2017-08-09 171 views
希雲街一向出名多野食~呢次去到好日咖啡店覓食~鋪位細細但感覺更溫馨✨叫左個特濃香烤芝士忌廉什菌雞肉意粉 hkd98 !呢個超級好食勁推!佢啲芝士烤過黎一上台已經超香☺️有啲似燶燶地既味但食落去係勁正!芝士已經溶晒落啲意粉到,雞肉同什菌既份量好多,啲味好出!全部都融合左一齊。成個汁好creamy好好食,非一般既意粉🤤我個人係大愛!同出面食落個啲差太遠,完全係高質👍🏿10分我俾足10分架!食完咸要食啲甜野~叫左個蕉焦咖耶西多士配熱情果雪糕 hkd66作啲香蕉上面有一層焦糖包住,外脆內軟😍甜入心好好食!熱情果雪糕好特別唔似平時得啲雲尼拿/朱古力味。配埋西多士個味再出多啲~都冇咁膩👌🏽入面啲咖耶好多,勁新加坡味道~野飲方面,叫左個金巴利特飲同森林。各hkd48 ~金巴利特飲酸酸甜甜~好fresh而且絕對冇死甜!平時出面啲餐廳好小有,值得一試架森林~聽個名已經俾佢吸引左😏入面啲材料都係全綠色!唔怪得叫森林啦~ 飲落真係好fresh!唔會甜!👌🏽
希雲街一向出名多野食~
呢次去到好日咖啡店覓食~
鋪位細細但感覺更溫馨✨

叫左個特濃香烤芝士忌廉什菌雞肉意粉
食完咸要食啲甜野~

叫左個蕉焦咖耶西多士配熱情果雪糕 hkd66
作啲香蕉上面有一層焦糖包住,外脆內軟😍甜入心好好食!

野飲方面,叫左個金巴利特飲同森林。各hkd48 ~

看進去外表平平無奇,行過也只是覺得是小cafe一間,朋友約在這裡吃飯,說真的並不抱太大期望。不過!今次食完呢餐,我對佢完全改觀,甚至有再光顧的衝動~因為唔知叫咩,所以詢問店主意見,推薦了爽瓜瓜溶岩牛肉芝士漢堡配特調花生醬,呢個特調花生醬真心不得了!佢無一般花生醬咁死傑死濃味種感覺,反而係花生味濃之餘質感好smooth,仲有粒粒花生,牛肉亦非常juicy,完全唔會太膩,實是讚!即炸的薯條都好好食!仲為你配上蜜糖芥茉醬呢~仲有另一個叫特濃香烤芝士忌廉什菌雞肉意粉,用上幾種芝士炒製,真係有拉絲的感覺!超濃郁喔~雞肉又煎到好香好好食,雖然係有點滿滯但都食晒成碟~飲品方面,叫左原條玉桂的蘋果茶,仲有tiramisu latte,我覺得野飲就一般。latte上面個哈哈笑好可愛,同店名「好日」的正面思想很有共鳴,而且吃得出每一個菜式都很花心思去研究,QC然後先推出,店主仲好細心咁介紹每一碟菜式,呢個係細心位。
爽瓜瓜熔岩牛肉芝士漢堡 (配特調花生醬)

玉桂蘋果茶

Tiramisu  Latte

$140 (Dinner)
爽瓜瓜熔岩牛肉芝士漢堡 (配特調花生醬)
玉桂蘋果茶
Tiramisu  Latte
2017-08-07 102 views
去睇show之前食少少野,黎到呢間cozy cafe~佢D burger好出名~所以我地就叫左個至尊珍寶蘑菇手打牛肉芝士漢堡~中間舊肉真係多汁到一個點,而且好實在,舊菇又超大舊好似食緊肉,所以感覺都變得多元化XDD之後我地仲叫左fish n chips~呢個魚柳真係無得輸!魚肉好鮮啖啖肉,外層好酥脆,但完全唔會覺得好油膩,一切開仲爆埋芝士!!!         D芝士醬流心最正係可以用來點隔離D薯條食!薯條雖然唔係波浪款,但由於有一定厚度加上炸到好脆,所以我覺得都係好食的~至於杯latte就不過不失,但都唔算細杯,ok la~
至尊珍寶蘑菇手打牛肉芝士漢堡

