2021-06-28 1940 views
受COVID--19疫情影響,晚市禁堂食跨越 2020 Christmas,2021元旦,農曆新年,連我的生日飯也要安排吃午餐!限聚令放寬,終於可以3人同枱吃飯,地點選了中環Gradini Ristorante Italiano,第1次來,點了3份 set lunch (頭盤十主食:288元/位;頭盤十主菜:328元/位)#餐前麵包:有3款,味道都不錯!#頭盤:3選1,我們3個都點了巴馬火腿配哈蜜瓜,賣相挺好的!可惜哈蜜瓜太硬,沒有甜味,差評!#主食:有3款可選,2位朋友分別點了肉醬意粉和野菌雅枝竹意大利飯,她們說意粉和意大利飯都煮得太軟,不喜歡!#主菜:也有3款可選,我點了香煎三文魚柳,皮脆肉嫩,比pasta好吃!#咖啡:點了3杯熱咖,夠濃!好味!總體一般!來1次就夠的店!

#餐前麵包:有3款,味道都不錯!
#咖啡:點了3杯熱咖,夠濃!好味!

總體一般!
來1次就夠的店!
2021-03-03
$340 (Lunch)
2021-06-04 2097 views
一去到環境好舒服Staff好有禮貌估唔到嘢食更加令人喜出望外前菜燒帶子超嫩滑,帶有焦香忌廉湯好滑,正常水準。食到鹹香三文魚肉,如果有多啲料仲正主角:和牛濃肉味,估唔到可以同高級日式燒肉嘅牛肉質素可以相提並論連啲配菜薯仔都超好食未食過咁正嘅薯仔🥔另外叫咗crab meat呢個就有啲淡,如果有特色醬汁點就好啦甜品叫左佢最signature既Tiramisu救命!未食過咁好食嘅每一啖都係感動好我老公唔太好甜品 都大贊好好味!
一去到環境好舒服Staff好有禮貌
估唔到嘢食更加令人喜出望外
前菜燒帶子超嫩滑,帶有焦香

忌廉湯好滑,正常水準。食到鹹香三文魚肉,如果有多啲料仲正

主角:和牛
濃肉味,估唔到可以同高級日式燒肉嘅牛肉質素可以相提並論

連啲配菜薯仔都超好食
未食過咁正嘅薯仔🥔

另外叫咗crab meat
呢個就有啲淡,如果有特色醬汁點就好啦

甜品叫左佢最signature既Tiramisu
救命!未食過咁好食嘅
每一啖都係感動
好我老公唔太好甜品 都大贊好好味!
  • Tiramisu
2021-05-30 1612 views
Elegant decoration and friendly staff. Alberto is very helpful for wine recommendation. Must try the Milanese!
2021-05-29
2021-05-24 1508 views
🇭🇰Gradini Ristorante E Bar Italiano·之前有朋友仔生日 我地就黎左呢度食tea 佢環境都幾舒服既 我地坐左超耐 野食就正正常常啦 不過就比較多lud漏🤭我地本身request左想要個生日牌同蠟燭 前一日仲特登再講多左次 但係最後都係無上到 而且我地其中一個tea set佢漏左擺裝飾D花比我地發現左🤣🤣·"The dream" Afternoon Tea $528 for two·Savouries佢第一個鵝肝mousse好smooth 而且唔會太腥 我自己幾中意 係個cone淋左少少姐 見佢鵝肝都咁出色我仲對佢幾高期望 點知最後呢個係所有鹹點入面最好食既🤣🤣佢另外仲有個parma ham都唔錯 下面個蜜瓜超甜🍈不過另外兩款三文治就無咩特別啦😂😂·Confections甜點方面佢個macaron好好味 唔會話太甜 而且我食個個檸檬味好香 我其他朋友仔都話佢地食既咖啡味同朱古力味唔錯😌之後佢有個moscato jelly就真係搞唔掂 佢配埋個雜莓醬勁藥水 味道唔係太討好🙊最後個fruit tart都ok既 不過上面有粒果子酸到我皺曬眉😂😂·Scones最後
Savouries
"The dream" Afternoon Tea for two
Confections

