2016-05-12 155 views
身邊幾個老友都知我今年鐘意食蒸氣海鮮,就話今晚帶我去另一間蒸氣石鍋海鮮試下,去到原嚟系一間叫金御膳正宗海鮮蒸氣石鍋嘅飯店,招牌感覺好中式,應該會唔錯,服務態度都好NICE。今日目的好明確,今日兩個人都想食魚,就當二不一咁揀左花尾龍躉片,兩斤一共$498,兩斤魚片原嚟咁多,魚片切得比較厚身,上鍋蒸五分鐘左右就可以食喇,魚片肥美鮮甜無比,蒸得剛剛好,好滑,食魚要食夠日子嘅老魚,呢條魚好夠時間,肉都結實,嫩得嚟又爽口彈牙,睇落好多兩斤,好快就入我地肚喇,仲覺得唔夠胃口咁,正啊。南瓜豚骨粥,豚骨粥我第一交嘗試,感覺比一般魚骨更要鮮甜,南瓜所有嘅清甜都係呢煲粥發揮得淋離盡致,再加上魚骨嘅肉香味,估唔到呢兩樣嘢系咁夾,粥煲嘅時間雖然唔耐,但米都化開了,南瓜煲得好淋,軟綿綿,好香滑。今日就食一個魚一個菜,四寶蔬好抵食,有四種新鮮時蔬,分量好大,有娃娃菜,南瓜,粟米同菜心,樣樣都好清甜,好新鮮。

