2016-05-28 209 views
呢排食鐘左食海鮮,而且仲要係蒸海鮮,我都唔知點解咁鐘意食,可能係貪做法簡單,但又更可以食出食材嘅新鮮味道,自已動手去蒸都係一種樂趣,今晚去另一間蒸氣石鍋試下味道點,朋友介紹就話幾好,呢間餐廳就係金御膳正宗海鮮蒸氣石鍋,門口好細,但入餐廳后就覺得環境同裝修都可以。蟲草花雞我覺得幾好,差唔多每次食蒸氣鍋都會點,覺得女仔食比較合適,可以補一下,蟲草花好大,雞肉好嫩滑,雞皮好韌,唔錯啊。龍躉今晚試左兩種食法,骨就用嚟炆,古法生炆龍躉骨腩,味道濃郁,分量都好大,味道調得好好味,汁調得好靚,味道很好。另一種食法就係清蒸龍躉斑片,清蒸食落就比較清甜,可以食得出魚嘅鮮味,魚肉好實,蒸五分鐘就開食,好鮮嫩。生炒酸甜排骨,我嘅最愛啊,酸甜度剛剛好,排骨外脆內嫩,好好味。最后值得一贊嘅係呢個意大利海鮮湯底,真系好足料,好鮮甜,再加上蒸內同魚時,吸收左肉香味,果然無介紹錯。
2016-05-15
$350 (Dinner)
2016-05-26 293 views
今日下午睇咗一個介紹美食嘅節目,所以我嘅食海鮮嘅欲望又俾佢勾引咗出嚟,真系霖下海鮮就就覺得口水就嚟要流出嚟喇。聽人推薦話去土瓜灣嘅一間叫做金禦膳正宗海鮮蒸氣石鍋,唔知點樣,唯有去試過先知咯。首先我一定要寫一下義大利海鮮湯底,哩個湯底簡直系不能夠再正吖,海鮮湯底,所以裡面就有好多蝦仁,系度煮嘅時候就一路聞到香味,好香吖。顏色雖然有啲似番茄湯,哈哈哈,不過系貨真價實嘅海鮮湯底,海鮮味道真係好新鮮,而且好濃厚。蒸龍躉,好嫩滑,真係好嫩,每一塊都系超級嫩嘅,肉質好鮮美,而且咁簡單嘅煮法同調味,就已經好爽滑,真係食完一塊又一件。在此我要表揚下侍應喇,服務品質之高同效率之快真係好滿意。最尾就系象拔蚌仔喇,雖然我覺得外形唔系好正,不過老實話就味道都算唔錯咯,餐廳都系好實在,象牙蚌仔都好多肉,不過個數不多啫,考慮到價錢都算系咁嘅喇、

