🎀元朗。滿佈法式花花裝飾🌸浪漫舒適慶生西餐🎀🪄店名* #簡聚 #Granjero🔮地址* 元朗元朗安寧路172-190號安寧樓地下A號舖🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$913 已加一 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵平時食西餐通常都係出去港島九龍 今次去翻新界附近食 呢間見到好多好評 而且仲要系我最中意既法式花花設計 所以即刻過去試下😋去到見到餐廳門口有一個位置系超岩打卡影相😍入到去餐廳空間唔算太大 不過裝修得都好別緻 最右邊系有個位置可以望到出面玻璃窗 好岩下午嘆咖啡 而入面都用左法式花花佈置餐廳 餐桌上都會有花瓶裝飾 超浪漫💕服務亦都細心有禮👍🍽️食物質素🍽️餐廳提供選擇種類豐富 首先最出名一定係佢地新鮮生蠔 會根據唔同季節時間提供不同種類😉另外平日18:00前餐廳唔會另收加一 餐點價錢相對會較優惠 不過晚餐款式會較吸引 有海鮮,牛,羊豬,魚提供 滿足每個人喜好😆而甜品及小食方面都頗多 每一款都十分吸引😍👀評分💖💖💖💖💖🪄生蠔(銀堡壘&日之雪花) $272/4我唔係屬於識食生蠔既人 所以唔係好專業評價🤣不過餐廳就介紹左我地試呢兩款生蠔 估唔到味道
🎀元朗。滿佈法式花花裝飾🌸浪漫舒適慶生西餐🎀

🪄店名* #簡聚 #Granjero
🔮地址* 元朗元朗安寧路172-190號安寧樓地下A號舖🔮
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$913 已加一 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🎵餐廳環境🎵

🍽️食物質素🍽️

🪄生蠔(銀堡壘&日之雪花) $272/4
我唔係屬於識食生蠔既人 所以唔係好專業評價🤣不過餐廳就介紹左我地試呢兩款生蠔 估唔到味道都幾正噢😍呢兩款生蠔質感都係比較肥厚爽口 海水味濃~生蠔都係好新鮮肥美 勁厚身😍兩者比較之下 我更愛銀堡壘 比較淡味少少~

🪄西班牙火腿田園沙律 $0
田園沙律菜新鮮爽脆 帶甜味 份量適中 西班牙火腿輕微咸味 好薄身😗

🪄芒果蟹肉他他$78
芒果與蟹肉他他配搭異常配合😍芒果超級甜 中和左海鮮腥味 蟹肉新鮮鮮甜 整體不錯!

🪄烤加拿大豬鞍配蜜糖芥末籽汁$228
超推介😍由賣相方面已經超吸引 豬鞍勁巨勁厚身!外表煎到輕微香脆 但內裡食落肉質好細嫩多汁!豬味好香濃 配上烤大蒜 令整體味道更昇華 喜愛濃味的可以沾點蜜糖芥末醬 別有滋味~個人十分喜歡焗薯 有咬口😎

🪄香煎三文魚柳併老虎大蝦配柚子醬油$208
呢款都出乎意料地好味 三文魚外皮極脆 肉質無腥味 超級嫩😍同以往食既完全唔一樣 以及帶有檸檬香味 另外老虎大蝦已開半 食用更方便 肉質脆口新鮮 蝦味濃郁😆

🪄甜品-歌劇院蛋糕 $0
提前於openrice訂座有得贈送生日蛋糕!餐廳送上蛋糕時會播放生日歌 蛋糕味道甜而不膩 味道不錯~

🪄飲品-蜜桃紅茶&熱情果特飲 $22/1
兩款飲品味道都幾好飲!而且賣相幾靚👍
(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️

• 香煎三文魚柳併老虎大蝦配柚子醬油
  • 歌劇院蛋糕
  • 蜜桃紅茶
  • 熱情果特飲
老公揾到間係元朗新開無耐嘅靚靚西餐,門口位置同室內牆身用咗橙色乾花用佈置🧡,每張餐枱上都有唔同嘅桌花💐,啱哂同另一半撐枱腳🥂,真係充滿情調啊💕!晚市套餐由$88-$328,附送西班牙火腿田園沙律或是日餐湯,仲有黑糖餐包同咖啡或茶。🦪銀堡壘、日之雪花 $272/4隻嚟自西班牙嘅銀堡壘蠔肉飽滿鮮甜,海水味清幽,而日本嘅日之雪花蠔肉厚身爽口,較濃味一啲,兩款蠔肉邊位都有脆脆嘅口感。🥗西班牙火腿田園沙律沙律新鮮爽脆配上黑醋汁,配上西班牙火腿油潤鹹香,令人特別開胃。🦀芒果蟹肉他他(+$78升級前菜) 將絲絲蟹肉壓成圓形,下層有沙律同他他醬,面頭加咗芒果做層次。蟹肉鮮甜加上新鮮沙律菜同果香甜味,整個感覺好新清!🥖餐包黑糖餐包烘到暖暖地,外層微脆,裏面軟熟,散發出陣陣黑糖香氣!搽埋牛油食超好味😋!🍝香煎鵝肝黑松露意大利麵 $168上枱已經聞到好香黑松露,味道濃郁!意粉非常掛汁,每啖都沾滿黑松露奶油醬汁,加埋煎到外脆內軟既鵝肝,甘香肥美,完美配搭。🐑香煎紐西蘭羊排配燒汁 $228外面食羊排多數得2支骨,呢度有3枝骨!熟度控制得剛好,表面顏色金黃有焦香感,切開入面粉嫩軟腍,配上自家製燒汁,好juicy!