2016-04-26
2016-05-12 192 views
同事話最近系土瓜灣發現咗一間食蒸氣石鍋嘅店,啲嘢食好似都幾唔錯,趁今日夜晚齊人,嚟試下多唔錯,仲可以食到各種各樣嘅海鮮~~!入到店入邊,發現有一塊好大嘅牌寫住刺身盛宴,蒸氣石鍋都有得食刺身,梗喺要點翻個嚟試試啦!~坐到埋位,張檯中間有一個好大嘅蒸爐,應該就係等陣拿嚟蒸嘢食啦~~menu上邊有好多海鮮食吖!!!而且價錢仲唔貴添~~~ 茶介豉油任選,18蚊一位,等陣食蒸海鮮嘅時候就可以按照自己嘅喜好加翻些少調味料啦。。每個人嘅位置上邊都會放調味料、一杯茶同埋一包紙巾~~海杉班,條魚好新鮮,會有專門嘅人過嚟幫我地將條魚擺落個石鍋到蒸,服務真係唔話得!!而且魚系蒸嘅時候仲會加翻少少調味,蒸嘅時間唔會好長!!魚嘅味道好嫩好滑,而且食落無乜魚骨!!好鮮甜! 我最鐘意嘅系石鍋嘅湯底!!意大利海鮮湯底,海鮮嘅味道十分濃郁,湯底入邊仲有好多蝦肉、蜆肉,一齊煲出嚟嘅味道更加鮮甜~~~ 鮮蝦雲吞,皮薄肉厚,雲吞好爽滑彈牙~~
menu上邊有好多海鮮食吖!!!而且價錢仲唔貴添~~~
每個人嘅位置上邊都會放調味料、一杯茶同埋一包紙巾~~
鮮蝦雲吞,皮薄肉厚,雲吞好爽滑彈牙~~
2016-04-18
Waiting Time
17 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
2016-05-10 86 views
諗住同屋企人去試下蒸氣火鍋(屋企人未食過) 咁上網揾下有邊間好食,跟住揾到金御膳呢間,見d食評都唔錯(非常後悔:sick 因為昨天係星期六同埋母親節前 所以預早兩日book 位,晚上7點半上 到去見到得兩三檯客人係到食緊,咁我地冇理照坐低,一睇張餐牌原來得好少野揀,比起潮福又貴又冇咩選擇,最後我地叫左2個銅獎套餐(有炸魚皮,但炸魚皮食落去似透左風,唔好食)跟住有好似蜆仔咁大既象拔蚌仔1隻(唔新鮮,食落去有D臭味) ,蜆仔2隻(蒸完都唔開口,應該係死蜆,食落去好似咬緊橡皮筋咁) ,美國桶蠔1隻(呢隻算係唔錯嫁啦~,龍躉班片2片(剃鬚刀片都大件過佢)味道就似普通魚冇分別 ,仲有元貝1隻味道都係一般,手打丸1粒(細過粒玻子)食落去冇乜味 ,再加多幾條娃娃菜咁就要$398一位最少2位叫起,咁我地4個邊夠食呀,咪再叫多四寶菜$88,蝦米雲吞6粒$48(雲吞皮蒸到乾真真,D蝦就似蝦米咁細粒,D雲吞內都係冇咩肉味既),菜肉餃6粒$48(呢隻菜肉餃算係好味),雲耳雞半隻$148(D雞碎上,望落去好似好多,但食落口全部係骨,雞仰要冇雞味,最後仲叫左個4式刺身拼盆$268叫完先知得幾件(幾件剃鬚刀片都大
因為昨天係星期六同埋母親節前 所以預早兩日book 位,晚上7點半上 到去見到得兩三檯客人係到食緊,咁我地冇理照坐低,一睇張餐牌原來得好少野揀,比起潮福又貴又冇咩選擇,最後我地叫左2個銅獎套餐(有炸魚皮,但炸魚皮食落去似透左風,唔好食)跟住有好似蜆仔咁大既象拔蚌仔1隻(唔新鮮,食落去有D臭味) ,蜆仔2隻(蒸完都唔開口,應該係死蜆,食落去好似咬緊橡皮筋咁) ,美國桶蠔1隻(呢隻算係唔錯嫁啦~,龍躉班片2片(剃鬚刀片都大件過佢)味道就似普通魚冇分別 ,仲有元貝1隻味道都係一般,手打丸1粒(細過粒玻子)食落去冇乜味 ,再加多幾條娃娃菜咁就要$398一位最少2位叫起,咁我地4個邊夠食呀,咪再叫多四寶菜$88,蝦米雲吞6粒$48(雲吞皮蒸到乾真真,D蝦就似蝦米咁細粒,D雲吞內都係冇咩肉味既),菜肉餃6粒$48(呢隻菜肉餃算係好味),雲耳雞半隻$148(D雞碎上,望落去好似好多,但食落口全部係骨,雞仰要冇雞味,最後仲叫左個4式刺身拼盆$268叫完先知得幾件(幾件剃鬚刀片都大件過佢
又唔係新鮮) 食到9點半已經知到中曬伏(中途先有一檯客入過黎) ,回想起自己食過d咩呀?普通打邊爐配料(食完埋單4個人要$1712-) 人身第一次知到咩叫做又貴又唔好食都係因為佢我第一次寫食評), 唔好睇佢價錢$200左右,冇4-5百蚊都唔使諗住走
2016-05-07
2016-05-08 77 views
為了母親節提早跟家人一起出去食飯,第一次同家人去試蒸氣火鍋。母親節當然以媽媽鍾意既野黎點啦,點左媽媽喜歡既海鮮等佢開心下。雜魚($300)魚的份量都幾多,但可惜的是魚骨部份比較多,係食既時候比較麻煩,唔可以做到大舊大舊咁放入口黎食,蒸完之後十分新鮮熱辣,魚肉肉質十分鮮美,只需輕輕加醬油就好好味。蟶子皇($232)蟶子大大隻都幾新鮮,肉質十分鮮嫩,但一人一隻又未必夠喉,只可以淺嚐一下。蟲草花新鮮雞半隻($168)雞肉都幾鮮嫩加上蟲草花好似都幾補下,雖然只點左半隻雞但份量都幾多都好夠食,用黎送隻就最好,熟左既雞肉仍然有好多肉汁流出可以撈飯黎食。
為了母親節提早跟家人一起出去食飯,第一次同家人去試蒸氣火鍋

雜魚
雜魚($300)
蟶子皇
蟶子皇($232)
蟲草花新鮮雞半隻
蟲草花新鮮雞半隻($168)

