2022-09-06 111 views
偶爾轉換一下新環境 和家人去了黃金海岸商場星小宴食晚飯 平時家人最喜歡在這裏飲茶 這裏環境絕對係五星級 裝修看得出是經過精心設計 高雅有品味 配上大型裝飾 闊落無柱的大廳 加上出面無敵大海景 環境絕對攞滿分當然食物也很有水準 價錢更可說得上經濟實惠的確係不錯的選擇招牌酸菜滑魚片酸菜魚魚片最緊要嫩滑 材料要新鮮 這裏都做得很好 味道也很正宗 而且份量係超大蝦球蟹子粉絲煲$98這個很抵食 蝦球晶瑩通透爽脆 黃金蝦球$108這個鹹蛋黃味很香很濃 上枱熱辣辣 香味四溢上湯杞子瑤柱浸時蔬$108清清地 超多瑤柱 湯也很甜鎮江水晶牛肉拼雲南木耳$68草莓意大利黑醋骨$98很開胃的一道菜式 小朋友最喜歡 士多啤梨甜甜的 和黑醋骨互相配合得很好香辣麻婆豆腐滑豆腐$98蒜香口水雞$68醬料調配得很好很有麻香 家人都說這是食過最好食的口水雞這裏的性價比真的很高 以每人百幾元的價錢 享用這個級數的環境食物服務 可能只是僅僅比茶餐廳貴一點 絕對係超值

當然食物也很有水準 價錢更可說得上經濟實惠

香辣麻婆豆腐滑豆腐$98

蒜香口水雞$68
醬料調配得很好很有麻香 家人都說這是食過最好食的口水雞

1K
屯門黃金海岸酒店係一個深受大家歡迎嘅Staycaion旅程,真係好有度假feel㗎!想將渡假嘅感覺level up?喺屯門黃金海岸嘅商場,就有間食串燒放題嘅星小宴,坐喺海旁邊嘆串燒,真係好寫意!基於店內唔准點火,所以食串燒就必須坐室外。雖然室外比較多蚊蟲,但對住海景食又真係別有一番風味,而且每張檯都有一定嘅距離,空間感十足,不論二人世界定家庭聚會都一樣咁適合,不過想黎試嘅朋友就記得帶定蚊怕水傍身喇!串燒放題串燒嘅選擇大部分都係肉類,例如豬、牛、羊、雞,比較特別仲有羊內臟同雞皮,每串嘅份量唔多,好處係可以試齊唔同嘅嘢食,唔使驚份量太多而食唔晒。但大食嘅朋友,可能就要嗌多幾串喇。相反,蔬菜每串嘅份量比較多,選擇亦都唔少,用嚟中和肉類嘅油膩感一流。而串燒可以根據自己嘅口味去落調味料,店舖提供左五款調味料,有鼓油、辣粉、海鹽、醋同孜然粉。食住串燒嘆住啤酒真係勁chill,不過啤酒就要另外加錢先可以任飲,想試嘅朋友要留意番喇!

串燒放題
2022-08-29
2022-08-31 81 views
講起黃金海岸,大家一定會諗起,夏天為大地帶嚟__,但係除咗呢一樣,食嘢方便都絕對值得去,呢間餐廳係一間中菜廳,但係最近推出咗新活動,就係鐵板燒烤,全部座位都係海邊對正遊艇泊位,環境絕對冇得輸,同三五知己坐低慢慢笑,仲可以嗌幾款唔同嘅生啤,嘢食方面有好多種,最常見嘅雞皮雞腎,牛肉,甚至羊肉都有,大概都係$18/$24蚊串,佢仲配左幾種調味料俾你選擇,我個人最鍾意辣粉加孜然,燒完出嚟直頭好似返咗大陸食串燒咁,另外佢嘅方式係用燒紅咗嘅炭放喺底上面放鐵板加熱,所以比起直接炭燒冇咁熱氣同埋容易啲掌握火候,順帶一提,你亦都可以叫埋佢餐廳本身有嘅菜式一齊食,選擇豐富。

