2023-02-20 2101 views
朋友住黃金海岸 相約食個開年飯🥰🥰見到海邊這家 星小宴 好特別,有戶外炭火雞煲打邊爐🍲一於過嚟試下先😆😆地方好闊落,室外室內都非常之寛濶,炭火雞煲當然坐喺室內啦,望住個海景,飲住生啤好chill呀,生啤酒🍻🍻買一送一!抵飲🥂🥂秘製 香辣雞煲一隻 $298揀咗小辣,剛剛好呀!香味好濃,而且炒得好乾身,稍為焗一焗就可以食啦 份量仲好多添 雞肉肉質非常嫩滑 🤤🤤雞皮好香口 ,應該走過油 可以迫曬啲人先更加健康😝😝配料選擇亦都唔少揀左手切特級安格斯牛肉 (小) $238細分嚟講都算好多 油脂均勻,牛脂香濃 份量都唔少喎配上雞煲 惹味😋😋特別喜歡手打牛肉丸 大大粒非常juicy 加咗少少蔬菜粒,口感更加提升 好味🤤雞煲又點少得炸魚皮同鴨血呢 ,鴨血特別推薦非常嫩滑完全冇腥味!炸魚皮就咁食已經非常香脆午餐肉非常邪惡,但真係好味呀 巧手韭菜餃我就最愛啦😌最尾加多份 紅薯粉同生菜 給曬精華 又飽肚 慢慢坐😎慢慢食望住無敵大海景,吹住海風飲住chill 真係好舒服香港冇乜地方可以有呢個環境呢🤩🤩

秘製 香辣雞煲一隻 $298
揀咗小辣,剛剛好呀!
香味好濃,而且炒得好乾身,稍為焗一焗就可以食啦

配料選擇亦都唔少
揀左手切特級安格斯牛肉 (小) $238

炸魚皮就咁食已經非常香脆

午餐肉非常邪惡,但真係好味呀 巧手韭菜餃我就最愛啦😌

最尾加多份 紅薯粉同生菜 給曬精華 又飽肚 慢慢坐😎
慢慢食望住無敵大海景,吹住海風飲住chill 真係好舒服
香港冇乜地方可以有呢個環境呢🤩🤩
2023-02-19 42 views
📍星小宴(屯門)屯門黃金海岸商場地下R1號舖今晚天氣突然轉涼,就令我諗起呢度嘅炭爐雞煲,除咗嘢食令我食過返尋味之外,另一個原因就係個炭爐,凍浸浸咁係戶外打邊爐,真係另一番風味。唔貴之餘又坐得舒服就係令我多次到訪嘅原因。建議食到最後,店舖提供埋棉花糖燒嚟食,咁就Prefect👉小食(秋葵 魚乾)呢個秋葵啱哂啲唔鐘意滑潺潺秋葵嘅人,烘乾咗脆卜卜。魚乾有別於平時食開嘅細細條,又唔腥又香口,健康小食,食多多都唔怕👉秘製香辣雞煲(半隻) 💰$188😋😋😋😋.5/5呢個雞煲唔只係用炭爐特別,仲有別於平時食嘅雞煲好多醬汁見唔到啲雞。雞件大大舊,好新鮮好滑,配料有爆香嘅蒜粒、薑粒、原粒洋蔥,味道好麻香,煮得好入味,唔係太辣,啱哂大家口味。食完啲雞,店員就倒入上湯,用嚟打邊爐👉手切特級安格斯牛肉(小) 💰$238😋😋😋😋.5/5睇見啲牛排得又整齊又靚,見到都倍感好味。油脂分份平均,放落上湯輕輕淥幾下就啱啱好,唔鐘意舊油脂嘅好容易就整得走,成舊食都得,牛味好重好香,建議反幾下就要拎起,煮過龍就唔好食嫁喇👉魚雲 💰$88😋😋😋😋/5係大魚頭,唔好睇佢成舊都係骨,其實裡面有好多魚肉,仲要好滑,好香魚味,煲完個
📍星小宴(屯門)
屯門黃金海岸商場地下R1號舖

👉小食(秋葵 魚乾)

