2016-04-20 1626 views
為左慶祝好朋友k小姐生日,我地一行五人黎到金聯食聞名已久既蒸氣鍋成晚都只有三台客,食物冇特別好食,而且侍應實在太hard sell la 我地叫左7,8樣野食,加埋個粥底已經勁飽,但佢仲不停叫我地食啲貴野,好多好普通既食物都標價太貴,加上侍應因為我地冇點叫佢sell既野食,全程黑面!我地5個仲好禮貌過佢,真心唔會再黎! 個皮炸得幾脆,裡面既豆腐仲好滑!朋友n小姐話雞翼完全唔入味!應該冇醃過!重頭戲黎啦!都幾鮮!好普通好林,應該落左好多鬆肉粉呢個幾好食啲麵出其地入味!雞都好嫩普普通通粥底都冇特別鮮味!
我地5個仲好禮貌過佢,真心唔會再黎!
炸豆腐

個皮炸得幾脆,裡面既豆腐仲好滑!
避風塘雞翼

朋友n小姐話雞翼完全唔入味!應該冇醃過!

重頭戲黎啦!
刀馬貝(唔太記得個名)

都幾鮮!
三色丸
好普通
牛肩

好林,應該落左好多鬆肉粉
蟲草花雞
呢個幾好食
啲麵出其地入味!雞都好嫩
時蔬
普普通通

粥底都冇特別鮮味!
2016-04-20
Celebration
Birthday
蒸氣鍋聽得多但真正用黎煮食第一次唔係朋友叫到我都發現唔到呢間食店主打用蒸氣鍋煮食試過後真的愛上其蒸煮後食物的清甜,原有鮮味先講下環境先此處有房可讓成班朋友或親朋戚友共聚如果喜歡熱鬧,亦可選擇坐外面今次我地成班則選擇坐房內,方便靜靜地邊吃邊聊間房感覺好古色古香呢當日仲點了好多菜,可惜我姗姗來遲不過都食到其他菜好似呢款大粥底HKD80,粥好綿滑,清甜呢款係我最愛吃,想不到用蒸氣鍋煮出來的菜,肉丸,蕃薯仔,粟米,南瓜可以咁原汁原味蒸氣鍋把菜的天然清甜味完全地釋放而且無添加,好鮮呀(四色時蔬HKD68/肉丸15粒HKD128(3色)/甜薯HKD28)用來蒸雞同樣好吃(雞半隻HKD168)雞好滑雞肉汁鎖在雞內而烏冬同樣滲入雞汁好似食緊用雞汁煮的一樣(烏冬HKD28)除了用蒸氣鍋煮的食物,亦有其他食物如呢款避風塘雞翼HKD88好惹味,有香蒜香氣呢度仲有我最愛的海鮮蝦(HKD120/6)聖子(HKD464/8)鮮甜海鮮,大大隻好鮮味羅漢果茶HKD28/瓶夠曬健康無加糖解膩又解渴解燥黎呢度除左食一般蒸氣蔬菜,海鮮同樣新鮮,款式又夠多,最好就係成班人黎!
蒸氣鍋聽得多

但真正用黎煮食第一次

唔係朋友叫到

我都發現唔到呢間食店

主打用蒸氣鍋煮食

試過後真的愛上其蒸煮後食物的清甜,原有鮮味

先講下環境先

此處有房可讓成班朋友或親朋戚友共聚

如果喜歡熱鬧,亦可選擇坐外面

今次我地成班則選擇坐房內,方便靜靜地邊吃邊聊

間房感覺好古色古香呢
當日仲點了好多菜,可惜我姗姗來遲

不過都食到其他菜

好似呢款大粥底HKD80,粥好綿滑,清甜

蒸氣鍋把菜的天然清甜味完全地釋放

而且無添加,好鮮呀

用來蒸雞同樣好吃(雞半隻HKD168)

雞好滑

雞肉汁鎖在雞內

而烏冬同樣滲入雞汁

好似食緊用雞汁煮的一樣
(烏冬HKD28)
除了用蒸氣鍋煮的食物,亦有其他食物

如呢款避風塘雞翼HKD88

好惹味,有香蒜香氣
呢度仲有我最愛的海鮮

蝦(HKD120/6)

聖子(HKD464/8)