2022-08-24 83 views
星期日遊車河,揸左嚟黃金海岸。喺商場海邊行左一陣,就俾一陣陣燒烤嘅香味吸引咗嚟呢間星小宴試吓🤤我哋話要食串燒,店員就安排咗我哋喺户外坐。雖然係夏天,但係一面吹下海風,喺適當距離亦有冷風機,再飲吓冰凍嘅啤酒,其實都幾寫意。呢度嘅串燒種類都幾多,尤其係羊,有好多平時較少嘅選擇。我哋當然叫咗幾款羊試下。另外就係一啲大路啲選擇,例如雞翼、雞皮、菠蘿同茄子嗰啲。總括而言,食物質數都可以嘅👍🏻如果想喺周未自助串燒,又有個幾好嘅環境嘅話,真係可以嚟呢度試吓😉

2022-08-24 100 views
去開黃金海岸附近見到呢間星小宴有小炒食,入到去坐底後姐姐就問我地要咩茶,得知佢有蕎麥茶, 聽就聽得多但就未飲過,所以決定一試,原本以為會有啲苦味,但入口唔苦之餘仲有好清香嘅麥香味,味道唔錯,仲有越飲越香嘅感覺~🤤🤤🌶麻香口水雞🐓好神奇地明明好多辣油浸住但完全無油膩嘅感覺,雞肉口感皮爽肉滑,入口微麻微辣,食完不但無飽嘅感覺反而覺得好開胃!😋😋🍅竹笙紅茄泡勝瓜材料有竹笙,紅茄,勝瓜,木耳.竹笙&勝瓜都吸入由紅茄熬製嘅湯底,一吃兩味,蔬菜鮮甜嘅味道喺口腔中徘徊!XO醬蔥爆脆藕螺片🐚材料有西芹,螺片,甜椒,藕帶. 螺片薄切唔會好韌,食落都幾鮮甜. 藕帶即係未漲大嘅蓮藕,比成熟嘅蓮藕更嫩,但爽脆嘅口感唔會比蓮藕遜色,呢道小炒用左XO醬蔥爆好有獲氣,香口又惹味!🤤🤤🍲招牌酸菜滑魚片🐟份量超足, 金黃色嘅湯底裏面有滿滿嘅魚片同埋水晶粉,魚肉無骨,食落好滑好鮮味~ 湯底唔會太酸少少辣,一邊食魚片,一邊飲酸辣湯底,真係好正!今餐真係食得非常滿足!👍🏻👍🏻

🌶麻香口水雞🐓

🍅竹笙紅茄泡勝瓜
材料有竹笙,紅茄,勝瓜,木耳.

XO醬蔥爆脆藕螺片🐚
材料有西芹,螺片,甜椒,藕帶.

🍲招牌酸菜滑魚片🐟
2022-08-20 1613 views
媽咪生日🎂老人家當然喜歡中菜!喜歡熱熱鬧鬧 斟吓茶冇限時坐得舒服😌特登去黃金海岸book定這間 星小宴!貪佢環境夠靚,食物選擇仲好多添🥳🥳好鍾意飲佢哋嘅蕎麥茶,仲有免費嘅小食炸黃魚仔,秋葵乾,等食期間食少少傾吓計👍👍我一行六人叫咗八個餸,原來菜式超大份😍😍招牌酸菜滑魚片 $238真係非常嫩滑,魚片無骨,揀咗小辣剛剛好配菜非常之多,薯粉多到呢,唔使叫煮食啦😅😅偏向中式嘅處理唔會太麻太辣,適合港人口味,媽咪都讚🥰蝦球蟹籽粉絲煲$98非常乾身 完全冇油 喺屋企真係整唔 到出街必點😏😏蝦球仲非常大隻Tim爽脆鮮甜🥳🥳黃金蝦球$108火候很好,每隻蝦都沾滿黃金!所以非常香口每人一隻就夠啦,如果唔係會太漏😜上湯杞子瑤柱浸時$108有驚喜應該用上魚湯吧好鮮甜而且非常清淡而且份量仲好多添我哋連湯都飲晒鎮江水晶牛肉拼雲南木耳$68唔係周圍有得食,非常唔錯!特別喜歡佢嘅水晶牛肉草莓意大利黑醋骨$98賣相好靚,配上士多啤梨有啲fusion嘅感覺😋😋酸酸甜甜好開胃適合夏天食,而且仲好大碟香辣麻婆豆腐滑豆腐$98用上花椒所以比較偏麻,好惹咪同我哋食開嘅麻婆豆腐有少少分別,有啲fusion感覺蒜香口水雞$68超喜