👉秘製香辣雞煲(半隻)
💰$188
😋😋😋😋.5/5

👉手切特級安格斯牛肉(小)
💰$238

👉魚雲
💰$88
😋😋😋😋/5
係大魚頭,唔好睇佢成舊都係骨,其實裡面有好多魚肉,仲要好滑,好香魚味,煲完個湯都有魚味,一啲都唔腥

👉雲南貓耳
💰 $34
😋😋😋😋.5/5
好爽口,煮幾耐都唔會變質,食幾多都唔覺得飽肚,當小食一流,又有益

👉鴨血
💰 $48
😋😋😋😋/5
一碟嘅份量都唔小,切到小塊方便進食,口感唔錯,唔會太淋或太硬,煮耐啲就入味

👉豆苗
💰 $56
😋😋😋😋.5/5
小有係街食豆苗,見唔算貴就點黎食下。菜好新鮮好嫩滑

👉紅薯粉
💰$20
😋😋😋😋.5/5
係打邊爐嘅精髓,食到最後先放落去,吸哂啲精華濃湯,唔需要煮太耐

回頭: yes ,呢到簡直係我既飯堂,真係成日諗起就想食😋😋😋😋😋

#kermit食在屯門
#Grand Bistro #星小宴 #炭火雞煲 #黃金海岸
2023-02-15 114 views
今日揸車黎黃金海岸商場食飯!呢度有間星小晏有室內同戶外座位~ 戶外座位對住既係海~ 好舒服☺️所以我地選擇坐戶外!黎到既時候已經聞到濃濃既雞煲味🤤而呢度有個出名既美食,就係炭火雞煲啦! 見到餐廳旁邊有個職員預備緊好多一個個既炭火爐,上雞煲前,會放一個落你張枱到~ 呢個雞煲醬好好食~辣辣地少少麻,好香,雞肉都好入味,而且叫半隻份量都夠兩人食~食完再加水打邊爐繼續食! 叫左手切牛肉、桶蠔、鴨血,同支竹! 手切安格斯牛肉肉質好腍,叫左碟細份既份量都好多~ 🥰 我鐘意未加入前掉落雞煲到半燒煮咁食! 味道比起用水碌熟入味好多~ 桶蠔超大隻,隻隻都好肥美飽滿😍 煮完後好鮮甜!一個小小貼士,用炭火打邊爐個火力會唔係好夠,所以叫職員加湯果陣唔好一次過加太多水,同埋如果覺得味道淡既話可以問職員拎豉油~ 戶外食野係幾舒服~唔會食到周身都係味☺️
今日揸車黎黃金海岸商場食飯!

黎到既時候已經聞到濃濃既雞煲味🤤
而呢度有個出名既美食,就係炭火雞煲啦!

炭火香辣雞煲

支竹

手切安格斯牛肉

桶蠔超大隻,隻隻都好肥美飽滿😍
煮完後好鮮甜!
桶蠔

戶外食野係幾舒服~唔會食到周身都係味☺️
2023-02-14
炭火香辣雞煲
支竹
手切安格斯牛肉
桶蠔
難得入一次黃金海岸無咩餐廳揀,揀咗呢間食午餐,成餐飯都食得唔係幾開心。客人唔多但啲伙記成日唔知行咗去邊,做嘢又求其,比錯單落漏嘢,被佢教訓都算,啲紙飛過嚟,嘢食勁大力扔落嚟,等極無人加水,成三個伙記企埋一齊同另一枱嗰bb玩。已經成肚氣,啲嘢仲要貴夾唔好食,荷葉飯$98好似食緊豉油撈飯咁,無乜餸又無乜荷葉香氣,好油但唔惹味。$78鎮江水晶肴肉拼雲南木耳,得6小舊肉同落咗好多醋嘅雲耳。特點$48燕窩流沙包嘩眾取寵,根本食唔到燕窩味,純粹比個籍口收貴啲。叉燒腸粉$45幾多叉燒但係比出面細份又無啦啦有幾舊瓜係入面🤔嗰口感好唔夾喎。椒鹽鮮魷魚鬚$78,椒鹽味唔重不過算幾好食。流心鵪鶉蛋燒賣$48都唔錯,個比例啱啱好,蛋中間有流心,一籠得3粒有得少。$68鳳爪排骨煲仔飯中規中矩,香味唔夠。總結味道中下,色香味都無但價錢偏貴,服務態度都唔好,見咁多人食晚市邊爐可能我哋揀錯時間嚟😵‍💫

