之前系yoho食飯經過都見到呢間幾有格調既西餐廳,所以搵日得閒就去食個晚飯,入到去發現原來之前系荃灣海之戀有食過,元朗呢間系分店,菜式有少少吾同,之前食過都幾好,所以對呢間都有信心。蘑菇cappuccino $58 見到個名幾得意,造型都幾似cappuccino ,蘑菇打碎做蘑菇蓉,所以蘑菇味好香濃,食到一粒粒蘑菇碎,另外表面加左層cream,攪勻一齊飲更香更滑。湯會跟塊丹麥卷,配埋一齊更好味。香脆廣島蠔 $68炸粉薄而且非常鬆脆,入面廣島蠔仲好juicy同軟身,完全無炸乾,煮得非常出色。白汁海鮮釀蟹蓋意粉 $168蟹蓋造型吸引,入面裝滿左不同海鮮,再加埋芝士去焗,蟹蓋下都有魷魚、蜆等海鮮,白汁味濃郁,仲帶有洋蔥香味,意粉掛汁。香煎大蝦拼牛柳伴波特紅酒汁$368蝦夠大隻,煎完仲好爽同彈牙,牛柳7成熟,中間部位顏色帶嫩粉紅色,呢個位好嫩腍,外面已經全熟,切起來感覺幾嫩,但入口會比較鞋,個人建議點5成熟可能比較好。值得一提既系佢薯菜同一般吾同,佢將蔬菜切粒加入忌廉芝士薯蓉內,再去煎,忌廉味濃郁,配牛柳一齊食比紅酒汁更好味。

蘑菇cappuccino $58

香脆廣島蠔 $68

白汁海鮮釀蟹蓋意粉 $168

香煎大蝦拼牛柳伴波特紅酒汁$368

元朗新開商場 Yoho Mix,初次到訪第一時間當然係覓食。有一間裝修精緻,清新簡約的餐廳,晚市提供二至四人套裝,亦可以選擇 À La Carte。假期關係,未到七點就已經要排隊等位。二人套餐分別有三個價錢,👧🏽就揀左中間價位$768 Set for 2。▫️Welcome DrinkSunset 味道偏酸|Dusk 入口甜甜的▪️Stone Fruit Salad超大份的沙律,內有巴馬火腿、無花果、葡萄、蜜桃、車厘子,口感清新▫️Soup周打海鮮湯入口香滑,餐包又香又酥脆▪️Apptizer打卡之選的煙燻三文魚,配搭柿同青蘋果蕃茄 ▫️Main香煎大蝦拼牛柳 伴 波特紅酒汁,牛柳調味唔多,牛味都偏輕,沾些少紅酒汁剛剛好,太多就會被芡汁搶味。▪️Pasta海膽三文魚子竹炭烏冬,推薦大家+$28試試!掛汁力強烏冬入口煙煙韌韌又Creamy,每啖都充滿海膽味和魚子粒。▫️Dessert心太軟流心有點差,但勝在內裡充滿濃郁朱古力和口感軟熟。黑炭椰子雪糕,入口香濃椰子味但整體味道有點鹹。▪️Drink咖啡或茶。位於Yoho中心地段的商場,食物和環境都不錯,而且套餐價格定價不算高,而且有平貴選擇,性價比頗高!

2091 views

Welcome  Drinks

▫️Welcome Drink
Sunset 味道偏酸|Dusk 入口甜甜的

▪️Stone Fruit Salad

▫️Soup
周打海鮮湯入口香滑,餐包又香又酥脆

▪️Apptizer
打卡之選的煙燻三文魚,配搭柿同青蘋果蕃茄

香煎大蝦拼牛柳 伴 波特紅酒汁

▫️Main

海膽三文魚子竹炭烏冬

▪️Pasta
海膽三文魚子竹炭烏冬,推薦大家+$28試試!