🦪銀堡壘、日之雪花 $272/4隻

🥗西班牙火腿田園沙律

🦀芒果蟹肉他他(+$78升級前菜)

🥖餐包

🍝香煎鵝肝黑松露意大利麵 $168

🐑香煎紐西蘭羊排配燒汁 $228

🍰歌劇院蛋糕 (book位送)
Opera蛋糕層次感豐富,夾住咖啡、朱古力、杏仁同牛層,每層都充驚喜!口感滑順,帶濃香嘅朱古力味。餐廳好有誠意,呢款甜品只要book位就會送,仲會寫上Happy Birthday同播放生日歌,好適合做慶生餐廳!

🍹凍蜜桃紅茶
紅茶甜度適中,內有幾大件蜜桃、仲有新鮮士多啤梨同藍莓添!有得飲又有生果食,呢杯飲品性價比真係唔錯!

🍹凍熱情果特飲
食完扒類,飲番杯酸酸地嘅飲品,清爽又解膩!

📍簡.聚 (元朗)
元朗元朗安寧路172-190號安寧樓地下A號舖

2024-06-11
Type of Meal
Dinner
在繁忙的安寧路尋找一處美食樂土,元朗【簡.聚】無疑是一個理想的選擇😍餐廳提供了一個舒適的用餐環境!由$68一隻的西班牙「銀堡壘」生蠔到日本「日之雪花」生蠔,每一口都是對海洋最深刻的致敬。肥美的肉質、厚實而爽口😍😍每一口都能感受到濃郁的海水味🦪晚餐套餐包括了西班牙火腿田園沙律和香甜的黑糖餐包前菜升級選項,芒果蟹肉他他$78,厚厚蟹肉,令人享受到夏日的清新與蟹肉的鮮美🥰主菜: 三文魚籽海膽龍蝦汁意大利飯($168)意大利飯的米粒完美吸收了海膽和龍蝦汁的精華🤤烤西斑牙乳豬配蘋果茸($308)乳豬的外皮烤得金黃酥脆,內裡的肉質卻是嫩滑多汁,推介必點😋White House WineThe Orford Chardonnay 2021🥂 Happy Hour期間的買一送一優惠,無疑是與三五知己共享美酒佳餚的最佳時光😆依家在Openrice訂枱慶祝生日或週年紀念,免費送歌劇院蛋糕😍,為您的特別日子錦上添花,呢到值得您一再回訪😍

晚餐套餐包括了西班牙火腿田園沙律和香甜的黑糖餐包

White House Wine

2024-06-07
$400 (Dinner)
2024-06-04 49 views
餐廳位置相當當眼😆門面裝修精緻,以花系佈置🌸整體環境好舒服👍🏻食物質素和服務一流🤍入到餐廳感覺好高級,生日或紀念日值得去試一試👫🏻生蠔🦪 (銀堡壘 & 日之雪花) $68/隻銀堡壘西班牙生蠔,海水味濃,入口順滑,好肥美😋而日本生蠔肉質比較爽口,點上檸檬汁一齊食好正🦪香煎日本帶子配三文魚籽法式多士 $98推介✅帶子肥美厚肉,非常香口,大大粒三文魚籽新鮮又鮮甜,一啖食落口,口感多層次感😆西班牙火腿田園沙律🥗 沙律菜好新鮮爽口,配上醬汁好開胃,西班牙火腿只有兩三片,每片口感煙韌,非常燻香🤤還有細車厘茄口感非常甜~🍅烤加拿大豬鞍配搭蜜糖芥末籽汁 $228烤豬鞍嘅火候控制得剛好,非常厚身,口感嫩滑多汁🐖非常出色👍🏻平時好驚食非常厚嘅豬鞍,今次成個食晒😋 配搭蜜糖芥末籽汁,每口食到更加惹味😍配菜仲有焗薯仔和蕃茄粒香煎三文魚魚柳拼老虎大蝦配柚子醬油 $208三文魚柳十分肥美飽滿✅外皮香脆帶鹹香,魚肉好細嫩,有豐富魚脂甘香!沾上柚子醬油平衡膩感,配菜仲有焗薯仔、焗蒜頭👍🏻蒜香濃濃😍法式歌劇院蛋糕🎂生日月份經Openrice 訂枱仲有得送自家製朱古力蛋糕🍰餐廳好重儀式感播埋生日歌🎉蛋糕多重層次,滿口黑朱

