2014-04-07 1285 views
每次入南丫島,第1站都係農舍~因為食物好食,老闆好客~今次去到2點鐘,岩岩Lunch時間~~全店都好Full~我帶住小狗,坐係鋪外面~~雖然無冷氣,亦無裡面靚裝修~~但勝在無其他客人係附近~~~ 自成一角~~~2個人開開心心影下相~~同小狗玩下~~ 快樂真係好簡單~~~等左大約20分鐘先有野食~~~Egg benedict今日個荷蘭汁怪怪地…好重芥末味~不過隻蛋重係流心~其他配料都正常~~係炒蘑菇有少少油~~另一份點左墨西哥卷餅~2個人都好推介!裡面有大量菠菜、煎蛋、芝士~~十分濃味~ 但又唔會好漏~配菜有3大件薯角,1件蕃薯角2樣都好好味!!真材實料!!一d都唔油~~ 蕃薯角令我好回味~~~其實2份主菜跟2杯Coffee / Tea~如果想飲特飲,餐牌價錢減8蚊就可以~我地點左2杯特飲~紅魔鬼 & 永保青春美麗前者:西瓜、檬檸、菠蘿、彊後者:士多啤梨、藍莓、黑莓、車里子、豆奶 (唔記得影相)作為女孩子的我,當然係飲後者~~~100% 足料~~~ 感覺上無加糖水~~因為每一啖都係好濃的果香~~~係有d酸~~ 因為咁多莓係度~~~唔係好飲到豆奶味~~~男仕飲前者,佢覺得有d甜~~我試左一
每次入南丫島,第1站都係農舍~
因為食物好食,老闆好客~

今次去到2點鐘,岩岩Lunch時間~~
全店都好Full~
我帶住小狗,坐係鋪外面~~
雖然無冷氣,亦無裡面靚裝修~~
但勝在無其他客人係附近~~~ 自成一角~~~

2個人開開心心影下相~~
同小狗玩下~~ 快樂真係好簡單~~~
等左大約20分鐘先有野食~~~
Egg benedict
今日個荷蘭汁怪怪地…好重芥末味~

不過隻蛋重係流心~
其他配料都正常~~
係炒蘑菇有少少油~~
另一份點左墨西哥卷餅~
2個人都好推介!
裡面有大量菠菜、煎蛋、芝士~~
十分濃味~ 但又唔會好漏~

配菜有3大件薯角,1件蕃薯角
2樣都好好味!!真材實料!!
一d都唔油~~ 蕃薯角令我好回味~~~

其實2份主菜跟2杯Coffee / Tea~
如果想飲特飲,餐牌價錢減8蚊就可以~
我地點左2杯特飲~
紅魔鬼 & 永保青春美麗
前者:西瓜、檬檸、菠蘿、彊
後者:士多啤梨、藍莓、黑莓、車里子、豆奶 (唔記得影相)
作為女孩子的我,當然係飲後者~~~
100% 足料~~~ 感覺上無加糖水~~
因為每一啖都係好濃的果香~~~
係有d酸~~ 因為咁多莓係度~~~
唔係好飲到豆奶味~~~

男仕飲前者,佢覺得有d甜~~
我試左一啖~~之後就逼佢同我交換~~
因為西瓜 +彊好特別~~甜甜地…又辣辣地..
其他檬檸、菠蘿味道就無咩~
2014-04-05
$100 (Lunch)
2014-02-18 981 views
唔開心會去邊? 通常都會離開巿區, 向離島出發, 呼吸下新鮮空氣, 看看美麗的風景。正正朋友心情馬馬, 所以與她遊遊離島, 散散心。皆因今次又是平日, 預咗茶粿、蛋卷都係無得買, 所以先找個地方開餐, 然後才出發。見到這間食店都幾多客人, 而且仲係食素, 岩晒我!環境地方不算大, 門外有木級木櫈, 亦放了不同的植物, 跟它的名字"農舍"很匹配。內裏燈光較昏暗, 大約有6-7枱, 有兩人座位及四人座位, 枱與枱之間空間不多, 有點狹窄, 但都坐得幾舒適。服務老闆都親力親為, 我們想order朱古力蛋糕, 但他表示未裝飾, 故馬上製作, 請我們等一回, 但我們見他其實忙過不停, 故最後決定選擇另一食物, 以免阻住他招呼客人。食物menu中有很多不同款式的食物, 我們都選了很久才有決定, 結果order2種食物和3杯飲品, 因打算一邊行一邊再食, 但都係博下它們有沒有開舖。1) 芝士香草雜菜半月中東包拼沙律 ($52)有點似pizza, 只是將pizza夾成一半, 內裏夾住不同的蔬菜, 包括蕃茄、三色椒、茄子等等, 再混入酸微微的蕃茄醬、香草和香濃的芝士, 唯一最不同之處是pizza的包底較