心太軟配黑炭椰子雪糕

▫️Dessert

▪️Drink
咖啡或茶。

$400 (Dinner)
Welcome  Drinks
香煎大蝦拼牛柳 伴 波特紅酒汁
海膽三文魚子竹炭烏冬
心太軟配黑炭椰子雪糕
2024-10-10 671 views
Grass and Sea by PEKO PEKO (元朗)元朗朗樂路1號元點1樓B141-B142號舖.📍$198 海膽三文魚子竹碳烏冬是日MVP之前在荃灣果間食過一次今次再黎到pekopeko都忍唔住食多一次首先個忌廉醬汁有少少海膽魚子鮮味🤤又唔會有是旦一邊的味道過分失衡而個烏冬係偏軟身,容易佢做粗d的意粉會貼切d🤣海膽亦相當鮮甜,唔會有苦澀味整體個味道出面餐廳好少機會食到,餐廳誠意之作.📍$268 香煎西班牙豬胺豬胺用上簡單的調味味道食落有微微焦香而且肉質軟稔,唔會丸過乾身🤪建議食個時試一舊唔洗點醬先🙆🏻‍♀️.📍$48 Mixed Berries SmoothieBerries 的數量相當足啖啖都係莓😍鍾意Yogurt 類的朋友仔可以一試.📍$98 苔玉外面係白朱古力mousse內面係d 清酒燉蛋同埋中間個夾層有d開心果醬面頭仲灑左mocha 粉食落感覺好特別有微微濃的酒香之餘,又有mocha味係個幾新穎的甜品😝..#yl #元朗#元朗美食 #grassandseabypekopeko #hkig #pekopeko#hkfood #日式#西式
元朗朗樂路1號元點1樓B141-B142號舖

📍$198 海膽三文魚子竹碳烏冬
是日MVP
之前在荃灣果間食過一次
今次再黎到pekopeko都忍唔住食多一次
首先個忌廉醬汁有少少海膽魚子鮮味🤤
又唔會有是旦一邊的味道過分失衡
而個烏冬係偏軟身,容易佢做粗d的意粉會貼切d🤣
海膽亦相當鮮甜,唔會有苦澀味
整體個味道出面餐廳好少機會食到,餐廳誠意之作

📍$268 香煎西班牙豬胺
豬胺用上簡單的調味
味道食落有微微焦香
而且肉質軟稔,唔會丸過乾身🤪
建議食個時試一舊唔洗點醬先🙆🏻‍♀️

內面係d 清酒燉蛋
同埋中間個夾層有d開心果醬
面頭仲灑左mocha 粉
食落感覺好特別
有微微濃的酒香之餘,又有mocha味
係個幾新穎的甜品😝

#yl #元朗#元朗美食
#hkfood #日式#西式
2024-10-08 719 views
到這個新商場享用午餐,預訂了這家簡約裝修風格的西餐廳。我們享用了以下食物:午餐香烤三文魚配百香果烏龍冰茶($158)店員已提醒三文魚製作時間比較長,一送上來,被它巨大的份量嚇一跳。烤得香噴噴,魚肉新鮮,味道香濃。和風蛋卷、鹽燒鯖魚、法式燴牛面頰鰹魚湯烏冬($108)可從餐牌選擇頭盤和主菜。和風蛋卷軟棉而蛋味濃郁;鹽燒鯖魚有鹹香;燴牛面頰肉質軟腍,牛肉味豐富。鰹魚湯烏冬滑身可口,湯底清澈。食物質素不俗,店員們親切有禮。
到這個新商場享用午餐,預訂了這家簡約裝修風格的西餐廳。
我們享用了以下食物:

午餐香烤三文魚配百香果烏龍冰茶($158)

和風蛋卷、鹽燒鯖魚、法式燴牛面頰鰹魚湯烏冬($108)

食物質素不俗,店員們親切有禮。
2024-10-05
$150 (Lunch)
趁YOHO Mix 新開同朋友去左個邊搵食,見到PEKOPEKO 開左,裝修環境優雅,比人有小青新感覺, 除左圓形卡座,仲有幾張卡座既枱係有流水枱,設計感十足,打卡岩晒今次同朋友叫左$488二人餐✅PEKO 拼盤✅周打海鮮湯:勁多海鮮料🤭✅白酒蒜香海蜆意大利麵:保持水準,而且蜆肉幾新鮮鮮甜✅古法法式油浸鴨腿伴红莓汁:👑外皮香脆,配埋莓味果jam去膩之餘仲冇咁熱氣另外,見佢地清酒西京燒好吸引都忍唔住叫左一個🤭$228黎講可能價錢偏高,但個人覺得Presentation唔錯🤭可以先用SAKE酒杯嗒下魚湯既味道🍶再將湯倒落去西京燒到點著食🤭

