2022-12-20 26 views
哥哥添飯 妹妹泡飯一間想試咗好耐嘅台灣餐廳,俾佢咁特別嘅餐廳名吸引左去試🤣 今次去開觀塘附近,終於一試😍 餐廳嘅種類十分之多,飲品上亦都有唔同嘅配搭可以選擇,可以按自己喜好mix & match~岩鹽咸豬肉拼皮蛋醬生菜包 $108 (升級定食3小碟+杞子青菜 +$10)呢道係非常有驚喜嘅菜式! 首先個賣相非常之吸引,同埋即使香港嘅台式餐廳亦都唔常見刈包~ 而佢個醬汁亦都非常之出色,識落香濃既皮蛋味,真係好特別🤩 佢嘅食法係先進山菜放入個刈包,然後再放入Juicy嘅豬肉,最後再放上皮蛋醬,成個配搭真係冇得頂😗 最值得讚嘅係佢地只要加$10,將有埋生菜同埋幾碟嘅小食😝鹽酥脆炸雞拚魯肉飯 $108 (升級定食3小碟+滷肉青菜 +$10)食台灣嘢必叫既鹽酥雞,佢哋都炸得非常香口,鹽香味重! 一啖雞一啖飯咁樣食,好滿足啊🤓 佢哋嘅滷肉青菜亦都非常抵食,滷肉同埋菜呢個配搭真係冇得輸!自家製香滑芋泥烏龍奶茶 $26飲品方面佢哋可以叫選擇凍/熱!但呢排天氣轉涼,飲熱嘢真係一流😋~ 同埋芋泥熱飲嘅話令到個質地更加軟熟🥰靚靚雪燕桃膠奶茶$30養生必叫之選! 雪燕桃膠份量非常之多絕對唔孤寒🫢~ 叫咗微甜,甜
哥哥添飯 妹妹泡飯

自家製香滑芋泥烏龍奶茶 $26

靚靚雪燕桃膠奶茶$30

養生必叫之選! 雪燕桃膠份量非常之多絕對唔孤寒🫢~ 叫咗微甜,甜度對我嚟講啱啱好!
2022-12-20 49 views
行完街同朋友搵個地方坐低,見到呢間係一間台式餐廳,裝修設計都係走文青路線,重有好多夜市小食同埋台式飲品,我同個friend 即刻衝入去佢地下午茶都有好多選擇,我哋試咗呢啲👇🏻-大腸包小腸+牛油果椰菜沙律-鐵板墨西哥Nacho蛋餅拼薯條(牛油果,芝士醬)-黃金滿芋+九層塔鹽酥雞球-鹹蛋黃金單骨雞翼🍹巨峰波子蘆薈梳打🍹水蜜桃果粒愛玉唔錯🤤下午茶嚟講份量都算多,飲品仲要大大杯👍🏻食物質素都好平均,完全滿足到我地😋😌另外店員有禮貌又細心👍🏻值得一讚✨重有食咁多嘢先二百幾蚊超抵食🤭

佢地下午茶都有好多選擇,我哋試咗呢啲👇🏻

-大腸包小腸+牛油果椰菜沙律
大腸包小腸+牛油果椰菜沙律

-鐵板墨西哥Nacho蛋餅拼薯條(牛油果,芝士醬)
鐵板墨西哥Nacho蛋餅拼薯條

巨峰波子蘆薈梳打
水蜜桃果粒愛玉

重有食咁多嘢先二百幾蚊超抵食🤭

2022-12-16
$120 (Tea)
觀塘有幾塞就大家都知!但位於觀塘市中心的哥哥添飯•妹妹泡茶都算得上係觀塘中比較寬敞舒適嘅台式餐廳!以簡約俐落的設計為主,純白色調的牆面配上木質傢俬,文青味十足,為觀塘市中心帶來一片簡約文青風~下午茶:鐵板墨西哥Nacho蛋餅 拼薯條蛋餅作為台灣早餐店常見的早餐之一,配搭上半知地球外的墨西哥Nacho別有一番風味!台式蛋餅裏面包住芝士味粟米片、牛油果醬同芝士醬,又有台式風味,又有墨西哥脆脆口感,推介大家試下!下午茶:經典酸菜焢肉刈包 拼紫菜汁椰菜絲沙律台式刈包就好似中式蒸包饅頭,包感煙靭,入面夾住經過滷製的焢肉,充滿香料嘅味道好入味!乳酷酪芝芝鮮芒重碳焙桂香烏龍奶茶