鮮甜海鮮,大大隻好鮮味

羅漢果茶HKD28/瓶

夠曬健康

無加糖

解膩又解渴解燥

2015-11-05
  • 四色時蔬
  • 羅漢果茶
2015-12-24 1603 views
*^O^*話說第一次試蒸氣火鍋(╯з╰)(╯з╰)(╯з╰)朋友介紹所以諗住去試下結果朋友冇介紹錯真係幾好食。第一次黎 位置都好容易搵近mtr 行左一陣就到幾方便*^O^*一入到店環境唔錯幾relax燈光唔錯員工d禮貌超棒棒的而且我話第一次食佢仲好仔細介紹應該點食最好介紹是日推介👍👍👍👍👍👍最後我order左鲍魚(╯з╰) 蝦牛肉 雜菜 龍蝦 蜆頭盤係鲍魚開頭覺得清蒸 會好dry但試落去 勁多汁 (>﹏<)真係幾新鮮之後食蜆幾有海鮮味食得出唔係擺左好耐果d配普洱飲 有神奇的合拍再之後上龍蝦本來我係個唔係咁中意龍蝦ge人但係蒸左出黎真係幾吸引我蒸氣放住濃濃龍蝦味食落口啖啖肉(>﹏<)(>﹏<)(>﹏<)真係棒棒重點介紹一定係牛肉的蒸緊ge時候已經係超香的食落口 肉的汁真係超多熱辣辣食完全滋味而且一d都冇腌過ge味口感一流絕對新鮮值得一食(>﹏<)(>﹏<)(>﹏<)(>﹏<)最後蒸完所有野最底下係有粥最後先食的因為可以吸晒d 之前果d野d味食落去佢加左果皮。好香
*^O^*
話說第一次試蒸氣火鍋(╯з╰)(╯з╰)(╯з╰)
朋友介紹所以諗住去試下
鲍魚(╯з╰) 蝦
牛肉 雜菜 龍蝦 蜆
頭盤係鲍魚
開頭覺得清蒸 會好dry
但試落去 勁多汁 (>﹏<)
真係幾新鮮
但係蒸左出黎
真係幾吸引我
蒸氣放住濃濃龍蝦味
食落口
啖啖肉(>﹏<)(>﹏<)(>﹏<)
真係棒棒
重點介紹一定係牛肉的
蒸緊ge時候已經係超香的
食落口 肉的汁真係超多
熱辣辣食完全滋味
而且一d都冇腌過ge味
口感一流絕對新鮮
值得一食(>﹏<)(>﹏<)(>﹏<)(>﹏<)
最後蒸完所有野
最底下係有粥
最後先食的
因為可以吸晒d 之前果d野d味
食落去
佢加左果皮。好香果皮味(╯з╰)
而且混入左之前d野ge 味道
同出邊果d粥完全唔同
埋單都係一千
計埋4個人
真係幾平了
而且唔洗自己動手(^_-)
通常由員工放d料落去
桌上有計時器
計住d料蒸要幾耐
去確保最佳時間食用( ̄∇ ̄)
其實幾好可以唔洗記住要幾耐
幾方便下( ̄∇ ̄)
仲有係有大大部電視睇(>﹏<)
總結我覺得環境 食物都唔錯牙
有時試下蒸氣都幾新鮮
下次會再食過
一大班朋友可以都去試下d新鮮野
Type of Meal
Dinner
2015-12-02 1595 views
舊公司係塘尾道,班舊友話係舊公司集合,係附近搵野食,一行有10個8個,都係去酒樓食多,點不知有個阿姐話去金聯吃,我還是以為係酒樓,我呢D論資排輩都無得出聲的。一去到金聯,有點驚訝,不…不是酒樓?會不會坐到我們10個8個呢?然後阿姐同知客打左聲招呼,話入去啦!等左都無一分鐘喎…入到去係有一千零一間VIP房,房入面有我最愛的…唔係林峯..係電視機!!仲播緊BOBBY拍緊的蘇東坡…立即撈電視汁,都唔理佢地叫咩菜了。好快黎左D小吃,我覺得有趣的是”連藕餅”,中間仲夾住D豬肉,炸得表面鬆脆乾身,內裡有點豬肉咸香和肉汁包住,非常可口。其實我不得不提一下的是手拍青瓜,可能我是河童(小名),真係愈來愈喜歡青瓜,呢到D青瓜有D似係日本青瓜,多水份又甜,手拍得黎不會麻,有少少香、辣,好岩我們唔吃得辣的人食枱中間有個洞,係用黎食蒸氣鍋,呢個得2層,上面放材料,下面放米和水。吃蒸氣鍋當然都要吃幾樣海鮮,而我比較愛吃他們的蝦和蟶子,好鮮甜,蒸完保留了本身的原汁原味,又不會韌,加少少豉油就已經夠哂味。
$270 (Dinner)
2015-11-12 1165 views
呢排周圍都好HIT蒸氣海鮮鍋~是晚終於可以來試啦!對於蒸氣鍋的認識,咁係咩都蒸埋一舊~但今次試的卻有小小唔同,食完一樣先到第二樣@0@酒家的師傅話要有鮮味的食起~首先來一個刀貝,5分鐘之內就蒸好曬~雖然沒有任何的調味,但食落口的口感很鮮美,而且啖啖肉,真係名副其實的海「鮮」朋友很愛蝦蝦蝦,當然不少得它~蝦比自己想像中大隻,蝦肉亦很爽口再來一個麵包蟹~呢個真係不得不讚,好多膏!!而且咁短時間蒸熟完全保持返隻蟹的原汁原味,夠曬鮮甜,連平時味濃的我都選擇不沾醬,就咁食~食完海鮮再食肉~牛頸脊的肉蒸出來原來很滑口,肉身厚,但卻沒有一種「鞋」口感,食得出唔係急凍牛~哈哈最後來一個蟲草花鮮雞配拉麵~雞的口感相比其他有點遜色~因為已經「鮮」夠了~但拉麵卻出奇地香口~很好食最後的粥底雖然忘記了影相~但超出自己想像~原本好驚D油沉澱曬,頂唔順~但食落口好鮮甜,自己最後都係飲曬成碗^^””