今次同朋友叫左$488二人餐
✅PEKO 拼盤
✅周打海鮮湯:勁多海鮮料🤭
✅白酒蒜香海蜆意大利麵:保持水準,而且蜆肉幾新鮮鮮甜

2024-10-07 491 views
今次同朋友到元朗YOHO MIX,去一間裝潢以木色系為主調嘅高質西餐廳食晚餐,我哋二人揀食 💛Premium Dinner Set for Two $768呢個Set包兩杯Welcome drink、前菜、沙律、湯、意粉、主菜、甜品、兩杯咖啡或茶💓Welcome drink🍸:🔆夕陽(百香果檸檬梳打)🔆黃昏(鳳梨蘋果梳打)兩杯Welcome drink嘅賣相都十分吸引,百香果甜甜酸酸清爽解渴,鳳梨蘋果梳打,爽甜味濃,感覺好Chill💓沙律🔆Stone Fruit Salad十分足料,有巴馬火腿、無花果、葡萄、蜜桃、車厘茄、沙律菜,所用水果和沙律菜都非常爽脆鮮甜,配搭鹹香嘅巴馬火腿一齊食,味道好夾好開胃💓前菜🔆煙燻三文魚(北非小米、毛豆、青蘋果)一枱後店員現場打開煙燻玻璃蓋,既時煙霧瀰漫,聞到陣陣煙燻香氣,玫瑰花形三文魚呈現眼前,擺盤好精緻,有北非小米、提子乾、黑魚子同埋三文魚子襯托,呢道菜滿足晒視覺、嗅覺同味覺享受💓湯和包🔆忌廉蘑菇湯忌廉蘑菇湯味道濃厚,入口相當濃郁順滑, 入口有磨菇顆粒, 搭配香脆酥餅,飲完都幾滿足💓意粉🔆海膽三文魚籽竹炭烏冬大大份海膽新鮮濃郁香甜,入口好creamy

💓Welcome drink🍸:
🔆夕陽(百香果檸檬梳打)
🔆黃昏(鳳梨蘋果梳打)

💓沙律
🔆Stone Fruit Salad

💓前菜
🔆煙燻三文魚(北非小米、毛豆、青蘋果)

💓湯和包
🔆忌廉蘑菇湯

💓意粉
🔆海膽三文魚籽竹炭烏冬
大大份海膽新鮮濃郁香甜,入口好creamy,鋪滿大大粒三文魚籽,竹炭烏冬口感彈牙煙靭,每一啖都掛滿濃郁海膽忌廉汁,愈食愈滋味,值得推薦

💓主食
🔆香煎大蝦拼牛柳半波特紅酒汁
牛柳五成熟,中間呈誘人粉紅色,入口柔軟嫩滑,肉味濃郁美保留肉汁,紅酒汁味微甜同牛肉很夾,大蝦煎到好香,爽口彈牙,煎得恰到好處

💓甜品
🔆心太軟配雪糕
心太軟的朱古力味好濃,襯上雲呢拿個雪糕剛剛好

💓飲品
🔆兩杯咖啡

💸平均每位消費 $400
(收加一服務費)

2024-10-06 532 views
📍Grass and Sea by Peko Peko ⭐️龍蝦米多一定要試!呢次嚟到Grass and Sea by Peko Peko試佢哋嘅Premium Dinner Set for Two $768,整體體驗真係好滿意🥰!餐廳環境好舒服,氣氛唔錯,特別適合情侶或者朋友嚟慢慢享受一個chill chill嘅晚餐😌慶祝生日更加係一流!而且每道菜式唔單止擺盤靚,味道都唔錯,真係有驚喜!✨ 龍蝦米多👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 呢道菜真係超值!呢個價錢有龍蝦食已經夠吸引,仲要龍蝦肉多,調味亦好到位,真係每一啖都好滿足!呢個係全晚嘅亮點之一,必試!✨ 扇貝明太子意大利麵👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 呢個意大利麵真係超正!麵條煙靭,味道濃郁但唔會太重,啱啱好🤤✨ Stone Fruit Salad👍🏻👍🏻👍🏻味道正常發揮,唔單止有沙律菜,仲有無花果、蜜桃同葡萄乾,幾開胃😋✨ 煙燻三文魚👍🏻👍🏻👍🏻呢道菜真係有儀式感!上枱嘅時候用個玻璃罩蓋住,服務員打開嗰一刻,煙霧慢慢散開🤩三文魚底下仲有北非小米、提子乾同魚子,不過我個人覺得唔太習慣呢個酸酸甜甜鹹鹹嘅配搭🤣✨ 周打海鮮湯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 呢個海鮮湯真