食物
1) 芝士香草雜菜半月中東包拼沙律 ($52)
芝士香草雜菜半月中東包拼沙律
有點似pizza, 只是將pizza夾成一半, 內裏夾住不同的蔬菜, 包括蕃茄、三色椒、茄子等等, 再混入酸微微的蕃茄醬、香草和香濃的芝士, 唯一最不同之處是pizza的包底較乾身脆口, 而這個包則很軟熟且質地較厚, 醬汁能容易浸入包中, 吃時更美味! 拌碟的沙律菜清新爽口, 加入適量的黑醋, 酸酸地好醒胃。

2) 藍莓鬆餅 ($12)
藍莓鬆餅
本應服務員想就咁給我們, 我要求他焗一焗熱。幸好焗了才令外層脆內裏温而鬆。內裏混了不少藍莓, 味道適中, 不會太甜, 但沒有特別之處。

飲品
1) 熱朱古力 (連餐+$8):朋友order的, 她表示ok, 還很飽肚。
熱朱古力
2) 凍Mocha($30):是另一位朋友order, 比較多泡, 我試了一啖, 咖啡味不算香濃, 甜味適中, 朋友話一般!
凍Mocha
3) 永保青春美麗 ($32):是我order, 因見它好健康, 而所有材料都是我喜愛的, 當然要試試。它包括有strawberry、blueberry、black berry、cherry and soyage (soyage is homemade organic soy yoghuct)。見有咁多種berry, 以為會好酸, 點知又不是, 淡淡的又不太甜, 有一種豆漿的味道, 都幾清新。
永保青春美麗

總括而言, 環境舒適, 好農家感覺;服務不錯;食物不錯, 飲品就一般。
2014-02-06
$45 (Lunch)
芝士香草雜菜半月中東包拼沙律
2013-10-04 833 views
是日無無聊聊約了V小姐與我行山,由索古灣行至榕樹灣到了榕樹灣唔知食咩好,侍應哥哥勁好人,問我地入唔入去坐,我地原本坐露天熱爆既地方,佢幫我地轉台~ THX!好盛氣既早晨全餐,中間個SALAD好FRESH!最估唔到素火腿,有D咸, TOMATO OK , D 蘑蘑炒得好香好好食~不過太多罐頭豆, 我食左幾啖頂唔住V BB叫左素BURGER, 好大個~仲有熱熱薯角! 佢地有提供飲品~D 名改得好正好攪笑! 我地點左補腦都預防病患既健康飲品!好好味!
是日無無聊聊約了V小姐與我行山,由索古灣行至榕樹灣
到了榕樹灣唔知食咩好,侍應哥哥勁好人,問我地入唔入去坐,
我地原本坐露天熱爆既地方,佢幫我地轉台~ THX!
ALL DAY BREADFAST
好盛氣既早晨全餐,中間個SALAD好FRESH!
不過太多罐頭豆, 我食左幾啖頂唔住
素BURGER
V BB叫左素BURGER, 好大個~仲有熱熱薯角!
補腦飲料
好好味!
2013-09-20
ALL DAY BREADFAST
素BURGER
補腦飲料
2013-06-03 556 views
從碼頭行過好, 方便, 近... 同埋喜歡佢簡約.令人欣喜的是店子提供Egg Benedict, 但令人失望的是Egg Benedict並不是我想要的流心~ 而且剛烚完蛋的水未晾乾就上碟令碟上有不少積水浸了件Muffin... 幸好蘑菇新鮮補返少少分.飲品叫了杯Iced Mocha, 味啖~ 下次都係熱飲穩鎮~
從碼頭行過好, 方便, 近... 同埋喜歡佢簡約.
令人欣喜的是店子提供Egg Benedict,