我一行六人叫咗八個餸,原來菜式超大份😍😍

招牌酸菜滑魚片 $238
真係非常嫩滑,魚片無骨,揀咗小辣剛剛好

蝦球蟹籽粉絲煲$98

黃金蝦球$108

上湯杞子瑤柱浸時$108

有驚喜應該用上魚湯吧
好鮮甜而且非常清淡
而且份量仲好多添
我哋連湯都飲晒

鎮江水晶牛肉拼雲南木耳$68
唔係周圍有得食,非常唔錯!特別喜歡佢嘅水晶牛肉

草莓意大利黑醋骨$98

香辣麻婆豆腐滑豆腐$98
用上花椒所以比較偏麻,好惹咪
同我哋食開嘅麻婆豆腐有少少分別,有啲fusion感覺

蒜香口水雞$68
超喜歡作為頭盤非常適合,個個爭住食
雞肉亂畫又夠辣又夠香

買單真係有驚喜$1000鬆啲真係平過好多酒樓啊😛😛最緊要係份量真係非常多,下次可以叫少兩碟啦

BTW環境非常清幽,座位又寬闊,不過有少少微雨下次會坐室外對住黃金海岸別有一番風味🌹
$150 (Dinner)
呢排終於忙完晒學校啲大壇嘢~可以好好放鬆吓❤️我嘅其中一個放鬆方法就係食嘢😆呢日就同咗小三一齊去咗屯門黃金海岸商場嘅 @goldcoastpiazza 食晚餐🥢.我哋分別食咗:1️⃣海黃魚仔拼秋葵($50)呢碟係餐前小食,平時我唔食秋葵,但係呢款脆卜卜嘅我唔抗拒😍鹹鹹哋唔錯,而海黃魚仔一樣都係好脆口,味道唔會太腥.2️⃣招牌酸菜辣魚片($238)呢款賣相咁靚嘅係呢度嘅招牌酸菜辣魚片🐟睇個樣都見到佢用料十足,香料如:花椒籽、香蔥、「走過油」嘅辣椒等都毫不吝嗇咁放晒入去😍而魚片亦非常嫩滑,食唔停口🥢而且唔算太辣,個人認為係小辣同埋中辣嘅中間,鍾意食辣過吓口癮嘅一定要試吓✨酸菜份量亦剛好,唔會一味得個「酸」蓋過其他食材嘅味道👍🏻.3️⃣上湯杞子瑤柱浸時菜($108)食魚酸菜魚,食返啲蔬菜冷靜吓先😆呢碟浸菜嘅上湯唔會太濃味,主要係瑤柱嘅微甜,我自己就當湯咁飲咗半碗🙈.4️⃣黃金蝦球($108)平時我好少喺街食蝦,因為我對蝦過敏,有時抵抗力差就會成面都出紅點,所以好多時我都會忍口唔食,但係呢碟黃金蝦實在太吸引😍我點都要試吓,果然真係值得我冒險,鹹蛋黃味香濃,蝦肉又大大隻,我本身仲話食一嚿就好,點知都食咗3-4嚿
呢排終於忙完晒學校啲大壇嘢~
可以好好放鬆吓❤️
我嘅其中一個放鬆方法就係食嘢😆