Other Info. : 餐廳沒有計時器,唯有用自己電話計。如果增設番會更好更方便。
2016-05-05
$250 (Dinner)
雜魚
蟶子皇
蟲草花新鮮雞半隻
2016-05-08 148 views
土瓜灣不常來,倒是乘車常常經過。朋友介紹,所以今次機緣巧合地來到這家蒸氣石鍋。 先來自製醬汁,放點鼓油、加點蔥、下點辣椒,味道自然就按個人喜好調節,這個食法和一般坊間的打邊爐的食肆無異,但是由待應奉上醬汁組合,不用自己走到醬料吧那裡,感覺貼心 象拔蚌仔($98) 基本上不用自己動手,雖然看似自助形式,放眼每座桌上都有爐,但是貼心的待應都很樂意服務,待應先為我們的粥底打開鍋蓋,放入粥底的材料,例如准山,豬肉等等,然後為我們蒸煮象拔蚌仔。其實蒸氣的控制他們也很熟悉,每樣食材的烹調非常準確,我以前也不知道象拔蚌的烹調時間,幸好有侍應從旁協助。先說回味道吧,象拔蚌仔其實只需要兩分半鐘就完全適合食用,味道非常鮮美,汁鮮味濃,上放蔥花調味,口感煙韌,鮮甜無比。蟲草花雞(半隻) ($168) 蟲草花雞內含蟲草絲和蔥花、薑,伴和雞件,份量比我想象中還要大,如果兩個人享用的一點也不嫌過少,我很喜歡這種清新的滋味,這道菜其實是整餐烹調時間最長的菜式,雞件十分鮮嫩,人口即化,令人不禁吃完再吃,鮮雞特別的調味,加上石鍋保持原味的煮法,配合得非常得宜,突顯了雞的清新,而且蟲草十分滋補,四時合宜。黑西班牙黑毛豬件
黑西班牙黑毛豬件($168) 西班牙黑毛豬件,和相中一樣,非常惹人喜愛,色澤非常誘人,油脂分佈平均,白色的脂肪猶如精緻的石紋在肉上分佈,和一般在市面的豬肉明顯不是同一個檔次,但是份量就略少,只有八大片,真是意猶未盡!我們差點忍不住想下單多一客,但想到之後的豐盛美食,我們才打消念頭.再一次又是待應殷勤的幫忙,將豬肉鋪在石鍋上面,豬肉較薄,所以很快便熟透,咬下去第一個感覺就是肉汁非常豐富,因為油分比較多,所以輕輕就可以咬開,然後濃濃的豬肉甘香就在口中久久不散,雖然價錢比較貴,但是一分錢一分貨,這味菜完符合他的價格!
安格斯牛粒(小) ($168) 安格斯牛粒實在是喜愛牛肉的我們最期待的一味菜,但是看相片也知道賣相一般,所以當待應捧上來的時候我們都有點失望,脂肪佔整塊牛的比例也有點大,佔大約三分之一,由於較厚所以烹調的時間稍長,但是始終油份太重,口感和味道也略為遜色.
瑤柱准山粥(小)($98) 畫上完美句點?未完,最精彩部份一開始的粥底。每次蒸煮時的水氣、每一樣食材的每一份精華都流入粥底內,到最後就成為鮮美非常、又綿滑非常的粥,就算再飽都忍不住將一大鍋一掃而光。每人有兩碗份量,食完感覺大滿足。
2016-04-24
Type of Meal
Dinner
2016-05-07 123 views
今天約了愛貓好友做家訪,因為好掛念他們家中6隻頑皮貓於是就來到了土瓜灣,金御膳聽說是這區新張的蒸氣鍋飯店,為著吃的我又再提意開飯去這裡的鍋蓋有特於過往所試的,頂頭是玻璃,能將鍋中情況看得一清二楚,看透蒸氣如何將食材的鮮帶給我們。大蜆$68/6隻雲吞$48/半打蒸煮的雲吞,我是第一次食,外皮比起湯煮略硬 ,有口感,另有風味蟲草花蒸雞$168/半隻份量看起來好像多於半隻,但我依然有不夠的感覺,可能我大胃了花尾蠆斑$268/斤四寶菜$88原來要蒸最耐的是你點少了個粥底,有種缺陷感不過我們要去訪貓了
今天約了愛貓好友做家訪,因為好掛念他們家中6隻頑皮貓
大蜆$68/6隻
雲吞$48/半打
蟲草花蒸雞$168/半隻
份量看起來好像多於半隻,但我依然有不夠的感覺,可能我大胃了
花尾蠆斑$268/斤
四寶菜$88
原來要蒸最耐的是你