人日快樂!🥳🥳農曆新年假期有10天假期,今年仍未準備好去旅行,就跟家人留港周圍吃喝玩樂。今晚來到黃金海岸商場,商場裝飾得古色古香,彩燈在漆黑的半空中增添了一份喜慶感覺。家人喜歡食中菜。今日就選址~[星小宴]♡。菜單換上了[節日精選]的菜色,價格尚算合理,但款式比較限制,不夠多元化。由於套餐菜色不合大家口味,唯有選擇單點菜色。亞妹一點就點了脆腩仔《例牌》 和 前菜 口水雞。口水雞 🐔🐓味道少少麻辣,雞肉質感實,層次分明,好味!脆腩仔🐽🐖,層層分明,外皮香脆,沾上黃芥辣,無得嘆!推介。😚😚[小盅]人蔘雞湯,上枱夠熱騰騰,打關湯蓋吹來滿滿人蔘味,雞煮到骨都化了。一人一盅,滋味有益。酸菜魚,份量大,底下配有薯粉。少少辣,魚沒有太腥,但湯底比較油膩,所以味道一般。酥炸蠔,賣相十分大碟,熱度略遜。炸皮太厚,質素比較失望,可以不點。。冰鎮咕嚕肉,賣相精緻,打卡精選。但此道菜味道比較差,咕嚕肉皮太軟,完全不脆。冰融左之後,更加濕淋淋。餡料是半肥瘦豬肉,好肥膩❌️,最後餘下了一半無食便放棄。《星小宴》裝修很簡潔鮮明,樓底高,枱距離感好,座位坐得舒適。窗外有海景作伴,服務員姐姐 服務態度都很殷勤。除了餐牌
人日快樂!🥳🥳

家人喜歡食中菜。今日就選址~[星小宴]♡。

由於套餐菜色不合大家口味,唯有選擇單點菜色。
亞妹一點就點了脆腩仔《例牌》 和 前菜 口水雞。
口水雞 🐔🐓味道少少麻辣,雞肉質感實,層次分明,好味!

酸菜魚,份量大,底下配有薯粉。
少少辣,魚沒有太腥,但湯底比較油膩,所以味道一般。

酥炸蠔,賣相十分大碟,熱度略遜。
炸皮太厚,質素比較失望,可以不點。

冰鎮咕嚕肉,賣相精緻,打卡精選。
餡料是半肥瘦豬肉,好肥膩❌️,最後餘下了一半無食便放棄。

窗外有海景作伴,服務員姐姐 服務態度都很殷勤。
除了餐牌菜色較少,整體都不錯。
2023-01-25 1359 views
♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥【餐廳】 星小宴 @【地區】#Dr_eat_黃金海岸【類型】#Dr_eat_雞煲 #Dr_eat_中式【價位】中價位【用餐時段】晚市【餐廳主打】炭火雞煲邊爐【𝗛𝗶𝗴𝗵𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁】早市有點心供應,晚市有炭火雞煲────────────────────【環境/服務/衛生】。環境清雅。望住黃泳灘。一邊享受住海風嘅吹佛。一邊慢慢食住炭火雞煲。渡假Feel滿滿.【小食】。天然秋葵脆脆和小魚乾。吃上去更是鮮香脆口。保留了食材本身的鮮。也無調味料濃厚的味道.【秘製麻辣炭火雞煲】。點上碳爐。將份量十足的秘制香辣雞煲放上烹調。立時香味四溢,令人食指大動。色澤調味恰到好處。雞肉滑嫩味道鮮美。味道香濃入味,又帶點微辣,唇齒留香.【手切特級安格斯牛肉】。薄厚均勻,肥瘦得宜。牛味濃郁,份量也是不小。食完雞煲加入濃湯即轉成炭火火鍋。係鍋中涮數秒即可.【手工韭菜餃子】。一個個白白胖胖,餃餡飽滿。透出了滿滿的綠色正能量。除左滿滿嘅韭菜豬肉餡。仲加入鮮蝦肉,增添鮮味.【生菜】。生菜翠綠欲滴,散髮著蔬菜特有的香味。放入鍋中涮上2-3分鐘撈出食用。沾上湯汁,清脆爽口.【寬

♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥
【𝗛𝗶𝗴𝗵𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁】早市有點心供應,晚市有炭火雞煲
【環境/服務/衛生】
。環境清雅
。望住黃泳灘
。一邊享受住海風嘅吹佛
。一邊慢慢食住炭火雞煲
。渡假Feel滿滿

【小食】
。天然秋葵脆脆和小魚乾
。吃上去更是鮮香脆口
。保留了食材本身的鮮
。也無調味料濃厚的味道

【秘製麻辣炭火雞煲
。點上碳爐
。將份量十足的秘制香辣雞煲放上烹調
。立時香味四溢,令人食指大動
。色澤調味恰到好處
。雞肉滑嫩味道鮮美
。味道香濃入味,又帶點微辣,唇齒留香

【手切特級安格斯牛肉】
。薄厚均勻,肥瘦得宜
。牛味濃郁,份量也是不小
。食完雞煲加入濃湯即轉成炭火火鍋
。係鍋中涮數秒即可

【手工韭菜餃子】
。一個個白白胖胖,餃餡飽滿
。透出了滿滿的綠色正能量
。除左滿滿嘅韭菜豬肉餡
。仲加入鮮蝦肉,增添鮮味

【生菜】
。生菜翠綠欲滴,散髮著蔬菜特有的香味
。放入鍋中涮上2-3分鐘撈出食用
。沾上湯汁,清脆爽口

【寬粉】
。吸收了香辣雞煲湯汁的精華
。Q彈勁道,順口爽滑
。抓湯力十足呢

•• ┈┈┈┈┈ 𝗦𝗘𝗘 𝗠𝗢𝗥𝗘 ┈┈┈┈┈ ••
【地址】屯門青山公路1號黃金海岸商場地下R1號舖
【分店】N/A
【℡】21173732
【營業時間】星期一至日 08:00-22:00
Dinner
餐廳和黃金海岸一樣用上黃色的外牆,外形是特色圓拱形的窗和門,充滿異國風情。餐廳設有室內和室外位置,室內裝潢大方雅致。而室外環境乾淨企理,景觀開揚,可以望到黃金海岸,海景、遊艇和黃金海岸酒店都盡入眼瞼。入座後,職員先送上餐前小吃和茶水,是少有的前菜啊~有大大條的脆秋葵乾和香脆的炸魚乾,炸魚乾味道不錯,魚骨都已經炸到可以吃掉。風輕輕吹過,旁邊是炭火和熱騰騰的鍋,好像個暖爐般烘着我們,感覺舒服,不會覺得寒冷呢~而且海邊進餐十分有情調啊!吃飽後還可以慢步黃金海岸。而職員服務不錯,會時刻留意定時幫我們加炭和湯以及收拾吃完的碗碟。♡秘製香辣雞煲(半隻)$188 🥢必點🥢🌶點了少辣~不會太辣,辣度可以接受。炭火雞煲是香港的原始風味美食,現在使用炭爐的餐廳愈來愈少,所以有機會真的要嚐嚐呢!而餐廳選用竹炭做炭底,不怕弄到全身都是炭灰。我們先吃雞煲,然後再吃火鍋,雞煲內裡有洋蔥蒜頭等,味道非常香濃惹味,雞肉外皮香脆,肉質嫩滑,好吃😋吃完雞煲後,進入火鍋的時間了~湯底是豬骨湯底,味道濃郁。♡手切特級安格斯牛肉(小)$238 🥢必點🥢手切的刀工真厲害啊~每件牛肉厚薄大小一樣,整齊地排列在碟上。色澤紋理可以看到