2016-05-15
2016-05-26 238 views
今天又同MAY姐佢去金禦膳正宗海鮮蒸氣石鍋食海鮮,佢已經係海鮮嘅路上越行越遠了,簡直為咗食海鮮無曬理智,山長水遠走嚟土瓜灣試呢間店,小弟我除咗寫個服字當然仲跟埋癡餐喇。嚟到要咗個銅獎套餐,裏面係南瓜豚骨粥底 清蒸龍躉斑片 清蒸象拔蚌仔 蒜蓉蒸大元貝 蒸蟶子 蒸蟲草花八頭鮑魚 蒸手打雙丸 蒸娃娃菜南瓜豚骨粥裏面有豐富嘅維C同鈣元素,蒸出來嘅口感更加香綿純滑,食得多對健康都有好處咖。清蒸龍躉斑片灑少少蔥花同薑絲之後更加鮮美,食入口肉質嫩滑,口感一流;清蒸象拔蚌仔原只睇起身好新鮮保滿,蒸熟之後爽滑鮮甜,味道同賣相一樣咁正;蒜蓉蒸大元貝,蒜香味十足,元貝都算飽滿,肉質好IN韌;蒸蟲草花八頭鮑魚一上枱已經對佢虎視耽耽了,最終食到佢啦,飽滿嘅鮑魚加上蟲草花,蒸熟之後清甜爽口,好食到爆吖。至於手打雙丸同蒸娃娃菜,口感都幾掂嘅,娃娃菜夠新鮮爽甜,雙丸又彈牙,總體今次嘅行程都算無行錯地方,食得好滿足。
蒜蓉蒸大元貝,蒜香味十足,元貝都算飽滿,肉質好IN韌;
2016-05-22
$398 (Dinner)
2016-05-25 170 views
自從食過幾次蒸氣石鍋後,我就愛上左蒸野食!!今次就試下新鋪於是黎左土瓜灣!一開始點左竹蔗茅根(HK$58)最後3個人飲左兩渣過往幾次都係食粥底,哩次新嘗試簡左意大利海鮮湯底(HK$288)聽員工介紹佢地係用左3種蕃茄煲成內裡有蝦、蕃茄、薯仔、蜆等等,味道尚算鮮甜,係蒸食物前每人先飲左一碗!聖子皇(HK$174) 正常size,口感爽脆,但略厭貴左些小安格斯牛粒 (HK$168)牛粒切得比較細件,蒸既過程好易熟,牛粒變得韌左,有D浪費菜肉餃(HK$48)皮薄餡多,每人兩粒幾飽肚!蟲草花蒸雞(半隻HK$168),時間控制得好!雞肉嫩滑,不過骨位較多,而且斬得太細件!
自從食過幾次蒸氣石鍋後,
我就愛上左蒸野食!!
今次就試下新鋪於是黎左土瓜灣!
一開始點左竹蔗茅根(HK$58)
最後3個人飲左兩渣
過往幾次都係食粥底,
哩次新嘗試簡左意大利海鮮湯底(HK$288)
聽員工介紹佢地係用左3種蕃茄煲成
內裡有蝦、蕃茄、薯仔、蜆等等,
味道尚算鮮甜,係蒸食物前每人先飲左一碗!
聖子皇(HK$174)
正常size,口感爽脆,但略厭貴左些小
安格斯牛粒 (HK$168)
牛粒切得比較細件,
蒸既過程好易熟,
牛粒變得韌左,有D浪費
菜肉餃(HK$48)
皮薄餡多,每人兩粒幾飽肚!
蟲草花蒸雞(半隻HK$168),
時間控制得好!雞肉嫩滑,
不過骨位較多,而且斬得太細件!

2016-05-23 985 views
等太座下班是一種浪漫,經過一整天的辛勞,她想吃頓好些少的晚餐,但身處不太熟悉的土瓜灣,還是由她決定,結果上了這蒸氣石鍋食肆。食肆有些卡座,是晚有兩、三檯圓檯有客,不算多人,可寧靜地用餐。先來一個小食,我點了蒜片一口牛柳粒,其餘點餐任務也由她負責,牛柳粒伴薯粒和紅椒,味道尚可,可能肚餓,很快清碟。接著是吃石鍋蒸了!先吃大蜆和貴花蚌,大蜆真的頗大,蒸數分鐘便熟,味道不錯,惟有一、兩隻有沙;貴花蚌較有鮮味。烏雞豚肉丸,未試過用烏雞做的肉丸,肉質較纖幼,混入豬肉,味道與普通豬肉丸沒多大分別,但據聞烏雞較滋補,會對身體有益。吃石鍋最大之得著是慢慢吃,最能享受慢活的悠閑,蟶子皇和蟲草花蒸大連鮑魚,前者爽脆,後者煙韌,要慢慢歎。蟲草花蒸雞半隻,可能斬得太細件,口感差少少,味道則可以。要吃些菜蔬來均衡飲食,點了唐生菜,索先前的雞汁是太座很好的的提議。菜肉餃,肉餡精幼,蒸餃作單尾,飽肚實惠。一試無妨。
蟲草花蒸雞半隻,可能斬得太細件,口感差少少,味道則可以。
菜肉餃,肉餡精幼,蒸餃作單尾,飽肚實惠。
一試無妨。
Type of Meal
Dinner
最近蒸氣石鍋漸漸流行起來,健康飲食成為了主流!一直都想去試試蒸氣石鍋,原來朋友都一樣呢~所以決定去試試他土瓜灣公司附近的金御膳正宗海鮮蒸氣石鍋。既然決定要吃一個健康的晚餐,當然少不了新鮮蔬菜!蒸的食物比煎炒炸健康,但往往就會想到味道會較淡口,但原來這個想法是錯誤的!蒸氣石鍋能夠保留食物本身的鮮味。看,這些蔬菜蒸完之後仍然是十分鮮艷的顏色,賣相不俗!南瓜經過蒸氣石鍋的烹調後顯得更鮮甜,這是我從來都未食過這樣甜的南瓜~另外蒸氣令到南瓜變得軟稔,有種入口即溶的感覺,超美味!粟米切到小巧的一件,更容易食、不怕失儀態。最近都不怎麼吃得到甜的粟米,但在這裡吃得到!蒸過的粟米能夠帶出自身的甜味,而且又多汁,推薦~菜芯苗和娃娃菜都很嫩,我平日都喜歡將菜蒸熟或白灼,很健康又原汁原味。俗語有云:廣東人做雞有特別多的方法 (笑)但最能夠保留雞嫩滑的肉質的方法就莫過於將它蒸了,所以我們也試了蒸雞。雞肉連皮,蒸的時候能夠將皮下脂肪迫出來,令雞肉味道更濃郁。蒸熟後的雞肉肉質嫩滑,看來時間控制得剛剛好!味道新鮮,沾上醬油能夠更突顯雞肉本身的味道呢~除了蔬菜和肉類外,我們還叫了海鮮,平時都很喜歡食扇貝,但多半都是蒜蓉
最近蒸氣石鍋漸漸流行起來,健康飲食成為了主流!
一直都想去試試蒸氣石鍋,原來朋友都一樣呢~
所以決定去試試他土瓜灣公司附近的金御膳正宗海鮮蒸氣石鍋。
既然決定要吃一個健康的晚餐,當然少不了新鮮蔬菜!
蒸的食物比煎炒炸健康,但往往就會想到味道會較淡口,
但原來這個想法是錯誤的!蒸氣石鍋能夠保留食物本身的鮮味。
看,這些蔬菜蒸完之後仍然是十分鮮艷的顏色,賣相不俗!