✨ 龍蝦米多

✨ 煙燻三文魚
👍🏻👍🏻👍🏻

✨ 周打海鮮湯
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
呢個海鮮湯真係料足,入面有好多新鮮嘅蜆仔、魷魚粒🥣味道鮮甜!

✨ 心太軟配玫瑰味雪糕
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
雪糕好特別,第一次食到玫瑰味雪糕,加埋心太軟勁正!好似食緊玫瑰味心太軟咁~好滿足💖

✨夕陽(百香果檸檬梳打)
✨黃昏(鳳梨蘋果梳打)
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
呢兩杯特飲真係同個名好襯,顏色靚到好似可以打卡📸,而且味道唔係死甜,反而有層次感😊

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(最推薦)- 👎🏻(可以唔使試)

2024-10-06 401 views
之前食過荃灣Peko Peko印象幾好 近排發現佢哋喺元朗新商場都開咗間有關嘅分店餐單有唔少海鮮 整體都幾吸引 店內裝修屬簡潔日系大自然風格嘢飲揀咗幾IGable嘅日出同黃昏日出有大大嘅半個橙 唔只係做裝飾 仲要入面都係滿滿香甜果肉我自己更愛更Summery 以青蘋果做主調嘅黃昏 酸甜度適中 清新感十足主菜揀咗香煎西班牙豬鞍 份量超勁量 一切落就見到粉嫩嘅肉質✅採用藜麥解膩 醬汁開胃 可以中和番啲肉嘅飽和感 (本身仲驚唔夠飽叫咗個脆炸廣島蠔😂)另外仲有海膽三文魚籽竹炭烏冬 佢個樣似意粉多過烏冬 但一食就會知佢原來有烏冬嘅彈牙口感有驚喜嘅 超多醬汁 啖啖creamy海膽鮮甜唔腥 加埋三文魚籽脆卜卜令成件事嘅層次提高 唔會成口好糊咁
之前食過荃灣Peko Peko印象幾好

佢個樣似意粉多過烏冬 但一食就會知佢原來有烏冬嘅彈牙口感
有驚喜嘅 超多醬汁 啖啖creamy
  • 海膽三文魚子竹炭烏冬
2024-10-04 370 views
餐廳裝潢以淺色調為主,帶點輕鬆而且cozy感覺。Premium Dinner Set ($768)Dinner Set 幾豐富,包括沙律、頭盤、餐湯、主菜及甜品。沙律 - STONE FRUIT SALAD 材料非常豐富,有prama ham、 無花果、青提子、蜜桃及新鮮沙律菜,用少少黑醋汁調味,好吃!頭盤 - 煙燻三文魚煙三文魚捲成花形,擺盤幾有心思,底鋪咗北非小米同乾果粒,口感好豐富。周打海鮮湯意粉 - 海膽三文魚籽竹碳烏冬 (+$28)餐廳用上北海道海膽,醬汁好濃稠好creamy,海膽味道亦濃郁,竹碳烏冬比平時食嘅烏冬幼身,感覺有啲似意大利粉,而且好掛汁,好吃!主菜 - 龍蝦米多將波士頓龍蝦拆肉再同配料炒香,加入芝士焗到香噴噴,醬汁濃郁而且綿滑,龍蝦啖啖肉。甜品 - 苔玉 (+$58)甜品賣相好似海澡球,非常別緻,抹茶蛋糕外層包住清酒燉蛋及開心果醬,清酒燉蛋嘅酒味濃烈,抹茶帶點甘香,結合兩種日式元素好有創意,味道亦唔錯。😊整體餐廳環境及食物質素都唔錯,店員亦好友善,個人幾喜歡意粉及主菜。
餐廳裝潢以淺色調為主,帶點輕鬆而且cozy感覺。