good day special cheese fish n chips

至於杯latte就不過不失,但都唔算細杯,ok la~
Dinner
2017-08-07 92 views
炸魚🐟薯條🍟向來都係我嘅至愛,諗都無諗過😱入邊面竟然會有芝士🧀流出黎!😋可惜我切果下實在係太過unexpected 😍呢件事會發生所以拍唔切片!😭記得要睇第二張相睇吓流得有幾誇張!實在實在係太好食!👻外皮炸得好香好脆!魚肉嫩滑!😕外脆內軟最好嘅例子!👏🏻Burger🍔同 fish & chips🐠實在太令人驚喜及突出了!😋不過實在太邪惡😈前者花生醬🥜後者芝士🧀,所以配返杯熱飲中和下直係世界級嘅享受同埋可以降低罪惡感 😇 雖然佢叫甜潤,但係一啲都唔會太甜,潤就完完全全確確實實咁感受得到!🤤飲完杯嘢之後仲可以拎玉桂條去沖多一杯熱水😀😀

甜潤蘋果雪梨茶配玉桂條
甜潤蘋果雪梨茶配玉桂條
2017-08-06 55 views
爽瓜瓜熔岩手打手肉芝士漢堡 (配特調花生醬) $85 Homemade Peanut Butter Cucumber Beef Cheeseburger..一路都好鍾意食花生醬 🥜 ,個種又香又滑又濃嘅味道真係會令人陷入萬劫不復之地!😍😍之前都介紹過花生醬配朱古力 🥜 🍫 嘅Reese's peanut butter cup,今次花生醬配漢堡包我真係聞所未聞,食完後覺得呢個係一個令我驚喜萬分嘅burger🍔😋..花生醬配漢堡包嘅效果真係好正😌,個一種甜與鹹嘅交疊真係好完美👏🏻,雖然花生醬特登調稀左,但係都仲keep到隻香味!😼..有陣時麥當勞巨無霸你係會食得出塊牛肉又薄又乾一咬d碎就跌曬出黎咁!但係呢塊手打牛肉🐮真係好juicy💦💦仲好厚!再加埋uncountable咁多嘅青瓜 🥒 ,一啖咬落去口感真係一流!😚😚😚

爽瓜瓜熔岩手打手肉芝士漢堡 (配特調花生醬) $85
爽瓜瓜熔岩手打手肉芝士漢堡 (配特調花生醬)
爽瓜瓜熔岩手打手肉芝士漢堡 (配特調花生醬)
當cafe開到成行成市有時覺得好似食黎食去都係個d咁今次係銅鑼灣好日咖啡店終於搵到d新鮮感🙈🙈⠀嗌左佢招牌同埋最推介嘅⠀爽瓜瓜熔岩手打牛肉芝士漢堡 (配特調花生醬) ($85)花生醬應該係最吸引之處😍在於花生醬係濃味同埋感覺比較油膩再加埋好重牛味嘅漢堡排將兩樣重口味嘅野擺埋一齊真係好大膽嘅嘗試 但感覺只係好rich 同埋好香口 唔會好滯😆🤤⠀拔絲芝士黑松露多士配沙律 ($62)黑松露味仍舊好香 多士都烘得香脆嘅但多士都係多士🙈 唔係話非常特別⠀酥炸軟殻蟹自家製芒果莎莎漢堡 ($95)軟殼蟹配莎莎醬好清新💕自己特別鍾意炸野配新鮮水果醬會吊到個味之餘又真係會令到件事無咁熱氣但又唔會影響脆嘅口感粗薯條好食!夠脆夠熱 同埋調味都岩岩好🍟⠀牛油果酸麵包多士配水波蛋 ($88)個溫泉蛋我自己prefer熟多少少會更好 依家個蛋黃會有少少太水🙈但好鍾意佢用左酸醬搽麵包 同埋個流出黎嘅蛋漿食個感覺好正🤤🤤⠀焦蕉咖耶西多士配熱情果雪糕 ($66)西多士有少少fail係比個雪糕搞到林身哂維持唔到脆卜卜嘅感覺 如果雪糕唔係擺係上面由佢溶擺係側邊沾黎食會令西多口感更脆😎幾鍾意用斑蘭醬代替花生醬 但感覺出手可以
當cafe開到成行成市
有時覺得好似食黎食去都係個d咁
今次係銅鑼灣好日咖啡店終於搵到d新鮮感🙈🙈