點少了個粥底,有種缺陷感
不過我們要去訪貓了
2016-05-06 245 views
有個英國朋友來香港玩, 佢問我我係香港最鍾意食啲乜嘢?我就答「打邊爐」。佢話打邊爐,佢都試過。所以,我之後就話要帶佢食一次「蒸氣火鍋」,佢話蒸熟D野無特別啵,我就話完全唔同架!今次我地去左土瓜灣金御膳。 入到去坐低冇耐,啲店員就熱心介紹我地一D菜式。因為見到我朋友係外國人,所以就特別推介意大利蕃茄海鮮湯底,話感覺上西方D。我同朋友都覺得好貼心,所以就即刻拍板要呢一個湯底。湯底入邊嘅材料好豐富,有大蜆、蝦、番茄、薯仔,真係啱晒外國人食。 入面個湯底好濃郁,愈煲愈杰:)半斤蜆有4隻,SIZE好大,所以食落啖啖肉!要左半隻冬蟲草花蒸雞,好香。。。。有啲沙薑味,蒸起上嚟出晒一啲黃油,而且雞肉十分滑嫩。 安格斯牛粒雪花程度適中,清蒸左之後,牛味保持濃, 而且店員會問你想蒸幾成熟,佢會再幫你教返好啲時間!鳳城水餃簡簡單單有紅蘿蔔絲蝦肉肉,朋友仔好鍾意。埋單都唔算平,不過服務好好,而且朋友請,佢計番英磅覺得好抵

今次我地去左土瓜灣金御膳

意大利海鮮湯底
意大利海鮮湯底
大蜆
半斤蜆有4隻,SIZE好大,所以食落啖啖肉!
安格斯牛粒
安格斯牛粒
鳳城水餃
鳳城水餃
鳳城水餃簡簡單單有紅蘿蔔絲蝦肉肉,朋友仔好鍾意。
埋單都唔算平,不過服務好好,而且朋友請,佢計番英磅覺得好抵

2016-05-03
$435 (Dinner)
2016-05-04 210 views
老公放假要去搵朋友,去左十年都唔去一次既土瓜灣估唔到呢度都有間蒸海鮮,老公話要試一試雖然門仔細細,不過上到去都幾大感覺幾開揚,裝修都新淨仲有卡位添呢度都有海鮮套餐不過平個個我又有D野唔食,貴又貴得滯,不如散叫幾樣野試下啦~不過尼,呢度都好多係時價黎,落單時真係要問清問楚~除左蒸海鮮,仲有刺身食,不過今日主打蒸野,刺身都係留番去日本鋪頭食啦~呢度既調味係放係張枱度,雖然無平時個D咁多,不過干淨企理 (其實我平時都係食呢幾樣就夠)行出去睇過D海鮮,以大野居多,反而無咩貝殼類同蜆仔個D~ 至於個蒸爐,蓋係半透明,可以望住入面D野熟未~呢張宣傳單張,臨走先到見~@@除左刺身,呢度連生蠔都有添~ 仲要10蚊隻~原來有得送粥底,不過我都係後尾先見到,加上又飽,所以無要到了~總之,成張單既優惠都無左~ ><3頭大元貝HKD 68 / 隻 元貝蒸到九成熟,好嫩滑,唔痴牙蟲草花8頭鮑魚仔HKD 55/隻要讚一下鮑魚洗得超干淨聖子王HKD 58/隻好大隻,又係清理得好好~以上的海鮮,基本上真係清蒸,無任何調味料,只加幾粒蔥~不過,唔知係清理得太過干淨,好似無咩海鮮味~加上又無加任何調味,所
老公放假要去搵朋友,去左十年都唔去一次既土瓜灣
估唔到呢度都有間蒸海鮮,老公話要試一試
雖然門仔細細,不過上到去都幾大
感覺幾開揚,裝修都新淨
仲有卡位添
呢度都有海鮮套餐
不過平個個我又有D野唔食,貴又貴得滯,
不如散叫幾樣野試下啦~
不過尼,呢度都好多係時價黎,落單時真係要問清問楚~
行出去睇過D海鮮,以大野居多,反而無咩貝殼類同蜆仔個D~
至於個蒸爐,蓋係半透明,可以望住入面D野熟未~
呢張宣傳單張,臨走先到見~@@
除左刺身,呢度連生蠔都有添~ 仲要10蚊隻~
總之,成張單既優惠都無左~ ><