另外蒸氣令到南瓜變得軟稔,有種入口即溶的感覺,超美味!
粟米切到小巧的一件,更容易食、不怕失儀態。
最近都不怎麼吃得到甜的粟米,但在這裡吃得到!
蒸過的粟米能夠帶出自身的甜味,而且又多汁,推薦~
俗語有云:廣東人做雞有特別多的方法 (笑)
雞肉連皮,蒸的時候能夠將皮下脂肪迫出來,令雞肉味道更濃郁。
蒸熟後的雞肉肉質嫩滑,看來時間控制得剛剛好!
味道新鮮,沾上醬油能夠更突顯雞肉本身的味道呢~
除了蔬菜和肉類外,我們還叫了海鮮,平時都很喜歡食扇貝,
但多半都是蒜蓉粉絲蒸扇貝,味道較濃,這次一試清蒸扇貝,不知味道又會是如何呢?
加了香蔥提起了扇貝的味道,本身已經很新鮮的扇貝顯得更味美。
不過略嫌扇貝比較小,如果大隻一點感覺會更好,這點略為失色,但味道不俗。
最後覺得並不算太飽,所以叫了粥填填肚,這樣才滿足啊!
粥底採用珍珠米,有肉有南瓜,十分健康~
煲起呈金黃色,看上去已經覺得十分吸引!
味道很香南瓜的香味,珍珠米令粥底更為綿密,口感很好~
份量亦很足夠,吃完後感覺整頓晚餐變得很滿足!
沒想到粥令我最有驚喜,很推薦大家試試呢~

