2022-12-02 160 views
📍 📍 📍 星小宴 (屯門)屯門青山公路1號黃金海岸商場地下R1號舖今日天氣急速下降,我即時諗起呢個炭爐雞煲,上次食完一路念念不忘!🤭天氣凍返即刻入去食返次!👉小食秋葵,魚😋😋😋😋😋/5超好食!呢個超香脆,無乜點調味!但好好食,食到食物既原味,我好欣賞個魚乾脆脆,因為通常呢啲都係過度調味,但呢個食到魚既鮮甜味。本身想問有冇得買走,但食食下又唔記得左🥹👉 秘製雞煲香辣雞煲(半隻)💰$188😋😋😋😋.5/5一上呢個炭爐,即時暖苙苙🙏😆個雞煲再食都係咁岀色😋😋炭爐用慢火烹調,但受熱均勻,而且個砂煲唔會痴底!雞煲同之前食既一樣完全色香味俱全!超香!食落都好有香十足!椒味香而不辣,雞皮爽脆雞肉嫩滑!份量十足,而且唔會食到味精味,之前食完返屋企都唔會口渴!真心好好食呀☺️☺️所以我真係再翻卓👉 手切特級安格斯牛肉💰238😋😋😋😋😋/5望落已經見到牛肉啲雪花好靚,平均得黎唔會太肥,食落唔會覺得油膩嘅感覺,而且牛味十足,份量都唔小。性價比高,要叫!!👉 白菜豬肉餃💰68😋😋😋😋.3/5大大粒入面好足料,有大量白菜、豬肉🤭鮮味十足,好抵食👉 原條山藥💰44😋😋😋😋😋/5山藥真係超好食!好新鮮,食落好粉而且鮮
📍 📍 📍 星小宴 (屯門)
屯門青山公路1號黃金海岸商場地下R1號舖

👉小食秋葵,魚
😋😋😋😋😋/5

👉 秘製雞煲香辣雞煲(半隻)
💰$188
😋😋😋😋.5/5

👉 手切特級安格斯牛肉
💰238

👉 白菜豬肉餃
💰68
😋😋😋😋.3/5
大大粒入面好足料,有大量白菜、豬肉🤭鮮味十足,好抵食

👉 原條山藥
💰44
😋😋😋😋😋/5
山藥真係超好食!好新鮮,食落好粉而且鮮甜!呢個岀色!

👉 紅薯粉
💰20
😋😋😋😋.5/5
上次叫過,大大碟,薯粉配個雞煲姐好味好味,必叫

回頭: yesYesyes!!!食物質素好高,食材全部都好新鮮,而且環境真係好舒服,再翻卓都無令我失望!!非常高質,呢間絕對會無限翻桌🫶🏾🫶🏾💕

#kermit食在屯門

#Grand Bistro #星小宴 #雞煲 #黃金海岸
2022-12-01 146 views
同男朋友拍拖去左黃金海岸,天氣又凍凍地,最岩去「星小宴」望住海景嘆碳火雞煲前菜有風乾秋葵同魚乾仔,兩樣都係脆卜卜鹹鹹地。雞煲用個大瓦煲煮,就算係室外有風都一放低就聞到啲香味爆曬出黎。瓦煲再加上碳火爐,熱力好夠,所以裡面啲雞煎到好香好脆,其他香料都充分爆香哂。因為唔食得辣,所以淨係叫左小辣,都已經非常惹味。由於熱力太勁既關係,當啲雞食到差唔多就建議可以夾起先,然後叫定遮遮加湯準備邊爐,如果唔係就會好容易煮燶啲香料同雞啦。邊爐料裡面魚頭幾出色,邊位既肉幾嫩幾鮮。牛肉都好有牛味,同埋已經充分解凍,完全無雪藏味,另外有俾啲心思擺盤,令人特別有食慾。同男朋友兩個禁食下雞煲,傾下心事,認真唔錯!
前菜有風乾秋葵同魚乾仔,兩樣都係脆卜卜鹹鹹地。