餐廳和黃金海岸一樣用上黃色的外牆,
外形是特色圓拱形的窗和門,
充滿異國風情。

餐廳設有室內和室外位置,
室內裝潢大方雅致。

而室外環境乾淨企理,
景觀開揚,可以望到黃金海岸,
海景、遊艇和黃金海岸酒店都盡入眼瞼。

入座後,職員先送上餐前小吃和茶水,
是少有的前菜啊~
有大大條的脆秋葵乾和香脆的炸魚乾,
炸魚乾味道不錯,魚骨都已經炸到可以吃掉。

風輕輕吹過,旁邊是炭火和熱騰騰的鍋,
好像個暖爐般烘着我們,
感覺舒服,不會覺得寒冷呢~
而且海邊進餐十分有情調啊!
吃飽後還可以慢步黃金海岸。

而職員服務不錯,
會時刻留意定時幫我們加炭和湯以及收拾吃完的碗碟。

♡秘製香辣雞煲(半隻)$188 🥢必點🥢
🌶點了少辣~不會太辣,辣度可以接受。
炭火雞煲是香港的原始風味美食,
現在使用炭爐的餐廳愈來愈少,
所以有機會真的要嚐嚐呢!
而餐廳選用竹炭做炭底,
不怕弄到全身都是炭灰。
我們先吃雞煲,然後再吃火鍋
雞煲內裡有洋蔥蒜頭等,味道非常香濃惹味,
雞肉外皮香脆,肉質嫩滑,好吃😋
吃完雞煲後,進入火鍋的時間了~
湯底是豬骨湯底,味道濃郁。

♡手切特級安格斯牛肉(小)$238 🥢必點🥢
手切的刀工真厲害啊~
每件牛肉厚薄大小一樣,
整齊地排列在碟上。
色澤紋理可以看到牛肉多麼新鮮,
果然是特級安格斯,牛肉味十分濃郁呢!
我們都沒有再額外沾醬汁吃,
以免掩蓋了牛肉自身的味道。
因為鮮牛肉味已經好好吃了~

巧手韭菜餃

♡巧手韭菜餃$68
餃子外皮不會過厚,餡料很多,
鮮甜的韭菜味,味道不錯。

♡本地生菜$44
生菜質素不錯啊~
新鮮翠綠,口感爽嫩。

♡紅薯粉$20
是帶點寬身的紅薯粉,
掛上湯汁更好吃。
不過留意不要放在湯裏太久,
麵條會斷成一細段的啊!

最後還有糖水贈送,是紅豆沙🥣,
味道不會太甜,還吃到有陣陣陳皮香味。

•茶位$13位

✔️餐廳設加一服務費
巧手韭菜餃
今日我哋去咗屯門黃金海岸食花雕醉雞煲,黃金海岸環境清幽,而且有室外可以坐,享受環境之餘又可以同朋友聚會,真係一個舒適休閒嘅好地方而餐廳雞煲係會用炭火去製作,所以每次都係家灘,而唔係用Gas爐,呢一點會令到雞特別香!除咗用花雕醉雞之外、呢度仲有炭火、雞煲、羊腩煲等等,都係用炭火的!冬天暖笠笠用炭火,就算坐室外都唔會覺得凍,仲覺得好溫暖!花雕醉雞煲,$238 另外仲會附送前菜配菜方面,我哋叫手切特級安格斯牛肉$238呢個特級安格斯牛肉,肉質嫩滑,重牛味,而且小份已經足夠兩個人食,份量好足另外,仲叫咗白菜豬肉餃、山藥、生菜同埋紅薯粉白菜豬肉餃餡料真係好多,咬落去啖啖豬肉,而且皮夠薄,索哂花雕醉雞汁嘅精華!所以我哋叫嘅配菜全部都係索湯食物,加少少酒吊味人都暖d最後呢度係會令收茶錢, $13一位,飲茶就足夠啦唔使另外叫飲品!

冬天暖笠笠用炭火,就算坐室外都唔會覺得凍,仲覺得好溫暖!

花雕醉雞煲,$238 另外仲會附送前菜

配菜方面,我哋叫手切特級安格斯牛肉$238

另外,仲叫咗白菜豬肉餃、山藥、生菜同埋紅薯粉

所以我哋叫嘅配菜全部都係索湯食物,加少少酒吊味人都暖d

2022-12-23 160 views
今次同幾個朋友入到去到黃金海岸😝最後選擇左呢間中菜食飯!餐廳都係食小菜為主-片皮鴨店員推介我哋食片皮鴨 我覺得個片皮鴨唔錯 都好多肉同埋唔算肥店員係我哋叫呢隻鴨嘅時候話可以加$80二食 可以選擇用茄子整之前因為未試過咁二食片皮鴨 所以最後都決定試吓但上菜嘅時候 有啲失望 茄子實在太少 數起嚟真係得5件以內 仲要有啲係好細舊 再加上本來隻鴨啲肉都切開咗 所以冇乜嘢食 所以我覺得就咁食片皮鴨已經足夠- 津白食物方面不過不失 不過估唔到個菜幾好食😝最後連啲蒜都食曬😂- 蕃茄牛肉炒蛋啲牛都嫩滑 用黎撈飯都唔錯😆
今次同幾個朋友入到去到黃金海岸😝
最後選擇左呢間中菜食飯!
餐廳都係食小菜為主