下午茶:鐵板墨西哥Nacho蛋餅 拼薯條
下午茶:經典酸菜焢肉刈包 拼紫菜汁椰菜絲沙律
2022-12-06
2022-12-18 28 views
觀塘精緻的台式料理於創紀之城商業大樓地下有間很台式的餐廳,餐牌上的料理是非一般常見的餸菜,具有獨特風格。飲品也是很有特色的,有乳酪芝芝系列,花鮮果菜系列,醇香奶茶系列等等。《避風塘風沙排骨酥配椰菜絲沙律及魯肉飯》$108現升級定食三小碟和滷肉青菜,只需要$10。避風塘風沙排骨酥相當獨特,以避風塘風沙的烹製方法,加入台式鹽酥的製法,令排骨變得很惹味!另外配搭了椰菜絲,令水份大增,不會太熱氣。此外,魯肉飯很足料,啖啖肉,醬汁也很正宗,十分開胃。《鹽酥脆炸雞拼魯肉飯》$108同樣地升級定食三小碟和杞子青菜,只需要加$10鹽酥脆炸雞可選過激椒麻脆炸雞或無辣鹽酥脆炸雞,賣相相當吸引,炸得很有氣派,鬆脆非常,而肉質很嫩滑。定食更有甜點附送,是朱古力味的小泡芙。飲品方面亦很出色。《重碳焙桂香烏龍奶茶》$16茶味非常之濃味,很香很香!《乳酪芝芝六重天綜合奶茶》$34又有乳酪,又有芝士,更有珍珠、仙草、芋泥、胚芽,非常豐富足料!總結:新派的台式料理。
觀塘精緻的台式料理

《避風塘風沙排骨酥配椰菜絲沙律及魯肉飯》$108
現升級定食三小碟和滷肉青菜,只需要$10。
此外,魯肉飯很足料,啖啖肉,醬汁也很正宗,十分開胃。

《鹽酥脆炸雞拼魯肉飯》$108
同樣地升級定食三小碟和杞子青菜,只需要加$10

定食更有甜點附送,是朱古力味的小泡芙。

飲品方面亦很出色。
《重碳焙桂香烏龍奶茶》$16
茶味非常之濃味,很香很香!

《乳酪芝芝六重天綜合奶茶》$34

總結:新派的台式料理。

2022-12-14 25 views
來到觀塘,諗起有間台式鋪頭咁就行少少路嚟到呢間“哥哥添飯妹妹泡茶"嘅台式店,簡約的裝修,但啲座位都好闊落,坐得舒服嘅。“肉鬆起司卷蛋餅”配“迷你滷肉飯”係一個下午茶set,台灣肉鬆不嬲都出名,加埋啲cheese真係好食嘅,話係迷你滷肉飯,其實都好大碗嘅,啲肉碎好腍好入味,够晒正宗。"鐵板蟹籽蟹肉蛋餅"可以話係蛋餅嘅豪華版,面頭有蟹籽蟹肉,入邊都有滿晒的蟹肉,食得好開心呀。"楊枝甘露芋圓"係港式台式的fusion甜品 ,"九層塔鹽酥雞球"有脆脆的九層塔葉和香脆雞球,yummy😋 "乳酪芝芝豆花鮮芒"和"巨峰波子蘆薈梳打"亦好好飲。

