2017-04-28 396 views
超級抵食,成日都會去食lunch, set lunch $40-50,包飲品,好多款揀。下午茶仲抵,送飲品同埋湯,有仲有冬陰公湯👍🏻海南雞飯係我最推介,雞肉好滑,配埋個醬汁,正👍🏻 另外就係煎蛋肉碎飯,好似真係去左泰國咁,好地到,好香口,辣辣地好好味👍🏻重點係佢咁平,四十幾蚊又包飲品,但係佢冇將貨就價,碟碟都勁大碟,勁多飯勁多餸,男仔一定食得飽。另外值得一提個冬陰公湯,就算唔係下午茶送都可以叫冬陰公試下,好正宗嘅味道,香椰味,都幾辣,不過酸酸甜甜,又好多料,有菇有蝦又有好多香料。
海南雞飯
海南雞飯
2017-04-07 465 views
每次行過都叫到好多人排隊 因為lunch $44就食到泰國野 真係好貴吸引😆 我叫左個套餐 可以奉送一杯飲品or 湯 當然食泰國野 一定要食冬陰公湯😋😋 好濃味的冬陰味 仲有小小配材料青咖哩豬頸肉飯 就有小小失望 汁太過濃味 好滯 不過整體都不錯
我叫左個套餐 可以奉送一杯飲品or 湯
冬陰公湯
青咖喱豬頸肉飯
2017-02-19 690 views
呢間垃圾(紅磡民泰街)~一早訂咗位10位8點, 咁7點10去到就話要攞飛等位. ok冇問題等~等到8點2,見一路有叫8位、9位。咁咪問下10位要等幾耐,佢話張枱d客坐低15分鐘咋,仲話你唔早多10幾分鐘到咪有得俾你囉😡之後再問點解book咗枱反而要等,walk in8 ~9位你就Call入座先,一咪話得下張係你下張到,個呀姐仲再叫9位~我真係忍唔住行去爆佢條肥佬好唔順氣咁話依家俾你先啦~唔食你會死咩!?dl~睇你幾時發😒
呢間垃圾(紅磡民泰街)~

• 態度咁差要受你氣仲會幫襯?
2017-02-15 551 views
新春和朋友們約團拜見面, 晚餐朋友提議往她家附近的金泰坊, 10 個大食人亂點之下叫了: -泰式去骨海南雞一隻, 雞肉夠嫩滑又有雞油香, 但可惜唔夠味青木瓜沙律, 普通酸辣鳯爪,  就係唔夠酸亦唔夠辣泰式蝦餅, 好味, 勝在有蝦鮮味和好彈牙, 食完一碟再來一碟炭燒豬頸肉, 豬頸肉入口腍中帶爽唔肥膩又夠味道, 所以又係食完一碟再來一碟燒豬排骨, 唔掂, 肉又硬又嚡冬陰功, 湯底酸辣度調教適中, 足料好豐富, 好味道明爐烏頭魚, 我對烏頭無怎興趣所以無食, 但朋友說又係唔夠味其餘的脆肉炒芥蘭, 馬拉盞通菜, 泰式炒金邊粉, 炸皮蛋全部中規中矩10個人食到肚滿腸肥埋單 $1280, 算抵食了 ! 水準一般不過不失
泰式去骨海南雞一隻, 雞肉夠嫩滑又有雞油香, 但可惜唔夠味
青木瓜沙律, 普通
酸辣鳯爪,  就係唔夠酸亦唔夠辣

燒豬排骨, 唔掂, 肉又硬又嚡

冬陰功, 湯底酸辣度調教適中, 足料好豐富, 好味道

酸辣鳯爪
明爐烏頭
炸皮蛋
2017-02-07
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
  • 炭燒豬頸肉
  • 冬陰公
  • 炸蝦餅
2017-01-13 636 views
The way I love Thai food Is totally crazy Aggressive and sweet Full of great memories and lots of fun today A normal Friday I discover new things to try Because a queue is lining In front of the Thai restaurant Kam FongI have seen this restaurant But not at lunch time Now that I know I have to eat Hoi nam chicken here I am so proud Even old lady picks the hoi nam chicken riceTheir coffee Is freshly made Hot And hot after 20min When I have finished my set riceWonderful Thai I have chosen
The way I love Thai food