生蠔🦪 (銀堡壘 & 日之雪花) $68/隻

香煎日本帶子配三文魚籽法式多士 $98

西班牙火腿田園沙律🥗

烤加拿大豬鞍配搭蜜糖芥末籽汁 $228

香煎三文魚魚柳拼老虎大蝦配柚子醬油 $208

法式歌劇院蛋糕🎂
生日月份經Openrice 訂枱仲有得送自家製朱古力蛋糕🍰餐廳好重儀式感播埋生日歌🎉蛋糕多重層次,滿口黑朱古力,好味😋

WHITE WINE
🍷 THE ORFORD CHARDONNAY2021 $62
紅白酒配搭西餐飲一流😌現在Happy Hours時段做緊優惠買一送一,好抵飲!

📍簡.聚
元朗安寧路172-190號安寧樓地下A號舖
2024-05-21 1219 views
【元朗區】【簡.聚】未同皮蛋哥慶生,就佢入元朗食飯,反正我好想試呢間門口好靚、好多花嘅西餐,食物質素就入咗去先知。入到去就覺得環境好靚,坐得好舒服。先試 $68 隻嘅生蠔,各試兩隻西班牙嘅「銀堡壘」同日本嘅「日之雪花」,兩者都肥厚爽口、海水味濃,正。食晚餐,先試前菜「煙三文魚田園沙律配凱撒沙律汁」個沙律好新鮮好正,我哋都好中意。另一份就試加 $98 嘅「香煎日本帶子配三文魚籽法式多士」,帶子同三文魚籽都係鮮甜十足,以法式多士形式食佢哋落肚稍為中和吓個油膩感,成件事夾得好好。主菜我哋先試 $168 嘅「香煎鵝肝黑松露意大利麵」,黑松露味勁香,意粉嘅口感都拿揑得好好,加埋鵝肝係畫龍點睛。試埋 $328 嘅「烤美國安格斯肉眼扒配露絲瑪莉燒汁」五成熟,塊牛扒係具質素嘅,煎嘅火候亦控制得宜,點埋燒汁嚟食都係唔錯嘅。用 Openrice 訂枱嚟慶生仲有份味道唔錯嘅法式甜品「檸檬蛋白批」送,播埋歌仲有得吹蠟燭,正呀。嘢飲佢試加 $5 嘅「薄荷葉凍檸檬茶」,我就試加 $22 嘅「凍鮮果茶」,兩者都好有特色,好好飲。埋單價 $982,我覺得以環境、服務、食物嚟講係値嘅。。。(地址:元朗元朗安寧路172-

(地址:元朗元朗安寧路172-190號安寧樓地下A號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am元朗區 #元朗 #簡聚 #生蠔 #銀堡壘 #日之雪花 #煙三文魚田園沙律配凱撒沙律汁 #香煎日本帶子配三文魚籽法式多士 #香煎鵝肝黑松露意大利麵 #烤美國安格斯肉眼扒配露絲瑪莉燒汁 #檸檬蛋白批 #薄荷葉凍檸檬茶 #凍鮮果茶 #1am1390 #1ambackup
2024-05-16
2024-05-13 58 views
先嗌兩款蠔:銀堡壘和日之雪花。兩者嘅分別在於海水味的濃淡。唧埋檸檬汁,更突顯蠔的鮮味😋👍🏻。嗌左兩個晚餐:晚餐包沙律或餐湯,揀左「煙三文魚田園沙律配凱撒沙律汁」。煙三文魚田園沙律配凱撒沙律汁沙律菜十分爽脆,還有酸甜車厘茄,感覺清新~😊升級頭盤加左$78嗌左「芒果蟹肉他他」。吞拿魚肉鹹鹹地,菜中和吞拿魚的鹹味。酸酸的芒果帶出了吞拿魚的鮮味。主菜:❤️香煎三文魚柳配芒果莎莎醬芒果莎莎醬轉左柚子汁。香煎三文魚柳煎得好香,啖啖肉肉質鮮甜。❤️烤加拿大豬鞍扒配蜜糖芥末籽汁豬鞍好難咁厚都咁熟有肉汁淨係落鹽無落其他調味料食到本身豬嘅味道,證明用料新鮮,物有所值👍🏻。蒜唔會好嗆鼻。晚餐包咖啡或茶。我嗌左「玫瑰花茶」。入口花香盈腔~🥰凡惠顧杯裝啤酒或紅白酒指定時段Happy Hour(17:30-19:30)買一送一。同朋友各位嗌左一杯The Orford Chardonnay 2021 和Red Wine。朋友生日,嗌左個「歌劇院蛋糕」。店員好細心咁喺碟上寫左「Happy Birthday」又點左蠟燭,估唔到重播埋生日歌!令朋友十分驚喜!😍👏🏻👏🏻👏🏻蛋糕上還有士多啤梨🍓和藍莓🫐。朱古力🍫味濃郁,我同朋友
先嗌兩款蠔:銀堡壘和日之雪花。