嗌左佢招牌同埋最推介嘅

爽瓜瓜熔岩手打牛肉芝士漢堡 (配特調花生醬) ($85)
花生醬應該係最吸引之處😍
在於花生醬係濃味同埋感覺比較油膩
再加埋好重牛味嘅漢堡排
將兩樣重口味嘅野擺埋一齊真係好大膽嘅嘗試
但感覺只係好rich 同埋好香口 唔會好滯😆🤤
爽瓜瓜熔岩手打牛肉芝士漢堡(配特調花生醬)

拔絲芝士黑松露多士配沙律 ($62)
黑松露味仍舊好香 多士都烘得香脆嘅
但多士都係多士🙈 唔係話非常特別
拔絲芝士黑松露多士配沙律

酥炸軟殻蟹自家製芒果莎莎漢堡 ($95)
軟殼蟹配莎莎醬好清新💕
自己特別鍾意炸野配新鮮水果醬
會吊到個味之餘又真係會令到件事無咁熱氣
但又唔會影響脆嘅口感
粗薯條好食!夠脆夠熱 同埋調味都岩岩好🍟
酥炸軟殻蟹自家製芒果莎莎漢堡

牛油果酸麵包多士配水波蛋 ($88)

牛油果酸麵包多士配水波蛋

焦蕉咖耶西多士配熱情果雪糕 ($66)

西多士有少少fail係比個雪糕搞到林身哂
維持唔到脆卜卜嘅感覺 如果雪糕唔係擺係上面由佢溶
擺係側邊沾黎食會令西多口感更脆😎
幾鍾意用斑蘭醬代替花生醬 但感覺出手可以更闊綽
多d斑蘭味會更加正
caramelized嘅香蕉唔錯 焦糖個層真係做到脆脆嘅🍌

野飲嗌左森林 ($48)
梳打水加左d herbs 都幾refresh 不過以48蚊黎講太貴🙈👉🏿👈🏿
森林
爽瓜瓜熔岩手打牛肉芝士漢堡(配特調花生醬)
酥炸軟殻蟹自家製芒果莎莎漢堡
2017-08-03 106 views
星期日的中午,行過希雲街,食返個 a l l   d a y   b r e a k f a s t 先 🍳 好日豐盛英式早餐 $98(Toast, Scrambled Egg, Bacon, Sausage, Mushroom, Cherry Tomato Salad, Baked Beans and Hush Brown)好colourful🌈的brunch🤤第一樣拮尼食👇🏻就緊係擺正中間既hash brown喇😋 正啊大大塊又好脆!😍 炒蛋都好滑!! 不過bacon有點油🙊樣樣都好夠熱🔥沙律係用黑醋的~當我疑惑緊 點解個多士係綠色既?!💚店員好醒目咁解釋我聽:因為係菠菜多士尼嫁😏食落唔係好重菠菜味但有啲蒜味~另外叫左 好日特製流心芝士炸魚薯條 $98哇係兩大塊炸魚啊炸魚同薯條都係新鮮炸起,好香好脆~炸魚入面嘅魚肉好嫰滑不過芝士未有湧出尼><同朋友都唔想飲咖啡,好彩叫左兩杯唔錯嘅飲品:Iced ICAM 56% Dark Chocolate $48甜潤蘋果雪梨茶配肉桂條 $48特濃朱古力並非浪得虛名,比想像中濃味!!又唔會好杰,仲有棉花糖係上面,好靚仔~至於雪梨茶雖