2022-12-10 29 views
.🙆🏻‍♀️成日搭巴士都經過見到呢間台灣餐廳,🤣覺得個名好特別俾佢吸引咗一直好想試,🤪今日去開觀塘終於同朋友試咗,🤪餐廳食物都幾特別同多選擇,🦴尤其是特別鍾意食佢哋嘅炸雞,想同大家分享一下。🙌🏻.#無辣鹽酥脆炸雞套餐 $118 👅8.5/10🐥炸雞外皮超級酥脆,醃得好入味又唔會太鹹,🙈大家都好鍾意。🤪滷肉飯魯肉汁俾得好多,攞嚟撈飯啱啱好。😋加埋套餐就有前菜,滷肉青菜同埋兩個泡芙仔。💕食完好飽好滿足。.#岩鹽鹹豬肉拼皮蛋醬生菜包 $118 👅7.5/10😋一份入邊有6塊五花鹹豬肉,🤪豬肉煎比較乾身好香,🥬連埋生菜同埋皮蛋醬加落去刈包一齊食,💕味道層次豐富得來生菜啱啱好中和左豬肉嘅油膩感。🤣呢個食完一樣係超級超級飽!.#乳酪芝芝六重天綜合奶茶 $44 👅7.5/10😛跟餐可以減$10 ,🤣第一次飲到咁多料嘅奶茶,✨入面有奶蓋、芋圓、珍珠。.#乳酪芝芝愛玉水蜜桃 $48 👅9/10🧀乳酪芝士奶蓋加埋水蜜桃沙冰,🧊飲落去唔會太甜又幾fresh,🍑超香桃味,加埋下面啲愛玉一齊飲好正。.味道👅:8/10賣相👀:8.5/10扺食💰:7/10

#無辣鹽酥脆炸雞套餐 $118 👅8.5/10

#岩鹽鹹豬肉拼皮蛋醬生菜包 $118 👅7.5/10

#乳酪芝芝六重天綜合奶茶 $44 👅7.5/10
#乳酪芝芝愛玉水蜜桃 $48 👅9/10
味道👅:8/10
賣相👀:8.5/10
扺食💰:7/10
2022-12-08 55 views
🕖時段-星期四夜晚7:00去到唔多人 係商廈地下應該午市更多人吧_▫️岩鹽咸豬肉拼皮蛋醬生菜包 配 蒸刈包 $108好少食刈包 見呢間有就嗌來試下 刈包同饀料係分開上 自己diy咸豬肉係薄身脆口 一塊岩鹽板墊住上 可以按自己口味決定幾咸皮蛋醬第一次食! 香濃皮蛋味再加入蒜粒同香草 一碟啲醬多到食唔哂唔洗慳住慳住生菜新鮮爽口無爛無黃 夾肉食減輕油膩感😋_▫️無辣鹽酥脆炸雞 配椰菜絲沙律&滷肉飯 $108係台灣鹽酥雞既味! 唔係普通炸雞🐣外皮乾脆 入面肉質都幾juicy唔乾柴 滷肉飯 滷肉肥瘦適中 份量亦好充足👍🏻 台灣既味道☺️🇹🇼 _▫️升級定食 +$10配前菜三小蝶 & 青菜(滷肉/杞子) & 泡芙😋 兩款菜同泡芙都好食 $10升級好抵! _🍽環境簡約裝修 座位寬敞有空間感 店員都好有禮貌餐廳仲有芋圓 不過今日比較飽下次有機會試再分享😛
🕖時段-星期四夜晚

滷肉飯 滷肉肥瘦適中 份量亦好充足👍🏻 台灣既味道☺️🇹🇼
無辣鹽酥脆炸雞 配椰菜絲沙律&滷肉飯

▫️升級定食 +$10
配前菜三小蝶 & 青菜(滷肉/杞子) & 泡芙😋
兩款菜同泡芙都好食 $10升級好抵!

🍽環境
簡約裝修 座位寬敞有空間感 店員都好有禮貌
餐廳仲有芋圓 不過今日比較飽下次有機會試再分享😛

岩鹽咸豬肉拼皮蛋醬生菜包 配 蒸刈包
無辣鹽酥脆炸雞 配椰菜絲沙律&滷肉飯
2022-12-08 43 views
今日係觀塘食tea,又幾想食魯肉飯,係apm行前小小,創紀之城一期,見到有間名好得意又新淨,叫哥哥添飯,妹妹泡茶,好有台灣feel既餐廳。下午茶一d都唔貴,有飯有小食仲有飲品,都真係幾唔錯,叫左個1. 鹽酥雞球滷肉飯2. 滷肉麵加小香腸雞球好有驚喜,因為都好juicy同唔乾,滷肉飯既汁都不錯,飯都好多,如果下午茶一定好飽。最期待就係妺妹泡茶,雪燕桃膠烏龍奶茶,仲有乳酪芝芝六重天綜合奶茶,兩杯都不錯,而且好夠料。最後仲叫左個甜品,楊枝甘露芋圓,必叫,真係最好味既食物👍總括嚟講,好有台灣風味,值得一試😍

