2024-08-09 102 views
今日經過太子好燒式,聞到好香燒烤味,就入去試一試。座無虛席,環境乾淨,確係食燒烤的好地方。鹽燒鮑魚(1隻) $68新鮮彈牙,鹽香味十足。鹽燒牛舌串 $30牛味重,彈性十足。 鹽燒牛舌心 $96十分嫩滑,有咬口,牛味重。燒雞胸軟骨串(2串) $35 脆口,完全唔韌,CP值幾高。鴨胸串 $22 店舖推介,大大塊,鴨香味濃。标蓉燒茄子(原條) $40 大推茄子,軟熟綿滑,蒜香味濃。低溫紐西蘭羊扒(兩支骨)$118 羊味重,非常嫩滑,輕輕一咬就撕開羊肉。鹽燒白鱔 $98口感似雞肉,十分彈牙。 朝日啤酒(大支装)$39鹽

鹽燒鮑魚(1隻) $68
新鮮彈牙,鹽香味十足。

鹽燒牛舌串 $30
牛味重,彈性十足。

鹽燒牛舌心 $96
十分嫩滑,有咬口,牛味重。

燒雞胸軟骨串(2串) $35
脆口,完全唔韌,CP值幾高。

鴨胸串 $22
店舖推介,大大塊,鴨香味濃。

标蓉燒茄子(原條) $40
大推茄子,軟熟綿滑,蒜香味濃。

低溫紐西蘭羊扒(兩支骨)$118
羊味重,非常嫩滑,輕輕一咬就撕開羊肉。

鹽燒白鱔 $98
口感似雞肉,十分彈牙。

朝日啤酒(大支装)$39鹽
2024-08-07 79 views
話時話呢排都好耐冇食過串燒、搞到而家個心癮好大,一定要去食返次先!每次諗起熱烘烘嘅串燒胃口都會大增!除咗色香味俱全之外燒烤嘅食物令人難以抗拒!今次去咗一間太子嘅串燒燒烤專門店,呢間燒烤店最出名嘅就係海鮮,除咗夠新鮮之外仲要係有限量嘅數量食完就冇㗎啦!所以最好係間餐廳嘅OpenRice度打電話預約再加上講明自己想食咩海鮮佢就可以幫你留到一啲海鮮!我當然最鍾意呢間串燒舖嘅燒魚啦!除咗係王牌之外燒馬友係非常值得推介!再加上佢哋特製嘅泰式酸辣醬汁!仲可以令到啲食物更加香層次感更加高!今次嗌咗幾款嘅串燒同埋一款甜品!鹽燒牛舌$30汽水$18原條燒馬友$148燒豆卜$18燒茄子$40燒鮑魚$68朱古力香蕉$38味道真係好食到不能形容!朱古力香蕉呢個我覺得係必食嘅甜品好特別!除咗入口即溶感覺之外!朱古力嘅甜度岩岩好!好燒式燒烤串燒專門店太子大南街34號地舖(南宛隔離)