嗌左兩個晚餐:

晚餐包沙律或餐湯,揀左
「煙三文魚田園沙律配凱撒沙律汁」。

煙三文魚田園沙律配凱撒沙律汁
沙律菜十分爽脆,還有酸甜車厘茄,感覺清新~😊

❤️香煎三文魚柳配芒果莎莎醬

❤️烤加拿大豬鞍扒配蜜糖芥末籽汁
豬鞍好難咁厚都咁熟有肉汁

晚餐包咖啡或茶。
我嗌左「玫瑰花茶」。入口花香盈腔~🥰

朋友生日,嗌左個「歌劇院蛋糕」。店員好細心咁喺碟上寫左「Happy Birthday」又點左蠟燭,估唔到重播埋生日歌!令朋友十分驚喜!😍👏🏻👏🏻👏🏻蛋糕上還有士多啤梨🍓和藍莓🫐。朱古力🍫味濃郁,我同朋友都鍾意食朱古力,啱晒我地!

要提提大家去餐廳前一定要book位呀!因為見餐廳全場爆滿,有人想walk in都被店員婉拒了。
2024-05-09 67 views
難得週末都有百零蚊左右既set lunch,有見食評一面倒嘅正評,作為街坊,就去試試!食到係自己打既粒粒磨菇湯,唔會好粉好杰,好飲。Set A : 三文魚子蟹肉龍蝦汁意大利麵非常多蟹肉,三文魚籽亦感覺新鮮。意粉汁都食得出有龍蝦味。但略嫌意粉口感普通,唔夠煙靭。Set G: 香煎盲曹魚柳配柚子醬魚煎得香脆有驚喜。cuppucinno +$12一早睇咗其他食評知道本店咖啡冇拉花但見佢食用花配好靚嘅杯都想試吓不過味道普通,加錢黎講有d 失望檸檬薑蜜熱飲+$18味道唔錯,但跟餐都要加成$20就略貴餐廳服務周到,因為同行有bb,餐廳都會留意住用餐期間我哋有咩需求。態度親民,男店員(可能係老闆?)亦有送上黑糖包俾BB食。建議去餐廳前提早訂位,因為門外等候位置好曬,都幾熱。

磨菇湯

食到係自己打既粒粒磨菇湯,唔會好粉好杰,好飲。

Set A : 三文魚子蟹肉龍蝦汁意大利麵
非常多蟹肉,三文魚籽亦感覺新鮮。
意粉汁都食得出有龍蝦味。
但略嫌意粉口感普通,唔夠煙靭。

香煎盲曹魚配有子醬汁

Set G: 香煎盲曹魚柳配柚子醬
魚煎得香脆有驚喜。

cuppucinno +$12
一早睇咗其他食評知道本店咖啡冇拉花
但見佢食用花配好靚嘅杯都想試吓
不過味道普通,加錢黎講有d 失望

檸檬薑蜜熱飲+$18
味道唔錯,但跟餐都要加成$20就略貴

態度親民,男店員(可能係老闆?)亦有送上黑糖包俾BB食。
建議去餐廳前提早訂位,因為門外等候位置好曬,都幾熱。
磨菇湯
香煎盲曹魚配有子醬汁
💫煙三文魚田園沙律配凱撒沙律汁呢個沙律好fresh, 好開胃, 仲有兩大片既三文魚💫銀堡壘來自西班牙同日本既蠔, 勁肥美又爽口, 海水味濃, 配埋茄汁同檸檬汁, 絕配💯💫香煎日本帶子配三文魚籽法式多士帶子好大粒又肥美, 再以三文魚籽配搭埋法包食, 法包滿口充斥香蒜味, 又脆口😋💫香煎鵝肝黑松露意大利麵鵝肝同淡淡香既黑松露意粉, 好食到停唔到口🤤🤤💫烤美國安格斯肉眼扒配露絲瑪莉燒汁肉眼五成熟, 煎得恰宜, 配合燒汁食, 仲有好大份量既薯仔同蒜頭🧄 👍🥤(凍)蜜桃紅茶新鮮既紅茶, 底下有好多桃肉, 好清新😻🥤(凍)鮮果茶新鮮既果茶 有好多果肉 可以飲 又有得食下👍💫歌劇院蛋糕呢個cake係要open rice book先會有, 餐廳好細心係擺盤幫我地寫上Happy anniversary, 仲插上蠟燭, 蛋糕係朱古力味, 甜度剛好☺️🫶🏻
💫煙三文魚田園沙律配凱撒沙律汁
呢個沙律好fresh, 好開胃, 仲有兩大片既三文魚

