2021-07-31 454 views
Grand Bistro, Golden Coast Since I was a little girl, my father holding my little hands tasted countless restaurants.Nowadays eating is not only stuff our stomach but also to enjoy the charismatic atmosphere of the restaurants. 😍 Yesterday I went to Grand Bistro, a restaurant at Golden Coast. It is so elegant that I totally attracted by the harmony, simply and grand atmosphere when I stepped in it. The issues of Hong Kong's restaurants are mostly so packed, squeezed with the next table and

Grand Bistro, Golden Coast

😍 Yesterday I went to Grand Bistro, a restaurant at Golden Coast. It is so elegant that I totally attracted by the harmony, simply and grand atmosphere when I stepped in it. The issues of Hong Kong's restaurants are mostly so packed, squeezed with the next table and can't enjoy a comfortable meal. But this one is totally different. It is spacious! 😋

I ordered a Chicken Feet and Pork Ribs Claypot Rice. HK$52. The pork was tasty and the rice was wonderful, it sticked at the side of the pot just liked we cooked at home.🦪🍾

The service, the service is good! It is not easy to find nowadays, not all the restaurants can provided good services.

That corner - with a pair of red lanterns, I love it most! 💜💛

I took out my books and enjoyed two hours there. The bill was HK$72.

Score: *****

#吃飯介紹 🍾🍷🌹
- Annie Ng, 食評家

星小宴,黃金海岸

😎🌹 昨天我到黃金海 <.星小宴 > 午飯, 一踏進酒樓,就被那簡約· 精緻· 休閒的設計吸引,很舒服!

坐在一大瓶黃色裝飾花面前,我點了普通的鳳爪排骨窩仔飯, 很滿意。 味道很鮮美, 很多飯焦黏著窩仔邊,很有原始的感覺。

那裡的服務員招呼態度很好, 你要哪一種幫助,她們都迅速地來到你面前,很有禮貌的招呼你。

我最喜愛那閣落的两個紅色西式燈籠的裝飾,很浪漫。😝

一邊看著書,一邊鬆弛了兩個鐘,埋單72元 。

🍷🍾🥢🧡💚🧋🍺🥄🍽💜💚⚘⚘🧁💛🌹
2021-07-22 555 views
已經係等2次黎幫襯啦😋第一次黎係食晚餐🍽因爲果排片皮鴨🫔做緊優惠😋 第一次黎既感覺唔錯 食物水準/服務都 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️如果可以坐正玻璃窗位更正 景觀開揚 可以望到海同遊艇🛥一直都想試下係度飲茶🍵見佢地d點心款款都好有特色 有創意 好可愛😍🌟燕窩流沙包 $𝟺𝟹唔知點解會叫呢個名🤔好似同燕窩一d關係都扯唔上喎😅食落其實都只係普普通通既流沙包再加上 上到枱時已經凍左 期望大 令我有點失望😫唯一可以讚既係 賣相的確係高貴 d金色💛🍒流心妃子笑 $𝟹𝟼外型做到好似粒荔枝 其實係煎堆仔 紅色一粒粒係脆粒 可以一試👍🏻🍐啤梨鹹水角 $𝟺𝟶賣相可愛 好吸引我2歲大囡囡👧🏻唔錯既鹹水角 外皮炸得夠脆👍🏻🐮大良鮮奶一口酥 $𝟹𝟼期望都大 但皮有點厚 🥛牛奶味唔夠濃倆大一小👩‍👩‍👧黎飲茶叫左5款點心埋單$26x價錢屬於中上但好多碟上到枱時已凍左😢(呢part最失望)反而我最欣賞既係佢地既服務💁🏻‍♀️呢個亦係我會再返轉頭既原因📍星小宴 (屯門)屯門青山公路1號黃金海岸商場地下R1號舖…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯…⃯
已經係等2次黎幫襯啦😋

倆大一小👩‍👩‍👧黎飲茶
叫左5款點心
埋單$26x
價錢屬於中上
但好多碟上到枱時已凍左😢(呢part最失望)