2016-05-03
$450 (Dinner)
2016-05-19 188 views
人哋話食野通常都系食開有條路,我覺得我就系甘樣嘅人,自從過食過石鍋蒸海鮮之後,我就對蒸野食情有獨鐘,覺得硬係想去食勻曬全部蒸得好味嘅餐廳,宜家推介就系其中一間,金御膳。2個人去食其實都唔使點甘多。安格斯牛肉HK$228--切工就系好好了切得好均勻,蒸起來甘樣先唔會有D熟有D唔夠腍。睇上去仲有D似雪花牛肉,醃好味道都好巖我口味。其實安格斯係英國古老肉品種之一。大家不妨試試。金蒜豚肉骨腩HK$108--,蒸之前賣相已經好好,D蒜真系睇上去金色鋪系上面,好多肉,D肉又爽。肉質嫩滑,一啖一舊,都系滿滿嘅肉感彈牙。四寶蔬$88,幾種蔬菜搭配,呢個就唔使多講啦,我地食飯都系要食蔬菜嘅喇。鮮蝦雲吞$48,nee個雲吞,真系好味,裡面蝦肉好大舊,D皮就好薄,真系做到皮薄餡多嘎喔。蒸出來,你會覺得好似蒸餃,其實雲吞皮比蒸餃皮更加薄。好特別好新鮮。意大利海鮮湯底,個湯底都抵贊,食西餐飲果種稠稠哋嘅忌廉湯就系差不多甘口感,但係海鮮味好濃。贊喇。
2016-05-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$250 (Lunch)
2016-05-17 116 views
落班之後成個人都落曬型,咁難得今日自己可以放鬆下,hea下,啦啦聲執下間屋同埋個人,然後就出發直取土瓜灣嘅金禦膳喇。反正去到嘅時候都臨近中午喇,顧客都幾多下,餐廳都可以保持到秩序,唔洗點等,哈哈哈,開心、安格斯牛肉($228),強力好食吖,我已經簡直系食到上曬癮咁,牛肉都係切成一條條嘅,薄薄一塊,長條嘅,關鍵系好快熟,咁樣嘅速度簡直系我嘅心頭好呀。牛肉好嫩滑,我可以咩都唔加就可以食落好多,不過加咗汁之後味道就生化咗,更加有味道。蟲草花雞肉,雞肉熟之後,好乾淨嘅味道,清淡得好好味。海鮮之類都系係現場有得揀嘅,你可以更為直觀嘅觀察你嘅食材,哈哈哈、豚肉骨腩,好簡單,又好好味,豚肉好正,而且真係好爽滑可口吧,絕對無花假嘅,要講下義大利海鮮湯底,真係好正,好濃鬱嘅味道,感覺是好稠嘅,火候足。仲有時蔬好好味,健康好食。
2016-05-10
2016-05-17 85 views
土瓜灣嘅金禦膳估計有好多人都已經聽講=過或者已經親自去過品嘗嘅喇,我真系好後悔自己咁遲先至發現哩間鋪頭咯,如果以前人地推薦俾我嘅時候我去咗米幾好咯,好在,宜家去都唔算遲咯。蟲草花大連8頭鮑魚,絕對是堅野嚟嘅,童叟無欺,良心店家,鮑魚表面光滑有閃光面,而且好有光澤,咁樣俾人嘅感覺就非常之新鮮喇,蟲草花絕對系可以使8頭大鮑魚味道更上一層樓嘅體鮮點,鮮嫩多汁就無錯喇。生蝦仔,每一隻生蝦都系串系條簽度,食起身就好方便喇,而且唔會令到雙手都變得咁邋遢,生蝦仔味道好唔錯,朋友絕對食咗一大半,我地兩個人都可以食曬幾分。象拔蚌仔,每一份都系大概五個左右,雖然唔系好多,象拔蚌仔裡面的肉都不是很多,只是淋咗啲醬汁同撒咗啲他蔥花系佢上面,就好簡潔吧,不過好食就得喇,系米?仲有半隻雞,都幾唔錯下,雞肉十分之嫩,入口甘美,價錢公道,店內環境舒適。
2016-04-27
2016-05-17 98 views
講起石鍋蒸海鮮,其實真系原汁原味。上次又去咗土瓜灣金御膳正宗海鮮蒸氣石鍋,不過今日無食海鮮,而系食蒸雞,而且我覺得唔比海鮮要差,一定甘好味。蟲草花雞 (半隻),因為2個人食一只比較多,怕食唔曬,點咗半只,兩個人剛剛好分量,蟲草花香味撲鼻而來,試一啖雞肉,真系原汁原味,嫩滑又時間剛好。而且都唔系好多骨嘅部位,雞肉不會好肥,雞肉真系好滑。仲點咗個南瓜豚骨粥,夠營養,而且粥底好綿滑,不會好稠。 有南瓜甜味,豚骨爽口,粥水用石鍋煲,比一般飽火候更好。好有營養,2個人食剛剛好。