下午茶一d都唔貴,有飯有小食仲有飲品,都真係幾唔錯,叫左個
1. 鹽酥雞球滷肉飯

2. 滷肉麵加小香腸

最後仲叫左個甜品,楊枝甘露芋圓,必叫,真係最好味既食物👍

總括嚟講,好有台灣風味,值得一試😍
Other Info. : 楊枝甘露芋圓必食
2022-12-06
$100 (Tea)
Celebration
Birthday
  • 楊枝甘露芋圓
2022-12-06 39 views
🇹🇼呢間台灣嘢喺創紀之城第一期,搭巴士一定經過,我係衝着佢嘅甜品同嘢飲入去😂APM行過嚟大概5分鐘!🍜紅燒牛肉牛筋湯麵 $88+$10同你講一定要加$10升級套餐,因為加咗$10已經有多好多嘢食!以佢呢個份量,我覺得出面要加$20先有,有成兜菜真係好開心🥳食台灣嘢一定要試紅燒牛肉麵,湯底係睇呢間舖頭正唔正宗。試過冇失望,牛肉牛筋鬆軟夠林,夠入味,麵質爽口彈牙。佢碟花生我食唔停,係多咗少少鹽😂😂😂🍖避風塘風沙排骨酥 $108+$10風沙排骨炸得唔乾身,反而幾好食,份量超多!佢個椰菜沙律有配醬汁,好夾。我用嚟點埋風沙排骨食,出奇地好食😂因為酸酸地,減油膩!滷肉飯入味,肥瘦均勻。套餐仲有包兩粒泡芙,上到枱仲係凍冰冰,正!🧀乳酪芝芝六重天綜合奶茶$44-$10嗌嘢食可以減$10加配台式飲品,$34大大杯好抵飲!可以走冰走糖,個人認為已經好好飲👍🏻🍑水蜜桃果粒愛玉 $35-$10嗌咗走冰少糖,小糖係真小糖,開心🥳而且料好足,不過好似唔太食到水蜜桃果粒🍨混一色綜合手工芋圓 $44糖水用咗黑薑汁,偏甜,鍾意食甜嘢嘅人啱晒。特別一提,佢啲芋圓無論大細、質感、味道都非常好,睇餐牌係話自己製作,冇防腐劑。

🍜紅燒牛肉牛筋湯麵 $88+$10

🍖避風塘風沙排骨酥 $108+$10

🧀乳酪芝芝六重天綜合奶茶$44-$10
嗌嘢食可以減$10加配台式飲品,$34大大杯好抵飲!
可以走冰走糖,個人認為已經好好飲👍🏻

🍑水蜜桃果粒愛玉 $35-$10

🍨混一色綜合手工芋圓 $44
真心推介附近返工嘅朋友仔買外賣返屋企👍🏻

🧋黑白配珍珠豆花仙草牛牛 $40
唔係好甜,啱晒我呢啲孕後期媽媽!因為要清胎毒,所以要食豆花同涼粉😍如果佢有熱嘅選擇就好啦,不過放耐左其實已經係室溫。

👍🏻覺得餐廳係設計menu上可以強調+$10套餐,因為真係好抵食🤣
平日晚巿7:00出奇地人流算多,因為以我認知,觀塘區非商場內嘅餐廳,多數係做附近打工仔嘅Lunch,夜晚好多時會拍烏蠅。但呢間都多人食👍🏻
$180 (Dinner)
2022-12-05 51 views
觀塘台式小店🧋之前成日係IG見到呢間台式小店幾吸引,今日咁啱嚟到觀塘就黎試吓啦😊 佢個lunch set都幾豐富,有三款前菜、魯肉青菜、主食、甜點同埋飲品👍主食就揀左「長腳蟹濃湯泡飯配脆米窩巴 」🦀 佢呢款淨係逢星期二四六先有架咋,我又好好彩今次黎有得叫,呢個都幾特別,長腳蟹本身都好少食,再配埋佢個濃湯泡飯好開胃,脆米窩巴都好耐冇食過啦,配埋濃湯幾滋味👍「牛肉麵」就一定要試啦,因為佢係台式食品嘅必食😋 佢個湯底整得唔錯,配埋啖啖肉嘅牛肉簡直係💯 佢嘅飲品選擇好多,可以揀返本身餐飲,或者可以優惠價轉特飲😆 我就試咗佢嘅「有時候想喝紅豆奶茶 」🧋揀咗少甜少冰,都幾特別👍
觀塘台式小店🧋