但令人失望的是Egg Benedict並不是我想要的流心~

幸好蘑菇新鮮補返少少分.
2013-06-02
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$105 (Breakfast)
2013-05-13 558 views
前一排成日落雨, 天氣濕濕立立, 幾個星期六日個天氣都應真麻麻, 很影響出去行既心情. 幾個星期六日我同佢都係睇唔到天空既地方過, 食一d人做既食物, 個人都食得愈來愈唔舒服.星期五哥日, 我女朋友就係FACEBOOK講左句: "Although tomorrow may be rainy day again, I still want to go Lamma island on this Saturday!!!!!"到左星期六, 真係好天, 藍天白雲, 多謝你比我地一個咁好既天氣~ 亦都因為咁, 我地可以食到呢間咁好既素食店. 農舍 GREEN COTTAGEGREEN COTTAGE就正正係人來人往既榕樹灣大街則, 門面放了一些小桌面和坐位, 很有氣氛 (如果不是人來人往的路則就更好了~), 正門口放了一個小黑板, 寫了一些廚師推界, 我們就是被這個小黑板吸引了進去食好野, 而且我女朋友佢都話佢都好想食一D清淡D既野, 素食就最一流了~環顧店內, 內裡比較夾窄, 牆身以打花了的混凝土牆, 配上一些木做家具和田園風格既罷設, 粗糙感覺令你有如真的在國外的農家中一樣.我地就叫左當日既廚

我地就叫左當日既廚師推介套餐, 一個前菜一個主菜, $98, 價錢唔算話好平, 合理價囉.
前菜有田園沙拉同南瓜麵鼓湯可以選擇, 我地叫左兩個SET, 就一人叫一個兩大家試下~我主要左個湯, 看似忌念湯, 但是南瓜肉和其他材料都切成粗粒, 實際湯是比較稀身一點的湯, 話雖如似, 喝上來那些粗粒令我有如喝忌念湯的感覺, 而菜粒很有咬勁, 是一碗可以咬食的湯, 很有趣, 沙拉就比較平凡, 就像平時吃到的差不多, 可是滿新鮮的, 配上陳年香醋, 還好吧!!
主菜我就叫左個"意大利青瓜雜菜千層麵"

表面一睇, 你會懷疑你是否係一間素菜店度, 四四方方厚厚的一個千層麵, 表面好像放了很多很多肉醬既感覺, 很好看, 但是看很來也很肥膩, 絕對會令你以為你眼前既東西係一個滿口是油脂肉碎的千層麵, 但當你吃了第一啖之後, 你就會把你的想像全部推翻了.
"咦? 原來唔係肉醬來架喎! " 我食第一啖之後就講左呢句出來. 厚厚的千層麵, 內裡充滿蔬菜! 面層看似肉醬既一層, 其實係由細密既胡蘿蔔絲而成,
下層係意大利青瓜, 中層係茄子, 夾雜著闊麵條, 組成左個美妙既組合, 份量十足, 大男人絕對夠飽, 茄子和青瓜很軟熟, 很輕易就可以用叉一口一口咁享用, 由於沒有肉, 以蔬菜代替, 佢沒有好重既油膩感,

留有千層麵獨有既口感味道, 而食完成份千層麵, 口中都留有好清爽既感覺, 這是肉食菜餚沒有, 只有素菜所有的特色. 這個千層麵, 值得推介!
我女朋友就叫左個菠蘿粒素雞雜菜咖哩炒飯, 之前都講過佢既份量都幾大, 佢當然食唔晒, 包底既任務就落左係我身上.

之前既千層麵很清爽, 呢個咖哩炒飯就180度大反轉, 香料味重, 用了很多不同素菜材料炒成, 味道唔似係我地平時食開哥隻咖哩味, 有種微微麻麻地, 似係胡椒既既感覺. 雖然重口味, 但是拾到好處不過火.

素雞粒配上小塊的荷蘭豆, 一個軟而有嚼勁, 一個爽口有咬勁, 口感層次豐富. 上面的胡椒薄餅也很香很好食, 唯獨是成牒菜比較乾身, 之後要飲很多水才行.

跟餐叫飲品可以減$8, 我地就叫左兩杯特飲, 個名都好得意~
壓力消滅液, 同元氣增幅液, 個名一聽到就覺得自己係RPG GAME度買藥水既感覺. 佢成日都要加班到好夜, 比佢消除一下壓力和添加一下元氣都好~

元氣增幅液係白色微黃色的一杯特飲. 最初飲起上來有種似香蕉汁既感覺, 一看餐牌中, 沒有BANANA哦! 由眾多如杏仁, 胡桃等等果物加上蘋果汁打出來, 真係估你唔到幾好味, 即係食杏仁, 胡桃呢D平時食起來乾乾的東西, 當和蘋果汁混合之後就得出另一番味道, 很妙!
而壓力消滅液, 色深如血, 在剛送上時還有好多泡泡在上面爆開. 好似巫婆藥水既感覺~飲起上來有D似比較淡既桑果汁. 有一些果肉粒粒, 應該是士多啤利粒粒來.