我哋分別食咗:
1️⃣海黃魚仔拼秋葵($50)

2️⃣招牌酸菜辣魚片($238)

酸菜份量亦剛好,唔會一味得個「酸」蓋過其他食材嘅味道👍🏻
3️⃣上湯杞子瑤柱浸時菜($108)

4️⃣黃金蝦球($108)

平時我好少喺街食蝦,因為我對蝦過敏,有時抵抗力差就會成面都出紅點,所以好多時我都會忍口唔食,但係呢碟黃金蝦實在太吸引😍我點都要試吓,果然真係值得我冒險,鹹蛋黃味香濃,蝦肉又大大隻,我本身仲話食一嚿就好,點知都食咗3-4嚿先收手🙈
5️⃣蔥爆藕帶牛柳粒($128)

藕帶我真係未食過,覺得好得意,佢個樣似係迷你版嘅蓮藕,但係口感係爽脆,似食緊青瓜🥒個人覺得呢道菜都幾出色,因為個口感好豐富,有牛柳粒嘅外焦脆內軟

而同時又有藕帶嘅爽脆,藕帶比想像中更加「吸味」,醬料都入晒去,好惹味🥰
6️⃣蕎麥茶
呢款蕎麥茶超解油膩感,雖然兩個人食晒咁多嘢好飽🙈😆但係飲幾啖蕎麥茶即刻舒緩咗個飽滯感
整體嚟講,呢度環境好舒適,座位都算闊落,而且服務唔錯,侍應姨姨會過嚟問吓我哋覺得好唔好食😊好親切,同埋上菜方面都好快手,等候時間唔會太長,重點係食物真係優質👍🏻

有機會下次再嚟想試埋佢哋嘅室外燒烤😆應該幾有feel
🥢餐廳:星小宴
📍屯門青山公路1號黃金海岸商場地下R1號舖
#Grand Bistro #星小宴 #小菜 #串燒 #黃金海岸
#hkfoodie #hkfood #hkblogger #hkinfluencer #hkig #hkgirl #yogagirl #打卡 #香港打卡 #hkbeautyblogger #hkgirls #discoverhk #discoverhongkong #香港 #香港好去處 #hk #屯門 #Tuenmun #瑪姬兒的飲食日誌👩🏻‍🍳
2022-08-08 145 views
點餐坐等一個小時都沒有上任何菜,問到服務員,才說忘記下單⋯⋯是因為我講國語嗎?要不要這樣欺負人?然後一句不好意思解決,真的是無語。沒想到我們香港人真的會這樣不同對待!!
2022-08-07 171 views
呢間第一次幫襯 食物質素一般 勝在叫做坐得舒服啲 但今日再去飲茶真係飲到一肚氣 事源屋企人去到攞位 有個男職(都算客氣)話有張枱埋咗單話等等執埋枱就入得 點知一等就等咗足足廿四分鐘 呢個時候有個懷疑係老細嘅男人走出嚟係咁叫啲人出去等 我屋企人同佢講佢同事話等佢哋執埋張枱就好快入得 跟住隔離有另一位客人又係話等執枱等咗好耐 跟住果個疑似老細嘅男人竟然狂鬧另外果兩客人及我屋企人 跟住竟然重趕果兩位客人走 話唔做佢哋生意 😳真係唔優做到咁?然後我哋入座後問啲職員有冇BB櫈 啲阿姐冇乜禮貌地回應:冇嗰喎😤平時如果個小朋友可以自己坐 佢係會好乖咁自己食嘢 結果全程要媽媽抱住食 非常之唔方便😡😡😡先唔講抵唔抵食 剩係壺茶 係用茶粉 已經唔冇茶味 似飲滾水 食物又唔係特別好食 服務態度重差到咁 我真係諗唔到有咩原因下次會再幫襯 呢間嘢 不了🤬🤬🤬?
2022-08-07
2022-08-07 245 views
年前去過一次,環境食物印象不俗。昨晚愛人已計劃今早再訪。 店開08:00, 仍有早茶(網上資料時間錯誤)環境仍然優美,窗口夠大,採入自然光,樓底又高,空調亦夠,坐得非常舒服 今天禮拜早上10點不用等,直入就座。一人一壺茶:龍井 & 蕎麥 茶錢一樣每位$184樣點心如下👇翡翠鮮蝦布拉腸:特$463小條腸粉,切成6小件,每件一隻大蝦加入翠玉瓜粒,有色有味,推薦👇啤梨鹹水角:大$46用機械人送上,有點點驚喜 啤梨形狀的鹹水角,皮有淡淡綠色,神似!餡沒有啤梨蓉啊,一般餡料而已,咪道一般。打卡好👇燕窩流沙包:特$46碳色+掃金面造型夠酷,瓣開流沙滴漏燕窩呢?食不到啊,建議廚師加多點點...👇熱辣辣鳳爪排骨煲仔飯 $58 真心熱辣辣。最正有飯焦 $58蚊一煲,超級抵埋單找數共 $252。