Scones

最後個scones就真係麻麻地啦 佢超級乾 而且成舊都偏粉 真係有D可惜😣不過佢個車厘子果醬幾好食 唔會太甜得黎入面有好多果肉 口感好好🍒
#rbyeat
#rby西餐 #rby甜品飲品
#rby中環
📍中環皇后大道中74號中環∙石板街酒店大堂
$270 (Tea)
很喜歡中環的The Pottinger,她位於石板街,酒店的裝修很特別,一磚一瓦都散發著高貴典雅的氣息。我喜歡這酒店的程度,是來過這裡Staycation,逛逛石板街、大館,然後在意大利餐廳Gradini吃頓飯,就是愉快的小旅行。今天重臨The Pottinger,主要是要一試Gradini聯乘刺繡品牌「La broderie 繡飾.度人」推出的下午茶,整個下午茶放滿了色彩繽紛的花花和蝴蝶,非常Girlie,女孩子們過來打卡最適合不過。走到The Pottinger的門口,就像瞬間去到了歐洲,門口的花卉、油燈,像是把我帶到了英國。走進Gradini之前,門口飾櫃放滿了今次聯乘刺繡品牌La broderie的產品,這品牌主打人手刺繡蝴蝶胸針,上面鑲了寶石,非常貴氣。Gradini是意大利餐廳,尤其喜歡餐廳的地板,無論是木板或石磚,感覺都很懷舊,很有味道。'The Dream' Afternoon Tea $298/ one person; $528/ two persons今次推出的Tea Set名為「夢幻莊園下午茶」,在這個「莊園」內,都是色彩繽紛的花朵和蝴蝶,那我就不客氣了,讓我來吃

'The Dream' Afternoon Tea

今次推出的Tea Set名為「夢幻莊園下午茶」,在這個「莊園」內,都是色彩繽紛的花朵和蝴蝶,那我就不客氣了,讓我來吃下整個花園吧!
Foie Gras Mousse in Mini Cone
Parma Ham with Truffle Honey
Cucumber with Dill Cream Cheese Wrap
Duck Rillettes Sandwich

先介紹鹹點,我的最愛是Foie Gras Mousse in Mini Cone,鵝肝慕絲軟滑香濃;Parma Ham with Truffle Honey勝在造型夠靚,上面灑上蜜糖,份外甜美。
Moscato Jelly with Mixed Berries Foam
Macaron
Fruit Tart
Plain Scone (Cherry Jam, Clotted Cream)

甜點方面,最值得推介是雜果撻,不但顏值高,而且上面有我喜歡的水果,如龍珠果、士多啤梨等,配上朱古力撻皮,好吃;啫喱杯用Moscato酒做成,淡淡的酒香,啫喱比較流質,不需用匙子,只需舉杯喝下就可以。
Summer Iced Tea
(Earl Grey, Cranberry Juice, Dry Lime, Edible Flower)
illy Coffee or Tea WG

飲品可以選冰茶、咖啡或茶,我推介Summer Iced Tea,因為打卡度很高,杯裡面有個大冰球,藏著食用花、檸檬等等,待冰球慢慢溶化,花花和水果就會走出來,好靚!
吃這個下午茶會贈送兩張La broderie的優惠券,只需光顧一個蝴蝶胸針,即可獲贈價值$1,150的全羊毛頸巾。
Burrata Cheese $158
Pan-fried Crab Cake with Mixed Berry Salad $168

因為我們今天有三個人,所以除了下午茶,還單點了兩個前菜。推介Crab Cake,裡面是滿滿的蟹肉,鮮味又Juicy,蘸一下粉紅色的雜莓沙律醬同吃,滋味無窮。
2021-05-17
出面又曬又熱,我都係去酒店吹冷氣食下午茶。中環石板街酒店的意大利餐廳  GRADINI 最近聯乘刺繡品牌 La broderie 推出一個夢幻莊園下午茶,有花有蝴蝶又有刺繡成個主題晒我呢!GRADINI × La broderie 夢幻莊園下午茶供應日期:即日至7月16日供應時間:15:00 - 17:30價格:HK$298/1位、HK$528/2位平時見到樓梯會避開,所以成日出中環都無留意到有這間石板街酒店,外面的石板路配歐風街景影相好有情調喎!酒店入口在士丹利街,一推開門由繁忙香港都市走入懷舊歐洲宮殿,好適合穿靚靚來食下午茶啊!今次聯乘的 La broderie 是本地刺繡品牌,特色是結合中式與法式刺繡,可以訂製好精緻的刺繡飾品,來吃這個下午茶也有優惠券送。品牌最新系列以蝴蝶為主題,原來刺繡不一定只有平面,也可以如此立體和生動。除了針線之外,刺繡中還加入水晶鑽石之類,整個豪華又高貴,手工無價。GRADINI 是位於酒店大堂的意大利餐廳,入面裝修典雅,主色是很多少女大愛的湖水綠色。下午茶有四款鹹食、四款甜食,飲品可以揀夏日冰茶特飲或者咖啡茶。 GRADINI × La broder

出面又曬又熱,我都係去酒店吹冷氣食下午茶。

GRADINI × La broderie 夢幻莊園下午茶
供應日期:即日至7月16日
供應時間:15:00 - 17:30
價格:HK$298/1位、HK$528/2位

GRADINI × La broderie 夢幻莊園下午茶
供應日期:即日至7月16日
供應時間:15:00 - 17:30
價格:HK$298/1位、HK$528/2位

下午茶用三層鳥籠送上,層架仲係鏡面,小點又用食用花裝飾,整個非常夢幻!