飲飽食醉之後就係時候埋單走人, 店員很友善, 你可以很輕鬆地和他們談兩句, 我們也和他們談了一會呢~ 可是可能人手不足, 而且外面看入去看似一間酒吧, 中午可能比較小人來吃東西, 要老闆也出門口啦客, 但是看到老闆時而拉客, 時而和熟人寒暄兩句, 有點有趣之餘另有一分親切感.
今天, 本牛找到了一間好店舖了! 下次想食素又有好介紹了~

2013-05-11
$130 (Lunch)
  • 意大利青瓜雜菜千層麵
  • 各式特飲
2013-04-14 293 views
我選了南丫島作為這天的目的地,只因實在太掛念島上的貓貓…逛了逛,決定吃個午餐…是日廚師推介…店內的環境不俗,挺舒適的…不知是否因為店員是基督徒的關係,故極為殷勤好客,若說是「服務」,那不如說是關心式的「款待」來得更貼切…(ps.我倆皆沒宗教信仰喔!)南瓜西蘭花湯,湯內滿是一絲絲南瓜及西蘭花,很足料,面層的「魚仔餅」更起了「畫龍點睛」之效,不過味道有點偏鹹…紅菜頭田園沙律,味道酸酸的,十分醒胃…特濃茄醬配生曬蕃茄乾帕爾馬芝士扁意粉,端來之時我心想「白雪雪嘅!!!」,拌勻茄醬後卻不俗啊!!!!!意大利青瓜雜菜千層麵,外面還包著一層厚厚的芝士,很美啊!!!嗯嗯,這個千層麵的味道也不賴…吃著吃著,發現一白貓靜靜地來到餐廳門前…牠悠悠的走了進來,店員即時輕聲說「花花~你唔可以走入黎嫁!!!!」,原來是隻有名字的流浪白貓啊,驚訝的是牠似聽得懂般乖乖地自行走出去…花花雖然不是店子的貓貓,卻似乎跟店員很熟稔…還不斷在耍萌…單是觀察牠的一舉一動,已消磨了不少時間…最後特意多點了咖啡及凍檸茶,大概3時多左右便離去…(總消費$230左右)
我選了南丫島作為這天的目的地,只因實在太掛念島上的貓貓…

逛了逛,決定吃個午餐…
是日廚師推介…
紅菜頭田園沙律,味道酸酸的,十分醒胃…
花花雖然不是店子的貓貓,卻似乎跟店員很熟稔…
還不斷在耍萌…單是觀察牠的一舉一動,已消磨了不少時間…
2012-11-20 196 views
我地搭1315班船入到南丫島又未食早餐,一落船當然要搵食先啦,係去之前都有上網睇返呢到有乜好食?知道有好多Cafe、西餐,我唔想茶餐廳嘛,又冇Starbucks飲咯,咁就要搵間有靚啡飲嘅店子喇。落船後第一間經過的就是<農舍>,駐足睇吓Menu後就決家揀呢間,我又麻煩D嘅,如果周圍去揀食邊間嘅話,我D選擇困難症就會出場,唔知點揀,睇落呢間OK就去吧。當時已經1355架喇,估唔到依然咁多人,裡面冇位,唯有坐係門前一張小圓木枱。Menu上總算多食物選擇,好友一早已決定叫下午餐食,我還諗諗諗食乜好,最後我決定散叫比較啱食。友人的餐:– 農舍芝士蕃茄香草素漢堡伴香焗薯條+田園沙律 ($68) Cheese Baked Veggie Burger with roasted chips and Garden Greens– 芒果薑奶昔 Ginger mango Latti ($28)我的:– 芝士蕃茄烤半月型中東包伴沙律 ($48)– 凍咖啡 ($28)=$172飲品率先出場,我的<凍咖啡>只是一般,唔香少啡味啖口;芒果薑奶昔反而OK,薑味重,幾好飲。之後等了約5分鐘,裡面有客人埋單,職員便問我

友人的餐:
– 農舍芝士蕃茄香草素漢堡伴香焗薯條+田園沙律 ($68)

我的:
– 芝士蕃茄烤半月型中東包伴沙律 ($48)
– 凍咖啡 ($28)
=$172

之後等了約5分鐘,裡面有客人埋單,職員便問我地入唔入去坐?去去去,當然去啦,舒服D又唔使見到遊人行來行去望我地食乜吖。

入到去多等約5分鐘,友人的<芝士蕃茄香草素漢堡伴香焗薯條>來到了,唔係薯條喎,係薯角,香而薯味濃,很不錯;
小法包裡面有大大塊烤蕃茄,芝士味不濃,素漢堡都OK嘅,似混合咗好多蔬菜豆,有咬口。