好日豐盛英式早餐
 好日豐盛英式早餐 $98
好colourful🌈的brunch🤤
第一樣拮尼食👇🏻
炒蛋都好滑!! 不過bacon有點油🙊
樣樣都好夠熱🔥沙律係用黑醋的~

當我疑惑緊 點解個多士係綠色既?!💚
菠菜多士

店員好醒目咁解釋我聽:
因為係菠菜多士尼嫁😏
食落唔係好重菠菜味但有啲蒜味~

另外叫左 好日特製流心芝士炸魚薯條 $98

哇係兩大塊炸魚啊

炸魚同薯條都係新鮮炸起,好香好脆~
炸魚入面嘅魚肉好嫰滑

不過芝士未有湧出尼><

同朋友都唔想飲咖啡,好彩叫左兩杯唔錯嘅飲品:
甜潤蘋果雪梨茶配肉桂條 $48
ICAM  56%  Dark  Chocolate
特濃朱古力並非浪得虛名,比想像中濃味!!
又唔會好杰,仲有棉花糖係上面,好靚仔~
至於雪梨茶雖然賣相無咁吸引,但飲落原來好夠味,好滋潤嘅感覺!

整體尼講唔錯,不過靠牆嘅二人枱有點小,個英式早餐同埋兩杯飲品已經填滿左張枱🙊
2017-07-16
Lunch
好日豐盛英式早餐
ICAM  56%  Dark  Chocolate
2017-07-28 76 views
這間小店位於銅鑼灣一個小窄巷, 那條街有很多餐廳。這間餐廳是第二次來了, 上次沒有機會吃牛油果多士, 所以今次專程再來試一試。由於今天較多人, 所以我們被安排和其他人一起坐, 分享一張枱進食晚餐。 我點了牛油果酸麵包多士配水波蛋, 但由於我不是太想吃薄薄的多士, 所以店員很好地為我將多士改成english muffin。這份牛油果水波蛋多士的賣相不錯, English muffin上放上水波蛋和牛油果, 它的重點就是這個水波蛋是流心的! 不過, 英式鬆餅薄了一點, 欠缺了那種鬆軟的口感。我朋友點的烤珍寶蘑菇手打牛肉芝士漢堡的賣相相當吸引人。
牛油果酸麵包多士配水波蛋

不過, 英式鬆餅薄了一點, 欠缺了那種鬆軟的口感。
烤珍寶蘑菇手打牛肉芝士漢堡

我朋友點的烤珍寶蘑菇手打牛肉芝士漢堡的賣相相當吸引人。
2017-07-28
$130 (Dinner)
烤珍寶蘑菇手打牛肉芝士漢堡
2017-07-25 80 views
現在工作於銅鑼灣,放工後便和大頭仔到附近覓食。希雲街的選擇越來越多,尤記得有間吃韓冰的甜品店。看到有家叫好日的餐廳,感覺不錯便走入去試試。黑松露蘑菇奄列配沙律及多士 $88黑松露同蛋既組合一向都冇得輸。配雜菌作餡料原來都夾!而且餡料入面還配了芝士,整體都好香。貼心地還有些沙律菜去減少膩感,清新味蕾!多士很特別,甜甜的而且又烘到微脆,和奄列的味道都很夾呢。特濃香烤芝士忌廉什菌雞肉意粉 $98這個意粉十分推薦啊!好吃!芝士味確實很香濃,而且意粉掛汁能力十分高,每條意粉都充滿著芝士忌廉汁。而且雞肉的份量是廷多的,完全是每口意粉都有雞。店長建議置頂的菜和意粉撈過後再一起吃。好日特製流心芝士炸魚薯條 $98這是一碟上桌時令人會哇一聲的,因為實在是很大份!有兩大塊炸雨再加上大量薯條! 未切開炸魚時已看到有芝士在內滲出,切開後芝士更是像海量般流出來。芝士是車打的那種香,原來配上炸魚也十分夾!金巴利特飲 ( Cranberry juice, Lemon juice, soda) $48飲品不會太甜,喝下去是十分清新。果汁味重,酸酸甜甜的,十分開胃。整體不錯,有機會再來。
現在工作於銅鑼灣,放工後便和大頭仔到附近覓食。
希雲街的選擇越來越多,尤記得有間吃韓冰的甜品店。