Wonderful Thai
I have chosen
2017-01-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$44 (Lunch)
  • 鐵板蠔仔煎蛋
  • 生菜包
2017-01-12 491 views
想和朋友在紅磡附近小聚,之前在荃灣吃過金坊覺得不錯,所以就選了這家泰國菜冬陰功湯還不錯,香茅和薑味都夠重的辣三個人喝的話,份量差不多,還是剩了一點一向只喜歡綠咖喱的朋友也很喜歡這個咖哩配著白飯還是蠻不錯吃的其次,我們還點了蒜蓉炒菜椒鹽薯仔還有椰汁冰,味道還可以整體不錯,只是店裡的地板和桌面有點點濕濕黏黏的感覺還沒有吃完服務員就會過來旋風式地收走菜碟有點無奈啊。。。之後其實也和bf來這家吃過咖哩炒蟹菜系整體偏鹹,感覺好像荃灣的比較好吃
冬陰功湯還不錯,香茅和薑味都夠重的辣

三個人喝的話,份量差不多,還是剩了一點
冬蔭公湯
一向只喜歡綠咖喱的朋友也很喜歡這個咖哩

配著白飯還是蠻不錯吃的
綠咖喱
其次,我們還點了蒜蓉炒菜

椒鹽薯仔還有椰汁冰,味道還可以
整體不錯,只是店裡的地板和桌面有點點濕濕黏黏的感覺

還沒有吃完服務員就會過來旋風式地收走菜碟

有點無奈啊。。。

之後其實也和bf來這家吃過

咖哩炒蟹

菜系整體偏鹹,感覺好像荃灣的比較好吃
冬蔭公湯
綠咖喱
第一次食嘅時候見到無骨海南雞飯都唔錯,來嘅時候得一款醬料,就係微酸辣辣地嘅,無錯海南雞飯最經典嘅甜豉油都冇嘅。咁唔緊要啦都叫咗。但總括而言個飯配呢個醬汁都唔太差嘅。所以我有第二次嘅幫襯,因為佢餐牌上面有一款幾吸引就係海鮮炒金邊粉,滿心期待之下原來個金邊粉超級濃味🤢,嗰種甜味鹹味酸味好隆重地炒埋一碟,醃心醃肺嘅感覺,寧願食唔飽都要棄咗碟飯佢我都係第一次。最後個冬陰公真係'冇得頂' 超鹹超辣🤢🤢就好似超級無敵掌門人輸咗罰飲嘅嘢咁吖!大開眼界
吖!
大開眼界
2017-01-05 320 views
哇---口味實在太不合我們家了,沒吃過這麼難吃的泰式料理,原本衝著同事極力推薦加上每次經過門口大排長龍想說應該不是地雷,結果.........香港餐廳食物依舊難吃。黃咖哩沒有原本特有的黃咖哩味,只有顏色像而已。魚雖然湯汁有酸酸甜甜的口味,但魚完全沒入味,配料也沒很吸引人。綜合的拼盤有蝦餅,春卷之類的,蝦餅的口感Q彈還可以接受,其它就普通,沒什麼印象。椰菜苗炒馬拉菚,很簡單的一道菜,卻炒得太爛,馬拉菚味也不濃。白飯最令人失望,竟然是用差的米煮出來的,便宜的餐館才有可能的便宜米飯卻在這邊出現,實在應該改進。不推薦這間餐廳。
黃咖哩沒有原本特有的黃咖哩味,只有顏色像而已。
不推薦這間餐廳。
2016-12-16 367 views
金坊泰國美食 真的很一般午飯時間,剛好有位,入座後外面開始人多要排隊。泰式海南雞飯,真係唔係要求過高,雞唔好味,層皮好肥,油飯係一「pet」好爛好冧嘅飯,只有冬瓜湯正常少少。黃咖哩豬頸肉飯,咖哩冇咖哩味,成兜咖哩我搵唔到幾塊豬頸肉,薯仔就食極都有。跟餐冬陰公湯,好咸好酸,唔緊要,完全冇鮮味,飲咗兩啖,我投降。因為價錢優惠,我仲會比多一次機會試多一次。
金坊泰國美食 真的很一般
2016-11-30 381 views
好久沒來來到黃埔,有地鐵站後晚上都興旺好多。一路走都時韓國餐廳在旁。竟然發現金坊都開了分店,二話不說選擇泰國菜。餐牌精美,把原來想吃的食物都改變。就來點新意吧!蝦醬炒飯都是被圖片吸引,可惜事願如為。蝦醬並沒有濃濃香氣,味蕾都沒有因為蝦醬而變得更大食慾。因為一切都是咸。沙嗲串燒雞是信心保證,沒太多評論。青咖哩牛肉,顏色有點異相。胃口不開。總括,不用排隊是有原因的。座位之距都非常近,近乎撘枱。這餐廳咸字蓋過一切
因為一切都是咸。
沙嗲串燒雞是信心保證,沒太多評論。
青咖哩牛肉,顏色有點異相。胃口不開。

