2024-09-14 319 views
昨天我同先生2人訂左位去食西餐原來餐廳環境不大,唔緊要都知係小店點了生蠔,晚餐食生蠔唔錯,大隻,好味但偏貴,68一隻,見店員不停推介其他人食,應是markup款式酒沒有叫,但見店員不停叫人地飲second round, 明明是買1送1,不知是否限1人叫左乳豬同牛排,牛排偏乾,但味道ok食完有問我地要不要甜品,明明我寫左係慶祝生日但沒有甜品送,怪怪的另外,我坐既位置有時會有臭味傳出,但明明廁所於門外,同埋都幾大油煙,整體感覺麻麻
昨天我同先生2人訂左位去食西餐

原來餐廳環境不大,唔緊要都知係小店

點了生蠔,晚餐食

叫左乳豬同牛排,牛排偏乾,但味道ok

唔知元朗有間咁靚嘅西餐廳「簡 聚」喺水邊圍邨附近食物質素好高 價錢好合理仲有幾種生蠔選擇 $68ー隻我自己最鍾意 黎自日本嘅日之雪花當晚叫咗兩個 set dinner包括沙律/湯 加飲品我地加左$88升級呿個頭盤好抵!好推介!#香辣蒜香炒青口青口好重蒜味辣辣地好開胃主食分別係#紐西蘭牛肉眼扒配燒汁同#香煎三文魚柳併老虎大蝦配柚子醬油兩樣都相當出色 而且價錢唔貴!餐飲方面 我哋揀咗水果茶同蜜桃紅茶兩杯都有好多水果好有心機生日叫甜品仲有免費寫字服務 寫得好靚下架
唔知元朗有間咁靚嘅西餐廳
「簡 聚」喺水邊圍邨附近

食物質素好高 價錢好合理
仲有幾種生蠔選擇 $68ー隻
我自己最鍾意 黎自日本嘅日之雪花

當晚叫咗兩個 set dinner
包括沙律/湯 加飲品
我地加左$88升級呿個頭盤好抵!好推介!

#香辣蒜香炒青口
青口好重蒜味辣辣地好開胃

主食分別係#紐西蘭牛肉眼扒配燒汁
同#香煎三文魚柳併老虎大蝦配柚子醬油
兩樣都相當出色 而且價錢唔貴!

餐飲方面 我哋揀咗水果茶同蜜桃紅茶兩杯都有好多水果好有心機

生日叫甜品仲有免費寫字服務 寫得好靚下架
同相識廿幾年嘅好友慶祝生日元朗呢間小店之前嚟過兩次,出品水準穩定,今晚再嚟避免生日變掃興提早咗幾日經OpenRice訂位,有免費甜品一客,仲可免費寫字添,啱晒慶祝生日今次去係星期五晚上,超級多人,口碑應該確幾好叫兩份set dinner頭盤「香煎日本帶子配三文魚子法式多士」多士烘得好脆,煎帶子好香鋪滿三文魚子,誠意十足,作為前菜一流「香辣蒜香炒青口」簡單,鮮甜想食鵝肝,主菜叫咗「香煎鵝肝黑松露意大利麵」,鵝肝煎到表面有薄脆嘅感覺,入口甘香;意粉creamy但唔會食完好油膩嘅感覺,黑松露惹味另一份主菜「香煎三文魚柳拼老虎大蝦去柚子醬油」,大蝦彈牙,三文魚肥美入口即溶,壽星海鮮控朋友表示滿意