今次嗌咗幾款嘅串燒同埋一款甜品
燒茄子$40
燒鮑魚$68
朱古力香蕉$38

好燒式燒烤串燒專門店
太子大南街34號地舖(南宛隔離)
2024-08-02 57 views
近年串燒店愈開愈多,「好燒式串燒專門店」是我最喜愛的一間,串燒款式多份量大,調味入味,十分超值🙂‍↕️🙂‍↕️蒜蓉燒蠔 ($36/隻)🦪🦪這道蒜蓉燒蠔非常美味。蠔肉肥美飽滿,帶有適量的脂肪,口感鮮嫩多汁。蒜蓉的香氣濃郁,恰好融合了蠔肉的鮮甜,相當和諧。蒜蓉醬汁也非常入味,中,讓人忍不住想一口接一口。煙肉燒蠔 ($36/隻)🦪🦪蠔肉鮮嫩多汁,煙肉提供了鹹香氣,而且帶點芝士味,增添了奶香。三種口感和味道完美融合,層次豐富,每一口都令人難忘。燒龍蝦 ($78)🦞🦞這道燒龍蝦新鮮肥美,肉質鮮嫩彈牙。烹調手法精湛,保留了龍蝦本身的鮮甜。適量的調味增添香氣,口感層次豐富。辣酒煮沙白 ($128)這道辣酒煮沙白肉質鮮嫩多汁,帶有適量的辣味。沙白本身的甜味和鮮味在烹飪過程中得到凸顯,而辣酒的香氣與沙白的味道也完美協調,值得一嘗!蒜蓉包($40)🍞🍞蒜蓉入味,香脆可口,而且一份四件,食到停唔到,除了吃串燒,絕對值得點一份作主食!蒜蓉燒茄子($40)🍆🍆這道蒜蓉燒茄子十分誘人。茄子質地軟糯,蒜蓉的香氣濃郁,兩者完美融合。茄子的自然甜味與蒜香相呼應,口感層次豐富。鹽燒白鱔 ($49)🐟🐟白鱔爽脆Q彈,鱔肉帶有微

蒜蓉燒蠔 ($36/隻)🦪🦪

煙肉燒蠔 ($36/隻)🦪🦪

燒龍蝦 ($78)🦞🦞

辣酒煮沙白 ($128)

蒜蓉包($40)🍞🍞

蒜蓉燒茄子($40)🍆🍆

鹽燒白鱔 ($49)🐟🐟
白鱔爽脆Q彈,鱔肉帶有微微的鹹香,十分鮮美,將鱔肉的天然香味完整保留。配上適量的鹽調味,突出了鱔肉本身的鮮味,讓人回味無窮。

串燒豆腐 ($20)🍢🍢
這道串燒豆腐十分可口。豆腐外層微焦,內裡卻依然柔嫩,豆香四溢。佐以適量的醬汁調味,突出了豆腐本身的鮮美口感。

頂級安格斯牛小排 ($158)🐮🐮
這份頂級安格斯牛小排肉質細嫩多汁,入口即化。牛肉的鮮美香氣十分濃郁,肉質呈現完美的嫩度和口感。

燒玉子 ($22)🥚🥚
這道燒玉子Q彈爽嫩,蛋黃恰到好處地熟透,帶有濃郁的蛋香。烤制手法精湛,外層呈現金黃色,散發出誘人的香氣,口感爽嫩,是一道簡單但美味的小吃。

燒菠蘿 ($20)🍍🍍
這道燒菠蘿甜中帶酸,入口即化,十分清爽可口。菠蘿含有豐富的維生素,經過燒烤後,果肉更加軟糯,增添了些許焦糖香氣。可以作為開胃小食,也可以作為餐後甜點,無論哪種方式都能帶來驚喜。

好燒式串燒專門店 (大南街) (太子)
地址:太子大南街32-34號地舖
2024-07-22 101 views
係太子附近搵咗間串燒店見到串燒都好吸引🤤首先想讚鋪頭員工開頭會推薦店內食物我叫咗中辣,員工都好貼心問夠唔夠辣唔夠可以拎一樽辣粉俾我再加👍🏻食物黎得8899會行埋黎通知聲啲食物差唔多到齊了👏🏻香港就是要這樣吧🤝串燒通過慢慢烹飪同醃製,充分釋放出肉類既天然鮮美風味加配美味辣粉鹽燒白鱔真係估唔到咁好食我叫完第一串又再叫多串我見好多枱都叫龍蝦🦞試下蒜蓉味我諗可能係店內必叫2個人食左安格斯牛肋串雞全翼雞腎串多春魚(3條)魷魚鬚蒜蓉燒茄子(原條)虎皮尖椒菠蘿韭菜花鹽燒白鱔優惠龍蝦(蒜蓉)津路烏龍茶蜂蜜綠茶
係太子附近搵咗間串燒店
見到串燒都好吸引🤤