3頭大元貝
HKD 68 / 隻

元貝蒸到九成熟,好嫩滑,唔痴牙

蟲草花8頭鮑魚仔
HKD 55/隻
要讚一下鮑魚洗得超干淨

聖子王
HKD 58/隻
好大隻,又係清理得好好~

以上的海鮮,基本上真係清蒸,無任何調味料,只加幾粒蔥~
不過,唔知係清理得太過干淨,好似無咩海鮮味~
加上又無加任何調味,所以,都不得不加番D調味料去提下味~

蒸雲吞
HKD 48/半打
我覺得我叫錯野,應該話,雲吞係唔可以蒸的
D雲吞皮蒸完後好鬼硬,同落水煮係兩回事~@@
半打雲吞,有3隻係無蝦,3隻有蝦,幾趣緻
唔知係咪頭先的海鮮真係太清,覺得D雲吞餡都幾咸~

烏雞豚肉丸/手打蝦丸
HKD 60 / 4粒
呢2款丸做得不錯,夠爽口,味道都咸淡適中
而且丸中仲有少少肉粒增加口感
唯一就係貴啦,成15蚊一粒~@@
蟲草花雞
HKD 168/半隻
以半隻黎講,份量都算大~
雞肉都蒸得很嫩滑,唔會嚡十十
調味算唔錯,初食覺少淡,不過食多幾舊就覺得啱啱好~
呢度望落幾寬敞,不過原來腳下暗藏玄機
因為枱下面有個爐,我老公基本上係要分脾坐~@@
我雖然腳短,可以坐得舒服D,不過呢,成晚撞到個鐵櫃砰砰聲~@@
是夜平日無咩人,所以待應姐姐成晚就企係我地身邊等D海鮮熟同幫我地換碟~
不過呢,有個人企左係度,我同老公想傾下計都有D尷尬囉~@@
2條友亂咁叫,叫左成8百蚊~@@
呢張單仲未完
因為仲要加 18蚊一罐的王老吉同15蚊一罐的可樂~
同埋加一
下次食蒸海鮮,都係食套餐有數計~