2016-04-26
$100 (Lunch)
2016-05-16 133 views
蒸海鮮一般配粥底以吸收食材精華,這家也有常見的瑤柱淮山、南瓜粥底可選。不過侍應大哥介紹用意大利海鮮湯底($288)吸收食材精華,那就試試啦。湯底本身已經煲好,滾起即可享用。內有蕃茄、洋蔥、薯仔、大蜆等,味濃鮮甜,等待食物送上期間已經喝了兩碗。雲耳杞子蒸雞($148/半隻)份量也很多,調味偏咸。三頭大元貝($68/隻)只用簡單蔥花點綴,保留原來鮮味。我個人較喜歡用大量蒜茸蒸扇貝。臘味糯米飯($128)是在廚房蒸好的,可於等待蒸海鮮期間享用。配料充足,飯粒煙靱。份量適合四人用。四寶蔬菜($88)包括菜心、娃娃菜、粟米及南瓜。蒸好後可直接食用,或參考侍應大哥的做法,將蔬菜放到湯裡去。說到湯底,吸收食材精華後再試,味道更濃。
湯底本身已經煲好,滾起即可享用。
雲耳杞子蒸雞($148/半隻)
份量也很多,調味偏咸。
三頭大元貝($68/隻)
只用簡單蔥花點綴,保留原來鮮味。
我個人較喜歡用大量蒜茸蒸扇貝。
臘味糯米飯($128)
是在廚房蒸好的,可於等待蒸海鮮期間享用。
配料充足,飯粒煙靱。
份量適合四人用。
四寶蔬菜($88)包括菜心、娃娃菜、粟米及南瓜。
蒸好後可直接食用,或參考侍應大哥的做法,將蔬菜放到湯裡去。
說到湯底,吸收食材精華後再試,味道更濃。
2016-05-12
$362 (Dinner)
2016-05-16 120 views
真開心啊,今晚有朋友要請我食大餐,我話我想去食海鮮,仲要係蒸氣海鮮,本嚟我想去開嗰間食,但話佢屋企附近有間,就叫我過去嗰邊試下,我覺得海鮮最好嘅食法就係清蒸,清蒸能體現到海鮮嘅新鮮度。原嚟係帶我去金御膳正宗海鮮蒸氣石鍋,環境好舒適,令人感覺好放松,食飯環境都幾好。首先蒸上朋友最愛象拔蚌,好可愛嘅象拔蚌仔,細細只好好肉,韌韌地嘅口感,好鮮好鮮,一人食兩只剛剛好,加上蔥蒸唔洗十分鐘就OK了。今日無點大蝦,試下生蝦仔味道如何,雖然係話生蝦仔,但都唔算話十分細只,蝦肉爽口彈牙,新鮮度就剛游水上嚟咁,感覺比大蝦更鮮甜,肉質更結實,價格唔貴,性價比好高。嘩,第一次食呢個意大利海鮮湯底,睇落去好靚,好吸引人啊,黃金黃金好似咖喱湯咁,湯底配料海鮮都幾足料,所以湯底好清甜,再加上頭先甘多海鮮系上面蒸,更美味。差D唔記得講呢個蒸魚片,魚肉片好厚身,肥美鮮甜,令人驚喜喔,應該系一條大魚嘅肉,味好好。
2016-05-09
$401 (Dinner)
2016-05-16 470 views
作為為食人的其中一個基地,在土記區內若沒有一間像樣點的,成為近來大熱的蒸氣石鍋店,那就真的是不可思議....這間位處於北帝食街內,就在從前名聞blogger食界的"明將"的舊址的蒸氣火煱店,今次還是第一次前來光顧....下午時份有朋自遠方來,吃點心吃得有些過了頭,所以到了晚上的這一刻仍不覺太餓....故此儘管蒸氣石鍋弄出來的東西入口總是不會特別膩,但還是不可以在此大魚大肉。最後決定只是淺嚐一下算了....這裡的餐牌上,既有例牌的各類慣常見的石鍋配料外還有一系列的小菜。好像眼前這碟生炒骨便是....排骨用上了鮮貨沒藏很重雪味,外皮炸得酥脆夠熱不油但就稍覺粉太厚;肉方面若可以用上帶半肥的話就會更呈完美;甜酸汁調得十分杰稠起了輕微拉絲的效果,味道方面則調較得並不過酸沒有出現刺鼻的狀況;遺憾的是掛醬的功夫做得未算好,吃過肉之後就發現有一大攤醬汁"瓊"在碟上....口淡淡的我們想來點飲料,就來一渣竹蔗茅根吧....一喝便知這是自家製的,呷下去十分夠清爽解熱氣而且一點後加的甜味也不存在。實在巳有好久也沒有嚐到如此住家的出品了....再來的仍是小菜....生煎土魷肉餅跟前述的生炒骨一樣同是標準的送飯