今天禮拜早上10點不用等,直入就座。

一人一壺茶:龍井 & 蕎麥 茶錢一樣每位$18

龍井(左) 蕎麥(右)

4樣點心如下
👇翡翠鮮蝦布拉腸:特$46

3小條腸粉,切成6小件,每件一隻大蝦
加入翠玉瓜粒,有色有味,推薦

翡翠鮮蝦布拉腸

👇啤梨鹹水角:大$46
用機械人送上,有點點驚喜

啤梨形狀的鹹水角,皮有淡淡綠色,神似!
餡沒有啤梨蓉啊,一般餡料而已,咪道一般。
打卡好

啤梨鹹水角

👇燕窩流沙包:特$46
碳色+掃金面造型夠酷,瓣開流沙滴漏

燕窩呢?食不到啊,建議廚師加多點點...
燕窩流沙包

👇熱辣辣鳳爪排骨煲仔飯 $58

熱辣辣鳳爪排骨煲仔飯

真心熱辣辣。
最正有飯焦 $58蚊一煲,超級抵

埋單找數共 $252。

2022-08-07
Type of Meal
Breakfast
Celebration
Birthday
龍井(左) 蕎麥(右)
翡翠鮮蝦布拉腸
啤梨鹹水角
熱辣辣鳳爪排骨煲仔飯
  • 翡翠鮮蝦拉布腸
  • 龍井(左)蕎麥(右)
2022-07-30 115 views
前排放假去黃金海岸行吓放鬆吓,去到晚餐時分見到附近有一間餐廳有串燒放題,仲有海景就坐低咗了🦦坐低冇耐店員就為我哋送上一份小食,係秋葵乾同埋魚仔乾,兩個都勁脆勁開胃🫶🏻-串燒方面,我哋嗌咗:牛肉串、羊肉串、雞肉串、雞皮串、雞腎串、雞軟骨串、單骨雞翼串、五花肉串同雞髀菇,無論肉類定係蔬菜都好新鮮🔥🔥-咁多款串燒入邊我最鍾意雞皮串燒完之後脆卜卜,又香滿溢,加埋孜然粉,吹住海風望住海景食真係一流!!🥹-店員會提供調味料同埋油,大家可以根據燒嘅食物種類落生油,我係燒蔬菜嘅時候就會落多啲😋😋調味料都係可以根據個人口味選擇落幾多,有好多選擇:燒烤汁、海鹽、孜然粉、辣椒粉等等~~
串燒方面,我哋嗌咗:

2022-07-26 73 views
這間串燒店推出抵吃串燒放題優惠,任食指定款式~串燒放題不錯,可以瘋狂任吃串燒!因為天氣太熱,朋友不吃串燒放題,叫了數串肉類、卷物和蔬菜,常見之牛肉、雞肉串燒外,也有各類豬,牛,雞,羊~串燒小店,現場枱多,佈置簡單樸實。食物即叫自行燒,雖然等候需時,但食物質素也有保證。串燒價格便宜。雞軟骨推薦必點香燒雞皮團在竹籤之插法,雞皮大大,雞皮在燒烤過程中變得薄脆,雞油分佈平均,香口惹味。串燒值得一試,爆蒜的茄子也不錯。餐廳位置不錯,環境美,食物類型多,落單快,好行成市,令人眼花繚亂。提提你,待疫情結束後,約知己去!

雞軟骨
推薦必點香燒雞皮
提提你,待疫情結束後,約知己去!
2022-07-22 96 views
夏天BBQ就同北方人冬天食雪條一樣好似好癲咁樣,但都有另一番滋味。今次喺星小宴嘅燒烤就係喺室外嘅,望住個遊艇會嘅靚景真係好正,而且用咗環保碳所以就唔會有好多煙,你話幾咁好,係唔係?點咗雞肉串,牛肉串,羊肉串,還好比較特別嘅雞皮串,先至發覺雞皮串燒原來好好食㗎喎。今晚嗌咗羊產品多D,有羊小腸,羊肉筋,羊面肉,羊小腰,唔驚有羊膻味?當然唔會啦,因為店家處理得好好,跟住仲有辣椒粉,孜然粉,燒烤醬和海鹽可以自己調校出最啱自己嘅味道。除此之外,仲點咗茄子,雞脾菇和我至鍾意的菠蘿,好美味,我哋唔係淨係做食肉獸㗎。

2022-07-19 96 views
靚到呢~(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)貴人出門招靚景🫶🏻真係啱啱遇著剛剛,嚟星小宴食晚飯遇上火熱天靚景,喺正餐廳門口隨手一影都咁靚😍影完magic moment,對住個海BBQ食串燒,呢件事真心chill🍹有少少去咗峇里島嘅感覺,好在日落🌄後冇咁熱,前菜嘅魚干同秋葵乾都好惹味脆口🤭 再嚟係好大盤酸菜魚😍 超足料啊好多魚肉,酸菜底嘅薯粉彈牙開胃😋 份量十足,忍唔住再叫白飯🍚 好夾呀😆 串燒考少少功力,菠蘿🍍鮮甜多汁(最易燒),燒雞翼都掂嘅,羊肉串同雞軟肉都推薦,雞腎呢啲就要啲功架🙈 不過聽住海浪聲,慢慢燒,又真係幾好feel嘅~ 🥂 cheers!
靚到呢~(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
貴人出門招靚景🫶🏻

串燒考少少功力,菠蘿🍍鮮甜多汁(最易燒),
燒雞翼都掂嘅,羊肉串同雞軟肉都推薦,
2022-07-14
Type of Meal
Dinner
  • 酸菜魚
2022-07-18 86 views
今次黎到黃金海岸,緊係encore多次星小宴啦!上次食過火鍋水準好高! 今次黎到就試下佢地既串燒同酸菜魚! 😇串燒既部份,叫左雞肉、牛肉、雞翼、茄子、菠蘿等等, 因為我地坐戶外,吹住海風咁食, 前面一個烤爐慢慢燒,所以真係好chill好悠閒! ☺️食物既質素唔錯!串燒既份量好夠而且調味都好好!值得一讚係雞翼好肉質好陣牙,燒完個雞皮仲好脆好香!超正! 😉酸菜魚亦都係大大碟,但唔算辣,唔食辣既朋友都可以放心食!好香好滑既魚片,最緊要係冇骨!加埋湯底用左好多香料去淆成,好入味!底部仲有冬粉,唔怕食唔飽!好味!😋二訪質素都仲keep得好好!而且估唔到燒烤同酸菜魚都一樣咁好食! 真係好有驚喜! 期待下次再黎😇