2016-04-26
  • 烏雞豚肉丸
  • 手打蝦丸
2016-05-04 126 views
行街街買衫衫買到無咩錢啦,突然醒起仲未食飯吖!!!!朋友話知道附近有一間可以食到又平又靚又正嘅海鮮,咁就梗喺要去試一試啦~~~一行入店入邊,俾我嘅感覺就系好charming....啲光線好充足,一啲都唔覺得好昏暗。呢度有分圓檯同埋卡座,而且張張檯上邊都有一個蒸爐,蒸爐系用電磁爐嚟蒸嘅,所以唔需要擔心安全方面嘅問題~~呢度嘅海鮮品種好多,點咗幾樣老細推介嘅。有大蜆、半隻蟲草花雞、水餃、雲吞、南瓜排骨粥底同埋黃鵝腸。系蒸嘢食之前呢,先要搞掂個粥底。先將粥底嘅材料全部放曬入去,然後再開始蒸其他海鮮。佢就係通過用蒸海鮮嘅蒸氣將個粥慢慢蒸熟。好特別吖!!半隻蟲草花雞,兩個人食絕對夠飽!講明半隻雞真係半隻雞,唔單只有雞肉,仲有雞腎,我摯愛吖!!!雞肉嘅味道有淡淡嘅蟲草花香味,而且肉質好嫩,原汁原味食最好味。大蜆,68蚊就有半斤,最緊要系呢度唔會短斤少稱,絕對足斤足兩,抵食!!呢度除咗可以嚟食海鮮之外,仲可以試下鳳城水餃同鮮蝦雲吞,48蚊半打,雲吞爽口彈牙,水餃皮薄肉厚~~~
2016-04-27
Waiting Time
16 Minutes (Dine In)
$285 (Lunch)
2016-05-02 76 views
今日黎土瓜灣揾個朋友,跟住為左揾個地方好好坐低傾下偈,就費事走出我mk揾野食,一上openrice就見到呢邊開左間食蒸海鮮嘅舖頭,於是就簡去左果度開飯喇。一坐低當然見到個窩喇,真係令人有期待嘅感覺。蟲草花蒸雞雞肉好嫩,而且蒸出來食到雞嘅原味,不過感覺有點油膩美國蠔第一種係食蒸海鮮嘅舖頭食生蠔,令人感覺好滑身好冰涼,不過個人都係鐘意啲咸味更重嘅蠔種。金蒜豚肉粒呢度嘅豚肉粒入口厚實,而家好有肉味,而且餐廳煮得岩岩好,入口又唔會老。臘味糯米飯,呢個糯米飯就真係一定要叫喇,臘味嘅份量同糯米飯嘅份量都算多,感覺真係好抵食,因為價錢唔貴之餘又飽肚,糯米飯口感岩岩好,唔好太軟又唔會太硬,啖啖滋味。南瓜排骨粥(細)粥入口嘅時候就食得出味道好淡,無左應有嘅鮮味,感覺有點令人失望。。。冀望下次再黎好似之前其他食蒸海鮮嘅舖頭啲粥咁好喇
一坐低當然見到個窩喇,真係令人有期待嘅感覺。
蟲草花蒸雞
雞肉好嫩,而且蒸出來食到雞嘅原味,不過感覺有點油膩
美國蠔
金蒜豚肉粒
南瓜排骨粥(細)
冀望下次再黎好似之前其他食蒸海鮮嘅舖頭啲粥咁好喇
$350 (Dinner)
2016-04-27 168 views
迷上蒸氣石鍋真是一條不歸路!友人知我地喜歡,於是提議今次飯局去佢地家附近新開的金御膳試試今次不是草帽蓋,影相就無乜睇頭了大蜆 $68/半斤8隻都開嗮口,非常新鮮鮮甜,不過有一點點砂呢花尾躉班 $268/斤原條斬件,肉厚質嫩,充滿魚油香!雲吞 $48/半打原隻蝦仁爽口,配以適量豬肉,麻油味很重我頗喜歡!蟲草花雞 $168/半隻斬得很碎,影響了口感,味道偏咸呢四寶菜 $88菜新鮮嫩綠值得一讚芥蘭爽脆無渣,南瓜香甜我最愛
今次不是草帽蓋,影相就無乜睇頭了
大蜆 $68/半斤
8隻都開嗮口,非常新鮮鮮甜,不過有一點點砂呢
花尾躉班 $268/斤
原條斬件,肉厚質嫩,充滿魚油香!
雲吞 $48/半打
原隻蝦仁爽口,配以適量豬肉,麻油味很重我頗喜歡!
蟲草花雞 $168/半隻
斬得很碎,影響了口感,味道偏咸呢
四寶菜 $88
菜新鮮嫩綠值得一讚
芥蘭爽脆無渣,南瓜香甜我最愛

$200 (Dinner)
2016-04-25 177 views
尋晚朋友帶我去土瓜灣食飯,話食蒸海鮮,有得食當然跟住佢啦之後點選了南瓜排骨做粥底,蒸完海鮮等食材後,食材既肉汁會由蒸氣架d小洞滲落粥到!個粥就係煮到好綿好滑,堅係食到海鮮d鮮味!南瓜既甜,真係好好呢!象拔蚌,非常大隻有台形!食落口感好好趙口!一d都唔韌!鮮甜!唔使用其他醬汁!清蒸就食得出係正貨蟲草花新鮮雞,真係非常樕滑,又唔油膩!蟲草花個陣香氣惹味,真係好好食~~份量半份已經好大碟了!什魚~蒸起來似班既感覺,肉質好厚身!食起黎啖啖肉!但唔會鞋口!仲係非常樕滑~
尋晚朋友帶我去土瓜灣食飯,話食蒸海鮮,有得食當然跟住佢啦

象拔蚌,非常大隻有台形!