最後終於到我的<芝士蕃茄烤半月型中東包>,我一見到就嘩咗一聲,只因本以為真係月型中東包夾住芝士蕃茄,點知來到才知係用芝士包住整件中東包去烤,唔怪之得要等咁耐啦,不過第一眼見到我係幾驚的,好怕多芝士之食物呀。
一刀切入去見到裡面有很多蔬菜、黑橄欖同番茄醬,餡料因為汁多係好食的,只係充滿芝士的中東包比較漏。

呢餐埋單$172,我就覺得貴咗D,呢個價錢可食得更好質素的。
農舍芝士蕃茄香草素漢堡伴香焗薯條+田園沙律 ($68)
芝士蕃茄烤半月型中東包伴沙律 ($48)
芝士蕃茄烤半月型中東包伴沙律 ($48)
芒果薑奶昔 ($28), 凍咖啡 ($28)
2012-11-11
$86 (Lunch)
  • 農舍芝士蕃茄香草素漢堡伴香焗薯條
2012-10-18 171 views
懶懶的對著海灣一下午幾乎把自己曬成個“大紅人”,夜色也終於降臨,此時伴著陣陣海風的南丫島完全被一片深黑的夜幕擁住,島上也漸漸靜下來,不比白日里那般川流不息的人車混雜與喧鬧,好似此時此刻,島上才恢復到真正屬於島上居民的那一刻;在島上晃悠了一整日,倒有些留戀,不想那麼早就返回市區,即使不太肚餓,依然想試多間餐廳;榕樹灣小小圍村中西式餐廳遍地開荒,各有特色,那晚便挑了一件以大片綠色為主調的【農舍】,門口特意抬高的木板平臺設計搭出一個迷你戶外區域,趁著退去熱度的夜晚很合適坐在門口吹水;過道中大片面積被水吧占去,一位嬌小的東南亞籍小妹一人全權打理,又是咖啡又是飲品,也挺忙!男服務員倒是很親切,見我帶些猶豫地步入店內,便立刻招呼我坐在水吧旁的兩人座位,倒也正適合獨行俠,木質窗框營造法式鄉村風,窗簷則叼著吊籃以及仿古煤氣燈,店內的擺飾多為銅色仿古家飾以及綠色植物,與店名【農舍】很貼切,令人倍感放鬆;水吧後方則是一個四方區域,容得下6-8人的大夥人就餐,餐廳則完全隱蔽在後方,不會影響到就餐環境;唯一缺點便是店內略感壓抑悶熱,外面涼爽的海風這時卻吹不進來,可能是因為室內前後不通風的關係吧。店內提供簡單的
淡綠雅致
是日廚師推薦黑板
店內提供簡單的西式簡餐,翻看餐牌倒是對品種繁多價格也可接受的早餐系列很感興趣,可惜店家不做All Day Breakfast 想吃唯有下次再來做早鳥了~ 晚市則是普通的dinner set 當然也可散點,男店員推薦 chef recommendation 也拿來一塊黑板,價錢只比普通的dinner set 貴出$10左右,也不妨一試;Starter 在沙律與是日餐湯中二選一,食西餐點中式湯水(木瓜雪耳湯)好似有點怪怪地,所以選了紅菜頭田園沙律;三款主菜中,千層面、linguine 以及飯類倒也都是大眾款,相反倒是個“素”字吸引我,也就試試輕食健康的西式素食。
紅菜頭田園沙律
下單不一會,變送來一大疊沙律,腌過的紅菜頭是條狀的,模樣倒有些像家裡食粥常搭配的醬菜(我又粗糙了),整碟沙律撒了許多香葉,新鮮生菜大大片配上細小些的沙律菜,賣相正常;先嘗一口紅菜頭,軟軟的,腌製的非常入味,酸滋滋的非常開胃,略帶些水分,果然很像醬菜!姑且稱為西式“醬菜”吧 O(∩_∩)O