長腳蟹濃湯泡飯配脆米窩巴
牛肉麵
長腳蟹濃湯泡飯配脆米窩巴
牛肉麵
好耐無去觀塘創紀之城,今日順道經過,就去哥哥添飯•妹妹泡茶食返餐。好耐無黎,餐牌轉咗新,成本雜誌咁,有冷盤小食,酥脆炸物,招牌牛肉麵,推薦菜式,豬肉系列,海鮮盛宴,素食蔬菜,店長推薦,飲品,同台式甜品。今日每人叫咗一個餐先。無辣鹽酥脆炸雞配椰菜絲沙律及魯肉飯 $108無辣鹽酥脆炸雞一客兩件,大個件係雞胸連雞翼,炸得皮脆肉嫩,味道鹹香適中,配椰菜絲好夾。椰菜絲沙律另外配有酸酸地既沙律醬汁。呢個雞仲可以揀辣炸雞。魯肉飯大大碗同熱辣辣。面頭魯肉甜甜地同酸酸地,份量唔少,配白飯好好味。避風塘風沙排骨酥配椰菜絲沙律及魯肉飯 $108避風塘風沙排骨酥一客8件,炸得皮酥肉腍,係稍為乾身少少。面頭加上炸蒜。加$10可以升級定食套餐,包時令前菜三小碟,魯肉青菜或者杞子燙青菜,同小甜品。好抵!係成份餐咁上俾你。時令前菜三小碟時令前菜三小碟係漬物拼盤,魚仔花生,同糖漬苦瓜。質素都唔差。漬物拼盤居然有牛蒡,好健康。杞子燙青菜杞子燙青菜係油墨菜,好嫩好翠綠,真係好清又健康不過味道唔寡。魯肉青菜油墨菜配魯肉當然更好味。小甜品係兩粒冰凍忌廉泡芙,好refreshing。另外再叫兩個小食。皮蛋拌酸薑 $32皮蛋一隻半