今次去係星期五晚上,超級多人,口碑應該確幾好

叫兩份set dinner

鋪滿三文魚子,誠意十足,作為前菜一流

「香辣蒜香炒青口」簡單,鮮甜

2024-08-24 350 views
八月小妹生日🎂,娘親話要同我食西餐慶祝下🍾,難得少食西餐嘅娘親話同我去食西餐,作為女兒嘅,我當然要肩負重任搵一間好嘅西餐廳俾佢啦😌😌今次去咗呢間係朗屏小有名氣嘅西餐廳簡.聚,一去到餐廳覺得好舒服☺️☺️,成間餐廳都見到老細好用心裝飾,成間都係花💐🌷🌹🌸望到個人都覺得好舒服同好浪漫💕好岩情侶👫或者同朋友慶祝生日去既西餐廳🙌🏻🙌🏻|蠔Oyster' Corner|🦪銀堡疊 Ostras Del Castillo $68(1pc)🦪日之雪花 $68(1pc)兩款蠔都超肥厚爽口😍😍大愛呀,而我自己就偏好海水味濃啲既銀堡壘啦🤓🤓呢個價錢叫🦪性價比超值㗎👍🏻👍🏻|前菜|之後我同娘親就叫咗兩個Dinner set 晚餐前菜有西班牙火腿田園沙律,另外就升級咗其中一個前菜芒果蟹肉他他($78),火腿沙律🥗食材超新鮮,而芒果蟹肉他他,係啖啖芒果肉同蟹肉,老闆一啲都冇留手,食到我同娘親都好幸福☺️☺️|Main Course 主菜 |🌟三文魚籽帶子大蝦龍蝦汁意大利飯 $168Ikura & Scallops & Prawns with Risotto in Lobster sauce Risotto 飯吸曬濃濃既海

|蠔Oyster' Corner|
🦪日之雪花 $68(1pc)

|前菜|
之後我同娘親就叫咗兩個Dinner set 晚餐

|Main Course 主菜 |
🌟三文魚籽帶子大蝦龍蝦汁意大利飯 $168
Risotto 飯吸曬濃濃既海鮮汁,海鮮勁新鮮,口感層次勁足,食到我同媽咪完全停唔到口😍😍👍🏻

🌟烤加拿大豬鞍配蜜糖芥末籽汁 $238
Roasted Canadian Pork Rack with Honey Mustard Sauce
肉質鮮嫩多汁,豬鞍好大份,配埋蜜糖芥茉汁,好惹味😆😆絕對係上乘之作🙌🏻🙌🏻大推,不過就份量有啲多,兩個女仔細食嘅話可能會食唔晒🙈

|特飲Special drink|
🌟青檸藍蝶花熱飲(Dinner set +$18)
酸甜適中,藍蝶花有安神嘅作用,飲落去有少少回甘味,唔算太甜,打卡一流😎😎

🌟泡沫咖啡(Dinner set + $15)
咖啡☕️濃郁,微苦微甜,唔錯

🌟歌劇院蛋糕Opera cake 🍰
蛋糕好綿,有勁濃嘅巧克力🍫味同咖啡味,層次分明,好好食😋老闆知道我今個月生日仲勁有心,幫我寫埋Happy birthday喺度,就算冇book位,冇預先講聲,老闆都冇托手踭,服務態度一流,認真抵讚👍🏻👍🏻👍🏻

🏠環境:9/10
🌟味道:9/10
💰性價比:8/10
🙇🏻‍♂️服務:8/10

📍簡·聚Granjero
元朗安寧路172-190號安寧樓地下A號舖

#hkfood#hkfoodie#852food#foodahoilc007#元朗美食#元朗#安寧路#朗屏站西餐廳#西餐廳#簡聚#Granjero#芒果蟹肉他他#三文魚籽帶子大蝦龍蝦汁意大利飯#烤加拿大豬鞍配蜜糖芥末籽汁#歌劇院蛋糕#Opera cake#yummy#相機食先
🌟同朋友為咗慶祝生日,搵到呢間元朗靚靚嘅西餐廳。簡。聚🌟文青花花打卡位,已經夠我哋兩個影咗好耐相📸🌟晚餐Menu好多選擇,每個set都附送熱辣辣即焗嘅黑糖包,自家製嘅包,更加煙靭有口感,好欣賞👍🏻🌟仲要包埋西班牙火腿田園沙律,用黑醋醬做base,清爽得來又好 Fresh🌟我哋仲要升級咗頭盤,推薦加$78叫芒果蟹肉他他,清新得來最啱我哋呢啲懶人,有全部拆晒肉嘅蟹肉❤️🌟想食蠔嘅朋友一定唔好錯過即開生蠔,我哋叫咗銀堡壘 ($68/pc),同埋日之雪花 ($68/pc),上枱兩款生蠔都好大隻,肉質肥厚爽口,海水味濃,好滿足👍🏻👍🏻🌟主菜叫左三文魚籽帶子大蝦龍蝦汁意大利飯($168),佢除咗擺盤靚之外,仲要用料好足,帶子真係好大粒又有鮮味,意大利飯做到Al dente 口感,又掛汁,龍蝦汁香濃,配埋蘆筍一齊食增加口感🌟另一個主菜,我哋叫咗香煎三文魚柳併老虎大蝦配柚子醬油($208),虎蝦用咗牛油煎香咗之後,大隻又彈牙,三文魚柳配埋柚子醬油好搭,清新解膩🌟因為朋友生日,所以最後有驚喜,餐廳播住生日歌,送埋甜品歌劇院蛋糕,好開心❤️❤️
🌟同朋友為咗慶祝生日,搵到呢間元朗靚靚嘅西餐廳。簡。聚