邊爐料裡面魚頭幾出色,邊位既肉幾嫩幾鮮。

同男朋友兩個禁食下雞煲,傾下心事,認真唔錯!
  • 碳火雞煲
2022-11-28 233 views
好耐都無飲過茶,因為唔想等位(最怕等位😫)咁啱黃金海岸呢間星小宴有位👍🏻正!我哋叫咗:竹炭叉燒餐包 - 麵包皮面有塊脆皮可惜唔夠脆,麵包偏淋,餡料好食。大良鮮奶一口酥 - 佢嘅size好難一口,起碼兩口,甜度適中,不過有少少油味,食到第二條有啲漏。筍尖蝦餃皇 - 算好食翡翠鮮蝦布拉腸粉 - 腸粉皮出色夠薄又夠彈,唔係淋到爛果啲,鮮蝦亦夠爽,我叫既點心𥚃面最出色👍🏻!啤梨鹹水角 - 造型讚,味道亦一流,唯獨是皮偏厚,因為要造啤梨形狀,所以無辦法,可以接受。遠年陳皮牛肉球 - 牛肉球有啲散,唔係咁好,味道雖然ok,但係咬一口之後散開晒,唔合格。因為佢哋係即叫即蒸既關係,所以點心一出到嚟都九成係好食,而且坐既位置舒服,枱與枱之間比較闊落👍🏻。

筍尖蝦餃皇 - 算好食

遠年陳皮牛肉球
筍尖鰕餃皇
翡翠鮮蝦布拉腸粉
啤梨鹹水角
雞煲就食得多啦~炭火雞煲你食過未🔥?係黃金海岸附近屋苑探完朋友仔BB,諗住食埋晚餐先走,黃金海岸比我印象大部份都係食西餐,醒起上次食過間中菜廳幾好食諗住去食多次la,原來依家轉天氣有雞煲食,仲要係炭火雞煲!我都係第一次聽!即刻坐低叫個煲試下la🍲職員講雞煲要係戶外食,天氣涼涼地唔太熱坐出面都OK,仲可以對住個海景食,勁Chill!好有渡假feel🏖🍻坐低見到每枱都飲啤酒,原來有買一送一優惠🔥秘制香辣炭火雞煲 $298 (1隻)加好炭後就等主角雞煲出場,配合返炭火係用瓦煲,好有風味,煮滾出煙後就開始食得😍一打開好香辣味,即刻吞口水,可能用炭火燒得均勻關係,件件雞件熟程度好平均,keep到嫩滑,秘製香辣醬料滲透雞肉,越食越惹味,發覺炭火雞煲keep住熱力真係好均勻又唔會好快「痴底」,第一次食印象好好👍🏻🌱豆胚苗 $56第一次用豆胚苗打邊爐,原來幾好食,好入味喎!🐟鱸魚片 $108肉質爽脆,夾起唔會甩哂魚肉,最啱火鍋食,最緊要無腥味,啱哂怕腥嘅我!⚪️日本帶子 $118大大隻帶子見到都流口水,滾起都無縮水keep到size,咬落好鮮甜,勁滿足!一定要嗌!🥟白菜豬肉餃 $68食咗太多肉又想食餃子
雞煲就食得多啦~炭火雞煲你食過未🔥?

🍻坐低見到每枱都飲啤酒,原來有買一送一優惠

🔥秘制香辣炭火雞煲 $298 (1隻)

🌱豆胚苗 $56
第一次用豆胚苗打邊爐,原來幾好食,好入味喎!