💫銀堡壘

💫香煎日本帶子配三文魚籽法式多士

💫香煎鵝肝黑松露意大利麵
鵝肝同淡淡香既黑松露意粉, 好食到停唔到口🤤🤤

💫烤美國安格斯肉眼扒配露絲瑪莉燒汁

🥤(凍)蜜桃紅茶
新鮮既紅茶, 底下有好多桃肉, 好清新😻

🥤(凍)鮮果茶
新鮮既果茶 有好多果肉 可以飲 又有得食下👍

💫歌劇院蛋糕

2024-05-01 66 views
捉緊生日月份的尾巴,繼續享受朋友們的投食😂餐廳環境唔算大但氛圍好舒服,店員們都好有禮貌服務周到💯我地入座不足半小時已經爆滿,而且基本上都係預先訂座的客人。🦪首先少不了我愛吃的生蠔.$𝟔𝟖 @𝟏店員建議每枱「蠔」客先食西班牙後食日本:▸ 西班牙銀堡壘生蠔蠔身較飽滿口感豐富,海水味淡更能食出蠔的鮮甜▸ 日之雪花生蠔蠔肉肥美口感較爽口,海水味較濃套餐包括餐包&前菜+主食🥗▸ 煙三文魚田園沙律配凱撒沙律新鮮蔬菜加鹹香煙三文魚,醬汁微微酸帶有少許燒烤味道▸ 芒果蟹肉他他 +$𝟕𝟖滿滿鮮香蟹肉,蟹味好濃🤤用爽脆生菜包住香甜芒果同少少鹹蟹肉有層次感外好有泰國的風味🍴▸ 香煎帶子大蝦龍蝦汁意大利飯 $𝟏𝟓𝟖份量不少食材新鮮料好足😍粒粒飯都沾滿龍蝦汁,濃稠度適中,濃郁而不膩味鮮不苦腥。帶子厚身軟嫩爽彈,蝦肉Q彈爽口,但兩者略嫌有少少少咸▸ 烤美國CAB安格斯肉眼扒配露絲瑪莉燒汁 $𝟑𝟐𝟖五成熟牛扒上枱即食剛剛好🤌🏻外表微微燒焦感內裏粉紅柔軟,啖啖肉牛味香濃肉汁非常多!本人更愛原汁原味唔點燒汁🥰另外讚下兩粒小薯仔,軟軟粉粉不太乾,而且甜甜的幾好食🍰生日月份經𝐎𝐩𝐞𝐧𝐑𝐢𝐜𝐞訂座有蛋糕送▸ 歇
捉緊生日月份的尾巴,繼續享受朋友們的投食😂

餐廳環境唔算大但氛圍好舒服,店員們都好有禮貌服務周到💯
我地入座不足半小時已經爆滿,而且基本上都係預先訂座的客人。

🦪
首先少不了我愛吃的生蠔.$𝟔𝟖 @𝟏
店員建議每枱「蠔」客先食西班牙後食日本:

▸ 西班牙銀堡壘生蠔
蠔身較飽滿口感豐富,海水味淡更能食出蠔的鮮甜

▸ 日之雪花生蠔
蠔肉肥美口感較爽口,海水味較濃

套餐包括餐包&前菜+主食

🥗
▸ 煙三文魚田園沙律配凱撒沙律
新鮮蔬菜加鹹香煙三文魚,醬汁微微酸帶有少許燒烤味道

▸ 芒果蟹肉他他 +$𝟕𝟖
滿滿鮮香蟹肉,蟹味好濃🤤
用爽脆生菜包住香甜芒果同少少鹹蟹肉有層次感外好有泰國的風味

🍴
▸ 香煎帶子大蝦龍蝦汁意大利飯 $𝟏𝟓𝟖
份量不少食材新鮮料好足😍
粒粒飯都沾滿龍蝦汁,濃稠度適中,濃郁而不膩味鮮不苦腥。
帶子厚身軟嫩爽彈,蝦肉Q彈爽口,但兩者略嫌有少少少咸

▸ 烤美國CAB安格斯肉眼扒配露絲瑪莉燒汁 $𝟑𝟐𝟖
五成熟牛扒上枱即食剛剛好🤌🏻
另外讚下兩粒小薯仔,軟軟粉粉不太乾,而且甜甜的幾好食

🍰
生日月份經𝐎𝐩𝐞𝐧𝐑𝐢𝐜𝐞訂座有蛋糕送
▸ 歇劇院蛋糕
有一層層朱古力片分隔加上海綿蛋糕,濃郁朱古力陣陣咖啡香,食落感覺有好少好少酒味,整體甜度剛好不覺膩

🍹
𝟓:𝟑𝟎-𝟕:𝟑𝟎紅白酒啤酒買一送一
兩杯飲品內都有草莓、藍莓、水蜜桃
▸ 鮮果茶 $𝟐𝟐
茶底應該係蜂蜜,飲落溫和加上水果味慢慢散發出,雖然果味不太重但配搭剛好無死甜感