🌟文青花花打卡位,已經夠我哋兩個影咗好耐相📸

2024-08-10 353 views
經過門口,被花牆嘅佈置吸引停下來😍 望一望門口的餐牌,價錢唔貴嘅西餐廳喎😊有午餐12;00-16:00有下午茶14:30-16:30 選擇,想食個麵包飲杯啡,坐下點了下午茶 b. 芒果雞肉意大利包😋 環境氣氛好優閒,還播著cafe jazz 音樂令人放鬆的享受一個下午🥰 店員有禮,態度親切🥰芒果雞肉意大利包 $68賣相不錯,有埋沙律菜酸酸甜甜開一開胃😋 意大利包焗至脆邊👍芒果鮮甜,雞肉滑嫩🤤 全個餐一點都不麻夫見得出用心製造🫶熱咖啡香濃,配埋古典花杯,整件事更覺享受下午茶中🥰

芒果雞肉意大利包 $68
熱咖啡香濃,配埋古典花杯,整件事更覺享受下午茶中🥰

2024-08-10
Type of Meal
Tea
好友生日🎂專登揀咗一間有生蠔又有酒飲嘅西餐廳同佢去食飯❤️生蠔叫左銀堡壘同日之雪花🦪都非常之新鮮,海水味濃又肥美✨酒方面做緊買一送一嘅優惠😚食生蠔梗係要嗌白酒啦🥂香煎日本帶子配三文魚籽法式多士帶子表面煎香,裏便仲好嫩😋夾埋啲三文魚籽一齊食,更加鮮味🤩烤加拿大豬鞍配蜜糖芥末籽汁豬鞍嘅厚度完全無影響到佢嘅彈牙同Juicy😚啖啖肉而且煎得好香口👍蜜糖芥茉醬令到豬鞍一啲都唔膩🤓香煎鵝肝黑松露意大利麵鵝肝超大塊😍鵝油香滿滿!下面嘅黑松露意粉好Creamy😉而且仲有好多雜菌!歌劇院蛋糕係OpenRice訂枱再預先一日打電話過去話慶祝生日,仲會有蛋糕送🥳唔使錢嘅歌劇院蛋糕一啲都唔Hea!朱古力味道好濃厚,慕絲好幼滑🍫
好友生日🎂專登揀咗一間有生蠔又有酒飲嘅西餐廳同佢去食飯❤️

生蠔叫左銀堡壘同日之雪花🦪

都非常之新鮮,海水味濃又肥美✨

酒方面做緊買一送一嘅優惠😚

食生蠔梗係要嗌白酒啦🥂

香煎日本帶子配三文魚籽法式多士

帶子表面煎香,裏便仲好嫩😋
夾埋啲三文魚籽一齊食,更加鮮味🤩

烤加拿大豬鞍配蜜糖芥末籽汁

豬鞍嘅厚度完全無影響到佢嘅彈牙同Juicy😚
啖啖肉而且煎得好香口👍
蜜糖芥茉醬令到豬鞍一啲都唔膩🤓

香煎鵝肝黑松露意大利麵

鵝肝超大塊😍鵝油香滿滿!
下面嘅黑松露意粉好Creamy😉
而且仲有好多雜菌!