看到有家叫好日的餐廳,感覺不錯便走入去試試。

黑松露蘑菇奄列配沙律及多士 $88
黑松露同蛋既組合一向都冇得輸。配雜菌作餡料原來都夾!
而且餡料入面還配了芝士,整體都好香。
貼心地還有些沙律菜去減少膩感,清新味蕾!
多士很特別,甜甜的而且又烘到微脆,和奄列的味道都很夾呢。

特濃香烤芝士忌廉什菌雞肉意粉 $98
這個意粉十分推薦啊!好吃!
而且雞肉的份量是廷多的,完全是每口意粉都有雞。
店長建議置頂的菜和意粉撈過後再一起吃。

好日特製流心芝士炸魚薯條 $98
這是一碟上桌時令人會哇一聲的,因為實在是很大份!

飲品不會太甜,喝下去是十分清新。
果汁味重,酸酸甜甜的,十分開胃。

整體不錯,有機會再來。
2017-07-11
2017-07-21 86 views
今日尼到灣仔食午餐,發現這間由兩位年青打理既餐廳。這間小店位置方便,在希雲道的中間,地方雖然不大但係坐得好舒服!老闆很有人情味,跟我介紹他們咖啡的來源產地等。我點了一個甜酸汁雞腿扒飯午餐,雞扒嫩滑,甜酸汁開胃,份量又足,男士都夠食。午餐仲附送飲品同埋沙律。沙律菜新鮮,用了黑醋醬襯配。咖啡來源尼自巴西和印尼。用了中深的烘焙度由本地有名烘焙師操刀。咖啡香濃,latte 帶有焦糖和黑朱古力味道!入口順滑而且飲到咖啡甜味。

甜酸汁雞腿扒飯
1K
2017-07-19 2028 views
希雲街除左有人氣嘅氷屋,其實仲有唔少小店,好日咖啡店位置唔多,只有幾張枱,上次喺對面cafe飲野已經留意到。餐廳裝潢簡約,以白色為主調,用上木枱木櫈,感覺舒適。不過二人枱面積偏小,點兩份套餐剛夠擺,點多份小食都唔知擺邊了。週六下午茶時間,落住雨黎到,都已經有唔少客人,人氣果然不一般。剛巧有對情侶埋單,我地先有位坐。驟眼睇其他客人都坐左一段時間,唔催唔趕,都好適合喺度hea番個下午。餐牌供應幾款全日早餐、8款創意漢堡、意粉、小食、甜品等,定價合理。飲品方面有自家製特飲、咖啡、茶等,一律單點,不配套餐。因為第一次黎,店員可能見我地比較迷惘,主動介紹餐牌,佢推薦左all day breakfast同兩款漢堡,我地冇乜頭緒,就跟隨佢嘅推介。好日豐盛全日早餐 $98呢度共有5款全日早餐,有多士、奄列、班尼迪克蛋等,定價 $62-98,因為我未食早餐,就揀左最豐富嘅【好日豐盛全日早餐】。已經唔記得對上一次食全日早餐係咩時候邊間餐廳,作為新界西,元朗荃灣都有唔少平價嘅all day breakfast,好少專登過海去試。全日早餐黎黎去去嗰幾味,雞蛋、麵包、沙律、腸仔等,心態上已經好難覺得係抵食嘅野。