Other Info. : 順帶一提~呢度D姊姊服務態度很好~^^成日會過來幫你清理台上的食物殘渣@@
2015-11-09
  • 麵包蟹
  • 牛頸脊
2015-11-10 667 views
朋友叫話食冇水打邊爐,原來黎到見到吾係心諗的九層塔而係一層加下面有粥底都幾特別,待應會每款放好再計時間蒸食完再整,如此類推…今次我地每款都叫一些來試下!!避風塘雞翼:炒得夠乾身,但雞翼吾係好乾都硬身。少少辣,送酒不錯選擇。香煎豚肉蓮藕餅:蓮藕都有少少脆口,但入面的豚肉真係吾係好覺有,係有失望。牛肉:係有失望,因為價錢吾平,但口感仲差過幾十蚊果D,佢應該用了不少鬆肉粉令到易咬,這樣好滑但味道和質感全部冇晒,完全吾值這個價錢。雞加烏冬:雞肉偏少多骨,但嫩有雞味同雞油。份量不叫好多,所以不太抵食。烏冬放底所以吸晒雞汁好味道又有口感,不錯。四色時蔬:好味道!好清什麼都不用加就可以,但時蔬都要分時間放入去。要慢慢食先得,最鐘意係娃娃菜好甜同淋,完全帶到蔬菜完本的新鮮味道出黎。蜆:不是很大隻,但份量夠多。大約幾分鐘就可以食,比心目中鮮甜好味,每人大約10隻已經KO左佢地,都係$58抵食!~金蒜拍青瓜:青瓜脆口同新鮮,反而蒜頭少同辣度吾夠所以偏淡。粥:最後食完所有野,所有精華滲晒落粥度,所以煮得超甜同好有雞和蜆味,好味道,其實都係必叫!~每人$250,不叫好飽肚,但試都不錯,下次可以試下小菜或其他蒸
金蒜拍青瓜:青瓜脆口同新鮮,反而蒜頭少同辣度吾夠所以偏淡。