不吃肉的話鹹點可以食那個青瓜忌廉芝士卷,甜點就全部都可以食啦。

紅色的夏日特飲用伯爵茶做基底,加入小紅莓汁和青檸片飲起來清爽清新,球形冰塊還加入食用花,好切合主題呢。

清清涼涼的好好飲,而且無加糖唔驚太甜。

如果飲茶的話,可以自選一款 TEA WG 茶,比較特別的有櫻花茶和新的 Silver Moon Tea。

Scone 配 Cherry Jam 和 Clotted Cream 食,原味口感鬆脆,吃起來都幾香。

青瓜片中間係好薄好薄的麵包片之類,上面有一層 Dill Cream Cheese 醬,雖然係 Cream Cheese 但唔會太膩,口感仲好有層次。

這杯是香檳Jelly 配雜莓泡泡,因為 Jelly 唔係好結實,所以成杯飲都 OK,入口有少少酒味,配雜莓泡泡又香又好味。

我最喜歡這個蝴蝶果撻,黃色餅皮輕薄又脆身,中間是朱古力泥巴,配草莓小紅莓和燈籠果,整個造型精緻味道也很融合。

切開就見到層次好豐富。

因為無食到鹹點,所以叫多個小食醫肚,餐廳的素食選擇唔多,不過有我最鍾意的 Burrata Cheese 所以無問題。

Burrata Cheese HK$158

芝士波上面的圓形小球球並唔係魚子,而係用份子料理做的橄欖油珠珠,一咬有爆珠感仲吃到油香。

Burrata Cheese 就係食成舊芝士的意思,切開入面有少少流心狀,配番茄和黑醋就好好食啦。

好久沒吃下午茶,今次這個夠靚影到打卡相,環境和味道亦很令人滿意呢!
2021-05-17
2021-05-05 1135 views
Pottinger 酒店在石板街,很古典有特色,小小的大堂是 20, 30年代的風格,也是一個打卡位。餐廳位置不多,約 40位吧,晚上吃 set dinner為主,因餐牌上的食物和 set dinner 差不多,看起來是 set 性價比高很多。前菜燒北海道帶子很大隻又嫩滑,外皮焦脆,Cocktail 叫了 Negroni,很強的一杯Cocktail, 好像 Old fashioned. 意粉 ok, 比較贊是蕃茄汁很好,應沒下茄膏的。煎鱸魚外皮很香,肉沒雪味,加了 fresh pepper 及檸汁很配合。神户牛柳不需說了,很有牛味,很嫩,肉汁保持得很好。甜品中上。環境一流有情懷,食物質素好,2人埋單 1200, 值得一來。

建議:準時入座,如果想係Lobby既打卡位影下相,可以早少少去😌🎄 #長文慎入相比食正餐/小食/試伏野,去酒店食Tea真係好少🤭 好開心Fd 子們約去中環食Tea 調節下心情🎅🏻環境:酒店位置好方便係石板街 (側門現時關閉,要去正門入) 訂枱訂左3點,早左15分鐘到。餐廳話準時先入得,所以就多左好多時間影相👍 Lobby 既聖誕樹打卡位幾靚,仲有梳化可以坐住等。因為2人限聚既關係,大概10枱人都full哂。室內環境幾靚,不過如果想食風景就唔係一個好選擇 (落地大窗,望對面大廈)服務:Set 架幾靚,不過出餐後店員唔記得貼番兩隻🦋上去 (見到每枱都有) 店員都好好甘幫手貼番👍 食到一半,店員送上每人一袋 Goutal 香水禮物袋,好精緻😌食物方面:鹹點總共有4款比較有得意口感既係Tobiko Toast,食落有啲脆,中間既口感有少少煙韌🤔 (分唔到係放太耐定係本身係甘😂,請指教)伏位:整體都唔係好新鮮,面包好乾,脆筒半脆半軟身。甜品總共有5款鬆餅最好食配佛手柑果醬同奶油忌廉,好清鮮既口感👍 唔鍾意食酸既可以skip果醬。伏位:玫瑰 Mousse既白朱古力層無味,粉紅色層唔講真係食唔出玫瑰