食物方面不過不失 不過估唔到個菜幾好食😝
最後連啲蒜都食曬😂

- 蕃茄牛肉炒蛋
啲牛都嫩滑 用黎撈飯都唔錯😆
星小宴.♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥【餐廳】 星小宴 @【地區】#Dr_eat_黃金海岸【類型】#Dr_eat_雞煲 #Dr_eat_中式【價位】中價位【用餐時段】晚市【餐廳主打】炭火雞煲邊爐【𝗛𝗶𝗴𝗵𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁】早市有點心供應,晚市有炭火雞煲────────────────────【環境/服務/衛生】。環境黎講真係一流。無敵全海景配上昏暗燈光。浪漫氣氛濃濃,度假Feel get。服務貼心.【秘制香辣雞煲 半隻 $188】秋冬時份,係黃金海岸旁吹住海風食雞煲個感覺同係室内食完全不能相比坐看無敵大海景享受住海風既吹拂,真係勁CHILL雞件以砂煲承載再放係炭爐上慢火燒受力均勻,鎖水力強,雞件更易入味雞件加入秘制醬料熬制香辣刺激,既麻又辣,辣而不嗆且有層次感而雞肉質地嫩滑不嚡口,愈食愈惹味食完雞煲加入濃湯轉成砂煲邊爐.【手切特級安格斯牛肉 小 $238】安格斯牛脂肪分佈均勻肉質細緻,入口即化牛味濃厚之餘,肉汁豐富.【白菜豬肉餃 $68】手工包制既豬肉餃皮薄餡多,包得好實正,不易散開餃餡有豬肉,白菜,仲有粟米粒增加口感.【唐蒿菜 $44】口感清脆又掛到湯汁.【魚雲 $8
星小宴
【餐廳主打】炭火雞煲邊爐
【𝗛𝗶𝗴𝗵𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁】早市有點心供應,晚市有炭火雞煲
【環境/服務/衛生】
。環境黎講真係一流
。無敵全海景配上昏暗燈光
。浪漫氣氛濃濃,度假Feel get
。服務貼心

【秘制香辣雞煲 半隻 $188】
秋冬時份,係黃金海岸旁吹住海風食雞煲
個感覺同係室内食完全不能相比
坐看無敵大海景
享受住海風既吹拂,真係勁CHILL
雞件以砂煲承載
再放係炭爐上慢火燒
受力均勻,鎖水力強,雞件更易入味
雞件加入秘制醬料熬制
香辣刺激,既麻又辣,辣而不嗆且有層次感
而雞肉質地嫩滑不嚡口,愈食愈惹味
食完雞煲加入濃湯轉成砂煲邊爐