Premium Dinner Set ($768)

沙律 - STONE FRUIT SALAD

頭盤 - 煙燻三文魚

周打海鮮湯

意粉 - 海膽三文魚籽竹碳烏冬 (+$28)

主菜 - 龍蝦米多

甜品 - 苔玉 (+$58)

2024-09-27
Dinner
2024-10-04 250 views
YOHO MIX流水式餐桌🍽雖然今次坐唔到呢個位,不過成間餐廳環境好優雅闊落,職員服務又好,真係好耐冇試過成餐飯職員不斷自動波fill水👍🏾*焗田螺🐚 $118凍盤上,每粒都好飽滿稔軟,薯蓉同雜菜好重牛油香*美國安格斯肉眼扒12oz🥩 $358外層焦脆,牛脂比例唔會過多,而且難得肉眼肉味可以咁香濃,而且秘製醬汁啱啱好唔會蓋過肉味*扇貝明太子意大利麵🍝 $168好香濃嘅忌廉味,入口夠creamy,不過對比之下明太子鹹香味比較淡唔夠突出
YOHO MIX流水式餐桌🍽

*焗田螺🐚 $118
凍盤上,每粒都好飽滿稔軟,薯蓉同雜菜好重牛油香

*美國安格斯肉眼扒12oz🥩 $358

*扇貝明太子意大利麵🍝 $168
話說最近元朗新開左YOHO MIX元點商場,商場格局都幾靚。我同朋友都想試下呢間新開的文青cafe☕️,環境真係無得頂。餐廳的座位設計都好寬敞,有好多位置望到風景,坐得舒服都幾chill。👍🏼睇返個餐單,選擇都算幾多,不過比起單點套餐好似抵啲,於是同朋友揀左$488晚市套餐,價錢算合理。先黎左飲品先🍵,我朋友叫左杯凍檸茶,餐廳都算細心,糖漿另上,等客人自己決定飲幾甜。至於我個杯熱檸水不過不失啦。由於我朋友唔食芝士,同餐廳要求沙律的芝士要另上,餐廳都幾好另外用容器分開佢。沙律呢個有驚喜,加左橙肉🍊同紅菜頭令到沙律味道昇華左,比起其他餐廳淨係得沙律菜加蛋加肉同醬個種單調,真心覺得呢碟沙律清新之餘味道都幾豐富,沙律既意大利油醋汁唔會太搶味,淡淡地味道岩岩好。混埋菲達芝士鹹鹹地,真心不錯。周打海鮮湯裡面都有好多料,起碼有1/3碗都係材料(洋蔥🧅、魷魚粒🦑、蝦🦐、魚塊🐟)等等,湯的質地唔會太黏稠同杰,味道OK。同埋我地無諗到跟湯會有好似肉桂卷的麵包🥖送,呢點讚~白酒蒜香海蜆意粉🍝都幾多蜆肉入面,蜆肉係用左沙白蜆,啲蜆吐沙吐得幾乾淨所以食落去無乜沙。意粉質地都幾彈牙,配埋香蒜味道真係唔錯,美中不足是

凍檸茶
熱檸水
煙三文魚、鮮橙、紅菜頭、菲達芝士沙律
周打海鮮湯

白酒蒜香海蜆意粉🍝都幾多蜆肉入面,蜆肉係用左沙白蜆,啲蜆吐沙吐得幾乾淨所以食落去無乜沙。意粉質地都幾彈牙,配埋香蒜味道真係唔錯,美中不足是意粉啲調味有少少過鹹,因為本身海蜆自帶鹹味,如果味道淡少少就perfect喇~
白酒蒜香海蜆意大利粉

輪到主菜慢煮伊比利亞黑毛鞍扒🥩,侍應有解釋豬扒裡面因為慢煮原因會出現啲粉紅色情況,確保係熟的。豬扒部位都算少筋腱位,所以非常容易切開,豬肉肉汁略多唔嚡口,無乜渣,豬肉油脂部份均勻唔會有一大舊肥膏係個扒度,肉味都OK。調味唔算多,好的食材調味相對單調。配埋個醬汁甜甜鹹鹹都幾滋味。
慢煮伊比利亞黑毛豬鞍扒