▸ 熱情果特飲 $𝟐𝟐
熱情果味香濃同樣無死甜感,雖然配搭梳打但汽感較低,唔會令人好快有飽足感

趁我生日,老公就話要帶咗我去元朗🌸 簡.聚 🌸 嘆返餐高質富儀式感嘅西餐🍴餐廳裝修雅緻,仿如走進外國花園咁,令人心花怒放💐開餐前,先嚟個美味生蠔先。🦪 #銀堡壘 $68/隻呢款西班牙生蠔,肥美飽滿,口感creamy~🦪 #日之雪花 $68/隻呢款日本生蠔,肉質厚身爽口,海水味濃~🍷 Red: The Orford Chardonnay 2021 $62/杯🍸 White: The Orford Cabernet Sauvignon 2021 $62/杯同老公食生日飯,飲吓酒就更有feel~適逢餐廳於指定時段內紅白酒或杯裝啤酒都做緊 #買一送一,真係又抵又好飲呀~升級頭盤:🐟 #香煎日本帶子配三文魚籽法式多士  $98帶子肥美厚身,三文魚籽爽口脆卜卜,口感層次豐富。🦀 #芒果蟹肉他他 $78新鮮蟹肉 x 酸甜芒果肉,夠晒清新開胃。主菜:🐟 #香煎三文魚柳配柚子汁 $188三文魚煎得外脆外軟,配上清甜嘅柚子汁,更加津津有味~🐷 #烤加拿大豬鞍扒配蜜糖芥末籽汁 $228厚厚嘅豬鞍扒,鬆軟嫩滑,肉味濃郁,沾上甜中帶辛辣嘅蜜糖芥末籽汁,扒肉味道即刻level up‼️🍰 #法式歌劇院蛋糕 (訂枱送
趁我生日,老公就話要帶咗我去元朗
🌸 簡.聚 🌸 嘆返餐高質富儀式感嘅西餐🍴

餐廳裝修雅緻,仿如走進外國花園咁,
令人心花怒放💐

開餐前,先嚟個美味生蠔先。

🦪 #銀堡壘 $68/隻
呢款西班牙生蠔,肥美飽滿,口感creamy~

🦪 #日之雪花 $68/隻
呢款日本生蠔,肉質厚身爽口,海水味濃~

同老公食生日飯,飲吓酒就更有feel~
適逢餐廳於指定時段內紅白酒或杯裝啤酒
都做緊 #買一送一,真係又抵又好飲呀~

升級頭盤:

🐟 #香煎日本帶子配三文魚籽法式多士  $98
帶子肥美厚身,三文魚籽爽口脆卜卜,
口感層次豐富。

🦀 #芒果蟹肉他他 $78
新鮮蟹肉 x 酸甜芒果肉,夠晒清新開胃。

🐟 #香煎三文魚柳配柚子汁 $188
三文魚煎得外脆外軟,配上清甜嘅柚子汁,
更加津津有味~

🐷 #烤加拿大豬鞍扒配蜜糖芥末籽汁 $228
厚厚嘅豬鞍扒,鬆軟嫩滑,肉味濃郁,
沾上甜中帶辛辣嘅蜜糖芥末籽汁,
扒肉味道即刻level up‼️

🍰 #法式歌劇院蛋糕 (訂枱送嘅)
蛋糕口感豐富,咖啡及朱味力味濃郁,
味道層層遞進,作為餐後甜品一流!
送嚟時仲有生日歌聽,好有儀式感~
Other Info. : 💥5月前經Openrice訂枱,有得 #送生日或週年紀念蛋糕🍰同時仲可免費寫字🖌️添!
2024-04-21
$510 (Dinner)
  • 香煎日本帶子配三文魚籽法式多士
  • 芒果蟹肉他他
  • 烤加拿大豬鞍扒配蜜糖芥末籽汁
[✨元朗簡聚·高質浪漫西餐廳🍽️]#簡聚 #元朗 🔸西班牙銀堡壘 $68/隻蠔身大隻飽滿,入口順滑creamy,海水味濃!🔸日之雪花 $68/隻蠔味比較突出,入口爽口,兩者口感不同,但都唔錯🔸WHITE WINE+THE ORFORD CHARDONNAY 2021 $62指定Happy Hours時段紅白酒都有買一送一,兩杯都係$62真係好抵🔸香煎日本帶子配三文魚籽法式多士 跟餐升級 +$98帶子厚身,煎得勁香口!大大粒三文魚籽配上法式多士,勁好食!🔸煙三文魚田園沙律配凱撒沙律汁 跟餐沙律菜新鮮爽口,醬汁酸味適中好開胃,煙三文魚份量都唔少,唔錯嘅一份前菜🔸黑糖餐包 - 跟餐好香嘅黑糖味,質感軟熟幾好味🔸主菜 烤西班牙乳豬伴蘋果醬 $308乳豬肉質嫩滑多汁,金黃酥脆嘅外皮真係望到都流哂口水。配埋酸酸甜甜嘅蘋果醬,食完都唔會有咩油膩感🔸主菜 香煎鵝肝黑松露意大利麵 $168黑松露味濃郁,鵝肝細膩滑嫩,味道香濃;意大利麵質感煙韌彈牙🔸檸檬蛋白批 - 跟餐蛋白批口感清新,批底都好香脆,好食Open rice 訂位更有生日蛋糕送————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結餐廳以文青風裝修,
[✨元朗簡聚·高質浪漫西餐廳🍽️]