反而我最欣賞既係佢地既服務💁🏻‍♀️
呢個亦係我會再返轉頭既原因

📍星小宴 (屯門)
屯門青山公路1號黃金海岸商場地下R1號舖

$100 (Tea)
燕窩流沙包
竹炭叉燒包感覺比雪山叉燒包不過竹炭版面少少脆 叉燒好足料😋叉燒布拉腸粉 皮薄餡多 粒粒叉燒 啖啖肉夾埋少少芫荽 好好食👍🏻流心鵪鶉蛋燒賣大大粒燒賣 一咬就流心鵪鶉蛋面有黑松露醬 鹹鹹哋 幾新鮮唔錯啤梨鹹水角以為同啤梨一齊整 其實係啤梨型呀正常味道 外型得意👍🏻紫糬天鵝酥有啲驚喜 外型幾靚 加分👍🏻酥整得好脆 紫糬餡好滿 好香☺️鵝頸頭位係面粉整 冇乜味既裝飾燕窩流沙包好流沙 隔左一陣食仲流緊不過唔知點解叫燕窩流沙包灌湯鮮肉小籠包正常發揮 幾多汁 唔錯淮山鹹骨粥大大舊骨 有半條油炸鬼跟-💭黃金海岸終於有多間飲菜選擇價錢正常 $4xx 4個人食菜式有啲新鮮感 唔係普通茶樓野咁服務就麻麻 有部分員工禮貌勁差 串到爆食物質素可以再訪既 朝早11點半到唔洗等位
竹炭叉燒包

菜式有啲新鮮感 唔係普通茶樓野咁
服務就麻麻 有部分員工禮貌勁差 串到爆
食物質素可以再訪既 朝早11點半到唔洗等位
2021-04-29 831 views
好耐冇入黃金海岸行下啦,吹下海風都真係好舒服,而家疫情冇以前咁多人,有番種異國遊既感覺晚飯我地簡左呢間中菜,可能係閒日啦 7點鐘dinner time 都吾洗等位咸蛋蒸肉餅味道岩岩好,吾會過咸過淡,送飯一流黑松露帶子滑蛋好香黑松露味,蛋真係好滑配埋珍珠帶子好夾肉碎炒四季豆呢個餸又係白飯神偷,會不自覺咁扒哂碗飯 炒得好香,有小小辣,好惹味叉燒應該係鎮店之寶,見到每枱都會點用上半肥瘦,咬落吾會好肥,最鍾意佢有小小燶邊 ,好好味口水雞辣度正常,麻度可以加多小小就會更有口水既感覺