首先想讚鋪頭員工
開頭會推薦店內食物
我叫咗中辣,員工都好貼心問夠唔夠辣
唔夠可以拎一樽辣粉俾我再加👍🏻

雞全翼
雞腎串
多春魚(3條)
魷魚鬚
蒜蓉燒茄子(原條)
虎皮尖椒
菠蘿
韭菜花
鹽燒白鱔
優惠龍蝦(蒜蓉)
津路烏龍茶
蜂蜜綠茶
2024-07-21
  • 蒜蓉燒龍蝦
  • 燒菠蘿
  • 蒜蓉燒茄子(原條)
  • 韮菜
  • 安格斯牛肋串
  • 鹽燒白鱔
2024-07-21 92 views
又相約了朋友聊天吃飯,吃串燒店最好不過,各適其適,好燒食串燒太子店鄰近新酒店旺角睿景酒店的正對面,十分方便店裡坐位尚算多,乾淨俐落,沒有一點油煙味我們先點了幾款肉類:安格斯牛肋串 $30好有牛肉味、每件牛都juicy.牛柳串 $22肉質軟淋,灑上七味粉好香.燒雞髀 $38沒想到份量很大,食到雞油香味,是惹味之選.司華力腸 $28外層脆皮,好香,店員貼心切成一塊塊方便食用到蔬菜類:蒜蓉燒茄子(切片) $40燒得焦黃色好吸引,以蒜蓉燒香味十足啊!厚燒玉子 $22不會燒得很乾,仍然保留蛋香味串燒豆腐 $18被驚喜到的一項燒物,豆腐外層微脆,咬下去是裏面的豆腐嫩滑,加上調味少少鹹,十分好吃芝士焗西蘭花 $52用錫紙包住燒的,很多芝士,好惹味yummy!原個蒜頭 $17朋友點的一款較重口味小食,喜歡吃蒜頭的可以試試海鮮:煙肉燒蠔 $36煙肉切成小塊放上燒蠔上十分香脆,燒蠔新鮮肥美小食:黑松露菌蝦多士(4件) $68第一次在餐廳吃,份量有點大,吃下去很香黑松露味,炸得金黃色酥脆香甜意粉:黑松露野菌雞肉意粉 $108很Creamy的忌廉意粉,在串燒店難得有西式意粉店便好奇嘗一嘗,同樣好吃

店裡坐位尚算多,乾淨俐落,沒有一點油煙味

我們先點了幾款肉類:
安格斯牛肋串 $30
好有牛肉味、每件牛都juicy
牛柳串 $22
肉質軟淋,灑上七味粉好香

燒雞髀 $38
沒想到份量很大,食到雞油香味,是惹味之選

司華力腸 $28
外層脆皮,好香,店員貼心切成一塊塊方便食用

到蔬菜類:
蒜蓉燒茄子(切片) $40
燒得焦黃色好吸引,以蒜蓉燒香味十足啊!

厚燒玉子 $22
不會燒得很乾,仍然保留蛋香味

串燒豆腐 $18

芝士焗西蘭花 $52
用錫紙包住燒的,很多芝士,好惹味yummy!