總括,不用排隊是有原因的。座位之距都非常近,近乎撘枱。

這餐廳咸字蓋過一切
蝦醬炒飯
青咖哩牛肉
2016-11-29
$150 (Dinner)
  • 沙嗲串燒
2016-11-29 317 views
今日食生日飯去左食泰國野呢間係紅磡都開左一段時間先黎一碟春卷都幾香口半打沙嗲雞牛豬各兩串沙嗲醬幾惹味海南雞麻麻雞冇咩味炒金邊粉酸酸地幾開胃青咖喱都唔算辣椰香味重炒粉絲料多過粉絲整體都算ok不過唔算特別好食
今日食生日飯

炒粉絲
料多過粉絲
整體都算ok
不過唔算特別好食
$120 (Dinner)
2016-10-23 670 views
黃埔站今日第一日通車🚆等我發掘下有咩好野食啦🙆哩間泰菜係橫街 應該好多外來人都唔會知不過就真係好多街坊黎食食物真係幾好食 好野味😋今次仲試左個咖哩抄肉蟹 🦀隻蟹真係好正👍🏻 好多肉好足料 而且好新鮮 夠哂鮮甜佢個咖哩汁好多 叫埋個蒜蓉包點黎食真係好好味😌仲可以揀肉蟹或者膏蟹雖然個賣相唔係太好 但真係好值得食😋其他菜式都唔錯 可以試下最後每圍仲會送個 椰汁西米糕🙆
黃埔站今日第一日通車🚆
雖然個賣相唔係太好 但真係好值得食😋

其他菜式都唔錯 可以試下
最後每圍仲會送個 椰汁西米糕🙆
2016-10-16 535 views
6點半到,餐廳唔忙,得幾張枱嘅客人,我哋3個人叫咗下圖幾個餸呢碟生蝦真係絕,應該係我見識少,原來係要等溶雪先食得!事源碟生蝦放上枱個賣相已經覺得核凸,成堆垃圾咁嘅款,都算啦,presentation 嘅嘢好主官嘅。跟手咪夾落去囉,點知 蝦冰合一,痴住哂夾唔到🙄 唯有同啲冇表情冇笑容嘅服務員講,點知個答案真係意想不到😤 佢竟然答我~係咁㗎,唔凍唔好食㗎,等一陣溶咗雪咪得囉。真係冇氣😤唯有食住其他先等下囉!啲雪都差不多溶溶哋喇,都可以夾吓嚟食,好唔好食?新唔新鮮?要等溶雪先食得你哋自己諗吓啦🤔🤔個精髓嚟喇👇🏻👇🏻👇🏻 食吓食吓竟然有死屍,仲要唔係一隻,係兩隻😱 仲未知雪下面仲有冇喎。我拿拿淋又再同果啲冇表情冇笑容嘅服務員講啦。佢哋竟然好似冇咩嘢咁立即攞走碟蝦然後話碟蝦幫你扣咗喇。最好嘢係解釋一下都冇,道歉又冇!有冇攪錯呀😡😡😡
呢碟生蝦真係絕,應該係我見識少,原來係要等溶雪先食得!
2016-07-31 1328 views
一個月內「三顧金坊」,對上一次喺荃灣食下午茶,經歷不太好,今次就嚟紅磡分店食晚飯紅磡店同荃灣店一樣,都係要等位,今次等左30分鐘,好彩有櫈仔坐下,唔駛啲長者大熱天時咁辛苦。一行五人叫左六道菜,大家都唔係大胃王,以為眼濶肚窄叫太多,一嚟到每道菜份量都好足夠,可能因為好味道食力全開,最後都食得晒。去片!總體嚟講呢度食物質素不錯份量足之餘價錢亦唔貴,大熱天時下排隊都值得嘅。溫馨提示:埋單嗰陣發現收左兩次茶錢,大家記得check單

,最後都食得晒。去片!
青檸汁燒豬頸肉
燒烏頭
椰汁榚
青檸疏打
菠蘿沙冰

溫馨提示:埋單嗰陣發現收左兩次茶錢,大家記得check單
2016-07-24
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
青檸汁燒豬頸肉
拼盤
蝦餅(拼盤)
濕炒海鮮河
燒烏頭
菠蘿沙冰
2016-07-23 1066 views
等左唔算好耐,15mins左右。燒大鱔必食推介,好鮮味而且一d 酸味都無,3串都好大串,非常低食。炒芥蘭好新鮮好甜生蝦刺身足足有8隻,平時去好多間都得6隻蝦。薑蔥蠔煲d蠔無咩鐵鏽味,d味有輕微冬陰公湯既味,煲入面既菇好入味,而且d汁好香撈飯一流!
等左唔算好耐,15mins左右。
燒大鱔
2016-07-23
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$340 (Dinner)
燒大鱔