2017-09-20
今日嚟到位於太子一間好特別嘅泰國菜,它的名字叫「金泰子」。今日叫了一個他們呢間鋪嘅推介《海南雞飯》, 聽個名好似好唔特別,但食落去味道好特別,好驚喜,因為餐廳比海南雞嘅部位,差唔多都係雞脾位置,雞肉相當嫩滑,雞皮亦都好滑,完全唔會嚡霎霎,再加埋佢好好味好香嘅雞油飯,佢呢度啲雞油飯真係煮得好香,再加埋炒過嘅新鮮椰菜做配料,真係好入味。除此之外,海南雞點樣可以唔少得三樣醬汁配料, 泰式辣醬、特製薑蓉同埋特製豉油,三樣醬料加埋一齊嚟食,再配埋d雞同埋雞油飯相當好味吸引,必食。《鹽燒大海蝦》,三隻大海蝦放喺我面前,真係有手掌咁大隻, 廚師燒得時間啱啱好,他們用特製嘅海鹽黎燒,成隻蝦燒到金黃色,蝦頭相當脆卜卜,連蝦殼都想食埋,而且大海蝦相當鲜甜,再用海鹽嚟燒,相當配合 ,必食推介。另外叫左一個「椰青」,椰青相當大個,又冰凍又鮮甜,好似有飲唔完嘅感覺,每一個椰青都大大個,黎到每一個客人都會點選椰青, 相當好飲。呢度還有很多特式嘅「泰國食品」,例如炭燒豬頸肉, 生菜包,泰式鳳爪,炒金邊粉,炸皮蛋,泰式生蝦,同埋多款特色嘅咖哩等等,任君選擇,多不勝數。