口淡淡的我們想來點飲料,就來一渣竹蔗茅根吧....

再來的仍是小菜....
生煎土魷肉餅跟前述的生炒骨一樣同是標準的送飯王 (但今晚竟是沒有叫碗靚仔來伴,實在可惜)。這肉餅算是煎得不算超油膩的,味道是調得有些偏濃但若以之來伴飯那就應剛啱好;肉質是蠻實淨不見鬆散吃起來能感受到肉的甜,而且內藏的土魷粒份量也是充足的,可說是毫不欺場....

好啦,是時候試試招牌的蒸氣嘢了....
蟶子王以肉的size份量件頭來講是絕未能稱王的,而且蒸焗的時間有點過了火,弄出來邊位是帶點橡筋feel的....
手打花枝丸一吃就已估計得到應並非真正手打的,肉是甚為鬆散不太夠結實。幸好丸內的花枝粒量非常的足夠,算是扳回了一城....
相比起那花枝丸這一小粒的烏雞豚肉丸的彈性就厲害得到了....侍者在弄熟上桌時用不銹鋼夾將之拿起後馬上鬆手,肉丸就立刻像乒乓球般彈跳起來確足冇花冇假;丸的texture自然也爽彈十足但入口卻見軟滑,這自是和丸內應有下較肥的肉同搓有點關係吧;鳥雞肉的存在亦令味本應尋常的肉丸多了一些變化,味多了一份清甜很讓人討好....

食到此處,肚子已差不多大半飽了。此時侍者端來了一大碟已被斬件的沙立魚....嘩....好說這也有兩斤多呢....
這樣的架勢,由我們兩大一小去分吃自然是吃得魚油也從耳朶中漏出來了....
肉質是出奇地滑嘟嘟。基本上初時用筷子是蠻難輕易將之夾起的,及後吃多幾件後就熟能生巧了;魚肉食得出是十分新鮮,肉呈雪白甜度足之餘又沒存在著半點腥氣。唯一的缺失是肉的底味下得有點太多太濃鹹了,因而將鮮度壓底了少許....

食過最厚肉的腩位後,接下來便是要細嚐需要啃骨的魚頭、魚雲以及嘴。黏在骨的肉永遠是最美味的,又軟骨又香甜,實屬一流....
無論年紀大的或是少的都很努力地吃,登時就要化身成不折不扣的吃魚怪....但最後還是吃剩....真是太浪費了....

$350 (Dinner)
2016-05-16 219 views
今日係屋企附近發現有間用蒸氣鍋蒸海鮮酒家。兩公婆就去試吓。入到去地方都唔錯,燈光火猛,有卡位,有圓枱。坐低冇耐職員就介紹咗一個蕃茄薯仔海鮮湯做蒸鍋蒸底。而且係用三種蕃茄煲的。好奇之下問職員有邊三種蕃茄(土耳其/越南/香港)都幾特別啦!因為每次食蒸氣石鍋都係用排骨粥做底。今次就試吓用蕃茄薯仔海鮮湯底。係大概5分鐘之後職員話先飲頭啖湯。每人一碗。果然好香蕃茄味,好清新。我老公仲話…呢個蕃茄湯好飲過我煲的 。雖然唔係好開心,不過算啦!又真係好飲好多 湯入面除咗有(土耳其/越南/香港)蕃茄,仲有薯仔,海蝦,大蜆,芹菜一起煲成的。係湯上面放一個有窿的蒸架,再放雲吞,蟲草雞係湯上面蒸,將所有蒸出嘅精華落到湯裡面。最後再飲個湯就真係超正 因為味道更加濃郁過頭啖湯,而且多咗鮮味。我地成晚就飲多起碼三碗 講吓雲吞有豬肉,蝦仔。不過就有少少失望。因為真的是蝦仔。而且雲吞皮梘水味太濃,陷料又咸最後一樣就係蟲草雞。出面一段蟲草雞唔會有雞腎。但金御善就有。不過可能斬得太碎,所以食嘅時候要小心d。因為好容易將d骨插到牙縫。雖然雞肉好滑,不過味道較咸。其實今晚餐飯真係有少少失望. 因為食物真的幾貴. 而且味
。雖然唔係好開心,不過算啦!又真係好飲好多
其實今晚餐飯真係有少少失望. 因為食物真的幾貴. 而且味道不是太好. 除咗個湯之外. 職員態度....