#簡聚 #元朗

🔸西班牙銀堡壘 $68/隻
蠔身大隻飽滿,入口順滑creamy,海水味濃!

🔸日之雪花 $68/隻
蠔味比較突出,入口爽口,兩者口感不同,但都唔錯

🔸香煎日本帶子配三文魚籽法式多士 跟餐升級 +$98
帶子厚身,煎得勁香口!大大粒三文魚籽配上法式多士,勁好食!

🔸煙三文魚田園沙律配凱撒沙律汁 跟餐

🔸黑糖餐包 - 跟餐
好香嘅黑糖味,質感軟熟幾好味

🔸主菜 烤西班牙乳豬伴蘋果醬 $308

🔸主菜 香煎鵝肝黑松露意大利麵 $168
黑松露味濃郁,鵝肝細膩滑嫩,味道香濃;意大利麵質感煙韌彈牙

🔸檸檬蛋白批 - 跟餐
蛋白批口感清新,批底都好香脆,好食
Open rice 訂位更有生日蛋糕送

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結
餐廳以文青風裝修,環境都幾舒適,食物食得出係有比心思去煮理,價錢合理,值得推介

📍簡.聚
🏠元朗元朗安寧路172-190號安寧樓地下A號舖

#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #元朗 #元朗美食 #元朗好去處 #元朗食好西 #元朗餐廳 #簡聚
2024-04-11 64 views
餐廳不算很大但好有格調,花系嘅佈置靚🌸,氣氛好舒服,同朋友傾偈傾心事都好啱🥰我都幫襯咗好多次,除咗環境靚、價錢合理,食物質素亦都非常好👍🏻由於我個人唔係食太多澱粉質,所以通常我都配薯菜,佢嘅薯菜係有烤蒜頭🧄,好味健康!我最鍾意食佢豬扒同魚扒。我好怕豬扒嚡熠熠,但佢厚切好juicy,魚扒亦煎得金黃香脆!😋另外,如果你鍾意飲咖啡,佢用嘅係柬埔寨咖啡豆,非常香濃,不過如果你唔飲得苦嘅,就可以好似我咁加啲糖😜服務態度一流👏🏻有時會問吓食客嘅意見。好期待試吓佢嘅下午茶和晚餐!大推👍🏻

服務態度一流👏🏻有時會問吓食客嘅意見。

好期待試吓佢嘅下午茶和晚餐!

大推👍🏻
2024-04-10 35 views
#20240407 📝📍 簡.聚 @granjero.2023 元朗元朗安寧路172-190號安寧樓地下A號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#銀堡壘 $68/隻#日之雪花 $68/隻💭 有3款生蠔揀,3款都一樣價錢,於是揀左兩款肥厚既,兩款都大大啖肉口感帶少少creamy,更多既係爽口,海水味豐富但有程度之分,食完一款飲啖水清清喉嚨再食就知分別🦪. 🥢 #西班牙火腿田園沙律配意式黑醋 🥢 #黑糖餐包 💭 沙律正常,面頭塊西班牙火腿唔會好咸抵讚🥗黑糖味幾香,個包上枱果陣仲係暖笠笠好貼心,連牛油都唔使搽已經好好味🧈. 🥢 #煙三文魚蟹肉他他配凱撒沙律汁 +$78💭 平時食啲他他都係用吞拿魚整居多,呢個用蟹肉整出奇地好食🦀中間係煙三文魚,而底下係啲沙律菜,雙重海鮮既配搭非常襯,食落口毫無違和感😋. 🥢 #三文魚籽海膽龍蝦汁意大利麵 $168💭 呢個麵啲海膽同三文魚子真係多到嚇親,舊海膽係完完整整一條,而啲三文魚子係食到尾都仲有😱個汁濃到好似飲緊龍蝦忌廉湯咁,食完淨左啲都用羹不埋尼飲,好抵食🤑. 🥢 #烤西班牙乳豬伴蘋果醬 $308💭 係舖頭既signature dish,個脆乳豬拆晒骨去
#20240407 📝