每人$250,不叫好飽肚,但試都不錯,下次可以試下小菜或其他蒸野!~
2015-11-04
2015-11-10 536 views
食蟹既季節終於到,點都要食返餐正既海鮮餐💕平時去比較出名既酒樓食一定份量又少又貴,所以我事前都認真問下d fd有咩好介紹,最後就揀左金聯!今次同朋友一行五人食左個超豐富既海鮮餐!其實食海鮮一定係去d小店食,呢d地方先足料夠秤又夠鮮。我地叫左海蝦、龍蝦同面包蟹,最後就係海鮮粥。首先緊係講d海鮮先啦,海蝦好大隻,而且夠晒鮮甜,肉質又彈牙,連平時蝦頭蝦膏既部位都可以食,因為平時出面食既蝦係好鮮、有d甚至又臭又苦,但係佢地既海蝦就完全無呢個問題!跟住就係龍蝦,因為佢地既海鮮塔係姐姐親自係我地面前落塔蒸,所以會見到海鮮本身既色水,我見到佢地既龍蝦係好新鮮好靚,d色好鮮豔,蒸熟再食更加發覺佢地既肉質係好鮮甜爽口,加上佢係用同一個塔不斷蒸海鮮,所有鮮味都不斷咁融入去每種食材裡面,所以味道非常濃郁。面包蟹更加唔洗講,平時出面食得好細隻,呢到既面包蟹簡直又大又多肉又多膏!d膏多到係我同朋友輪住食都仲有好多,而且d膏係好有口感,你會感覺到佢係一舊舊既蟹膏,而唔係出面個d一pat pat食完好似無食咁既膏,口感同味道都極次豐富。最後當然唔少得重頭戲海鮮粥!經過一輪輪海鮮蒸出黎既鮮味之後,所有精華都融晒係粥裡
食蟹既季節終於到,點都要食返餐正既海鮮餐💕
今次同朋友一行五人食左個超豐富既海鮮餐!其實食海鮮一定係去d小店食,呢d地方先足料夠秤又夠鮮。我地叫左海蝦、龍蝦同面包蟹,最後就係海鮮粥。首先緊係講d海鮮先啦,海蝦好大隻,而且夠晒鮮甜,肉質又彈牙,連平時蝦頭蝦膏既部位都可以食,因為平時出面食既蝦係好鮮、有d甚至又臭又苦,但係佢地既海蝦就完全無呢個問題!跟住就係龍蝦,因為佢地既海鮮塔係姐姐親自係我地面前落塔蒸,所以會見到海鮮本身既色水,我見到佢地既龍蝦係好新鮮好靚,d色好鮮豔,蒸熟再食更加發覺佢地既肉質係好鮮甜爽口,加上佢係用同一個塔不斷蒸海鮮,所有鮮味都不斷咁融入去每種食材裡面,所以味道非常濃郁。面包蟹更加唔洗講,平時出面食得好細隻,呢到既面包蟹簡直又大又多肉又多膏!d膏多到係我同朋友輪住食都仲有好多,而且d膏係好有口感,你會感覺到佢係一舊舊既蟹膏,而唔係出面個d一pat pat食完好似無食咁既膏,口感同味道都極次豐富。最後當然唔少得重頭戲海鮮粥!經過一輪輪海鮮蒸出黎既鮮味之後,所有精華都融晒係粥裡面,一打開個蓋,成個海鮮粥既鮮味已經湧晒上黎,就咁睇粥既顏色都變得愈黎愈濃!個粥好煲左咁耐,單單用海鮮既鮮味就已經令個粥生色不少,再加埋本身用既海鮮係又新鮮又靚,煮出黎既粥一定係又鮮又甜,味都唔洗較,純天然海鮮既調味,個粥簡直係無得頂,真係好正。伙記仲好細心幫我地去左層油先再「不」粥比我地食,細心服務👍🏻👍🏻