🐟鱸魚片 $108

⚪️日本帶子 $118

🥟白菜豬肉餃 $68
食咗太多肉又想食餃子,最後叫碟清清地餡料嘅白菜豬肉餃,白菜同豬肉分佈平均,餡料都幾多,都算大隻抵食~

星小宴 (屯門)
📍屯門青山公路1號黃金海岸商場地下R1號舖

2022-11-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 炭火雞煲
2022-11-21 107 views
.🔺星小宴早排發現屋苑附近呢間餐廳有戶外炭火雞煲🐤睇落非常有風味!見天氣涼涼地就一試😆對住海景十分舒服寫意~心情都特別放鬆🫢🫢.一上枱先有兩碟餐前小食👏🏻😯本身無抱太大期望,食落又幾帶驚喜!😋😋秋葵乾同魚仔乾都好脆身 幾香口👌🏻不錯!用黎送酒岩晒呀🤣🤣.主菜雞煲調味十分惹味 食落有D川味感覺😯調味唔會過辣👌🏻另外魚片嫩滑 帶子亦好厚肉😆而且份量都幾多下~👍🏻👍🏻
🔺星小宴
早排發現屋苑附近呢間餐廳有戶外炭火雞煲🐤
睇落非常有風味!見天氣涼涼地就一試😆
對住海景十分舒服寫意~心情都特別放鬆🫢🫢
一上枱先有兩碟餐前小食👏🏻😯
本身無抱太大期望,食落又幾帶驚喜!😋😋
秋葵乾同魚仔乾都好脆身 幾香口👌🏻不錯!
用黎送酒岩晒呀🤣🤣
主菜雞煲調味十分惹味 食落有D川味感覺😯

2022-11-16 713 views
跟另一半的爸媽食飯因為大家都喜歡食雞煲所以決定帶他們來到黃金海岸商場的星小宴可以一邊吹著海風看風景一邊食雞煲打邊爐餐廳有分戶外的室內由於另一半的爸媽都不太能吃辣點了份微辣秘制香辣雞煲1隻的份量是$298 在以為用Gas爐的情況下發現店員拿著一盤盤炭火用炭火在戶外食雞煲果然整個風味都不一樣雞煲上桌後店員提醒要蓋上蓋子再炆煮個3分鐘再攪一下打開就可以食用我們4個人都覺得這一煲很足料 雞肉幼嫩而且雞味十足濃郁 等待期間店員選附上小食食雞煲當然要打埋邊爐不過我們還點了其他配料現在這個時代鴨血一定是必點的鴨血煮愈長時間味道就愈好愈有味 $48之後是手切特級安格斯牛肉大份$368牛肉的油脂分怖得很好而且這間店不會切得太薄口感跟味道都兼備巧手韭菜餃 $68肉饀飽滿而且皮好煙靭煮久了也不會爛魚雲 $88沒有腥味紅薯粉 $20其他還有 豆腐$38本地生菜 $44豆胚苗$56爽口金針菇$34星小宴的菜品份量很足 這晚餐4個人吃得都很滿足而且又也有這麼美麗的景色襯托很適合跟朋友家人在這聚會
跟另一半的爸媽食飯

而且又也有這麼美麗的景色襯托
很適合跟朋友家人在這聚會
  • 手切特級安格斯牛肉
2022-11-12 520 views
趁著爸媽有個小假期特登booked屯門黃金海岸酒店staycation爸媽很喜歡中式料理所以我決定帶他們來到黃金海岸商場的星小宴晚餐就食雞煲打邊爐叫了個秘制香辣雞堡1隻的份量是$298 辣度可以自行選擇微辣、小中大辣 由於爸媽都不太能吃辣,所以特地order了微辣上桌後我才發現原來是使用炭火瓦煲 感覺那個風味又更不一樣了 上桌後餐廳的服務員姐姐也提醒蓋上蓋子再燜煮個3分鐘 打開就可以食用了雞肉Q彈不柴 味道十足濃郁 我們4個人單食這一煲就覺得很足料了 不過我們還order了其他邊爐配料手切特級安格斯牛肉大份$368涮了幾秒放入口中那油脂化開的同時肉一抿也跟著化開了彈性中帶著油脂又有一定的厚度 口感真的絕了鴨血是打邊爐必點之一,我男朋友的最愛 $48巧手韭菜餃 $68煮完變超大一顆 紅薯粉 $20魚雲 $88加到湯底,沒有腥味 超好吃 還有滿滿的菜 本地生菜 $44豆胚苗$56爽口金針菇$34豆腐$38星小宴的菜品不僅多,菜的份量也足 這餐晚餐真的4個人吃得超級飽對著這麼寧靜又美的view真的很適合家庭聚餐
趁著爸媽有個小假期
特登booked屯門黃金海岸酒店staycation
爸媽很喜歡中式料理
所以我決定帶他們來到黃金海岸商場的星小宴
晚餐就食雞煲打邊爐