飲品方面有自家製特飲、咖啡、茶等,一律單點,不配套餐。

好日豐盛全日早餐 $98

全日早餐黎黎去去嗰幾味,雞蛋、麵包、沙律、腸仔等,心態上已經好難覺得係抵食嘅野。但我個人對全日早餐嘅要求比較低,只要全部野正正常常,上枱夠熱,我已經滿意,而呢份絕對係合格
裡面有菠菜多士、炒蛋、煙肉、腸仔、磨菇、沙律、焗豆、薯餅,全部上枱新鮮熱辣,而賣相都幾唔錯。菠菜多士係當中比較特別,顏色青綠,食落都有淡淡菠菜味。炒蛋滑溜富蛋香,隱約有少許松露香(應該有除非冇)。
薯餅香脆,腸仔、煙肉難免會有少許油膩感,但煎得香口唔燶,沙律菜、磨菇、茄汁豆中規中矩

爽瓜瓜熔岩手打牛肉芝士漢堡(配特調花生醬)$85
另一份我地選擇左漢堡,店員推介軟殼蟹及呢款花生醬漢堡,見後者咁特別,就揀個花生醬試試

漢堡包冇特別做過處理,鬆軟唔乾。重點應該係個醬,聽到花生醬,不期然已有固有印象,不過餐廳將花生醬稍為調稀,所以食落唔會有醬嘅口感,反而似花生汁,配落牛肉、漢堡唔會太突兀,會食到花生粒,都幾特別
不過由於係汁狀,一路食一路係狂滴狂漏,感覺都幾狼狽。而且連加包都因為個汁而「浸濕」左

本來切開第一份漢堡,裡面嘅牛肉目測最多只有5成…我地都有少少疑惑加上唔肯定,都馬上睇睇食評其他人嘅漢堡如何,怕自己唔識野未見過大蛇屙尿嘛。最終都因為太生,店員留意到我地嘅表情而主動提出幫我地換過另一份,喺唔小心當中見到細心。第二份手打牛肉煎香嘅味道基本上已被花生醬汁蓋過,中規中矩,為左確保熟透,店員已經幫我地切好。

薯條係我同男朋友都喜歡嘅粗薯,即炸,非常香脆!

香茅檸檬美顏薏米水 $48、金巴利特飲 $48
薏米水係店家自家製作,比出面飲到嘅較為低糖,更為健康,清新解膩。
男朋友嘅係金巴特飲,蔓越莓、檸檬加入梳打製成,以莓酸味為主,挺開胃。

香茅檸檬美顏薏米水、金巴利特飲

餐牌:

2017-07-16
Tea
2017-07-17 99 views
今日落左成日雨,濕立立成個人都懶洋洋。好在搵到哩間小cafe坐左一個下午,聽住一滴滴既雨聲都幾日feel。哩間cafe 用左木製既枱櫈同佈置,俾人一種和諧既感覺,同朋友又可以靜靜地傾到計。店員為我地介紹哩杯cranberry cooler。哩杯凍飲有分層既紅色好靚,酸酸甜甜夏日消暑,就算出面幾熱都唔驚啦。哩個炸魚同出面既好唔同,特別之處就係內夾流心芝士!一切開就流士香濃芝士,魚肉好滑,最正既係炸粉唔厚。薯條份量都多,哩個食完必回頭呀!朋友叫左碟大蝦蜆肉意粉,意粉用左龍蝦汁煮鮮味度大大提升。意粉煮得剛好,面頭既大蝦爽口唔錯!我地二人飲下食下喺度坐左3個鐘,但雨一直冇停過。幾時先會出太陽呀!