歌劇院蛋糕

唔使錢嘅歌劇院蛋糕一啲都唔Hea!
朱古力味道好濃厚,慕絲好幼滑🍫
  • 銀堡壘
  • 日之雪花
  • 香煎日本帶子配三文魚籽法式多士
  • 烤加拿大豬鞍配蜜糖芥末籽汁
相信住元朗嘅朋友都唔會對呢間店陌生舊店都係喺元朗 上年年尾搬到而家嘅安寧路樓底好高 空間感十足 佈置好有心思 🌱好多花花 望落好舒服 好有情調🌸🌺🌼真係一個好啱俾人簡單敘舊嘅地方西班牙火腿田園沙律配黑糖麵包🥗🥐新鮮嘅生菜同番茄仔淋上黑醋 已經好開胃再加上西班牙火腿提升左沙律菜嘅風味黑糖包新鮮烘到暖笠笠 就算唔使搽牛油都好好味黑糖香氣十足♨️重頭戲:三款生蠔🦪法國嘅聖馬田西班牙嘅銀堡壘日本嘅日雪之花順序咁食▶️就食到每種蠔嘅層次三款都好飽滿肥厚🐽日本蠔味最濃 有回甘味😌個人最愛銀堡壘 因為超大隻 手掌咁大 啖啖肉好滿足😋香煎日本帶子配三文魚籽法式多士🫔帶子煎得好香 外酥內鮮嫩三文魚子鹹鮮味 咬落爆汁 正💦🧡多士脆卜卜個組合口感超豐富❤️香煎鵝肝黑松露意大利麵🍝黑松露濃郁嘅香味配意大利面 永遠都咁夾🥰意粉口感恰到好處 唔會煮到過淋又有d咬口意粉超掛汁 條條沾滿黑松露醬中間又吸附左鵝肝嘅油脂😌鵝肝每一口都食到油脂香味而不太油膩烤西班牙乳豬伴蘋果醬🍖乳豬外皮酥脆咸香 肉質鮮嫩 保留左豐富肉汁💦要知道乳豬製造過程都比較繁複 睇得出小店係精心烹飪搭配自制嘅蘋果醬 甜甜地 完美中和左肉嘅油膩感其他配菜都做
相信住元朗嘅朋友都唔會對呢間店陌生

薑味唔會喧賓奪主 配檸蜜飲落喉嚨好舒服

愛酒人士更加適合🍻呢到有飲酒優惠🥂岩哂一大班人👭👫

店用杯碟都十分有心思🍽️每道菜都用唔同嘅碟配上🎠
亦都好靚 睇得出店主有品味同埋又要求🌹
🦪老友生日, 就帶咗佢黎到元朗簡.聚同佢慶生🎂 呢間餐廳之前經過已經好吸睛, 店外佈滿靚靚橘色同黃色花花, 好似去咗外國庭院食野咁🏵🌼.我哋嗌咗兩款生蠔, 分別係特級聖馬田同日之雪花 $68/隻, 前者較爽口, 後者就肥厚啲, 有濃濃海水味😋 頭盤方面我哋升級嗌咗日本帶子配三文魚籽法式多士同芒果蟹肉他他~ 帶子厚身肥美, 配搭脆卜卜三文魚籽, 超有口感😍 鮮甜芒果配蟹肉超清新, 好岩夏天食! 主菜我嗌咗三文魚柳併老虎大蝦配柚子醬油~ 三文魚柳煎得勁香口, 外脆內軟, 連同大蝦一齊食勁yum~ 朋友就嗌咗烤加拿大豬鞍配蜜糖芥末籽汁, 厚身嘅豬鞍烤到非常嫩滑, 肉汁好濃郁, 配搭蜜糖芥末汁將口感提升埋! 最欣賞仲有佢哋嘅蒜頭, 香口好好味😚 .最後再訂咗法式歌劇院蛋糕同朋友慶生, 餐廳職員仲有播埋生日歌添😝 夠哂儀式感.📌 簡.聚元朗元朗安寧路172-190號安寧樓地下A號舖.#hkig #hkfoodie #foodporn #foodphotography #likesforlike #instalike #followforfollowback #yuenlong #tea #bir
🦪
📌 簡.聚
元朗元朗安寧路172-190號安寧樓地下A號舖
#hkig #hkfoodie #foodporn #foodphotography #likesforlike #instalike #followforfollowback #yuenlong #tea #birthday #celebration