餐廳整體質素都唔錯,希望keep到水準。補充返其他餐廳細心的位置:1. 侍應會定時同客人水杯添水🥛。2. 唔會好似某啲餐廳想趕人走咁樣岩岩食完啲野就即刻收走曬你啲杯碟。3. 每一碟菜都會配返新的餐具,唔會一刀一叉到尾。4.侍應上菜時都會簡潔解釋菜品。有機會再黎元朗一定再光顧,俾個讚~😊👍🏼
$300 (Dinner)
凍檸茶
煙三文魚、鮮橙、紅菜頭、菲達芝士沙律
白酒蒜香海蜆意大利粉
慢煮伊比利亞黑毛豬鞍扒
收工係元朗搵野食,諗起新開嘅Yoho Mix 入面有間好吸引嘅西餐廳,之前行過幾次見好多人排,今晚因為夜左收工,見到無人排隊就緊係即刻試啦!🍝海膽三文魚籽竹炭烏冬 $198海膽新鮮鮮甜,口感軟滑即溶,仲有海水嘅鮮味!海膽忌廉汁竹炭烏冬嘅口感好得意,比起普通烏冬會多咗陣竹炭香味,食落彈牙入味。🥩美國安格斯肉眼牛排12oz $358切開有我哋鐘意嘅五成熟粉嫩色,煎到外層焦香,有微微脆皮感!牛排肥瘦適中,口感軟腍有肉汁。🍨心太軟配自家製雪糕 $78心太軟即叫即製,外層軟鬆,內裏切開有流心效果,每啖伴隨着濃濃嘅朱古力香氣。雪糕有三款口味選擇,我哋揀咗一款特別啲嘅口味-竹炭椰子味,成個黑色嘅雪糕入口有陣竹炭嘅香味同香甜清新嘅椰子味,喺出面真係比較少見!📍Grass and Sea by PEKO PEKO (元朗)元朗朗樂路1號元點1樓B141-B142號舖

🍝海膽三文魚籽竹炭烏冬 $198

🥩美國安格斯肉眼牛排12oz $358

🍨心太軟配自家製雪糕 $78

元朗朗樂路1號元點1樓B141-B142號舖
2024-09-12
Dinner
2024-09-23 405 views
個咩海膽烏冬真係好臭 好難食... 一放入口我大腦已經比左signal我條脷唔好再掂口入面嘅野... 個味蕾十分之沖擊,另外lunch set有個sth like三文魚尾嘅野,要睇你好唔好彩 有啲正常,有啲冇味,有啲咸到可以去洗腎。 其他野叫正常冇咩特別。價錢上都唔太make sense 。如果你想刺激下自己味蕾,可以試下個海膽烏冬,冇咩嘅就冇謂挑戰勇者之塔了..............................
Lunch
元朗新開嘅商場,逐間逐間打卡試食記錄之一😎order左 Premium Set For 2 (份量多到可以三個人食😂)⭐️⭐️⭐️兩杯好浪漫嘅餐前特飲,除咗打卡一流,酸酸甜甜好開胃~【夕陽】 百香果檸檬梳打【黃昏】鳳梨蘋果梳打⭐️Stone Fruit Salad:parma ham、無花果、葡散、蜜統、取原王,加上大量沙律菜,大家記得留肚食後面主菜😗⭐️煙燻三文魚:非常健康嘅沙律,煙三文魚配上三文魚子,再加上北非小米、毛豆、青蘋果,調味比例適中。⭐️⭐️周打海鮮湯:我個focus去咗個蒜蓉包非常好食,dim個湯神來之筆~⭐️⭐️⭐️香煎大蝦拼牛柳伴波特紅酒汁:🥩牛柳熟度五成熟剛剛好,🍤大蝦啖啖肉非常彈牙,擺盤亦都好靚~🍽️⭐️白汁海鮮釀蟹蓋意大利麵:又係非常足料嘅一道主菜,白汁海鮮釀蟹蟹蓋入邊,不過記得趁熱食,始終白汁有少少膩😉⭐️心太軟配雲呢拿味雪糕,畫上完美句號。💖作為餐具控,特別一提都好鍾意呢間餐廳嘅每一款餐具🥰🉐餐廳環境舒適,天氣涼嘅話坐outdoor仲chill~ 閑日過嚟晚上都差唔多full House,仲有好幾台都係慶祝生日🤤,所以記得提前訂枱~
元朗新開嘅商場,逐間逐間打卡試食記錄之一😎