Tea
  • 好日特製流心芝士炸魚薯條
由於上次草根食過一次GoodDay Cafe覺得佢地嘅食物唔錯!流心芝士炸魚柳同花生醬決漢堡🍔都好有驚喜,所以草根姐妹決定再去試多次,食下其他好西😚上次去過一次,老闆娘已經認得我地 🙈呢個就係小店嘅好處,食客同餐廳嘅互動多d,食嘅唔單只係食本身,仲有一份人情味❤️今次老闆娘主動推介左2樣食物俾我地,一於就聽聽佢嘅推介,睇下店主推薦質素如何!鮮南瓜忌廉湯Pumpkin Cream Soup首先晚飯前要飲碗熱湯暖暖胃先,呢碗真係堅•真材實料嘅南瓜湯🎃,南瓜味濃到好似食緊南瓜蓉咁😍😍😍晚餐前一碗南瓜湯真係超暖胃啊,安撫了草根工作一整天後疲憊的心。。。當然仲有個胃✌🏻特濃香烤芝士忌廉什菌雞肉意粉($98)Spaghetti with Mix-Mushroom & Chicken Fillet in Cream Sauce意粉🍝有燒過嘅芝士🧀係面,再加上忌廉汁,令成個意粉好creamy好smooth😋芝士迷一定要叫!意粉煮嘅時間岩岩好,煮得好有咬口👍唔會腍哂😍條條意粉都可以掛住芝士同忌廉汁👏中間仲有唔少菇類,食落好香🍄老闆娘最初擔心草根會覺得膩,但正正因爲成個意粉都有濃濃嘅芝士味,令一向重囗味嘅草

Pumpkin Cream Soup
鮮南瓜忌廉湯
特濃香烤芝士忌廉什菌雞肉意粉($98)
特濃香烤芝士忌廉什菌雞肉意粉
意粉煮嘅時間岩岩好,煮得好有咬口👍唔會腍哂😍條條意粉都可以掛住芝士同忌廉汁👏中間仲有唔少菇類,食落好香🍄老闆娘最初擔心草根會覺得膩,但正正因爲成個意粉都有濃濃嘅芝士味,令一向重囗味嘅草根👭大愛💋,絕對推介俾大家!市面上真係好少有濃度咁高嘅芝士意粉🧀🧀🧀好正🤤不過唯一可惜係雞肉🐥有少少鞋鞋地🙈如果無我地食得咁濃芝士味,可以叫一個意粉加其他野食,咁就足夠2個女仔一齊分享啦✌✌
特濃香烤芝士忌廉什菌雞肉意粉
黑松露蘑菇奄列配多士($88)
Truffle Mushroom Omelet with House Salad & Toast
奄列一上枱🍳陣黑松露味就飄出嚟,又幾香喎😋!奄列賣相唔錯,一望就知唔會好乾好老,仲要大大份🐥
黑松露蘑菇奄列配多士
切開奄列可以見到內藏蘑菇🍄同芝士🧀芝士仲可以拉埋絲,配埋新鮮嘅菌類,同黑松露,的確幾香口👍不過驚喜度就冇之前食嘅芝士魚柳同花生醬burger 咁高😜但係其實個重點係個蛋煎得好鬆軟,食落好juicy💦好嫩滑,即使係咁大件都唔會覺得滯,好有水準!旁邊仲有菠菜多士,沙律菜🌿同蕃茄仔,感覺好健康呢🏃
飲品方面叫左一杯熱一杯凍