龍蝦
龍蝦(蒸熟前)
2015-11-09
龍蝦
龍蝦(蒸熟前)
2015-11-09 377 views
朋友話有種類似打邊爐的邊爐話味道吾錯,話想再去食過,所以係平日(星期四)同朋友去試下。去到8點鐘,朋友開始黎啦,因為多人關係訂座已經可以有房座,入到去有電視同另外仲有冷氣較添。大圓桌中間有個大㘣鍋 ,有三款醬汁選擇 但其實到最後係差不多沒有用到了,因材料太鮮味吾想浪費。一去到倒左少少水同幾舊肉,我仲心諗咁少水點份?點知....(一陣就知)!原來這裡食品係用蒸形式整,待應會因吾同食材而用吾同時間煮,所以待應係每隔幾分鐘就會入一入黎。原來都幾健康。羅漢果和竹庶芧根水:好喜歡吾甜之餘,有返原本羅漢果和竹庶芧根水味道,好清熱又吾會得甜字,足料煲出來。金磚豆腐:炸得吾油之餘保持到豆腐滑度,甲起黎又吾爛,都係考工夫之作。生炒骨:味道比心目中好味,有少少肥膏加肉好香口,口感吾硬。酸汁較得剛好味而又吾杰身,配菜有青椒,洋䓤同菠蘿都入味 。金銀蛋白菜仔:份量多同味道剛好,金銀蛋(咸蛋,皮蛋,雞蛋)好香而個湯吾濃。蝦,聖子:好大隻同超鮮甜,材料新鮮。蒸既時間配合剛好,口感一流。冬蟲草雞加烏冬:烏冬放下面吸晒雞汁好味道,雞件都新鮮嫩滑加上冬蟲草,味道濃又吾咸。手打丸加蕃薯仔:手打丸彈牙,入面仲有少少肉好有咬
手打丸加蕃薯仔:手打丸彈牙,入面仲有少少肉好有咬口,平時整蕃薯仔都係水煲,今次咁整法原來清得黎仲有蕃薯味,口感有少少黏又香。幾特別食法。
最後原本既水可倒汗水和之前所有野蒸出既精華都係晒粥度,不用調味料已好味道,好香海鮮同雞味,每人都有一小碗。
最後食左2小時,大約每人$250都價錢合理和有房坐黎傾計都不錯,最好係預訂果陣講聲!
2015-11-05
2015-10-23 556 views
每月定期的會員活動總會帶我們到不同的地方品嚐新味道今次小妹被帶到"金聯" 嘗試蒸氣海鮮鍋蒸氣鍋是靠底層的熱水蒸熟食物一道一道的海鮮放在蒸氣鍋內完全不用加上鹽、糖和油等調味料原汁原味, 保存了海鮮的鮮甜味美!還有肉類都以蒸煮的方法嫩滑可口 好戲在後頭, 蒸氣鍋底層內還有乾坤進食前在鍋底加入了白米,到了最後,先前所吃的海鮮汁及肉汁都會流到鍋底粥底吸收以上精華, 再最鮮味為晚餐劃上完美的句號 總括而言, 這是一家食物質素相當高的地道菜館新鮮的海鮮, 配合人氣蒸氣鍋調法絕對是完美的配合, 表現出海鮮的最鮮最甜!而且服務都是一流, 店員上每道菜前都會介紹是甚麼海鮮而且會確保海鮮的生熟程度是剛剛好才讓我們動筷
每月定期的會員活動總會帶我們到不同的地方品嚐新味道
今次小妹被帶到"金聯" 嘗試蒸氣海鮮鍋