最近造訪了位於元朗的西餐廳「簡聚」,一進門就被店內的優雅氛圍所吸引,精心佈置的燈光為餐廳營造出浪漫愜意的氣氛。店員非常耐心地為我們講解菜單並提供周到的招待。我們首先點了兩款生蠔 - 聖馬田和日之雪花。聖馬田的海水味較重,而日之雪花則質地更為 Creamy 濃郁。兩款生蠔新鮮可口,大飽口福。另外,由於餐酒有買一送一優惠,因此我們還點了兩杯白酒優惠。我們亦選擇了兩個套餐,套餐包括前菜,可選擇餐湯或沙律以及飲品。是日餐湯為南瓜湯,味道尚可,但有一陣青草的澀味。第一個套餐是「香煎鵝肝黑松露意粉」,上枱時鵝肝中心的油分不斷流出,甚是可口。鵝肝油分充足但不會過於油膩,惟黑松露味道沒有很濃郁,我個人是喜歡的,因沒有蓋過主角鵝肝的風味。第二個套餐是「烤紐西蘭一級肉眼扒配露絲瑪莉燒汁」,牛扒五成熟,牛肉有鮮味,不過兩側稍顯過熟,熱力分佈並不完全平均。最後,餐飲點了薄荷葉檸檬茶,加入薄荷葉後味道清新,十分驚喜。值得一提的是,鄰座客人想在吃完主菜後再點生蠔,但店員婉拒了,因為擔心主菜的味道會蓋過生蠔本身的鮮味,可見他們對用餐體驗有著非常講究的態度。總的來說,「簡聚」在裝潢、服務及菜品質量上佳,留下了正面印象

店員非常耐心地為我們講解菜單並提供周到的招待。
生蠔—聖馬田、日之雪花

南瓜湯

薄荷葉熱檸檬茶

總的來說,「簡聚」在裝潢、服務及菜品質量上佳,留下了正面印象,是元朗值得一試的西餐廳。

環境:🏅🏅🏅🏅🏅
味道:🏅🏅🏅🏅
性價比:🏅🏅🏅🏅
生蠔
烤紐西蘭一級肉眼扒配露絲瑪莉燒汁
2024-07-17
$320 (Dinner)
生蠔—聖馬田、日之雪花
薄荷葉熱檸檬茶
生蠔
烤紐西蘭一級肉眼扒配露絲瑪莉燒汁
2024-07-16 248 views
想不到元朗朗屏站附近開了間這麼有格調的西餐廳,餐廳內以米色的花作裝飾💐還有柔和的燈光和音樂,非常適合約會!而店員亦與食客有講有笑,感覺幾有人情味❤️ 先來黑糖餐包,暖暖微脆,好味💛 🦪生蠔剛好買五送一($68/隻)點了法國特級聖馬田和日本日之雪花各3隻,先吃比較鮮甜的日之雪花,再吃海水味較重的聖馬田,非常鮮甜肥美 晚餐加點了2款頭盤:🍴香辣蒜香炒青口 ($88)青口非常新鮮,微辣,調味不會過重,不錯👍🏻 🍴 芒果蟹肉他他($78)賣相精緻,啖啖蟹肉鮮味! 以下主菜都非常推介:🍴烤美國安格斯肉眼扒配露絲瑪莉汁($328)店員在下單時已提及上菜時會預先切好,非常細心,點了5成熟,肉質保持粉嫩🩷牛肉軟腍且帶牛油香,配了帶點羅勒味的蘑菇汁和黃芥末醬,而薯仔亦有炸過,薯肉腍而皮略帶微脆,蒜頭亦煮得軟腍,整體好高質! Happy hour 酒類買一送一🤣可惜今日不想飲酒,因此轉了特飲 🌹 玫瑰花茶(+$12)茶壺與杯都很ig-able 🍹 凍鲜果茶(+$22)有草莓、桃、藍莓,十分fresh! 朋友幫我提早慶生,經OpenRice 訂座送了甜品😆想不到餐廳在送上蛋糕時會播放生日歌,還寫了happy