【手切特級安格斯牛肉 小 $238】
安格斯牛脂肪分佈均勻
肉質細緻,入口即化
牛味濃厚之餘,肉汁豐富

【白菜豬肉餃 $68】
手工包制既豬肉餃
皮薄餡多,包得好實正,不易散開
餃餡有豬肉,白菜,仲有粟米粒增加口感

【唐蒿菜 $44】
口感清脆又掛到湯汁

【魚雲 $88】
魚雲油脂分佈均勻
口感嫩滑同時可增加湯頭既鮮味

【順德魚腐 $48】
魚腐色澤呈金黃色
煮熟後好似波仔咁係湯面漂浮住
口感柔軟,鮮香又带鹹香

•• ┈┈┈┈┈ 𝗦𝗘𝗘 𝗠𝗢𝗥𝗘 ┈┈┈┈┈ ••
【地址】屯門青山公路1號黃金海岸商場地下R1號舖
【分店】N/A
【℡】21173732
【營業時間】08:00-22:00
2022-12-06 1274 views
氣溫急降真係好想食熱辣辣嘅野, 打邊爐原本已經好正, 我地黎左li間有真炭火爐嘅雞煲, Outdoor座位仲附送埋海景真係無得輸呀. #黃金海岸 勁方便地一大個停車場.🐔秘製香辣雞煲Menu有得揀一隻/半隻雞好啱我地得2個人食, 咁先有位食多幾款餸架嘛. 雞煲黎到啫啫聲勁香, 見到有好多辣椒呀. 雞肉夠哂辣又嫩身, 啖啖肉都充滿椒香好好味, 一讚係無食到一口碎骨👍🏻, 店員仲細心地幫我地夾哂雞肉出黎先,因為炭爐唔可以調較火力讚讚讚!🍲食哂啲雞就加湯打邊爐啦! 店員加嘅唔係水, 而係湯底👍🏻, MUST eat嘅一定係手切特級安格斯牛肉!! OMG啲油花會唔會勁靚😍, 估唔到(小)係如此大碟, 而且塊塊厚切, 淥幾淥, 食落同平時打邊爐嘅肥牛高質超多, 好嫩呀! 🥢另外我地仲食左豆苗, 鴨血, 白菜豬肉餃(有8粒), 份量好豐富又新鮮.🥢紅薯粉- 索湯索汁系列, 薯粉甜甜地又煙韌. 明明今晚勁凍食完雞煲暖哂❤️.

🐔

白菜豬肉餃
豆苗
紅薯粉
2022-12-06 115 views
天氣凍凍地食雞煲係首選,海風伴隨食雞煲+火鍋更添浪漫。雲雲海濱餐廳,揀到呢間屯門黃金海岸星小宴,因為被他的炭爐雞煲吸引到。望一望四圍環境先,室內有雅座,室外座位有360度海景,可帶寵物添,服務到位,先奉上熱茶熱水各一壼,和一份餐前小食,熱下身和解下口饞先。雞煲上陣前先擺上炭爐,炭火已預先透著,免去煙火彌漫的現象。雞煲加煮10分鐘已經散發出香味,配料仲有大蒜香蔥等,雞件好入味,嫩滑多汁,夠曬香口,食得過癮。食完雞煲,職員加上湯再煮滾,便開始進入下一個環節:火鍋。經過雞煲的重口味洗禮,火鍋配料要求清淡一些,揀左:鴨血、豆卜、蟹柳條、生菜等,份量適中,鴨血好嫩滑又不失口感,生菜吸收湯汁,熱辣辣振奮醒神。意豫未盡,來多碟手切肥牛,放入熱湯輕輕滾下就食得,不能滾太耐以保持肉質鮮嫩口感,吃落有牛肉味,嚼勁十足,需不是最上剩,但也不過不失。食飯完飲杯熱茶,消滯解渴對住個海吹下海風好寫意。
天氣凍凍地食雞煲係首選,海風伴隨食雞煲+火鍋更添浪漫。

食完雞煲,職員加上湯再煮滾,便開始進入下一個環節:火鍋

食飯完飲杯熱茶,消滯解渴對住個海吹下海風好寫意。

2022-12-02 154 views
📍 📍 📍 星小宴 (屯門)屯門青山公路1號黃金海岸商場地下R1號舖今日天氣急速下降,我即時諗起呢個炭爐雞煲,上次食完一路念念不忘!🤭天氣凍返即刻入去食返次!👉小食秋葵,魚😋😋😋😋😋/5超好食!呢個超香脆,無乜點調味!但好好食,食到食物既原味,我好欣賞個魚乾脆脆,因為通常呢啲都係過度調味,但呢個食到魚既鮮甜味。本身想問有冇得買走,但食食下又唔記得左🥹👉 秘製雞煲香辣雞煲(半隻)💰$188😋😋😋😋.5/5一上呢個炭爐,即時暖苙苙🙏😆個雞煲再食都係咁岀色😋😋炭爐用慢火烹調,但受熱均勻,而且個砂煲唔會痴底!雞煲同之前食既一樣完全色香味俱全!超香!食落都好有香十足!椒味香而不辣,雞皮爽脆雞肉嫩滑!份量十足,而且唔會食到味精味,之前食完返屋企都唔會口渴!真心好好食呀☺️☺️所以我真係再翻卓👉 手切特級安格斯牛肉💰238😋😋😋😋😋/5望落已經見到牛肉啲雪花好靚,平均得黎唔會太肥,食落唔會覺得油膩嘅感覺,而且牛味十足,份量都唔小。性價比高,要叫!!👉 白菜豬肉餃💰68😋😋😋😋.3/5大大粒入面好足料,有大量白菜、豬肉🤭鮮味十足,好抵食👉 原條山藥💰44😋😋😋😋😋/5山藥真係超好食!好新鮮,食落好粉而且鮮
📍 📍 📍 星小宴 (屯門)
屯門青山公路1號黃金海岸商場地下R1號舖