蟲草花新鮮雞,真係非常樕滑

早2日跟朋友上去試一試呢間新開無耐既金御膳,環境唔錯,好衛生,坐位好舒適而且獨立,裝修很有格調,最令我滿意既唔只食物質素高,唔會有抄襲成份,而且服務一流,招呼可以話係無得頂,侍應好有禮貌,加水加茶,清骨換碟,幾乎唔需要開口,係食物蒸煮倒數計時永遠都會standby在附近,唔需要係聽到計時器響左,仲要左望右望招手搵人過黎,這是非常值得一讚,老闆同靚女主任亦好nice ,主動同我地打招呼,清楚解釋每一道菜,產地,成份,令我地好enjoy,好似參加緊飲食節目咁,價錢亦比想像中平,物超所值,短期內我一定會再去
早2日跟朋友上去試一試呢間新開無耐既金御膳
,環境唔錯
,好衛生
,坐位好舒適而且獨立
,裝修很有格調
,最令我滿意既唔只食物質素高,唔會有抄襲成份
,而且服務一流
,招呼可以話係無得頂
侍應好有禮貌,加水加茶,清骨換碟,幾乎唔需要開口
,係食物蒸煮倒數計時永遠都會standby在附近
,主動同我地打招呼,清楚解釋每一道菜
,短期內我一定會再去
飽汁鳳爪
章紅魚象柭蚌刺身
招牌生抄骨
元貝
2016-03-14
$500 (Dinner)
飽汁鳳爪
章紅魚象柭蚌刺身
招牌生抄骨
元貝
  • 章紅魚刺身
  • 烏雞豚肉丸
  • 蟲草花紅棗雞
2016-03-17 342 views
睇到openrice介紹,就約埋幾個朋友試一試,裝修非常有品味,坐位舒適,服務人員態度非常好,食物以蒸海鮮為主,海鮮全部新鮮,象柭蚌仔刺身非常有驚喜, 爽口又鮮味,原來只賣98蚊一隻,底食,其他海鮮亦比其他地方大隻,蟲草花蒸原隻走地雞,有雞味又香滑,之後又試下招牌菜士多啤梨生炒骨,入口外脆內軟,酸甜汁味度剛剛好,到最後食埋粥底,用左珍珠米做粥底,粥底好綿又加上之前蒸左嘅海鮮精華全部落曬D粥底到,所以非常鮮甜,到最後食佢地自家製嘅芝士餅,入口非常軟滑,濃芝士味,我同幾個朋友今晚非常滿意,下次一定會再來!
爽口又鮮味,原來只賣98蚊一隻,底食
入口非常軟滑,濃芝士味
,我同幾個朋友今晚非常滿意,下次一定會再來!
2016-03-16
$300 (Dinner)
  • 章紅魚刺身#象拔蚌刺身#生炒士多啤啤梨骨#蟲草花土雞
抱住試新野的心態去試下呢間,因為食開潮X , 都知道價錢。對比之下,呢間裝修比潮福有心思,食物價錢比潮福平少少。叫左個「銅獎」套餐,每位$300幾,包括一系列的海鮮,再叫咗個生炒骨。嚟個小炒估唔到令我咁有驚喜~D蠔同蜆大大隻,新鮮,無雪味,不錯不錯。最讚賞既絕對係鮑魚!用料一流,抵返哂!唔係用手指尾大少細到無口感既,而係用蒸完縮左少都仲有手掌大小!呢個SIZE既食物絕對加分,非常有誠意。以後都會選擇呢度食蒸氣鍋。

以後都會選擇呢度食蒸氣鍋。

2016-03-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$450 (Dinner)
  • 蒸海鮮,生炒骨~