食物方面:
鹹點總共有4款

伏位:整體都唔係好新鮮,面包好乾,脆筒半脆半軟身。

甜品總共有5款

伏位:玫瑰 Mousse既白朱古力層無味,粉紅色層唔講真係食唔出玫瑰味😂 芒果撻食到一半,Fd 子們直接放棄,芒果醬食落好粉。

鹹點:
▪️蟹肉、柚子及飛魚籽脆餅 (Tobiko Toast)
▫️青瓜配刁草忌廉芝士三文治
▪️煙三文魚配青檸蛋黃醬脆筒
▫️鴨肉醬配香橙果凍

甜品
▪️玫瑰白朱古力慕絲杯
▫️法式芝士蛋糕
▪️雜莓芒果撻
▫️馬卡龍 (朱古力/香草) 另外見到有啲set 係(朱古力/檸檬)
▪️英式鬆餅 (原味/提子,配佛手柑果醬及奶油忌廉)

(1人)HK$298,(2人)HK$528
2021-02-24 1847 views
去過Gradini 幾次都係食午餐,今次試吓晚餐,非常之好!無論係食物同服務都係水準之上👍朋友有Sino Club member birthday 優惠,有買一送一birthday set dinner,仲有prosecco 送。 我同另外幾個朋友食 5-course set dinner, 有好多選擇,超值!

2021-02-19 1572 views
情人節當天來吃lunch 應該是少數餐廳沒有借故推出高價的special menu, 欣賞主菜叫了3個意粉 除了normal size 還有tasting size 大概一半價錢 很體貼喔這樣少人的話也可以多試幾道菜意粉很好吃的 特別推龍蝦fettuccine, 蝦肉神奇的爽口和鮮味其餘兩個clam 和carbonara都好食甜品叫了tiramisu和churros 兩個都不錯喔!Tiramisu感覺和之前在angelini吃的很相似賣相和味道都是 不知兩店是否有些關係,適合喜歡沒有多加酒味的tiramisu的人另外,很欣賞這裡的服務一流 店員有禮而且每道菜之間都會換碟 太貼心了整體來說 環境漂亮舒服 食物有質素 服務非常好 值得推薦

其餘兩個clam 和carbonara都好食

整體來說 環境漂亮舒服 食物有質素 服務非常好 值得推薦
2021-02-13 1461 views
真心值得再嚟新年期間好多餐廳都好早full book, 我差唔多最後一星期先book已經好多地方full book, 咁岩行過呢一度,發現呢間餐廳,於是乎就順便試吓,點知有位就book咗先!本身冇expectation, 結果係unexpected good!Lunch 係2 courses 要甜品就加錢 包 tea/ coffee! 我揀咗蘑菇湯!蘑菇湯係勁濃,勁香,不過佢唔會好死咸!超好飲。好smooth! carbonara ~~ 真係做到 Al dente!意粉係超級掛汁,唔似D cafe仔,水汪汪 汁麵分離!食埋個餐包其實就已經好飽,基本上就可以唔使叫甜品!最後餐茶come with 小曲奇,full finish 一個簡單而完美嘅新年午餐!另外,咖啡用iliy, 茶係Twining 茶葉三角茶包,比較有茶味果種!Overall, valuable to go! 服務 : good,親切環境:good, 坐得舒服食物:高質$:合理 絕對推介
真心值得再嚟

食埋個餐包其實就已經好飽,基本上就可以唔使叫甜品

Overall, valuable to go!
服務 : good,親切
環境:good, 坐得舒服
食物:高質
$:合理
絕對推介

2021-02-13
$300 (Lunch)
2021-02-12 1197 views
突然間想食下午茶~要早一個月預約個啲唔洗諗🙈 所以book左呢間係中環酒店既意大利餐廳食下午茶~估唔到呢間都唔錯~環境靚得黎都幾好食🤤Scone 微暖,配上下午茶少見既柚子醬,幾清新~呢間餐廳除左環境靚,連食物都好靚😍 仲用左好多食用花裝飾~係度要讚一讚店員,一幫我地上齊下午茶,就主動提出幫我地合照~估唔到靚得黎都幾好食🤤 雖然味道唔算驚喜,不過無論鹹點甜點味道都唔錯~ 重可以由3點坐到5點幾,啱晒傾計🥰