原個蒜頭 $17
朋友點的一款較重口味小食,喜歡吃蒜頭的可以試試

海鮮:煙肉燒蠔 $36
煙肉切成小塊放上燒蠔上十分香脆,燒蠔新鮮肥美

小食:黑松露菌蝦多士(4件) $68

意粉:黑松露野菌雞肉意粉 $108

2024-07-11 96 views
呢間分店比旺角店更多座位,餐牌都係一樣,食物款式多每次黎到都必叫燒鮑魚,貪佢燒得夠香口,仲會配上香甜嘅蕃薯蓉黑松露菌蝦多士有4件,都係我嘅必叫之選,多士外脆內軟,配上黑松露菌➕蝦一齊食,真係好好味😋串燒雞全翼都一定要試,燒到外香內嫩,非常美味可口另外仲揀咗雞軟骨、雞腎串、燒雞髀、司華力腸及多春魚,樣樣都好惹味魷魚鬚一定要襯熱食或早啲係竹籤整出黎,否則凍咗就會黏得竹籤太實,好難整出黎厚燒玉子口感香滑,值得一試原條蒜蓉燒茄子🍆都好大條,加辣應該會更好食秋葵🈶4條,咬落鮮嫩菠蘿🍍食落新鮮香甜,非常不錯我哋仲揀咗個泰式無骨鳳爪,份量都算多,我本身唔太食得辣,所以覺得都幾辣下飲品叫咗鮮檸樂➕鹹檸七,都算大杯,一個人夠飲
呢間分店比旺角店更多座位,餐牌都係一樣,食物款式多

每次黎到都必叫燒鮑魚,貪佢燒得夠香口,仲會配上香甜嘅蕃薯蓉

串燒雞全翼都一定要試,燒到外香內嫩,非常美味可口

厚燒玉子口感香滑,值得一試
原條蒜蓉燒茄子🍆都好大條,加辣應該會更好食

秋葵🈶4條,咬落鮮嫩

菠蘿🍍食落新鮮香甜,非常不錯

飲品叫咗鮮檸樂➕鹹檸七,都算大杯,一個人夠飲

2024-07-03 433 views
這間港式串燒店位於太子的大南街,鄰近地鐵站,主打即叫即燒的串燒及各式各樣的酒品。店內環境寬敞舒適,以簡約的木系作主,擺放多款酒樽,充滿居酒屋格調,適合多人聚會。蒜蓉燒扇貝 - $80/兩隻肥美飽滿的扇貝嫩滑多汁,裙邊帶爽脆,月牙位軟糯綿密。煙肉燒蠔 - $36蠔身肉厚肥大,燒得恰到好處,保留豐富的肉汁充滿海洋鮮甜味,還鋪滿一粒粒香脆的煙肉,鹹香中帶點油香。白汁芝士燒蠔 - $36幼滑的白汁加上鹹香的芝士,有微微拉絲效果,奶香好濃郁。墨西哥薄餅芝士雞肉 - $52薄脆的墨西哥餅皮富麥香,半溶化的芝士黏著嫩滑的雞肉,更有三色椒等平衡膩感。和牛肋串 - $42豐富的脂肪帶著少許肉筋,軟嫩又帶有嚼勁。鹽燒牛舌芯 - $48牛舌中最高級部位,軟嫩多汁又有嚼勁。陰公豬 - $30肥瘦相間的五花肉軟腍多汁,有冬陰功醬汁的酸甜帶辣。魷魚鬚 - $28爽滑又彈牙,塗滿香辣醬汁。厚燒玉子 - $22紮實豐厚帶點甜滋滋。豬仔脾 - $42/兩支豬後腿上的寸骨,有點像雞脾,肉質嫩滑無比。蒜蓉燒茄子 - $40軟糯多汁的茄子切成一片片,塗上惹味的燒汁及孜然粉,又有蒜香味。津路烏龍茶 - $20還有汽水及支裝等無
蒜蓉燒扇貝
蒜蓉燒扇貝