叫了個秘制香辣雞堡1隻的份量是$298
辣度可以自行選擇微辣、小中大辣
由於爸媽都不太能吃辣,所以特地order了微辣
上桌後我才發現原來是使用炭火瓦煲

巧手韭菜餃 $68
煮完變超大一顆

紅薯粉 $20

魚雲 $88
加到湯底,沒有腥味 超好吃

還有滿滿的菜
本地生菜 $44
豆胚苗$56
爽口金針菇$34
豆腐$38
星小宴的菜品不僅多,菜的份量也足

這餐晚餐真的4個人吃得超級飽
對著這麼寧靜又美的view真的很適合家庭聚餐

• 手切特級安格斯牛肉
2022-11-11 107 views
這兩天和朋友到黃金海岸酒店staycation,喜歡這裡的寧靜💕可以到海旁走走~晚上來到這邊的商場找吃的因為這邊的環境很chill🤪這間餐廳有露天位置,可惜當天下雨,無法坐在室外享受海景晚餐,不過室內的裝修設計,也讓人十分放鬆~🔶麻香口水雞一般餐廳的口水雞都是麻辣的,這個比較特別,著重麻味😮想不到辣味沒那麼重,都非常好吃👍🏾麻勁十足🔶陳醋珊瑚海蜇頭這個的口感非常有趣🤩外表看來有點像粉皮,但吃下去口感和粉皮完全相反是爽脆的!有點像在咬軟骨但並沒有骨頭般硬👍🏾不用怕咬不開😆而味道是酸酸甜甜的~很新奇的涼拌菜式🔶蔥爆藕帶牛柳粒超香濃黑椒味😋是一口牛柳粒的size,容易放入口,肉質帶點彈性👍🏾十分新鮮🤩🔶黃金蝦球超大粒的炸蝦球咬開啖啖蝦肉😋一粒蝦球就有超多隻蝦在裡面✌🏾外面是鹹蛋味🤪鹹蛋味的濃郁程度,媲美某牌子超出名的鹹蛋薯片💕🔶沸騰水煮滑魚片這個超抵食!份量超多!不只配菜~就連魚片都有很多平時在其他餐廳的水煮魚,只有配菜超多😅這個水煮魚的魚片還要超薄超滑🥰最重要的是無骨啊不怕哽魚骨👍🏾配菜的款式也很新穎🥳除了菜類之外,還有豬紅、午餐肉、薯粉等等~超級豐富🙂⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️麻香口水
這兩天和朋友到黃金海岸酒店staycation,喜歡這裡的寧靜💕可以到海旁走走~晚上來到這邊的商場找吃的[笑哭]因為這邊的環境很chill🤪

🔶麻香口水雞
一般餐廳的口水雞都是麻辣的,這個比較特別,著重麻味😮想不到辣味沒那麼重,都非常好吃👍🏾麻勁十足[笑哭]

🔶陳醋珊瑚海蜇頭
這個的口感非常有趣🤩外表看來有點像粉皮,但吃下去口感和粉皮完全相反[惊恐]是爽脆的!有點像在咬軟骨[笑哭]但並沒有骨頭般硬👍🏾不用怕咬不開😆而味道是酸酸甜甜的~很新奇的涼拌菜式[爱心]

🔶蔥爆藕帶牛柳粒

🔶黃金蝦球
超大粒的炸蝦球[色]咬開啖啖蝦肉😋一粒蝦球就有超多隻蝦在裡面✌🏾外面是鹹蛋味🤪鹹蛋味的濃郁程度,媲美某牌子超出名的鹹蛋薯片💕

🔶沸騰水煮滑魚片
這個超抵食!份量超多!不只配菜~就連魚片都有很多[惊恐]平時在其他餐廳的水煮魚,只有配菜超多😅這個水煮魚的魚片還要超薄超滑🥰最重要的是無骨啊[爱心]不怕哽魚骨👍🏾配菜的款式也很新穎🥳除了菜類之外,還有豬紅、午餐肉、薯粉等等~超級豐富🙂