剩下的沙律菜也都爽脆新鮮,店家撒入不少黑醋,雖談不上香味,但入口也是酸甜正好,沙律菜也絲毫不苦澀,這個Starter 于如此小店算是出色!
素肉醬幼麵條
Linguine 的分量大得驚人,上桌冒著騰騰熱氣,同樣撒上不少香葉,“肉醬”上也有不少“芝士”,賣相誘人!稍稍拌開,先嘗一口麵條,有些失望;Linguine 過分細了,吃著讓人覺得好似中式雞蛋面,麵條也煮的過頭,完全沒了Al Dente 的口感,麵條軟綿綿的甚至有些糊,掛汁倒也算OK;再來便是肉醬,素肉醬以番茄粒,菌菇粒,洋蔥,相信還有豆腐調配成,無論是視覺還是口感都極了意大利肉醬,口味上則以番茄的微酸撐起場面,少了份芝士奶香,少了份肉醬的香氣,整體口味較清淡,但也不失風味,單論醬汁是值得一試的。

個人覺得,晚市並非店家的拿手,反倒是趕早的豐富早餐以及下午茶時間段的飲品與甜品(芝士蛋糕)更適合嘗試些,值得一提的是,店家的服務還是很溫和親切的,既不會過分熱情也不至於冷冷不理,給人正正好好的家庭感,讓人舒服;下次再到訪便要試試其他時間段的美味。
Other Info. : 不設加一
2012-10-02
淡綠雅致
紅菜頭田園沙律
是日廚師推薦黑板
2012-08-03 101 views
農舍是一家素食的西餐廳,屬於少數在南丫島<鬼佬>,<廣東話人>和各種人類都會去用餐的地方。終於打完了一埸大颱風,約了朋友在農舍食早餐。今天點了一個full day breakfast,每次一上來就是歡呼,賣相非常漂亮,顏色和營養都很豐富,滿滿的一大碟,簡直就是色香味俱全的早餐。full day breakfast內有多款食物,共有炒旦,茄汁豆,炒蘑菇,素火腿肉,焗蕃茄,多士和蔬菜沙律。多士係麥包,烘得十分鬆脆, 配上牛油 很可口,如果想要烘得更香,隨時也可以和店員要求。蔬菜沙律很新鮮,吃起來也爽甜;炒蛋香滑,挺不錯;磨菇也很新鮮,炒起來特別好吃;素火腿肉雖然是買回來,但品質也不差,圓圓兩大片, 味道有點像午餐肉;焗豆,味道濃淡剛好,也不錯;焗蕃茄微酸,不過熟,恰恰好。咖啡味不算特別濃郁,但也順口。另外朋友也點芝士三文治,我們合著吃,味道很好。 來這裡用餐最好的是氣氛和環境,閒適自在,見見老朋友,認識一些新朋友,悠閒地隨意閒聊,上一下網,看看雜誌,不慌不忙,慢慢的,好好享受那一刻,新鮮營養的食物, 舒適溫馨的環境,親切友善的服務態度 ...........
另外朋友也點芝士三文治,我們合著吃,味道很好。
Other Info. : 用餐日期:7月25日
$40 (Breakfast)
  • full day breakfast
2012-04-09 93 views
Lasagna was very good, but could have had more cheese. Pumpkin, tomatoe, mushroom soup was great. Smoothies not very thick, but good tasting. Great atmosphere and service.
2012-04-09
$100 (Lunch)
  • Pumpkin
  • tomato
  • mushroom soup
2011-11-27 53 views
選擇星期一到南丫島行山,因為可以避開人頭湧湧的境況,走完4小時,筋疲力竭,心想要到Green Cottage竭息一下,坐在露天海邊位置充饑吧!環境很不錯,聽著海風聲與友人閒談吃午餐,真的過得很寫意。餐牌有很多很吸引的選擇,最後3人還是點了$78的午餐連湯,大家也想試南瓜蔬菜咖哩飯。蕃茄湯內有很多豐富的材料,入口有香濃的蕃茄茸及香草味,口感亦很豐富,最高興是浮在湯面的動物餅,這樣配搭真的很美味。咖哩飯上檯了,賣相經已非常討好,也有nacho作伴,點上甜甜的咖哩汁很開胃。整碟咖哩以有機蔬菜為主,有南爪、蘿蔔、馬鈴薯、豆角等,味道很清新,可能口味濃的會覺得太淡,但對清淡的人來說實是難得的美味可口,咖哩汁也不是很濃烈刺鼻的,反而是由多種蔬菜煮理而成的味道,好吃到整碟飯一迅間便吞下完了,又可能是消耗了太多體力的關係。飯後依依不捨離開這可愛的小島,希望日後可以有多些閒情日子過吧!

蕃茄濃湯
2011-11-21
$80 (Lunch)
Celebration
Birthday