先來黑糖餐包,暖暖微脆,好味💛

🦪生蠔剛好買五送一($68/隻)

晚餐加點了2款頭盤:

🍴 芒果蟹肉他他($78)賣相精緻,啖啖蟹肉鮮味!

以下主菜都非常推介:
🍴烤美國安格斯肉眼扒配露絲瑪莉汁($328)

🌹 玫瑰花茶(+$12)茶壺與杯都很ig-able

🍹 凍鲜果茶(+$22)有草莓、桃、藍莓,十分fresh!

朋友幫我提早慶生,經OpenRice 訂座送了甜品😆想不到餐廳在送上蛋糕時會播放生日歌,還寫了happy birthday! 歌劇院蛋糕味道很好,整餐非常滿足
2024-07-14
$477 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 生蠔
  • 香辣蒜香炒青口
  • 芒果蟹肉他他
  • 烤美國安格斯肉眼扒配露絲瑪莉汁
  • 歌劇院蛋糕
2024-07-16 204 views
表姐18歲生日快樂Book左間花花西餐廳,簡簡單單食個飯~門口位置都幾靚,岩打卡充滿情調✨日本帶子配三文魚子法式多士推薦‼️帶子肥美厚肉,大大粒,煎到好香口!三文魚籽新鮮又鮮甜~✨南瓜湯+餐包濃郁南瓜湯,味道清甜,入口順滑個人最中意個黑糖餐包‼️外層微脆,裏面軟熟,搽埋牛油食超好味✨香煎三文魚柳併老虎大蝦配柚子醬油三文魚外皮煎得好脆,無腥味肉質嫩滑調味只有簡單嘅鹽同胡椒,點埋柚子汁味道更加豐富~老虎大蝦肉質脆口好新鮮,配菜仲有焗薯仔、焗蒜頭👍🏻✨烤西班牙烤乳豬配蘋果醬乳豬皮香脆可口,肉味鮮嫩咸咸香香最緊要配埋蘋果蓉一齊食,減輕油膩感~又甜甜地好味🤤最後食埋個蛋糕就完美🤭話就話簡單過生日,但都要俾返少少儀式感吹吓蠟燭🤣Openrice 訂枱就送自家製蛋糕,香濃朱古力味

表姐18歲生日快樂
Book左間花花西餐廳,簡簡單單食個飯~
門口位置都幾靚,岩打卡充滿情調

✨日本帶子配三文魚子法式多士

✨南瓜湯+餐包
濃郁南瓜湯,味道清甜,入口順滑

✨香煎三文魚柳併老虎大蝦配柚子醬油
三文魚外皮煎得好脆,無腥味肉質嫩滑
調味只有簡單嘅鹽同胡椒,點埋柚子汁味道更加豐富~
老虎大蝦肉質脆口好新鮮,配菜仲有焗薯仔、焗蒜頭👍🏻