$297 (Dinner)
最近食蒸氣石鍋吃上癮,所以見到雜誌介紹有間蒸氣石鍋店,見到個海鮮鍋好似好正咁,我同相公就找個不用回對方老家吃飯的Weekend 來吃了.佢有卡位, 也有大枱, 見我地得兩個人當然給卡位啦~去開厠所, 睇到原來佢有個露台, 可以給客人出去吸一下煙的…D 海鮮都好多下…當然要Order 這個秘製意大利海鮮湯底(HKD358), 果然好足料, 有不同的鮮茄, 薯仔, 大量的蝦及星斑!!!! 因為在店員介紹下我地都叫了斤星斑做一陣的蒸氣石鍋的餸料, 所以廚房說不如連頭頭尾尾都加入個湯度會甜好多的說~煲了一陣, 店員先叫我地飲這湯, 之後蒸完所有的蒸氣石鍋料後再飲, 味道會迴然不同..好先喝這個頭啖湯先, 因為有不同的蕃茄, 有意大利蕃茄, 又有細蕃茄仔, 又有茄乾煮成的湯, 鮮茄味十足, 而加上新蝦及魚的鮮味, 點綴這個意大利海鮮湯, 味道都頗鮮美( 不過我更期持食完蒸鍋再飲這個湯, 一定更鮮~)話明是海鮮蒸氣石鍋店, 當然要點海鮮, 先來個象拔蚌仔(HKD196 / 2隻) , 象拔蚌仔雖說是仔, 但也大大隻, 只要蒸幾分鐘就已經食得, 非常鮮甜, 雖然都可以加豉油等來調味, 但如果海鮮新鮮

佢有卡位, 也有大枱, 見我地得兩個人當然給卡位啦~
D 海鮮都好多下…
話明是海鮮蒸氣石鍋店, 當然要點海鮮, 先來個象拔蚌仔(HKD196 / 2隻) , 象拔蚌仔雖說是仔, 但也大大隻, 只要蒸幾分鐘就已經食得, 非常鮮甜, 雖然都可以加豉油等來調味, 但如果海鮮新鮮的話又何需要其他調味呢~
首創烏雞豚肉丸 (HKD60/ 4 粒) , 豚肉丸就是吃得多, 烏雞豚肉丸還是第一次吃, 烏雞其實比普通雞更有感更彈牙, 所以食的時候用筷子夾時肉質都感到彈下彈下, 加上味道其肉味會更香, 所以這個小小的一粒烏雞豚肉丸這樣貴是有理由的呢~
這個蜆 (其實連意大利湯的) la, 也是鮮美, 也沒有食到有沙石的蜆, 不錯~
這個就是燕星仔啦 (時價), 成斤重的星班仔都有好多件啊~而且鮮美滑嫩, 一入口已經滑了入口腔, 而且肉件都非常厚肉, 非常足料呢~
加上這個四寶蔬 (KD88), 食返D 蔬菜先…
我同相公最期待的集精華於一身的意大利海鮮蕃茄湯再度登場, 首先, 蕃茄的酸味已經沒有了, 只留下甜味; 加上我倆從未試過這樣豪的用條星斑來煲湯, 個湯完完全全充滿了星班的皇道香濃味道, 加上煲了個幾小時所有的精華都融化在湯中, 所以飲湯時就好似食緊條星斑, 極度滿足~

今次星斑真的是皇道菜式呢~

2016-04-17
$600 (Dinner)
  • 秘製意大利海鮮湯底
  • 首創烏雞豚肉丸