蒜蓉燒扇貝 - $80/兩隻
肥美飽滿的扇貝嫩滑多汁,裙邊帶爽脆,月牙位軟糯綿密。
白汁芝士燒蠔 & 煙肉燒蠔
煙肉燒蠔

煙肉燒蠔 - $36
白汁芝士燒蠔 & 煙肉燒蠔

白汁芝士燒蠔 - $36
幼滑的白汁加上鹹香的芝士,有微微拉絲效果,奶香好濃郁。
墨西哥薄餅芝士雞肉
墨西哥薄餅芝士雞肉

墨西哥薄餅芝士雞肉 - $52

和牛肋串 - $42

豐富的脂肪帶著少許肉筋,軟嫩又帶有嚼勁。
鹽燒牛舌芯 - $48

牛舌中最高級部位,軟嫩多汁又有嚼勁。
陰公豬 - $30

肥瘦相間的五花肉軟腍多汁,有冬陰功醬汁的酸甜帶辣。
魷魚鬚 - $28
爽滑又彈牙,塗滿香辣醬汁。
厚燒玉子 - $22

紮實豐厚帶點甜滋滋。
豬仔脾

豬仔脾

豬仔脾 - $42/兩支
豬後腿上的寸骨,有點像雞脾,肉質嫩滑無比。
蒜蓉燒茄子
蒜蓉燒茄子

蒜蓉燒茄子 - $40
津路烏龍茶

津路烏龍茶 - $20
還有汽水及支裝等無酒精飲品。
1664生啤

1664生啤 - $78
推廣活動期間買一送一,可倫堡白啤酒由小麥釀造,綿密氣泡特別滑順,入口清新怡人。
2024-07-02
Type of Meal
Dinner
2024-06-25 82 views
朋友一直介紹這間好燒式的串燒店, 一直沒有機會來試。今日終於特意走來,嘗嘗他們的串燒。首先,我嘗試了他們的燒豆腐,外皮酥脆,內裡卻保持著鬆軟的口感,相當不錯。接下來是黑松露蝦多士。麵包表面金黃酥脆,裡面夾著蝦肉和上層的黑松露,滋味香濃。另一道推薦菜品是黑松露野菌雞肉意粉。意粉煮得正好,與野菌雞肉和濃郁的黑松露醬汁搭配得很好。最後我點了蘑菇,魷魚和羊肉串。他們都配以辣粉,非常惹味可口。飲品方面,太多是下火的選擇 ,這次我們就選擇了竹蔗茅根。

飲品方面,太多是下火的選擇 ,這次我們就選擇了竹蔗茅根。
2024-06-21 79 views
今日去咗呢間位於太子的串燒店,不單止有串燒,仲有海鮮、小食、飯、意粉…串燒款式種類都幾多下,真係花多眼亂😂我哋點左好多野食,食物質素不錯👍🏻🐮安格斯牛肋串 油花多富筋膜有咬口,肉嫩多汁,串燒最適合👍🏻🐷西班牙黑毛豬肋串 油脂豐富,肉質細膩爽口,齒頰留香!!🥬娃娃菜 燒完仍保留蔬菜水份💦🍍菠蘿 鮮甜多汁🐮頂級安格斯牛小排 我哋叫咗3成熟度,肉質粉嫩,帶有濃厚的燻香味道~🦪蒜蓉燒蠔 巨型版燒蠔,大大隻肉身肥美🦐黑松露菌蝦多士(4件)脆蝦多士加左黑松露,口感好香濃,加上彈牙又滋味的蝦肉,超正😋🍄‍🟫芝士煙肉焗大啡菇厚身嘅大啡菇味道鮮美,配上煙肉咸香十足。🍝黑松露野菌雞肉意粉味道配合得好香濃,扁意粉麵質好彈牙口感極佳😋濃郁的黑松露拌勻意粉一齊食好惹味,野菌份量超多。

🐷西班牙黑毛豬肋串 油脂豐富,肉質細膩爽口,齒頰留香!!

🥬娃娃菜 燒完仍保留蔬菜水份💦
🍍菠蘿 鮮甜多汁

🦪蒜蓉燒蠔 巨型版燒蠔,大大隻肉身肥美

🦐黑松露菌蝦多士(4件)