蒸氣鍋是靠底層的熱水蒸熟食物
一道一道的海鮮放在蒸氣鍋內
完全不用加上鹽、糖和油等調味料
原汁原味, 保存了海鮮的鮮甜味美!
還有肉類都以蒸煮的方法
嫩滑可口
刀貝蚌
貴妃蚌
青斑
膏蟹
鮮雞件 + 拉麵
好戲在後頭, 蒸氣鍋底層內還有乾坤
進食前在鍋底加入了白米,
到了最後,先前所吃的海鮮汁及肉汁都會流到鍋底
粥底吸收以上精華, 再最鮮味為晚餐劃上完美的句號

總括而言, 這是一家食物質素相當高的地道菜館
新鮮的海鮮, 配合人氣蒸氣鍋調法
絕對是完美的配合, 表現出海鮮的最鮮最甜!
而且服務都是一流, 店員上每道菜前都會介紹是甚麼海鮮
而且會確保海鮮的生熟程度是剛剛好才讓我們動筷

2015-10-20
$500 (Dinner)
刀貝蚌
貴妃蚌
青斑
膏蟹
2015-10-22 469 views
路經見到都煮的形式咁新奇,就同朋友入去試試。簡簡單單叫左6樣野,每樣試d,加個粥底,就已經夠飽。一來食半隻鮑魚,味道淡淡的,肉質煙煙韌韌,冇咩特別的吸引之處。之後的「顯」十分值得一吃,雖然偶然有一兩隻有沙,但整體上黎講係幾乾淨,而且味道濃郁。之後黎碟中蝦,反而出府意料之外,幾鮮甜,值得一吃。而牛肉都係值得一試的食品黎,食落口啱啱好,唔會話太生或者太熟,而且非常香滑,牛肉的鮮味完全被帶出,正!!龍蝦則有唔少肉,一隻咁的龍蝦都夠4人共享,蒸完後,肉還肉,殼還殼,所以食起上黎超方便,女仔食都唔怕失儀態。食完肉就食d菜清下腸胃,特別要讚下個粟米,非常鮮甜多汁,好味!! 娃娃菜亦都蒸得啱啱好,夠林身。但藍瓜就似乎太耐,太軟熟,夾出黎好唔方便,成日散。日本番薯則係蒸到一半先加埋,所以唔驚太熟。最後係個粥底,呢個真係超級推介!!! 寧可叫少樣餸都一定一定要加個粥底!! 佢係成餐飯的重頭戲,諗下你之前食的所有野的精華都集係呢盤粥裏,最後食時簡直係幫你回憶番起你今餐食的野,加上之前食的全部都唔係多油食品,所以碗粥一d都唔肥膩,反而味道鮮甜且濃濃的海鮮味,超正!!其實間野主打係新鮮同原汁原味,所以個人認為
路經見到都煮的形式咁新奇,就同朋友入去試試。
簡簡單單叫左6樣野,每樣試d,加個粥底,就已經夠飽。

鮑魚

「顯」

之後黎碟中蝦,反而出府意料之外,幾鮮甜,值得一吃。
中蝦

牛肉

波士頓龍蝦

菜盤

粥底

其實間野主打係新鮮同原汁原味,所以個人認為唔加醬汁先好,加左是油啊之後反而會蓋過左鮮甜味,如果真係食的,可以先試下食每道菜時,唔沾是油,真係唔夠味先再沾黎食。
2015-10-22
$300 (Dinner)
「顯」
牛肉
粥底
2015-09-17 876 views
呢度雖然店仔細細,但門口都有數個魚缸,有好多生猛海產,我地自己揀左花蟹,蜆,貴妃丰,鑽石丰,鮑魚和海蝦,,後加牛肉,雞(加烏冬底),日本甜薯,3寶丸,同埋油炸鬼。等食物期間見到廚房都有出小菜同埋海鮮,賣相都好靚架,下次都可以一試。侍應在最底層先放了咸肉同埋已浸過既白米,每張枱都有特別既蒸鍋,在枱底放了蒸餾水,而放米呢一層都係用蒸既方式,所以唔會燶底。我地以為好似打邊爐咁,自己想食乜就蒸乜既,但原來玩法唔同既,每張枱上都有計時器,由侍應操作,侍應話要食完一樣先一樣,咁樣時間先岩岩好,又岩喎!好!我地好聽話既,你話點就點啦!先黎個蒸蜆先,3分鐘,果然非常鮮甜,豉油真的可以擱一邊了。再來是貴妃丰和鑽石丰,同樣的鮮味多汁,但量較少,相對我覺得蜆比較抵食。輪到海蝦,入鍋後仲有几隻响度紮紮跳,SIZE 都OK 大, 好生猛,肉質爽脆甜美。然後黎個三寶丸,我地將鯪魚球換左左豬肉丸,手打丸確係唔同D,仲要蒸得時間岩岩好,好彈牙,調味也剛剛好。我地要左4隻花蟹,1人1隻,雖然唔算好大隻,但都几多膏,肉質都尚算結實,而侍應話個湯底要夠甜,就係靠蟹同埋蜆喇!然後叫了$198/碟牛肉,這個反而有點失望,價錢都