麻香口水雞$68
陳醋珊瑚海蜇頭$68
蔥爆藕帶牛柳粒$128
黃金蝦球$108
沸騰水煮滑魚片$238
📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍
星小宴 (屯門)
屯門青山公路1號黃金海岸商場地下R1號舖
2022-11-10 134 views
今日黎左呢到燒烤,坐係室外,吹住海風,真係超嘆!呢到可以燒既選擇好多,面且整好曬一串,真係好方便。佢既肉調味唔多,但就有味粉可以較自己鐘意既味。唔怕好似出面咁食完好鹹好口渴!佢既串燒切好,所以燒一陣好快就熟,唔使點等!亦都唔怕過生過熟咁。佢既肉既質素都好好,完全無雪藏味。而且州有好孔蔬菜可以mix and match! 一方面可以配搭下唔同組合,另一方面都唔怕食得多會好油膩!最後食曬成餐真係好飽,下次再黎小旅行!
今日黎左呢到燒烤,坐係室外,吹住海風,真係超嘆!

最後食曬成餐真係好飽,下次再黎小旅行!
早茶味道好好,忍不住來食晚飯看看質素如何?見到有羊腩煲就忍不住落單,但店員話煲仔菜一定要在室外吃。我已經表明有老人家怕凍,但都係話唔得。非常奇怪的安排,最後無得嘗試呢道菜。
Celebration
Anniversary
和大班朋友來到黃金海岸食晚飯慶祝生日,朋友介紹嚟到星小宴食晚飯,可惜開瓶費又好貴,切餅費重要百四蚊,所以決定只係食晚飯算數!支酒同個餅,就遲啲上朋友屋企食!叫咗北京填鴨菠蘿咕嚕肉等等多個菜式!最抵都係北京填鴨,加八十幾蚊就可以多一個鴨肉炒菜,整體嚟講啲菜鋪排得好有特色,片皮鴨片出嚟成朵菊花一樣擺設,菠蘿咕嚕肉真係成個菠蘿再加埋放曬乾冰,好似進入仙境一樣!帶子和螺片炒大蒜,隻碟三面兜起,真係好特別,只係點放都好似阻住夾餸!片皮鴨更加有四種配菜,再加埋四種調味,而個包皮就一路用個蒸籠蒸著好軟滑!每樣餸都擺放得好有心思好有特色,但味道就真係一般,食落都冇乜特別,個水煮魚就真係比較淡咗啲!畀人感覺只注重包裝,而無專注重味道!唯一可讚既係環境比較闊落,坐得好舒服!但開瓶費同埋切餅費都收得咁貴,實在係一個敗筆!
酸菜魚
秋葵乾炸魚仔
帶子炒大蒜
菠蘿咕嚕肉
2022-11-05
$300 (Dinner)
Celebration
Birthday
秋葵乾炸魚仔
帶子炒大蒜
2022-11-09 98 views
之前聽朋友介紹係黃金海岸坐係海邊食飯好舒服,今日放工就入黃金海岸睇下有咩食。果到有唔少選擇,中式同西式都有,最後我地揀左中式😆.呢到環境非常舒適,夜晚好靜,唔會打擾到大家食晚餐。.呢到既姨姨都好熱情招待,服務態度非常好👍🏼天氣涼涼地,佢有主動介紹我地可以試下佢地個雞煲,話係用炭火,好惹味,於是我地都嗌左個小辣雞煲試下。.聞到炭香加雞煲香,已經流哂口水。雞煲份量好多,有啲沙嗲味,仲有花椒,都唔算好辣,但超級惹味😋😋雞肉嫩滑,望住個海景慢慢食,好chill。.另外我地開左壺龍井,茶味好香,夠味,沖多幾次都仲有味.食哂啲雞就可以叫姨姨幫手加湯,過程中姨姨都會黎望下洗唔洗加水/加炭,服務好好👍🏼.加湯之後可以淥牛,估唔到中菜館既牛都可以咁好味😻牛味好濃,油脂分泌均勻,食落口好滑,必嗌!.姨姨話米線都好正,果然配埋個湯真係好入味,好滿足!.見佢地仲有做大閘蟹套餐,都好吸引,下次再黎食😻
呢到環境非常舒適,夜晚好靜,唔會打擾到大家食晚餐。