估唔到呢間都唔錯~環境靚得黎都幾好食🤤

Scone 微暖,配上下午茶少見既柚子醬,幾清新~

呢間餐廳除左環境靚,連食物都好靚😍 仲用左好多食用花裝飾~

2021-01-20
❀ Gradini意大利餐廳 #中環 ❀❗️精品酒店酒店內 典雅裝修意大利菜❗️——————————————————位於中環The Pottinger Hotel內,裝修典雅,用上淺綠色同埋白色做主調,令到感覺更加高貴✨定期會推出同唔同品牌合作嘅下午茶,優雅嘅環境配上精美嘅下午茶非常適合打卡📸不過今次係見到DiningCity WE LOVE DINING 百強熱選嘅午市優惠,所以先是佢哋嘅意大利午餐。用上嶄新嘅手法呈現意大利菜式,主菜味道比想像中出色,算係價錢相對相宜嘅意大利餐廳!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷DiningCity WE LOVE DINING 百強熱選 2-course lunch set $288☞ Bread🥐先會送上麵包,烘到微温呈上,質素不過不失,分別有硬法包、略帶煙韌嘅軟包、香脆脆條。配上橄欖油同黑醋,如果想要牛油亦可以問佢哋攞。.☞ Appetiser ♥ Homemade Salmon Rillettes and Green Apple Salad🥗♥ Cauliflower Soup🍲侍應落單時會先問係咪share,如果係嘅話會好好咁幫你分開兩份。頭盤味道不過不失,沙律
❀ Gradini意大利餐廳 #中環 ❀
❗️精品酒店酒店內 典雅裝修意大利菜❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Bread🥐
配上橄欖油同黑醋,如果想要牛油亦可以問佢哋攞。

☞ Appetiser
♥ Cauliflower Soup🍲
頭盤味道不過不失,沙律係熟三文魚碎配上青蘋果生菜,味道酸酸甜甜。
至於椰菜花湯都算幾creamy。
Cauliflower Soup

☞ Main
♥ Pan Fried Pink Snapper Fillet🐟
主菜有驚喜!
呢道香煎鯛魚魚柳非常之香,火候控制得啱啱好,魚皮及底層帶點微脆。
加咗少少鹽同埋胡椒調味。
內裏肉質非常juicy,第一下切落去係會有汁泌出嚟,非常嫩。
加上少少魚忌廉汁,令味道更加香濃,不過就咁食條魚已經夠晒香口。
另外亦有少少魚籽,提升整體鮮味。
Pan Fried Pink Snapper Fillet

♥ Roasted Pigeon +$30
乳鴿係西方來講就好似港式叉燒嘅地位,好睇得出一間餐廳嘅水準。
曾經係三星級米芝蓮Caprice食過,當時嘅乳鴿呈粉紅色,帶點微羶。雖然今次嘅肉質顏色就並非粉紅,皮唔算脆。但口感幾腍,而且充滿油香🤩!
調味主要都係鹽、胡椒,同魚嘅調味略為相似,味道嘅層次未算好豐富,但呢個價錢收貨。
另外要一讚佢哋嘅配菜,雖然兩碟均係同樣嘅配菜,包括蕃茄、薯仔、番薯、蘆筍,但烹調得非常有水準😆每一個蔬菜都烤得好香,特別係個番薯,真係非常之甜!
Roasted Pigeon

☞ Dessert🧁+$40
♥ Black Sesame Mousse with honeycomb
今次呢個set就冇包括甜品,但難得嚟到所以我哋決定加一份試吓。
Mousse黑芝麻未必想像中濃郁,配上脆口嘅honeycomb、曲奇碎。
雖然未係非常特別,但味道的確唔錯。

☞ illy coffee / Tea WG
最後佢想每人一杯茶或者咖啡,仲配埋三款唔同嘅餅乾。
——————————————————
整體味道: 4.2/5 整體性價比: 4.2/5
整體來講,唔係嗰種高級米芝連餐廳,對每個食材嘅運用要求好高。兩個主菜嘅調味及擺盤都相若,頭盤或者甜品亦冇過分花巧🙈但不得不讚廚師對火候嘅控制好好,兩個主菜嘅口感都一流!而且環境非常之靚,算係一個相對較平但又一啲都唔失禮嘅餐廳,普通食飯或者慶祝都絕對冇問題💖!

Cauliflower Soup
Pan Fried Pink Snapper Fillet
Roasted Pigeon
Gradini has always been amazing, their veggies are the freshest amongst hk restaurants, always using authentic Italian ingredients, and their price is such a bargainTheir platter has quickly became my dinner staple
2020-08-24
Waiting Time
30 Minutes (TakeAway)
$90 (Dinner)
  • Take  away  platter  and  sandwiches
2020-08-18 2295 views
啲味道有啲怪,尤其是個老婆餅個味道難以用言語表達,個布甸好似食緊固體嘅煉奶,tiramisu 味道太甜,食下午茶應該有隻碟俾我但係完全係冇碟,櫻花茶冇乜味,同普通茶一樣