先黎個蒸蜆先,3分鐘,果然非常鮮甜,豉油真的可以擱一邊了。
然後叫了$198/碟牛肉,這個反而有點失望,價錢都唔平,肉質被鬆肉粉整到冇晒質感,蒸好後滑散散咁,牛味都好淡,就好似吃滑牛粥的牛肉咁。
日本甜薯,估唔到几好食喎,連埋皮咁食,質地煙煙靱靱咁,又香又甜。
蟲草花蒸雞半隻,侍應本來建議我地加拉麵底,但咁岩拉麵賣晒,咁侍應就建議我地轉烏冬底。用蟲草花調味既雞,提升左雞肉既香味,烏冬又索晒 d 雞油雞汁,所以都好好味。
最後黎到個粥底喇,質地又線又軟,但所期望既鮮甜就真係爭左d,同我地預期既有出入,可能期望過高啦,其實唔錯既,但唔好期望係好正果種啦!我地有預留左油炸鬼,但可以不試,因為油炸鬼完全唔抬又唔脆又靱。
2015-08-25
$350 (Dinner)
2015-07-25 1761 views
同同事fairwell ,其中一位同事大力推介依間,就跟大隊啦!訂左一間房,仲有懷舊卡啦ok店員極力推介炸豆腐及咕嚕肉做前菜,好肚餓的話,可以叫黎頂住先。但我梗係留肚食海鮮啦!海鮮好新鮮,但個粥底太多水,令到啲牛肉老哂!可作改善。總括黎講,記住叫多啲人黎食,可以食多幾款!

藍蟹
連食兩隻,大隻多肉,無得輸!
蜆有湯及有好幾隻唔開口,唔太推介
2015-07-23
$340 (Dinner)
連食兩隻,大隻多肉,無得輸!
2015-04-01 1554 views
去太子揾野食,行下行下去到荔枝角道,看見這間餐廳的裝修,諗住坐得舒服D,但心諗D食物肯定一般,因這區真係末試過食過一間會令人想返轉頭再幫襯!不過食完之後我一定會再幫襯,無論服務,環境,食物真係無得輸👍👍👍👍👍真係要俾個like佢哋,一坐低朋友諗住飲鐵顴音,不過經理推介我哋飲菊花圓肉茶,好好飲,無介紹錯!花膠扣鵝掌,夠熱夠冧!極力推介,是我最愛既生炒骨😍個汁簡直無得頂,上枱仲要夠脆,無諗過竟然係呢到有咁超水準既食物,味道剛剛好,寫下寫下真係好想再食😋啫啫芥蘭味道剛剛好,不會太咸!整體來說,食物超水準,無諗過係這區竟然出現咗一間咁好食既餐廳,唯一缺點是位置較偏,並不容易發掘到這間咁有質素既餐廳😊

花膠扣鵝掌,夠熱夠冧!
啫啫芥蘭味道剛剛好,不會太咸!
2015-03-26
  • 懷舊生炒骨,砂窩啫啫芥蘭
2014-12-05 1392 views
路過,看見有雞送,入去試下。不是太多地方有前菜係海節皮,爽口味道唔錯。叫了一個魚加菜蒸魚套餐,蒸石班魚,升級加十元可轉o者o者芥蘭煲。芥蘭煲味道不太農,好o岩鍾意清淡的人,會喜歡。炸豆腐,外脆內軟,入口即溶,直得推薦!送招牌雞半隻,雞肉彈牙的,好有驚喜,送的都咁有水準!飯後甜品,香芒馬豆腐,清香不太甜,好新鮮。
路過,看見有雞送,入去試下。

不是太多地方有前菜係海節皮,爽口味道唔錯。

芥蘭煲味道不太農,好o岩鍾意清淡的人,會喜歡。

炸豆腐,外脆內軟,入口即溶,直得推薦!

送招牌雞半隻,雞肉彈牙的,好有驚喜,送的都咁有水準!

飯後甜品,香芒馬豆腐,清香不太甜,好新鮮。
Other Info. : 服務員好有禮貌,地方整潔光猛,感覺很好!
2014-12-01
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
  • o者o者芥蘭煲
  • 炸豆腐
  • 招牌雞
今天晚上同几位朋友去了一間新的餐廳,朋友說呢間餐廳有几款海鮮好特別,仲有吾少明星去添,去到門口,非常光猛,等了約五分鐘就有位喇!坐低後侍應生好快手及有禮,部長介紹了幾款拿手海鮮菜式,蒜蓉金菇蒸龍躉下巴,三沖蟹腸粉,豉汁涼瓜炒聖子,避風塘南菲鮑....果然好介紹,尤其蟹腸粉,吸收左鮮甜蟹汁的腸粉簡直人間極品,食完埋單都係每人兩百有找,確係,好食又抵食,值得、。
2014-10-21
5 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
Dining Offer
Voucher