另外我地開左壺龍井,茶味好香,夠味,沖多幾次都仲有味

姨姨話米線都好正,果然配埋個湯真係好入味,好滿足!
見佢地仲有做大閘蟹套餐,都好吸引,下次再黎食😻
2022-11-07 128 views
上星期五一行9人到星小宴晚餐,去之前睇過OpenRice食評很多人說不錯,所以便去了這裏食,當日去到客人不算很多,但他露天地方也有客人,但只得一位侍應,室內幾台客侍應都是只得兩個,點了他的招牌菜酸菜魚,酸菜可以沒有酸菜味魚亦冇魚味,連叫小辣湯底都是不辣,完全唔知食緊咩,另外叫了很多餸都說沒有,百無餐廳,到了結帳的時候,發現張單有四個沒有叫的食物在我們單出現,曾經有兩樣order左但沒有貨照計錢,其中一樣是把食物送錯了別人的枱給別人吃完了,到埋單時候才發現,好在我們有check單,否則整張單收多我們500多元,侍應還跟我們說:「我們送錯了都好慘冇得收返錢」😑😑😑傻眼😑😑😑食到真的想講粗口🙄🙄🙄下次唔洗錢都唔會嚟,完
食到真的想講粗口🙄🙄🙄下次唔洗錢都唔會嚟,完
2022-11-06 88 views
平日呢間水靜河飛,但係10月30日當日很多人同小朋友慶祝Halloween,餐廳非常忙碌。不過忙碌唔代表可以鬧客。我媽咪想同個侍應講句野,佢好惡話:「唔好嘈!一樣一樣嚟!」跟住隔離枱舉手好耐都冇人理,想叫住阿姐都係俾阿姐鬧。片皮鴨要提早打嚟預訂,訂好晒等咗個1.5小時都未到,中間催咗1次,等到晚上9點幾再催先話師傅燒燶咗冇貨!擺明比錯咗其他枱啦!!真係極度失望~ 趕時間唯有轉食燒鵝,肥膏厚到一路食一路要選啲肥膏出嚟。因為食完有印仔送酸菜魚,之後11月5日想試多次啦~ 電話訂好晒,講明係食印仔上嘅酸菜魚,我哋臨到之前突然間打嚟話今日唔可以用印仔,話我應該要睇清楚印仔上面嘅條款!咁點解唔係我打電話訂魚嘅時候,同事同我講用唔到?又是個客錯!跟住掉低個電話等你同空氣講嘢⋯⋯服務無與倫比。
跟住隔離枱舉手好耐都冇人理,想叫住阿姐都係俾阿姐鬧。

不一樣的雞煲,看着黃金海岸的海景吃炭火雞煲ᕕ( ᐛ )ᕗ環境想不到吃中餐都可以有如此好的景色!對着海景吃雞煲火鍋還是第一次,餐廳內還有大量位置。餐牌除了雞煲,還有中餐小菜可選,看到店內外很多家庭吃飯都是點中菜。 秘制香辣雞煲 $298餐前小吃有脆炸秋葵和魚乾仔,兩款都好好吃!秘制香辣雞煲一隻份量真不少,店員問我們能不能吃辣,那當然是很能吃辣☜(`o´) 用炭火燒有另一種風味,超香,很重的孜然香味,雞肉入味,肉質厚實不硬,帶花椒麻香,對我來說買可以更辣!⃝ 鱸魚片 $108 、鴨血 $48、豆胚苗 $56加雞湯繼續吃火鍋,厲害的是加湯後,湯底依然濃味,還是帶很重的椒香,讓火鍋配料都可以滲入香濃的湯底味道。鱸魚片份量不少,魚肉不易散開,豆胚苗挺適合用來當火鍋配料,不會只吃到辣汁,菜的清甜還是有的。

不一樣的雞煲,看着黃金海岸的海景吃炭火雞煲ᕕ( ᐛ )ᕗ

餐牌

秘制香辣雞煲 $298