咸蛋蒸肉餅
味道岩岩好,吾會過咸過淡,送飯一流

黑松露帶子滑蛋
好香黑松露味,蛋真係好滑配埋珍珠帶子好夾

肉碎炒四季豆
呢個餸又係白飯神偷,會不自覺咁扒哂碗飯
炒得好香,有小小辣,好惹味

叉燒應該係鎮店之寶,見到每枱都會點

用上半肥瘦,咬落吾會好肥,最鍾意佢有小小燶邊 ,好好味

口水雞
辣度正常,麻度可以加多小小就會更有口水既感覺

Dinner
2021-04-02 958 views
一行3人 2大1小 叫了4個點心 1個小食1.燕窩流沙包 外型同酒樓食的竹灰流沙包一樣 味道可以 不過唔覺有燕窩嘅蹤影2.流心鵪鶉蛋燒賣 流心蛋比較食得多 好期待流心既鵪鶉蛋係咩味 不過變咗全熟 食落同一般鵪鶉蛋燒賣冇分別3. 流汁叉燒包 絶對有驚喜 非常好味4.蟲草花濃湯鮮竹卷 鮮竹卷味道不錯 濃湯非常可口 湯好過卷5. 灌湯水晶乳鴿 可以比名字 影響 以為是 有湯的原來係炸乳鴿 水晶不見了 灌湯不見了不過炸乳鴿 味道還可以總括 有時行開行埋 可以試一下
一行3人 2大1小 叫了4個點心 1個小食
總括 有時行開行埋 可以試一下
2021-04-02
Lunch
2021-03-06 771 views
味道不錯,相當有水準。筍尖蝦餃和薄餐,味道可口,值得推介。服務態度良好,招呼一流。環境舒適、衛生和寬敞。龍井茶味清香。茶具乾淨、衛生、優雅。亦可以欣賞黃金海岸怡人景色。
  • 筍尖蝦餃和鮮蝦韭菜煎薄餐
2020-12-02 839 views
2-12ㄧ人中午進入這間星小宴(第二次光顧)。服務員:問多少人?我::ㄧ人。服務員:指近門口4人枱叫我坐。我:見有卡位可否坐?服務員:卡位要2人才可以坐。我:唯有坐下。(全場得3枱客均坐卡位)服務員:飲什麼茶?我:水。服務員:水?都要茶錢架。我:知道。餐牌跟半年前一樣,沒幾樣啱我,㸃了素餃和瓦煲魚片粥。服務員:ㄧ個人食ㄧ煲粥??我:冇ㄧ碗咪叫ㄧ煲囉。粥來到,魚很腥味而且比較咸,唯有加㸃胡椒粉去腥味,(投訴也不見得改善)吃了1/4,請服務員拿外賣盒打包,勿浪費食物。服務員:放底外賣盒。我:請幫忙打包。服務員:午市不幫客人打包。晚市就可以。我:午市跟晚市有什麼分別?服務員:當然有分别。以上是真實對話。粥加素餃埋單$223。這收費也不給客人打包!!題㚈話.期間見有客人進入,服務員問幾位?客人答3位!!服務員:要分2張枱坐。3人行是否違反限聚令????服務員俾佢地進入又有冇犯法???
2-12ㄧ人中午進入這間星小宴(第二次光顧)。
服務員:問多少人?
我::ㄧ人。
服務員:指近門口4人枱叫我坐。
我:見有卡位可否坐?
服務員:卡位要2人才可以坐。
我:唯有坐下。(全場得3枱客均坐卡位)
服務員:飲什麼茶?
我:水。
服務員:水?都要茶錢架。
我:知道。
餐牌跟半年前一樣,沒幾樣啱我,㸃了素餃和瓦煲魚片粥。
服務員:ㄧ個人食ㄧ煲粥??
我:冇ㄧ碗咪叫ㄧ煲囉。
吃了1/4,請服務員拿外賣盒打包,勿浪費食物。
服務員:放底外賣盒。
我:請幫忙打包。
服務員:午市不幫客人打包。晚市就可以。
我:午市跟晚市有什麼分別?
服務員:當然有分别。
以上是真實對話。
粥加素餃埋單$223。這收費也不給客人打包!!
題㚈話.期間見有客人進入,服務員問幾位?客人答3位!!
服務員:要分2張枱坐。
3人行是否違反限聚令????
服務員俾佢地進入又有冇犯法???

2020-11-22 832 views
姐姐住黃金海岸商場附近, 她說最近開了一間新食店昨天星期六我們一行三人Book左7:45去試下星小宴入口同其他食店有些唔同,是要轉入海濱那邊入口進去的,對比外面食肆感覺清靜舒服。店內樓底高空間感舒適枱與枱之間算隔得遠 我們一坐下就有位侍應姐姐送上一碟小食( 秋葵乾和小魚干)侍應說是送的當晚我們點了以下幾道菜( 有道小食我掛住食唔記得影相香麻醬雞絲粉皮$58一定要點, 粉皮有別於出面一般店,他們是用麵條形狀幼滑彈牙) 整體來說食物都唔錯 要提一提的是侍應服務態度親切有禮令人有舒服感覺一定會再去
姐姐住黃金海岸商場附近, 她說最近開了一間新食店
昨天星期六我們一行三人Book左7:45去試下
感覺清靜舒服。店內樓底高空間感舒適枱與枱之間算隔得遠
當晚我們點了以下幾道菜( 有道小食我掛住食唔記得影相

蔥爆藕帶安格斯牛柳粒
網紅小白兔
  • 香麻醬雞絲粉皮
2020-09-26 2124 views
今天我和男友在黃金海岸探望朋友之後,便來到黃金商場吃午餐,本來想光顧之前品嚐過的「金功夫點心」,不過剛巧發現這裡又新開了一間酒樓,於是我們二話不說立即來到這間新開的「星小宴」嚐試一下了No.1【龍井】$18在這些平民化的酒樓,當然只有普通的龍井可以選擇雖然茶葉看起來十分翠綠和細嫩,但是即使是第一泡的茶水,顏色都十分深,賣相和鐵觀音十分相似至於味道方面,雖然龍井的顏色十分深,但是茶味卻一點也不濃郁,只有若有若無的茶香味。另外由於茶葉長期泡在熱水中的關係,所以茶水愈來愈深色之餘,味道更開始變得苦澀,完全失去了龍井應有的味道No.2【大良鮮奶脆網卷】$36當我一看見脆網卷的賣相,便已經知道是伏了!大良鮮奶缺乏牛奶的氣息之餘,脆網卷更明顯是以萬年油製造,我們滿口都充滿著濃濃的油壓味,簡直是味如雞肋,讓人難以下嚥,囓嚼吞針No.3【麻香口水雞】$68口水雞基本上都只是雞胸肉而已,雞脾部分簡直少之又少,導致肉質有些粗糙之餘,亦比較難入味,而且醬汁的調味更一點也不正宗,完全沒有川菜的味道No.4【紫薯天鵝酥】$40天鵝酥的賣相都算玲瓏剔透,小巧精緻,最適合女生用來打卡了。雖然天鵝酥並不是即叫即炸,不