✨烤西班牙烤乳豬配蘋果醬
乳豬皮香脆可口,肉味鮮嫩咸咸香香
最緊要配埋蘋果蓉一齊食,減輕油膩感~
又甜甜地好味🤤

2024-07-15 144 views
環境十分舒適,滿滿優雅感,和朋友慶祝生日高質西餐廳店子之感覺溫馨,滿滿熱情。簡單之聚,吃了生蠔盤。生蠔款式多,肥美的肉一口吸進嘴裡,不只滋味鮮美,也含有含有豐富之蛋白質和礦物質,絕佳補品,尤其朋友更是愛吃生蠔,店子新鮮生蠔直送,可以吃到肥美的日本生蠔。棒,安坐店,輕鬆吃出生蠔。日本日之雪花,肥厚爽口,海水味濃,棒香煎日本帶子顏色鮮三文魚子和脆口法式多士,飽滿的帶子配上三文魚子的顏色,快樂的感覺,鮮味彈牙之帶子,三文魚子鮮甜十足,以法式多士呈現,中和了油膩感,棒烤加拿大豬鞍扒配蜜糖芥末籽汁厚厚豬鞍扒,鬆軟嫩滑,肉味濃郁,甜甜蜜糖醬,令肉味提升,棒。兩面金黃豬鞍切塊很鮮嫩,帶出肉質細膩的特點。適合慶生,食物質素棒,雅緻,熱情滿滿高質西餐廳!
環境十分舒適,滿滿優雅感,和朋友慶祝生日高質西餐廳

店子之感覺溫馨,滿滿熱情。

香煎日本帶子

烤加拿大豬鞍扒配蜜糖芥末籽汁
豬鞍切塊很鮮嫩,帶出肉質細膩的特點。

適合慶生,食物質素棒,雅緻,熱情滿滿高質西餐廳!
2024-07-04 138 views
元朗安寧路有好多食店,係最尾街口原來仲有間可以打卡又高質嘅西餐廳。職員會好熱情及專業咁介紹,所以我地都試埋生蠔兩款都非常鮮味肥美,老公話食落口感覺好似自己係大海咁🤣,食材真係好新鮮架。青口一樣好飽滿,唔會非常辣,最驚喜係蒜頭勁好食。羊扒厚切得來一啲都唔韌,仲要煎到皮脆肉香,超正意大利飯,每粒都充滿龍蝦汁,配埋海膽味道再提升。仲有甜品呀,檸檬蛋白撻,檸檬酸度啱晒,又唔會太甜,配搭完美。食甜品隻碟都係咁靚架😆

職員會好熱情及專業咁介紹,所以我地都試埋生蠔

青口一樣好飽滿,唔會非常辣,最驚喜係蒜頭勁好食。

羊扒厚切得來一啲都唔韌,仲要煎到皮脆肉香,超正

意大利飯,每粒都充滿龍蝦汁,配埋海膽味道再提升。

甜品隻碟都係咁靚架😆
Type of Meal
Dinner
  • 香煎紐西蘭羊扒
2024-06-25 93 views
這間位於元朗的簡.聚,主打西餐多國菜,亦提供多款時令生蠔,今晚我們就揀了兩款去淺嚐一下。另外還點了兩個晚餐,包了沙律、小食及主食等。新鮮空運生蠔分別是西班牙銀堡壘及日本的日之雪花,前者爽口,海水咸味不及日之雪花,後者味道濃郁鮮甜。西班牙火腿田園沙律沙律清新爽脆,火腿咸香味突出。香煎日本帶子配三文魚子法式多士帶子煎至香面微焦,中間還帶點刺身狀,入口嫩滑鮮甜,加上三文魚子鮮甜味充斥味蕾。三文魚子海膽龍蝦汁意大利飯意大利飯吸收了龍蝦汁鮮甜味,十分濃郁有咬口,加上鮮味十足的海膽及三文魚子,滿口鮮香。烤加拿大豬鞍配蜜糖芥茉籽汁豬鞍烤至表面焦脆,但肉質依然保持嫩腍多汁。經OpenRice訂位還送甜品,檸檬撻酸甜清新,刺激味蕾。Happy hour更有啤酒及紅白酒買一送一。

新鮮空運生蠔

西班牙火腿田園沙律
沙律清新爽脆,火腿咸香味突出。

香煎日本帶子配三文魚子法式多士

三文魚子海膽龍蝦汁意大利飯

烤加拿大豬鞍配蜜糖芥茉籽汁
豬鞍烤至表面焦脆,但肉質依然保持嫩腍多汁。

經OpenRice訂位還送甜品,檸檬撻酸甜清新,刺激味蕾。

Happy hour更有啤酒及紅白酒買一送一。