👉小食秋葵,魚
😋😋😋😋😋/5

👉 秘製雞煲香辣雞煲(半隻)
💰$188

👉 手切特級安格斯牛肉
💰238

👉 白菜豬肉餃
💰68
😋😋😋😋.3/5
大大粒入面好足料,有大量白菜、豬肉🤭鮮味十足,好抵食

👉 原條山藥
💰44
😋😋😋😋😋/5
山藥真係超好食!好新鮮,食落好粉而且鮮甜!呢個岀色!

👉 紅薯粉
💰20
😋😋😋😋.5/5
上次叫過,大大碟,薯粉配個雞煲姐好味好味,必叫

回頭: yesYesyes!!!食物質素好高,食材全部都好新鮮,而且環境真係好舒服,再翻卓都無令我失望!!非常高質,呢間絕對會無限翻桌🫶🏾🫶🏾💕

#kermit食在屯門

#Grand Bistro #星小宴 #雞煲 #黃金海岸
2022-12-01 107 views
同男朋友拍拖去左黃金海岸,天氣又凍凍地,最岩去「星小宴」望住海景嘆碳火雞煲前菜有風乾秋葵同魚乾仔,兩樣都係脆卜卜鹹鹹地。雞煲用個大瓦煲煮,就算係室外有風都一放低就聞到啲香味爆曬出黎。瓦煲再加上碳火爐,熱力好夠,所以裡面啲雞煎到好香好脆,其他香料都充分爆香哂。因為唔食得辣,所以淨係叫左小辣,都已經非常惹味。由於熱力太勁既關係,當啲雞食到差唔多就建議可以夾起先,然後叫定遮遮加湯準備邊爐,如果唔係就會好容易煮燶啲香料同雞啦。邊爐料裡面魚頭幾出色,邊位既肉幾嫩幾鮮。牛肉都好有牛味,同埋已經充分解凍,完全無雪藏味,另外有俾啲心思擺盤,令人特別有食慾。同男朋友兩個禁食下雞煲,傾下心事,認真唔錯!
前菜有風乾秋葵同魚乾仔,兩樣都係脆卜卜鹹鹹地。

邊爐料裡面魚頭幾出色,邊位既肉幾嫩幾鮮。

同男朋友兩個禁食下雞煲,傾下心事,認真唔錯!
  • 碳火雞煲
2022-11-28 218 views
好耐都無飲過茶,因為唔想等位(最怕等位😫)咁啱黃金海岸呢間星小宴有位👍🏻正!我哋叫咗:竹炭叉燒餐包 - 麵包皮面有塊脆皮可惜唔夠脆,麵包偏淋,餡料好食。大良鮮奶一口酥 - 佢嘅size好難一口,起碼兩口,甜度適中,不過有少少油味,食到第二條有啲漏。筍尖蝦餃皇 - 算好食翡翠鮮蝦布拉腸粉 - 腸粉皮出色夠薄又夠彈,唔係淋到爛果啲,鮮蝦亦夠爽,我叫既點心𥚃面最出色👍🏻!啤梨鹹水角 - 造型讚,味道亦一流,唯獨是皮偏厚,因為要造啤梨形狀,所以無辦法,可以接受。遠年陳皮牛肉球 - 牛肉球有啲散,唔係咁好,味道雖然ok,但係咬一口之後散開晒,唔合格。因為佢哋係即叫即蒸既關係,所以點心一出到嚟都九成係好食,而且坐既位置舒服,枱與枱之間比較闊落👍🏻。

筍尖蝦餃皇 - 算好食

竹炭叉燒餐包