龍井&大良鮮奶脆網卷&麻香口水雞
No.1【龍井】$18
龍井
在這些平民化的酒樓,當然只有普通的龍井可以選擇

No.2【大良鮮奶脆網卷】$36
大良鮮奶脆網卷
當我一看見脆網卷的賣相,便已經知道是伏了!

大良鮮奶脆網卷
No.3【麻香口水雞】$68
麻香口水雞

麻香口水雞
No.4【紫薯天鵝酥】$40
紫薯天鵝酥
天鵝酥的賣相都算玲瓏剔透,小巧精緻,最適合女生用來打卡了。雖然天鵝酥並不是即叫即炸,不過都算帶著微微的餘溫,所以它的外皮十分香脆可口之餘,更油而不膩,其味無窮,珍饈美味

紫薯天鵝酥
最後再配上香甜可口,甜香四溢的紫薯餡料,味道立即更上一層樓,簡直完美得無懈可擊,美味得讓人久久縈繞!

No.5【鮮肉小籠包】$40
鮮肉小籠包
小籠包的皮都算薄身,口感則微微煙韌彈牙,而豬肉的肉質亦柔軟嫩滑,香甜可口,另外小籠包內的湯汁更十分香濃惹味,咸香四溢,口感豐富而細膩,讓人口舌生香,吮指回味

No.6【筍尖蝦餃皇】$43
筍尖蝦餃皇
鮮蝦的質感都算十分脆嫩彈口,鮮甜美味,細嚼慢嚥的時候,鮮甜無比的蝦汁更立即傾巢而出,在唇齒間留下一絲絲濃郁的鮮蝦氣息,而且餃皮亦非常透薄,兼且煙韌彈牙,讓人箸如雨下,甘旨肥濃

No.7【燕窩流沙包】$43
燕窩流沙包
雖然流沙包內的奶黃餡料充滿著淡淡的蛋黃氣息,可是三個包之中,有兩個都不太流心,而且燕窩碎幾乎更找不到,所以我覺得不如把稱它為奶黃包算了

燕窩流沙包
價錢方面,星期六日茶每位 $18,點心價錢亦十分昂貴,小點和中點分別已索價 $32/$36,大點以上點心更賣 $40以上不等,最後我們兩個人總共吃了 $357

總結來說,這間酒樓無論是茶位抑或是點心價錢,都昂貴過金功夫很多,而且食物味道亦比起金功夫稍遜一籌,但是它的裝修和環境卻更舒適和寧靜一點,所以到底值不值得,便見仁見智了
2020-09-20
$178.5 (Lunch)
2020-07-15 1132 views
聽講開咗新茶樓 星期日去試食等位大約15分鐘 都可以接受睇住海景飲茶的確係唔錯嘅享受叫左好多人推薦嘅炸兩,本身充滿期待,不過...不過有啲失望, 雖然好脆,但感覺隔油唔夠耐,所以油炸鬼充滿油,感覺好油膩蘿蔔糕感覺好足料,多臘味,不過食食吓有啲酸,懷疑變壞左,就唔敢再食啦其他食物亦記得咗影相菜心係有驚喜嘅,菜好嫩幾好食小籠包多湯汁野菌竹笙餃好香,以為落咗黑松露添,不過略嫌有啲鹹埋單一人大約百幾蚊,都可以接受值得一讚係店員服務態度唔錯,上菜速度都算快
聽講開咗新茶樓 星期日去試食
等位大約15分鐘 都可以接受
睇住海景飲茶的確係唔錯嘅享受