蘋果雪梨茶配肉桂條($48)
Apple Pear tea with Cinnamon stick
養生飲品💁熱辣辣嘅蘋果🍎雪梨🍐茶🍵味道淡淡地,唔會好濃,好温和🌞建議肉桂可以浸耐d等佢出味,飲落好舒服👍不錯喔!飲晒店主仲會幫你加熱水
蘋果雪梨茶配肉桂條
金巴利特飲($48)
Cranberry Cooler
(Cranberry juice, Lemon juice, Soda)
凍冰冰嘅🍋水果汁配汽水,非常解暑🔥
金巴利特飲
檸檬撻配薄荷朱古力雪糕($62)
Lemon Tart with Mint - Chocolate Ice Cream
成餐飯食完🍴最重要緊係要食番個甜品啦🍰。老闆推介咗檸檬撻🍋俾草根👭雖然唔係GoodDay自家製,不過味道真係唔錯👍個餡好滑,酸度又剛剛好🍋味道好fresh🌿撻皮好重牛油香👀正!至於個薄荷曲奇雪糕🍦.....就要睇下你接唔接受到薄荷味啦🙈草根姐姐👧就一向食唔到有薄荷味嘅嘢,而草根妹妹👩就覺得好醒神啦,不過睇番價錢真係貴左d呢
檸檬撻配薄荷雪糕
今次再食仍然覺得食物唔錯,比老闆娘認得仲要多左份親切感,就係中認小店嘅親力親為,今次由於賣晒心太軟未能食到,下次要再訪試一試,小店加油啊❤️❤️
$172 (Dinner)
2017-07-16 132 views
這個星期的工作真夠繁忙,日復日地開工忙到收工,終於捱到星期六。實在要悠悠閒閒地享受一下,於是睡到自然醒後來到了一家咖啡店。小店位於銅鑼灣食街 - 希雲街,店鋪雖小,但環境舒服。餐牌都是 cafe 常見的食物 - 漢堡,炸魚薯條,意粉等。鮮南瓜忌廉湯不是一般的罐頭餐湯,而是用上新鮮的南瓜製成。南瓜湯稍稠,味道香濃。湯中又有南瓜蓉,入口舒服順滑。好日特製流心芝士炸魚薯條 $148炸魚很粗大,切開香脆外層中間有大量芝士流出。中間的魚肉不會鬆散,即使用叉叉起炸魚亦十分穩陣,吃得安心。平時吃炸魚都會跟醬或檸檬汁,而中間的流心芝士足以做到醬汁的效果,芝味十足。特濃香烤芝士忌廉什菌雞肉意粉 $98絕對不負特濃之名,意粉感覺黏黏的,全因濃厚的芝士。足夠的忌廉亦令意粉份外creamy,當芝士撞上忌廉,更能帶出"特濃"的感覺。除此之外,什菌雞肉的分量都不錯。由於這個意粉較溜,建議share其他食物一齊食。Cappuccino用餐之後慢慢嘆一杯咖啡當然是個好選擇,因為今天的確需要叉叉電,而見到這個拉花更令我在繁忙過後會心微笑。真正的假期應該要這樣過。Have a good day!
小店位於銅鑼灣食街 - 希雲街,店鋪雖小,但環境舒服。
好日特製流心芝士炸魚薯條 $148
特濃香烤芝士忌廉什菌雞肉意粉 $98
Cappuccino

真正的假期應該要這樣過。
Have a good day!
2017-07-15
2017-07-15 39 views
聽聞佢地既炸魚真係好正,賣點係切開個炸魚有流心芝士! 所以吸引到我經過記得去試一試。好日特製流心芝士炸魚薯條 $98 兩大塊炸魚外皮炸得酥脆,炸既時間掌握的剛好。切開真係有流心芝士!豐富炸魚既味道,魚肉嫩滑,芝士加炸魚係match 的😋香煎大蝦蜆肉龍蝦汁意粉 $118大蝦好肥美,都幾爽口,龍蝦汁特別濃郁!意粉完全入味👍🏼蜆肉都幾新鮮,如果有多d蜆肉就好喇。飲品方面,店員介紹我地飲薏米水同金巴利特飲,兩個都係$48 ,薏米水加埋檸檬,更加好飲,有美白去水腫之功效😍 所以想飲多杯,不過薏米水黎講呢個價錢的確貴🙈呢杯紅色特飲,微酸, 幾適合夏天飲.

好日特製流心芝士炸魚薯條 $98

香煎大蝦蜆肉龍蝦汁意粉 $118

呢杯紅色特飲,微酸, 幾適合夏天飲.