡黑松露的朋友一定一定一定非常滿足架!!! 至於芝士味呢.....其實就唔多強啦, 可能俾黑松露的味道蓋過左啦。加上佢通平時食開普通的Pizza有點不同, 唔係平時「芝心批」個種拉絲芝士黎。

至於第二種食法, 由於加入沙律菜, 個感覺健康左, 清新左, 沖淡左陣黑松露香味, 相反會提升返少少芝士味。但對於我喜歡黑松露的香味的人, 就唔會揀咁樣食。

至於加入蘋果醋汁, 其實對某些無咁喜歡黑松露味的朋友黎講係好事。蘋果醋汁的酸甜味會增加食慾, 減少芝士與黑松露的膩感。間接可以令人食多兩件唔怕濟啦~

然後我叫左兩款小食, 第一款就蜜糖雞亦。呢度D蜜糖雞亦焗得唔錯, 雞亦都幾滑, 而且佈滿蜜汁, 幾入味又夠脆口。而炸軟殼蟹亦唔錯, 新鮮炸出, 加上沙律醬, 唔會太勢氣, 兩者又夾。

主食方面, 我地選擇左豬手薯條。首先呢度的豬手好鬼大隻, 兩個男士食都好夠食。豬手烤得皮脆肉嫩, 唔會鞋口。加上蜜糖汁, 香甜可口, 又唔會令到豬手皮變淋。反正份量大到, 我同朋友都係幾勁努力先可以將佢完全消滅!

最後甜品係心太軟。呢度的心太軟焗得都唔錯, 入面仍然係流心朱古力。配上雲妮拿雪糕, 冰火的配搭, 為我地今晚的豐富晚餐畫上完美的句號。

2018-09-11
$270 (Dinner)
  • 黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心Pizza
2018-09-12 61 views
首先上菜的是黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心比薩,是該店的著名菜式。外層是鬆脆的焗餅,再配上青澀味的黑松露,焗住了青蔥的味道,加上青絲和提子醋,脆軟有度,恰恰融合一起,值得一試。除了比薩,我們還叫了炸香脫脆軟殼蟹。經過金油香炸,外層非常鬆脆,而軟殼蟹大小適中,可一口咬入,口腔有淡淡蟹香,非常適合老中小一齊食用。除此之外,我們還叫了炸魷魚。魷魚肉非常充實,外層鬆脆,內部有良好嘅煙韌感,又不會過硬,是一道良好的開胃小菜。我們還叫了一個意大利飯及墨魚意粉。意大利飯有香濃嘅醬汁,混撘鬆軟嘅意大利飯一起,醬汁完整地深入在米粒中,使米飯層次豐富。同時墨魚意粉,有濃濃嘅墨魚汁,有深入在意大利粉之中,而且意大利飯還配上了大蝦,雖然是完隻上,還沒有剝殼,但醬汁滲入了蝦之中,使味淡嘅蝦層次豐富。墨魚意粉上亦有三文魚片,雖然這份煙三文魚其他一樣過咸,但配搭墨魚意粉反而味道適中,可以一試。除此之外,聞說這間店的豬手很好吃,故我們叫了來嚐。豬手是原隻上的,分量頗大,但依舊非常鬆軟綿密,撇除肥肉,豬肉嘅層次非常分明,輕輕一含便使豬肉慢慢融化,味道又濃郁,非常推薦。我們還叫了白牛這個飲料。味道有點像雪碧,但杯中加了雪

我們還叫了白牛這個飲料。味道有點像雪碧,但杯中加了雪糕,可以邊飲邊吃,不俗。

甜品方面,梳呼俐是我的首選。原味的非常鬆軟,刀叉輕輕一觸,便可插入去。而且入口即溶,適合不善咀嚼嘅老人家食享用。