叫左好多人推薦嘅炸兩,本身充滿期待,不過...
蔥花炸兩
蘿蔔糕

蘿蔔糕感覺好足料,多臘味,不過食食吓有
啲酸,懷疑變壞左,就唔敢再食啦

其他食物亦記得咗影相

菜心係有驚喜嘅,菜好嫩幾好食
小籠包多湯汁

野菌竹笙餃好香,以為落咗黑松露添,不過略嫌有啲鹹
埋單一人大約百幾蚊,都可以接受

值得一讚係店員服務態度唔錯,上菜速度都算快

2020-07-12
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
到黃金海岸酒店住兩日一夜,晚餐選了這間店,星期日晚上七點幾已經差不多滿座,不用等位,兩公婆點了一個炒飯兩個小菜吃得好滿足。脆藕螺片 - 有些辣,細粒蓮藕好特別好少見,幾好味。黃金蝦球 - 有咸蛋味,唔會太咸,新鮮蝦,有八隻,兩公婆足夠吃。燒鵝肉炒飯 - 抄得均勻,唔算好油唔重口,份量都不少,兩人食很飽足。整體來說食物質素高,有機會會再來吃。

脆藕螺片 - 有些辣,細粒蓮藕好特別好少見,幾好味。

整體來說食物質素高,有機會會再來吃。
2020-06-28
Dinner
之前試左茶市, 覺得點心有心思有水準, 見到晚市餐牌有酸菜魚, 於是今晚同埋兩老共四個人黎試下晚飯小菜😊當然一定要試下個“招牌酸菜魚“, $188唔算貴, 魚夠滑, 酸菜同木薯粉份量也足, 味道夠但唔夠辣, 可能就番香港人, 我諗下次可以叫佢加辣🌶黃金蝦球🦐 ($108), 角度映得唔好, 其實都大碟, 無10隻都有8隻, 大隻又彈牙, 味道適中, 唔似有D酒樓炒到好咸, 只得咸蛋黃味燒鵝拼燒肉, 其實係燒腩仔, 肥瘦剛好, 燒鵝好夠味但唔咸, 肉質幼嫩👍🏼滷水鵝翼, 夠稔, 唔韌, 老人家都食到啫啫唐生菜🥬, 兩老好喜歡, 熱辣辣, 又有大大隻蝦干, 好惹味食到最後, 服務員見我地停晒手, 好細心同我地講有甜品送, 我地想食既時候就通知佢, 等佢執下張枱先上甜品, 雖然係送, 但一D都唔hea, 每人一份桂花杞子奶皇糕🍮, 好清新總括食物有水準, 價錢合理, 最緊要係服務態度好, 比起商場內另一間中菜館好得多, 終於有啖好食😆😋

滷水鵝翼, 夠稔, 唔韌, 老人家都食到

2020-06-11
$200 (Dinner)
  • 酸菜魚
  • 燒鵝
  • 黃金蝦球
2020-06-09 498 views
開張不夠一個月既中式餐廳, 第一次光顧, 點了鵪鶉蛋燒賣, 上湯鮮竹卷, 叉燒包, 鳳爪, 蛋散。一般酒樓的鵪鶉蛋燒, 都是豬肉燒賣上加隻鵪鶉蛋, 怎知這裡的很有心思, 豬肉燒賣包裹著流心鵪鶉蛋, 很特別, 燒賣不是死實實的, 鮮竹卷的餡料好豐富, 而叉燒包的包法和其他酒樓不同, 流汁叉燒餡都鎖在包裏, 蛋散也很鬆脆不太甜有驚喜, 下次會試下晚市😋
2020-05-29
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
Lunch
  • 鵪鶉蛋燒賣
屋企樓下,呢間中菜主打燒味係隔離茶餐廳同一個老細,見佢呢個時候咁勇敢開舖俾個機會試吓先。話哂同一個位置已經開過兩間餐廳都係做唔住收場分別係香辣屋同埋一間日本野,嗰時間日本野會執都好正常又貴又唔好食,刺身拼盤啲刺身係冷凍貨仲係真係上碟都係急凍嗰隻言歸正傳,晚市唔算多人,好多卡位,坐得都幾舒服。叫咗三個餸:乳豬併油雞髀(乳豬燒得唔錯,油雞juicy),鮑汁豬手(豬手幾入味,送飯一流),黃金蝦球,水準中上!唔錯,價錢都合理,小菜價位$68-100。得閒再黎試吓點心。不過所有員工都好新可能需要啲時間先至可以服務到位。

2020-05-24
$200 (Dinner)