今日每人叫咗一個餐先。

無辣鹽酥脆炸雞配椰菜絲沙律及魯肉飯 $108

避風塘風沙排骨酥

時令前菜三小碟

時令前菜三小碟

魯肉青菜
油墨菜配魯肉當然更好味。
小甜品

甜品係兩粒冰凍忌廉泡芙,好refreshing。

另外再叫兩個小食。
皮蛋拌酸薑

皮蛋拌酸薑 $32
皮蛋一隻半切邊,都好腍。紅色酸薑片酸酸甜甜,好開胃。
大蔥角切滷牛肉

大蔥角切滷牛肉 $58
滷牛肉7舊,滷得入味又夠腍。大蔥吸咗個汁好好味,鹹中帶甜,質感又夠腍。

加配飲品有$10折扣。
乳酪芝芝荳花鮮芒, 乳酪芝芝蘆薈巨峰

乳酪芝芝蘆薈巨峰 加$38
乳酪芝芝蘆薈巨峰超大杯。飲落真係好果汁,巨峰果汁味天然而啖啖都有juicy蘆薈粒,非常爽滑,份量多。飲品上面有厚厚芝士蓋。

乳酪芝芝荳花鮮芒 加$38
個人更加鍾意呢杯乳酪芝芝荳花鮮芒,因為鮮芒果加豆花二合為一,飲落非常滑溜,啖啖芒果加豆花再配濃濃芝士蓋,真係好好飲,又唔會過甜。

甜品令人幾飽都想試。
芒芒甘露芋圓豆花配

芒芒甘露芋圓豆花配 $46
芒果肉,柚子,豆花,西米,手工芋圓,紫薯圓,地瓜圓配楊枝甘露

芒芒甘露芋圓豆花配好特別,係港台fusion。味道係港式楊枝甘露中帶滑溜豆花同芋圓同其他手工圓。甜度適中,好味道。
清一式芋芋西米露

清一式芋芋西米露 $44
手工芋圓,手工芋泥,西米配椰汁

清一式芋芋西米露其實係港式西米露配中間一pat綿密滑溜手工芋泥同有咬口既三色芋圓。椰汁好香。呢個甜品都好好味。

呢度既甜品同飲品真係特別出色,魯肉飯都唔錯,唔洗加一黎講真係幾抵。裝修光猛,座位都正常。食左咁多野人均先兩舊幾水,抵食。
2022-12-02
$246 (Dinner)
無辣鹽酥脆炸雞配椰菜絲沙律及魯肉飯
乳酪芝芝荳花鮮芒, 乳酪芝芝蘆薈巨峰
芒芒甘露芋圓豆花配
清一式芋芋西米露
2022-12-01 25 views
#觀塘美食 #小蓮星吞食觀塘🔻 哥哥添飯•妹妹泡茶 觀塘觀塘道388號創紀之城一期地下6號舖/🧃避風塘風沙排骨酥配椰菜絲沙律及魯肉飯 $108加咗$10升級定食3小碟+滷肉青菜,超級豐富,乜都有得食,風沙骨有差唔多10條,份量好充足,炸到好酥脆,加埋炸蒜勁惹味!下面墊左椰菜絲吸走啲油冇咁肥,又唔怕無菜食!3小碟係漬物,牛蒡爽脆,苦瓜甘香,仲有泡芙做甜品/🧃鹽酥脆炸雞拚魯肉飯 $108一樣加咗$10升級定食3小碟+杞子青菜,杞子青菜用左上湯浸,好鮮甜!鹽酥脆炸雞係一件雞上髀& 一件雞下髀,炸粉好薄,好香脆!入面就好juicy! /🧃對對碰芋圓仙草凍 $42包括手工芋圓・紫薯圓・地瓜圓・仙草凍配椰汁,唔太甜,所有芋圓好煙韌軟熟!/🧃芒芒甘露芋圓豆花 $46包括芒果肉・柚子・豆花・西米手工芋圓・紫薯圓・地瓜圓配楊枝甘露,一次過滿足芒果西米露、楊枝甘露、芋圓同豆腐花四個願望!超滿足!/🧃乳酪芝芝鮮芒 $38乳酪芝士好Creamy,唔會太鹹,同芒果好夾!///#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger
#觀塘美食 #小蓮星吞食觀塘
🔻 哥哥添飯•妹妹泡茶
觀塘觀塘道388號創紀之城一期地下6號舖
🧃避風塘風沙排骨酥配椰菜絲沙律及魯肉飯 $108

🧃鹽酥脆炸雞拚魯肉飯 $108

🧃對對碰芋圓仙草凍 $42

🧃芒芒甘露芋圓豆花 $46

🧃乳酪芝芝鮮芒 $38
乳酪芝士好Creamy,唔會太鹹,同芒果好夾!

///
#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig
2022-12-01 13 views
[#kwfoodie台灣菜]🍽哥哥添飯•妹妹泡茶小編在觀塘工作的朋友告訴我,觀塘有一間不錯的台灣菜,所以這天小編便到來一試!原來餐廳是由2018年創立的台灣菜品牌,裝潢主要走文青路線,店面不大但感覺舒適雅致~提供了多款台灣經典菜式和特式台式飲品#椒麻脆炸雞拚魯肉飯 $108(+$10 升級定食三小碟+滷肉青菜🥬)說起台灣茶一定會想起的鹽酥雞~這一款屬於升級版,添加了椒麻的元素,帶有四川的風味😋外層還有炸過的花椒,每一口也有麻辣的味道😍而雞件共有兩件,分別是雞腿和雞胸,肉汁十分豐富,一咬開便冒出騰騰熱氣🤩味道小評分:😋😋😋😋😋/5#避風塘風沙排骨酥配椰菜絲沙律及魯肉飯 $108(+$10 升級定食三小碟+杞子青菜🥬)只要加$10便可加配三碟台灣小吃和青菜🥬有兩款可以選擇,包括杞子和滷肉☺️而這一款主菜融合了港式的避風塘元素,排骨帶微辣,香口惹味但排骨略為偏乾味道小評分:😋😋😋😋/5#乳酪芝芝鮮芒 $38必點之選❣️底部有豆腐花,每口也有淡淡的豆腐香,而芒果🥭打成蓉,有些冰粒感所以較像沙冰,而頂部是芝士乳酪🧀️味道濃厚而口感順滑有芝士香味道小評分:😋😋😋😋😋/5#薰衣草芒果烏龍 $25打卡一流的
[#kwfoodie台灣菜]
🍽哥哥添飯•妹妹泡茶