🍄‍🟫芝士煙肉焗大啡菇
厚身嘅大啡菇味道鮮美,配上煙肉咸香十足。

🍝黑松露野菌雞肉意粉

2024-06-20
Type of Meal
Dinner
2024-06-03 59 views
今天約了朋友於太子逛街後,選擇了一間串燒專門店食晚餐。今日品嘗了一系列精心烹制的串燒佳餚:芝士龍蝦:當芝士的醇厚遇上龍蝦的鮮美,碰撞出了獨特的口感。龍蝦肉質鮮嫩,搭配拉絲的芝士,每一口都徬彿有奶香四溢,令人陶醉。燒雞翼:外皮烤得恰到好處,酥脆而不焦硬,內裡的雞肉依然保持著嫩滑的口感。調料的味道滲透到每一絲肉縫中,使得整個雞翼香氣四溢,回味無窮。燒雞腎:雞腎的彈性與烤制後的香脆完美結合,口感層次豐富。調料的搭配也恰到好處,既突出了雞腎本身的鮮味,又增添了獨特的風味。燒豬仔脾:豬仔脾經過烤制後,表面的油脂微微溢出,散發出迷人的香氣。咬上一口,可以感受到肉質的細膩與肥美的口感,十分過癮。燒豚肉:豚肉的口感細嫩多汁,經過烤制後更加入味。調料的味道深入肉質,使得豚肉在保持原有風味的同時,又增添了新的層次感。燒白鱔:白鱔的口感細嫩爽滑,經過烤制後更是增添了一絲鮮美的口感。調料的搭配也恰到好處,既保留了白鱔的原味,又增添了新的風味。燒菠蘿:菠蘿經過烤制後,原本的酸甜味道更加突出,同時又增添了一絲焦香。這種奇妙的口感組合,讓人眼前一亮。燒甜蕃薯仔:甜蕃薯仔經過烤制後,外皮微微焦脆,內裡則是軟糯香甜。這

燒甜蕃薯仔:甜蕃薯仔經過烤制後,外皮微微焦脆,內裡則是軟糯香甜。這種甜而不膩的口感,讓人忍不住一口接一口地吃下去。

燒粟米:粟米的香甜與烤制後的焦香完美結合,每一粒玉米讓人回味無窮。

燒香蕉:香蕉經過烤制後,原本的甜軟口感變得更加豐富。外皮的微微焦脆與內裡的柔軟形成了鮮明的對比,再加上香蕉本身的香甜味道,簡直是絕配。

今晚的串燒不僅滿足了味蕾的享受,更是一次美妙的味覺之旅。

朋友係太子返工,今日帶我去佢嘅飯堂食串燒🥰 哩間串燒店menu 款式超多!樓面面積算大,平日夜上都旺場呢📍蒜蓉燒蠔 🦪📍鹽燒大眼雞 🐟蒜蓉燒蠔肥美多汁,蒜香四溢。原條燒大眼雞肉質柔嫩鮮甜,點泰式辣醬非常夾,師傅仲會將魚皮拆起燒到脆卜卜😋 另有一番滋味📍安格斯牛肋串📍西班牙黑毛豬肋串📍鹽燒牛舌心📍燒雞胸軟骨串📍厚燒玉子 🥚安格斯牛肋串及西班牙黑毛豬肋串,兩款燒烤肉串肉質醇厚。牛舌芯非常爽口,味道濃郁🫶🏻📍低溫去骨燒乳鴿📍低溫紐西蘭羊扒 🐑試咗兩款先低温烹調後再燒嘅菜式燒乳鴿和紐西蘭羊扒口感不錯,保留咗食材鮮味📍雞中翼📍蒜芯📍串燒豆腐📍蒜蓉燒茄子 🍆見到隔籬枱嘅雞中翼幾吸引,又叫黎試下先!特別推介比較少見嘅蒜芯,口感清脆,份量好多呢😋