【夕陽】 百香果檸檬梳打
【黃昏】鳳梨蘋果梳打

⭐️心太軟配雲呢拿味雪糕,畫上完美句號。

💖作為餐具控,特別一提都好鍾意呢間餐廳嘅每一款餐具🥰

白汁海鮮釀蟹蓋意大利麵
心太軟配雲呢拿味雪糕
【夕陽】 百香果檸檬梳打 【黃昏】鳳梨蘋果梳打
香煎大蝦拼牛柳伴波特紅酒汁
$400 (Dinner)
【夕陽】 百香果檸檬梳打 【黃昏】鳳梨蘋果梳打
  • 香煎大蝦拼牛柳
2024-09-19 501 views
元朗多了好多新商場,而餐廳選擇亦愈來愈多。今日同男朋友選了位於yoho mix 的Peko Peko,主要是我被「薯仔」甜品所吸引!我們大約在晚上六點到達,正好避開了晚市人流,七點過後餐廳幾乎坐滿,建議大家提前訂位。Dinner Set For 2 $768套餐一開始包括了兩杯welcome drink,有兩個選擇,我們各點了一款。【夕陽】百香果檸檬梳打🍋【黃 】鳳梨蘋果梳打🍍兩款飲品清新爽口Stone Fruit Salad🥗這道沙律使用了黑醋汁、巴馬火腿、無花果、青提子、蜜桃和布冧等食材,色彩繽紛。火腿的份量相當足,鹹香十足。整個沙律清新香甜。煙燻三文魚🐟上桌時服務員才打開玻璃罩,煙霧緩緩散開,儀式感十足。兩大朵三文魚花充滿了煙燻香氣,底部是北非小米,粒粒分明,口感乾爽柔軟。搭配提子乾和黑魚子,讓整道菜的口感更加豐富,煙燻的味道也恰到好處。周打海鮮🥣湯中包含了八爪魚、蝦肉和蜆肉等豐富的海鮮。配上丹麥酥,充滿牛油香,但如果可以加熱丹麥酥,味道上會更加加分。扇貝明太子意大利麵🍝每條意粉都裹滿了忌廉醬汁,對於酷愛明太子的我來說,忌廉的味道略微搶了明太子的風頭。扇貝煎得恰到好處,外表焦香,

Dinner Set For 2 $768

【夕陽】百香果檸檬梳打🍋
【黃 】鳳梨蘋果梳打🍍

兩款飲品清新爽口

Stone Fruit Salad🥗

煙燻三文魚🐟

周打海鮮🥣

扇貝明太子意大利麵🍝
每條意粉都裹滿了忌廉醬汁,對於酷愛明太子的我來說,忌廉的味道略微搶了明太子的風頭。扇貝煎得恰到好處,外表焦香,內裡仍然保持著扇貝的鮮嫩口感。

烤彩虹芝麻脆皮羊架🐏
套餐中的亮點之一是烤彩虹芝麻脆皮羊架。元朗的分店似乎沒有單點這道菜的選項,店員推薦了七成熟的羊架,熟度恰到好處,肉質爽口同時帶有一絲羊羶味。面層的杏仁和麵包糠的脆皮增添了口感的層次。搭配的西蘭花薯餅外表焗得香脆,內裡則是薯仔片、西蘭花和薯蓉,濃郁的牛油香四溢,讓人一口接一口。

薯仔提拉米蘇 +HKD58
薯仔造型100分!這道甜品用朱古力脆皮包住了提拉米蘇而成。外面的裝飾有朱古餅碎,朱古力海棉蛋糕及蘑菇造型的蛋白餅造成好像泥土般,像真度滿分。

套餐還包括兩杯餐飲,整體的服務態度也非常好,店員不斷添水和幫忙更換碟子,點餐和上菜時也會細心提醒留意事項。

小總結❤️❤️❤️❤️❤️
📌沙律色彩繽紛、清新香甜
📌烤羊架熟度肉質爽口帶羊羶味
📌「薯仔」💯