#椒麻脆炸雞拚魯肉飯 $108
(+$10 升級定食三小碟+滷肉青菜🥬)
味道小評分:😋😋😋😋😋/5

#避風塘風沙排骨酥配椰菜絲沙律及魯肉飯 $108
(+$10 升級定食三小碟+杞子青菜🥬)
味道小評分:😋😋😋😋/5

#乳酪芝芝鮮芒 $38
味道小評分:😋😋😋😋😋/5

#薰衣草芒果烏龍 $25
打卡一流的薰衣草芒果烏龍🤩薰衣草味偏淡但令整杯飲品帶有清香,而芒果🥭味道最為突出,及後才有烏龍的味道浮現
味道小評分:😋😋😋😋/5

🌟喜歡可以Like&Follow, 有你的支持是小編的動力🌟
整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰💰/5
環境:💕💕💕💕/5
服務:✅✅✅/5
打卡指數:📸📸📸/5
成日經過呢間餐廳覺得個名好得意😆朋友之前食過火炭外賣小分店覺得好好味推薦我去🤓發現個炸雞魯肉飯真係唔錯!🍗椒麻脆炸雞配魯肉飯 $108一上枱就聞到勁香嘅麻香味!炸雞係隻大雞髀切件,炸得超香脆仲好有肉汁,再配埋酸甜嘅醬汁好好食🤤魯肉飯超足料,一半肥一半瘦啱啱好😋啖啖都充滿膠質好正呀~另外仲加配咗小菜同魯肉油麥菜,充滿台灣味!🍖避風塘風沙排骨配魯肉飯 $108排骨嘅份量非常多!肉質彈牙好好咬~個人鍾意配埋炸雞汁食😆令成個層次昇華哂👍🥭芒芒甘露芋圓豆花 $46呢個甜品係芒果汁底再加芒果肉同西米等配料做配搭~係港式嘅楊枝甘露味再配上芋圓✨酸酸甜甜可解油膩!

🍗椒麻脆炸雞配魯肉飯 $108

🍖避風塘風沙排骨配魯肉飯 $108

🥭芒芒甘露芋圓豆花 $46
2022-11-28 24 views
就咁聽呢間餐廳個名就已經覺得好得意 原本仲以為係啲傳統風格估唔到裝修竟然係行呢個文青風 而且係食fusion菜破布子煎封比目魚配蟹肉菠菜🐟 ($128)比目魚魚肉好滑 而且大大件 煎得唔油 伴碟嘅菠菜新鮮 配蟹肉一齊食 口感不錯鐵板墨西哥nacho蛋餅拼薯條🍟($88)nacho 配有牛油果醬 味道特別 蛋餅內有芝士 拉絲好邪惡 另外薯條即炸新鮮上 非常脆口 份量多老細萬歲黑糖珍珠厚奶茶🧋 ($18)唔太甜 有粒粒珍珠好有咬口 妺妺原片茶葉鮮泡鐵觀音🍵(跟餐)有茶香 正常

破布子煎封比目魚配蟹肉菠菜🐟 ($128)

鐵板墨西哥nacho蛋餅拼薯條🍟($88)

老細萬歲黑糖珍珠厚奶茶🧋 ($18)
唔太甜 有粒粒珍珠好有咬口

妺妺原片茶葉鮮泡鐵觀音🍵(跟餐)
有茶香 正常