朋友係太子返工,今日帶我去佢嘅飯堂食串燒🥰

📍蒜蓉燒蠔 🦪
📍鹽燒大眼雞 🐟

蒜蓉燒蠔肥美多汁,蒜香四溢。

📍安格斯牛肋串
📍西班牙黑毛豬肋串
📍鹽燒牛舌心
📍燒雞胸軟骨串
📍厚燒玉子 🥚

📍低溫去骨燒乳鴿
📍低溫紐西蘭羊扒 🐑

試咗兩款先低温烹調後再燒嘅菜式
燒乳鴿和紐西蘭羊扒口感不錯,保留咗食材鮮味

📍雞中翼
📍蒜芯
📍串燒豆腐
📍蒜蓉燒茄子 🍆

見到隔籬枱嘅雞中翼幾吸引,又叫黎試下先!
特別推介比較少見嘅蒜芯,口感清脆,份量好多呢😋

2024-05-22 61 views
一家開業過十年的串燒店,專門吃串燒,店舖裝潢平民化和朋友來吃,維持高質素,食材新鮮又優質,即點即做,龍蝦和魚限量,完全值得點食物味道好。串燒燒到肉質鮮嫩,沒有柴口感,選擇多,和朋友聊聊心事飲著咸檸七芝士生蠔大開眼界喔,滿滿香濃芝士,燒得滿滿肉汁,鮮甜加上味很香。味道很獨特!特別一提開胃醬汁,酸中帶甜香蒜白酒沙白扁意粉沙白大隻又飽滿,油香滿滿,彈口之意粉爽口!份量也多,擺盤用心,香氣滿又不油膩。沙白滿滿蒜蓉味燒豆腐脆皮外面,內嫩滑燒栗米栗米調味豐富,選蜜糖,棒。燒菠蘿煮出簡單風味,快樂滿滿,鮮甜的,加上酸甜,口感豐富,作為甜品很棒燒雞腿招牌好吃串燒,流出濃濃肉香,燒出香氣,鮮味程度口感爆滿!牛柳串燒肉汁滿滿,醬惹味
一家開業過十年的串燒店,專門吃串燒,店舖裝潢平民化

食物味道好。

芝士生蠔
芝士焗蠔

特別一提開胃醬汁,酸中帶甜

香蒜白酒沙白扁意粉
蜆肉意粉

燒豆腐
脆皮外面,內嫩滑

燒栗米
栗米調味豐富,選蜜糖,棒。
燒粟米

燒菠蘿

燒雞腿
招牌好吃串燒,流出濃濃肉香,燒出香氣,鮮味程度口感爆滿!

牛柳串燒
肉汁滿滿,醬惹味
芝士焗蠔
蜆肉意粉
燒粟米
2024-05-21 44 views
今天去太子好燒式燒烤食晚餐,真係超級滿足!首先叫咗「北寄貝」,個貝肉又大又肥,入口即化,非常鮮甜可口。接住又有「蒜蓉北海道扇貝」,扇貝鮮嫩多汁,加埋蒜蓉醬汁,簡直係人間美味。「鹽燒牛舌心」同「鹽燒牛舌串」,牛舌又嫩又軟,鹹香可口,配啤酒真係絕配。另外仲有「雞腎串」,雞腎烤得恰到好處,又脆又鮮,超級下酒。「多春魚」 香脆可口有多春,「雞髀菇」超級嫩滑,菇仔又大又肉感,非常惹味。「串燒豆腐」煎得金黃酥脆,完全吸收咗醬汁嘅鮮味。「鹽燒白鱔」,又脆又香,吮指回味無窮。總之今次嘅日本料理真係超級棒,無論係食材定係烹調手法都叫人驚喜,值得一去!而且間店仲供應「朝日啤酒大支裝」,個個都飲到心滿意足。相信下次嚟,又會叫返啲唔同嘅佳餚!順帶一提,佢係太子黃岡巴士站,仲有對面係新開既睿景酒店,認真方便!

2024-05-20 57 views
天熱懶得去郊外燒烤,梗係去燒烤店舒舒服服咁嘆啦🤭同朋友今次去左間幾正既燒烤店,食咗個豐盛嘅晚餐😍試咗好多道菜,有馬友魚🐟、香煎鵝肝配紅酒汁、安格斯牛牛肋串🐂、鹽燒牛舌串等嘅肉類串燒, 肉汁鮮嫩,調味得宜💛厚燒玉子、蒜蓉燒茄子🍆、娃娃菜🥬、串燒豆腐🍢等蔬菜,味道鮮甜,平衡返肉類嘅味道💚🦪蒜蓉燒蠔、燒北極貝🐚等海鮮,都夠鮮味,十分唔錯🩵飲咗加多寶同埋雀檸汽水,夠哂暢快!😻鋪頭對面有間全新酒店🕌,望落去幾新、幾舒服,又近皇崗巴士太子站🚌,之後如有機會接大陸親戚嚟香港去住新酒店,再落嚟食燒烤就prefect池🤣🤣