🥢 #黑糖餐包

🥢 #煙三文魚蟹肉他他配凱撒沙律汁 +$78

🥢 #三文魚籽海膽龍蝦汁意大利麵 $168

🥢 #烤西班牙乳豬伴蘋果醬 $308
💭 係舖頭既signature dish,個脆乳豬拆晒骨去醃,老闆話淨係整呢個都要用兩日時間,皮同肉之間有層膠質,食落骨膠原豐富👍🏼佢個蘋果醬更加係無得頂,用新鮮蘋果蓉整,凍冰冰好清新,亦可以解下膩🍎

🥢 #檸檬薑蜜熱飲 +$18
🥢 #青檸藍蝶花熱飲 +$18
💭 薑蜜雖然唔算係好特別,不過用左好靚既杯去裝令到成件事好打卡able,好有貴婦feel📸藍碟花就好似少見啲,成杯野紫藍色好靚😍上網search下原來係明目養顏既好朋友~

#歌劇院蛋糕
💭 依家做緊優惠,係 #openrice @openrice_hk 訂枱可以有免費法式甜品一客及免費寫字服務,今次送左個歌劇院蛋糕🍰好重酒味,鐘意酒既朋友應該會幾岩食🤤overall成間野性價比都幾高,而且啲伙計都好nice好有耐性去介紹每碟餸,整體體驗非常之好呀😎

#元朗美食 #🐷在元朗 #🐷_食
2024-03-31 61 views
本身簡聚開喺千色廣場嗰邊原來搬咗去朗屏西鐵站附近😀位置都好方便 朗屏西鐵站行過嚟都算快👍🏽食物質素都維持到😋🤩服務依然好好👍🏽裝修同舊店一樣都係好靚好多花花做主題❤️香辣蒜片白酒煮藍青口$88賣相吸引👍🏽青口好清甜 蒜香同白酒嘅香味都好正呀❤️香煎法式鵝肝多士$98鵝肝嘅口感非常豐富 同多士好夾鵝肝嘅油脂質感好正 係一道好好嘅開胃菜跟餐仲有牛油餐包❤️紅白油都有買一送一嘅優惠🤩兩杯夾埋都係$62 估唔到老闆之後仲有幫我地添酒🤩❤️香煎三文魚柳配柚子醬油$188三文魚魚柳嘅外皮煎得香脆而三文魚亦保留到肉質鮮美 鮮嫩多汁嘅口感柚子醬油更加加分🤤跟餐嘅仲有薯仔同蕃茄仔蕃茄仔好juicy 😋❤️烤西班牙乳豬配蘋果醬$308西班牙乳豬肉質嫩滑多汁 外皮酥脆金黃烤乳豬嘅香氣好正更特別嘅係佢嘅蘋果醬酸酸甜甜咁好好食😋老闆知我哋係周年紀念日 送咗個蛋白檸檬批比我地 又主動幫我哋影相📷📸好好呀❤️❤️
本身簡聚開喺千色廣場嗰邊

烤乳豬嘅香氣好正
更特別嘅係佢嘅蘋果醬
酸酸甜甜咁好好食😋

2024-03-25 108 views
今日去到元朗呢邊同朋友食好西、除咗今次我覺得好有驚喜之外、呢度嘅佈置我都非常之鍾意、就係好多唔同顏色堆砌而成嘅花花佈置、裝修完全帶文青簡約風格,顏色配聚得好靚!完全冇違和感!呢間西餐廳了解返原來大概開咗三個月,所以好多元朗嘅人都未必知道有呢間餐廳、亦都比較少賣廣告、同埋暫時未有外賣平台,因為佢想確保食物嘅質素係高質、將食物最好嘅一面帶俾大家!今次我食咗個晚餐套:首先:西班牙銀堡壘生蠔🦪日本🇯🇵日之雪花生蠔🦪個人認為西班牙銀堡壘生蠔再肥美啲😍the Orford chardonnay2021(gl)香煎法式鵝肝多士神秘醬汁加肥美嘅鵝肝再配上多士,簡直係絕配!烤美國CAB安格斯肉眼扒配露絲瑪莉燒汁(我選擇咗五成熟)呢個絕對一定要推介好好食!肉質鮮嫩、再配合配菜薯仔同埋迷迭香好好食!醬汁燒汁亦非常獨特!甜品🍮:檸檬蛋白批估唔到蛋白檸檬批,竟然俾咗一個好surprise嘅驚喜、除咗好靚之外,我感受到係愛啊!加上呢度服務係七級星!簡聚granjero新界元朗媽廟路2號元朗安寧路170-172及176-190號安寧樓地下A舖

今次我食咗個晚餐套:

首先:西班牙銀堡壘生蠔🦪
日本🇯🇵日之雪花生蠔🦪
個人認為西班牙銀堡壘生蠔再肥美啲😍
the Orford chardonnay2021(gl)

香煎法式鵝肝多士
神秘醬汁加肥美嘅鵝肝再配上多士,簡直係絕配!

烤美國CAB安格斯肉眼扒配露絲瑪莉燒汁
(我選擇咗五成熟)

甜品🍮:檸檬蛋白批

簡聚granjero