🦪蒜蓉燒蠔、燒北極貝🐚等海鮮,都夠鮮味,十分唔錯🩵

飲咗加多寶同埋雀檸汽水,夠哂暢快!😻

• 鹽燒馬友
1K
2024-05-14 808 views
朋友今天剛乘直通巴士由番禺返港, 在太子總站落車,  近近地, 我們約好去 好燒式串燒專門店, 食串燒飲啤酒.   此店近地鐵站, 交通極方便.    有兩個地鋪位.在門外看餐牌,   好燒式 10週年優惠,   澳洲龍蝦 $78/半隻.   嘩!  好吸引. 店內面積大,  座位多, 檯上備有彩色餐單, 可自行點菜.   食物種類有海鮮多款. 肉類有豬, 牛, 羊, 雞.   另有蔬菜, 扒, 小食,  意粉, 飯. 牆上更有多張彩畫介紹食品,  落單無難度. 飲品有啤酒, 果汁氣水.   我們叫了大枝裝朝日啤酒.   夠冰凍.第一輪串燒, 落單後約 20分鐘, 熱熱 地送上,   配備醬汁:  孜然/麻辣/泰式酸辣汁. 安格斯牛肋串/  西班牙牛柳串/ 雞中翼兩隻/ 豬頸肉串/ 黑毛豬辣串/ 煙肉串, 好香啊! 豬頸肉串,  肉質不錯,  燒得焦香微脆, 肉味濃厚.安格斯牛肋串,   濃郁牛香, 肉汁豐富, 生熟度剛好.  牛柳串,  鬆軟,  有肉汁, 超好味.    又可以加點麻辣醬,  口感幾剌激.雞中翼兩隻,   燒得外皮香脆,  金黃色, 雞肉 嫩滑.  yummy.煙肉
店內面積大,  座位多,
 檯上備有彩色餐單, 可自行點菜.   食物種類有海鮮多款.
牆上更有多張彩畫介紹食品,  落單無難度.
 豬頸肉串,  肉質不錯,  燒得焦香微脆, 肉味濃厚.
豬頸肉串
安格斯牛肋串,   濃郁牛香, 肉汁豐富, 生熟度剛好.
安格斯牛肋串, 牛柳串
雞中翼兩隻
煙肉串,  薄薄的煙肉,  包著露筍,  輕燒後帶出煙肉香味,  露筍爽口.
煙肉串
龍蝦每人半隻, 我叫的是蒜蓉燒, 朋友叫的是用芝士焗.  上檯熱騰騰,  好大隻真吸引.
芝士焗龍蝦, 芝士滿滿, 賣相不俗.
芝士焗龍蝦
用蒜蓉牛油燒, 有牛油香味,  蒜蓉龍蝦食得滋味.
蒜蓉燒龍蝦,
龍蝦厚肉,  外皮微微焦脆, 燒得肉嫩多汁, 芝士好香口.
豬仔髀, 兩支骨, 外面燒得焦香微脆, 肉質嫩滑多汁, 美味.
豬仔髀, 兩支骨
泰國露筍, 清甜夠嫩好好食.
泰國露筍
低溫紐西蘭羊扒兩支骨, 火侯控制得好好, 肉質和口感不錯, 冇羊騷味, 食得滿意.
低溫紐西蘭羊扒兩支骨
燒鳳梨, 蜜味清甜,  熱食更甜美.
燒鳳梨
食材選料很好, 價錢屬中等, 食物燒出有質素, 服務同環境都理想, 食得開心.
豬頸肉串
安格斯牛肋串, 牛柳串